SkyscraperCity Forum banner

[Hungary] Sportlétesítmények fejlesztése | Sport Projects

819K views 2K replies 140 participants last post by  Qtya 
#1 ·
Alfréd Hajós-Tamás Széchy Swimming Complex
(Budapest, Margaret Island - National Swimming and Water Polo Olympic Centre)

New Swimming Complex to Host European Championships
The Alfréd Hajós swimming complex has been regarded as one of the finest swimming pools in the world. Renamed Alfréd Hajós-Tamás Széchy Swimming Pool, in the future it will become one of the most modern ones as well. In the not too distant future, it could even host swimming world championships – which means it will be an ideal home for the European Championships (Budapest, 26 July - 06 August 2006).
The best swimmers, divers and synchronized swimmers of Europe can use the new world-class ten-lane pool, the new, state-of-the-art diving platform and the old 50-metre pool, as well as the open-air and indoor 33-metre pools. There are two fitness rooms, a sauna a medical dispensary and a restaurant in the swimming pool building, and there is seating for between six and eight thousand spectators.
Margaret Island has the benefit being in the heart of a metropolis and yet offering the beauties of a green belt location. To protect the island’s environment, only motorcars with a special permit and public-transport buses are allowed to enter the island.

Margaret Island:


New Swimming Complex:








New 50-metre pool:
(capacity: 6.000-8.000)


New diving platform:




Old 50-metre pool:


Old 50-metre pool (2002) /opened in 1937/:
(capacity: 5.600)


Indoor 33-metre pool (1930’s) /opened in 1930/:


Indoor 33-metre pool (2001):
(capacity: 1.700)




The project of the Swimming Complex will soon finish (April/May 2006).
 
See less See more
13
#571 ·
Pont ezért hiányzik az NB1-ből a Szpari, meg egy jó ZTE, az ilyen történelem és/vagy szurkolók nélküli csapatok helyett...
Egy normális nb1-ben, ahol van egy jó Fradi, UTE, ZTE, Diósgyőr, Szpari, Debrecen, lokális szinten rendben lennének a nézettségi adatok.
 
#570 ·
Ha leállnának egyszer az nb1-be tök feleslegesen és hatástalanul pumpált állami pénzek, nem lenne magyar klubfutball. Nem is lenne olyan rossz.:banana:
 
#572 ·
^^ A foci hiányzik, nem a csapatok. Emlékszem, a Debrecen régebben évekig az NB3 és az NB2 között ingázott, pedig 7-10 ezer néző volt a meccseken, viszont sose jutott fel, mert nem focizott jó.
 
#573 ·
Négymilliárdból épül a nemzeti kéziakadémia

Új sportcsarnok és bentlakásos iskola is épül Balatonbogláron – már jövő tavasszal elkezdődhet a Nemzeti Kézilabda Akadémia kivitelezése. Vígh László kormánybiztos kiemelte: a sport valóban stratégiai ágazat Magyarországon, és erről nem csak beszél, hanem tesz is érte a kormány.

Csütörtök délelőtt jelentették be Balatonbogláron az önkormányzat, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és a Nemzeti Sportközpontok képviselői, hogy már jövő tavasszal elkezdődhet a Nemzeti Kézilabda Akadémia építése. A beruházás megvalósulása érdekében egy - korábbi - MÁV-üdülőt az MNV Zrt. ingyenesen a város tulajdonába adott át - olvashatóa a Nemzeti Sporközpontok közeleményéből.

Az akadémia létesítményei két egymáshoz közeli, de különálló telken állnak majd. Az egyik helyszínen új, nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas sportcsarnok épül, amelyben három szabvány méretű kézilabda-pálya is elfér. Edzések idején függönnyel választják el egymástól a három pályát, rangos mérkőzések rendezése esetén pedig a két szélső pálya helyén mobil lelátót építenek, amelyen összesen 2500 szurkoló foglalhat helyet. A csarnok melletti fejépületbe kerülnek az öltözők és a kiszolgáló helyiségek.

A sportcsarnoktól nem messze épül fel a kézilabda akadémia központi épülete, ahol a növendékek elszállásolására és kiszolgálására lesz lehetőség.

A kivitelezés tavasszal kezdődhet, és első ütemben az akadémia épülete készülhet el, akár már 2014 végén, majd a sportcsarnok 2015 első felében. A beruházás mintegy nettó 3,8 milliárd forintba kerül.

http://www.napi.hu/ingatlan/negymilliardbol_epul_a_nemzeti_keziakademia.569518.html
 
#577 ·
Szerintem meg éppen jó ez a semleges helyszín, nem vádolható azzal, hogy egy klubé lesz ez az akadémia.
Jó abból a szempontból is, hogy ott még nem épült minőségi sportlétesítmény, most ez a város is kapni fog ilyet, míg a többi helyszínen ez csak eggyel több ilyen létesítmény lenne.
Jó azért is, mert Boglár kistelepülés, tehát jobban magáénak fogja érezni az akadémiát, mindenben támogatni fogja. A Balaton pedig minőségi kikapcsolódást fog biztosítani a gyerekeknek.
Jó, mert közlekedésileg könnyen elérhető (M7, vasúti fővonal).

Egyébként az ország kézilabdája nemcsak az említett központokra épül(t). Vannak névtelen vidéki bázisok, amelyek kinevelik a kéziseket, de a dicsőséget már más klubok aratják le, mert elviszik a nagycsapataikba őket. Ilyen példa a Boglárhoz közeli Nagykanizsa is, ahonnan valamikor a magyar női kézilabda több kiválósága is indult (Németh Helga, aki a világ legjobb játékosa volt, Siti Bea, Siti Eszter, valamint Mátyás Auguszta, az NB I gólkirálynője stb.). Sajnos ott mára teljesen leépült a kézioktatás. De közel van Csurgó is, szintén kézis központ, utánpótlást illetően is. Nem messze Veszprém. Tehát nem lesz ez olyan rossz helyszín.
 
#586 ·
Számoljátok ki azt is, hogy hány lélegeztetőgép jönne ki ezekből az összegekből, az országban ez a szokás :D
Egyébként szvsz ha a gazdasági helyzetünket figyelembe vesszük, talán ennek a 2-300 milliárd Ft-nak a fele is már bőven sok lenne sport (elsősorban az eredményfelmutatásban nem jeleskedő foci) támogatására. A stadion építések sem lennének ennyire támadva, ha nem lenne előre leosztva az államközeli cégeknek, és az alvállalkozók és munkások megkapnák érte a megérdemelt munkadíjat.
 
#590 ·
#591 ·
Jóval több pénzt költenek a diósgyőri stadionra

http://www.origo.hu/sport/magyarfoci/20131128-joval-tobb-penzt-koltenek-a-diosgyori-stadionra.html?sec-7

A kormány 4,5 milliárd forintot fordít a diósgyőri stadion újjáépítésére, jóval többet a korábban tervezettnél - jelentette be Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Kitért arra is, hogy Miskolc egyéb sportlétesítményeit is felújítják, megfogalmazása szerint harminc éve nem volt ilyen mértékű fejlesztés a településen.
 
#595 ·
Kisvárdától Gyirmótig öntenek ki 21 milliárdot stadionprojektre

Újabb futballstadion-fejlesztési program koncepciójáról tárgyalt a kormány – értesült lapunk. A kabinet előtt lévő javaslat huszonhat létesítmény felújítását és kibővítését irányozza elő a 2016-ig terjedő időszakban. A projekt költsége több mint huszonegymilliárd forint lenne.

A legtöbb pénzt a Honvéd kaphatná, amelynek nyolcezer néző befogadására alkalmas stadionjára ötmilliárd forintot szánnak. Az NB I-es csapatok közül nem csupán a fővárosi klub örülhetne: a liga minden olyan résztvevője szerepel a kedvezményezettek sorában, amely eddig kimaradt az „osztásból”.


Az FTC és a Debrecen, valamint a Felcsút otthona hamarosan elkészül, szépül a Mezőkövesd miniarénája, s bejelentették már a szombathelyi, a székesfehérvári, valamint a miskolci beruházást is. E projektek több tízmilliárdos forrást igényelnek, s akkor nem számoltunk a Puskás Ferenc stadion újjáépítésével, amely – a legóvatosabb becslések szerint is – több mint ötvenmilliárd forintba kerülhet.

A lista bővülhet most tovább – a többi közt – a pécsi (egymilliárd forintos ráfordítás), a kaposvári (800 millió) vagy a paksi létesítmény (800 millió) újjáépítésével. Érdekesség, hogy a két körben összesen 800 millió forinttal megtámogatott Mezőkövesd is számolhatna még extra 120 millió forinttal. Mi több, a másodosztály tagjainak is van okuk az örömre. Az élvonalbeli múlttal büszkélkedő klubok közül a Nyíregyháza, a Zalaegerszeg és a Vasas egymilliárd forintot, a Békéscsaba 800 milliót kasszírozhat.

Ám különlegességek is fellelhetők a kormányzati lajstromban. A Cegléd, amelynek legutóbbi hazai mérkőzésére háromszázan látogattak ki, négyszázmillió forintból alakíthatná ki háromezres komplexumát. A Gyirmót, amely a tizennégyezres arénával „ellátott” Győr városrészének együttese, s amelynek hétvégi meccsére ugyancsak háromszázan voltak kíváncsiak, hatszázmilliót költhetne egy háromezres „ékszerdobozra”.



A sor végén a Kisvárda és a Szigetszentmiklós áll: e két együttes sporttelepének rekonstrukciójára százhúsz-százhúsz millió forintot terveztek be.

A Népszabadság úgy tudja, nem csupán ezzel a „labdarúgóügyi” kérdéssel foglalkozik a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök alig két hete, az MTK százhuszonötödik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen jelentette be, hogy a kormány stratégiai megállapodást köt az úgynevezett kiemelt fővárosi klubokkal.

A vonatkozó rendeletből kiderült: az egyletek állami tulajdonban álló ingatlanokat kaphatnak vagyonkezelésbe. Az átadás előkészítésével megbízott miniszterek nem tétlenkedtek, mert már el is készült a beadvány, amelyből kiderül: az FTC népligeti centruma és az Albert Flórián stadion, az Újpest Szusza Ferencről elnevezett létesítménye, az MTK Hidegkuti Nándor nevét viselő pályája, illetve a Vasas Fáy utcai otthona kerülhet a klubok kezelésébe.

Ezzel még aligha ért véget a „sportos” döntések sora. Részint azért, mert az elöljárók további ingatlanok sorsáról dönthetnek. Részint azért, mert a kormány – az MTK mellett – további öt klubbal köt majd megállapodást, amelynek költségvetési következményei is lesznek. Már csak azért is, mert a kiválasztottak adósságát átvállalja az állam.

Arra a kérdésünkre továbbra sem kaptunk választ, hogy a tartozások kiegyenlítése vonatkozik-e az FTC labdarúgó-szakosztályát működtető cégre, amely az egyesület tulajdonában van. Viszont több felvetésre hamarosan feleletet kaphatunk: a budapesti egyletekkel kapcsolatos határozatok előkészítésére adott határidők hamarosan lejárnak, azaz a tervezetek a kormány elé kerülnek.

Ennek nyomán nem kizárt, hogy újabb milliárdos tételekkel gazdagodik a lista.

Infó: A cikk eredeti változata a 2013.12.04-i Népszabadságban olvasható.

Cikk és táblázat forrása: http://nol.hu/lap/sport/20131204-ozonlik_a_penz_a_palyakra
 
#597 ·
Szeged nincs rajta a listán. Mi folyik ott SZögeden?

2016-RA ÉPÜLHET MEG AZ ÚJ SZEGEDI STADION, HA MEGSZAVAZZÁK


Nyilvános pályázat kiírását kezdeményezi a pénteki közgyűlésen a szegedi Fidesz-KDNP frakció. A tervek szerint az új komplexumot a Felső Tisza-parti stadion helyén építenék fel úgy, hogy a jelenlegit elbontanák, helyette pedig egy teljesen új 5000 férőhelyes, de 10 ezer főig bővíthető stadiont építene a befektető, aki egyelőre nem más, mint a Szeged 2011 Kft-t üzemeltető gazdasági kör. Elvileg a nyílt pályázaton más is indulhatna, de a jelenlegi gazdasági helyzetben erre kicsi a valószínűség.

A stadionépítés ötlete már a nyáron is felmerült. A Magyar Labdarúgó Szövetségtől éppen júniusban kapott zöld utat egy 2,3 milliárd forintról szóló beruházás, aminek megkezdését idén őszre tervezték. Igaz, csapat jelenleg nincs hozzá,
http://szegedcafe.hu/2013/11/12/2016-ra-epulhet-meg-az-uj-szegedi-stadion-ha-megszavazzak/

Ilyen is volt nemrég.
„Már a tervek elfogadásánál tart a dolog, megvan a terület, az anyagi háttér és a város is támogatja a projektet – mondta Gálhidi György, a Szeged 2011 télen kinevezett trénere a Digi Sport Reggeli Start című műsorában. – Nagy probléma, hogy nincs saját stadionja a csapatnak és nem tudunk füves pályán készülni. Úgy tudom, hogy már a nyáron elkezdődnek az építkezések, így 2014-ben megtörténhet az átadás. 11-12-13-14 ezer férőhelyes stadionunk lehet, amelyre nagy szükségünk van.”
http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_ii/nb-ii-jovore-uj-stadiont-adhatnak-at-szegeden-2218931

Vetődik a püspök

Új stadiont építene a Szeged-Csanádi Egyházmegye cége. A Kiss-Rigó László által gründolt projekt 3 milliárdra rúg, ebbe az MLSZ 700 milliót már beletett. A beruházás pénzügyi háttere ennek ellenére zavaros, miközben rendes csapat sincs a Tisza-parton.
F...ing Solid GOLD :preach::hilarious

Cikk végén a szövegdoboz + bónuszként a komment.

Nyomozás a püspökségen


Költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoznak a szegedi egyházmegyén a NAV emberei – így szólt a hír még nyáron. Erre az egyházmegye gyorsan tudatta: az eljárásban együttműködik. A július óta tartó vizsgálatot nemrég két hónappal meghosszabbították, januárig.
http://magyarnarancs.hu/kismagyaror...pok-fociert-lobbizik-szegeden-az-egyhaz-87719

Tiszta Rejtő világ "happy ending" nélkül. Amúgy Csepelen zajlik valami értelmes sport beruházás? Nem a stadionra gondolok :lol:

Áldás
 
#598 ·
A férőhelyekre nem reagálnék, azok teljesen fals számok. Akkor is, ha a jelenlegi kapacitást vesszük alapul, akkor is ha a bővítést, illetve a bővítéssel létrejövő befogadóképességet.
Az összegek viszont valószínűleg megalapozottak, ezek alapján már érdemes elgondolkodni.

Nézzük végig!

1) Bozsik / 5 milliárd
Ebből már kitelik az a látványterveken szereplő stadion, nyilván a mai teljes bontásra kerül.

2) ETO Park / 800 millió
Remélem ebből kiépítik a kapu mögötti hiányzó részt, mégha csak az alsó lelátót is. Felső már biztos nem férne bele és talán már műszakilag is megoldhatatlan.

3) Szusza / 800 millió
Székpótlások és kiszolgálóhelyiségek férnek bele, nem látom mi mást lehetne ott még építeni.

4) PMFC / 1 milliárd
A hosszanti kislelátó helyére épülhet egy jóval nagyobb, valamint ez és a főlelátó befedésre kerülhet. Másra ebből nem futja.

5) Nyíregyháza / 1 milliárd
A kanyarok biztosan nem kerülnek elbontásra, hiszen most újították fel őket. Az atlétikai pálya sem kerül felszedésre, hiszen jó állapotban van. Talán a hosszanti kisebb lelátót érintheti a rekonstrukció, azt a felső tákolmányt elbontják és szögletzászlótól szögletzászlóig új felső rész épül.

6) Illovszky / 1 milliárd
Ez a pálya annyira le van robbanva, hogy ez az 1 milliárd is csak toldozgatásra elég. Székezés, némi újrabetonozás, valami tetőszerkezet, de semmiképpen sem több.

7) ZTE Aréna / 1 milliárd
Itt egyszerű lenne a képlet, ennyiből pont kijönne a hiányzó keleti oldal. De én úgy hallottam, hogy a klub csak a küzdőtérre kap pénzt, tehát valószínűleg fűtési- és öntözőrendszer épül, új lelátó nem.

8) Rákóczi / 800 millió
A stadion a helyi klub igényéhez mérten gyakorlatilag teljes, így itt is pályafelújításra gondolok (fűtés stb.).

9) Széktói / 800 millió
Ennyiből az a korábban bemutatott terv biztosan kivitelezhetetlen, marad tehát a pálya korszerűsítése. Esetleg megtoldva a kanyar további székezésével.

10) Hidegkuti / 800 millió
Ha a pályát korszerűsítik, szinte másra nem is marad ebből a pénzből. A főlelátó toldozgatásának nincs értelme, a kanyarok ennyi pénzből rekonstruálhatatlanok. Majd meglátjuk!

11) Paks / 800 millió
Gyepcsere, aztán ami marad, abból meg valami hasonló lelátó, mint ami most van a keleti oldalon.

12) Perutz / 800 millió
Gyepkorszerűsítés és talán egy szerény lelátó a hosszanti oldalon a létezővel szemben.

13) Békéscsaba / 800 millió
Sajnos ez a stadion ennél jóval többet igényelne. Ebből csak a mai nagylelátó székezésére és gyepcserére futja.

14) Mezőkövesd / 120 millió
Ennyiből biztosan nem épül a pápaihoz hasonló lelátó a hiányzó részre, mint ahogy korábban ígérték, hanem a többi oldalhoz hasonló nagyságú ötsoros, fedett. Meg a pálya eltolásából adódoan is keletkezhetnek bizonyos költségek. Még kevés is lehet ezekre ez a 120 millió.

15) Siófok / 600 millió
Gyepfelújítás, esetleg még a hosszanti ülőhelyi rész székezése. Az összbenyomáson sajnos ennyi pénz nem fog változtatni.

16) Dunaújváros / 600 millió
Nagyon remélem, hogy ebből befejezik a nyugati oldalt és mindent leszékeznek. Erre elég is lehet ez az összeg. És persze kiépül a világítás is.

17) Gyirmót / 600 millió
A gyepcserén kívül itt mindent fölöslegesnek tartok. Még a mai fémvázas fedett lelátók is többnyire kihasználatlanok.

18) Ajka / 400 millió
Gyepkorszerűsítés. Ha marad valami, akkor a betonlelátó székezése.

19-21) Balmazújváros, Cegléd, Kozármisleny / 400 millió
A gyep felújítása. Komolyabb beruházásra a keret nem elegendő és nincs is rá szükség.

22) Sopron / 400 millió
A gyepre ráfér a csere és talán a kisebbik lelátó befedése.

23) Szolnok / 400 millió
Ebből a kanyarokra biztosan nem futja, marad tehát a pályakorszerűsítés.

24) Tatabánya / 400 millió
Lebontanám a fedett főlelátót és egy korszerűbbet építenék helyére. Valamint világítást kapna a pálya. A többi nagyjából rendben van a másodosztály szintjére.

25-26) Szigetszentmiklós, Kisvárda / 120 millió
Pályafelújításra telik csak, és még arra is szűkösen.

Viszont nem látom a felsorolásban a Sóstói stadiont. Korábban szó volt róla, hogy egy tekintélyes összeget kap a Vidi stadionfelújításra (kb. 10 milliárdra emlékszem).
Sajnos továbbra is lesznek fehér foltok a stadionhelyzetet illetően (Szeged, Nagykanizsa, Szekszárd, Hódmezővásárhely, Salgótarján, Eger, Veszprém). Csak a régi futballközpontokat soroltam fel, amelyeknek stadionjai ma a 70-es évek elejének színvonalán vannak, vagy még ott sem.
 
#603 ·
6) Illovszky / 1 milliárd
Ez a pálya annyira le van robbanva, hogy ez az 1 milliárd is csak toldozgatásra elég. Székezés, némi újrabetonozás, valami tetőszerkezet, de semmiképpen sem több.
Nyáron már volt betonozás + székcsere is. De semmi extra.

Viszont nem látom a felsorolásban a Sóstói stadiont. Korábban szó volt róla, hogy egy tekintélyes összeget kap a Vidi stadionfelújításra (kb. 10 milliárdra emlékszem).
Sajnos továbbra is lesznek fehér foltok a stadionhelyzetet illetően (Szeged, Nagykanizsa, Szekszárd, Hódmezővásárhely, Salgótarján, Eger, Veszprém). Csak a régi futballközpontokat soroltam fel, amelyeknek stadionjai ma a 70-es évek elejének színvonalán vannak, vagy még ott sem.
Vidit megtárgyalták a múltkori nyilvános kormányülésen. Azt hiszem ott mondta Lázár hogy "egy kormányülésen csak egy stadiont ígérjenek meg." :lol:.
Kanizsán konkrétan nincs is csapat. Ott inkább egy multifunkcionális csarnokra kéne áldozni először. Kosárlabda, kézilabda hagyományok miatt. Autocross-ra is hasznosabb lenne áldozni..

Szeged, Szekszárd, Hódmezővásárhely, Salgótarján, Eger, Veszprém, Csepel.
Ezek valószínűleg kimaradnak.

BVSC-ről nem volt szó, de ők is kapni fognak külön. MTK meg biztos hogy jóval több támogatást fog kapni. Népszabi egyre pontatlanabb.
Még szerencse hogy nálunk a csapat a "mennyei" megyei III-ban tanyázik..
 
#605 ·
Az országgyűlés huszonhat stadion fejlesztésére különített el pénzt a jövő évi költségvetésben a Nemzeti Stadionfejlesztési Program részeként.
Hirdetés

A kormány által beterjesztett javaslat 12 milliárd forintot szán a program megvalósítására. A parlamenti szakbizottság ezt – egy hétfőn elfogadott – módosító indítványban pontosította, tételesen felsorolva, hogy mely 26 – első- és másodosztályú csapatnak otthont adó – létesítmény fejlesztésére jut pénz jövőre.

A javaslat alapján a győri, a kaposvári, a kecskeméti, a paksi, a pápai és a békéscsabai stadion felújítására egyenként 560 millió forintot fordítanak. Ugyanennyi pénz jut a budapesti Szusza Ferenc és Hidegkuti Nándor Stadion fejlesztésére.

Félmilliárd forintot különítenek el a 2014-es költségvetésben a pécsi, a nyíregyházi és a zalaegerszegi, valamint a fővárosi Illovszky Rudolf Stadion felújítására.

A legtöbb pénz, egyenként 600 millió forint a siófoki, a dunaújvárosi és a gyirmóti stadion fejlesztésére jut, míg a budapesti Bozsik Stadion, valamint az ajkai, a balmazújvárosi, a ceglédi, a kozármislenyi, a soproni, a szolnoki és a tatabányai létesítményekére 400-400 millió.

A mezőkövesdi stadion fejlesztésére 220 millió forintot, a szigetszentmiklósi és a kisvárdai futballpálya felújítására 120-120 millió forintot költenek, míg 95 millióból tartalékot képeznek.

A 2014-es költségvetés – amelyet várhatóan jövő kedden fogad el az Országgyűlés – az említett fejlesztéseken túl több stadionépítést is előirányoz. A debreceni stadion építésére 1.8 milliárd, a szombathelyiére 4.6 milliárd, a székesfehérváriéra 4.5 milliárd, a diósgyőriére 1.75 milliárd forintot különítenek el, míg a ferencvárosiéra 8.4 milliárd forintot.

http://www.nemzetisport.hu/labdarug...ifoton-a-dvsc-stadionja-pazar-latvany-2300819
 
Top