Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Klub Forum > Kultura, Sztuka i Społeczeństwo

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old October 10th, 2009, 10:28 PM   #1
Gromit
Registered User

Język - zapożyczenia, poziom, itd.

Poruszony (trochę) wypowiedziami w wątku [Polska] Tabor kolejowy, postanowiłem stworzyć osobny wątek na tego typu dyskusje - rozprawiać tu będziemy o Polaków poziomie wypowiedzi, zasobie słownictwa, zapożyczeniach z języków obcych i innych tego typu ciekawostkach.

Osobiście strasznie mnie irytują te "angielskie" reklamy - tzn. mamy jakieś idiotyczne (zazwyczaj) hasło, które tylko dobrze brzmi; reszta zaś jest już w języku polskim - widocznie większość odbiorców jest zbyt głupia, by zrozumieć bardziej wysublimowane słownictwo; obco brzmiący slogan natomiast wywołuje w nich jakieś wyższe uczucia, których na co dzień doświadczyć chyba nie umieją - a przecież to taki splendor i uznanie wśród znajomych, móc pochwalić się zakupem produktu X ze sklepu Y, który to reklamuje się za pomocą Z

Druga sprawa: pociągi. Przypuszczam, że to dlatego, iż większość podróżników osobowych to "lud pracujący", który nie będzie się kalać czymś takim, jak czytanie książek - ale poziom jest... nie ma sensu nic pisać, szkoda klawiatury. W pospiesznych jest zazwyczaj trochę lepiej.
Gromit no está en línea   Reply With Quote
Old October 10th, 2009, 11:08 PM   #2
Tygrys
z.o.o.

Tygrys's Avatar

Ale o co chodzi autorowi wątku? Ciężko mi zrozumieć co, i z czego ma tu wynikać. To wątek zbiorczy dla poprawności i kultury językowej, kompleksach narodowościowych, infrastruktury szynowej, taboru kolejowego, czytania książek, wkurzających reklam i kategoryzacji społeczeństwa, razem wziętych?

Quote:
Originally Posted by Gromit
Druga sprawa: pociągi. Przypuszczam, że to dlatego, iż większość podróżników osobowych to "lud pracujący", który nie będzie się kalać czymś takim, jak czytanie książek - ale poziom jest... nie ma sensu nic pisać, szkoda klawiatury. W pospiesznych jest zazwyczaj trochę lepiej.
Co to są podróżnicy osobowi? I co to jest "lud pracujący"?

Jest już późno i jestem trochę zmęczony. Może to dlatego nie załapałem o co tu chodzi? Niech mnie ktoś oświeci.
Tygrys no está en línea   Reply With Quote
Old October 12th, 2009, 06:36 PM   #3
Adolf Warski
bolszewicki Rothbard

Adolf Warski's Avatar

Już był kiedyś taki wątek, zwany vondqiem, który poruszał te wszystkie tematy. Niestety, został zniszczony i istnieje tylko w naszych sercach, duszach i umysłach, niewątpliwie wpływając na założycieli nowych tematów.
Old October 12th, 2009, 07:17 PM   #4
billy-the-kid
full metal jacket

billy-the-kid's Avatar

Poruszał, ekscytował, uwodził i podniecał. Ale to już nie wróci.

A wysyp wątków w rodzaju tego, czy "klasyfikacji zaburzeń..." wiąże się raczej z okresem jesiennym i związanymi z nim stanami depresyjnymi.
Old October 12th, 2009, 10:26 PM   #5
Mateusz
Jeleniogórzanin

Mateusz's Avatar

Dizajn

Komputer, hmm w sumie mądrze wybrane, prosto i zwięźle a nie jakas maszyna obliczeniowa...
Mateusz no está en línea   Reply With Quote
Old October 13th, 2009, 12:19 PM   #6
jacekq
Registered User

Jest też wątek o higienie językowej:
http://www.skyscrapercity.com/showth...ena+281+zykowa
jacekq no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules