daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Bosna i Hercegovina > Ekonomija i razvoj > Privreda, Infrastruktura i Transport

Privreda, Infrastruktura i Transport Economy, infrastructure and transportGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Closed Thread

 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 4 votes, 3.00 average.
Old November 3rd, 2009, 07:03 AM   #1221
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 36,134
Likes (Received): 5251

Bosnia'a Optima eyes fuel retailer Energopetrol

* Awaits government decision on MOL/INA deal

* Aims to invest 200 million euros in petrol stations


By Maja Zuvela

SARAJEVO, Nov 2 (Reuters) - Bosnian oil group Optima, owned by Russia's Zarubezhneft, may bid for a stake in fuel retailer Energopetrol if a regional government ends a deal with a consortium of Hungary's MOL MOLB.BU and Croatia's INA INA.ZA (HINAq.L: Quote, Profile, Research). The consortium of oil and gas group MOL and INA acquired a 67 percent state stake in Energopetrol in 2007 for 10.2 million Bosnian marka ($7.7 million) and pledged a further 150 million marka investment.

Prime Minister Mustafa Mujezinovic of Bosnia's Muslim-Croat federation said last week however his cabinet may terminate the deal because the consortium had breached contractual obligations towards the region's largest fuel retailer.

Slavko Scepanovic, deputy manager of the Optima group that includes the Brod oil refinery, a motor oil plant in the northern town of Modrica and the Petrol distribution chain, said Optima was interested in Energopetrol.

"We are looking to expand our distribution chain across Bosnia and may consider an eventual takeover of Energopetrol if the federation government decides to end the deal with MOL/INA," Scepanovic told Reuters by telephone.

Optima has announced plans to set aside 200 million euro ($295.5 million) for the takeover of petrol stations, as well as a 1 billion euro investment to help boost oil refinery capacity from 1.2 to 4.2 billion tonnes of oil by 2015.

"Once the Brod refinery increases its output, we will have to set up a large distribution chain both inside the country and across the region," Scepanovic said.

Energopetrol operates 65 petrol stations in the federation. Optima group owns 78 stations in the Serb Republic and only 10 stations in the federation that it has recently acquired for an undisclosed amount of money. (Editing by Daria Sito-Sucic and David Holmes) ($1=.6769 Euro)

Reuters
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul, Kabul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi

LordMarshall está en línea ahora  

Sponsored Links
Old November 5th, 2009, 10:45 AM   #1222
leopol
Registered User
 
leopol's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Čudo od selendre
Posts: 19,374
Likes (Received): 7574

Banjalučka pivara smanjila gubitke za čak 36 posto


Banjalučka pivara Banja Luka u prva tri kvratala 2009. godine poslovala je sa 6,3 miliona konvertibilnih maraka gubitka, saznaje internet portal Beta.ba.

U odnosu na isti perido prošle godine, kada je banjalučka pivara poslovala sa 9,9 miliona KM gubitka, ovaj rezultat predstavlja smanjenje gubitka za 36 posto.

Ukupni devetomjesečni prihodi Banjalučke pivare iznosili su 18,6 miliona KM i povećani su u odnosu na isti period prošle godine za 11,3 posto. Ukupni rashodi kompanije iznosili su 25 miliona KM i smanjeni su u odnosu na isti period prošle godine za 6,3 posto.

Ukupna aktiva kompanije, zaključno sa 30. septembrom 2009. godine, iznosila je 57,3 miliona KM, kapital 65,1 milion KM, dugoročne obaveze 16 miliona KM, a kratkoročne obaveze 23,5 miliona KM.

Većinski dioničari Banjalučke pivare su Altima Global Special Situations Fund Ltd iz Velike Britanije (39,3 posto) i Altima UK Value Investments Limited iz Velike Britanije (26,8 posto).

c/p beta.ba
leopol no está en línea  
Old November 5th, 2009, 01:07 PM   #1223
mirza-sm
Lilium Bosniacum
 
mirza-sm's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Frederiksberg, CPH
Posts: 36,714
Likes (Received): 8037

OTVARANjE NOVIH PUMPI POD BRENDOM „NESTRO“

Quote:
Najveći ruski investitor u BiH "Njeftgazinkor" danas će u Istočnom Sarajevu otvoriti još dvije benzinske pumpe u okviru prodajne mreže "Petrol" koja posluje pod novim brendom "Nestro". U rekonstrukciju ove dvije benzinske stanice, kao i u obnovu istoimene ...

... pumpe koja je otvorena 23. oktobra u Brodu, ruski vlasnik Naftne industrije Republike Srpske uložio je pet miliona maraka i sve su usklađene sa evropskim standardima za ove objekte.

Nove benzinske pumpe nalaze se u Han Derventi a na svečano otvaranje u 14.00 časova pozvani su premijer Milorad Dodik i i predstavnici Ruske Federacije koji borave u Sarajevu.

Riječ je o modernim pumpama "Ljubogošta 1" i "Ljubogošta 2", koje su postavljene jedna nasuprot druge sa kapacitetom od 300.000 litara.

„Prodajna mreža, koju čine benzinske stanice nekadašnjeg banjalučkog `Petrola` i dio benzinskih pumpi koji je kupljen u Federaciji BiH, biće potpuno rekonstruisana u narednih pet godina i nosiće ime `Nestro` kao novi brend u RS i BiH“, rekla je Srni portparol Ministarstva industrije, energetike i razvoja RS Aleksandra Vukašinović.

Buduću „Nestro“ grupaciju činiće prodajna mreža, Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i Optima grupa.

Državni kapital u naftnom sektoru RS, koji su sačinjavali Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i „Petrol“, ruska kompanija „Njeftgazinkor“ kupila je početkom 2007. godine za oko 121 milion evra.
__________________
visitsarajevo.ba
mirza-sm no está en línea  
Old November 5th, 2009, 01:58 PM   #1224
pmisobl
Registrovani korisnik :)
 
pmisobl's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Banja Luka
Posts: 127
Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by leopol View Post
Ma ne bi ni ja svojim ocima vjerovao! Bolje slusati Mileta!

Smijesan si, zasto bih ja "uzimao" i "uporedjivao" bilo sta, kada ti u izvjestaju jasno pise?! Procitaj. Pogledaj grozno stanje po pitanju broadbanda u RS, sektora koji je 100% u rukama Telekoma Slovenije i Telecoma Srbije.
Da ne govorimo o rasprostranjenosti ADSL, 3G, ili o sansama da Telekom Srpske uvede uskoro svoj pandan MojaTV/MaxTV?
3G je pušten i za razliku od BHtelecom-a nema problema u radu, a pandan Max TV je u eksperimentalnoj fazi i javno počinje sa radom u aprilu.
pmisobl no está en línea  
Old November 5th, 2009, 02:40 PM   #1225
leopol
Registered User
 
leopol's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Čudo od selendre
Posts: 19,374
Likes (Received): 7574

UKC Tuzla
Završen projekt Plava bolnica

Projekt Plava bolnica sa radioterapijom koji je obuhvatio završetak i opremanje objekta Plave bolnice i izgradnju i opremanje objekta Radioterapija završen u skladu sa Generalnim ugovorom zaključenim po principu "ključ u ruke", saopćeno je iz Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Vrijednost je cjelokupnog projekta 50.753.732 KM. Od toga 20.114.344 KM osigurano je Sporazumom o donaciji između Vijeća ministara BiH i Kraljevine Nizozemske, a ostala su sredstva osigurana Sporazumom o kreditu između Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH, Vlade Tuzlanskog kantona i Fortis banke, sa rokom otplate od 10 godina.

Objekt Plave bolnice sa radioterapijom izgrađen je po najvišim standardima, a oprema je iz linije najsuvremenije opreme koja se trenutno nalazi na tržištu. Ovo je značajan kapacitet i svakako iskorak u tehničko-tehnološkom smislu koji će omogućiti i dalji napredak i primjenu najnovijih medicinskih dostignuća u terapiji i liječenju.

U objektu su smještene Klinika za neurologiju, Klinika za neurokirurgiju, Klinika za kardiovaskularnu kirurgiju, Klinika za plastičnu i maksilofacijalnu kirurgiju i Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a u drugom objektu potpuno novoizgrađenom radioterapija sa dva linearna akceleratora (aparati s vanjskim vidom zračenja) i jednim aparatom za brahiterapiju, CT-simulatorom za planiranje i određivanje doza zračenja.

leopol no está en línea  
Old November 5th, 2009, 04:03 PM   #1226
leopol
Registered User
 
leopol's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Čudo od selendre
Posts: 19,374
Likes (Received): 7574

Utvrđen Nacrt budžeta za 2010.

Institucijama BiH prihodi smanjeni za 1%

Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas, većinom glasova, Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu.
Prema ovom nacrtu, prihodi za finansiranje institucija BiH u 2010. godini iznose 1,28 milijardi KM i manji su za gotovo 7,5 miliona KM ili jedan posto u odnosu na 2009.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je na konferenciji za novinare da se Vijeće ministara moralo pridržavati stavova Fiskalnog vijeća i Pisma namjere s Međunarodnim monetarnim fondom.

- Time smo smanjili zahvatanje s računa indirektnih poreza za 40 miliona KM, tako da je projekcija od 729 miliona KM svedena na 689 miliona KM. Razlika će biti pokrivena ili izvornim prihodima ili kreditima, kazao je Špirić.

Smatra da je dobro što je Vijeće ministara izašlo s budžetskim okvirom, da očekuje da to i entiteti urade narednih dana i da se osigura druga tranša kredita MMF-a.

Špirić navodi da nema nijedno ministarstvo koje može biti zadovoljno s budžetskim okvirima, ali "smo u situaciji kad se ne smije dozvoliti rast javne potrošnje".

Upitan da precizira ko na sjednici Vijeća nije glasao za ovaj nacrt budžeta, Špirić je rekao da ministar odbrane Selmo Cikotić misli da neće biti moguće realizirati neke od programa bitnih za BiH na njenom putu ka NATO-u, dok je ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović imao primjedbu da su smanjena sredstva za rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih osoba.

Špirić, međutim, kaže da postoje mogućnosti da se te stvari rješavaju. Te se stvari neće moći riješiti s pet ili 10 miliona KM iz budžeta, već zahtijevaju mnogo veći angažman i veća finansijska sredstva.

- Moramo biti svjesni da u ovoj i godinama ispred nas ne smijemo dozvoliti rast javne potrošnje. Ali pošto o budžetu treba da razgovara Predsjedništvo BiH i da ga proslijedi parlamentu, koji će dati svoju konačnu ocjenu, mislim da je dobro da smo danas usvojili ovaj okvir, kazao je Širić.

Dodao je da ne misli da je moguće problem smanjenja prihoda rješavati povećanjem akciza na neke proizvode kao što su cigarete ili kafa, ali nije mogao prognozirati da li će doći do povećanja tih cijena.

- To, međutim, nije politika Vijeća ministara, poručio je predsjedavajući Špirić.

(FENA)
leopol no está en línea  
Old November 5th, 2009, 05:08 PM   #1227
leopol
Registered User
 
leopol's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Čudo od selendre
Posts: 19,374
Likes (Received): 7574

Beč: Potpisan ugovor o jedinstvenom indeksu tržišta kapitala BIH

Povećanje likvidnosti dionica kompanija koje ulaze u sastav BATX-a

U sklopu 4. regionalne konferencije tržišta kapitala jugoistočne Evrope, održane 5. novembra 2009. godine u Beču, predstavnici Bečke, Sarajevske i Banjalučke berze potpisali su ugovor o kreiranju jedinstvenog indeksa tržišta kapitala Bosne i Hercegovine. Indeks, koji nosi naziv BATX (BosniAn Traded IndeX), je jedan od neposrednih rezultata FIRST projekta koji završen u prvom kvartalu 2009. godine.

U indeks će u početnom sastavu biti uključene akcije šest najlikvidnijih i najvećih kompanija, dvije sa Banjalučke i četiri sa Sarajevske berze. Kompanije iz FBiH su: BH Telecom d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Fabrika Duhana Sarajevo d.d. Sarajevo i Bosnalijek d.d. Sarajevo, a kompanije iz RS-a su Telekom Srpske a.d. Banja Luka i Nova Banka a.d. Banja Luka.

Najveće učešće u početnom sastavu indeksa imaće Telekom Srpske a.d. Banja Luka.

BATX je cjenovni indeks ponderisan tržišnom kapitalizacijom učesnika u indeksu, pri čemu je maksimalno učešće pojedinog konstituenta ograničeno na 25%. Indeks će moći služiti kao podloga za kreiranje izvedenih hartija od vrijednost. Kao početni datum računanja i objavljivanja BATX indeksa određen je 01. decembar 2009. godine.

Pozitivan efekat na BH tržište kapitala je značajno povećanje likvidnosti dionica kompanija koje ulaze u sastav indeksa, budući da izdavanje svakog proizvoda baziranog na indeksu uključuje potrebu kupovine odgovorajuće količine dionica od strane izdavaoca indeksnog proizvoda.

c/p eKapija
leopol no está en línea  
Old November 5th, 2009, 05:25 PM   #1228
leopol
Registered User
 
leopol's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Čudo od selendre
Posts: 19,374
Likes (Received): 7574

U RS-u još nema isplate penzija

Isplata oktobarskih penzija u Republici Srpskoj ni danas nije počala, iako ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić tvrdi da će se redovnost njihovih isplata zadržati i u narednom periodu.

U Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske nisu željeli da daju izjave, ali su najavili da će tek 9. novembra biti održana pres-konferencija na kojoj će javnost obavijestiti o isplati penzija.

Ministar finansija RS-a je također danas priznao da zbog negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu tog bh.entiteta, Vlada RS-a neće ostvariti zacrtani cilj o ostvarenju suficita za ovu godinu, kao ni stopu privrednog rasta koju je planirala u ekonomskoj politici.

Džombić u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini RS-a u toku tačke „Aktuelni čas“, kazao je da je zbog smanjenja prihoda Vlada pristupila rebalansu budžeta, koji je Narodna skupština RS-a usvojila, ističući da je trenutno punjenje budžeta na zadovoljavajućem nivou.

Replicirao mu je šef Poslaničkog kluba SDS-a Borislav Bojić koji ga je pozvao da zbog neispunjenih obaveza Vlade RS-a odmah podnese neopozivu ostavku.
leopol no está en línea  
Old November 9th, 2009, 11:12 AM   #1229
leopol
Registered User
 
leopol's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Čudo od selendre
Posts: 19,374
Likes (Received): 7574

Kemal Čaušević:
"Prihodi u novembru premašit će prošlogodišnje"


Direktor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Kemal Čaušević tvrdi da će u novembru, prvi put ove godine, biti ostvareni veći prihodi nego što su bili u istom mjesecu prošle godine.
"Završio se desetomjesečni period u kojem su prihodi bili niži nego prošle godine i Uprava će se vratiti na 'zlatne staze' i imaće sve veće i veće prihode", rekao je Čaušević za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

On je naveo da je da su prihodi ove godine manji, ali ne u onom obimu u kojem, kako je naveo, neznalice i zlonamjernici to žele predstaviti.

"Za proteklih 10 mjeseci smanjenje prihoda je najvećim dijelom rezultat nepostojanja carina s EU, jer je od 1. januara ove godine stupila na snagu druga faza Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prema kojem je u potpunosti ukinuta carina na uvoz proizvoda iz 27 zemalja EU", podsjetio je Čaušević, istakavši da bi stvarne posljedice recesije i pad prihoda, da nije ovoga, bile oko 3,5 odsto.

On je ocijenio ohrabrujućim to što je u posljednja četiri mjeseca ostvaren u prosjeku prihod od 470 miliona KM mjesečno, što je znatno više u odnosu na 405 miliona, što je bio prosjek u prvih šest mjeseci.

"Ako ovaj trend koji smo imali u prošla četiri mjeseca bude nastavljen, možemo očekivati da ćemo u prvoj polovini naredne godine imati veće prihode od indirektnih poreza od 15 do 20 odsto nego za prvih šest mjeseci ove godine", rekao je direktor UIO BiH.

Govoreći o isteku njegovog mandata na mjestu direktora i problema u vezi sa imenovanjem novog direktora UIO BiH, Čaušević je rekao da neriješeno pitanje rada direktora u punom kapacitetu utiče na rad Uprave, jer se, kako je naveo, osjeti da nema autoriteta i da pojedini zaposleni igorišu njegove zahtjeve i ideje.

On smatra da funkcija direktora Uprave pripada njemu zbog stručnosti, te ističe da Stranka demokratske kacije, čiji je član, neće dozvoliti da to mjesto pripadne nekom drugom.

c/p Sa-x
leopol no está en línea  
Old November 9th, 2009, 11:58 AM   #1230
leopol
Registered User
 
leopol's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Čudo od selendre
Posts: 19,374
Likes (Received): 7574

Quote:
RS PRIVUKLA 20, A FBIH 200 MILIONA EURA

U prvih devet mjeseci ove godine priliv direktnih stranih investicija u BiH iznosi skromnih 220 miliona eura, što je približno 40 posto manje nego u istom razdoblju protekle godine. Pad stranih investicija osobito je dramatičan u slučaju Republike Srpske gdje su strana ulaganja u prvih devet mjeseci jedva premašila iznos od 21,5 miliona eura, dvostruko manje nego u istom razdoblju protekle godine. No, ni Federacija BiH ne stoji sjajno, mada je nivo stranih investicija bio 10 puta veći nego u Republici Srpskoj.

Ohrabrujući je međutim podatak da je struktura stranih investicija nešto povoljnija u ovoj godini, budući da je glavnina stranih investicija otišla u primarnu proizvodnju. Tako je, naprimjer, njemačka kompanija Messer u Zenici otvorila fabriku industrijskih plinova u koju je investirala 20 miliona eura, što iznosi 10 posto ukupnih stranih investicija u FBiH tokom prvih devet mjeseci ove godine.

Pad direktnih stranih investicija u BiH evidentan je u duljem razdoblju: silazna putanja traje od početka 2008. godine i traje skoro punih 20 mjeseci. Posve je dakle jasno da BiH mora snažnije potaknuti domaće investicije, osobito u energetski sektor i putnu infrastrukturu. Ohrabruje činjenica da je Elektroprivreda BiH započela investiciona ulaganja od oko 600 miliona KM (1,5 puta više od ukupnog iznosa stranih investicija!) i da je Evropskia banka za obnovu i razvoj zajedno s Evropskom investicijskom bankom spremna u izgradnju putne infrastrukture u BiH investirati oko milijardu KM.

Lose i za godinu recesije...
leopol no está en línea  
Old November 9th, 2009, 01:24 PM   #1231
mirza-sm
Lilium Bosniacum
 
mirza-sm's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Frederiksberg, CPH
Posts: 36,714
Likes (Received): 8037

Da...

I btw, ne mogu da ne spomenem, toliko o "boljem" bh. entitetu
__________________
visitsarajevo.ba
mirza-sm no está en línea  
Old November 11th, 2009, 04:10 PM   #1232
leopol
Registered User
 
leopol's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Čudo od selendre
Posts: 19,374
Likes (Received): 7574

POREZNA UPRAVA FBiH ZA DESET MJESECI NAPLATILA 2.636.235.158 KM

Porezna uprava Federacije BiH u periodu januar - oktobar 2009. naplatila je ukupno 2.636.235.158 KM poreznih prihoda, što je za 70,1 milion, ili 2,73 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

U strukturi naplaćenih poreznih prihoda najviše je naplaćeno po osnovu doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti ukupno 1.950.292.394 KM, što je za 66,1 milion ili 4 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje su naplaćeni u iznosu 1.095.761.099 KM, što je za 50,8 miliona više u odnosu na isti period prošle godine; doprinosi za zdravstveno osiguranje su naplaćeni u iznosu 765.253.945 KM, što je za 27 miliona više, a doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti u iznosu od 89.277.350 KM.

Osim povećanja naplate fondovskih prihoda, povećana je i naplata drugih poreznih budžetskih prihoda koji su ukupno iznosili 685.942.764 KM.

U strukturi naplaćenih prihoda po osnovu poreza na dobit naplaćeno je 132.058.824 KM što je za 69,3 miliona KM više ili dva puta više u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih deset mjeseci primjene Zakona o porezu na dohodak naplaćeno je 164.615.854 KM po osnovu poreza na dohodak, od kojeg 85 posto ukupnog iznosa čini prihod po osnovu poreza na dohodak fizičkih osoba od nesamostalne djelatnosti, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

(Biznis.ba/Fena)

Konstantan rats prihoda, i opet su sve spiskali na socijalna davanja!
leopol no está en línea  
Old November 12th, 2009, 12:41 AM   #1233
BosniaHerzegovina
Registered User
 
BosniaHerzegovina's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Den Haag
Posts: 13,063
Likes (Received): 965

Devetomjesečna dobit Razvojne banke 2 miliona KM

Razvojna banka FBiH za devet mjeseci 2009. godine ostvarila je neto dobit od 2 miliona KM, uz devetomjesečne prihode u iznosu od 10,5 miliona KM,

Ukupna aktiva banke, zaključno sa 30. septembrom 2009. godine, iznosila je 229 miliona KM, kapital 110 miliona KM, kreditni portfelj 180 miliona KM, a raspoloživa novčna sredstva za plasmane 50 miliona KM.

Većinski dioničar Razvojne banke FBiH, bivše Investicijske banke FBiH, je Vlada Federacije BiH.

http://www.beta.ba/index.php?option=...catid=39:banke
__________________
Jablanica]
BosniaHerzegovina está en línea ahora  
Old November 12th, 2009, 12:14 PM   #1234
flash-ze
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 36
Likes (Received): 0

...moze li mi neko objasniti kako ide preraspodjela PDV-a....drzava-entiteti-kantoni-grad(opcina)...hvala
flash-ze no está en línea  
Old November 12th, 2009, 12:40 PM   #1235
leopol
Registered User
 
leopol's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Čudo od selendre
Posts: 19,374
Likes (Received): 7574

TUZLA: SVEČANO OTVORENA FABRIKA “XELLA BH”, ČLANICA NJEMAČKE GRUPACIJE “XELLA INTERNATIONAL”

U krugu nekadašnje fabrike “Siporex” u Tuzli juče je svečano otvorena fabrika “Xella BH”, članica njemačke grupacije “Xella International”, koja je u konsolidaciju tuzlanske firme uložila 23 miliona eura.Njemački investitori su prošle godine otkupili 75 odsto dionica “Siperexa”, koji je bio opterećen sa četiri miliona KM duga prema Fondu PIO, deset miliona prema bankama, dok je šest miliona KM dugovao dobavljačima.

Emir Kadrić, generalni direktor fabrike “Xella BH” ističe da je deset miliona eura uloženo za pokrivanje dugova, a 13 miliona eura u proizvodnu liniju za proizvodnju ytonga.
To je, kažu u novootvorenoj fabrici, građevinski materijal koji se koristi umjesto siporeksa, a čijom upotrebom je prilikom gradnje kuće moguće ostvariti 20 odsto finansijskih ušteda. Istaknuto je da ytong ima odlične termoizolacione karakteristike, jer ljeti zadržava hladnoću u objektu, a zimi toplotu.

Zbog toga je objektu sagrađenom od ovog materijala potrebno 50 odsto manje toplotne energije. Kao jednu od prednosti ovog materijala u preduzeću “Xella BH” navode da prilikom gradnje nije potrebno koristiti dodatne izolacione materijale, poput stiropora, kao u slučaju gradnje siporeksom.
“Mi prednjačimo u svijetu što se tiče bijelih građevinskih elemenata, a ytong je jedan od najstarijih materijala. Na tržištima na kojima plasiramo ovaj proizvod imamo 80 odsto udjela”, istakao je Klaus Štajner, generalni direktor kompanije “Xella Alpe Adria”.

Štajner je istakao da su prije pet godina započeli istraživanje bh. tržišta i otkrili da je BiH pogodna za investicije. Pored klimatskih uslova, što se odražava na vrstu gradnje objekata, ocijenjeno je da je Tuzla idealna lokacija i za izvoz.
S postojećim kapacitetima planirano je da godišnja proizvodnja bude 240.000 kubnih metara ytonga, a trećina proizvodnje namijenjena je za izvoz, prvenstveno u Hrvatsku.

Preuzimanjem tuzlanskog “Siporexa”, u kojem je bilo zaposleno 280 radnika, “Xella” je smanjila broj radnika na 115. Zapošljavanje novih dvadesetak radnika planirano je za tri do pet godina.
“Postigli smo visoku produktivnost i uveli dosta inovacija koje pospješuju proizvodnju. Sva imovina ‘Siporexa’ bila je pod hipotekom i firma ne bi još dugo izdržala. Mi smo je reorganizovali i izvršili konsolidaciju”, kaže u “Xelli BH”.
Tehnički direktor “Xella Alpe Adria” Andreas Reze kaže da je bivši “Siporex” tehnološki i tehnički obogaćen, te da su uvođenjem nove proizvodne linije povećali kapacitet za 50 odsto, a produktivnost za 200 procenata.

“Investicija nam se već isplatila. Za svaki investirani euro vratiće nam se tri eura. Ne samo da smo uložili u ovu fabriku, nego smo našim ulaganjem uložili i u naše snabdjevače, u transportna preduzeća i ugostiteljske objekte”, pojasnio je Štajner.


Biznis.ba/Nezavisne novine

leopol no está en línea  
Old November 15th, 2009, 07:22 PM   #1236
mirza-sm
Lilium Bosniacum
 
mirza-sm's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Frederiksberg, CPH
Posts: 36,714
Likes (Received): 8037

Evo para

Quote:
Iduće godine prodaja Energoinvesta i Hidrogradnje

Vlada Federacije BiH u četvrtak je dala saglasnost na Plan privatizacije i Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za narednu godinu.Naredne godine predviđena je prodaja mostarskog Aluminija, Fabrike duvana Mostar, te sarajevskih Hidrogradnje, Energoinvesta, UNIS-a, Bosnalijeka, Šipada Export-Import.

U narednoj godini planirana je prodaja i Remontnog zavoda Travnik i KTK iz Visokog. U planu je i nastavak male privatizacije i to udjela preduzeća koja su za ovakvu privatizaciju pokazala interes.

Riječ je o Željeznicama FBiH, Željezari Zenica, KTK Visoko i Sarajevo-osiguranju, s tim da se u ovaj proces mogu uključiti i drugi zainteresirani subjekti. Jedan od principa je da privatizacija ne može biti obavljena ispod cijene koju, utvrdi Vlada na prijedlog Agencije za privatizaciju u FBiH.

Plan privatizacije biće upućen Parlamentu FBiH na razmatranje, a o privatizaciji svake pojedinačne kompanije Vlada će donositi posebne odluke.

Federalna Vlada usvojila je na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila je i Informaciju o provođenju Okvirnog zakona o predškolskom obrazovanju u BiH i usaglašenosti kantonalnih zakonskih akata sa ovim zakonom i uputila je Parlamentu FBiH.

Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke zaduženo je da intenzivira aktivnosti na ubrzanju procesa usvajanja kantonalnih zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i njihovog usklađivanja sa Okvirnim zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u BiH.
__________________
visitsarajevo.ba
mirza-sm no está en línea  
Old November 15th, 2009, 07:25 PM   #1237
mirza-sm
Lilium Bosniacum
 
mirza-sm's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Frederiksberg, CPH
Posts: 36,714
Likes (Received): 8037

BH Mobile: 50 miliona m-Commerce transakcija

Quote:
Prošli mjesec se navršilo dvije godine od kako je mCommerce pušten u komercijalnu upotrebu, tačnije 16.10.2007. godine.U oktobru 2009. je na toj platformi napravljena i jubilarna 50.000.000 (pedeset milionita) transakcija. Ovaj podatak jasno dokazuje da je usluga mCommerce atraktivna korisnicima BH Mobile usluga, te je prema istraživanjima osobito popularna među mlađim korisnicima, saopćeno je iz Bh Telecoma.
BH Telecom je jedini telekom operator koji svojim korisnicima nudi uslugu mobilnog plaćanja – mCommerce.

Putem ove usluge korisnici mogu obaviti Ultra transfer - prenos dijela Ultra kredita s jednog Ultra broja na drugi, te dopuniti Ultra kredita s pretplatničkog

BH Mobile bilo kad i bilo gdje, 24 sata dnevno, te na određenim mjestima putem mobilnog telefona platiti parking. Transkacija se obavlja putem SMS poruke i WAP –a.

U toku je aktiviranje ostalih aplikacija koje omogućava platforma mCommerc, čime će kompanija BH Telecom svojim korisnicima omogućiti korištenje širokog spektra ostalih usluga mCommerca.
__________________
visitsarajevo.ba
mirza-sm no está en línea  
Old November 16th, 2009, 04:36 AM   #1238
mirza-sm
Lilium Bosniacum
 
mirza-sm's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Frederiksberg, CPH
Posts: 36,714
Likes (Received): 8037On the other hand

Quote:
CROATIA AIRLINES IDUĆE TRI GODINE TOČI SAMO VINA IZ HERCEGOVINEPo riječima Miće Crnjca, vlasnika vinarije “Domanovići”, vino blatina iduće tri godine bit će zastupljeno u “Croatia Airlinesu”. Prema najnovijem ugovoru ove hercegovačke vinarije i poznate hrvatske aviokompanije, ni jedno drugo vino u tom se razdoblju neće moći konzumirati pri letovima kompanije izuzevši blatine, koja je proizvedena u vinariji “Domanovići”, u kojoj se, inače, primjenjuje najmodernija francuska tehnologija, piše Slobodna Dalmacija.

Također, vrijedi spomenuti kako se u ovoj vinariji nalazi i najveća drvena bačva na prostoru Hercegovine, sa zapreminom od 16.230 litara.
Bravo bravo!
__________________
visitsarajevo.ba
mirza-sm no está en línea  
Old November 16th, 2009, 04:41 AM   #1239
mirza-sm
Lilium Bosniacum
 
mirza-sm's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Frederiksberg, CPH
Posts: 36,714
Likes (Received): 8037

I ove godine su nas nešto investicije opasno krenule:

Quote:
XELLINA TVORNICA U TUZLI NAJMODERNIJA U EVROPINjemačka kompanija Xella International, jedan od vodećih proizvođača građevinskog materijala u svijetu, s poslovnim operacijama u preko trideset država, na velika vrata ulazi na tržište BiH. Preko svoje bh. kćeri Xella BiH, sa sjedištem u Tuzli, njemački gigant namjerava kontrolirati glavninu tržište porobetona, građevinskih blokova napravljenih od kvarcnog pijeska, cementa, kreča i aluminijskog praha, koji su na tržištu Evrope jako dobro prihvaćeni zbog izuzetnih termičkih svojstava.Ravno prije godinu dana, Xella BiH je u Tuzli započela izgradnju moderne, automatizirane tvornice porobetona maksimalnog proizvodnog kapaciteta 200.000 kubnih metara na godinu, što približno odgovara volumenu od 4.000 stambenih jedinica. Izgradnja Xelline tvornice u Tuzli koja je upravo počela s radom koštala je 46 miliona KM i ubraja se u red najmodernijih tvornica te vrste u svijetu. Proizvodni proces potpuno je automatiziran a za 115 uposlenih radnika obezbijeđeni su optimalni uvjeti rada.

U tuzlanskoj Xelli planiraju pokriti glavninu tržišta BiH, no značajan dio proizvoda (oko 25 posto) namjeravaju plasirati na regionalno tržište, pri čemu je osobito zanimljivo tržište Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Kosova, koje se inače porobetonskim blokovima snabdijeva uvozom. Slične tvornice porobetonskih blokova izgrađene su još samo u Srbiji i Sloveniji, tako da za tuzlansku tvornicu postoji puno prostora za tržišnu ekspanziju.

Njamačka investicija u Tuzli (46 miliona KM) ujedno je i najveća pojedinačna investicija u BiH u ovoj godini i za 6 miliona KM nadmašuje nedavno okončanu investiciju njemačkog Messera koji je u Zenici nedavno izgradio tvornicu inustrijskih plinova vrijednu 40 miliona KM. Inače, ukupne inostrane investicije u BiH tokom proteklih devet mjeseci ove godine iznose 248 miliona eura, pri čemu njemački investitori sudjeluju s visokih 25 posto.


Odlično, BiH ima odličnu geografsku poziciju za smještanje kćerki firmi velikih kompanija koje bi pokrile čitavu regiju! U zadnjih mjesec dana prvo Messer u Zenici, pa sad Xella u Tuzli, keep em going!
__________________
visitsarajevo.ba

Last edited by mirza-sm; November 16th, 2009 at 04:47 AM.
mirza-sm no está en línea  
Old November 16th, 2009, 09:31 AM   #1240
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 36,134
Likes (Received): 5251

super vijesti
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul, Kabul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi

LordMarshall está en línea ahora  


Closed Thread

Tags
bosna, bosna i hercegovina, bosnia and herzegovina, ekonomija, hercegovina

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 06:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

tech management by Sysprosium