|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#981 |
|
It's Good To Be Bad
Likes (Received): 0
|
Natryskują beton.
|
|
|
#982 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
|
|
|
|
|
|
#983 |
|
Registered User
|
oczywiście że izolacja przeciwogniowa.nie wygląda na farbę pęczniejącą bo ona zmienia się w taką piankę pod wpływem ognia - tj. temperatury nie znam wszytskich technologii, ale to może być natryskiwana mieszanina granulowanej/sproszkowanej [generalnie rozbitej do włókien ] wełny mineralnej ze spowiem cementowym + dodatki. Są jeszcze jakieś perlity ale to już sobie poszukajcie jeżeli kogoś sprawa interesuje
|
|
|
|
|
|
#984 |
|
BANNED
|
Ten projekt mi się nie podobał, ale teraz zaczyna wyglądać nawet interesująco. Chyba najbardziej nie podoba mi się ta zielonkawa elewacja, ale gdyby ją zmienili na coś innego to co prawda nadal nie byłbym fanem takiej architektury, ale może nie byłoby tak źle.
|
|
|
|
|
|
#985 |
|
Registered User
Likes (Received): 31
|
[/QUOTE]Ciekawe czy zostawią tą malowniczą topolę? Ad. Zieleń elewacji- chyba zaczynaja dostosowywac do niej okoliczne bloki .Moim zdaniem to będzie fajne miejsce, tylko żeby z tymi blokami obeszli się z rozsądkiem.
|
|
|
#986 |
|
Registered User
|
Ztcp to kolor elewacji nie jest taki zielony. Mleczne szkło wprawdzie było trochę wpadające w turkus, ale nie jakoś mocno.
|
|
|
#987 |
|
jester
Likes (Received): 22
|
Obok przyszłego muzeum w parku od strony ul. Karmelickiej ogrodzono spory kawałek terenu. Na tablicy informacyjnej jest napisane, że to badania archeologiczne.
|
|
|
|
|
|
#988 | |
|
Registered User
Likes (Received): 96
|
![]() Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#989 | |
|
Registered User
Likes (Received): 66
|
Quote:
Pod calym tym terenem, na ktorym wybudowano bloki, sa pozostalosci getta. |
|
|
|
|
|
|
#990 |
|
Need new name...
Likes (Received): 6
|
Mimo tragicznych warunków pogodowych,
wrzucam mój dzisiejszy "fotorilejszyn" ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr
flickr soundcloud YouTube Have you ever had a dream, that you were so sure was real? What if you were unable to wake from that dream? How would you know the difference between the dream world and the real world?
|
|
|
|
|
|
#991 | |
|
The Stargardshire Terrier
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#992 |
|
Warszawski architektofil
Likes (Received): 550
|
Coś pięknego
Mam, tak samo jak ty,miasto moje a w nim: Najpiękniejszy mój świat najpiękniejsze dni Zostawiłem tam, kolorowe sny Kiedyś zatrzymam czas i na skrzydłach jak ptak Będę leciał co sił tam, gdzie moje sny, I warszawskie kolorowe dni |
|
|
|
|
|
#993 |
|
Registered User
|
![]() Muzeum Żydów na półmetku. Bryła budynku już gotowa Tomasz Urzykowski2010-12-09, ostatnia aktualizacja 2010-12-09 22:08 Żelbetowa bryła budynku jest gotowa. Teraz robotnicy kładą dach i natryskują beton na krzywoliniowe ściany. Choć do ukończenia prac pozostało jeszcze 15 miesięcy, siedziba Muzeum Historii Żydów Polskich już wygląda imponująco. Od wbicia pierwszej łopaty na jego budowie minęło półtora roku. W czwartek obchodzono półmetek inwestycji. W surowych murach gmachu, wzniesionego w sąsiedztwie pomnika Bohaterów Getta na Muranowie, pojawili się prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz, jej zastępca Jacek Wojciechowicz, burmistrz Śródmieścia Wojciech Bartelski i przybyły z Finlandii współprojektant muzeum Rainer Mahlamäki. - Główne prace żelbetowe zostały zakończone - ogłosiła prezydent Gronkiewicz-Waltz. - Jesteśmy już dziś pewni, że wszystko zostanie zrealizowane w terminie - mówił dyrektor muzeum Jerzy Halbersztadt. - Nie tylko w sensie konstrukcji, ale też efektu, którego się spodziewamy, to niezwykłe dzieło architektury. Posłuży celom edukacji i przybliżenia kultury żydowskiej w Polsce, a także promocji Warszawy i Polski w świecie. Uroczystość odbyła się w przecinającej cały budynek olbrzymiej szczelinie. Zgodnie z zamysłem projektantów ma ona wyobrażać rozstępujące się wody Morza Czerwonego. Jej pofalowane na wszystkie strony krzywoliniowe ściany, długie na prawie 70 m i wysokie na 20 m, są najtrudniejszym elementem całej inwestycji. Ich szkielet przywodzi na myśl sieć, w którą rybacy zamierzają złowić wieloryba. Niebawem zniknie pod szalunkami i kilkucentymetrową skorupą betonu nakładanego metodą natryskiwania. - Budowa prowadzona jest profesjonalnie i efektywnie - ocenił Rainer Mahlamäki. Robotnicy Polimeksu Mostostalu już natryskują beton na dolne partie falującej ściany. Równocześnie przykrywają muzeum dachem. - Na przełomie lutego i marca dach będzie gotowy. Przed nami jeszcze prace wykończeniowe. Nie jest to najprostszy budynek w okolicy - przyznał kierownik budowy Sebastian Kuliński. Gmach ma dwie kondygnacje podziemne, w których znajdzie się wystawa stała. W jej skład wejdzie siedem galerii tworzących opowieść o 1000 latach obecności Żydów na ziemiach polskich. Uczestnicy wczorajszej uroczystości mogli zajrzeć w czeluść podziemi przez otwór w podłodze parteru. Osiem metrów niżej, w kwadratowym pomieszczeniu 16 x 16 m, odtworzona zostanie nieistniejąca drewniana synagoga z miejscowości Gwoździec koło Lwowa, z wysokim drewnianym sklepieniem. Wykona to amerykańska firma we współpracy ze studentami ze szkół artystycznych z kilku krajów. Nadziemna część budynku o czterech kondygnacjach stanie się centrum edukacyjnym. - To takie symboliczne: na fundamencie historii powstaje nowoczesny obiekt służący kształceniu przyszłych pokoleń - podkreślił Jerzy Halbersztadt. Każdy fragment gmachu ma już określone przyszłe przeznaczenie. Po północnej stronie szczeliny będzie strefa szeroko otwarta dla publiczności. Znajdą się tu m.in. sala wystaw czasowych, audytorium na 450 osób, dwie mniejsze sale projekcyjne, restauracja. Południową część budynku zajmą: obsługa zwiedzających, dział edukacyjny i mediaklub. Budynek ma być ukończony w marcu 2012 r. Jego koszt - 152 mln zł - sfinansują po połowie miasto i Ministerstwo Kultury. Montaż wystaw potrwa następne pół roku (przynajmniej) i pochłonie 100 mln zł. Pieniądze na ten cel zbiera Stowarzyszenie Żydowski Instytut Historyczny. Na razie udało mu się pozyskać tylko jedną piątą tej kwoty. Więcej... http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1...#ixzz17ebm6rhn _________________________________________________________________ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#994 |
|
✪
|
Piekne muzeum. Zdobedzie sporo nagrod, jak bedzie gotowe. Tylko szkoda ze od zewnatrz jest takim prostym klockiem. Czegos mu tam brakuje do calkowitej wybitnosci...no chyba ze elewacja bedzie jakas nadzwyczajna.
|
|
|
|
|
|
#995 |
|
Co się gapisz?
|
|
|
|
|
#996 |
|
Inkluzjonista-ipkofob
Likes (Received): 86
|
![]() |
|
|
|
|
|
#997 |
|
roiretsnôM
Likes (Received): 104
|
Mnie się to raczej z wolnomularstwem kojarzy
|
|
|
|
#998 |
|
In the brig
Likes (Received): 99
|
no bardzo fajnie ale co sie dzieje z MSN, ktore bedzie pokazywal kulture Polski dzisiaj.
|
|
|
|
|
|
#999 |
|
Registered User
|
Czeka na metro.
|