Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Klub Forum > Kultura, Sztuka i Społeczeństwo

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old November 1st, 2009, 11:34 AM   #21
billy-the-kid
full metal jacket

billy-the-kid's Avatar

Quote:
Originally Posted by sharky_88 View Post
...Ogólnie transport masowy to zagadnienie z dziedziny psychologii tłumu i zachodzą tam takie skomplikowane schematy ,że w efekcie tworzą się napięcia między ludźmi. Ja osobiście jak wracam zmęczony z pracy to mam ochotę zabić każdego i klnę sobie w myślach na poszczególnych pasażerów w tramwaju
Chodzi o "Survival of the fittest". To darwinizm w czystej postaci a potem każdy już sobie dorabia odpowiednią ideologię. Bo przejechanie na stojąco nawet 4-5 przystanków, w tramwaju wypełnionym ludźmi, gdzie jest z reguły duszno i parno, w niewygodnej pozycji i z obciążeniem nawet dla "młodego i zdrowego" jest dość nieprzyjemnym doświadczeniem. Nic więc dziwnego, że większość pasażerów walczy o wolne miejsce jak lwy.

Jak chcemy poprawić poziom kultury w KZ to trzeba mocno popracować nad jej standardami.
Old November 5th, 2009, 08:54 PM   #22
6182
To tylko kamienica ;)

6182's Avatar

Quote:
Originally Posted by Offspring View Post

Generalną zasadą jest to, że ludzie stoją gromadnie przed drzwiami do pojazdu, tak że trudno się do niego wcisnąć, podczas gdy za tą zbitą grupą pasażerów jest duuużo wolnego miejsca.
Nagminne jest, zwłaszcza u kobiet, zajmowanie w autobusie na podwójnym siedzeniu skrajnego miejsca, tak że miejsce przy oknie jest wolne, jednak za cholerę nie można tam usiąść.
Skąd ja to znam Przyjeżdża 105tka,myślę "o jaki tłum",wsiadam,przebijam się przez towarzystwo przy drzwiach do kasownika a tam full miejsca
Co do skrajnego miejsca,to pewnie wynika z tego,że ktoś wcześniej siedział przy oknie,a siedzący skrajnie nie przesiada się bo sobie ugrzał,bo mu wygodnie itd.Na szczęście problem mnie nie dotyczy (podobnie jak i ustępowanie),bo:

Quote:
Originally Posted by dreh11 View Post
generalnie nie siadam na miejscach potencjalnie zajmowanych przez zaszczanych żuli więc tak jakby problem dla mnie nie istnieje..
Ja tak samo,kiedyś siadałem zawsze kiedy można było,ale od kiedy gdzieś z 5 lat temu uświadomiłem sobie że przed chwilą może siedział tam niemyty od x lat menel i jeszcze czuję jego "ciepełko" nigdy nie zasiadłem w środku KZ

Pozdrawiam
Daniel
6182 no está en línea   Reply With Quote
Old November 5th, 2009, 08:58 PM   #23
Tygrys
z.o.o.

Tygrys's Avatar

Quote:
Originally Posted by 6182 View Post
Ja tak samo,kiedyś siadałem zawsze kiedy można było,ale od kiedy gdzieś z 5 lat temu uświadomiłem sobie że przed chwilą może siedział tam niemyty od x lat menel i jeszcze czuję jego "ciepełko" nigdy nie zasiadłem w środku KZ
A co, jeśli niedomyci menele doszli do podobnych wniosków i nie siadają tam, gdzie w ich mniemaniu siadają jeszcze bardziej niedomyci menele? Bo menelami są zawsze "oni", a nigdy "my"...
Tygrys no está en línea   Reply With Quote
Old November 5th, 2009, 09:28 PM   #24
pmaciej7
naczelny misiolog

pmaciej7's Avatar

Quote:
Originally Posted by Asinus View Post
jak przy wejściu do autobusu ktoś na mnie z tyłu napiera i pcha to wtedy się ostentacyjnie przesuwam baaaardzo wolno przepuszczając przed siebie kogo się da. trzeba chamstwo zwalczać chamstwem.
I tak to się kręci.

Quote:
Originally Posted by AUTO View Post
Niektórzy starsi ludzie sa chyba bardzo zgorzkniali i swoje frustracje wyładowują na młodych.
Quote:
Originally Posted by artykuł
„A przecież człowiek starszy, czyli doświadczony, powinien o swe prawa dopominać się w sposób bardziej inteligentny i kulturalny".
To się znikąd nie wzięło. To są ci sami starsi, którzy czterdzieści lat temu byli młodymi gniewnymi, siedzącymi wygodnie na siedzeniu i nie ustępującymi j...nym staruchom.

Quote:
Originally Posted by Tygrys View Post
Zresztą już nie raz zmusiłem niejednego gnojka do ustąpienia miejsca starszej osobie.
Jakby mi tygrys nad uchem zaryczał, to też bym ustąpił miejsca, jeszcze bym je puchem wyściełał
Co powiesz Świętemu Piotrowi gdy go spotkasz? "Ja mam bezpieczny samochód"? "Tę podwójną ciągłą jakiś idiota namalował"? "Kto to widział na prostej szerokiej wylotówce 40 ustawiać"? "Ty nie wiesz, ile ja mogę wypić"? "Bo mi się spieszy"? "Nie będę się wlókł za maluchem"? "Ten zakaz jest absurdalny"? "On powinien mi ustąpić i zjechać na pobocze"?
A tak przy okazji, czy naprawdę musisz go spotkać już teraz?
pmaciej7 no está en línea   Reply With Quote
Old November 5th, 2009, 09:34 PM   #25
Tygrys
z.o.o.

Tygrys's Avatar

Quote:
Originally Posted by pmaciej7 View Post
Jakby mi tygrys nad uchem zaryczał, to też bym ustąpił miejsca, jeszcze bym je puchem wyściełał
Ja nie ryczę nad uszami. Jestem kulturalny.
Old November 5th, 2009, 11:29 PM   #26
talkinghead
Stop Making Sense

talkinghead's Avatar

http://bash.org.pl/58320/

<birdy> czaisz akcję?
<birdy> jadę ostatnio autobusem.
<birdy> miejsca zajęte, jakaś starsza kobitka stoi
<birdy> jakiś dwumetrowy paker się poczuł, podszedł do niej i ją pod boczek prowadzi do siedzienia
<birdy> "babcia se pierdolnie"

All science is either physics or stamp collecting. E.Rutherford '
The quieter you become, the more you are able hear
talkinghead no está en línea   Reply With Quote
Old November 6th, 2009, 09:42 AM   #27
kubako83
Theo,wir fahr'n nach Lodz

kubako83's Avatar

Ja wsiadam codziennie na pętli i jadę tramwajem na prawie drugi koniec trasy ale nigdy nie siadam tylko zajmuję strategiczne miejsce: prawy tylny narożnik ostatniego wagonu 805 - nikt mnie nie naciska, drzwi mnie osłaniają przed tłumem, z dwóch stron jestem osłonięty przed kieszonkowcami - mogę spokojnie poświęcić się lekturze. Gdymum usiadł na fotelu to za trzy przystanki byłby maksymalny ścisk, musiałbym komuś ustąpić i tak czy siak bym stał, ale w mega tłumie.
Ależ się rozpisałem - chyba zrobię z tego "know how" i odsprzedam
kubako83 no está en línea   Reply With Quote
Old November 6th, 2009, 10:46 AM   #28
billy-the-kid
full metal jacket

billy-the-kid's Avatar

Quote:
A co, jeśli niedomyci menele doszli do podobnych wniosków i nie siadają tam, gdzie w ich mniemaniu siadają jeszcze bardziej niedomyci menele? Bo menelami są zawsze "oni", a nigdy "my"...
Oczywiście można wprowadzić gradację meneli, bezdomnych, penerów, żuli, etc. na bardziej lub mniej domytych. Nie zmienia o faktu, że dla większości pasażerów KZ ci "pachnący inaczej" stanowią spore utrapienie.
A świadomość bycia menelem to zupełnie inna sprawa.
Old November 6th, 2009, 11:23 AM   #29
Tygrys
z.o.o.

Tygrys's Avatar

Quote:
Originally Posted by billy-the-kid View Post
Oczywiście można wprowadzić gradację meneli, bezdomnych, penerów, żuli, etc. na bardziej lub mniej domytych. Nie zmienia o faktu, że dla większości pasażerów KZ ci "pachnący inaczej" stanowią spore utrapienie.
A świadomość bycia menelem to zupełnie inna sprawa.
Jasne. Bardziej chodziło mi o to, że nie da się uniknąć kontaktu z brudem pozostawionym przez meneli. Ci odrobinę bardziej domyci menele mogą unikać mniej domytych, unikając miejsc siedzących, tak samo, jak robi to @6182. Mogą się też trafić menele - dżentelmeni, ustępujący miejsca staruszkom. Trzymają rękami rury i uchwyty, pozostawiając brud i bakterie, ocierają się o nie-meneli, gdy jest tłoczno itd. - jest tyle możliwości... Nikt nigdzie w KZ nie jest w stanie uniknąć brudu, nie mówiąc o smrodzie. Wszelka strategia unikania meneli jest zawodna.
Old November 6th, 2009, 11:31 AM   #30
ci@mbor
Registered User

ci@mbor's Avatar

Ja kiedyś miałem fajną akcję w tramwaju, jakieś 5lat temu - byłem na pierwszym roku studiów , zima, ciemno, sporo miejsca w tramwaju, każdy ma gdzie siedzieć. Ja również siedzę sobie spokojnie, trochę skulony bo w tramwaju niezły wypizdów, i naglę słyszę że ktoś do mnie mówi bym uważał; odwracam się i za mną siedzi jakiś stary mocher, olałem to i siedziałem sobie dalej. Nagle znów słyszę: uważaj, wiem kim jesteś! Pytam się kobiety o co jej chodzi a ona do mnie siedź spokojnie, nie odwracaj się. Trochę mnie zszokowała, ale stwierdziłem że ma nierówno pod kopułą i nie będę zwracał na nią uwagi; z tym że za chwilę mówi do mnie: "wiem że jesteś terrorystą" i zaczęła mnie straszyć gazem ; zrobiła mi niezłą wiochę w tramwaju, pokłóciłem się z nią i przez to wysiadłem przystanek za daleko

z innych sytuacji, moja dziewczyna chciała pomóc obładowanej torbami babci wejść do tramwaju - ta ją wyzwała od najgorszych, że jest złodziejem itp itd
ci@mbor no está en línea   Reply With Quote
Old November 6th, 2009, 08:52 PM   #31
Dąbek
Szczecinomaniak

Ja przedwczoraj miałem ciekawą sytuację:

ja siedzę z plecakiem na kolanach, od plecaka zwisa pasek , który delikatnie zachodzi na sąsiednie siedzenie wsiada dziad i chce usiąść obok mnie i na cały autobus wydziera się:
- Panie zabierz pan to bo się ubrudze
Ja zabrałem i się nie odzywam bo mi się nie chce a dziadu za chwilę równie głośno:
- Bo teraz jest taka nowa tradycja, że najpierw plecaki kładą na ziemię a potem się dziwia, że sepsa szaleje......

Pobłażliwie się usmiechnąłem......
Dąbek no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2009, 12:44 AM   #32
6182
To tylko kamienica ;)

6182's Avatar

Quote:
Jasne. Bardziej chodziło mi o to, że nie da się uniknąć kontaktu z brudem pozostawionym przez meneli. Ci odrobinę bardziej domyci menele mogą unikać mniej domytych, unikając miejsc siedzących, tak samo, jak robi to @6182. Mogą się też trafić menele - dżentelmeni, ustępujący miejsca staruszkom. Trzymają rękami rury i uchwyty, pozostawiając brud i bakterie, ocierają się o nie-meneli, gdy jest tłoczno itd. - jest tyle możliwości... Nikt nigdzie w KZ nie jest w stanie uniknąć brudu, nie mówiąc o smrodzie. Wszelka strategia unikania meneli jest zawodna.
A widzisz-ja się chwytam za to za co większość ludzi się nie chwyta-np.szyby wewnętrzne (za którymi chowa się kubako83),kasowniki,podstawa po której przesuwa się okno (jeżeli jest otwarte),łapkę zwisającą (ale za jej górę a nie tam gdzie producent przewidział wsadzenie ręki),w ostateczności połączenia rurek (tam gdzie śruby).Moim ulubionym uchwytem jest jednak koszyczek na ulotki,znajdujący się z przodu i z tyłu Tatry W ostateczności balansuję.Znając doskonale każdą nierówność na trasie,którą jeżdżę,przewiduję zachowanie tramwaju dzięki czemu nie wpadam na ludzi Owszem ocieram się o ludzi (którzy mogli być ocierani przez żula) i temu już nie zapobiegnę,ale jak wchodzę do domu,kurtka i plecak zostają w przedsionku i nie wnoszę tego do środka

Pozdrawiam
Daniel
6182 no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2009, 12:33 PM   #33
LubiePiwo
Registered User

LubiePiwo's Avatar

To może ja opowiem co kiedyś widziałem w tramwaju
Otóż siedziała sobie spokojnie jakaś młoda dziewczyna. Na przystanku wsiadła jakaś stara baba, która oczywiście miała ze sobą wielką torbę, a że wszystkie miejsca były zajęte to upatrzyła sobie siedzenie na miejscu tej dziewczyny. Podeszła do niej, nie odezwała się słowem, tylko wcisnęła torbę przed nią i położyła na jej stopie Dziewczyna tylko się spojrzała i wstała, a ja żałowałem, że baba nie trafiła na kogoś wygadanego
LubiePiwo no está en línea   Reply With Quote
Old November 7th, 2009, 06:30 PM   #34
ziemniaki
czemu nie?

ziemniaki's Avatar

Dziwię się waszym narzekaniom, mnie w sumie przytrafiły się w życiu tylko dwie sytuacje, które zapadły mi w pamięć...
Jedna, kiedy siedziałem w tramwaju, a z tyłu usłyszałem "no tak, teraz młodzi k*** siedzą, a starzy mają stać" (ciekawe, bo gdybym widział osobę to wypowiadającą to pewnie ustąpiłbym, szkoda tylko że nie mam oczu z tyłu).
Druga - jadę siedząc w napchanym do granic możliwości autobusie (był to autobus typu Złomnecto, więc skrajny tłok nie jest niczym dziwnym). Na jednym z przystanków wsiadła wyjątkowo nadęta kutrepa i zaczyna się rozpychać, prąc do przodu. Do jednej z osób zwróciła się słowami : "Przesuń się!", na co dużo młodszy od niej osobnik zareagował dość opryskliwie (i słusznie).

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy, przecież nie każda babcia to wredny predator . A niektórzy tak je demonizują dosłownie jakby były one największym złem tego świata. Zresztą ze strony osób młodszych również przydałaby się nieco większa kultura. Dotyczy to nie tylko ustępowania osobom starszym, ale również np. wspomnianej już wyjątkowo antyspołecznej mody na zajmowanie miejsca w taki sposób, żeby zablokować dojście do miejsca przy oknie.
ziemniaki no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules