Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Inwestycje w Polsce > Warszawa

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old October 23rd, 2009, 03:53 PM   #1
Mruczek
Kot z centralnej Polski

Mruczek's Avatar

[Palmiry / Sieraków] Muzeum Walk i Męczeństwa

Nowe muzeum: szkło i beton podziurawiony kulami
Michał Wojtczuk
2009-10-23, ostatnia aktualizacja 2009-10-22 23:45

Surowy budynek z betonu i szkła wkomponowany w sosnowo- brzozowy las kampinoski - tak ma wyglądać Muzeum Walk i Męczeństwa, które w przyszłym roku stanie w Palmirach.

Nowy budynek muzeum. - Drzewa będą częścią ekspozycji - mówią projektanci

Podczas drugiej wojny Niemcy rozstrzelali tu 2252 osoby, m.in. więźniów Pawiaka. Dziś w Palmirach jest cmentarz oraz malutkie muzeum z ciasną salą ekspozycyjną.

W przyszłym roku stanie nowy, większy budynek. Stołeczny Zarząd Rozbudowy Miasta właśnie wybrał koncepcję opracowaną przez architektów z biura projektowego WXCA. Stary budynek zostanie rozebrany. Nowy będzie niski, parterowy, o płaskim dachu obsadzonym zielenią i ścianach z surowego betonu. Od strony cmentarza muzeum będzie przeszklone, tak że wzrok zwiedzających będzie się kierować w stronę trzech białych krzyży dominujących nad mogiłami

- Podstawowym założeniem koncepcji była jak najmniejsza ingerencja w działkę i park - mówi Szczepan Wroński, architekt z WXCA. - Postanowiliśmy ulokować budynek w miejscu, gdzie jest najmniej drzew. Wytniemy w nim cztery osłonięte szklanymi taflami patia, w których znajdą się zachowane sosny i brzozy. Las jest jedynym świadkiem tamtych tragicznych wydarzeń. Dlatego drzewa chcemy uczynić częścią ekspozycji.

W ścianach muzeum zostaną przebite 2252 okrągłe otwory przypominające ślady po pociskach - to sposób na upamiętnienie ofiar. - W ciągu dnia światło będzie przez nie przeświecać do wnętrza, a po zmroku to światła palące się w muzeum będą przebijać się na zewnątrz - mówi Szczepan Wroński.

Muzeum będzie mieć ok. 1 tys. m kw, w tym 600 m kw powierzchni ekspozycyjnej. Ma się tam znaleźć m.in. monument z listą ofiar i miejscem na palenie zniczy. Będą też: sala projekcyjna, sale wykładowe oraz zaplecze biurowe i magazynowo-techniczne.

Szacowany koszt budowy to nieco ponad 8 mln zł. Julia Matuszewska, rzeczniczka SZRM, zapowiada, że muzeum będzie gotowe do końca 2010 r. Stanie się to jednak możliwe tylko wtedy, gdy radni dołożą pieniędzy - w wieloletnim planie inwestycyjnym na muzeum zapisano 2,5 mln zł, nieco ponad 3 mln zł dołoży UE.

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9...ny_kulami.html
Old October 23rd, 2009, 04:27 PM   #2
demmat
Fuks

demmat's Avatar

No, bardzo ładny budynek. WXCA coś ostatnio wygrywa w konkursach na muzea.

Śpieszmy się kochać ludzi, bo czas to pieniądz
demmat no está en línea   Reply With Quote
Old October 23rd, 2009, 05:11 PM   #3
::builder
Dilbert is watching you.

::builder's Avatar

Nareszcie! Miejsce jest dość licznie odwiedzane, a stary barak nie robi najlepszego wrażenia.

Co cieszy jeszcze bardziej to szybki termin realizacji. Oby tym razem prasa nie kłamała

You're not entitled to your opinion. I copyrighted all of the stupidest opinions in the universe so they can never again be uttered.
Dogbert
::builder no está en línea   Reply With Quote
Old October 23rd, 2009, 06:32 PM   #4
Vanaheim
'less is more'

Vanaheim's Avatar

Niesamowity! Wreszcie kawał porządnej archi!!

Jak zbudują to koniecznie bede musiał odwiedzić, pomimo ze tematyka dość mocno eksploatowana w naszym kraju
Vanaheim no está en línea   Reply With Quote
Old October 23rd, 2009, 09:56 PM   #5
Van der Rohe
mies fan

Van der Rohe's Avatar

Quote:
Originally Posted by demmat View Post
WXCA coś ostatnio wygrywa w konkursach na muzea.
to akurat był tylko przetarg - koncepcja powstała już po wygraniu przetargu
ale budynek fajniutki ;-)
Old October 24th, 2009, 02:16 PM   #6
alex_d
Respect the Architect!;)

alex_d's Avatar

Old October 24th, 2009, 03:26 PM   #7
NeverMindPl
nevermind...

NeverMindPl's Avatar

Quote:
Originally Posted by ::builder View Post
Co cieszy jeszcze bardziej to szybki termin realizacji. Oby tym razem prasa nie kłamała
A co tu budowac ? kilka betonowych scian i oszklenie . Jak dla mnie to w 2 tygodnie sie powinni wyrobic

Wyglada bardzo przyjemnie
Old October 26th, 2009, 12:06 PM   #8
emti
oj tam, oj tam

emti's Avatar

Quote:
Originally Posted by Van der Rohe View Post
to akurat był tylko przetarg - koncepcja powstała już po wygraniu przetargu
ale budynek fajniutki ;-)
Quote:
Originally Posted by alex_d View Post
he he he
emti no está en línea   Reply With Quote
Old October 26th, 2009, 04:30 PM   #9
CrtZ
Registered User

CrtZ's Avatar

Nie rozumiem po co zakłada się ten wątek... Ani ni jest to jakaś ważna inwestycja, ani nie jest to wysokościowiec widziany z całego miasta, ani nie jest to prestiżowa lokalizacja. Wątek za tydzień, albo już za kilka dni, umrze. Nie lepiej było tylko wspomnieć o tym w "Nowych Inwestycjach"?
CrtZ no está en línea   Reply With Quote
Old October 28th, 2009, 02:04 AM   #10
zbylood
Registered User

zbylood's Avatar

Quote:
Originally Posted by CrtZ View Post
Nie rozumiem po co zakłada się ten wątek... Ani ni jest to jakaś ważna inwestycja, ani nie jest to wysokościowiec widziany z całego miasta, ani nie jest to prestiżowa lokalizacja. Wątek za tydzień, albo już za kilka dni, umrze. Nie lepiej było tylko wspomnieć o tym w "Nowych Inwestycjach"?
No cóż, mam wrażenie że ludzie na tym forum po prostu chcą podyskutować o architekturze. 99% wątków FPW nie traktuje o wysokościowcach które teoretycznie są głównym tematem. Większość to jakieś mieszkaniówki czy biurowce - niby nie na temat, a wiele osób chce na ich temat podyskutować. Moim zdaniem to muzeum to i tak jeden z ciekawszych budynków tu opisywanych, znacznie bardziej godny dyskusji niż bloki na peryferiach miasta, remonty ulic czy studenckie wizje różnych kawałków miasta. A dla wszystkich tych tematów jest tu miejsce
zbylood no está en línea   Reply With Quote
Old October 28th, 2009, 02:36 AM   #11
Mruczek
Kot z centralnej Polski

Mruczek's Avatar

Quote:
Sugestie co do lepszej lokalizacji należy zgłaszać do biura gubernatora na adres:

Dr Ludwig Fischer
Bruhl-Palast
Adolf-Hitler-Platz
Warschau, Warschau Distrikt
Generalgouvernement für die besetzten polnischen Gebiete

z dopiskiem: AB-Aktion.
Old October 28th, 2009, 08:18 AM   #12
zonc
Homo Skyscraperus

zonc's Avatar

Quote:
Niesie mnie, gdy stosunkowo nowe osoby chcą reformować forum i niszczyć jego szczytne idee. Przejrzyj wątki: tutaj rozmawiamy o architekturze - tej dobrej i tej złej. Tematy wieżowców to margines.

Nie wiem skąd wynika Twoja niechęć do tej inwestycji: może z braku szacunku do tamtych wydarzeń? To wspaniała wiadomość, że w tym miejscu nie postawi się kolejnej zwykłej rzeźby lub pomnika papieża: powstanie coś, co może skłaniać do refleksji. Coś co w swojej ciężkości jest nienachalne w formie. Przykład godny podziwu.
zonc no está en línea   Reply With Quote
Old October 28th, 2009, 04:37 PM   #13
CrtZ
Registered User

CrtZ's Avatar

Aaj! Źle mnie zrozumieliście. Nie mam nic do muzeum, do jego architektury, w ogóle - uważam, że jego powstanie to świetny pomysł. Nie chodzi mi o to, że to nie jest wieżowiec itp. Nie chcę też niczego zmieniać na forum...

Wydaje mi się jedynie, że mniej znaczące inwestycje (tzn. takie, o których wątki umierają, po kilku dniach) należy umieszczać w dziale "Nowe Inwestycje".

zbylood: oczywiście, jestem szczęśliwy, że FPW nie traktuje tylko o wieżowcach, choć pewnie wiele osób tego chciało...
CrtZ no está en línea   Reply With Quote
Old October 28th, 2009, 05:12 PM   #14
demmat
Fuks

demmat's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mruczek View Post
Sugestie co do lepszej lokalizacji należy zgłaszać do biura gubernatora na adres:

Dr Ludwig Fischer
Bruhl-Palast
Adolf-Hitler-Platz
Warschau, Warschau Distrikt
Generalgouvernement für die besetzten polnischen Gebiete

z dopiskiem: AB-Aktion.
Mógłbyś podać numer. Bo w biurze numerów TP powiedzieli, że na ten adres nie mają zarejestrowanego abonenta. Co według mnie jest dziwne

Śpieszmy się kochać ludzi, bo czas to pieniądz
demmat no está en línea   Reply With Quote
Old October 29th, 2009, 12:21 AM   #15
Van der Rohe
mies fan

Van der Rohe's Avatar

Quote:
Originally Posted by zbylood View Post
No cóż, mam wrażenie że ludzie na tym forum po prostu chcą podyskutować o architekturze. 99% wątków FPW nie traktuje o wysokościowcach które teoretycznie są głównym tematem. Większość to jakieś mieszkaniówki czy biurowce - niby nie na temat, a wiele osób chce na ich temat podyskutować.
już ponad rok temu postulowałem, że nazwa Forum Polskich Wieżowców jest bez sensu i myląca i należałoby ją zmienić, ale mnie wyśmiano
Old October 29th, 2009, 12:27 AM   #16
Stef-bud
International

Stef-bud's Avatar

To ja mam pytanie właśnie w tej kwestii czystości formy.
Ile wysokościowców budujemy w naszym pięknym kraju? Można spokojnie zamknąć forum
Powinniśmy rozmawiać o wszystkim co dotyczy przestrzeni w naszym pięknym kraju.
Stef-bud no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
muzeum, palmiry, sieraków

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules