|
|
|
|
#1 |
|
Kot z centralnej Polski
|
[Palmiry / Sieraków] Muzeum Walk i Męczeństwa
Nowe muzeum: szkło i beton podziurawiony kulami
Michał Wojtczuk 2009-10-23, ostatnia aktualizacja 2009-10-22 23:45 Surowy budynek z betonu i szkła wkomponowany w sosnowo- brzozowy las kampinoski - tak ma wyglądać Muzeum Walk i Męczeństwa, które w przyszłym roku stanie w Palmirach. ![]() Nowy budynek muzeum. - Drzewa będą częścią ekspozycji - mówią projektanci Podczas drugiej wojny Niemcy rozstrzelali tu 2252 osoby, m.in. więźniów Pawiaka. Dziś w Palmirach jest cmentarz oraz malutkie muzeum z ciasną salą ekspozycyjną. W przyszłym roku stanie nowy, większy budynek. Stołeczny Zarząd Rozbudowy Miasta właśnie wybrał koncepcję opracowaną przez architektów z biura projektowego WXCA. Stary budynek zostanie rozebrany. Nowy będzie niski, parterowy, o płaskim dachu obsadzonym zielenią i ścianach z surowego betonu. Od strony cmentarza muzeum będzie przeszklone, tak że wzrok zwiedzających będzie się kierować w stronę trzech białych krzyży dominujących nad mogiłami - Podstawowym założeniem koncepcji była jak najmniejsza ingerencja w działkę i park - mówi Szczepan Wroński, architekt z WXCA. - Postanowiliśmy ulokować budynek w miejscu, gdzie jest najmniej drzew. Wytniemy w nim cztery osłonięte szklanymi taflami patia, w których znajdą się zachowane sosny i brzozy. Las jest jedynym świadkiem tamtych tragicznych wydarzeń. Dlatego drzewa chcemy uczynić częścią ekspozycji. W ścianach muzeum zostaną przebite 2252 okrągłe otwory przypominające ślady po pociskach - to sposób na upamiętnienie ofiar. - W ciągu dnia światło będzie przez nie przeświecać do wnętrza, a po zmroku to światła palące się w muzeum będą przebijać się na zewnątrz - mówi Szczepan Wroński. Muzeum będzie mieć ok. 1 tys. m kw, w tym 600 m kw powierzchni ekspozycyjnej. Ma się tam znaleźć m.in. monument z listą ofiar i miejscem na palenie zniczy. Będą też: sala projekcyjna, sale wykładowe oraz zaplecze biurowe i magazynowo-techniczne. Szacowany koszt budowy to nieco ponad 8 mln zł. Julia Matuszewska, rzeczniczka SZRM, zapowiada, że muzeum będzie gotowe do końca 2010 r. Stanie się to jednak możliwe tylko wtedy, gdy radni dołożą pieniędzy - w wieloletnim planie inwestycyjnym na muzeum zapisano 2,5 mln zł, nieco ponad 3 mln zł dołoży UE. http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9...ny_kulami.html
|
|
|
#2 |
|
Fuks
|
No, bardzo ładny budynek. WXCA coś ostatnio wygrywa w konkursach na muzea.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Dilbert is watching you.
|
Nareszcie! Miejsce jest dość licznie odwiedzane, a stary barak nie robi najlepszego wrażenia.
Co cieszy jeszcze bardziej to szybki termin realizacji. Oby tym razem prasa nie kłamała
|
|
|
|
#4 |
|
'less is more'
|
Niesamowity!
Wreszcie kawał porządnej archi!!Jak zbudują to koniecznie bede musiał odwiedzić, pomimo ze tematyka dość mocno eksploatowana w naszym kraju
|
|
|
|
#5 |
|
mies fan
|
to akurat był tylko przetarg - koncepcja powstała już po wygraniu przetargu
ale budynek fajniutki ;-)
|
|
|
|
#6 |
|
Respect the Architect!;)
|
|
|
|
#7 | |
|
nevermind...
|
Quote:
kilka betonowych scian i oszklenie . Jak dla mnie to w 2 tygodnie sie powinni wyrobic ![]() Wyglada bardzo przyjemnie
|
|
|
|
#8 | |
|
oj tam, oj tam
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Registered User
|
Nie rozumiem po co zakłada się ten wątek... Ani ni jest to jakaś ważna inwestycja, ani nie jest to wysokościowiec widziany z całego miasta, ani nie jest to prestiżowa lokalizacja. Wątek za tydzień, albo już za kilka dni, umrze. Nie lepiej było tylko wspomnieć o tym w "Nowych Inwestycjach"?
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Kot z centralnej Polski
|
Quote:
Dr Ludwig Fischer Bruhl-Palast Adolf-Hitler-Platz Warschau, Warschau Distrikt Generalgouvernement für die besetzten polnischen Gebiete z dopiskiem: AB-Aktion.
|
|
|
|
#12 | |
|
Homo Skyscraperus
|
Quote:
Nie wiem skąd wynika Twoja niechęć do tej inwestycji: może z braku szacunku do tamtych wydarzeń? To wspaniała wiadomość, że w tym miejscu nie postawi się kolejnej zwykłej rzeźby lub pomnika papieża: powstanie coś, co może skłaniać do refleksji. Coś co w swojej ciężkości jest nienachalne w formie. Przykład godny podziwu.
|
|
|
|
#13 |
|
Registered User
|
Aaj! Źle mnie zrozumieliście. Nie mam nic do muzeum, do jego architektury, w ogóle - uważam, że jego powstanie to świetny pomysł. Nie chodzi mi o to, że to nie jest wieżowiec itp. Nie chcę też niczego zmieniać na forum...Wydaje mi się jedynie, że mniej znaczące inwestycje (tzn. takie, o których wątki umierają, po kilku dniach) należy umieszczać w dziale "Nowe Inwestycje". zbylood: oczywiście, jestem szczęśliwy, że FPW nie traktuje tylko o wieżowcach, choć pewnie wiele osób tego chciało... |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Fuks
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
mies fan
|
Quote:
|
|
|
|
|
#16 |
|
International
|
![]() To ja mam pytanie właśnie w tej kwestii czystości formy. Ile wysokościowców budujemy w naszym pięknym kraju? Można spokojnie zamknąć forum ![]() Powinniśmy rozmawiać o wszystkim co dotyczy przestrzeni w naszym pięknym kraju. |
|
|
|
![]() |
| Tags |
| muzeum, palmiry, sieraków |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|