daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Изградња и развој > Изградња, привреда и инфраструктура > Железница

Железница Железнички саобраћај / Rail transportGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old May 14th, 2013, 04:02 AM   #7141
direktor
Registered User
 
direktor's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: beograd
Posts: 16,126
Likes (Received): 12161

Tito i Plavi voz hit u Velikoj Britaniji
IZVOR: B92, DAILY TELEGRAPH
“Više puta sam išao na različite obilaske vozom ali je ovo – jedinstvena kombinacija bliske istorije i zadivljujućeg okruženja – zaista nešto specijalno”, piše britanski novinar Adrijan Bridž.

Ovoga leta u okviru ponude operatera “Explore Montenegro” turisti iz Velike Britanije po prvi će put organizovano moći da obiđu Crnu Goru i Srbiju, a najveće interesovanje vlada za putovanje čuvenim Plavim vozom.

Tim povodom grupa britanskih novinara nedavno je bila u prilici da se provoza čuvenom voznom konstrukcijom, u kojoj se dešavala istorija, kako za Dejli Telegraf piše Andrijan Bridž.

“Kakve li su se razgovori održavali u velikim vagonima u kojima je čak dvadeset osam kožnih fotelja na kojima se sedeli pregovarači iz celog sveta? Kakvi su se ugovori sklapali pod zelenim prigušenim svetlom, iznad čaša i čaša domaće šljivovice, pita se Bridž u reportaži “Balkans train journeys: travels with Tito”.

Predstavljajući Plavi voz kao omiljeno prevozno sredstvo Josipa Broza Tita, predsednika bivše SFRJ, britanski novinar navodi kako su se u toj konstrukciji koja odoleva zubu vremena, spajali istok i zapad, suprotstavljene strane tokom Hladnog rata i pripadnici Pokreta Nesvrstanih...

“Danas ne morate da budete vođa neke države da biste se provozali ovim vozom”, piše Bridž dodajući da se britanski turisti po ceni od 99 funti mogu provozati u jednom smeru neobičnom vremeplovom.

Sa izuzetkom britanskog sistema za klimatizaciju i nemačkog radio sistema, sve u vozu je napravljeno u fabrikama širom bivše Jugoslavije, oduševljeno navodi Bridž, upoznajući čitaoce sa Tomasom Popovićem (75), jednim od svega nekoliko još uvek živih članova posade. Popović je u slavna vremena putovao sa Titom i služio njegovu posadu u vozu, a danas te uspomene deli sa brojnim znatiželjnicima.

Na put se kreće iz Beograda, a krajnja destinacija je Bar, gde se putnici iskrcavaju pod mirisima maslina i Jadranskog mora. Tokom višečasovnog putovanja prolazi se kroz najrazličitije krajeve Srbije i Crne Gore, a Bridž je ostao bez daha pred lepotama kanjona reke Tare i Skadarskog jezera.

Bridž na kraju teksta daje detaljne informacije o turi kao i savete o tome šta bi još trebalo da obiđu turisti koje put nanese u naše krajeve. Primećuje i da će kad – tad na red doći i tema raspada SFRJ i rata, pa savetuje da u se tim trenucima ne bi trebalo voditi predrasudama i unapred osuđivati bilo koju stranu.

Putovanje Plavim vozom samo je deo ponudekoja se nudi Britancima, a obuhvata i nekoliko dana na crnogorskoj obali.
http://www.b92.net/putovanja/zanimlj...&nav_id=713361
__________________
Samo posteno pa ko koga zajebe
2+2=ajde da se dogovorimo
direktor no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old May 14th, 2013, 05:23 AM   #7142
Al3XaNd4R
Travanjinjinji
 
Al3XaNd4R's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Podgorica
Posts: 1,708
Likes (Received): 1227

Quote:
Originally Posted by drezdinski View Post
Сад ће сви да ме попљују, али колико год црногорски воз делује модерно споља, толико делује ретро изнутра~
ako je fotka koju sam ja postavio iz civity-ja nisam ni ja preoduševljen..

inače vozić je već sigurno u CG kažu da ujutro treba da krene u 9 iz BP, a juče oko 18 je bio kod Valjeva. ne znam koliko mu treba ali pretpostavljam.
__________________
| ፖድጎሪጻ | Падгорыца | بودغوريتشا | Podgorica | Подъгорица | Подгорица | Ποντγκόριτσα | پودگوریتسا | Podgorytsa | פודגוריצה | Պոդգորիցա | ポドゴリツァ | პოდგორიცა | Podgorika | Podgoritsa | Podgňrica | พอดกอรีตซา | Подгориця |
-----
--> Podgorica <-- |biciklo.me on FB | Željeznice Crne Gore on FB
Al3XaNd4R no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 01:51 PM   #7143
suponik
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 735
Likes (Received): 64

PRVI CAF STIGAO U PODGORICU

http://www.zcg-prevoz.me/novosti/Prv...Podgoricu.html
suponik no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 01:51 PM   #7144
suponik
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 735
Likes (Received): 64

PRVI CAF STIGAO U PODGORICU

U Podgoricu je danas stigao prvi od tri elektromotorna voza Civity španskog proizvođača CAF, koje je Željeznički prevoz Crne Gore naručio za potrebe prevoza putnika u unutrašnjem željezničkom saobraćaju.

Sljedeći voz očekuje se do kraja maja, a treći oko dvadesetog juna, čime će biti ugovorna obaveza proizvođača biti ispunjena prije roka (31. juni 2013. godine).

Vozovi su namijenjeni lokalnom saobraćaju i kao takvi mogu se koristiti na svim relacijama (Bar-Bijelo Polje i Podgorica-Nikšić). Planirano je da se koriste na nikšićkoj pruzi, ali će se njihova upotreba razmatrati svake godine kada se bude sastavljao novi red vožnje.

Trodjelni elektromotorni vozovi sa potrebnim rezervnim djelovima i potrošnim materijalom, specijalnim i standardnim alatom te priborom koštali su 13.050.000 eura. Željeznički prevoz Crne Gore kupio ih je novcem od kredita EBRD-a za koji je garanciju dala Vlada Crne Gore. Željeznički prevoz putnika predstavlja djelatnost od javnog interesa, kod nas kao i u svijetu, zbog čega se na adekvatan način subvencioniše od strane države.

Novi vozovi nijesu stigli samohodno već su dopremljeni kao specijalan transport, u skladu sa propisima. Njihova je oprema za stavljanje pod napon demontirana. Da bi bili pušteni u saobraćaj potrebno je prethodno sprovesti strogo definisanu proceduru. Ta procedura, između ostalog, predviđa montažu demontirane opreme, tehničke preglede, probne vožnje u stvarnim uslovima eksploatacije na crnogorskim prugama, obuku mašinovođa i konduktera, dobijanje upotrebne dozvole, instalaciju softvera za obavještavanje putnika, tehnički prijem i dr. Prema našem proračunu potrebnih vremena, ova procedura će trajati oko dva mjeseca.

Teorijska obuka konduktera koji će raditi u novim vozovima već je u toku. Mašinovođe se inače obučavaju za određenu vrstu vuče i određenu seriju vučnih vozila, pa su tako naše mašinovođe blagovremeno obučene za elektrovuču. Mašinoviće će sada proći obuku za ovu seriju (tip) vučnih vozila. Njihova obuka će, nakon stvaranja uslova za izlazak vozova na otvorenu prugu (tehničkih i administrativnih) završiti za petnaest dana. Osim mašinovođa i konduktera, obuku će proći i tehnička lica za održavanje.

Vozovi CAF Civity kreću se projektovanom maksimalnom brzinom od 120 km/h.

Kapacitet voza:

sjedišta ......................................................176
mjesta za stajanje.......................................179
mjesta za invalidska kolica...............................2
dvostruka sklopiva pomoćna sjedišta..............4
pomoćna sjedišta na preklop...........................7
ukupno: sjedišta.........................................366 + 2 mjesta za invalidska kolica
U odnosu na stare elektromotorne vozove ŽPCG-a, novi sadržaji su:

klimatizacija
sopstvena kompjuterska dijagnostika parametara za eksploataciju
video nadzor u putničkom prostoru
kamere na retrovizorima
prostor za invalidska kolica
platforma za samoukrcavanje invalidskih kolica
moguć prevoz bicikla (sklapanjem sjedišta)
kompjuterska dijagnostika tehničkog stanja
jednostavno upravljanje
manja potrošnja električne energije
manja masa
vakuum toaleti
jednostavnije održavanje
veći komfor, udobnija i tiša vožnja
Crna Gora je posljednji put novi voz kupila 1984. godine.

Ugovor o kupovini vozova Civity CAF potpisan je 27. oktobra 2011. godine nakon obavljenje tenderske procedure u kojoj su, od sedam ponuđača (hrvatski Gredelj i Končar, češka Škoda, njemački Siemens, švajcarski Stadler, španski CAF i poljska PESA), u uži izbor tehničkih ponuda ušli Škoda, Stadler i CAF. Stadlerova ponuda nije zadovoljila s ekonomskog aspekta, te je u konačnici odlučivanja ponuda španskog ponuđača prevagnula nad Škodinom kao povoljnija.

Tokom čitave procedure i realizacije ugovora konsultant ŽPCG-a bila je londonska kompanija Booz & Co koju je angažovala EBRD.

Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles puno je ime španskog proizvođača željezničkih voznih sredstava iz baskijskog grada Besain koji ukupno ima 11 fabrika u nekoliko gradova u Španiji, te u Brazilu, Maksiku i Sjedinjenim Američkim Državama.

Last edited by suponik; May 14th, 2013 at 02:04 PM.
suponik no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 02:33 PM   #7145
filip__pg
Registered User
 
filip__pg's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Podgorica
Posts: 6,837
Likes (Received): 3835Quote:
Vozovi su namijenjeni lokalnom saobraćaju i kao takvi mogu se koristiti na svim relacijama (Bar-Bijelo Polje i Podgorica-Nikšić). Planirano je da se koriste na nikšićkoj pruzi, ali će se njihova upotreba razmatrati svake godine kada se bude sastavljao novi red vožnje.
Ovo je kljucno i siguran sam da ce ih koristiti i prema ostalim pravcima tj. Baru i Bijelom Polju.
filip__pg no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 03:09 PM   #7146
suponik
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 735
Likes (Received): 64


Pa ako nesto i misle da zarade sa njima onda ce ih i slati dalje od PG, makar do BR.
E sad kad bi narucili jos nekoliko komada i dovidjenja.
http://www.img2.cdm.me/sites/cdm.bil...13/05/sp5a.jpg
http://www.img2.cdm.me/sites/cdm.bil...013/05/sp2.jpg
http://www.img2.cdm.me/sites/cdm.bil...013/05/sp1.jpg
http://www.img2.cdm.me/sites/cdm.bil...13/05/sp3a.jpg

http://portalanalitika.me/images/bib...zspanijaok.jpg
http://portalanalitika.me/images/bib...vozspainok.jpg
http://portalanalitika.me/images/bib.../1405vozok.jpg
http://portalanalitika.me/images/bib...nterijerok.jpg
http://portalanalitika.me/images/bib...405vozwcok.jpg
__________________

Bu rsone, Chumlee liked this post

Last edited by suponik; May 14th, 2013 at 03:18 PM.
suponik no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 03:40 PM   #7147
gagapg
OVO JE OVDE BALKAN...
 
gagapg's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: anywhere
Posts: 3,306
Likes (Received): 1173

WC bih odmah pod ključ!!
Stoka neka mokri u gaće!!
__________________
Birziminijum-(Alata)- Duklja-Ribnica-Podgorica-Titograd-Podgorica
gagapg no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 03:52 PM   #7148
filip__pg
Registered User
 
filip__pg's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Podgorica
Posts: 6,837
Likes (Received): 3835

Ima ugradjen video nadzor pa ga stoka valjda nece dirati
filip__pg no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 04:24 PM   #7149
Al3XaNd4R
Travanjinjinji
 
Al3XaNd4R's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Podgorica
Posts: 1,708
Likes (Received): 1227

i koju fotku sad da postavim a da vi niste vidjeli taj dio voza. inače je voz opremljen kamerama i spolja i iznutra
__________________
| ፖድጎሪጻ | Падгорыца | بودغوريتشا | Podgorica | Подъгорица | Подгорица | Ποντγκόριτσα | پودگوریتسا | Podgorytsa | פודגוריצה | Պոդգորիցա | ポドゴリツァ | პოდგორიცა | Podgorika | Podgoritsa | Podgňrica | พอดกอรีตซา | Подгориця |
-----
--> Podgorica <-- |biciklo.me on FB | Željeznice Crne Gore on FB
Al3XaNd4R no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 04:27 PM   #7150
Bojan9
Samo opušteno
 
Bojan9's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Beograd
Posts: 4,934
Likes (Received): 454

Daj detaljnije unutrašnjost ako imaš, a daj i spoljašnost, jer ove fotke i nisu prekvalitetne
__________________
"Боље знати много, и често, него не знати ништа, повремено никад, којекуде"
Bojan9 no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 04:43 PM   #7151
Al3XaNd4R
Travanjinjinji
 
Al3XaNd4R's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Podgorica
Posts: 1,708
Likes (Received): 1227

ništa što već niste viđeli, samo što je by me__________________
| ፖድጎሪጻ | Падгорыца | بودغوريتشا | Podgorica | Подъгорица | Подгорица | Ποντγκόριτσα | پودگوریتسا | Podgorytsa | פודגוריצה | Պոդգորիցա | ポドゴリツァ | პოდგორიცა | Podgorika | Podgoritsa | Podgňrica | พอดกอรีตซา | Подгориця |
-----
--> Podgorica <-- |biciklo.me on FB | Željeznice Crne Gore on FB
Al3XaNd4R no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 04:52 PM   #7152
mvbg1
Registered User
 
mvbg1's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 212
Likes (Received): 359

I mene sad interesuje koju ce mu oznaku dati? A da to nije uic.
mvbg1 no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 04:56 PM   #7153
Al3XaNd4R
Travanjinjinji
 
Al3XaNd4R's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Podgorica
Posts: 1,708
Likes (Received): 1227

Kakvu oznaku?__________________
| ፖድጎሪጻ | Падгорыца | بودغوريتشا | Podgorica | Подъгорица | Подгорица | Ποντγκόριτσα | پودگوریتسا | Podgorytsa | פודגוריצה | Պոդգորիցա | ポドゴリツァ | პოდგორიცა | Podgorika | Podgoritsa | Podgňrica | พอดกอรีตซา | Подгориця |
-----
--> Podgorica <-- |biciklo.me on FB | Željeznice Crne Gore on FB

filip__pg, vladygark, CrazySerb, MareCar liked this post

Last edited by Al3XaNd4R; May 14th, 2013 at 05:08 PM.
Al3XaNd4R no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 05:13 PM   #7154
mvbg1
Registered User
 
mvbg1's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 212
Likes (Received): 359

Seriju, inventarski broj... tu oznaku. Kao 461 kod lokomotiva i 412 kod RVR-ova.
mvbg1 no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 05:20 PM   #7155
Al3XaNd4R
Travanjinjinji
 
Al3XaNd4R's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Podgorica
Posts: 1,708
Likes (Received): 1227

to nije nešto od ovoga?

http://prntscr.com/14vfd0

dje bi trebao da piše taj broj?
__________________
| ፖድጎሪጻ | Падгорыца | بودغوريتشا | Podgorica | Подъгорица | Подгорица | Ποντγκόριτσα | پودگوریتسا | Podgorytsa | פודגוריצה | Պոդգորիցա | ポドゴリツァ | პოდგორიცა | Podgorika | Podgoritsa | Podgňrica | พอดกอรีตซา | Подгориця |
-----
--> Podgorica <-- |biciklo.me on FB | Željeznice Crne Gore on FB
Al3XaNd4R no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 10:03 PM   #7156
CrazySerb
Vuk sa Ontarija
 
CrazySerb's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 19,680
Likes (Received): 7562

Evo i kratak klip:

__________________

Al3XaNd4R liked this post
CrazySerb no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 10:53 PM   #7157
Chumlee
Registered User
 
Chumlee's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Zrenjanin
Posts: 250
Likes (Received): 380

Quote:
Originally Posted by mvbg1 View Post
I mene sad interesuje koju ce mu oznaku dati? A da to nije uic.
6111-101
Nešto mi to miriše kao da su preuzeli označavanje od HŽ.
Chumlee no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2013, 11:29 PM   #7158
Al3XaNd4R
Travanjinjinji
 
Al3XaNd4R's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Podgorica
Posts: 1,708
Likes (Received): 1227

miriše mi fino xD
__________________
| ፖድጎሪጻ | Падгорыца | بودغوريتشا | Podgorica | Подъгорица | Подгорица | Ποντγκόριτσα | پودگوریتسا | Podgorytsa | פודגוריצה | Պոդգորիցա | ポドゴリツァ | პოდგორიცა | Podgorika | Podgoritsa | Podgňrica | พอดกอรีตซา | Подгориця |
-----
--> Podgorica <-- |biciklo.me on FB | Željeznice Crne Gore on FB
Al3XaNd4R no está en línea   Reply With Quote
Old May 15th, 2013, 01:25 AM   #7159
Manjan
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Location: Beograd
Posts: 106
Likes (Received): 43

Quote:
Originally Posted by Chumlee View Post
6111-101
Nešto mi to miriše kao da su preuzeli označavanje od HŽ.
Ne daj Bože samo da bude označavanje kao kod nas tj. na ŽS, ili onako kako već koriste (izgleda da ih podseća na oznake kao u Srbiji).

Last edited by Singidunum; May 18th, 2013 at 01:41 AM. Reason: off topic
Manjan no está en línea   Reply With Quote
Old May 15th, 2013, 02:20 PM   #7160
Chumlee
Registered User
 
Chumlee's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Zrenjanin
Posts: 250
Likes (Received): 380

Quote:
Originally Posted by Manjan View Post
Ne daj Bože samo da bude označavanje kao kod nas tj. na ŽS, ili onako kako već koriste (izgleda da ih podseća na oznake kao u Srbiji).
Nismo se dobro razumeli,mvbg1 i ja smo mislili na označavanje serije vozila,ne na logo prevoznika.
Nije što je naš,tj. iz zajedničke velike države,ali sistem označavanja koji se koristi na ŽS,SŽ,ŽRS;ŽFBiH i ŽCG je jednostavan i razumljiv.Označavanje sa HŽ-a mi nije baš najjasnije.
__________________

mvbg1 liked this post

Last edited by Singidunum; May 18th, 2013 at 01:41 AM.
Chumlee no está en línea   Reply With Quote


Reply

Tags
Србија, Српска, Црна Гора, железница, železnica, caf, crna gora, montenegro, rail, railway, railways, serbia, srbija, srpska

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 01:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu