daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Hellenic Architecture Agora > Development and Business > Υποδομές και Οικονομία | Infrastructure and Economy

Υποδομές και Οικονομία | Infrastructure and Economy Οικονομία και Υποδομές | Economy & InfrastructureGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 3 votes, 5.00 average.
Old August 5th, 2009, 07:58 PM   #201
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

Αμεση εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης και στην επαρχία Λάρνακας υπόσχεται το Υπ. Γεωργίας
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης και στην επαρχία Λάρνακας, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, στην οποία προστίθεται πως για το θέμα έχει ενημερωθεί σε συνεδρία (21.7.2009) από λειτουργούς της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και της Green Dot Cyprus και ο Δήμος Λάρνακας.Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, απαντώντας σε χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη για την ανακύκλωση στερεών αποβλήτων στην επαρχία Λάρνακας, τονίζει ότι το πρόγραμμα ανακύκλωσης της Green Dot Cyprus ξεκίνησε αρχικά από τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, λόγω του ότι θα κάλυπτε και θα εξυπηρετούσε το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού της Κύπρου.Η Υπηρεσία διευκρινίζει ότι αρχικά το πρόγραμμα λειτούργησε στους Δήμους Μέσα Γειτονιάς, Γερμασόγειας, Κάτω Πολεμίδιων, Αγίου Αθανασίου και Στροβόλου, από τις 15 Δεκεμβρίου 2007 επεκτάθηκε στους Δήμους Λεμεσού, Μουταγιάκας, Αγιου Τύχωνα και Υψωνα και από την 1η Οκτωβρίου 2008 στους Δήμους Εγκωμης, Αγίου Δομετίου, Λατσιών, Λακατάμειας, Αγλαντζιάς και Λευκωσίας.Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος στις 26.11.2008 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας για οικονομική ενίσχυση του ενημερωτικού προγράμματος της Green Dot Cyprus (με το μέγιστο ποσό των 512.580 ευρώ ανά έτος) ώστε να μπορέσει να γίνει επέκταση και στις άλλες επαρχίες.Στην απόφαση όμως του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβανόταν η πρόνοια με βάση την οποία δινόταν προτεραιότητα στην επέκταση του προγράμματος σε πρώτη φάση, στην Πάφο και Αμμόχωστο λόγω της άμεσης ανάγκης αντιμετώπισης του προβλήματος με το ΧΥΤΑ Πάφου και έτσι δόθηκαν οδηγίες για άμεση επέκταση στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου.Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος αναφέρει ότι η επέκταση του προγράμματος της δεύτερης φάσης στην επαρχία Λάρνακας θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε έξι μήνες μετά την έναρξη των εργασιών στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου, με την προϋπόθεση όμως ότι θα εγκριθεί και το υπόλοιπο ποσό της επιδότησης όπως αυτό είχε ζητηθεί αρχικά από την Green Dot.«Τέλος, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι στόχοι τους οποίους είναι δεσμευμένη να επιτύχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα των Αποβλήτων Συσκευασίας έχουν επιτευχθεί. Βέβαια, θα ήταν ευχής έργο αν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, περιλαμβανομένων και των τοπικών Αρχών και των πολιτικών σχηματισμών, συμμετείχαν με ένα πιο ενεργό τρόπο και στο θέμα της ευαισθητοποίησης του κοινού για τα προγράμματα ανακύκλωσης που βρίσκονται τώρα υπό πλήρη υλοποίηση και καλύπτουν αυτή τη στιγμή τις ανάγκες πέραν των 500.000 πολιτών στην Κυπριακή Δημοκρατία», καταλήγει η ανακοίνωση.

iKypros
05/08/2009
http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=61012&-V=news&w=
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old August 7th, 2009, 12:00 PM   #202
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

Το Υπουργικό απέρριψε περίεργη πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας

"Όχι" σε νέα κινητή αφαλάτωση

Παρά τις κινδυνολογίες οι οποίες ενσωματώθηκαν υπό μορφή σεναρίων, το Υπουργικό Συμβούλιο απέρριψε, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση στο Κελλάκι, πρόταση του Τμήματος Υδάτων για κατασκευή και τρίτης κινητής μονάδας
"Όχι" είπε η πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου στη δημιουργία και νέα κινητής μονάδας αφαλάτωσης.
Πιο συγκεκριμένα το Υπουργικό, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση στο Κελλάκι, απέρριψε κατά πλειοψηφία πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για τη δημιουργία με συνοπτικές διαδικασίες και 3ης κινητής μονάδας αφαλάτωσης (πέραν της υπό λειτουργία κινητής στη Μονή, δυναμικότητας 20.000 κ.μ. ημερησίως και της υπό κατασκευή μονάδα των Κουκλιών, με δυναμικότητα 30.000 κ.μ.).
Όπως πληροφορείται ο "Π", το Υπουργείο Γεωργίας, μέσα από πολυσέλιδο υπόμνημά του ζητούσε από το Υπουργικό το όλο έργο, δηλαδή η δημιουργία νέας κινητής μονάδας αφαλάτωσης, να κηρυχθεί "ως έργο εξαιρετικά ιδιάζουσας φύσης", με στόχο να εξαιρεθεί τόσο από τη σχετική νομοθεσία, για την υποχρεωτική διενέργεια πριν από την υλοποίησή του, περιβαλλοντικής μελέτης, όσο και από τη σχετική νομοθεσία της σύναψης δημόσιων συμβάσεων έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με απευθείας διαπραγμάτευση με εταιρείες που επέδειξαν ήδη ενδιαφέρον για την κατασκευή της κινητής των Κουκλιών.
Ως χώρος για την προτεινόμενη νέα μονάδα το αρμόδιο Υπουργείο εισηγείτο τη θαλάσσια περιοχή της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης. Με την επιλογή του χώρου, όπως αναφέρετο στην πρόταση, συναίνεσε κατόπιν διαβουλεύσεων με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Υπουργείο Άμυνας.
Όπως έχουμε γράψει και στην αρχή, η συντριπτική πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου δεν έκρινε ούτε επιβεβλημένη, ούτε και κατεπείγουσα τη συγκεκριμένη πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε και σε ψηφοφορία, με οκτώ μέλη του Υπουργικού να τάσσονται κατά, διά ανατάσεως της χειρός.Η πρόταση
Η νέα πρόταση που ετοίμασε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και κατέθεσε στο Υπουργικό το αρμόδιο Υπουργείο, λάμβανε ως δεδομένο ότι οι δύο νέες σταθερές μονάδες, δυναμικότητας 40 χιλιάδων τουλάχιστον κυβικών μέτρων νερού ημερησίων, της Επισκοπής και της ΑΗΚ στο Βασιλικό, θα τεθούν σε λειτουργία σε τρία χρόνια το λιγότερο, με την επίκληση προσφυγών στην Αναθεωρητική Αρχή και στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Για να πείσει δε για την αναγκαιότητα του έργου, το οποίο ζητούσε να εγκριθεί αμέσως ούτως ώστε να αρχίσει η αφαλάτωση να παράγει νερό τον Αύγουστο του 2010, έχει συμπεριλάβει και δέκα σενάρια (ξεκινώντας από ένα εφιαλτικό και καταλήγοντας σε ένα ονειρικό) τα οποία μπορεί να προκύψουν την επόμενη τριετία, δηλαδή το 2010 έως το 2012.


Η αναγκαιότητα
Η πρόταση για δημιουργία και νέας κινητής μονάδας αφαλάτωσης, την ώρα που εκκρεμεί η κατασκευή δύο μόνιμων (σταθερών) μονάδων αφαλάτωσης στην Επισκοπή και στο Βασιλικό, οι οποίες θα τροφοδοτούν το Ενιαίο Σχέδιο του Νοτίου Αγωγού (ΕΣΝΑ) κρίθηκε αναγκαία από το Υπουργείο Γεωργίας, ένεκα της συνεχόμενης ανομβρίας των τελευταίων ετών.
Υπολογίστηκε μάλιστα ότι η ζήτηση σε πόσιμο νερό θα αυξάνεται με ρυθμό 2,5% ετησίως. Στην πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι για να αποφευχθούν τα χείριστα σενάρια, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί αμέσως. Εξ ου και υπήρχε και η εισήγηση, όπως η κατασκευή της νέας κινητής μονάδας γίνει με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης (χωρίς δηλαδή τη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού), αξιοποιώντας το παράθυρο που αφήνει η σχετική νομοθεσία για το συντονισμό των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων. Επισύναψε για αυτό το σκοπό και λίστα 30 εταιρειών, οι οποίες επέδειξαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό για την κινητή μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια, ενώ δεν απέκλειε και άλλους ενδιαφερόμενους.

Το κόστος
Σύμφωνα με την υποβληθείσα πρόταση, το κόστος για το κράτος από τη λειτουργία της νέας μονάδας δεν είναι σαφές. Αυτό που επισημαίνεται στην πρόταση είναι μόνο ότι για το 2010 θα είναι 6,5 εκ. ευρώ, που είναι το κόστος αγοράς του νερού από το κράτος από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2010 (για πέντε μήνες). Για το σκοπό αυτό, όπως προστίθεται, είτε θα εξευρεθούν τα χρήματα από τον προϋπολογισμό του Τμ. Υδάτων είτε θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Σε άλλη παράγραφο το Τμήμα Υδάτων λέει χωρίς περιστροφές ότι "το όνομα του μωρού" θα είναι 60 εκ. ευρώ για τα τρία χρόνια λειτουργίας της νέας κινητής (2010-2012) και για αυτό "θα πρέπει η τιμή πώλησης πόσιμου νερού από τις Αρχές Υδατοπρομήθειας να αυξηθεί". Προβάλλεται στο σημείο αυτό και το επιχείρημα ότι με βάση ευρωπαϊκή οδηγία, η τιμή πώλησης του νερού θα πρέπει να αντανακλά το χρηματοοικονομικό κόστος και το κόστος λειτουργίας, συντήρησης, περιβάλλοντος και αναπλήρωσης πόρου.

Χωρίς μελέτη
Το πόσο απεγνωσμένα το Υπ. Γεωργίας και δη το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ήθελε τη νέα κινητή μονάδα αφαλάτωσης, αντικατοπτρίζεται και σε εισήγησή του να ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο να κηρύξει το κατασκευαστικό αυτό έργο ως έργο εξαιρετικά ιδιάζουσας φύσης και να το εξαιρέσει από τις πρόνοιες σχετικού νόμου για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργα. Στην πρόταση αναφέρεται ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος αποφαίνεται ότι από τη λειτουργία των δύο σταθερών μονάδων αφαλάτωσης, η επίδραση στο θαλάσσιο περιβάλλον και μάλιστα σε μικρή απόσταση από το σημείο απόρριψης της άλμης είναι περιορισμένης έκτασης, περιβαλλοντικά αποδεκτή. Όσον αφορά στις επιπτώσεις στο χερσαίο περιβάλλον το Υπουργείο κρίνει ότι η περιοχή που επιλέγηκε να κατασκευαστεί η κινητή μονάδα, στη ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στην Πάφο είναι υποβαθμισμένη. Προσθέτει ακόμη ότι το Τμήμα Αλιείας θα θέσει τις δικές του ρήτρες κατά την κατασκευή για μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.


Τα σενάρια
Στην πρόταση, όπως αναφέρθηκε ακροθιγώς πιο πάνω, συμπεριλήφθηκε και αριθμός σεναρίων για την επόμενη τριετία (2010-2012) όσον αφορά στην εισροή νερού στα φράγματα από βροχοπτώσεις σε συσχετισμό με τις υφιστάμενες αφαλατώσεις, γεωτρήσεις και ανακυκλωμένο νερό (περίπου 62 εκ. κ. μ. νερού ετησίως) χωρίς να υπολογίζονται περικοπές νερού. Στη γεωργία υπολογίστηκε ότι θα παραχωρείται ποσότητα 20 εκ. κ. μ. νερού ετησίως (εκ των οποίων τα 6 εκ. είναι ανακυκλωμένο νερό). Στα πρώτα 5 σενάρια δεν συμπεριλαμβάνεται νέα κινητή μονάδα, ενώ στα σενάρια 6-10 το ισοζύγιο νερού κρίνεται με τη συμπερίληψή της κινητής μονάδας αφαλάτωσης ημερήσιας παραγωγής 40.000 κ.μ. νερού, πρόταση η οποία τελικώς απορρίφθηκε (βλέπε πίνακα).--------------------------------------------------------------------------------

Αλλοπρόσαλλη υδατική πολιτική
Η πρόταση που ετοίμασε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και κατέθεσε το Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναδεικνύει μία αλλοπρόσαλλη πολιτική για την αντιμετώπιση του μείζονος υδατικού προβλήματος. Ταυτόχρονα δημιουργεί και πολλά ερωτηματικά το πώς και γιατί μέσα από μία πλειάδα άλλων λύσεων έχει επιλεγεί η άρον άρον λύση της κατασκευής και νέας κινητής μονάδας αφαλάτωσης. Ο "Π" παρακολουθεί από κοντά το όλο θέμα και δικαίως παραθέτει τα όσα προηγήθηκαν αλλά και τις υποψίες που προκαλούνται:
* Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν τα δεδομένα της εισροής νερού στα φράγματα δεν ήσαν καθόλου καλά, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ετοίμασε πρόταση η οποία κατατέθηκε και πάλι στο Υπουργικό Συμβούλιο (τον Φεβρουάριο του 2009). Στην πρόταση αυτή είχε περιληφθεί και το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης της παραγωγής αφαλατωμένου νερού -κατά 20.000 κ.μ. ημερησίως- από τις τρεις υφιστάμενες μονάδες (τις δύο σταθερές της Δεκέλειας και της Λάρνακας και της κινητής της Μονής) με δυνατότητα αυτής της επέκτασης εντός του τρέχοντος έτους. Ωστόσο η λύση της διεύρυνσης της παραγωγής των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης αποσύρθηκε ή τέλος πάντων δεν συγκεκριμενοποιήθηκε στη συνέχεια χωρίς να δοθούν οποιεσδήποτε εξηγήσεις.
* Τον περασμένο Ιούνιο η Αναθεωρητική Αρχή εξέδωσε δύο αποφάσεις, οι οποίες ξεκαθάρισαν σε σημαντικό βαθμό τα πράγματα σε σχέση με την 3η σταθερή μονάδα της Επισκοπής. Στην ουσία η Αναθεωρητική έφερε στην πρώτη θέση τον τρίτο σε σειρά προσφοροδότη, την εταιρεία "M.N. LIMASSOL WATER CO". Το Συμβούλιο Προσφορών του Υπ. Γεωργίας, λίγες μέρες αργότερα, μη έχοντας άλλη επιλογή, προχώρησε στην κατακύρωση της προσφοράς σε αυτή την κοινοπραξία. Ταυτόχρονα η εταιρεία με τη χαμηλότερη προσφορά, η γερμανοαυστριακή "WTE WASSERTECHNIC GMBH" προσέφυγε στο Ανώτατο ενώ ζήτησε παράλληλα και την έκδοση μονομερούς απαγορευτικού διατάγματος για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του νέου επιτυχόντα προσφοροδότη και της Αναθέτουσας Αρχής. Το Ανώτατο (αρχές Ιουλίου) δεν ενέκρινε το διάταγμα ενώ η Αναθεωρητική δεν έκαμε αποδεκτές δύο νέες προσφυγές κοινοπραξιών που παρέμειναν στο διαγωνισμό. Εν ολίγοις, για το Τμήμα Υδάτων και το Υπουργείο Γεωργίας ευρύτερα είχε ανοίξει ο δρόμος, από νομικής πλευράς, να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με την "M.N. LIMASSOL WATER CO" και με υποχρέωση της τελευταίας να παραδώσει τη σταθερή μονάδα της Επισκοπής εντός 24 μηνών (δηλαδή το τέλος Ιουλίου του 2011). Ωστόσο σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού Γεωργίας, στις 23 Ιουλίου, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και της Γενικής Ελέγκτριας, επισημάνθηκε το γεγονός ότι το Ανώτατο είχε δεσμευτεί να εκδώσει αρχές Οκτωβρίου την απόφασή του επί της ουσίας της προσφυγής της "WTE". Υπό αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε να παραταθεί η υπογραφή της σύμβασης για την Επισκοπή για μερικούς μήνες. Σε αυτή την απόφαση λήφθηκε σοβαρά υπόψη η θέση που διατύπωσε ο διευθυντής του Τμ. Αναπτύξεως Υδάτων ότι δεν είναι τόσο πιεστικά τα χρονοδιαγράμματα, λαμβανομένης υπόψη και της ποσότητας νερού που συγκεντρώθηκε τον περασμένο χειμώνα στα φράγματα και της ήδη αυξημένης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παραγωγής αφαλατωμένου νερού.
Με βάση τα πιο πάνω προκύπτει όμως εύλογα το ερώτημα: Πώς και γιατί το Τμήμα Υδάτων εγκατέλειψε ή δεν προώθησε τις όποιες άλλες λύσεις και επέλεξε εντός δύο μόνο εβδομάδων (από τη σύσκεψη της 23ης Ιουλίου) να ετοιμάσει κατεπείγουσα πρόταση για τη δημιουργία και νέας κινητής με πρόσθετο κόστος τα 60 εκ. ευρώ;

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ
Κωδικός άρθρου: 889031
ΠΟΛΙΤΗΣ - 07/08/2009, Σελίδα: 19
http://www.politis-news.com/cgibin/h...31&-V=articles
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old August 7th, 2009, 03:19 PM   #203
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

LOG: Έσοδα €11,5 εκ. από αφαλάτωση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07/08/2009 15:02:06


Έσοδα €11,5 εκ. υπολογίζεται ότι θα αποφέρει ετησίως στην εταιρεία Πληροφορικής Logicom και στην ισραηλινή κρατική εταιρεία Mekorot Development and Enterprise Ltd η παραχώρηση 13,4 εκ. κ.μ. νερού στο κράτος από τη μονάδα αφαλάτωσης που θα κατασκευάσει στην Επισκοπή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Logicom μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Netcom Ltd και σε κοινοπραξία με ποσοστό 50% με την ισραηλινή κρατική εταιρεία Mekorot Development and Enterprise Ltd, υπέγραψε ενωρίτερα σήμερα συμφωνία με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση Μονάδας αφαλάτωσης στην Επισκοπή, δυναμικότητας 40.000 κ.μ. νερού ημερησίως.

Η συμφωνία προνοεί μεταξύ άλλων, ότι η κοινοπραξία θα ολοκληρώσει την κατασκευή της μονάδας σε 24 μήνες από την υπογραφή της, το ΤΑΥ θα προμηθεύεται τουλάχιστο 13.140.000 κ.μ. αφαλατωμένου νερού ετησίως προς €0,8725 ανά κ.μ. για περίοδο 20 ετών.

Σε περίπτωση που ζητηθεί η αδρανοποίηση της λειτουργίας της μονάδας η κοινοπραξία θα αποζημιώνεται προς €0,3852 για κάθε κ.μ. αφαλατωμένου νερού που δεν θα παραλαμβάνεται, και κατά τη λήξη της συμφωνίας η κυριότητα της μονάδας θα περιέλθει στο ΤΑΥ, ενώ το ΤΑΥ έχει την επιλογή να αγοράσει τη μονάδα σε οποιονδήποτε χρόνο πριν από τη λήξη της συμφωνίας.

Η αναδοχή του έργου ήταν αποτέλεσμα διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από το ΤΑΥ το 2007.

Όπως τονίζεται, η υπογραφή της συμφωνίας εντάσσεται στα πλαίσια της υλοποίησης των σχεδιασμών της Logicom που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, για επέκταση των δραστηριοτήτων της στους τομείς ύδατος και ενέργειας και αναμένεται να αυξήσει τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία της.

H LOG πέτυχε το 2008 κέρδη €5,9 εκ. Το εξάμηνο του 2009, τα κέρδη της περιορίστηκαν στα €2,5 εκ. από €5 εκ. το εξάμηνο του 2008.

Γ.Χ.
http://www.stockwatch.com.cy/nqconte...&ann_id=104676
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old August 10th, 2009, 01:07 PM   #204
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

Δεν πείσθηκε η Ευρώπη και ζητά στοιχεία για να εγκρίνει το Σχέδιο Σωτηρίας

Κόκκινο στο Σφαγείου Κοφίνου

Ένα από τα σημεία που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του Σφαγείου Κοφίνου και κατά πόσον θα μπορέσει να αντεπεξέλθει των υποχρεώσεών του στο μέλλον.
Σε μια κλωστή κρέμεται η τύχη του Σφαγείου Κοφίνου μετά από την άρνηση των Βρυξελλών να εγκρίνουν άμεσα το Σχέδιο Σωτηρίας του Σφαγείου, το οποίο προνοεί, μεταξύ άλλων, παραχώρηση υψηλού δανείου για αποπληρωμή των άμεσων οικονομικών υποχρεώσεων. Όπως πληροφορείται ο "Π", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πείσθηκε, από τα στοιχεία που της απέστειλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου, να δώσει την έγκρισή της για να αποδεσμευτούν σημαντικά κονδύλια, τα οποία και θα βοηθήσουν το Σφαγείο να μη βάλει λουκέτο. Η Ευρώπη, με σημείωμα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου, εξηγεί πως με τα στοιχεία που έχει ενώπιόν της δε μπορεί να τοποθετηθεί και ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις. Ένα από τα σημεία που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του Σφαγείου Κοφίνου και κατά πόσον θα μπορέσει να αντεπεξέλθει των υποχρεώσεών του στο μέλλον. Για την απάντηση της Ευρώπης έχουν ενημερωθεί οι εμπλεκόμενοι, καθώς και ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Μάλιστα αρμόδιοι εκτιμούν πως μέχρι να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που ζητά η Ευρώπη και μέχρι να τοποθετηθεί η ΕΕ, που πλέον είναι αμφίβολο εάν θα εγκρίνει το Σχέδιο Σωτηρίας, θα περάσει αρκετός χρόνος, γεγονός που σίγουρα θα δημιουργήσει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα στο Σφαγείο Κοφίνου. Στο Σχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, υπάρχουν προτάσεις, εισηγήσεις και μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το σφαγείο. Οι δράσεις αυτές αφορούν στην αύξηση της παραγωγικότητας, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους και την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του.
Το Σχέδιο Σωτηρίας, όπως ονομάστηκε, αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Νοέμβριο του 2008 ως ύστατη προσπάθεια για να σωθεί το Κεντρικό Σφαγείο. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα το σφαγείο αναγκάστηκε να προχωρήσει στη σύναψη ενός ακόμη δανείου, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ. Το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων του σφαγείου ξεπερνά τα 21 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ζήτησαν γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία κατά πόσον μπορούν να τερματίσουν τις υπηρεσίες τους προς το Σφαγείο Κοφίνου, από τη στιγμή που δεν τους καταβάλλονται τα κτηνιατρικά τέλη.--------------------------------------------------------------------------------

Τα οικονομικά βάρη
Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, άρχισε και η οικονομική κατρακύλα του Σφαγείου Κοφίνου, αφού το κράτος δεν μπορούσε να συνεχίσει την παραχώρηση κρατικών χορηγιών. Έκτοτε τα δάνεια παραμένουν απλήρωτα, με αποτέλεσμα το σημερινό αδιέξοδο. Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις, οι οποίες τελικά για διάφορους λόγους δεν υλοποιήθηκαν, αφορούσαν στην πρόσληψη αριθμού υπαλλήλων του σφαγείου από Δήμους (με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους), στην αποπληρωμή από την Κυβέρνηση των δανείων που έλαβε το σφαγείο από τους δανειστικούς επιτρόπους και τις εμπορικές τράπεζες (και στα οποία το κράτος είναι εγγυητής) και τέλος στην πώληση στο κράτος έκτασης γης που κατέχει το σφαγείο.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Κωδικός άρθρου: 889543
ΠΟΛΙΤΗΣ - 10/08/2009, Σελίδα: 36
http://www.politis-news.com/cgibin/h...43&-V=articles

Prepei na paei se idiwtika sxedia to sfageio gia na epiviwsei...
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old August 12th, 2009, 12:32 PM   #205
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ Γύρω στα 50 εκ. ευρώ θα κοστίσει η μονάδα στην Επισκοπή


Κοντά στα 50 εκ. ευρώ αναμένεται να στοιχίσει στη Logicom και στην Ισραηλινή κρατική εταιρεία, Mekorot Development and Enterprise, ο σχεδιασμός και η κατασκευή της Μονάδας Αφαλάτωσης στην Επισκοπή, δυναμικότητας 40.000κ.μ. νερού ημερησίως. Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση δια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων έχει υπογράψει συμφωνία με την εν λόγω κοινοπραξία για κατασκευή της τρίτης μεγάλης Μονάδας Αφαλάτωσης στην Επισκοπή μετά από καθυστέρηση πέντε ετών περίπου, ένεκα ενστάσεων και δικαστικών διαδικασιών. Τελικά, η κοινοπραξία που είχε κερδίσει αρχικά την προσφορά, θα προχωρήσει στην κατασκευή του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ιn Business Νews, στο παρόν στάδιο η εταιρεία από το Ισραήλ έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό του έργου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί αρχές Αυγούστου του 2011. Πηγές από τη Logicom τόνισαν πως αναμένεται η εταιρεία ν’ αυξήσει από αυτό το έργο τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία της, αφού θα καταγράφει τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια, επαναλαμβανόμενα κέρδη εκατομμυρίων.

http://alithia.com.cy/alithia_v2/fro...ptext_id=42611

Ena shmantikotato vhma pros thn plhrh ape3arthsh mas apo tis vroxoptwseis.
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old August 18th, 2009, 03:09 PM   #206
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

Στην Αναθεωρητική Αρχή η αφαλάτωση στο Βασιλικό
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18/08/2009 11:21:11
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2009 11:44:00


Κινητή μονάδα αφαλάτωσης σε πρώτο στάδιο και μόνιμη σε κατοπινό αναμένεται να δημιουργηθεί στο χώρο του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού ΑΗΚ στο Βασιλικό, εφόσον βέβαια η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών εκδώσει το συντομότερο την τελική της απόφαση για τις προσφυγές που εκκρεμούν ενώπιον της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», εάν ευοδώσουν οι παραστάσεις προς την ΑΑΠ, η ΑΗΚ θα υπογράψει σχετική σύμβαση για έναρξη των εργασιών το συντομότερο δυνατό, ανεξαρτήτως άλλων νομικών προβλημάτων που πιθανώς να προκύψουν σε επίπεδο Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το έργο εάν τελικά επιλυθούν τα νομικά προβλήματα και ξεκινήσουν οι εργασίες θα συμβάλει στην οριστική επίλυση του υδατικού προβλήματος της Κύπρου το 2011, δεδομένου ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και για τη μονάδα αφαλάτωσης στην Επισκοπή το καλοκαίρι του 2011.

Η μονάδα αφαλάτωσης στο Βασιλικό γίνεται σε συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και της Αρχής Ηλεκτρισμού. Η ΑΗΚ έχει αναλάβει την ανέγερση της μονάδας και το τμήμα Υδάτων την αγορά του αφαλατωμένου νερού.

Η κινητή μονάδα θα είναι δυναμικότητας 20.000κ./μ. τη ημέρα και θα λειτουργεί μέχρι την ανέγερση της μόνιμης μονάδας, η οποία θα είναι δυναμικότητας 50.000κ.μ. την ημέρα.

Με την υπογραφή της σύμβασης, η κινητή μονάδα θα λειτουργήσει εντός 35 εβδομάδων και θα βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι την ανέγερση της μόνιμης μονάδας, δηλαδή για 69 εβδομάδες. Πρόσφατα υπογράφτηκε συμφωνία για κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στην Επισκοπή δυναμικότητας 40.000 κυβικών μέτρων αφαλατωμένου νερού την ημέρα με πρόνοια επέκτασης για ακόμη 20.000 κ.μ. την ημέρα.

http://www.stockwatch.com.cy/nqconte...&ann_id=105053
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old August 21st, 2009, 12:01 PM   #207
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δεν πέτυχε η ανακύκλωση


Απογοήτευση επικρατεί στην Πάφο για τα αποτελέσματα που είχε μέχρι στιγμής το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούνιο από την εταιρεία Γκριν Ντοτ, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές της χαμηλής περιοχής Πάφου. Σε διάφορα σημεία των δημαρχούμενων περιοχών Πάφου, Γεροσκήπου και Πέγειας, αλλά και σε μεγάλες κοινότητες της περιαστικής περιοχής έχουν τοποθετηθεί κάδοι συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Οι κάδοι αυτοί, ωστόσο, έχουν μετατραπεί σε σκυβαλοδοχεία αφού τοποθετούνται ακόμη και οργανικά απόβλητα.
Ο αντιδήμαρχος Πάφου, Μάκης Ρουσής, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με το πρόγραμμα ανακύκλωσης και εκτίμησε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε λανθασμένα αφού θα έπρεπε, όπως είπε, η ανακύκλωση να ξεκινούσε από τα σπίτια. Οι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη, πρόσθεσε, το σύστημα της ανακύκλωσης. Κάλεσε επίσης την εταιρεία Γκριν Ντοτ να εντείνει την εκστρατεία διαφώτισης των πολιτών για να μπορέσουν όλοι, όπως είπε, να αντιληφθούν τη σημασία της ανακύκλωσης. Είπε πάντως ότι ο τρόπος που αποφασίσθηκε να γίνεται η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών είναι λανθασμένος και θα πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις. Δυστυχώς, κατέληξε, δεν είναι ακόμα στην ιδιοσυγκρασία των πολιτών να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά εκτός των κατοικιών τους σε άλλα σημεία, στα οποία ίσως θα χρειαστεί να κατεβούν από τα οχήματά τους και να περπατήσουν μερικά μέτρα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Ανδρέας Ευλαβής, δήλωσε ότι οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Όλοι οι φορείς, συνέχισε, θα πρέπει να επενδύσουν στην καλλιέργεια συνείδησης των πολιτών, αφού είναι πραγματικά «κρίμα να υπάρχουν οι κάδοι ανακύκλωσης και να μην χρησιμοποιούνται σωστά από τους πολίτες». Είπε, ακόμη, ότι έγινε αγώνας για εφαρμογή της ανακύκλωσης και είναι οξύμωρο μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια οι ίδιοι οι πολίτες να αναιρούν αυτήν την προσπάθεια που έγινε.
Όλοι οι φορείς που συνεργάζονται στο πρόγραμμα, είναι πάντως αποφασισμένοι να κάνουν μια νέα αρχή με την έναρξη της νέας σχολικής χρόνιας, οπότε και θα επανέλθουν με νέα διαφωτιστική εκστρατεία.

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ
http://alithia.com.cy/alithia_v2/fro...ptext_id=43195

Oti epa8an en xakkin tous. Anti na 3ekinisousin me thn Skalan eprotimisasin thn Pafon! Jai twra entampou ekatalavan? Tipote.
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old August 23rd, 2009, 02:16 PM   #208
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

Λούντζα, χοιρομέρι… στην ΕΕ


Συνολικά 12 κυπριακά προϊόντα διεκδικούν ευρωπαϊκή πατέντα – Ετοιμάζονται οι φάκελοι για να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Λούντζα, χοιρομέρι, λουκάνικο και άλλα εννέα
κυπριακά προϊόντα διεκδικούν ευρωπαϊκή πατέντα


Το λουκούμι Γεροσκήπου πήρε την πατέντα, στα χέρια των Ευρωπαίων και ο φάκελος για το χαλούμι
Δώδεκα κυπριακά προϊόντα διεκδικούν την ευρωπαϊκή πατέντα ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Οι φάκελοι των συγκεκριμένων προϊόντων έχουν τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο της συμβουλευτικής επιτροπής, ώστε να δώσουν γνωμάτευση στον υπουργό Γεωργίας, Μιχάλη Πολυνείκη, στο κατά πόσο θα πρέπει να λάβει θετική ή αρνητική απόφαση, ως προς τη διεκδίκηση της ευρωπαϊκής πατέντας.
Πρόκειται για τα προϊόντα λούντζα κρασάτη Κύπρου, ποσυρτή (μπέικον) Κύπρου, χοιρομέρι Κύπρου, τραχανάς Κύπρου και το τυρί Πάφου (χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή φλαούνων), ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Και τα κουφέτα Γεροσκήπου, λουκάνικο Πάφου, λουκάνικο Πιτσιλιάς (δύο αιτήσεις), ποσυρτή Πιτσιλιάς, τυρί Πάφου και η φλαούνα Κύπρου, ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.
Σύμφωνα με το διευθυντή του Τμήματος Γεωργίας Χριστόδουλο Φωτίου, ο φάκελος της κρασάτης λούντζας βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αναμένεται εντός των ημερών να ληφθεί απόφαση για την αποστολή του ή όχι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε αρχικά στάδια βρίσκεται η εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Γεωργίας των φακέλων για την ποσυρτή χοιρομέρι και το τυρί Πάφου, ενώ του τραχανά βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Όσον αφορά το φάκελο κουφέτα Γεροσκήπου έχει ολοκληρωθεί η εξέτασή του, έχει λάβει την έγκριση του υπουργού Γεωργίας και είναι έτοιμος για αποστολή στην Ευρώπη. Οι υπόλοιποι πέντε φάκελοι, λουκάνικο Πιτσιλιάς (δύο αιτήσεις), ποσυρτή Πιτσιλιάς, τυρί Πάφου και η φλαούνα Κύπρου, όπως είπε ο κ. Φωτίου βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης, άλλοι σε πιο προχωρημένο στάδιο και άλλοι σε αρχικό.

Σε ευρωπαϊκά χέρια ο φάκελος χαλούμι

Το δρόμο για την Ευρώπη έχει πάρει ο φάκελος για την κατοχύρωση του ονόματος «χαλούμι» ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης μετά από περίπου ενάμιση χρόνο δικαστικών μαχών Την ίδια μέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της «Alpina Farm» και επικύρωσε την απόφαση του υπουργού Γεωργίας, με την οποία έκανε δεκτή την αίτηση του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου για εγγραφή της ονομασίας «χαλούμι / halloumi» ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ο φάκελος έφυγε για την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε στην «Αλήθεια» ο Χριστόδουλος Φωτίου.
Η κατοχύρωση του ονόματος «χαλούμι» ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, έχει πολύ δρόμο ακόμα για να διανύσει μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών θα χρειαστεί να εξεταστεί ο φάκελος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ θα ακολουθήσει και περίοδος άλλων έξι μηνών για υποβολή των ενστάσεων από επηρεαζόμενους. Το χρονοβόρο όμως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η εξέταση των ενστάσεων αυτών από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το χρονικό διάστημα που θα χρειασθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, κατά μέσο χρειάζονται δύο με τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάστηκε και πέραν των επτά χρόνων! Ο κ. Φωτίου εξέφρασε την ευχή η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό

Δεν υπάρχουν άλλοι φάκελοι

Προϊόντα όπως σιουσιούκκος, μπακλαβάς, ζιβανία και ούζο, που κατά καιρούς ακούστηκε ότι διεκδικούν την ευρωπαϊκή πατέντα ως κυπριακής προέλευσης, δεν έχει κατατεθεί έως και σήμερα φάκελος, ανέφερε ο κ. Φωτίου. Πρόσθεσε ότι το Μάρτιο του 2004, η αρμόδια αρχή έλαβε αιτήσεις για κατοχύρωση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για τα χωριάτικα λουκάνικα Κύπρου Η αίτηση όμως αυτή έχει απορριφθεί. Σημείωσε εξάλλου ότι το μοναδικό προϊόν που εγκρίθηκε, αφού πέρασε τη διαδικασία των ενστάσεων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πήρε την πατέντα, είναι το λουκούμι Γεροσκήπου. Πρόσθεσε ότι τώρα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξεταστεί για επέκταση της κατοχύρωσης της ονομασίας από εθνική σε κοινοτική.

Τι σημαίνει για ένα προϊόν η πατέντα

Ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ορίζονται τα προϊόντα τα οποία προέρχονται από μία συγκεκριμένη περιοχή και των οποίων η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως στο συγκεκριμένο γεωγραφικό περιβάλλον. Η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία των προϊόντων αυτών γίνονται αποκλειστικά και μόνο στην οριοθετημένη περιοχή και σύμφωνα με ειδικές προδιαγραφές. ανέφερε ο κ. Φωτίου. Πρόσθεσε ότι το 1993 ήρθε σε ισχύ η νομοθεσία της Ε.Ε. η οποία παρέχει ένα σύστημα για την προστασία ονομασιών τροφίμων με βάση γεωγραφική ή παραδοσιακή συνταγή. Για να λάβει ένα προϊόν την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη πρέπει να παράγεται, να επεξεργάζεται ή να προετοιμάζεται σε εκείνη τη γεωγραφική περιοχή. Το προϊόν πρέπει να είναι συγκεκριμένης ποιότητας ή φήμης ή να έχει άλλα χαρακτηριστικά που οφείλονται αποκλειστικά σε εκείνη την περιοχή και τόσο διαφορετικά από άλλα παρόμοια προϊόντα.

Πώς φαίνεται ότι ένα προϊόν είναι ΠΟΠ ή ΠΓΕ

Ένα προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ φέρει στη σήμανσή του την ανάλογη ένδειξη. «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» ή «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη». Παράλληλα, οι παραγωγοί μπορούν να περιλάβουν στη σήμανση το αντίστοιχο ευρωπαϊκό λογότυπο (logo), μέσω του οποίου παρέχεται η σχετική πληροφόρηση στον καταναλωτή. Η παρουσία του ευρωπαϊκού λογότυπου στη σήμανση ενός κατοχυρωμένου προϊόντος είναι η αυθεντική πιστοποίηση προς τους καταναλωτές, ότι τα ειδικά χαρακτηριστικά του προϊόντος οφείλονται αποκλειστικά στη γεωγραφική του καταγωγή.

Της Ελένης Χαραλάμπους
http://alithia.com.cy/alithia_v2/fro...ptext_id=43303
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old August 23rd, 2009, 03:27 PM   #209
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

La8os 8ema.
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。

Last edited by WhiteMagick; August 23rd, 2009 at 03:35 PM.
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old August 25th, 2009, 11:49 AM   #210
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

Σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών έγινε το πρωί αισθητός Παγκύπρια

Επίκεντρο η θαλάσσια περιοχή ανοικτά της ΑμαθούνταςΣεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Κύπρου, γύρω στις 930 το πρωί. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου καθώς και στη Λευκωσία και Λάρνακα.Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Σεισμολογικού Ινστιτούτου Κύπρου, το επίκεντρο του σεισμού φαίνεται να εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αμαθούντας και η ένταση είναι της τάξης των 4 με 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.Από το σεισμό δεν καταγράφηκαν οποιεσδήποτε ζημιές ή τραυματισμοί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ το Σεισμολογικό Ινστιτούτο, γίνεται επεξεργασία των στοιχείων του σεισμού και θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

iKypros
25/08/2009
http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=61815&-V=news&w=

Ένωσεν τον κανένας σας? χαχα Εγιώ όι. Ετζιοιμούμουν!
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old August 26th, 2009, 02:13 AM   #211
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

Τον Οκτώβριο η πρώτη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων


Από τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, αρχικά σε δοκιμαστική βάση, η πρώτη μονάδα στην Κύπρο ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αυτή που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, αναφέρει σε σημερινή γραπτή του ανακοίνωση ο Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης.

Προσθέτει, επίσης, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών πολύ πρόσφατα προχώρησε στην προκήρυξη προσφορών για την ανάθεση σε Συμβουλευτικό Οίκο της εκπόνησης των αναγκαίων μελετών για κατασκευή της μονάδας στην επαρχία Λεμεσού, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα προκηρυχθούν οι προσφορές για τη μονάδα της επαρχίας Λευκωσίας.

''Οπως επίσης κατ’ επανάληψη έχω δηλώσει, μέρος της ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων αφορά στο κλείσιμο και στην αποκατάσταση των 113 περίπου σκυβαλότοπων ανά την Κύπρο, μετά την κατασκευή των σύγχρονων μονάδων διαχείρισης στην κάθε επαρχία χωριστά''. Ηδη, σημειώνει, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην υπογραφή σχετικής σύμβασης με μελετητές για την αποκατάσταση των σκυβαλότοπων στις επαρχίες Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Παράλληλα, με αυτή τη συστηματική προσπάθεια για υλοποίηση της ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων, το Υπουργείο Εσωτερικών, λειτουργώντας επικουρικά προς την καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος για τη διαχείριση ελαστικών, διέθεσε σημαντικά κονδύλια στις Τοπικές Αρχές για την απομάκρυνση παλαιών ελαστικών από το χώρο εναπόθεσής τους στη Μαραθούντα και στον Κοτσιάτη και τη μεταφορά τους σε ανακυκλωτές ή στο τσιμεντοποιείο για καύση, προσθέτει ο κ. Συλικιώτης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για την απαλλαγή της Κύπρου από τη χείριστη εικόνα που εμφανίζει των διάσπαρτων σκυβαλότοπων, αλλά και των αρνητικών συνεπειών που προκαλούνται από την ύπαρξή τους για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, είναι η μετάβασή μας σε σύγχρονες μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Προσμετρώντας τις πολλαπλές και πολυεπίπεδες ενέργειες και δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, που στόχο έχουν την οριστική απαλλαγή μας από την ύπαρξη των σκυβαλότοπων, αλλά και την κατά το δυνατόν αποσυμφόρηση αυτών των χώρων μέχρι να έχουμε σε λειτουργία, σε όλη την Κύπρο, σύγχρονες μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, μόνο υπεύθυνη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η κριτική που ασκείται από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Συλικιώτης.

Είναι σαφές, τονίζει, πως όσο πιο γρήγορα υλοποιηθεί η στρατηγική που εκπόνησε το Υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων τόσο πιο σύντομα θα απαλλαγούμε από τους σκυβαλότοπους. Γι αυτό το σκοπό, προσθέτει, επιβάλλεται όπως όλοι μαζί, αρμόδιοι κρατικοί φορείς, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικές κοινωνίες, εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

''Η εκ του ασφαλούς και ανέξοδη κριτική που το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ασκεί κινδυνολογώντας απλώς για τις συνέπειες από τις φωτιές που ξεσπούν σε διάφορους σκυβαλότοπους, δεν βοηθούν κανένα''. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σημειώνει, θα συνέβαλλε σημαντικά και προς την ορθή κατεύθυνση για απαλλαγή μας από τους σκυβαλότοπους, αν συντασσόταν με τις προσπάθειες του Υπουργείου Εσωτερικών για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση της ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που προϋποθέτει την έγκαιρη χωροθέτησή τους, αντί να ταυτίζεται με αδικαιολόγητες τοπικές ενστάσεις που συμβάλλουν στις καθυστερήσεις.

iKypros
25/08/2009
http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=61849&-V=news&w=
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old August 31st, 2009, 12:37 PM   #212
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

Ξεκινά το φθινόπωρο ή λαμβάνονται ένδικα μέτρα

Τελεσίγραφο για ανακύκλωση συσκευών

Η εταιρεία Wee Electrocyclosis Cyprus Ltd καταλήγει προσεχώς σε ανακυκλωτές προκειμένου να είναι έτοιμη για παραλαβή ηλεκτρονικών συσκευών από τον Νοέμβριο


Στο τελευταίο στάδιο της έναρξης λειτουργίας του, έπειτα από διαδοχικές παρατάσεις μηνών, βρίσκεται το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η άδεια από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει δοθεί από τον Σεπτέμβρη του 2008, ωστόσο, η Wee Electrocyclosis Cyprus Ltd, η εταιρεία-ομπρέλα που έχει συσταθεί υπό το ΚΕΒΕ, για να συντονίσει το έργο της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, παρέτεινε συνεχώς την έναρξη λειτουργίας, επικαλούμενη δυσκολίες στην οργάνωση του συστήματος.
Έτσι, από την ημερομηνία του περασμένου Φεβρουαρίου, του Ιουνίου και του Ιουλίου, η εταιρεία δηλώνει τώρα έτοιμη να ξεκινήσει τη συλλογή συσκευών στις αρχές του φθινοπώρου, χρεώνοντας παράλληλα, από το Νοέμβριο, το ανάλογο αντίτιμο στους εισαγωγείς των ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίοι άλλωστε, σύμφωνα με το νόμο, θεωρούνται "ρυπαίνοντες".


Τελεσίγραφο για την έναρξη
Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις ανάμεσα στους εταίρους, με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Υπήρχαν, εξάλλου, τόσο οι έντονες πιέσεις του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, όσο και η ρητή εντολή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για την άμεση ολοκλήρωση του συστήματος μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη και την έναρξη λειτουργίας του προσεχώς, προειδοποιώντας, σε διαφορετική περίπτωση, για τη λήψη ένδικων μέτρων. Μάλιστα, στη διάθεση τού συστήματος βρίσκονται ήδη περίπου 15.000 Η/Υ που αποσύρθηκαν από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και φυλάσσονται σε υποστατικό στους Εργάτες. Εάν δεν ανακυκλωθούν οι συσκευές αυτές σύντομα, είναι ορατό το ενδεχόμενο να επιστραφούν στους εισαγωγείς ηλεκτρικών συσκευών. Με δεδομένο το τελεσίγραφο αυτό, το ΔΣ της Wee Electrocyclosis πρόκειται να καταλήξει εντός των προσεχών ημερών στους ανακυκλωτές με τους οποίους θα συνεργαστεί και από τους οποίους, τις προηγούμενες μέρες, ζητήθηκαν ορισμένες τελικές διευκρινίσεις. Εκτίμηση όλων των πλευρών είναι ότι αυτή τη φορά η έναρξη λειτουργίας του συστήματος, μες στο φθινόπωρο, είναι μονόδρομος. Ενδεικτικές είναι άλλωστε οι δηλώσεις του προέδρου του Δ.Σ. της Wee Electrocyclosis, Στέλιου Αθανασίου, ο οποίος μας ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται "σε πλήρη δραστηριοποίηση και προχωρά", προαναγγέλλοντας σύντομα επίσημες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.


Επιστροφή συσκευών
Σημειώνεται ότι με την Wee Electrocyclosis έχουν συμβληθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 100 εισαγωγείς, οι οποίοι και θα αναλάβουν, όπως έχουν υποχρέωση από το νόμο, να συλλέγουν τις παλιές συσκευές, είτε από "πράσινα σημεία" είτε από τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών, όταν με κάθε αγορά νέας συσκευής, θα καλούμαστε να παραδώσουμε την παλιά. Ακολούθως, οι συσκευές θα αποσυναρμολογούνται ανάλογα με τα υλικά τους σε μονάδες της Κύπρου και του εξωτερικού.

ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ
Κωδικός άρθρου: 893211
http://www.politis-news.com/cgibin/h...11&-V=articles

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τον Οκτώβριο στην Κύπρο για επιθεώρηση σφαγείων

Κάθοδος Ρώσων ελεγκτών

Οι Ρώσοι ενημέρωσαν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ότι μέσα στον Οκτώβριο έρχονται για να επιθεωρήσουν σφαγεία, προκειμένου από τις αρχές του 2010 να αρχίσουν εξαγωγές χοιρινού στη Ρωσία

Εξαγωγές χοιρινού κρέατος στη Ρωσία προσπαθούν να προωθήσουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κύπρου. Οι διαβουλεύσεις με τους Ρώσους ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες και τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες του "Π", πείσθηκαν όπως επιθεωρήσουν συγκεκριμένα σφαγεία της Κύπρου, τα οποία ενδεχομένως να πληρούν τις προδιαγραφές που τίθενται από τις ρωσικές αρχές και έτσι να γίνει κατορθωτή η εξαγωγή χοιρινού κρέατος στη συγκεκριμένη χώρα. Από μια τέτοια συμφωνία θα βοηθηθούν σημαντικά οι κτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα σε περιόδους που υπάρχει πλεόνασμα χοιρινού κρέατος. Οι Ρώσοι εισαγωγείς είναι πολύ απαιτητικοί για εισαγόμενα είδη τροφίμων και δη κρέατος, γι' αυτό και οι επιθεωρήσεις τους θεωρούνται πάντα ιδιαίτερα αυστηρές. Υπενθυμίζουμε πως ήδη οι Ρώσοι έχουν εγκρίνει για εξαγωγές ψαριών στο ρωσικό έδαφος έξι κυπριακά ιχθυοτροφεία και εγκαταστάσεις αλιευτικών προϊόντων.

Αρχές του 2010

Οι Ρώσοι έχουν ήδη ενημερώσει τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες πως η πρώτη τους επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο και οι επιθεωρήσεις τους θα κρατήσουν για τρεις περίπου μήνες. Αρχές του νέου χρόνου θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν τα εγκεκριμένα σφαγεία με τα οποία θα μπορούν να συνεργάζονται οι έμποροι που θα εξάγουν κρέας στη Ρωσία. Το σφαγείο που εκτιμάται ότι διατηρεί αρκετές ελπίδες να εγκριθεί κατά τις ρωσικές επιθεωρήσεις είναι το "Cypra Ltd", το οποίο έχει αναβαθμιστεί και φαίνεται να πληροί τις αυστηρές απαιτήσεις των επιθεωρητών. Υπάρχει και ένα δεύτερο σφαγείο που "τρέχει" να προλάβει τις επιθεωρήσεις. Πρόκειται για το σφαγείο της εταιρείας Εγγλεζάκη, το οποίο αυτή τη στιγμή αναβαθμίζεται με στόχο να συμπεριληφθεί στη συμφωνία με τους Ρώσους. Το Σφαγείο Κοφίνου διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο και το μέλλον του θα εξαρτηθεί από την έγκριση ή όχι που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο νέο σχέδιο στήριξης του σφαγείου, το οποίο εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση.

Προοπτικές εξαγωγών

Πάντως, οι εκτιμήσεις ειδικών είναι πως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία, είναι οι χώρες που τα επόμενα χρόνια θα καθορίζουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως ότι οι τιμές του χοιρινού θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, την επόμενη δεκαετία η κατανάλωση κρέατος στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά, φθάνοντας τα 30 εκατομμύρια τόνους, με το χοιρινό να είναι πλέον δημοφιλές ανάμεσα στους Κινέζους. Σημαντική αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται και στη Ρωσία, ενώ καταλυτικός θεωρείται ο ρόλος της Βραζιλίας, που μπορεί να διαθέσει στις εγχώριες κτηνοτροφικές μονάδες ζωοτροφές σε ανταγωνιστικές τιμές.

Κωδικός άρθρου: 893178
ΠΟΛΙΤΗΣ - 31/08/2009, Σελίδα: 17
http://www.politis-news.com/cgibin/h...78&-V=articles
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old August 31st, 2009, 02:30 PM   #213
AndreasL
Freedom to Cyprus
 
AndreasL's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Nicosia/Λευκωσία
Posts: 4,058
Likes (Received): 0

den ekatalava giati oi rossoi na kanoun elegxous... apo ierarxia stin kipro eimaste kakka.

prota erxete i EU vgazi porisma kai eggkrini sfageia vasi ton dikon tis prodiagrafon kai meta opios endiaferomenos thelei pernei ta apotelesmata.

oi rossoi ti e3ousia exoun stin eurwpi kai me pia logiki oi prodiagrafes tous einai nomimes stin eurwpi? logika i prodiagrafes tis eurwpis einai safos anoteres apo tis dikes tous

ti vlakies thee mou.
__________________
Κίνηση Πολιτών Κύπρου "Urban Cyprus Society"
Website: www.urbancyprus.org | E-Mail: [email protected] | Social: Facebook
Nicosia European Capital of Culture 2017
Social: Facebook

Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου
Social: Facebook
Συλλογή υπογραφών με το αίτημα να μην ανασταλεί η κατασκεύη του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου
AndreasL no está en línea   Reply With Quote
Old September 1st, 2009, 12:06 PM   #214
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

Επειδή έχουν το δικαίωμα. Τι να πεις. Μακάρι να αρχίσουνε τις εξαγωγές και άστα άλλα...
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old September 1st, 2009, 12:08 PM   #215
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

ΚΟΤ και Οικολόγοι ξεσπαθώνουν για τη βρομιά στη θαλάσσια περιοχή Κουρίου

Επέστρεψαν τα ανθρώπινα περιττώματα


Αφού οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι αρχές των βρετανικών βάσεων δεν κατόρθωσαν εδώ και 40 μέρες να ανακαλύψουν τι φταίει που η θαλάσσια περιοχή του Κουρίου συνεχίζει να εκβράζει ανθρώπινα περιττώματα, η υπηρεσία παραλιών του ΚΟΤ, με επικεφαλής τον προϊστάμενό της, Γλαύκο Καρυόλου, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Χθες το πρωί, ο κ. Καρυόλου μετέβη στην παραλία του Αγίου Ερμογένη, όπου συνάντησε τους ναυαγοσώστες της παραλίας, οι οποίοι του ανέλυσαν το πρόβλημα και του παρέδωσαν δείγματα από θαλάσσιο νερό, για τη διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων σε ιδιωτικό χημείο.

Επί τόπου
Ο κ. Καρυόλου προέβη σε αυτοψία στη θαλάσσια περιοχή, διενεργώντας ο ίδιος έλεγχο προς εντοπισμό της πηγής της ρύπανσης. Σε δηλώσεις του εμφανίστηκε καυστικός για την πολιτική που ακολουθούν οι αρχές των βάσεων για το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι αν επεδείκνυαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον, όλο αυτό το διάστημα των 40 ημερών, με τα μέσα που διαθέτουν, θα μπορούσαν να εντοπίσουν την πηγή του προβλήματος και να την καταπολεμήσουν. «Οι μόνοι που πράττουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν», πρόσθεσε, «τόσο για τον εντοπισμό της πηγής, όσο και για την προστασία των λουομένων είναι οι ναυαγοσώστες». 'Αφησε, με αυτό τον τρόπο, σαφείς αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκαν το πρόβλημα οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Δημοκρατίας.

Με προσοχή
Παρά την εδώ και δύο μέρες επανεμφάνιση των λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή, ο κ. Καρυόλου εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη χρήση της παραλίας από τους λουομένους, τους οποίος ωστόσο κάλεσε να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των ναυαγοσωστών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας παραλιών του ΚΟΤ παρέδωσε στους ναυαγοσώστες του Κουρίου τρία όργανα μέτρησης των ανέμων για την καλύτερη επιτήρηση των παραλιών.

Οι Οικολόγοι
Σε δηλώσεις της η γενική γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου, διαπιστώνει ότι οι αρμόδιοι μηχανισμοί του κράτους απέτυχαν πλήρως να εντοπίσουν την πηγή της ρύπανσης και να την τερματίσουν. Τόσο η κυπριακή Κυβέρνηση όσο και οι αρχές των βάσεων, υπογραμμίζει, απέτυχαν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού ούτε συλλογή και ανάλυση κοπράνων έγινε, ούτε και συλλογή δειγμάτων από τους σηπτικούς βόθρους της περιοχής, με στόχο την ταυτοποίηση και τη σύγκριση των δειγμάτων.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 893396
ΠΟΛΙΤΗΣ - 01/09/2009, Σελίδα: 41
http://www.politis-news.com/cgibin/h...-V=articles&-p

Αν αδιαφορούν οι Άγγλοι για την παραλία να την επιστρέψουνε αμέσως την περιοχή κάτω από την άμεση κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old September 1st, 2009, 12:22 PM   #216
AndreasL
Freedom to Cyprus
 
AndreasL's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Nicosia/Λευκωσία
Posts: 4,058
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by WhiteMagick View Post
Παρά την εδώ και δύο μέρες επανεμφάνιση των λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή, ο κ. Καρυόλου εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη χρήση της παραλίας από τους λουομένους, τους οποίος ωστόσο κάλεσε να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των ναυαγοσωστών.
nai na einai prosektikoi na min katapioun kanena kotsiro, kai oi nayagosostes ti kanoun ekei kai tha proidopihsoun ton kosmo dld? psaxnoun me ta kialia kanena kotsiro na epipleei?.

sorry gia tin ekfrasi alli i oli katastasi einai gelia. einai dinaton na min mboroun na evroun tin solina pou dioxeteui ta limata sti thalasa? posa katalimata exei i perioxi ekei giro? as ta psa3oun ola apo gonias, as valoun dites na psa3oun ston vitho.
__________________
Κίνηση Πολιτών Κύπρου "Urban Cyprus Society"
Website: www.urbancyprus.org | E-Mail: [email protected] | Social: Facebook
Nicosia European Capital of Culture 2017
Social: Facebook

Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου
Social: Facebook
Συλλογή υπογραφών με το αίτημα να μην ανασταλεί η κατασκεύη του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου
AndreasL no está en línea   Reply With Quote
Old September 1st, 2009, 12:34 PM   #217
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

H perioxh vrisketai stis agglikes vaseis. H swlhna mallon vrisketai se stratopedo. Ara...
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old September 1st, 2009, 12:38 PM   #218
AndreasL
Freedom to Cyprus
 
AndreasL's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Nicosia/Λευκωσία
Posts: 4,058
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by WhiteMagick View Post
H perioxh vrisketai stis agglikes vaseis. H swlhna mallon vrisketai se stratopedo. Ara...
Apo tin alli leoun mas na prosexoume to perivallon stin perioxi lady's mile. ti ironia ek merous tous. Ferte ton matsaki piso.
__________________
Κίνηση Πολιτών Κύπρου "Urban Cyprus Society"
Website: www.urbancyprus.org | E-Mail: [email protected] | Social: Facebook
Nicosia European Capital of Culture 2017
Social: Facebook

Μέγαρο Πολιτισμού Κύπρου
Social: Facebook
Συλλογή υπογραφών με το αίτημα να μην ανασταλεί η κατασκεύη του Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου
AndreasL no está en línea   Reply With Quote
Old September 3rd, 2009, 07:59 PM   #219
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

Μέχρι το 2011 υπολογίζεται η απεξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες στο θέμα του υδατικού

Στο θέμα των αφαλατώσεων το Υπουργείο Γεωργίας κατάφερε να δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για να αποφευχθούν προβλήματα με το υδατικό που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Πολυνείκης, μιλώντας στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας για το υδατικό.

Οπως ανέφερε, έκλεισε ο κύκλος των προσπαθειών για υπογραφή συμβολαίων και ενεργειών για να ολοκληρωθούν οι σταθερές μονάδες αφαλάτωσης.

Είπε, επίσης, ότι σε σχέση με πέρυσι, σήμερα το Υπουργείο βρίσκεται σε θέση που να μην έχει πισωγυρίσματα και ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκε την περσινή χρόνια ήταν τέτοιος που ''αποφύγαμε τραγικές καταστάσεις''.

Δήλωσε ακόμα ότι παρά τα προβλήματα που αναφύονται σήμερα σε επίπεδο Αναθεωρητικής Αρχής και Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις μονάδες αφαλάτωσης, η παραγωγή νερού από τις μονάδες βρίσκεται στα 152 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού από τις μονάδες της Δεκέλειας, Λάρνακας Μονής και Γαρύλλη, ενώ υπεγράφησαν συμβόλαια για τη μονάδα αφαλάτωσης στην Επισκοπή για 40 χιλιάδες κ.μ. που θα ξεκινήσει το 2011. Αναφέρθηκε, επίσης, σε μνημόνιο στο οποίο το Υπουργείο προχώρησε με την ΑΗΚ για πακέτο που περιλαμβάνει κινητή μονάδα των 20 χιλιάδων κ.μ. και στη συνέχεια σταθερή για 50 χιλ. κ.μ. Είπε επίσης ότι το άθροισμα αυτών των μονάδων καλύπτει τις ανάγκες του τόπου, που είναι στο επίπεδο των 180 χιλ κ.μ. την ημέρα.

Ο κ. Πολυνείκης είπε ότι το θέμα της πλήρους κάλυψης των αναγκών εξαρτάται από την ολοκλήρωση των μονάδων, όμως με τα 96 εκ κ.μ νερού που υπήρχαν φέτος στα φράγματά το Υπουργείο κατόρθωσε με την κατάλληλη διαχείριση να μειώσει τις περικοπές στο 15%.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο διαχειρίστηκε τα αποθέματα στα φράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε στο τέλος του χρόνου να υπάρχει η ποσότητα τουλάχιστον των 28 εκ κυβικών μέτρων νερού, που να δίνει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών από τα ελλείμματα τα οποία ενδεχομένως θα υπάρξουν εάν δεν βρέξει καθόλου και μέχρι να ολοκληρωθούν οι μονάδες αφαλάτωσης.

Στο θέμα της άρδευσης είπε ότι έγινε κατορθωτό να απελευθερωθούν 20 εκ κ.μ. από αποθέματα στα φράγματα, ανακυκλωμένο νερό και γεωτρήσεις για την άρδευση και άνοιξε ο διάλογος με τις αγροτικές οργανώσεις για να γίνει σωστή κατανομή για να συμβάλει το Υπουργείο στη διατήρηση των δέντρων των αγροτών και στη βελτίωση της παραγωγή και των εισοδημάτων τους.

Εξέφρασε την ελπίδα στην πορεία του χρόνου να βελτιωθούν οι δείκτες αυτοί και με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών και να σταματήσουν οι περικοπές, μέχρι την πλήρη απεξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Ντίνος Χατζηνικόλας ανέφερε μετά τη συνεδρία, ότι η συζήτηση για το υδατικό θα συνεχιστεί και σε προσεχή συνεδρία για να απαντηθούν τα πολλά ερωτήματα που έχουν τεθεί.

Ανέφερε ότι μέχρι το 2011 οπότε και υπολογίζεται η απεξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες, με τον προγραμματισμό που υπάρχει από το Υπουργείο δεν θα στερείται ο καταναλωτής.

Για το θέμα της άρδευσης είπε ότι γίνονται κάποιες μελέτες και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες βροχές για να μην έχουν προβλήματα οι γεωργοί.

Αναφερόμενος στη μειωμένη καρποφορία στις ορεινές περιοχές λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών, η οποία επίσης συζητήθηκε από την Επιτροπή, είπε ότι Κυβέρνηση διά μέσου του ΟΓΑ έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για να βοηθήσει τους παραγωγούς που έχασαν το εισόδημά τους και πρέπει να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές δραστηριότητές τους.

iKypros
03/09/2009
http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=62371&-V=news&w=
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote
Old September 4th, 2009, 12:07 PM   #220
WhiteMagick
Moderator - Επιτηρητής
 
WhiteMagick's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 18,095

Πρωτοποριακό Σχέδιο του Τμ. Αλιείας

Το πιο επιτυχημένο στη Μεσόγειο για διάσωση των χελώνων
Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των θαλάσσιων χελώνων της Κύπρου έχει αποφέρει το πρωτοποριακό Σχέδιο για τη διάσωση των θαλάσσιων χελώνων, που εφαρμόζει το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας.

Η Πράσινη χελώνα και η Καρέτα Καρέτα είναι τα δύο είδη χελώνων που αναπαράγονται στις παραλίες της Κύπρου, κινδυνεύουν με εξαφάνιση και έχουν κηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως είδη προτεραιότητας.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, το πρόγραμμα της προστασίας των χελώνων της Κύπρου είναι ίσως το πιο επιτυχημένο στη Μεσόγειο, καθώς είναι το μόνο που παρουσιάζει αύξηση στον πληθυσμό των χελώνων.
Η Πράσινη χελώνα αναπαράγεται στην περιοχή της Λάρας/Τοξεύτρας, ενώ η Καρέτα Καρέτα αναπαράγεται και στη Λάρα/Τοξεύτρα αλλά κυρίως στις παραλίες Πόλης/Λίμνη/Λιαλιά στον Κόλπο της Χρυσοχούς.

«Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των φωλιών και στις δύο περιοχές. Η περιοχή της Λάρας/Τοξεύτρας είχε περίπου 200 φωλιές και από τα δύο είδη (Πράσινες και Καρέτα) και περίπου 350 φωλιές μόνο από χελώνες Καρέτα Καρέτα η περιοχή Πόλη/Λίμνη», δήλωσε η κ. Χατζηχριστοφόρου.

Οπως ανέφερε, πέρυσι εκκολαφτήκαν από τις προστατευόμενες φωλιές περίπου 30 με 32 χιλιάδες αυγά. Δώδεκα περίπου χιλιάδες Πράσινες χελώνες, αλλά και Καρέτα Καρέτα οδηγήθηκαν στη θάλασσα στην περιοχή Λάρας/Τοξεύτρας και δεκαοκτώ με είκοσι περίπου χιλιάδες Καρέτα Καρέτα στην περιοχή του Κόλπου της Χρυσοχούς (Πόλης/Λίμνη/Λιαλιά).

Η κ. Χατζηχριστοφόρου αναφέρθηκε στο εφαρμογή του Σχεδίου για τη διάσωση των χελώνων από το Τμήμα Αλιείας. «Το Σταθμό της Λάρας τον στήσαμε το 1978, αλλά εμείς ξεκινήσαμε το 1976 όταν κάναμε τη επισκόπηση σε ολόκληρη την Κύπρο όλων των παραλιών», είπε, εξηγώντας πως το Τμήμα επέλεξε τις παραλίες αυτές, της περιοχής Λάρας/Τοξεύτρας, «γιατί όταν ολοκληρώσαμε την επισκόπηση εκεί παρατηρήθηκε η πιο πυκνή φωλαιοποίηση. Εκεί ήταν οι πραγματικοί βιότοποι των θαλάσσιων χελώνων», πρόσθεσε.

Οι πιο βασικοί στόχοι του Σχεδίου είναι η προστασία των κύριων παραλιών που γεννούν οι χελώνες, η προστασία των αυγών και των μικρών χελώνων που κινδυνεύουν ως επί τω πλείστω από τις αλεπούδες και τον άνθρωπο. Η προστασία, επίσης, των χελώνων που βγαίνουν στις παραλίες για να γεννήσουν, η προστασία τους στη θάλασσα, η μελέτη και παρακολούθηση του πληθυσμού των χελώνων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία τους.

«Οταν αρχίσαμε το πρόγραμμα το 1978, το 80% των φωλιών καταστρέφονταν από τις αλεπούδες», ανέφερε η κ. Χατζηχριστοφόρου, ενώ υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι πολύς κόσμος επισκέπτεται τελευταίως την προστατευόμενη περιοχή της Λάρας, η κ. Χατζηχριστοφόρου τονίζει την ανάγκη όπως οι επισκέπτες είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η κ. Χατζηχριστοφόρου σημείωσε, επίσης, πως μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους οικότοπους, η περιοχή Πόλης/Λίμνη/Λαλιά θα ενταχθεί στην προστατευόμενη ζώνη ‘Φύση 2000’. «Εκεί είναι η πιο σπουδαία περιοχή αναπαραγωγής της Καρέτα Καρέτα, ενώ στην περιοχή Λάρας/Τοξεύτρας γεννούν και τα δύο είδη χελώνων, και η πράσινη και η Καρέτα Καρέτα», ανέφερε προσθέτοντας πως στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου γεννούν αυτή τη στιγμή 100 περίπου Πράσινες χελώνες και 300 περίπου Καρέτα Καρέτα.

Η κ. Χατζηχριστοφόρου είπε, επίσης, πως το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών έχει ήδη υποβάλει την περιοχή Πόλης/Λίμνης/Λιαλιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει ετοιμάσει το διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο, όπως σημείωσε, «θα το παρουσιάσουμε στους ενδιαφερόμενους και μετά θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή».

Οι φωλιές στην Προστατευόμενη περιοχές Λάρας/Τοξεύτρας και Πόλης/Λίμνης, προστατεύονται με ειδικά κλουβιά, εκεί όπου δημιουργούνται. Στο εκκολαπτήριο στο Σταθμό της Λάρας μεταφέρονται φωλιές από τουριστικές παραλίες, όπως του Κόλπου των Κοραλλίων, οι οποίες δεν έχουν προοπτική ως βιότοποι, ενώ σε ψηλότερο μέρος της παραλίας μεταφέρονται φωλιές οι οποίες δημιουργήθηκαν πολύ κοντά στην παραλία και κινδύνευαν να καταστραφούν από τα κύματα της θάλασσας.

Η χελώνα Καρέτα Καρέτα γεννά όταν γίνει 15-20 χρόνων και η Πράσινη χελώνα στα 25-30 της, με συχνότητα κάθε 2-5 χρόνια η κάθε μια. Η Καρέτα ξεκινά να γεννά τα αυγά της από τα τέλη Μαΐου μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, ενώ η Πράσινη δεκαπέντε περίπου ημέρες μετά, ολοκληρώνοντας τις γέννες της μέχρι το δεκαπενταύγουστο. Η εκκόλαψη των αυγών γίνεται επτά εβδομάδες μετά τη γέννηση τους, δηλαδή από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.

Η κάθε χελώνα γεννά -κατά την αναπαραγωγική της χρονιά- 3-5 φορές κάθε 14 μέρες περίπου. Η Πράσινη χελώνα γεννά κάθε φορά γύρω στα 120 αυγά σε βάθος 50 με 80 εκατοστά στην άμμο, ενώ η Καρέτα Καρέτα γεννά 80 περίπου αυγά σε κάθε φωλιά βάθους 30-50 εκατοστών.

Η εκκόλαψη των αυγών γίνεται λόγω ζέστης από τον ήλιο και το φύλο των χελώνων καθορίζεται από τη θερμοκρασία της άμμου, με τις ψηλές θερμοκρασίες να παράγουν θηλυκά και τις χαμηλές αρσενικά.

Τα μικρά χελωνάκια αναδύονται από την άμμο κατά τη διάρκεια της νύκτας και οδεύουν προς το πιο φωτεινό σημείο του ορίζοντα που είναι η θάλασσα. Συνεπώς, φώτα κοντά στη παραλία από αυτοκίνητα, σπίτια κ.λπ., αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια με αποτέλεσμα να κατευθύνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση και να πεθαίνουν από αφυδάτωση και από επιθέσεις αλεπούδων.

iKypros
04/09/2009
http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=62400&-V=news&w=

Εύγε!
__________________
Ο κάθε λαός έχει το κράτος και την κυβέρνηση που του αξίζει. Καθρέφτης λαού, ἄστη αυτού.

如果希腊国民继续信阴谋论,外资救世主的,不为自己的行为负责, 他们会灭亡。

人は何かの犠牲なしに何も得ることはできない。何かを得るためには同等の代価が必要になる。それが、生活における等価交換の原則だ。その頃僕らは、それが世界の真実だと信じていた。時間は、最も貴重な資源である。だから、誰の時間もあなたは無駄にしてはいけないし、誰もが他の人の時間を無駄にしないでください。
WhiteMagick no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 10:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu