search the site
 daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > .be-forum > Urbi & Infra > Mobil & Infra > Fiets / VιloGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old May 29th, 2009, 12:28 AM   #41
ƒƒ
Cosa dire cosa fare
 
ƒƒ's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boom
Posts: 3,439
Likes (Received): 77

Belang van Limburg, 28 mei 2009

Hoe fietsen aanlokkelijk maken?

Ideale fietspad is in enkele richting 1,75 meter breed en vrijliggend

Hasselt - Waar fietsers ooit als een noodzakelijk kwaad werden gedoogd, heeft de wegenbouwer nu veel aandacht voor de zwakke weggebruiker. Een fietspad golfde vroeger bijvoorbeeld op en neer omdat de opritten voor winkels of woningen voor niveauverschillen zorgden. Nu leggen ze het fietspad op ιιn niveau en moeten de auto's op de opritten over een hobbeltje.

"Sinds 2000 jaar is er een mentaliteitswijziging op gang gekomen", weten mobiliteitsbegeleiders Karel Janssens en Sofie Van Campenhout. Beiden staan in voor de regio Zuidoost-Limburg. Karel mag zich ook fietsambtenaar noemen. "Met het mobiliteitsplan Vlaanderen en de mobiliteitsplannen van de gemeenten is er meer aandacht gekomen voor duurzame mobiliteit, zoals openbaar vervoer en fietsen. Maar wat wil de fietser? Hoe moet een fietspad eruit zien om veilig te zijn en aanlokkelijk genoeg om mensen uit hun auto te halen?"
De antwoorden staan in het fietsvademecum van 2002. Het ideale fietspad is 1,75 meter breed in enkele rijrichting, monolitisch (ιιn laag asfalt of beton) en buiten de bebouwde kom vrijliggend. "Binnen de bebouwde kom kan een verhoogd aanliggend fietspad in grote betontegels", zegt Karel Janssens. "Vrijliggend is daar moeilijker wegens de kosten voor de onteigeningen en de beperkte ruimte. Bovendien zijn betontegels handiger als er aan de leidingen moet gewerkt worden."

Korte afstanden
Janssens woont in het Antwerpse Eindhout, Van Campenhout in het Brabantse Lubbeek. Ze pendelen met de trein naar het Vlaams Huis in Hasselt en voor hun korte verplaatsingen nemen ze de fiets. "Als we het hebben over een functioneel fietsnetwerk, dan hebben we het over fietspaden om naar het werk, de school of de winkel te rijden. Zich anders verplaatsen begint immers over korte afstanden van 500 meter, 2 of 4 kilometer. Meer dan de helft van de korte verplaatsingen kan met de fiets en deze fietser heeft recht op een kwaliteitsvol fietspad. Daarom leggen wij de klemtoon op het aanleggen van fietspaden over korte afstanden, eerder dan bijvoorbeeld ιιn stuk fietspad van meer dan 20 km. En het is een mythe om te denken dat fietsers geen economische betekenis hebben. Een fietser die gaat winkelen geeft evenveel uit als een automobilist. Alleen doet een fietser dat met meer verplaatsingen."

Fietsfonds
Limburg kan volgens de fietsambtenaar als voorbeeld dienen. "Er zijn wel nog missing links en daarvoor heeft de provincie een kaart opgemaakt om de verschillende leefkernen, scholen en werkomgevingen met elkaar te verbinden via fietspaden. Ook gemeentewegen zijn opgenomen in het functioneel fietsroutenetwerk", zegt Janssens. "Via het fietsfonds kunnen gemeenten bij de aanleg van fietspaden op deze wegen hiervoor 80% subsidies krijgen: 40% van de provincie en 40% van de Vlaamse Overheid. Op gewestwegen loopt dit op tot 100%. Vroeger werd in Brussel of Hasselt bepaald waar er fietspaden kwamen. Nu leggen wij fietspaden aan op vraag van de gemeenten."

Onteigenen
Er zit nu in Limburg nog 129 km nieuwe fietspaden in de pijplijn. "Moeilijk te zeggen wanneer die juist worden aangelegd. Veel hangt af van de onteigeningen die gebeuren door het ministerie van Financiλn. Zo zijn de plannen voor de meest onveilige fietsweg in Limburg, de Naamsesteenweg in Sint-Truiden/Gingelom, al in 2004 goedgekeurd. Maar het nieuwe fietspad is er nog niet omdat het nog altijd afwachten is op de onteigeningen. Alleen al in Sint-Truiden moet er met 68 eigenaars onderhandeld worden."


Fietspaden in de pijplijn
Bilzen: N2 Maastrichterstraat Waltwilder-Mopertingen-Hees; 3,35 km.
Bilzen: N2 Baan Beverst-Bilzen; 1,7 km.
Bocholt: N76 Hamonterweg tussen einde viervaksbaan en sluis Lozen; 2,8 km.
Bree: N721 Doortocht Opitter; 5,63 km.
Bree: N76 Meeuwerkiezel-Rode Kruislaan tot Boneputstraat; 500m.
Bree: N73 Peerderbaan; 2 km.
Gingelom: N80 Steenweg tussen grens Sint-Truiden en centrum Gingelom; 2,78 km.
Ham: N141 Verbinding Kwaadmechelen-Oostham; 1,85 km.
Hasselt: N725 Lummense Kiezel; 900m.
Hamont-Achel: N71 Bosstraat Hamont-grens Neerpelt, Laagstraat: 4 km.
Heers: N743 Bovelingstraat; 1,3 km.
Herk-de-Stad: N716 Pierpontstraat-Doelstraat; 1 km.
Houthalen-Helchteren: N726 Donderslagseweg; 2,25 km.
Lanaken: N2 Tweede Carabinierslaan, Bilzerbaan; 1,65 km.
Lanaken: N78 Kiezelweg; 2,08 km.
Lommel: N712 Molsekiezel, Stevensvennen en Werkplaatsen tot grens Mol; 6,34 km.
Lummen: N725 Blanklaarstraat, Thiewinkelstraat; 4 km.
Maaseik: N757 verbinding tussen Elen en Neeroeteren; 1,06 km.
Maaseik: N721 Breeλrweg; 3,8 km.
Meeuwen-Gruitrode: N730 Campstraat-Groenstraat; 2,2 km.
Neerpelt: N748 Lillerheidestraat en Peerderbaan tussen Sint-Huibrechts-Lille en grens Peer; 3,74 km.
Sint-Truiden: N80 Naamsesteenweg Bevingen-Gingelom; 4,26 km.
Sint-Truiden: N755 Tralingenstraat Kerkom; 800m.
Wellen: N777 Vloeiherkstraat; 2,72 km.

Het cijfer
609 kilometer functionele fietspaden zijn er langs de Limburgse gewestwegen. De komende jaren moeten er daar nog 142 km bij komen. Een goeie 100 km fietspaden is volledig conform met het fietsvademecum.


Fietspaden 4 keer per jaar schoongeveegd

Hasselt - "Dit is mijn bijbel", begint wegentoezichter Jos Janssens. Hij toont ons een boekwerk over openbare aanbestedingen met opschrift 'Netheidsonderhoud (zuigborstelen) en uitvoeren van sneeuw- en ijzelbestrijding op de vrijliggende fietspaden langs de gewestwegen in Limburg'.

Eerst dit: op de aanliggende fietspaden gebeurt het onderhoud met een grote borstelwagen samen met de veegbeurt van de gewone weg. Op de smallere, vrijliggende fietspaden moet een kleine veegwagen worden ingezet. Vandaar de 'bijbel' waarin punt voor punt staat uitgelegd wanneer en met welk materiaal de aannemer moet uitrijden. Jos Janssens is als wegentoezichter op het district Hasselt verantwoordelijk voor het vegen van ongeveer 50 km fietspaden in Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek, Heusden-Zolder en Beringen.
"We doen wel niet meer alles", zegt Jos. "Hasselt heeft bijvoorbeeld een module afgesloten en doet het onderhoud van de fietspaden zelf."

Voorbeeld
Als een aannemer voldoet aan alle voorwaarden in het bestek en ook nog de goedkoopste inschrijving doet, kan hij aan de slag. "Wij stellen dan een dienstbevel op waarin staat welke wegen moeten geveegd en hoeveel werkdagen dat mag duren. Is een aannemer te laat klaar, dan kan er eventueel een boete volgen."
Begin juni zullen de veegwagens weer uitrijden in het district Hasselt. Het vegen gebeurt met zuigborstelmachines. "Die borstelen het onkruid en zwaar vuil op, zuigt dat op en levert het af aan een erkende afvalverwerker. Op plaatsen waar de machine niet kan komen of tussen klinkers en kasseien, wordt nog met de hand geveegd met stalen borstels. Onkruidverdelgers gebruiken we niet. We moeten als overheid het goede voorbeeld geven."
Per jaar zijn er 4 algemene veegbeurten voor alle fietspaden en 2 of 3 onvolledige voor de plaatsen waar het meeste vuil ligt. Na een storm of tijdens de winter kunnen er wel extra veegbeurten worden ingelast. "Wanneer er ijs of sneeuw moet geruimd worden, daar beslissen de collega's van de winterdienst over", besluit Jos Janssens.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(.Be)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(HHF)
ƒƒ no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old May 29th, 2009, 05:56 PM   #42
tinque
D S - 15 05 2009
 
tinque's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 373
Likes (Received): 1

Steile trappen Lanklaarse tuikabelbrug afgebroken

Aan de Zuid-Willemsvaart in het centrum van Lanklaar zijn de afbraakwerken gestart van de trappen van de tuikabelbrug. De huidige trappengalerij, die 20 meter lang is, wordt verlengd tot 35 meter. De hellingsgraad zakt daardoor van 25 naar 13 graden.
De afbraakwerken zullen twee weken in beslag nemen. Daarna worden nieuwe trappen aangelegd. Afgelopen week zijn de leuningen van de brug al afgebroken en zijn de fietsgoten weggenomen. Ook een gedeelte van het fietspad naar de trappen is opgebroken. Volgende week wordt gestart met het verwijderen van de dallen op de trappen en de trapconstructie zelf. Daarnaast verdwijnen de schanskorven onder de trappen.

Na 1 jaar

De trappen zijn maar een jaar in gebruik geweest. Toen de tuikabelbrug in december 2007 geplaatst werd, moest de bevolking wachten tot na de winter, toen op de trapconstructie een veilige antislip asfaltlaag aangelegd moest worden.
Burgemeester Peeters: “De huidige trappengalerij, met een lengte van 20 meter, wordt verlengd tot 35 meter, waardoor de hellingsgraad van 25 naar 13 graden wordt teruggebracht. Daardoor worden de nieuwe trappen nog lager. Centraal op de brede trappen komt een derde leuning. De fietsgoten worden ook een stuk breder.”
Voor de bouwvakantie moeten de nieuwe trappen afgewerkt zijn. Tot die tijd is de brug tijdelijk gesloten.
De werkzaamheden kosten in totaal 150.000 euro, en worden betaald door de aannemer, de ontwerper en het stadsbestuur.
tinque no está en línea   Reply With Quote
Old May 30th, 2009, 03:25 PM   #43
jonas.coryn
Registered User
 
jonas.coryn's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Harelbeke
Posts: 394
Likes (Received): 2

Kunnen ze met die 150.000 euro niet gewoon een pakweg 75 meter lange helling aanleggen voor de fietsers en de huidige trap laten staan...
jonas.coryn no está en línea   Reply With Quote
Old June 1st, 2009, 07:01 PM   #44
11221
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 434
Likes (Received): 65

Het blijft een hopeloze zaak daar in Lanklaar. In plaats van hun fout (stadsbestuur) toe te geven, en alsnog een fietshelling te bouwen, gaan ze nu van een grote fout, naar een kleinere fout.
Feit blijft dat een fietsbrug naar mijn mening hellingen heeft, en geen trappen!!

Ik nog niemand gehoord die dit praktisch vindt, iedereen die je er tegenkomt of er gepasseerd is, begrijpt niet waarom ze de hellingen niet bouwen.

Geen reclame zo juist voor de verkiezingen, ze hadden de kans nu om het nog goed te maken, ........
11221 no está en línea   Reply With Quote
Old August 6th, 2009, 10:59 PM   #45
ƒƒ
Cosa dire cosa fare
 
ƒƒ's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boom
Posts: 3,439
Likes (Received): 77

Ik weet niet of tinque of onze Hasselaren er meer over weten, maar ik zag vorige maand dat ze aan de Diepenbekerweg in Hasselt een fietspad aanleggen: de rijweg zelf van 2x2 naar 1x1. Zeker een hele verbetering. Maar gaan ze dan het fietstunneltje nabij de gemeentegrens tussen Diepenbekerweg en Maastrichtersteenweg sluiten? Meer dan een spiegel was er niet nodig om die hoek veilig te maken. Maar alleszins geeft dat een licht gewijzigde route voor mij naar Hasselt
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(.Be)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(HHF)
ƒƒ no está en línea   Reply With Quote
Old September 29th, 2009, 12:24 PM   #46
11221
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 434
Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by ƒƒ View Post
Ik weet niet of tinque of onze Hasselaren er meer over weten, maar ik zag vorige maand dat ze aan de Diepenbekerweg in Hasselt een fietspad aanleggen: de rijweg zelf van 2x2 naar 1x1. Zeker een hele verbetering. Maar gaan ze dan het fietstunneltje nabij de gemeentegrens tussen Diepenbekerweg en Maastrichtersteenweg sluiten? Meer dan een spiegel was er niet nodig om die hoek veilig te maken. Maar alleszins geeft dat een licht gewijzigde route voor mij naar Hasselt
Misschien komt dit antwoord wat laat, maar hierbij toch wat uitleg.
Het hele kruispunt wordt drastisch gewijzigt (zie hieronder). De huidige fietstunnel wordt afgebroken, en er komt een nieuwe iets verderop. De plaats van de huidige tunnel valt midden onder het nieuwe kruispunt, vandaar.
Ik hoop dat onderstaande foto's (uit de infobrochure van wegen en verkeer) de situatie voldoende verduidelijken (ik heb ze uit een pdf proberen te halen.)

Oude en nieuwe situatie


Nieuwe situatie uitvergroot.
11221 no está en línea   Reply With Quote
Old October 11th, 2009, 02:28 PM   #47
ƒƒ
Cosa dire cosa fare
 
ƒƒ's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boom
Posts: 3,439
Likes (Received): 77

Bedankt 11221, dat ziet er een hele verbetering uit. Met zo'n vooruitzicht vind ik het niet erg nog een goeie anderhalve maand om te moeten rijden.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(.Be)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(HHF)
ƒƒ no está en línea   Reply With Quote
Old November 20th, 2009, 03:47 PM   #48
ƒƒ
Cosa dire cosa fare
 
ƒƒ's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boom
Posts: 3,439
Likes (Received): 77

Belang van Limburg, 19 november 2009

"20 nieuwe fietspaden"

Hasselt - Fietsen is duidelijk de rode draad door het beleid van Walter Cremers: zo wordt er 1,5 miljoen € geοnvesteerd in nieuwe fietspaden of de aanpassing van bestaande routes. Maar ook aan onze 'geest' wordt gewerkt: via campagnes gaan we volgend jaar aangezet worden om iets vaker de auto te laten staan en die in te ruilen voor fiets of openbaar vervoer.

"Het is zo'n beetje zoals een nieuwe TV kopen: de installateur legt je alles wel uit als hij geleverd wordt, maar achteraf moet je toch nog veel zelf opnieuw uitzoeken", lacht gedeputeerde Walter Cremers, die enkele weken geleden in het provinciehuis 'trok', nadat Hilde Claes burgemeester van Hasselt werd. Hij kreeg er trouwens meteen een bevoegdheid om u tegen te zeggen bij: ruimtelijke ordening. "Ruimte is ook het algemene thema van mijn beleidsverklaring: ruimte voor veiligheid (zowel in het verkeer als op het werk en in het gezin), ruimte voor dieren, ruimte om van ruimte te veranderen (dus mobiliteit), ruimte om te sporten, en ruimte tout court oftewel ruimtelijke ordening", benadrukt Cremers.

Fietsfonds
Fietsen (en openbaar vervoer) staat in 2010 prominent op de prioriteitenlijst van de nieuwe gedeputeerde. "Eigenlijk willen we iedereen in Limburg op de fiets krijgen. Samen met Vlaanderen gaan we 20 projecten uitvoeren, allemaal missing links - ontbrekende schakels - in het functionele fietspadennetwerk (dus fietspaden voor woon-werkverkeer). "De provincie subsidieert die projecten met 1,5 miljoen €, Vlaanderen doet er voor elke € eentje bovenop. Het gaat om:
- Beringen: Molendijk, Verbinding Beverlo - Korspel - Stal - Koersel, Posthoornstraat, Zwarte Beek;
- Ham: Olmensesteenweg;
- Genk: Wagemanskeel - Mercuriuslaan;
- Peer: Overweglaan - Sint-Trudostraat, Vrijheidslaan;
- Zutendaal: Stalkerweg - Roelerweg, Heiwijkerweg, Gijzenveldstraat;
- Neerpelt: Jos Verlindenstraat en Sint-Antoniusweg;
- Lummen: Rekhovenstraat;
- Bocholt: Brogelerweg;
- Alken: Langveldstraat, Grootstraat;
- Nieuwerkerken: Grotestraat;
- Halen: Liebroekstraat - Kauwplasstraat;
- Zonhoven: Ramaekersweg;
- Heusden-Zolder: Jeugdlaan.

Waarom fietsen?
"Daarnaast proberen we ook het gedrag van mensen te beοnvloeden: zo heeft Mobidesk al duurzame vervoersplannen opgemaakt voor 145 bedrijven en 45000 werknemers. Die zijn samen goed voor 1 miljoen km duurzame mobiliteit. Die cijfers beginnen te klinken, ook in 2010 zetten we daarop in." Waarom niet elke Limburger op de fiets kruipt, zal begin 2010 ook duidelijk(er) worden: "Dan worden de resultaten bekend van de studie Functioneel Fietsen Limburg die we hebben uitgevoerd naar het fietsgedrag: waarom nemen mensen de fiets niet, waarom voor deze afstand niet en die wel…"
Samen met fietsen en duurzame mobiliteit maakt ruimtelijke ordening de hoofdbroek van zijn budget uit. "Wat ruimtelijke ordening betreft, staan we voor een grote uitdaging: de herziening van de structuurplannen. Om te voorkomen dat iedereen maar ad hoc wijzigingen in die plannen voorstelt, hebben we beslist om een agenderingsnota op te stellen. Daar gaan we de komende 9 ΰ 10 maanden mee bezig zijn: vastleggen waarop we ons gaan toespitsen als we herzieningen doorvoeren."
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(.Be)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(HHF)
ƒƒ no está en línea   Reply With Quote
Old November 20th, 2009, 04:16 PM   #49
poller1
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 4,899
Likes (Received): 223

@ff, aandeelhouder geworden bij't Belang?
poller1 no está en línea   Reply With Quote
Old November 20th, 2009, 07:27 PM   #50
ƒƒ
Cosa dire cosa fare
 
ƒƒ's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boom
Posts: 3,439
Likes (Received): 77

Mijn kotbaas geeft die altijd aan ons als hem die gelezen heeft
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(.Be)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(HHF)
ƒƒ no está en línea   Reply With Quote
Old November 26th, 2009, 07:06 PM   #51
ƒƒ
Cosa dire cosa fare
 
ƒƒ's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boom
Posts: 3,439
Likes (Received): 77

Belang van Limburg, 26 november 2009

Nieuwe fietspaden in Wintershoven

Kortessem - De Bronstraat en de Stationstraat in Wintershoven krijgen een nieuw fietspad. De kostprijs van de werken wordt geraamd op circa 200.000 €. De werken in de Bronstraat worden grotendeels door de provincie gesubsidieerd.

Het fietspad in de Bronstraat zal in betonklinkers en gescheiden van het wegdek worden aangelegd. Het fietspad in de Stationstraat wordt aan weerszijden van de weg aangelegd in een contrasterende kleur met uitwijkstrook tussen het wegdek en het fietspad. Om de hoge snelheid van het wegverkeer in de Stationstraat terug te dringen wordt er op 2 plaatsen ter hoogte van het centrum van Wintershoven een poorteffect gecreλerd. "De weg wordt versmald met groenaanplanting zoals we dit ook hebben gedaan in de Brandstraat tussen Wintershoven en Guigoven. Gelijktijdig met de aanleg van de fietspaden worden ook de betonvakken die in een slechte staat zijn, vervangen en komen er nieuwe wegmarkeringen", zegt burgemeester Hugo Philtjens. Hij begrijpt dan ook niet dat CD&V net nu de toestand van de Bronstraat en de Stationstraat op de gemeenteraad wil aanklagen. Volgens CD&V-fractieleider Tom Thijsen duldt dit geen uitstel. "De slechte staat leidt tot hinder en een verkeersonveilige situatie. 2 jaar geleden vroeg CD&V al op de gemeenteraad om het dringende herstel van het fietspad in de Bronstraat. De beloofde herstellingen bleven uit. Op korte termijn moet er in de Bronstraat en de Stationstraat een gescheiden fietspad komen en moeten er in de Stationstraat verkeersremmende maatregelen worden genomen ter hoogte van de bebouwde kom."
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(.Be)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(HHF)
ƒƒ no está en línea   Reply With Quote
Old November 27th, 2009, 07:15 PM   #52
ƒƒ
Cosa dire cosa fare
 
ƒƒ's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boom
Posts: 3,439
Likes (Received): 77

Belang van Limburg, 27 november 2009

Laatste schakel fietspad naar Landen

Zoutleeuw/Landen - Zoutleeuw gaat het laatste nog ontbrekende stuk van het toeristische fietspad tussen Landen en Zoutleeuw aanleggen. De provincie en het Vlaams gewest steunen het project elk met bijna 50.000 €.

Het fietspad komt op de oude verbinding tussen Dormaal en Halle-Booienhoven. Daarvoor moet de stad Zoutleeuw wel een fietsbrug over de Dormaalbeek bouwen. Die fietsbrug wordt 3 meter breed en 50 meter lang. In aansluiting op de fietsbrug wordt een fietspad aangelegd dat op het straatje achter de bakker op het netwerk aansluit. Tot de werken behoort ook de aanleg van een oversteekplaats - via de middenberm - van de gewestweg Sint-Truiden - Tienen. Na de afronding van die werken wordt de bewegwijzering van het knooppuntennetwerk aangepast.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(.Be)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(HHF)
ƒƒ no está en línea   Reply With Quote
Old December 3rd, 2009, 12:20 AM   #53
ƒƒ
Cosa dire cosa fare
 
ƒƒ's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boom
Posts: 3,439
Likes (Received): 77

Belang van Limburg, 2 december 2009

Fietsroutenetwerk krijgt Vlaamse sportprijs

Brussel/Genk - De Vlaamse prijs voor sportverdienste gaat dit jaar naar het Limburgse fietsroutenetwerk. Gedeputeerden Walter Cremers en Sylvain Sleypen kregen gisteren de prijs van Vlaams sportminister Muyters. "Het fietsknooppuntensysteem verdient de prijs omdat het duizenden mensen in beweging heeft gebracht", zegt de jury.

Uitvinder van het fietsroutenetwerk was ingenieur Hugo Bollen: na de sluiting van de mijnen zocht hij een project dat voor nieuwe jobs moest zorgen en tegelijk aandacht zou opleveren voor de mooie Limburgse natuur. "Vandaar het systeem van de knooppunten. Mijn grote voorbeeld was De Veluwe. Ik heb de groenste cotι van Limburg gekozen: Kempen en Maasland. Op dat moment had ik nooit kunnen denken dat het naar heel Limburg (en Vlaanderen) zou uitdeinen. Door de Sportprijs wordt ook eens een ander aspect van het netwerk belicht: dat het goed voor de gezondheid en sociaal is, want veel mensen fietsen in groep", zegt Bollen, die bedankte om aanwezig te zijn op de prijsuitreiking.
Intussen bestaat het fietsroutenetwerk in 2010 al 15 jaar in Kempen en Maasland en 10 jaar in de hele provincie. "Volgend jaar organiseren we dan ook het Fietsjaar, met allerlei acties. We gaan zeker de beleving nog verhogen", zegt gedeputeerde Sylvain Sleypen. "Deze sportprijs betekent erkenning op Vlaams niveau, het feit dat het hier allemaal begonnen is. In feite hebben we in Limburg fietsen van zijn saaie imago afgeholpen en het opnieuw hip gemaakt."
De jury had het in lovende woorden over het geslaagde huwelijk tussen sport en toerisme. "Een beetje inspanning en een beetje ontspanning." Geld hangt er niet aan vast.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(.Be)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(HHF)
ƒƒ no está en línea   Reply With Quote
Old February 18th, 2010, 06:36 PM   #54
ƒƒ
Cosa dire cosa fare
 
ƒƒ's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boom
Posts: 3,439
Likes (Received): 77

Fietspad aan de Oosterring in Genk

(foto van Hanne Leben)
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(.Be)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(HHF)
ƒƒ no está en línea   Reply With Quote
Old February 18th, 2010, 10:35 PM   #55
Benonie
Bike It!
 
Benonie's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 18,951
Likes (Received): 12175

Benonie no está en línea   Reply With Quote
Old February 20th, 2010, 12:20 AM   #56
De Klauw
Registered User
 
De Klauw's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 10,331
Likes (Received): 2021

Misschien leidde het fietspad naar een expresweg en is het fietspad daar geschrapt? Op de E34 Antwerpen-Kust zijn aan diverse kruispunten ook nog resten te vinden van fietspadtoeritten die plots stoppen.
De Klauw no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2010, 01:13 AM   #57
Benonie
Bike It!
 
Benonie's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 18,951
Likes (Received): 12175

Dan staat er hopelijk ergens net ervoor ook een borje dat het einde van het fietspad aangeeft. Daar kan ff zelf het beste antwoord op geven.
Benonie no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2010, 12:56 AM   #58
ƒƒ
Cosa dire cosa fare
 
ƒƒ's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boom
Posts: 3,439
Likes (Received): 77

Belang van Limburg, 20 april 2010

Werken aan fietspad Mopertingen - Hees dit jaar nog van start

Bilzen - In Bilzen opende minister Crevits 2 fietspaden langs de drukke N2, tussen de Maastrichterstraat en de Bilzerbaan. Je kan er al van Bilzen tot Mopertingen fietsen. Voor het volgende stukje, tussen Mopertingen en Hees, zijn de onteigeningen lopende en wordt wellicht nog dit jaar met de werken gestart. En ook voor het traject Hees - Veldwezelt zijn de besprekingen opgestart, zodat veilig fietsen tussen Hasselt en Maastricht steeds dichterbij komt.

------------------------------------------------------------

Eindelijk zeg. Nu nog tussen Hasselt en Bilzen een echt fietspad maken en geen fietsstrook laten.
Tussen Hasselt en Diest ligt al eeuwen een dik in orde fietspad, waarom dat op de rest van de N2 nog altijd niet gebeurd is, is een raadsel.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(.Be)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(HHF)
ƒƒ no está en línea   Reply With Quote
Old May 9th, 2010, 11:49 PM   #59
ƒƒ
Cosa dire cosa fare
 
ƒƒ's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boom
Posts: 3,439
Likes (Received): 77

Belang van Limburg, 8/9 mei 2010

63 eigenaars moeten 1,3 ha bos afstaan voor fietspaden Stalkerweg

Zutendaal - De komende dagen krijgen 63 eigenaars een brief van de gemeente in de bus dat een stukje van hun bos of grond onteigend wordt: voor de aanleg van vrijliggende fietspaden langs de Stalker- en Roelerweg koopt Zutendaal 1,35 ha op. Het totale project - onteigeningen inbegrepen - kost 1,96 miljoen €.

"Het gaat om ingrijpende werken: vanaf de nieuwe rotonde aan de Stalkerweg tot aan de verkeerspoort van Roelen komen vrijliggende fietspaden. Mιt veilige fietsoversteekplaatsen. In totaal gaat het om 2,65 km", zegt schepen Mannus Hermans. Het wegdek wordt ook over de volledige lengte vernieuwd. In de woonwijk Stalken wordt tegelijkertijd door Infrax nieuwe riolering aangelegd.
Een van de meest opvallende ingrepen komt er aan het gevaarlijke kruispunt Schansstraat - Gijzenveldstraat: hier komt een middengeleider, waardoor fietsers makkelijker kunnen oversteken. Het autoverkeer van de Klieboststraat maakt een boog naar de Gijzenveldstraat, waardoor wagens en fietsers niet meer in elkaars vaarwater komen. "We zijn al jaren met dit project bezig, omwille van de complexiteit van dit dossier en de onteigeningen", stelt Hermans. Ook aan de Driesprongstraat is opnieuw een oversteek gepland.

Stalken
Fietsers en auto's worden volledig gescheiden, er ligt bijna 3m tussen weg en fietspad. En dat aan beide kanten van de weg. Behalve in de woonwijk in Stalken zelf: om te voorkomen dat hier huizen of tuinen worden onteigend, komen er over dat traject wel fietspaden die aanleunen tegen de weg. Aan de Speelheuvelstraat komt een middengeleider om daar het verkeer te vertragen.

Kapel
"Tussen de vrijliggende fietspaden en de weg willen we op termijn een echte 'beukenlaan' aanleggen." Daarom moeten er 82 'grondinnemingen' gebeuren: "Het merendeel is bos. Het gaat om 63 eigenaars. De waarde is geraamd op 27.000 €, het bos dat erop staat op 7.600 €. De eigenaars krijgen binnenkort de brieven in de bus om dit in der minne te regelen."
Alleen de kapel mag blijven staan, het fietspad zal eromheen geleid worden. De gemeente hoopt nog dit jaar de aanbesteding te kunnen doen, in 2011 beginnen dan de werken. De Vlaamse overheid komt over de brug met 710.000 €.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(.Be)

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
(HHF)
ƒƒ no está en línea   Reply With Quote
Old August 4th, 2010, 03:30 PM   #60
11221
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 434
Likes (Received): 65

Ik ben er vorige week nog eens gepasseerd, maar geen foto's gemaakt.
De helling is nu minder steil, waardoor je bijna zo omhoog zou kunnen fietsen, moesten ze er platen op leggen.

Het wordt tijd dat er daar eens een nieuw gemeentebestuur komt, van een andere strekking, die dan toch nog de ballen heeft alsnog de trappen te vervangen door een helling.

Want het blijft nog altijd een punt, dat bejaarden met een zware elektrische fiets, rolstoelen, ouders met kinderen in een fietskar, mindervaliden in een driewielfiets, dus nog altijd niet over de brug kunnen, terwijl dat ding een kleine 4.000.000€ gekost heeft.
11221 no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 02:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2016 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2016 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu