daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Bosna i Hercegovina > Forum Bosne i Hercegovine > Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina Projects and construction | » Zapad | Istok | Jug | CentarGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 115 votes, 5.00 average.
Old November 24th, 2010, 06:14 AM   #1421
VozdraRajvosa
Bosna i Hercegovina
 
VozdraRajvosa's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,427
Likes (Received): 409

Ostrozacfacebook
__________________
the good, the bad, the history, the future, the art, the music, the film, the love, the hatred, the metropolis, the city, the town, the village, the BRAND, Sarajevo

Zar si zaboravio ?!.......
VozdraRajvosa no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old November 24th, 2010, 02:29 PM   #1422
Iliricum
BANNED
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 49
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by LordMarshall View Post
Radovi na izgradnji Islamskog centra u Lukavcu počinju u proljeće naredne godine
Dnevni Avaz
Konacno i taj grad dobiva svoju gradsku dzamiju. Znaci, dobio ga je Maglaj, Zavidovici, Zivinice u okruzini, a sada je u redu da i Lukavac dobije. Za vrijeme Tita dzamije su se rusile, danas se prave. Vidis kako se to sve promijeni.

Imali ikakve slike ovoga Islamskog Centra, kako ce izgledati?
Iliricum no está en línea   Reply With Quote
Old November 24th, 2010, 02:33 PM   #1423
TourBosnia
Registered User
 
TourBosnia's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: SARAJEVO
Posts: 1,340
Likes (Received): 162

Quote:
Originally Posted by Iliricum View Post
Konacno i taj grad dobiva svoju gradsku dzamiju. Znaci, dobio ga je Maglaj, Zavidovici, Zivinice u okruzini, a sada je u redu da i Lukavac dobije. Za vrijeme Tita dzamije su se rusile, danas se prave. Vidis kako se to sve promijeni.

Imali ikakve slike ovoga Islamskog Centra, kako ce izgledati?
__________________
Priznajem, Bosnjak sam
TourBosnia no está en línea   Reply With Quote
Old November 24th, 2010, 02:42 PM   #1424
Iliricum
BANNED
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 49
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by TourBosnia View Post
Moglo je bolje, ali sta ces sada...

Ona dzamija u Zavidovicima, i u Maglaju su primjer onako kako treba da bude jedan Islamski centar i mesdzid. Ali vazno je neka se gradi.
Iliricum no está en línea   Reply With Quote
Old November 24th, 2010, 02:44 PM   #1425
BosniaHerzegovina
Registered User
 
BosniaHerzegovina's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Den Haag
Posts: 12,960
Likes (Received): 935

Quote:
Originally Posted by Iliricum View Post
Konacno i taj grad dobiva svoju gradsku dzamiju. Znaci, dobio ga je Maglaj, Zavidovici, Zivinice u okruzini, a sada je u redu da i Lukavac dobije. Za vrijeme Tita dzamije su se rusile, danas se prave. Vidis kako se to sve promijeni.
Imali ikakve slike ovoga Islamskog Centra, kako ce izgledati?


__________________
Jablanica]
BosniaHerzegovina no está en línea   Reply With Quote
Old November 24th, 2010, 02:46 PM   #1426
corvus_edin
Registered User
 
corvus_edin's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 15,503
Likes (Received): 3949

Quote:
Originally Posted by Iliricum View Post
Moglo je bolje, ali sta ces sada...
.
Za mene je dobar primjer ...
corvus_edin no está en línea   Reply With Quote
Old November 24th, 2010, 05:57 PM   #1427
BiH-x
Registered User
 
BiH-x's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Posts: 5,728
Likes (Received): 1552

Srebrenici se vraća stari sjaj

Ljekovite vode Banje Guber nada su brojnim bolesnicima

Quote:
Guber voda iz Srebrenice još od davnina poznata je kao ljekovita. Prije 120 godina flaširala se i izvozila u Evropu. Priznata je kao lijek za anemiju. Preporučavali su je, kako ljekari u BiH, tako i brojni medicinski stručnjaci u Evropi... Međutim, voda već godinama otječe u kanalizaciju. Ipak, nakon privatizacije Banje Guber, prije nekoliko mjeseci počeli su radovi. Srebreničani se nadaju da bi to mogao biti ključ oporavka njihovog gradića.Srebrenički mineralni izvori bili su poznati još prije dva milenijuma, a o tome svjedoče i napisi iz 220. godine, na ostacima velikog Rimskog kupatila na Gradini (Sase). Austrougarski okupatori su još od 1887. godine flaširali mineralnu vodu Crnog Gubera i prodavali je širom Evrope.

Nakon detaljne analize vode 1894. godine, Crni Guber je proglašen za jedno od najboljih željezno-arsenskih prirodnih vrela našeg kontinenta. Flaširana Guber-voda bila je poznata i cijenjena širom Evrope, a čak je smatrana boljom i od čuvene Leviko-vode.

Tokom 1898. izvezeno je 200.000 boca Guber-vode, a tri godine kasnije kompanija "Matoni" iz Beča izvezla je rekordnih 236.544 boda vode. Ljekovita voda prodavana je u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Danskoj, Holandiji, Švedskoj, ali i u Africi i Americi.

Bazen, kupatila, blatne kupke...

Nakon Drugog svjetskog rata najeminentniji stručnjaci u bivšoj Jugoslaviji analizirali su vodu Crnog Gubera i zvanično je proglasili lijekom za hipokromnu anemiju. Ubrzo je izgrađen moderni motel sa noćnim barom, te sportski i drugi sadržaji...

Većina gostiju je odsjedala u Srebrenici, koristeći usluge hotela Domavija i Argentarija, koji je imao bazen, kupatila, blatne kupke, odjeljenja za fizikalnu terapiju i inhaliranje.

Veliki broj gostiju banje koristilo je i usluge motela Lovac, ali i privatnog smještaja što je predstavljalo značajan dio prihoda većini Srebreničana. Banja je radila cijele godine, ali je najveća posjećenost bila ljeti. Devedesetih godina prošlog stoljeća, do pred sam rat, bilježila je i do 90.000 noćenja i godišnji prihod od oko tri miliona dolara.

Početak izgradnje nove, moderne Banje Guber

O nekadašnjoj Banji Guber, danas i u nekoj budućoj perspektivi u Srebrenici se stalno govori...

Akcionarsko društvo "Crni Guber" iz Srebrenice prošle je godine kupilo bivše preduzeće "Banja Guber" i prije nekoliko mjeseci počela je izgradnja novih, modernih hotelsko-banjskih kapaciteta. Namjera je da se voda Crnog Gubera ponovo flašira i izvozi na svjetsko tržište, ali i da se otvori banja, te dva moderna hotela."Banja Guber je i uvijek bila perspektiva Srebrenice. Mi, Srebrenčani, smo je oduvijek koristili, ali tu su dolazili i ljudi iz cijele Evrope kako bi koristili njena ljekovita svojstva. Ideja ponovnog pokretanja banje je jako dobra i treba je podržati", kazao je Halil Gušić povratnik u Srebrenicu i današnji odnbornik Skupštine Općine Srebrenica.

U to da Banja Guber može vratiti prijeratni sjaj Srebrenici, vjeruje i Vladislav Vlajić, Tuzlak koji je donedavno radio u jednoj nevladinoj organizaciji u Srebenici.

"Od pamtivijeka su poznata ljekovita svojstva Benje Guber i njenih voda. Od 48 njenih izvorišta 16 su naučno ispitana i postoje nedvojbeni dokazi o njihovim ljekovitim svojstvima", istakao je on.

Nekada su višednevni tretmani Guber-vodom pokazivali izvanredne rezultate i olakšavali tegobe pacijentima koji boluju od multiple skleroze. Milan Stjepanović, predsjednik regionalnog udruženja oboljelih od te bolesti, istakao je kako se nada da će banja već na proljeće početi s radom. Brojna istraživanja su pokazala da ljekovita Guber-voda zaustavlja i usporava napredovanje multiple skleroze.

Zlatna groznica velika opasnost za Guber-vodu

Ipak, mnogi Srebreničani nisu veliki optimisti. Smatraju da bi zbog nekontrolisane eksploatacije rudnika Sase veoma lako moglo doći do nestanka ljekovitih izvora. U neposrednoj blizini izvorišta postoji 12 horizonata rudnika olova i cinka, Sase, koji se eksploatiše gotovo hiljadu godina.

Prije posljednjeg rata u BiH, osim olova i cinka, iz tog rudnika se godišnje vadilo osam do deset kilograma zlata i 15 do 18 tona srebra. Tada je postavljen zaštitni pojas oko izvorišta Guber, međutim upravo u tom dijelu su najbogatije rudne žile. Danas rudnik koristi jedna ruska kompanija, čiji zvaničnici ističu da zaštitni pojas nije ugrožen. Srebreničani su skeptici."Voda Guber je od davnina poznata kao ljekovita. Nastaje oplakivanjem sulfidnih minerala iz ovih rudnih ležišta i tako poprima svoja minerološka svojstva. To je voda koja se morala zaštititi i još u ono vrijeme u tom dijelu rudnog ležišta urađeni su zaštitni stubovi, te se ni istražni radovi u tom dijelu nisu se smijeli vršiti. To je za nas rudare bilo nešto sveto. Ulazak u eksploataciju rude u ovom dijelu bio bi poguban i značio bi nestanak Guber - vode", naglasio je Hajrudin Mehmedović, prijeratni tehnički direktor rudnika Sase.

Mehmedović je čuo priče da je zaštitni pojas ugrožen i da se u tom dijelu vrši eksploatacija, ali od 1992. godine nije ulazio u rudnik, tako da on ne može potvrditi te nezvanične informacije.

Prvi gosti na proljeće 2011.

Međutim, ukoliko sve bude proteklo po planu Banja Guber bi već prve goste mogla primiti na proljeće. Na samom izvorištu već su u poodmakloj fazi gradnje objekti Punionice i Vidikovca, u kojem će biti smješteni restoran i drugi prateći sadržaji. Ti objekti bi trebali biti završeni u prvoj polovini naredne godine, a zatim će početi gradnja modernog hotelskog kompleksa.

Zdravstveno-rehabilitacioni centar Argentaria će tokom zime biti potpuno renoviran i već na proljeće spreman da primi prve goste. Obnovljena Banja Guber trebala bi zaposliti oko 200 radnika.

Srebreničani se nadaju da bi pokretanje banje i dolazak gostiju mogao značiti i početak oživljavanja njihovog rodnog grada.
BiH-x no está en línea   Reply With Quote
Old November 26th, 2010, 12:05 PM   #1428
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 35,654
Likes (Received): 4946

Opština Višegrad priprema Strategiju razvoja do 2015. godine

Quote:
Pоčеtkоm naredne sеdmicе biće zаvršnа vеrziја priјеdlоgа nаcrtа Strаtеgiје rаzvоја оpštinе Višеgrаd оd 2011. dо 2015. gоdinе, saznajemo u Opštini Višegrad.

Također, ovim povodom u Opštini je održana i sјеdnica lоkаlnоg rаzvојnog timа zа izrаdu Strаtеgiје rаzvоја оpštinе dо 2015. gоdinе, na kojoj su аnаlizirаnе sve dоsаdаšnjе аktivnоsti, nаkоn štо је zаvršеnа fаzа prikupljаnjа prојеktnih priјеdlоgа.

Dеfinisаni su оpеrаtivni ciljеvi, оdаbrаnа čеtiri strаtеškа rаzvојnа ciljа оpštinе Višеgrаd koji se odnose na invеsticiје i zаpоšljаvаnjе, intеnzivniјi rаzvој turizmа i pоljоprivrеdе, rаzvој uslugа prilаgоđеnih pоtrеbаmа grаđаnа, tе zаštitа i оčuvаnjе živоtnе srеdinе.

Zaključeno је kako je cјеklоkupnоm pоslu prеdhоdilа širоkа аktivnоst pо sеktоrimа, u što su bili uključеni zаintеrеsоvаni grаđаni, оdbоrnici, kао i prаvni subјеkti.

Daljoj izradi Strategije prеdhоdit će rаdiоnicа sеktоrskih grupа, nа kојој ćе sе dеfinisаti prојеkti i njihоvi priоritеti.
E-Kapija
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul, Kabul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi

LordMarshall está en línea ahora   Reply With Quote
Old November 27th, 2010, 02:44 PM   #1429
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 35,654
Likes (Received): 4946

Prenamjena objekta u Širokom Brijegu: Moderna arhitektura na ruinama Duhanske stanice

Quote:
Rekonstrukcija Duhanske stanice u Širokom Brijegu i njena prenamjena u Kulturno - obrazovni centar rad je s kojom je mladi Širokobriježanin Pero Ćeškić stekao diplomu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Tema diplomskog rada nije slučajno izabrana. Duhanska stanica izgrađena je početkom prošlog stoljeća, a od 90-tih godina prepuštena postepenom propadanju. Ćeškić ističe da još u djetinjstvu, kao stanovnik Širokog Brijega, nije mogao biti ravnodušan prema tako dragocjenom prostoru u samom centru grada.

"Mišljenja sam da se arhitektom ne postaje trenutkom preuzimanja diplome nego životnim interesom za problem prostora. Izrada diplomskog rada na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu na temu 'Kulturno-obrazovni centar – rekonstrukcija i prenamjena dijela Duhanske stanice' plod je mog životnog interesa za dotični gradski prostor", kaže Ćeškić za eKapiju.

On podsjeća da je Urbanističko-arhitektonski sklop Duhanske stanice u Širokom Brijegu nastajao je u nekoliko faza. Početkom prošlog stoljeća gradi se šest identičnih prizemnica, poznatije kao barake, koje se ponavljaju u istom ritmu. Dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća grade se Novo i Staro skladište, dvije zgrade većih visina, koje s postojećim prizemnicama formiraju skladnu urbanističku matricu.

Cjelokupni sklop, uz urbanističko-arhitektonski sklop Crkve, Samostana i Gimnazije na Brijegu, tako postaje nositeljem vizualnog identiteta cijelog grada.

Elementi Duhanske stanice glavni su urbani elementi u krajevima gdje je proizvodnja duhana bila jedna, a možda i jedina, ratarska grana. Širokobriješki kraj je stoljećima poznat po proizvodnji duhana pa je tako i potreba za ovakvim kompleksom bila neophodna.Početkom devedesetih godina Duhanska stanica prestaje s radom, te je prepuštena svakodnevnom propadanju sve do danas.

Urbanističko rješenje Pere Ćeškića predviđa potpunu rekonstrukciju na mjestu šest prizemnih objekata, a sadržaji koji su predviđeni projektom su Muzej Likovne akademije, Muzej filma, Knjižnica te Rock akademija.

Dvije visoke zgrade, koje su u prilično dobrom stanju, nisu bile program rada, jer je već ranije u njima predviđen srednjoškolski centar. Nova arhitektura projektirana je za kulturno-obrazovni centar u tri koraka koncepta, objašnjava Ćeškić.

"Prvi korak je izravnavanje terena te izrada poluukopane garaže, koja postaje baza za prizemlje. Na razini prizemlja ponavljam šest identičnih kubusa, istih gabarita i u istom ritmu kao bivše barake, tema buđenja sjećanja kod doživljaja novog prostora, što je drugi korak koncepta. Treći korak koncepta je povezivanje šest kubusa na razini prvog kata meandričnom formom koja se otvara prema novoplaniranom Trgu Kulture, a zatvara obzirom na zabate Starog i Novog skladišta, budućeg srednjoškolskog centra, te na taj način zabati ostaju i dalje vizualnim identiteom grada, a cjelokupan prostor dobiva skladnu sjeverozapadnu fasadu novim Kulturno-obrazovnim centrom", ističe Ćeškić.

Tokom procesa projektiranja, glavne misli vodilje mladog arhitekte bili su slika hercegovačkog kamena, slika boksita, polja duhana, sunca, a uzor je pronašao u djelima nekoliko savremenih autora.

"Može se zaključiti da sam pribjegao Murcuttovim temeljima, ali opet projektirati kulturne sadržaje, a ne proučiti Davida Chipperfielda, Herzog & de Meurona, Kazuyo Sejimu je prosto nemoguće", ističe on.

Ćeškić smatra da da nije etički i moralno u zemlji poput Bosne i Hercegovine projektirati dekonstruktivističku arhitekturu kao što to rade svjetski poznati i priznati arhitekti Zaha Hadid, Coop Himmelblau, Peter Cook itd., i nadati se realizaciji projekta. Stoga je važno istaći da je jedna od osnovnih karakteristika ovog projekta njegova racionalnost i moguća izvedivost.Potencijalni investitori ovog projekta su općina, kantonalne i državne vlasti ili neko do evropskih fondova. Idejni projekt je gotov, preostaje jedino glavni i izvedbeni, i radovi mogu početi.

"Ono što smatram bitnim u ovom trenutku je interes za projektom, koji se lagano budi, pogotovo kod mladih ljudi, a realizacija može doći s vremenom ili nikada. To je jednostavno tako", poručuje Ćeškić.

Nakon diplomskog rada, Ćeškić nastavlja sa radom na drugim projektima iz struke. Arhitekturu uči na temeljima Bauhausa, LeCorbusiera, Mies van der Rohea, pa sve do suvremenih arhitekata. Naglašava da je projektiranje dugotrajan proces koji iziskuje raznorazna znanja, doživljaj i analize. Ako ne doživite i analizirate duh mjesta prostora u kojem radite, teško ćete postići dobru arhitekturu. Ako vas ne zanima suvremeno slikarstvo i kiparstvo teško ćete napraviti dobru suvremenu arhitekturu, tvrdi on.

Proces stvaranja je jako dug i složen, a najbolji primjer za to je i projekat Duhanske stanice, na kojem je Ćeškić dugo radio i čiju realizaciju, ako do nje dođe, namjerava ispratiti do kraja.
E-Kapija
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul, Kabul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi

LordMarshall está en línea ahora   Reply With Quote
Old November 27th, 2010, 05:23 PM   #1430
SaRaJeVo-City
BANNED
 
Join Date: Dec 2004
Location: Saraybosna, BH
Posts: 3,731
Likes (Received): 17

Quote:
Originally Posted by BosniaHerzegovina View Post
nema tu nista to je tako....
SaRaJeVo-City no está en línea   Reply With Quote
Old December 2nd, 2010, 11:18 PM   #1431
leopol
Registered User
 
leopol's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Čudo od selendre
Posts: 19,140
Likes (Received): 7355

Sve vrhunski urbanista do urbaniste u BiH:Zalosno je da je ovo napravljeno 2009, a poplavljeno 2010., dok ono sto je napravljeno 1500 i neke jos nikada nije poplavljeno... Zemlja seljaka...
__________________
11541

"Svako iduće Sarajevo biće slično ogromnoj slagalici čiji će se raspršeni djelići slagati možda godinama i decenijama prije nego što zaista počne ličiti na nešto. Svako od nas (mislim tu na one kojima je do te slagalice stalo) treba znati da pokuša sačuvati svoje djeliće te slagalice i čekati, ili, još prije, raditi na tome da se čekanje zamijeni akcijom i ubrza trenutak kada će se opet početi slagati prava slika Sarajeva, ne ista kao ranije, već prije kao njena varijacija" - Karim Zaimović, 1993.
leopol no está en línea   Reply With Quote
Old December 2nd, 2010, 11:53 PM   #1432
Tango Zulu
Registered User
 
Tango Zulu's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 7,665
Likes (Received): 1911

Quote:
Originally Posted by leopol View Post
Zalosno je da je ovo napravljeno 2009, a poplavljeno 2010., dok ono sto je napravljeno 1500 i neke jos nikada nije poplavljeno... Zemlja seljaka...
Vrh comentara bas nek ljudi vide ko im kroji urbanisticku politiku.

Isto tako bas me interseuje sta vjernici kazu kad im bog unisti vjerski objekat. jel se ljutit ili slavit boziju volju
Tango Zulu no está en línea   Reply With Quote
Old December 3rd, 2010, 12:15 AM   #1433
Bad_Hafen
BANNED
 
Join Date: May 2010
Posts: 13,871
Likes (Received): 159

gdje je ta poplava?
Bad_Hafen no está en línea   Reply With Quote
Old December 3rd, 2010, 12:31 AM   #1434
corvus_edin
Registered User
 
corvus_edin's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 15,503
Likes (Received): 3949

Quote:
Originally Posted by Tango Zulu View Post
Vrh comentara bas nek ljudi vide ko im kroji urbanisticku politiku.

Isto tako bas me interseuje sta vjernici kazu kad im bog unisti vjerski objekat. jel se ljutit ili slavit boziju volju
Nebi trebali mjesati ovdje vjerska pitanja - pogotovo ako se radi o sudbini ljudi.

A ima i ona stara arapska koja kaze: oslonise na Boga - ali ipak svezi svoju devu.
corvus_edin no está en línea   Reply With Quote
Old December 3rd, 2010, 01:15 AM   #1435
SokoX
Registered User
 
SokoX's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 6,700
Likes (Received): 403

Osloni se na Boga, ali ipak svezi svoju devu.

Hahahaha, vrlo inspirativna poslovica.
__________________
Mrijet' ti ćeš kada počneš sam u ideale svoje sumnjat'!
S.S. Kranjčević

387 kupuj! Podrzi domacu privredu!
SokoX no está en línea   Reply With Quote
Old December 3rd, 2010, 03:25 PM   #1436
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 35,654
Likes (Received): 4946

Državnim institucijama u BiH dosadio podstanarski život – Uskoro izgradnja novih rezidencija

Quote:
Državne institucije uskoro bi mogle imati nove rezidencije. Radi se o tri komforne zgrade koje će se nalaziti u tri bh. grada Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. Njihovom izgradnjom umanjila bi se godišnja izdvajanja državnih institucija za kiriju koja su nešto viša od 26 miliona KM.

Naime, odluku o odobrenju ovoga projekta donijelo je Vijeće ministara BiH na 129. sjednici. Izvori finansiranja projekta planirani su iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, kredita i donacija.

Također, odlukom je je planirano da objekti budu locirani u centralnim gradskim zonama, u kojoj su smještene institucije za obavljanje administrativnih funkcija organa uprave.

Objekat u Mostaru kako saznaje ekapija.ba trebao bi zauzimati 2.000 m2, dok bi se u Sarajevu gradio objekat od 10.000 m2. Za realizovanje projekta zadužena je Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine i Ministarstvo finansija i trezora.

Kako bi sve išlo po planu i predviđenom dinamikom Vijeće ministara BiH je na 137. sjednici donijelo Oduku o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2010. godinu – za nabavu zgrada za smještaj institucija BiH u Mostaru.

Također Vijeće ministara BiH, je na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo Odluku o imenovanju Nadzornog odbora za kontrolu utroška sredstava odobrenih za finansiranje nabavke/izgradnje objekata za smještaj institucija Bosne i Hercegovine. Za predsjedavajućeg Nadzornog odbora imenovan je Vlatko Dugandžić, a za članove Ranko Šakota i Sehija Mujkanović.

Ekapija.ba u Ministartvu finansija i trezora BiH saznaje kako će Nadzorni odbor izvršit kontrolu relevantne dokumentacije u vezi s utroškom sredstava odobrenih za finansiranje nabavke/izgradnje objekata za smještaj institucija Bosne i Hercegovine, o čemu će Vijeću ministara BiH dostaviti izvještaj do 15. februara 2011. godine.
E-Kapija
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul, Kabul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi

LordMarshall está en línea ahora   Reply With Quote
Old December 3rd, 2010, 08:59 PM   #1437
celik.ZE
Registered User
 
celik.ZE's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Zenica, USA
Posts: 31
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Bad_Hafen View Post
gdje je ta poplava?
Goražde
__________________
“Let the future tell the truth, and evaluate each one according to his work and accomplishments. The present is theirs; the future, for which I have really worked, is mine.” -Nikola Tesla
celik.ZE no está en línea   Reply With Quote
Old December 4th, 2010, 09:33 AM   #1438
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 35,654
Likes (Received): 4946

Pripreme za proširenje kapaciteta "Akvaterma"

Quote:
Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Olovo donesena je odluka o izmjeni Regulacionog plana, što će omogućiti dogradnju Banjsko-rekreativnog centra "Akvaterm". Projektom je predviđeno proširenje smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta, što će biti realizirano u dvije faze. U prvoj fazi "Akvaterm" će uložiti 510.000 KM vlastitih sredstava.

- Činjenica je da su postojeći kapaciteti konstantno popunjeni i da trenutno postoji potreba za još najmanje 40 posto kapaciteta. Završetkom projekta dobit ćemo novih 20 dvokrevetnih soba te veći i funkcionalniji restoranski prostor. Otvaraju se mogućnosti i za zapošljavanje novih radnika, tako da će radno mjesto dobiti jedan ljekar, tri fizioterapeuta te četiri ugostiteljska radnika - kazao je Admir Hasanspahić, direktor BRC "Akvaterm".

Na istoj sjednici raspravljano je o pismu namjere preduzeća "Alma-Ras" iz Olova za privatizaciju "Akvaterma". Donesena je odluka da se početkom naredne godine organizira okrugli sto na temu daljeg razvoja banjsko-rekretivnog turizma na prostoru Olova, nakon ćega će se znati više o daljnjoj sudbini ovog značajnog privrednog resursa.

Odrekli se dnevnice

Gest vrijedan pažnje je odluka vijećnika da se odreknu dnevnice u iznosu od 50 KM, u korist liječenja učenice Muamere Rapić iz Kamenska. Prikupljanje pomoći za liječenje oboljele djevojčice iniciralo je Vijeće roditelja MSŠ "Musa Ćazim Ćatić" iz Olova.
Dnevni Avaz
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul, Kabul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi

LordMarshall está en línea ahora   Reply With Quote
Old December 6th, 2010, 01:01 AM   #1439
LordMarshall
Evil is a Point of View
 
LordMarshall's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta - Seoul
Posts: 35,654
Likes (Received): 4946

U Srebreniku počinje gradnja Dnevnog centra za djecu s posebnim potrebama

Quote:
Svečanošću u prostorijama Udruženja civilnih invalida I i II kategorije Srebrenik, i na području ove općine obilježen je 3. decembar, Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Predstavnici Općine Srebrenik posjetili su Dnevni centar Udruženja civilnih invalida za djecu s posebnim potrebama i mališanima uručili pakete sa slatkišima, sokovima i igračkama.

Održana je i konferencija za štampu na kojoj su predstavnici općinskih vlasti i Udruženja najavili početak izgradnje nove zgrade u kojoj će biti smješten Dnevni centar za djecu s posebnim potrebama. Ideju za izgradnju Dnevnog centra pokrenuo je Jurij Afanasijev, predstavnik Misije UN-a u BiH, a u realizaciju projekta bit će uloženo oko 300.000 KM.

Sredstva od 100.000 KM za kupovinu zemljišta i izradu projektne dokumentacije osigurat će Općina, a preostalih 200.000 maraka za građevinske radove donirat će UN. Radovi će startati početkom građevinske sezone, a u novoj zgradi, uz igraonicu i prostorije za mini pogone za sito-štampu i izradu suvenira, bit će i prostorije za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju djece s posebnim potrebama i ostalih civilnih invalida.

Podrška njemačke organizacije

Izgradnjom nove zgrade djeca s posebnim potrebama konačno će dobiti funkcionalan prostor za dnevni boravak, a projekt će kupovinom opreme i namještaja podržati i njemačka humanitarna organizacija "Djeca pomažu za život".
Dnevni Avaz
__________________
The Cities I Lived In: Banja Luka, Zagreb, San Francisco, Washington DC, Taipei, Damascus, Amman, Jakarta, Seoul, Kabul

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi

LordMarshall está en línea ahora   Reply With Quote
Old December 8th, 2010, 12:51 PM   #1440
ramboamadeus
Registered User
 
ramboamadeus's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Rotterdam-Zenica
Posts: 9,105
Likes (Received): 1612

Olovo-Uskoro pocinju radovi na uredjenju fasada

Olovo će, zahvaljujući projektu kojeg finansira organizacija „Odraz“ i Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, uskoro dobiti novi i ljepši izgled. Objekti za kolektivno stanovanje dobit će nove fasade u sklopu realizacije prve faze ovog projekta. Uz sedmokatnice pored magistralnog puta Sarajevo - Tuzla, ljepši izgled dobit će i jedan broj nižih zgrada u ulici Huseina Kapetana Gradaščevića i Branilaca. Projekt sanacije fasada na objektima, koji je Općinsko vijeće odobrilo još 2008. godine, a čija ukupna vrijednost iznosi oko 520.000 KM, ovih dana ulazi u konačnu realizaciju. U prvoj fazi, za ove namjene će biti utrošeno oko 200.000 KM. Time će, nakon 15 godina, započeti uklanjanje, još uvijek vidljivih, posljedica ratnog razaranja.

-Iznos sredstava koje je odobrio „Odraz“ je 160 hiljada KM, dok je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica odobrilo oko 50 hiljada KM. Javni poziv je već raspisan i on ostaje otvoren do 11. ovog mjeseca, kazala je Merisa Kaljanac, pomoćnik načelnika za ekonomske poslove.

bron www.nasarijec.ba
ramboamadeus no está en línea   Reply With Quote


Reply

Tags
bosna i hercegovina, bosnia and herzegovina, brčko distrikt, federacija bih, kanton br. 10, kanton sarajevo, posavski kanton, republika srpska, srednjobosanski kanton, tuzlanski kanton, unsko-sanski kanton, zeničko-dobojski kanton

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 04:00 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu