|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#401 |
|
Użytkownik zaszczuty
Likes (Received): 3
|
|
|
|
#402 |
|
3D
|
AMS, Dzwonsson: Może macie rację, nie wiem. Zacząłem się ostanio jakoś przekonywać. Dziwne ale dzisiaj byłem sobie na spacerze, stałem już prawie po ciemku na skraju lasu i myślałem o Nowym Jorku. Chodzi o to, że to może już coś więcej niż chęć zobaczenia miasta tego formatu, ale również nastrój, chwile, które może wykreować tylko tak ukształtowana przestrzeń. Tokyo i Nowy Jork są ostatnio miastami, które chyba najbardziej chciałbym odwiedzić, również z wielkiego względu na architektoniczne obserwacje i naukę poprzez to. Nie wiem czemu, bo ogólnie do mieszkania wybrał bym inne. Ale może to właśnie to jakieś niezobowiązanie jest takie fascynujące. Ale oczywiście oprócz miasta, jest jeszcze to wrażenie momentu i życia. Chwile, które powodują, że architektura i przestrzeń ma sens.
|
|
|
|
|
|
#403 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Świetna relacja, fantastyczne zdjęcia, wspaniałego miasta. Prawdziwy król wszystkich miast na świecie. Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy. Nowego Jorku nigdy dosyć.
|
|
|
|
|
|
#404 |
|
Electromagnetic Pulse
Likes (Received): 5
|
Kilka słów o samej Roosevelt Island. Na wyspę można wjechać mostem od strony Astorii na Queens, jest też przystanek metra. Bliskość samego serca Manhattanu sugeruje, że sama wyspa powninna być miejscem tętniącym życiem, jednak nic bardziej mylnego. W południowej części wyspę stanowią nieużytki i oraz kilka szpitali. Północna część to także szpitale i mieszkanówka.
Wyspa ma jednak niesamowity potencjał i jeszcze kilka lat temu były plany jej rewitalizacji. Rozpoczęto nawet spore inwestycje w mieszkaniówkę, ale potem przyszedł kryzys i sporo miejsc na Roosevelt Island wciąż czeka na lepsze czasy. Widok sprzed stacji kolejki. ![]() ![]() I z powrotem na Manhattanie. ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#405 |
|
Electromagnetic Pulse
|
![]() ![]() Prawie jak w Kuźnicy. ![]() ![]() Przepraszam za moje ręce. ![]() ![]() ![]() Queensboro Bridge od strony 2 Aleji.
|
|
|
#406 |
|
Electromagnetic Pulse
|
![]() ![]() Ponownie Szminka przy 53 Ulicy. Tym razem od drugiej strony. ![]() ![]() Trump World Tower. Zaprojektowany przez polską architektkę. Po ukończeniu (2001-2002?) najwyższy budynek mieszkalny na świecie. Teraz wyprzedza go pewnie tuzin dziwadeł z Dubaju + Q1 w Australii. Budynki przed nim to typowy przykład nowojorskiego dążenia do zagospodarowania każdego możliwego miejsca na tarasy i ogrody. ![]()
Last edited by Pulse; November 25th, 2009 at 08:26 PM. |
|
|
|
|
|
#407 |
|
Oppelner Straße 174/1
|
Być może zabrzmi to nieco kuriozalnie, ale osobom chcącym mieć jakąkolwiek styczność z choć częściowymi realiami miasta, polecam dłuższą rozgrywkę w znanym większości grę GTA 4.
Osobiście gram od jakiegoś czasu i porównując zdjęcia i relacje z Brooklynu, Queens czy Manhattanu stwierdzam, że twórcy gry profesjonalnie podeszli do tematu i dość wiernie odtworzyli wiele znanych z Nowego Jorku lokacji. Widać także spore zróżnicowanie ludności, spotykamy kolorowych, osoby pochodzenia europejskiego czy latynoamerykańskiego, żydów i wielu wielu innych przedstawicieli różnych grup narodowościowych i społecznych. ![]() Dla niedowiarków ten krótki filmik.
Der Krieg ist aus, aus tausend Wunden liegt blutend noch mein Vaterland! Ich aber denk' in allen Stunden an Schlesien, an dem Oderstrand. Auch ich musst's Heimatland verlassen, musst' fort vom alten Vaterhaus. Ich kann es immer noch nicht fassen Man wies uns aus der Heimat aus! Last edited by Dzwonsson; November 15th, 2009 at 11:27 PM. |
|
|
|
|
|
#408 |
|
Użytkownik zaszczuty
Likes (Received): 3
|
o, to ten kolczasty jest kolczasty balkonami, myslalem ze to taka nieuzyteczna kolczastość
|
|
|
#409 |
|
Electromagnetic Pulse
|
![]() 1st Avenue. Za placami ONZ. ![]() ![]() ONZ, budynek Generalnego Sekretariatu. ![]() ![]() Jeszcze raz Trump World Tower.
|
|
|
#410 |
|
Electromagnetic Pulse
|
![]() ![]() Zamknięty placyk z pomnikami na terenie ONZ. Z tyłu budynki na Queens. ![]() Przyziemie Trump World Tower. Typowy kiczowaty styl Trumpa ze złotymi zdobieniami. ![]() ![]() O tym budynku pisałem wcześniej przy okazji rejsu po East River. To zemsta Bloomberga na urzędnikach z ONZ, za nieprawidłowe parkowanie i bezkarność. NIECH STANIE SIĘ CIEMNOŚĆ W ICH BIURACH. ![]()
|
|
|
#411 | |
|
aut bibat, aut abeat
Likes (Received): 47
|
Quote:
W tym parku bardzo mi się podobają 2 rzeźby: przedstawiająca rewolwer z zawiązaną w węzeł lufą (Non-Violence, C. F. Reuterswärd) oraz robotnika "przekuwającego miecze na lemiesze" (Y. Vuchetich) - dar ZSRR. Ale i tak chyba najbardziej wypasiony jest Jagiełło w Central Parku. Jedynie skojarzenie - LOTR.
|
|
|
|
|
|
|
#412 |
|
Registered User
|
2 dni zajęło mi przebrnięcie przez ten temat, ale wiem że był warto.
Jedyna rzecz jaką chciałbym jeszcze zobaczyć, to ulice NY spowite śniegiem, wszędobylskie dekoracje świąteczne, prezenty, bombki, gwiazdki, światełka i choinki, setki choinek. Uwielbiam święta i wiem jak okres przedświąteczny, czy adwentu wygląda na zachodzie europy. Berlin w grudniu wygląda tak pięknie, że mógłbym spędzić całe dnie, przechadzając się po Kudamie czy Spandau. Zdjęcia świetne, relacja też. Czekam z niecierpliwością na resztę
|
|
|
|
|
|
#413 |
|
Registered User
|
NYC St. Patricks Cathedr:
|
|
|
|
|
|
#414 |
|
hipp-E
|
Skoro temat odgrzebany, to ja jeszcze polecam inny nowojorski thread z czeluści SSC, założony 3 lata temu przez Krzycha na międzynarodowym:
http://www.skyscrapercity.com/showth...557&highlight= Szczena opada całkowicie i pozostaje na ziemi do samego końca. Ponad 400 zdjęć może ładować się wolno, ale warto poczekać. A ja powtórzę, że najbardziej lubię Nowy Jork z poziomu przechodnia i tamtejsze kamienice - zwłaszcza okolica Flatirona oraz niska zabudowa wokół ESB to raj na ziemi dla każdego miłośnika architektury. NYC to bezapelacyjnie król wszystkich miast ![]() ![]() ![]() Tutaj czas zatrzymał się w latach 40, coś pięknego!
budownictwo rewolucyjne ekspresjonizm śmietnik lat 80 arch. współczesna nowe przeznaczenie starych obiektów old photo's USA Amsterdam Last edited by AMS guy; August 12th, 2010 at 12:15 PM. |
|
|
|
|
|
#415 |
|
Electromagnetic Pulse
|
Skoro temat odgrzebany to ja na piśmie zobowiązuję się w najbliższym i względnie szybkim czasie wrzucić resztę fotek.
Jak tylko przesortuję i odkurzę archiwum na CDs.
|
|
|
#416 |
|
Kardynał Ximinez
|
Nie mogę się doczekać nowych zdjęć z NY.
|
|
|
#417 | |
|
que conoce muchos idiomas
Likes (Received): 15
|
A ja polecam widoczki NYC z lotu ptaka na bing.maps
cos niesamowitego, widok jak z Sim City 4 I oczywiscie mozna sie wpatrywac godzinami...
|
|
|
|
|
#418 |
|
Electromagnetic Pulse
|
Słowo staje się ciałem.
Stopneliśmy przy ONZ i Tudor City z drugiej strony. Zdjęcia rewolweru z lufą zawiązaną na pętelkę nie będzie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#419 |
|
Electromagnetic Pulse
|
![]() ![]() 42 Ulica. ![]() ![]() ![]() Powrót do pierwszej strony z wątku i pierwszego dnia w NYC - Grand Central. ![]()
|
|
|
#420 |
|
Electromagnetic Pulse
|
![]() Z tej galeryjki cały czas ktoś robi zdjęcia. Ja też robiłem, są na pierwszej stronie. ![]() ![]() Jeszcze dwa zdjęcia spod ONZetu. ![]() ![]() Kolejnego dnia. 34 Ulica. Macy`s i ESB. ![]() ![]()
|
![]() |
| Tags |
| new york, new york city, nowy jork, nyc, usa |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|