daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Изградња и развој > Република Српска > Запад > Бања Лука

Бања Лука Banja LukaGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old August 25th, 2013, 12:22 AM   #1721
dejan_b88
Registered User
 
dejan_b88's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Banja Luka, Serb Republic
Posts: 3,823
Likes (Received): 376

Завршена реконструкција тротоара у Булевару Степе СтепановићаQuote:
Завршени су радови на реконструкцији тротоара у Булевару Степе Степановића - на дијелу од Улице цара Лазара до Булевара Десанке Максимовић - у дужини од 1.600 метара. Радовима је била обухваћена реконструкција тротоара, ширине два метра, на лијевој страни булевара, гледано према Ребровачком мосту.
Вриједност наведених радова износила је 168.470 КМ, а извело их је предузеће „ДВД инжењеринг“ из Бање Луке.
Подсјећамо, у оквиру инвестиционог одржавања асфалтних саобраћајница на градском подручју, 4. августа ове године завршени су радови на коловозу у Булевару Степе Степановића - на дијелу од Улице цара Лазара до Улице мајке Југовића - у дужини од 800 метара, док су прошле године изведени радови на инвестиционом одржавању Булевара Степе Степановића, и то на дијелу од Булевара Десанке Максимовић до Улице мајке Југовића. Укупна вриједност поменутих радова у Булевару Степе Степановића износила је 350.000 КМ, а обухватили су израду новог хабајућег слоја на саобраћајници са припремним радовима, замјену оштећених поклопаца шахтова, сливних решетки и великих решетки, те великих ивичњака, уз скидање старог хабајућег слоја асфалта.
http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/8191/
dejan_b88 no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old August 25th, 2013, 12:23 AM   #1722
dejan_b88
Registered User
 
dejan_b88's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Banja Luka, Serb Republic
Posts: 3,823
Likes (Received): 376

У суботу обустава саобраћаја у Улици Мирка КовачевићаQuote:
Због израде завршног слоја асфалта, у суботу, 24. августа, у времену од 7.00 до 18.00 часова, биће обустављен саобраћај у Улици Мирка Ковачевића.
Линије јавног градског и приградског превоза путника, које саобраћају овом улицом из смјера центра града, биће преусмјерене у Улицу браће Југовића.
За вријеме обуставе саобраћаја биће постављњена привремена саобраћајна сигнализација, а грађани се моле за стрпљење и разумијевање због отежаног одвијања саобраћаја у насељу Обилићево.
Радове изводи предузеће „МГ Минд“ из Мркоњић Града.
http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/8195/
dejan_b88 no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 12:25 AM   #1723
dejan_b88
Registered User
 
dejan_b88's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Banja Luka, Serb Republic
Posts: 3,823
Likes (Received): 376

Обустава саобраћаја због изградње кружне раскрснице код Градског мостаQuote:
Због изградње кружне раскрснице код Градског моста, од 22. августа обустављен је саобраћај за сва возила, осим за аутобусе јавног градског превоза у Улици Патре - на дијелу од Улице краља Петра I Карађорђевића до Улице Исаије Митровића - те заузета десна половина раскрснице улица Патре и Исаије Митровића, гледано из смјера Улице Теодора Колокотрониса.
Обустава саобраћаја ће трајати до 8. септембра ове године у 20.00 часова.
http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/8204/
dejan_b88 no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 12:32 AM   #1724
dejan_b88
Registered User
 
dejan_b88's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Banja Luka, Serb Republic
Posts: 3,823
Likes (Received): 376

Огласио се и онај дебели из Буке, тачније неки његов потрчко...

Blesavi projekti banjalučke gradske administracije: Ako želiš izazvat šok - ti izgradi kružni tok!

Quote:
Onaj ko je bio na licu mjesta mogao je da bude svjedok izgradnje najnovije botaničke bašte u Banjaluci.Prošlog vikenda, tačnije u subotu, nešto prije podne, policija je zatvorila prolaz u ulici Majke Jugovića, jednoj od najprometnijij na Starčevici, koja vodi direktno ka Venecija mostu, peko kojeg se ide ka centru grada. Onaj ko je bio na licu mjesta mogao je da bude svjedok izgradnje najnovije botaničke bašte u Banjaluci. Čudno je što je ista postavljala na samoj ulici, to jest raskrsnici, a trebala bi da služi kao kružni tok. Međutim oko ovoga kružnoga toka izgađena su još neka ostrvca na kojima je zasađena trava (s engleskim pedigreom, reklo bi se), a falilo je još samo da instaliraju i par kaveza za ptice kako bi cijela slika dobila izgled malenoga zoološkoga vrta.

Ljudi su se zaustavljali da vide šta se tu dešava, naravno u čudu. Na kraju radova osvanula su četiri paralelna ostrvceta na sredini ceste. Ova cesta je nekada imala četiri trake, ali sada se suzila i iskomplikovala za prolaz automobila, ali i prelaz pješaka preko ulice.

Radnici Tamarisa su za kratko vrijeme zasuli ostrvca humusnom zemljom i zasadili, kako već rekosmo, čistu englesku travu, te je stali zalijevati, a na sredini maloga kružnoga toka je zasađeno i nekakvo ukrasno drvce. Reklo bi se da gradska uprava vodi računa o izgledu ulica Banja Luke, ali ovaj put su malo pretjerali jer ova raskrsnica sada zaista uzgleda prilično natprirodno, a za učesnike u saobraćaju čak i haotično.

Sa desne strane ulice Majke Jugovića nalazi se put koji vodi ka benzinskoj stanici, te oni koji sada žele da skrenu iz suprotnoga smjera to ne bi smjeli da čine, jer je zabranjeno skretanje na tu stranu. Nekada je bilo dozvoljeno skretanje ali izgradnjom ostrvaca posred ceste to je sada onemogućeno. Ovo će ubudeće biti odlična baza za policijsku čeku koja će im omogućiti da od naivnih vozača uzimaju svoj ''dnevni bakšiš''.

Do sada je prelazak pješaka sa jedne strane ulice na drugu regulisao semafor, ali on više nije u funkciji. Ostavljen je da blica i zbunjuje vozače, mada bi pametnije bilo da su ga razmontirali! Ovo bi bio sasvim beznačajan propust da isti semafor nije postavljen prošle godine, a ugradnja istog koštala je 50.000 KM.

Jedna od anomalija nove raskrsnice jeste i to što postoji pješački prelaz koji vodi ka ulici Majke Jugovića, a to je onaj iz smjera Merkatora – ovdje se radi o veoma čudnom prelazu koji ne vodi nigdje. Naime (a to ćete vidjeti i na slici), kada pješak pređe na drugu stranu ove uličice udari direktno u živu ogradu privatnoga posjeda, jer trotoara nema, niti će ga, kako stvari stoje, uskoro biti. Na mjestu gdje bi trebao da bude napravljen trotoar nalazi se privatno dvorište!

Pješački prelaz koji je prije služio više nije bezbjedan, jer zbog kružnoga toka automobili non-stop imaju prvenstvo prolaza i veoma je teško ali i strašno opasno na tom mjestu prelaziti ulicu!

Par metara od tog pješačkog prelaza nalazi se autobuska stanica. Prije i poslije autobuske stanice na ulici su iscrani ''bubrežčići'' koja bi trebala da navedu vozače da vijugavo skrenu ulijevo mada je apsolutno nepotrebno da se daju u ovaj poduhvat ako autobus ne stoji na stanici. S druge strane kada se i desi da autobus stoji na stanici svaki iole normalan vozač će zaobići autobus kao što to čini i na nekim drugim stanicama, tako da iscrtani ''bubrežčići'' nemaju ama baš nikakvu funkciju. Osim što prave konfuziju i jako ružno izgledaju na ulici – kao da su ih zaigrana djeca nacrtala.

Iz administrativne službe grada kažu da će sada ova raskrsnica ubrzati saobraćaj i da je riješenje zadovoljavajuće. Možda bi se saobraćaj i ubrzao da se radi o izgradnji klasičnog kružnog toka ali u ovom slučaju to nije tako. Na ovoj raskrsnici čak je došlo i do zagušenja saobraćaja, jer je smanjen broj traka.

Dakle, od ubrzanja saobraćaja čak i do pet puta, kako nas iz udruženja za bezbjednost i unapređenje saobraćaja ubjeđuju, nema ništa. Ali do uzimanja para iz budžeta grada itekako ima- i to 29.000 konvertibilnih maraka, koliko ova ‘’botanička bašta košta’’. Ako ubrojimo i prošlogodišnje ulaganje od 50.000 KM koliko je koštalo instaliranje semafora (koji ponovimo više nema funkciju) završni projekat košta cirka 79.000 maraka. I za društva koja imaju veći standard ovo ulaganje bi bilo veliko, pogotovo za raskrsnicu koja umjesto da ubrza saobraćaj isti uspori, a bezbjednost pješaka dovede u pitanje.

Da je montiranje i izgradnja kružnih tokova i polutokova sada u modi, te da se za izgradnju istih pare nemilice troše dokazuje i plan izgradnje kružnog toka kod Gradskoga mosta koji će koštati čak 180.000 konvertibilnih maraka. Malo li je!
Kakav li će vodoskok izbiti iz jednoga takvoga projekta ostaje da vidimo.


Pogledajte i fotografije:


Sporni dio ulice na kojem je automobilima onemogućeno skretanje ka benzinskoj stanici


Pješački prelaz od pravca Merkatora koji ne vodi nigdje


Čemu služe ovi iscrtani ''bubrezi'' po uliciTrepteći semafor koji je ostao bez posla
http://www.6yka.com/mobile/novost/42...adi-kruzni-tok
dejan_b88 no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 12:45 AM   #1725
dejan_b88
Registered User
 
dejan_b88's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Banja Luka, Serb Republic
Posts: 3,823
Likes (Received): 376

Модернизација градских макадамских саобраћајница

Quote:
У току су припремни радови за асфалтирање Улице Старог Вујадина у насељу Старчевица, у дужини од 1.100 метара, наведено је из Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја. Планирано је да ови послови буду завршени до краја августа ове године.
У надлежном одјељењу кажу да ће овим бити окончани планирани радови на модернизацији макадамских градских саобраћајница, започети 10. јула ове године, а који су обухватили и дијелове улица Јована Рашковића, Душана и Владе Копање, цара Константина, те огранке улица Вида Њежића, браће Кукрика и Раде Радића, у укупној дужини од 930 метара.
Вриједност свих поменутих радова износи 178.770 КМ, а изводи их предузеће „Козарапутеви“.
http://banjaluka.rs.ba/front/article/8192/
dejan_b88 no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 01:33 AM   #1726
dejan_b88
Registered User
 
dejan_b88's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Banja Luka, Serb Republic
Posts: 3,823
Likes (Received): 376

Старчевица: Асфалтирање улице
Quote:
У току су припремни радови у улици Старог Вујадина у насељу Старчевица, која би требало да буде асфалтирана до краја августа, у дужини од 1.100 метара, саопштено је из Одјељења за стамбене комуналне послове и послове саобраћаја.

Већ су завршени радови на реконструкцији тротоара на Булевару Степе Степановића, на дијелу од улице Цара Лазара до Булевара Десанке Максимовић, у дужини од 1.600 метара. Вриједност наведених радова износила је 168.470 марака, а извело их је предузеће "ДВД инжењеринг".
http://www.***************/banjaluka/...ce/131406.html
dejan_b88 no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 02:49 AM   #1727
zextuning
Registered User
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 42
Likes (Received): 13

@dejan_b88, ja ovde ne vidim nista da je napisano a da nije tako.
zextuning no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 11:50 AM   #1728
blik
BANNED
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,104
Likes (Received): 1133

Quote:
Originally Posted by dejan_b88 View Post
Завршена реконструкција тротоара у Булевару Степе Степановића

http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/8191/
Interesuje me na osnovu čega je Bulevar Stepe Stepanovića bulevar? Da li postoje neki tehnički kriterijumi ili je nekome to dobro zvučalo? Meni to izgleda kao i bilo koja prosječna ulica u gradu.
blik no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 11:50 AM   #1729
dejan_b88
Registered User
 
dejan_b88's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Banja Luka, Serb Republic
Posts: 3,823
Likes (Received): 376

Мислим да је текст поприлично острашћено и несстручно написан. Али свеједно, и моје мишљење о овом кружном току није најбоље. Још шта људи раде. Ови што иду од Старчевице према граду и обрнуто пролете кроз кружни, јер им је фактички равна линија. Јуче фрајер иде тим правцем, залетио се и свира, *ебе/гребе човјеку који је већ био у кружном току . Такође, пред мојим очима, лик `ладно скрену из правца града у уличицу крај Меркатора директ лијево...

Ово могу демнатовати

Quote:
Pješački prelaz od pravca Merkatora koji ne vodi nigdje
Тротоар је направљен, тако да ово не стоји..

Једино и мене занимају ови "бубрези", чему служе?
dejan_b88 no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 12:36 PM   #1730
ww87
Registered User
 
ww87's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3,896

Главни проблем је управо то, људи из/са Центра/Старчевице пролазе равно, јер као да и нема кружног.

Пројектанту, и оном ко је то одобрио треба дати отказ.

Урађено је тотално аматерски. Разумљиво је да наше фирме, и запослени у истим, немају искуства грађења кружних токова, али у вријеме потпуне информисаности и интернета, није бар тешко пронаћи како то раде људи од струке, и копирати исто.
ww87 no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 12:43 PM   #1731
blik
BANNED
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,104
Likes (Received): 1133

Vi mene totalo isplašište. Od sada, na Starčevicu idem preko Mejdana ili Borika. Sa Venecije, nikako.
blik no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 12:46 PM   #1732
dejan_b88
Registered User
 
dejan_b88's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Banja Luka, Serb Republic
Posts: 3,823
Likes (Received): 376

Quote:
Originally Posted by blik View Post
Interesuje me na osnovu čega je Bulevar Stepe Stepanovića bulevar? Da li postoje neki tehnički kriterijumi ili je nekome to dobro zvučalo? Meni to izgleda kao i bilo koja prosječna ulica u gradu.
И мене ово интересује. Обична улица (2 траке) са дрворедима, каквих у БЛ има колико хоћеш...


Quote:
Originally Posted by ww87 View Post
Главни проблем је управо то, људи из/са Центра/Старчевице пролазе равно, јер као да и нема кружног.
Остаје нам да се молимо Богу да не буде неких судара. Углавном, вријеме ће показати...
П.С. Јеси ти сконтао(или остали) чему они исцртани "бубрези" служе?
dejan_b88 no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 02:12 PM   #1733
Lazarevo
Registered User
 
Lazarevo's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Banja Luka
Posts: 1,841
Likes (Received): 84

Nebitno. U pitanju je obicno testiranje.
Debeli se nakon niza provala poceo gubiti.
__________________
REPUBLIKO SRPSKA, VOLIM TE !
Lazarevo no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 02:30 PM   #1734
blik
BANNED
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,104
Likes (Received): 1133

Quote:
Originally Posted by Lazarevo View Post
Nebitno. U pitanju je obicno testiranje.
Debeli se nakon niza provala poceo gubiti.
Naravno da je bitno. Testiranje mora imati nekog smisla, osim kupovine montažnih elemenata.
blik no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 02:39 PM   #1735
dejan_b88
Registered User
 
dejan_b88's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Banja Luka, Serb Republic
Posts: 3,823
Likes (Received): 376

Улица Мирка Ковачевића

Киша је падала, па је нанијела лишћа на улицу,тако да је мало мутније. Углавном, једна од најгорих улица у граду је добила нови асфлат

Тротоаре нису дирали, иако су на појединим мјестима тотално уништени коријењем дрвећа које треба посјећи и засадити ново...

dejan_b88 no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 02:50 PM   #1736
ww87
Registered User
 
ww87's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 3,896

Quote:
Originally Posted by dejan_b88 View Post
П.С. Јеси ти сконтао(или остали) чему они исцртани "бубрези" служе?
У овом горе тексту се каже да је то због аутобуских стајалишта.

Али није због тога. Једна је улазна трака у кружни, једна трака у кружном, требало би да је једна и излазна трака. Тако да је то у реду, с тим да ни то није најсрећније исцртано, као што ни нпр. ове двије старе испрекидане линије по средини нису избрисане до краја, па ће се неко од возача наћи у дилеми да ли је једна или двије излазне.

__________________

dejan_b88 liked this post
ww87 no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2013, 09:36 PM   #1737
dejan_b88
Registered User
 
dejan_b88's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Banja Luka, Serb Republic
Posts: 3,823
Likes (Received): 376

Слика од прије неколико дана, док не дођу свјежије... Кад сам прошао јуче радило је 4-5 радника.

[IMG]http://www.***************/slika/slikacitava.php?slika=20130825200420_131923.jpg[/IMG]
dejan_b88 no está en línea   Reply With Quote
Old August 26th, 2013, 12:04 AM   #1738
byM4k5
Maks
 
Join Date: Oct 2006
Location: banjaluka.rs.ba
Posts: 7,110
Likes (Received): 1963

Quote:
Originally Posted by ww87 View Post
Главни проблем је управо то, људи из/са Центра/Старчевице пролазе равно, јер као да и нема кружног.
Quote:
Originally Posted by dejan_b88 View Post
П.С. Јеси ти сконтао(или остали) чему они исцртани "бубрези" служе?
IHMO, da su umjesto bubrega pravi ivičnjaci odnosno da se poštuje horizontalna signalizacija, kružni tok ne bi imao falinku koju je naveo ww87. I naravno, da to važi za sve trake u Majke Jugovića:

__________________
Ja najviše volim modernu arhitekturu. A vi? - Pozed by M4k5

zextuning liked this post
byM4k5 no está en línea   Reply With Quote
Old August 26th, 2013, 08:17 AM   #1739
zextuning
Registered User
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 42
Likes (Received): 13

Slazem se, ali definitivno nije najsretnije resenje spajanje dve trake u jednu.
Cist primer je kruzni tok kod gimnazije i iskljucivanje za Laus, tu su u iskljucivanju iz dve trake suzavanje u jednu pa se stvara cep, a kamoli ovde na ulazu.
zextuning no está en línea   Reply With Quote
Old August 26th, 2013, 09:02 AM   #1740
byM4k5
Maks
 
Join Date: Oct 2006
Location: banjaluka.rs.ba
Posts: 7,110
Likes (Received): 1963

Istina nije, mada je upitno koliko je to problem zbog količine saobraćaja, ali se dobija mogućnost skretanja lijevo.
__________________
Ja najviše volim modernu arhitekturu. A vi? - Pozed by M4k5
byM4k5 no está en línea   Reply With Quote


Reply

Tags
Српска, banja luka, infrastructure, infrastruktura, republika srpska, saobracaj, srpska, transport

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 02:45 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu