|
|
| daily menu » news links | rate the banner | guess the satellite | guess the city | one on one |
|
|
#1 |
|
Registered User
|
Pomoc????? Dvorski kompleks..
Jako sam zadivaljen koliko ovde vrednih ljudi ima i kakve su fotografije pronadjene..zaista savrseno..svaka cast!!
Ima po meni bar 15 gradjevina i prelepih arhitektonskih zdanja koja na zalost ne postoje ili ih je srusio rezim ili rat ili ljudska glupost..Jako me interesuje,da ne kazem treba za seminarski iz istorije.. U kojoj su tacno zgradi dvorskog kompleksa ubijeni Kralj Aleksandar i Kraljica Draga? neko kaze u danasnjem starom dvoru neko u potkovicstoj zgradi koja je povezivala stari i novi dvor.. Po dosadasnjim istrazivanjima deluje da je ta potkovicasta zgrada u pitanju,sad me zanima gde mogu da nadjem neke slike kako je izgledala itd,pretrazih ceo forum ali o toj zgradi nema puno reci. ![]() http://i935.photobucket.com/albums/a.../STARIDVOR.jpg |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Registered User
|
i ne znam kako da postavim sliku..
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Registered User
|
Budi na forumu...pomoći ću ti...samo polako!
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Registered User
|
![]() Ne obaziri se na crveno polje...to je nešto iz ranijih vremena mog učešća na forumu. Hajde pređi na stranice starih slika i razglednica Beograda gde ti više nas može puno pomoći oko tražene teme kao i oko postavljanja fotografija. Dobrodošao! |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Srbin iz Boke Kotorske
|
Ima li u planu da se ponovo izgradi srušena zgrada?!
Lepo bi to izgledalo.
Pri moru uprav srpskih strana,u pržinah pusta žala, leži Troja ukopana,od grčkoga ognja pala, slavna Troja, ka je svime,njegda Istokom gospodila, a sad ino nije neg ime,nakon sebe ostavila. Ivan Gundulić-"Osman" |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Registered User
|
Nema u planu. Zgrda je bila u potpunosti ne oštećena posle Drugog svetskog rata ali su je pametni ''oslobodioci'' srušili negde krajem 50-tih jer imam razglednicu iz 1952. godine na kojoj je još uvek na svom mestu.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Registered User
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postoji duga istorija proučavanja i tumačenja ovog kompleksa na stranicama Slike starog Beograda... na ovom forumu. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Srbin iz Boke Kotorske
|
Baš šteta što neće da se ponovo izgradi!
![]() Uvek me uhvati me neka tuga kad vidim kako je Beograd nekad tako elegantno izgledao!
Pri moru uprav srpskih strana,u pržinah pusta žala, leži Troja ukopana,od grčkoga ognja pala, slavna Troja, ka je svime,njegda Istokom gospodila, a sad ino nije neg ime,nakon sebe ostavila. Ivan Gundulić-"Osman" |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Grad Oblakodera
|
Pa to nije isti objekat
ovaj nema kosi krov - http://farm4.static.flickr.com/3109/...80da413e_o.jpg ovaj ima - http://farm4.static.flickr.com/3424/...373ede3f_b.jpg
We must select a smaller number of standard designs .. and conduct our mass building programs using only these designs over the course of, say, five years .. and if no better designs turn up, then continue in the same way for the next five years. What's wrong with this approach, comrades? Nikita Khrushchev, 1954 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Registered User
|
pa znam da nema...to i nije isti objekat. Ovaj sa kosim krovom je staro ili Simićevo zdanje na čijem mestu je izgrađen novi deo dvora koji je formirao celinu. Izložio sam obe građevine samo informativno...možda sam treba to i da pojasnim
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Registered User
|
Molim te reci mi i kada je ustvari srusen konak-kuca simica,i kada je izgradjen dvor u kome su ubijeni kralj i kraljica..? da li je uopste nesto gradjeno na mestu kuce simica?
da...kako da pitam ljude na forumu..sorry sto smaram al mi je bitno ,posle dvadesetog moram da predam sem.. HVALA PUNO NA ODGOVORIMA!!!
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ružnoća je zločin !!!
|
Simicevo zdanje je mislim bilo podignuto jos pre izgradnje Starog dvora dakle mozda negde tokom 1870-ih i tu je valjda Kralj Milan ziveo neko vreme do izgradnje Starog dvora.
Simicevo zdanje je sruseno posle dolaska Kralja Petra na vlast navodno kako ne bi podsecalo na ubistvo Aleksandra Obrenovica i Drage Masin. E sad nisam siguran ali cini mi se da sam video sliku Beograda iz doba Austro-Ugarske okupacije sa Simicevim zdanjem pa je verovatno sruseno posle 1 Sv rata. Polukruzna zgrada marsalata je podignuta izmedju 2 rata po projektu Momira Korunovica.
|
|
|
#14 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|