|
|
|
|
#1 |
|
Registered User
|
Język - zapożyczenia, poziom, itd.
Poruszony (trochę) wypowiedziami w wątku [Polska] Tabor kolejowy, postanowiłem stworzyć osobny wątek na tego typu dyskusje - rozprawiać tu będziemy o Polaków poziomie wypowiedzi, zasobie słownictwa, zapożyczeniach z języków obcych i innych tego typu ciekawostkach.
Osobiście strasznie mnie irytują te "angielskie" reklamy - tzn. mamy jakieś idiotyczne (zazwyczaj) hasło, które tylko dobrze brzmi; reszta zaś jest już w języku polskim - widocznie większość odbiorców jest zbyt głupia, by zrozumieć bardziej wysublimowane słownictwo; obco brzmiący slogan natomiast wywołuje w nich jakieś wyższe uczucia, których na co dzień doświadczyć chyba nie umieją - a przecież to taki splendor i uznanie wśród znajomych, móc pochwalić się zakupem produktu X ze sklepu Y, który to reklamuje się za pomocą Z ![]() Druga sprawa: pociągi. Przypuszczam, że to dlatego, iż większość podróżników osobowych to "lud pracujący", który nie będzie się kalać czymś takim, jak czytanie książek - ale poziom jest... nie ma sensu nic pisać, szkoda klawiatury. W pospiesznych jest zazwyczaj trochę lepiej. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
z.o.o.
|
Ale o co chodzi autorowi wątku? Ciężko mi zrozumieć co, i z czego ma tu wynikać. To wątek zbiorczy dla poprawności i kultury językowej, kompleksach narodowościowych, infrastruktury szynowej, taboru kolejowego, czytania książek, wkurzających reklam i kategoryzacji społeczeństwa, razem wziętych?
![]() Quote:
Jest już późno i jestem trochę zmęczony. Może to dlatego nie załapałem o co tu chodzi? Niech mnie ktoś oświeci. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
bolszewicki Rothbard
|
Już był kiedyś taki wątek, zwany vondqiem, który poruszał te wszystkie tematy. Niestety, został zniszczony i istnieje tylko w naszych sercach, duszach i umysłach, niewątpliwie wpływając na założycieli nowych tematów.
|
|
|
#4 |
|
full metal jacket
|
Poruszał, ekscytował, uwodził i podniecał. Ale to już nie wróci.A wysyp wątków w rodzaju tego, czy "klasyfikacji zaburzeń..." wiąże się raczej z okresem jesiennym i związanymi z nim stanami depresyjnymi.
|
|
|
#5 |
|
Jeleniogórzanin
|
Dizajn
Komputer, hmm w sumie mądrze wybrane, prosto i zwięźle a nie jakas maszyna obliczeniowa...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Registered User
|
Jest też wątek o higienie językowej:
http://www.skyscrapercity.com/showth...ena+281+zykowa