daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Иностранство > Путовања и репортаже

Путовања и репортаже Репортаже са ваших путовања по свету / Showcase your travel

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old February 26th, 2009, 08:40 AM   #81
Vrachar
www.vrachar.ca

Vrachar's Avatar

Likes (Received): 96

Quote:
Originally Posted by Adria View Post
Cula sam da imaju za takve slucajeve rigorozne kazne ne samo u vezi duvana nego i alkohola, saobracajnih prekrsaja ukoliko uzmete rent-a-car, ali i da kaznjavaju verbalni delikt. Navodno se neki nemac napio u Pataji i opleo po politici jugoistocne Azije, nazivajuci nepristojnim imenima neke politicare pa i tajlandskog kralja, policija se ubrzo stvorila kraj njega i strpala ga u zatvor.

Uh, to ni u ludilu!

Tajlanđani toliko vole i poštuju svog kralja da je to prosto bolesno. Slike kralja se nalaze na svakih 2 m i ima ih na svim mogućim mestima. Na zgradama, u zgradama, autoputevima, na bilbordima po gradu, ... Mislim da ga čak smatraju i za polubožanstvo. Doduše, kralj je visoko obrazovan, završio je silne škole u inostranstvu. Agronom je po struci i lično je ukrstio dve vrste pirinča i dobio novu sa većim prinosom i koja rađa tokom cele godine. Time je nahranio gladne i po njima verovatno zaslužio epitete koji ima.

U vreme dok sam bio tamo, umrla mu je sestra i baš je bio period od 100 dana posle koliko oni vrše kremaciju (budisti veruju da duši treba 100 dana da napusti telo). I njene slike su bile svuda po Tajlandu, obavijene naizmenično crnom i belom trakom, sa puno cveća i sl.

Nama koji dolazimo iz Evrope ili Sev. Amerike sve ovo može biti jako čudno, ali se posle nekoliko dana navikneš jer je to tamo prosto deo života tih ljudi. Ako već idemo tamo, treba da poštujemo sve običaje domaćina kao dobri gosti.

Na Tajlandu je velika uvreda biti namršten ili gledati nekoga popreko, ma šta ti nažao učinio. Takođe, u nečijem društvu je veoma uvredljivo dirati se za glavu, češati kosu, pipati nekoga za lice i sl. To je kao kad bi kod nas neko češao zadnjicu ili polni organ u društvu drugih. Takođe, ne pružajte Tajlanđanima ruku ni u ludilu jer uopšte svi Azijati ne vole blizak fizički kontakt (ne daj Bože da potapšeš nekog po leđima). Umesto toga, jedni druge pozdravljaju sklopljenih ruku (slično stavu za molitvu) i blagim naklonom bez pogleda u oči. Što se više naklone, to te više poštuju. Naravno, sve i da nešto od ovoga uradite neće vam niko uzeti za zlo.

Dakle, ako već dolazimo nekom u goste, treba da izrazimo poštovanje za domaćina. Taj bahati Nemac, vređajući im kralja nije ništa drugo ni zaslužio.

Vrachar's galleries

█♣█ Vrachar's blog

Last edited by Vrachar; February 26th, 2009 at 08:53 AM.
Vrachar no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old February 27th, 2009, 08:59 PM   #82
Adria
Registered User

Adria's Avatar

Likes (Received): 0

Covece ti si ziva enciklopedija, eto jos nesto interesantnog procitah o Tajlandu i o njihovim obicajima, a sto verovatno nigde ni u jednom vodicu ili prospektu ne pise. Svaka cast da su ovakvi ljudi u turizmu ne bi bilo losih putovanja.

Sto se Nemaca tice pod uslovom da je prica istinita, svi znamo da oni znaju da se otkace i da to nekad cine i na pomalo uvredljiv nacin za ostale tako da se zaista slazem s tobom da je dobio ono sto je i zasluzio.

Nego, razmisljala sam o varijanti ako se vec ide u taj deo sveta (mislim da se nema sta ici manje od mesec dana) obici jos neke gradove u susedstvu poput Kuala Lumpura u Maleziji ili Singapura mada mi frendovi kazu da ni Bali nije daleko, sta mislite o toj kombinaciji ici avionom do Bkk a onda se spustati sve juznije i obilaziti mesta i gradove dokle se ima vremena i novaca, da to ne ispadne onaj klasicni odmor 5 dana Bkk 7-10 dana odmora u Pataji ili Puketu a onda nazad. Naravno obezbediti sve potrebne vize i krenuti u avanturu da se vidi sto vise od ove nase prelepe planete.

Ima li ko ovakvih iskustava, svaka sugestija ili prica je dobrodosla.
Adria no está en línea   Reply With Quote
Old February 27th, 2009, 10:53 PM   #83
Vrachar
www.vrachar.ca

Vrachar's Avatar

Zahvaljujem. Sve što sam ovde napisao pročitao sam na Internetu ili čuo od turističkog vodiča i zapamtio. Dok se vozate busom po Tajlandu obilazeći silna mesta, vodič neprestano priča slične neobavezne stvari, pa sad koliko je šta kome ineteresantno da zapamti ...

Slažem se sa tobom apsolutno da je najbolja kombinacija otići na mesec dana, pa kad si već tamo obići i okolne zemlje. Ja nažalost nemam tu mogućnost jer najviše odmora što u cugu mogu da dobijem je 2 nedelje, a za 3 bih baš-baš morao da se istaknem na poslu. Jbg, surovi kapitalizam je stigao i kod nas. Dok sam bio student, nisam imao s čim da odem ali sam imao kad, sad imam s čim ali nemam kad.

Ukoliko ti pak možeš da odvojiš mesec dana, neka ti Bankok ili Singapur budu mesto dolaska i povratka (ili kombinovano oba, u jedan dođeš a iz drugog se vratiš) jer se do ovih gradova najlakše dolazi sa naših prostora i za najmanje pare.

Ideja o Kuala Lumpuru i Baliju je odlična, a ja bih ti predložio da nislučajno ne preskočiš Kambodžu i veličanstveni Angkor čija veličina i lepota obaraju s nogu. Imamo i jednog forumaša ovde koji je skoro bio u Angkoru (Dziggy) pa ga pozivam da iznese svoja iskustva ovde ili da se konačno nakani i napiše svoju reportažu o putovanju u Vijetnam.

Takođe, moram priznati da se zbog predrasuda nisam usudio da odem do Tajlanda u sopstvenoj režiji već sam se oslonio na agencije. Sada mogu slobodno da kažem da sam pogrešio i da se odlazak na Tajland može organizovati i bolje i jeftinije u sopstvenoj režiji. Naravno, potrebno je prikupiti puno informacija o svim mogućim stvarima. O putovanju, vizama, boravku, troškovima tamo, mestima koje treba posetiti, ... itd. To danas barem nije teško zahvaljujući Internetu, Google Earthu i sl.

Preporučujem ti jedan sjajan forum gde možeš saznati puno informacija i utisaka sa bilo kog mesta na svetu, a koje su napisali sami putnici. Svako mesto ima svoju stranu sa kometarima koji su sortirani po kategorijama (Things to Do, Local customs, Nightlife, Restaurants, Hotels, Tourist traps, Warnings and Dangers, Shopping, ...). Pa kreneš redom, mnogi kometari imaju dodatu i sliku, a fenomenalno je to što imaš mogućnost da snimiš komentare koji ti se svide i kasnije ih pregledaš u bookmarks-u, možeš ih odštampati i poneti sa sobom i sl.

http://www.virtualtourist.com/

Takođe, dosta o Tajlandu i Jugoistočnoj Aziji možeš pronaći na našim forumima, od naših ljudi koji su tamo bili i to opisali iz našeg ugla:

http://www.putovanja.info/forum/
http://www.serbiatravelers.org/forum/

Za informacije o vizama, najbolje je posetiti sajt Serbiatravelers kluba gde imaš sve do detalja objašnjeno, uz redovno ažuriranje podataka:

http://www.serbiatravelers.org/index.php/vize

Eto, toliko sam mogao da se setim za sada. Ti nastavi da pišeš ovde o svojim planovima i razmišljanjima a mi ćemo ti pomoći koliko god možemo. Na kraju ćeš nam se odužiti jednom odličnom reportažom, prepunom slika i utisaka!

Pozdrav.

Vrachar's galleries

█♣█ Vrachar's blog
Old November 30th, 2009, 10:24 AM   #84
Ranko Su NS
BANNED

Ja tek sad procitah reportazu, mada znam da si šampion po ovom pitanju.
Mogao bi lepo da naplaćujes čitanje ovih reportaža. Veruj mi da bi ja davo pare za to zadovoljstvo. A koliko vidim i drugi bi te finansirali na tvojim putovanjima. Vrhunski putopisi.
Nego da te pitam nešto poverljivo. Kad će sledeće putovanje?
Ranko Su NS no está en línea   Reply With Quote
Old November 30th, 2009, 11:21 AM   #85
Vrachar
www.vrachar.ca

Vrachar's Avatar

Hvala Ranko. Zadovoljstvo je moje da se uloženi trud u pisanje reportaže svakako isplati u vidu zadovoljnih čitalaca i kvalitetnijeg sadržaja foruma.

Što se tiče sledećeg putovanja, ne bih mogao da preciziram sada s obzirom da se moj život radiklano promenio (postao sam otac pre 5 meseci, po prvi put ) pa imam mnogo manje vremena na raspolaganju. Čim bebac stasa za svoja prva putovanja eto mene nazad u svom hobiju.

Vrachar's galleries

█♣█ Vrachar's blog
Old November 30th, 2009, 09:27 PM   #86
Ranko Su NS
BANNED

@vrachar pa onda smo mi na dobitku ako bebac bude imo talenat na tatu.
čestitam sa zakašnjenjem, mada nikad nije kasno.
Ranko Su NS no está en línea   Reply With Quote
Old December 1st, 2009, 12:35 AM   #87
Vrachar
www.vrachar.ca

Vrachar's Avatar

Hvala.

Vrachar's galleries

█♣█ Vrachar's blog

Reply

Tags