|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Путовања и репортаже Репортаже са ваших путовања по свету / Showcase your travel |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#1 |
|
0,6
Likes (Received): 5
|
(D) Oko Berlina za 360 min.
Karta:
[IMG]http://i54.************/308ifte.jpg[/IMG] 00. Plava linija pokazuje deonicu koju sam obišao pešaka ![]() 01. Glavna Železnička Stanica (Berlin Hauptbahnhof) 02. Ministarstva i sedište kanclera (Kanzleramt) 03. Potsdamski trg (Potsdamer Platz) 04. Spomenik ubijenim Jevrejima u Evropi (Denkmal für die ermordeten Juden Europas) 05. Brandeburška kapija (Brandeburger Tor) 06. Fridrihova ulica (Friedrichsstraße) 07. Pijaca Žandarma (Gendarmenmarkt) 08. Ostrvo muzeja (Museumsinsel) 09. Trg Aleksandra 1/2 (Alexanderplatz) (Trg se se prostire i iza 9tke) Više slučajno nego namerno sam se našao u Berlinu, razlog je bila žurka koja je trebala da se održi to veče kod nekih prijatelja. Celu noć sam putovao kako bi iz Kelna stigao u glavni grad Nemačke, stigavši odspavao sam par sati do popodneva pošto sam ostatak vremena hteo da iskoristim da obiđem grad koji sam zadnji put video 1998-e godine (i to sam video samo košarkašku dvoranu pošto sam igrao na jednom turniru). Ostalo mi je negde 6 sati da obiđem grad. Na putu image hosted on flickr ![]() Flickr Kod domaćina image hosted on flickr ![]() Flickr Prva stvar, Berlin je za evropske uslove ogroman grad, prva lekcija - Google Earth daje lažnu sliku kako je sve blizu i na dohvatu ruke ![]() Zbog manjka vremena sam mogao da obiđem samo centralni deo grada, i to od nemačke savezne skupštine do Alexanderplatza centra nekadašnjeg istočnog Berlina. Moju šetnju sam započeo na glavnoj Železničkoj stanici u gradu, stanica je ogromna i prostrana. Ono što se vidi na satelitskim snimcima je samo pravac zapad-istok, pravac jug-sever prolazi podzemno. Kolko je stanica sjajna tolko je okruženje pusto. Oko te stanice nema praktično ničega, kada kažem ništa onda mislim da ne postoje nikakvi jači urbani sadržaji (Primer našta mislim, severni ulaz Google Streetview http://goo.gl/b6pAQ , južni ulaz http://goo.gl/VJgI8 ), očigledno je da će se taj kraj grada razvijati kroz vreme. Siguran sam da će izgledati odlično kada se okruženje izgradi. image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr Zanimljivo je i da do stanice vodi samo jedna linija podzemne železnice. Pošto tuneli nisu skroz završeni ta linija ide samo do Brandeburške kapije sa jednom međustanicom kod ministarstava na pola puta između kapije i stanice. Izašao sam kod ministarstva, slika gleda ka centrali kanclerke Merkel image hosted on flickr ![]() Flickr Kraj oko Rajhstaga i Brandeburške kapije je lepo uređen, čist.. da kažem onako pravi turistički kraj ![]() image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr Kapija gledano sa Pariskog trga image hosted on flickr ![]() Brandeburger Tor Flickr Produžio sam do Potsdamskog trga. Tu pre dvadesetak godina nije bilo apsolutno ničega, to je bila opasna zona koju je sekao Berlinski zid, kako je to izgledalo možete videti ovde (gledajući ka istoku): http://de.academic.ru/pictures/dewik...oking_east.jpg Posle ujedinjenja je krenula kompletna novoizgradnja ovog trga. Danas je Potsdamski trg moderni poslovno-komercijalni centar Berlina gde se nalazi više Bioskopa, tržnih centara i kula. Lično mi se ceo prostor jako svideo, nekako deluje živo, a mislim da tome veliku ulogu igra i železnička stanica koja se nalazi ispod trga. image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr U povratku ka Brandeburškoj kapiji sam obišao spomenik ubijenim Jevrejima u Evropi. Jednoličnost i ozbiljnost prostora je ostavilo prilično dubok utisak u meni, vlada nekako potištena atmosfera. Nažalost mnogi turisti i tinejđeri izgleda ne shvataju namenu ovog spomen parka pa se uglavnom penju na kocke i skaču od kocke do kocke kao da je u pitanju neko igralište, turisti se onako veselo popnu na kocku i nameste za slikanje. Verovatno je u pitanju nedostatak adekvatnih informacija o nameni spomen parka. image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr Svoju šetnju sam nastavio kroz Fridrihovu ulicu, šoping ulice novog Berlinskog gradskog centra. Ulica ko ulica, puno komercijale, jako lepe obnovljene predratne zgrade i tako to. Čuvena je po tome što se u njoj nalazi spomen kompleks graničnog prelaza Čarli (Checkpoint Charlie) koji je bio najpoznatiji granični prelaz između zapadne i istočne nemačke. Dotle nažalost nisam stigao zbog manjka vremena... image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr U blizini, praktično skriven se nalazi Pijaca Žandarma ( na nemačkom zvuči manje smešno). Trg me je oduševio svojom skladnošću i kompozicijom, za razliku od ostalih trgova u Berlinu ovde je delovalo sve pomalo mrtvo, ljudi nije bilo puno. Izgleda da u Berlinu važi pravilo da što je manje lep jedan trg to je življi ![]() image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr Na moju veliku žalost je u to vreme krenulo da smrkava pa sam produžio brzim hodom do ostrva muzeja. Ostrvo se nalazi na reci Špreji a na tom ostrvu se nalazi pogodite šta - muzeji!!! Znači gomila zanimljivih muzeja na jednom ostrvu. Kao što rekoh manjak vremena me je sprečio da obiđem muzeje i prelepi Berlinski Hram (Berliner Dom). Odmah prekoputa Berlinskog Hrama se nalazila palata republike bivše istočne Nemačke, na moju veliku žalost palata je srušena a na njenom mestu se ponovo gradi nekada srušeni Berlinski dvorac. image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr Pređoh Špreju i zaputih se ka centru istočnog Berlina - Aleksandrovom Trg (Alexanderplatz) poznatom po 350m visokom TV-Tornju. Ljudi zamislite ukrštanje Zemuna i Novog Beograda napumpajte to stereoidima, dodajte 4-5 sprata više a uz to obnovljenim zgradama koji stoje mnogo bliže jedni drugima, e to je otprilike istočni Berlin. I sve je veoma živo, mnogo ljudi na ulicama i aleksandrovom trgu, nekako se ovde najbolje oseća atmosfera Berlina. image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() Alexanderplatz Flickr Bilo je vreme za žurku pa sam se uputio ka njoj ![]() image hosted on flickr ![]() Flickr image hosted on flickr ![]() U-Bahn Alexanderplatz Flickr image hosted on flickr ![]() Party Flickr Sledećeg dana sam se probudio oko 17 sa glavoboljom, morao sam odmah da se vratim u Keln, ovo je zadnji snimak sa puta: image hosted on flickr ![]() A 115 Flickr Berlin? Sjajna metropola za koju je 360 minuta šetnje premalo. Vidi se da je grad za Zapadnoevropske prilike prilično siromašan, mnogi projekti su nezavršeni i čekaju bolja vremena, ulice su prljave, stanice metroa smrde na urin ali i pored svega toga stanovnici Berlina nisu zaboravili svoj ponos i to držanje i neki prikriveni optimizam se vidi na svakom koraku. Nije ni čudo što je nezvanični slogan Berlina "Siromašan ali seksi" (Arm aber sexy). Ukratko, grad na koji bi Beograd trebao da se ugleda!
|
|
|
#2 |
|
Vuk sa Ontarija
Likes (Received): 366
|
Opa...
![]() Svaka cast Stevo, zaista odlicna reportaza iz glavnog grada Nemacke. Iako grad na prvi pogled deluje nekako hladan i odbojan, ima nekog sarma. Takodje imam utisak kao da sam ga vec i licno video, dosta me podseca na poljsku Varsavu. Last edited by CrazySerb; January 20th, 2011 at 08:27 PM. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Bombardeiro Brasileiro
Likes (Received): 0
|
Super reportaza :+1:
I na mene je Berlin ostavio utisak grada kakav bih voleo da je BG. Dovoljno impozantan a opet ne i pretenciozan. Pristojna infrastrukturaa opet i neka zapustenost a ne ona sterilnost nekih drugih zapadnih gradova. Urban decay posebno prisutan i zanimljiv. I sto je najbitnije, ziv, pulsirajuci, avangardan grad za zapadna merila, posebno istocni deo centra. Nekako prava mera i zapada i istoka. Samo se plasim da to nece predugo tako biti, da ce ga kad-tad ukoloseciti... Uz London, meni omiljena velika evropska prestonica. Jedva cekam da opet odem tamo. Jos jednom cestitke za jako dobre slike, ima finih sekvenci i uglova
|
|
|
#4 |
|
Registered User
Likes (Received): 9
|
uze mi riječ iz usta... kao čišća (ne i nužno sterilnija) verzija Varšave iz one tvoje reportaže
inače, odlične fotke.... ali grad me nimalo ne inspiriše vizuelno. čakštoviše baca me u bedak poprilično. nešto me sjevero-zapadno evropska monumentalnost ne grije oko srca. izraz weltschmerz mi je non-stop bio na pameti dok sam gledao fotke. s druge strane, s kim sam god pričao o Berlinu svi su bili puni hvale da je do daske otkačen grad sa posebnom energijom.... tako da, štaznam... kad ti petorica kažu da si pijan - ti lezi pa se valjaj. ali opet mi se nešto ne ide u Berlin.
|
|
|
#5 | |
|
www.vrachar.ca
Likes (Received): 120
|
Odlična reportaža Stevo! Germanski precizno a balkanski zanimljivo! ![]() Dozvoli da ti postavim dva potpuno ista pitanja, koje si ti meni postavio u mojoj reportaži o Berlinu. Veoma me zanima tvoje mišljenje sada, pošto si i sam posetio obnovljeni Berlin (1998. je ipak daleko): Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ružnoća je zločin !!!
Likes (Received): 129
|
Berlin je stvarno poseban grad. Istorija se oseca na svakom uglu, i sjajno je sto nije sav ulickan niti savrsen.
Nigde nisam osetio takvu opustenu, posebnu atmosferu. Definitivno bih hteo ponovo da ga posetim . |
|
|
|
|
|
#7 |
|
SuperMod
|
ja sam putovao puno po njemačkoj, ali recimo u berlinu nisam nikada bio.
sa slika mi djeluje sterilno čist, kao da možeš sa poda jesti ![]() super slike inače |
|
|
|
|
|
#8 |
|
W Super-baka
Likes (Received): 6
|
Berlin tek treba ljeti doživjeti.
Poslije Londona, najkozmopolitskiji i najživlji grad u Europi (koji sam posjetio).
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
_-_-_-_-_-_
Likes (Received): 6
|
bravo
reportaža ![]() berlin ![]() fotke
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Registered User
|
Odličan reportaža.
Berlin je zaista prelep grad. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Registered User
|
Odlicna reportaza
![]() Ludilo od grada
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
world is not enough
|
slike su sjajne kao i sam Berlin...
bio sam jedanput i svaku sledeću priliku ću iskoristiti da ga posetim, apsolutno grad prepun istorije i neke neopisive energije... |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Registered User
Likes (Received): 108
|
Poseti me da vec tri godine nisam uspeo da postavim svoje slike iz Berlina
![]() Inace, super reportaza, pogotovu zbog mape!
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
BANNED
|
WOOOOOOOOW! Bas futuristicki izgleda! Sjajna reportaza!!!
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Registered User
Likes (Received): 95
|
Zanimljiva reportaza. Usput da te pitam, koji fotoaparat koristis?
|
|
|
|
|
|
#16 | |||||
|
0,6
Likes (Received): 5
|
Quote:
ovaj put sam vise slikao zgrade i neke bitnije trgove, osim bas centralnih turistickim mesta sve je prljavo. 2 nedelje posle velikih sneznih padavina je na ulicama i trotoarima jos uvek bila gomila peska i sl, pa cak i u centralnoj ulici "Unter den Linden" Quote:
Quote:
Ali generalno od onog sto sam obisao mi se najvise svideo Alexanderplatz zbog tog nekog duha, gomile ljudi sa svih strana sveta i zivosti, to npr. nisam video na Gendarmenmarktu ili oko Brandeburske kapije.Pitanja 2. tice, ostavio bi istok takvog kakav jeste, imaju i oni gomilu dobrih gradjevinai blokova. Ja restauraciju i novoizgradnju pre-DDR objekata prihvatam samo u slucaju da je rec o izuzetnim predratnim objektima kao u slucaju centra Drezdena (Mada Drezden je ekstremni slucaj, ceo grad je bio bukvalno sravnjen posle WW2). Recimo na slucaju BGD-a potpuno podrzava obnovu stare poste kod zel. stanice ali sa druge strane su mi Terazije super ovakve kakve jesu (ovo je moje misljenje naravno). Quote:
|
|
|
|
#17 | ||
|
www.vrachar.ca
Likes (Received): 120
|
Quote:
Quote:
|