daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Slovenija > Projekti, gradnje in razvoj / Projects, construction and development > Arhitektura in urbanizem

Arhitektura in urbanizem Architecture and urbanismGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 86 votes, 5.00 average.
Old February 12th, 2010, 09:45 AM   #501
keber
Moderator
 
Join Date: Nov 2006
Location: Slovenia
Posts: 9,878
Likes (Received): 1364

V štirih mesecih od pritličja do slemena? Tole pa ne more držat. Jaz bi dodal še vsaj dva ekstra meseca.
keber no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old February 12th, 2010, 07:40 PM   #502
ziga17
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Location: Ljubljana
Posts: 395
Likes (Received): 201

To sem našel na njihovi spletni strani. Glede januarja 2010 se držijo rokov, je pa res da je do maja premalo časa. Drugače to piše v brošuri, ki si jo lahko v pdf formatu zdownloadate.
ziga17 no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2010, 05:39 PM   #503
LJ-city
EL DŽEJ
 
LJ-city's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Ljubljana
Posts: 6,119
Likes (Received): 4137

13.2.10LJ-city no está en línea   Reply With Quote
Old February 19th, 2010, 04:08 PM   #504
Lion007
Lion007
 
Lion007's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Ljubljana
Posts: 10,484
Likes (Received): 9256

Tudi Kristalno Palačo delajo ob dežju.
19.2.2010
Po mojem mnjenju jim gre kar dobro.
__________________

masterstar liked this post

Last edited by Lion007; March 11th, 2010 at 10:04 AM.
Lion007 no está en línea   Reply With Quote
Old February 19th, 2010, 06:08 PM   #505
Lion007
Lion007
 
Lion007's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Ljubljana
Posts: 10,484
Likes (Received): 9256

Kmalu najvišja slovenska stolpnica

Kristalna palača v BTCPred enim letom so slovenske medije tedensko polnile novice o novem valu gradnje stolpnic, ki naj bi zajel Slovenijo po tridesetih letih. V grobem je bilo predvidenih več kot trideset novih stolpnic po celi Sloveniji, ki naj bi jih zgradili v prihodnjih desetih letih. Že lani septembra pa so se informacije začele umirjati. Nekateri projekti, ki so z gradbenimi deli že posegli v mestno tkivo, so se ustavili, investitorji drugih po tihem še vedno upajo na realizacije, investitorji tretjih pa v javnost niti ne želijo dajati izjav o teh projektih. Le nekaj projektov, očitno tistih, ki so temeljili na realnih pogojih, pa se že gradi.

BTC, ki že več kot dvajset let počasi pomembno vpliva na urbanistično in družbeno preobrazbo slovenske prestolnice, je postal celo eden najmočnejših generatorjev mestnega razvoja, ki se ga ne da več spregledati. Letno ga zaradi pestre ponudbe obišče že 21 milijonov ljudi. Zaradi kvalitetne prenove in sodobnega urejanja je postal magnet tudi za najbolj priznana svetovna podjetja. Prav na račun širšega vpliva njegovega razvoja na mesto, je bilo ustanovljeno javno privatno partnerstvo, Partnerstvo Šmartinka, katerega cilj je revitalizirati vzhodni del mesta ter ga aktivno povezati z mestnim središčem. Izjemno velik projekt, ki zajema 217 hektarov veliko območje, se je letos začel uresničevati. Za prvi objekt, to je 20 nadstropno stolpnico, imenovano Kristalna palača, so 15. maja letos že postavili temeljni kamen za izgradnjo. Kristalna palača se bo nahajala na zahodnem robu BTC CITY-ja in sicer med dvorano A ter obstoječim poslovnim nebotičnikom, od katerega bo enkrat višja, saj le ta meri 45 metrov. Stolpnica že dobiva temelje. Izbor podizvajalcev gradbenih del pa je v zaključni fazi. Zemeljska dela so v zaključni fazi. S podjetjem GPG je že podpisana pogodba za izvedbo gradbenih del, poteka pa še izbor izvajalcev preostalih del.

"Za Kristalno palačo lahko že sedaj rečemo, da bo sodila med najbolj dominantne projekte ne le v BTC CITY-ju in Ljubljani, temveč mnogo širše, veseli pa me, da smo z izvedbo takšnega projekta pričeli ravno v letu, ko BTC praznuje 55. obletnico svojega obstoja. Ne glede na trenutne nezavidljive tržne razmere, v takšnem projektu vidimo svojo priložnost, povpraševanja po poslovnih prostorih v Ljubljani je še kar nekaj, poleg tega želimo na ta način še dodatno obogatiti ponudbo BTC CITY-ja," pravi Jože Mermal, predsednik uprave BTC. Izgradnja Kristalne palače, katere investitorja sta BTC d.d. ter družna Nuba, naj bi bila zaključena do konca leta 2011. Vrednost investicije je ocenjena na 54 mio EUR. Za izgradnjo Kristalne palače je BTC, skupaj s soinvestitorjem, družbo Nuba, ustanovil podjetje Skai center d.o.o., v katerem ima BTC 60-odstotni, družba Nuba pa 40-odstotni delež. Po napornem iskanju banke, ki bi bila pripravljena sodelovati pri projektu, je finančno osnovo za pričetek uresničevanja velike gradnje za okoli 40 mio EUR zagotovila posojilodajalka Hypo Leasing d.o.o.

Vabljeni natečaj

Za pripravo idejne zasnove nove stolpnice je investitor k sodelovanju povabil osem priznanih arhitekturnih birojev. Vsi predlogi so bili predstavljeni v Ljubljanski mestni hiši splošni in strokovni javnosti, ki je s svojimi pobudami prispevala h končni odločitvi investitorja. Izbrana idejna rešitev arhitektov Braneta Smoleja in Denisa Simčiča iz biroja Atelje S naj bi z sodobno arhitekturo predstavljala novo mestno ikono.

Kristalna palača, ki bo energetsko varčna stavba, bo v višino merila 90 metrov, njena celotna površina bo obsegala skoraj 46.000 kvadratnih metrov, od tega približno 20.000 kvadratnih metrov pod zemljo, kjer bo tudi 600 parkirnih mest, 26.000 pa nad zemljo. Kristalno plačo bosta sestavljala visoka poslovna stolpnica ter čez pritličje in mezanin razširjen trgovski del. Območje bo imelo kvalitetno, privlačno in varno zunanjo ureditev ter se bo ustrezno povezano z ostalimi predeli BTC Citya.

Stolpnico bo odlikovala kristalno lomljena severna fasada, ki se bo zrcalila v nizki ambientalni vodi v pritličnem delu. Vstop v poslovni del bo zaznamovala monumentalna vstopna avla. Celotno stavbo bodo povezovala hitra notranja sodobna dvigala ter dve panoramski dvigali na vzhodni fasadi.

Palača za poslovni center

V Kristalni palači bo urejen visoko tehnološko opremljen poslovni center s kongresno dvorano v prvem nadstropju. V pritličju in mezaninu bo trgovski del, kjer bo tudi večnamenski pokriti trg, nad katerim bo novo dimenzijo celotnemu BTC Cityu dala 2500 kvadratnih metrov velika ozelenjena terasa, na kateri bo tudi letna gostinska ponudba. Karakter trgovskega dela bodo ustvarjali javni in poljavni prostori, ki se bodo logično prepletali med seboj, osvetljeni pa bodo z naravno svetlobo, ki bo prihajala skozi svetlobnike.

Za poslovni del bo namenjenih približno 22.000 m2. Velikost tipične poslovne etaže bo predvidoma okoli 1000 m2 bruto. Zasnova etaže omogoča ureditev tudi štirih ločenih enot z lastnimi vhodi. Oblikovati bo možno različne tipologije pisarn, klasične ali različne oceanske odprte tipe. Konstrukcija Kristalne palače je zasnovana brez nosilnih sten v pisarniških prostorih, zato bodo pisarne imele lahko razgledne panoramske stene po celotnem obodu.

Na približno osemsto kvadratnih metrov, v treh etažah (mezanin, prvo in drugo nadstropje), bo družba Finnova uredila estetsko medicinski center z odprto teraso. Po izjavah investitorjev bo center ponujal popolnoma nov koncept wellnesa, ki združuje tehnološki komfort, estetske in medicinske storitve, antistresne terapije ter oskrbo s tretma izdelki. V centru bodo na voljo zdravniki z različnih področij estetske medicine in zobozdravstva, maserji, frizer, kozmetičarke, trgovina z kozmetičnimi izdelki in izdelki za zdravo življenje, del centra pa bo namenjen klasičnim wellness programom z različnimi vrstami savn.

Trženje palače

V Kristalni palači bo družba Nuba, ki je pri gradnji tudi soinvestitor, nudila tudi gostinsko ponudbo. Družba ima na področju gostinstva večletne izkušnje ter ima na območju BTC Citya odrtih že pet gostinskih lokalov. V Kristalni palači namerava odpreti restavracijo bar ter panoramsko slaščičarno, v najvišjem, 20. nadstropju. Želja podjetja je, da bosta interjerja restavracije in slaščičarne izražala metropolitanski, trendovski značaj arhitekture z visokokakovostnimi materiali, ki zagotavljajo udobje in prijetno počutje v prostorih. Restavracija se bo raztezala v treh višinskih nivojih (pritličje, mezanin in nadstropje) ter se bo odpirala in nadaljevala na zeleno teraso na strehi trgovskega dela. Sprejela bo do 400 gostov ter bo dopolnjevala ponudbo kongresne in poslovne dejavnosti, v njej pa bo možno organizirati tudi različne dogodke. Slaščičarna bo zaradi izjemnih pogledov na panoramo mesta in silhuete Kamniških Alp gotovo edinstvena v Sloveniji. Zaradi neposredne dostopnosti z dvema panoramskima dvigaloma bo slaščičarna gotovo še bolj privlačna.

Glede trženja poslovnih prostorov bodo imeli poslovni partnerji in uporabniki prostorov na voljo številne kombinacije. Zasedali bodo lahko celotna nadstropja ali pa samo posamezen del. Prostore bo možno najemati ali kupiti. V trgovskem delu bodo, glede na vizijo investitorja, imeli prednost programi prestižnih blagovnih znamk. Po besedah predsednika uprave Jožeta Mermala, je praktično že prodanih pet nadstropij stolpnice, za drugih pet pa so blizu dogovora za najem.

Kristalna palača bo imela enotno upravljanje s skupno recepcijo, urejenim štirindvajseturnim varovanjem, skupnimi kadilnicami in možnostjo uporabe kongresnega centra ter helioporta.
__________________

masterstar liked this post
Lion007 no está en línea   Reply With Quote
Old February 19th, 2010, 10:30 PM   #506
BeliF
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 8,517
Likes (Received): 484

dejmo naslednjič kake bolj aktualne čaanke objavljat...
BeliF no está en línea   Reply With Quote
Old February 20th, 2010, 03:49 PM   #507
keber
Moderator
 
Join Date: Nov 2006
Location: Slovenia
Posts: 9,878
Likes (Received): 1364

... in to z dodanim virom.
keber no está en línea   Reply With Quote
Old February 20th, 2010, 05:56 PM   #508
ziga17
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Location: Ljubljana
Posts: 395
Likes (Received): 201

ziga17 no está en línea   Reply With Quote
Old February 20th, 2010, 08:53 PM   #509
DarySLO
Registered User
 
Join Date: Jul 2009
Location: Murska Sobota
Posts: 346
Likes (Received): 55

Obstajajo kake slike od daleč ali pa iz zraka, da bi se bolj videlo kako gradnja napreduje.
DarySLO no está en línea   Reply With Quote
Old February 24th, 2010, 04:36 PM   #510
Partizany
Registered User
 
Partizany's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 970
Likes (Received): 36

pogled iz Štepanjca (litijska)

upam, da se jo bo kmalu videlo...

Partizany no está en línea   Reply With Quote
Old February 25th, 2010, 01:33 PM   #511
andrej_99
Registered User
 
andrej_99's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Ljubljana
Posts: 1,862
Likes (Received): 7

foto: Ljubo Vukelič/Delo

andrej_99 no está en línea   Reply With Quote
Old February 25th, 2010, 01:43 PM   #512
tuncan
Registered User
 
tuncan's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: LJ metro
Posts: 270
Likes (Received): 9


Lepa slika. Na kakšni višini so sedaj?
tuncan no está en línea   Reply With Quote
Old February 25th, 2010, 03:34 PM   #513
LJ-city
EL DŽEJ
 
LJ-city's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Ljubljana
Posts: 6,119
Likes (Received): 4137

Quote:
Originally Posted by tuncan View Post

Lepa slika. Na kakšni višini so sedaj?
Včeraj sem šel mimo.Končali so s pritličjem in mezaninom in so končno začeli z gradnjo prvega nadstropja
Na tej sliki je N1 trenutno stanje in višina
http://www4.slikomat.com/10/0225/b8e-krista.png
LJ-city no está en línea   Reply With Quote
Old February 25th, 2010, 03:39 PM   #514
runo
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 28
Likes (Received): 0

A kje bo uvoz v garažo?
runo no está en línea   Reply With Quote
Old February 25th, 2010, 04:12 PM   #515
BeliF
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 8,517
Likes (Received): 484

bi sklepal da iz zahodne (ali morda južne) strani. z vzhodne ali severne pa zagotovo ne, vsaj glede na renderje
BeliF no está en línea   Reply With Quote
Old February 25th, 2010, 05:07 PM   #516
mud777
Registered User
 
mud777's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 3,396
Likes (Received): 303

Super fotka andrej
mud777 no está en línea   Reply With Quote
Old February 25th, 2010, 05:56 PM   #517
Struckar
Unregistered user
 
Struckar's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: LUR
Posts: 4,812
Likes (Received): 425

Mene pa bolj zanima, kaj majo zmenjeno s tistim Lidlom tam dol. Ker verjetno ne bo ostal če se bojo čez par let začele gradit stolpnice. A jim bojo rekl sori morte spraznt, bote dobil nek drugo lokacijo al kaj?
Struckar no está en línea   Reply With Quote
Old February 25th, 2010, 06:14 PM   #518
BeliF
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 8,517
Likes (Received): 484

tisti Lidl ni na mestu stolpnic kolkor vem. drugače pa, če jim bo biznis laufal bodo slej kotprej podrli tistole barakco in postavili večji trgovski center na kakem drugem mestu
BeliF no está en línea   Reply With Quote
Old February 25th, 2010, 07:45 PM   #519
Lion007
Lion007
 
Lion007's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Ljubljana
Posts: 10,484
Likes (Received): 9256

Če se prav spomnim, bo zadnja stolpnica tam, kjer se konča hala A.
Poglejte na stran 8. Ravno ne vem, koliko držijo tiste makete. Tako kot je tam narisano, ne vem, če bo.
__________________

masterstar liked this post

Last edited by Lion007; February 25th, 2010 at 07:51 PM.
Lion007 no está en línea   Reply With Quote
Old February 25th, 2010, 08:52 PM   #520
Struckar
Unregistered user
 
Struckar's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: LUR
Posts: 4,812
Likes (Received): 425

Ja res je, samo, če bojo to tako pustili, pol jih pa tud kurc gleda. Pa še nekaj. Nakaj sanjarijo o novi postaji na mestu Tovornega kolodvora. Kaj ko bi raje uredili tisto zaplato, kot pa da bi samo eno postajo potniško gor postavili. Namreč tisti plani predvidevajo ohranitev tirov, kakor pač so, samo postajo narediti in pri tem bi pol pač vlak namesto (tako, kot danes) enega obračanja imel dve obračanji (iz glavne do tovorne, pa v rikverc na postajo na tovorni, pa spet naprej do atlantisa, paše enkrat nazaj vse).
Struckar no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 11:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

tech management by Sysprosium