|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#1 | ||
|
Mrs. Smith ;)
Likes (Received): 2
|
[Skandynawia] Malmö by Skania
>>Malmö<< ![]() Quote:
Bardzo dużo informacji o Malmö w języku polskim można znaleźć na tej stronie: http://www.malmo.com/polish/start.asp ![]() >>Moje Malmö<< Zapraszam do oglądania i komentowania moich zdjęć z miasta, w którym przyszło mi żyć od 2003 roku. Jestem tylko amatorką, ale lubię robić zdjęcia. Nałogowo ![]() Miłego oglądania ![]() Jak już pisałam w wątku o Kopenhadze - większość najważniejszych miejsc obeszliśmy w 2003, 2004 i 2005 roku, a wtedy robiłam zdjęcia aparatem analogowym, na razie nie mam ich zeskanowanych. Dopiero pod koniec 2005 roku zaczęłam skanować klisze u fotografa, przy okazji wywoływania zdjęć. Może to i dobrze, bo dzięki temu pokażę Wam nie tylko Stare Miasto, ale też inne ciekawostki ![]() Na początek moja ulubiona dzielnica w Malmö: Västra Hamnen we wrześniu 2005 roku (september 2005): (to są skany z kliszy analogowej) ![]() ![]() ![]() W tle Turning Torso: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turning Torso "z bliska": ![]() ![]() ![]() Info o Västra Hamnen: http://www.malmo.com/polish/tourism/vhamnen.asp Info o Turning Torso: http://www.malmo.com/polish/tourism/...ning_torso.asp Oficjalna strona: http://www.turningtorso.com ![]() Quote:
![]() C.d.n.
"It's not the chances we take, it's the choices we make, that determine our destiny." *** MALMÖ *** SKÅNE *** COPENHAGEN *** by Skania _________________________________________ *** MALMÖ live webcam *** BYDGOSZCZ live webcam *** Last edited by Skania; June 29th, 2010 at 08:13 AM. Reason: korekty |
||
|
|
|
|
|
#2 |
|
Mrs. Smith ;)
|
IX 2005:
Widok z mostu na Kolejowy Dworzec Centralny (Centralen): ![]() Fontanna i kawałek hotelu Hilton w centrum: ![]() II 2006: Ratusz (Rådhuset) na Dużym Rynku (Stortorget): ![]() VI 2006: Widoki z Västra Hamnen: ![]() ![]() Dalsze zdjęcia, to już z cyfrówki. II 2007: Kościółek protestancki Västra Skrävlinge w Almgården: ![]() IV 2007: Kościółek protestancki j.w.: ![]() Västra Skrävlinge kyrka wybudowano w latach 1862-1863. źródło: http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4...A4vlinge_kyrka ![]() C.d.n.
"It's not the chances we take, it's the choices we make, that determine our destiny." *** MALMÖ *** SKÅNE *** COPENHAGEN *** by Skania _________________________________________ *** MALMÖ live webcam *** BYDGOSZCZ live webcam *** Last edited by Skania; July 8th, 2010 at 12:05 AM. Reason: korekty |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
klimatyczne foty (w duzej mierze dzieki kolorom)
wiecej!
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Mrs. Smith ;)
|
Dzięki
Będzie więcej ![]() Muszę zaznaczyć, że nie poprawiam zdjęć. Chyba, że będę musiała, to oczywiście napiszę, że coś zmienione.
"It's not the chances we take, it's the choices we make, that determine our destiny." *** MALMÖ *** SKÅNE *** COPENHAGEN *** by Skania _________________________________________ *** MALMÖ live webcam *** BYDGOSZCZ live webcam *** |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Registered User
|
dobre fotki. czekam na wiecej
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Mrs. Smith ;)
|
Dzięki
Następna porcja ![]() IV 2007: Widok z wybrzeża dzielnicy Limhamn na most łączący Szwecję z Danią (Öresundsbron): ![]() ![]() ![]() Info o moście Öresundsbron: http://www.malmo.com/polish/thecity/....asp?Menu=City ![]() Ciekawscy ![]() ![]() ![]() Kwietniowy Ratusz ![]() ![]() Rzeźba na fontannie przed Ratuszem: ![]() (musiałam obciąć kawałek zdjęcia, żeby wyciąć mnie - chciałam Wam pokazać tą rzeźbę )C.d.n.
"It's not the chances we take, it's the choices we make, that determine our destiny." *** MALMÖ *** SKÅNE *** COPENHAGEN *** by Skania _________________________________________ *** MALMÖ live webcam *** BYDGOSZCZ live webcam *** Last edited by Skania; June 12th, 2010 at 06:45 PM. Reason: korekty |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Pobierowo jest OK!
|
Z Öresundsbron fajnie widać Turning Torso. Widok przedni, ale z bliska też świetnie się prezentuje. Czekam na kolejne fotki.
![]() Quote:
THE WORLD IS MINE! ...*** Dom Gościnny "EUROPA" - wczasy nad morzem, Pobierowo ***... ***Od Szczecina do Dubrownika - Toruń-Chełmno-Bydgoszcz - [Hiszpania i Portugalia] Viva Iberia! - [Polska] Kąpieliska nadmorskie - [Turcja] Nasza podróż poślubna - [Francja] Paryż i Prowansja - [Skandynawia] Sztokholm-Helsinki-Tallin-Trójmiasto - [Skandynawia] Malmö-Kopenhaga-Legoland |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Mrs. Smith ;)
|
![]() Hehe, wolałabym pozostać anonimowa ![]() Jak się stoi pod Turning Torso, to odnosi się wrażenie, jakby miał się na Ciebie przewrócić ![]() Domyślam się, że jechałeś samochodem, czyli górną częścią mostu ![]() Ja jechałam i autobusem i pociągiem, fajniejszy widok był z autobusu, bo nie mrugały te przęsła mostu, no i wyżej sie jedzie, więc lepiej widać Ale pociągiem szybciej ![]() Tu widać sztuczną wyspę i miejsce, gdzie wjeżdża się w tunel pod morzem: ![]() źródło zdjęć: Wikipedia Tu widok, jak się jedzie samochodem w tunelu i po moście: (z polskim komentarzem )A tu widok, jak się jedzie pociągiem: Filmy nie są moje. Za chwilę będą kolejne fotki z Malmö
"It's not the chances we take, it's the choices we make, that determine our destiny." *** MALMÖ *** SKÅNE *** COPENHAGEN *** by Skania _________________________________________ *** MALMÖ live webcam *** BYDGOSZCZ live webcam *** |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Mrs. Smith ;)
|
Znalazłam jeszcze kilka wcześniejszych fotek
![]() XII 2006 i świąteczne Malmö: Na Stortorget (Duży Rynek) stała taka lampa: ![]() Teraz ta lampa wędruje po całym Malmö. Mikołaj (Tomten), który co roku jest w Centrum Handlowym Hansa ![]() ![]() Jedna ze świątecznych wystaw w CH Hansa: ![]() ![]() Karuzela na Gustav Adolf Torg: ![]() Metalowa choinka ze świeczkami na deptaku w centrum (Södra Förstadsgatan): ![]() Centrum Handlowe Triangeln: ![]() C.d.n.
"It's not the chances we take, it's the choices we make, that determine our destiny." *** MALMÖ *** SKÅNE *** COPENHAGEN *** by Skania _________________________________________ *** MALMÖ live webcam *** BYDGOSZCZ live webcam *** Last edited by Skania; June 12th, 2010 at 06:58 PM. Reason: korekty |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Mrs. Smith ;)
|
V 2007:
Znowu Västra Hamnen: Turning Torso: ![]() ![]() ![]() ![]() Kawiarenka: ![]() I widoczki: ![]() ![]() ![]() C.d.n.
"It's not the chances we take, it's the choices we make, that determine our destiny." *** MALMÖ *** SKÅNE *** COPENHAGEN *** by Skania _________________________________________ *** MALMÖ live webcam *** BYDGOSZCZ live webcam *** Last edited by Skania; June 12th, 2010 at 07:08 PM. Reason: korekty |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Mrs. Smith ;)
|
VI 2007:
Znowu Västra Hamnen: Pokazy Armii Szwedzkiej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tu trochę poprawiłam światło i kontrast. ![]() Mam więcej zdjęć, ale to już ze mną i z rodzinką. I tradycyjnie widoczki ![]() ![]() ![]() I na deser... Turning Torso ![]() ![]() C.d.n.
"It's not the chances we take, it's the choices we make, that determine our destiny." *** MALMÖ *** SKÅNE *** COPENHAGEN *** by Skania _________________________________________ *** MALMÖ live webcam *** BYDGOSZCZ live webcam *** Last edited by Skania; June 12th, 2010 at 07:10 PM. Reason: korekty |
|
|
|
|
|
#12 |
|
gnesener
Likes (Received): 9
|
![]() Skania, dzieki!!! Malmoe jest śliczne...a Turning Torso po prostu powala!
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Mrs. Smith ;)
|
![]() Dzięki Malmö to dopiero miasto nieodkryte ![]() ___________________________________________ VI 2007: Kamieniczka w centrum (St. Petrigatan), w tle Kościół św. Piotra (St. Petri Kyrka): ![]() Kościół św. Piotra (St. Petri Kyrka) z XIV wieku: ![]() ![]() To ten sam kościół, którego wieżę widać za ratuszem na zdjęciu z lutego 2006. Z przodu ciężko zrobić zdjęcie, żeby ująć cały kościół, ponieważ wkoło stoją kamieniczki (co widać na pierwszym zdjęciu). Na Wikipedii można zobaczyć go z tyłu: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...Malm%C3%B6.jpg A tak wygląda ołtarz: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...m_entrance.jpg Ponoć ołtarz jest największy w całej Skandynawii, ale nie wiem, czy to pewna informacja ![]() Tu jeszcze piękne zdjęcie całego kościoła ze strony malmo.se: http://www.malmo.se/images/18.2ec268.../IMG_4367a.jpg I z galerii na onecie: http://pejzaze.onet.pl/_i/adamczak_s...skania/020.jpg
"It's not the chances we take, it's the choices we make, that determine our destiny." *** MALMÖ *** SKÅNE *** COPENHAGEN *** by Skania _________________________________________ *** MALMÖ live webcam *** BYDGOSZCZ live webcam *** Last edited by Skania; June 13th, 2010 at 12:56 PM. Reason: korekty |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Mrs. Smith ;)
|
VII 2007:
Przypadkowo napotkana w centrum parada uliczna (Södra Tullgatan): ![]() ![]() Tu gość na mnie pokazuje i potem się do mnie nachylił, mało zawału nie dostałam ![]() ![]() C.d.n.
"It's not the chances we take, it's the choices we make, that determine our destiny." *** MALMÖ *** SKÅNE *** COPENHAGEN *** by Skania _________________________________________ *** MALMÖ live webcam *** BYDGOSZCZ live webcam *** Last edited by Skania; June 13th, 2010 at 12:46 PM. Reason: korekty |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Mrs. Smith ;)
|
VIII 2007:
Na lotnisku Malmö Sturup - tym samolotem potem lecieliśmy do Polski: ![]() ![]() Szwecja z góry: (słaba jakość, bo mi słońce świeciło prosto w obiektyw i w szybę samolotu) ![]() ![]() ![]() Powrót - niedługo lądowanie w Malmö, tam na dole jest nasz cień ![]() ![]() I lotnisko Malmö Sturup: Odprawy: ![]() ![]() Strona lotniska po angielsku: http://swedavia.se/en/Malmo-Airport/...er-Information ![]() C.d.n.
"It's not the chances we take, it's the choices we make, that determine our destiny." *** MALMÖ *** SKÅNE *** COPENHAGEN *** by Skania _________________________________________ *** MALMÖ live webcam *** BYDGOSZCZ live webcam *** Last edited by Skania; June 13th, 2010 at 12:48 PM. Reason: korekty |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Mrs. Smith ;)
|
IX 2007:
Pildammsparken: Wieża wodna: ![]() ![]() Fontanna w jeziorku: ![]() Pawilon Księżniczki Margarety: ![]() ![]() Ogród Królowej Sylwii: ![]() ![]() ![]() ![]() Ptactwo: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Info o Pildammsparken: http://www.malmo.com/polish/tourism/...?Menu=Tourism# ![]() Mapka poglądowa: ![]() A tu widok z lotu ptaka ze strony malmo.se: http://www.malmo.se/images/18.2ec268.../IMG_4884s.jpg ![]() Jak widać, pokazałam na razie tylko część tego parku, potem będzie jeszcze sporo fotek z tego miejsca.
"It's not the chances we take, it's the choices we make, that determine our destiny." *** MALMÖ *** SKÅNE *** COPENHAGEN *** by Skania _________________________________________ *** MALMÖ live webcam *** BYDGOSZCZ live webcam *** Last edited by Skania; June 14th, 2010 at 06:22 PM. Reason: korekty |
|
|
|
|
|
#17 |
|
UserDario
|
Pierwszy raz ogladam watek.
Fotki bardzo fajne
|
|
|
#18 |
|
Mrs. Smith ;)
|
![]() Dzięki Będzie więcej
|
|
|
|
|
#19 |
|
xxx
|
@Skania - fantastyczne wątki zakładasz, świetne zdjęcia i dodatkowo bardzo przydatne informacje, linki itd.
Oby tak dalej!
|
|
|
#20 |
|
Registered User
Likes (Received): 3
|
del
Last edited by henry hill; August 20th, 2011 at 01:41 AM. |
|