|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Stare slike i razglednice Old photos and postcards |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools |
Rating:
|
Display Modes |
|
|
#1 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Ne znam za vas, ali ja volim svoj grad - grad Zagreb.
Znam da ima ljepših, organiziranijih i općenito kvalitetnijih gradova od Zagreba, ali eto, ja sam se baš u njemu rodio i u njemu živim, no to nije jedini razlog zašto ga volim. Volim gledati stare fotografije svoje obitelji, zašto ne bih i svojeg grada? Zamislio sam ovu temu kao arhiv povijesnih slika i fotografija Zagreba. Od njegovih početaka do kraja 20. st. (nema baš smisla novije fotografije stavljati u ovu temu). Pozivam sve forumaše i one koji će to tek postati da mi se pridruže u ovoj temi. Izvor je nebitan (može biti internet, knjige (ja ću raditi scanove iz dvije knjige), plakati), samo navedite autora i godinu (ako znate) i po mogućnosti stavljajte fotografije/slike u što većoj rezoluciji i kvaliteti (samo da ne prelazi 1000 piksela po širini kako tema ne bi postala nepregledna, ako imate panorame onda bolje stavite link na nju). Preporučujem ImageShack zbog brzine i trajanja. Kad uploadate file na njega, ispod vaše slike/fotografije će vam se pojaviti razni linkovi, kopirajte link pokraj "Direct Link" i postajte ga tu tako da stavite [img] na početak i [/img] na kraj linka. Kad stavljate slike/fotografije, stavite ih sve u jedan post (odvojene proredom), a kad ponovo idete stavljati nove slike/fotografije (npr. dan/tjedan kasnije) onda ih stavite u novi post kako bi tema bila "živa" (ako bi samo editirali i sve stavljali u jedan post, forum ne bi registrirao da je dodana slika/fotografija nego bi izgledalo kao da tema nema novih slika/fotografija). Ja ću zasad stavljati slike/fotografije iz dvije knjige: - Stari Zagreb - Od vugla do vugla, Branimir Špoljarić, AGM - Zagreb, Pavao Cajzek, Masmedia Prva ima i puno zanimljivog teksta, dok druga samo fotografije. Ako vam se sviđaju slike/fotografije, kupite knjige. Odlične su Pokušat ću staviti što više svaki dan (ovisi koliko ću imati vremena) Ako netko želi visoku rezoluciju slike/fotografije (i ako je dostupna), pošaljite mi PM. ![]()
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
|
Pa počnimo
![]() (neke su na dvije stranice pa se vidi prijelaz) Veduta Zagreba iz 1631., knjiga, Špoljarić ![]() Veduta Zagreba na cehovskoj majstorskoj svjedodžbi iz 1796., knjiga, Špoljarić ![]() Veduta Zagreba s naslovne stranice albuma Jurja Ves. Litografija Johannesa Zaschea iz 1853., knjiga, Špoljarić ![]() (nepoznato ime i godina slike), knjiga, Špoljarić ![]() Posjedi Gradeca izvan zidina, knjiga, Špoljarić ![]() Nekadašnji nazivi ulica i trgova na Gradecu, knjiga, Špoljarić ![]() Avionski snimak Zagreba iz 1909. godine, knjiga, Špoljarić ![]() Ovo je za početak
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
SuperMod
|
Izvrsno Zallman, samo bih htio reći jednu opasku
![]() budući da postoji posebna sekcija za fotografije (phototeka), možda bi po svojoj naravi ovaj thread tamo najbolje pasao, ali ako ovo zamislimo kao thread Zagreba i njegovog razvoja kroz povijest, onda sam za to da ovdje ovo ostane. Dakle, ako je ikako moguće, probajmo nekako kronološki redati slike |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Lega s Juga 2
Likes (Received): 1157
|
Sviđa mi se tema
![]() Jako mi se sviđaju stare slike,a dobra je i ona u uvodnom postu,samo pucajte slike
|
|
|
|
#5 | |
|
Registered User
|
Quote:
Ako misliš da je bolje da se prebaci tema, prebaci, meni je svejedno. ![]() Barokni spomenik Blažene Djevice Marije bez grijeha začete stajao je na markovu trgu od početka 18. stoljeća do 1869. kad je uklonjen zbog trošnosti, knjiga, Špoljarić ![]() Zapadna strana zagrebačkog Gradeca. Litografija J. Hühna iz 1861., knjiga, Špoljarić ![]() Veduta Harmice, današnjeg Trga bana Jelačića. Litografija J. Hühna iz 1860., knjiga, Špoljarić ![]() Sveučilišni trg prije izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta, knjiga, Špoljarić ![]() Na uglu Tesarske i Svilarske je barun Metel Ožegović podigao palaču u čijem je prizemlju Franjo Krežma otvorio kavanu Zagreb, u stilu bečkih kavana, knjiga, Špoljarić ![]() Sa Strossmayerovog šetališta pruža se jedan od najljepših pogleda na Donji grad, knjiga, Špoljarić ![]() Kada su 1812. godine porušena Poljska vrata, podno kule Lotrščak, ponikla je ideja o uređenju promenade uz južni bedem na kojem su sagrađene palače, knjiga, Špoljarić ![]() Nekad Gospodska - danas Ćirilometodska ulica, knjiga, Špoljarić
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Lega s Juga 2
|
Super slike,nekako mi ljepše izgleda onaj stari trg bana jelačića
|
|
|
|
#7 |
|
Lega s Juga 2
|
Evo dao sam si truda pa skeniro jednu knjigo što imam o Zg kod kuće
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Njemci odlaze iz Zg ![]() ![]() Tu je danas Dolac ![]() Kula Lotrščak ![]() Popov toranj ![]() Unutrašnjost crkve sv.Marka ![]() Kaptolska vijećnica,građevina s trijemom iz 17.st i zidnim slikama na pročeljima iz 18.st (porušena) ![]() Kurija Ivana Znike,građena 1689-1706 ![]() Kuća Levačić iz posljednje četvrtine 18.st,pročelje ima kasnobarokna obilježja ![]() Barokni portal učaza u dvorište isusovačkog samostana 1780 godine ![]() Banski dvori
|
|
|
|
#8 |
|
Lega s Juga 2
|
Ruševine Medvedgrada
![]() Vatrogasci na vježbi ![]() Portal crkve sv.Marka ![]() ![]() ![]() ![]() Mjesto radia Zagreb ![]() Zgrada iz 30-ih godina ![]() Sutra stavim još
|
|
|
|
#9 |
|
Registered User
Likes (Received): 8
|
volim Zagreb!!!!!!!!!!!!!
samo daj!
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Što me gledaš?!
Likes (Received): 1248
|
+1
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
SuperMod
|
nisam imao pojma da su na mjestu dolca prije bile kućice, odnosno čitavo malo naselje.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Lega s Juga 2
|
|
|
|
|
#13 |
|
SuperMod
|
nije li to gradnja zgrade tamo gdje je sada birc Hemingway?
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
BANNED
Likes (Received): 2
|
Jep.
Odlične slike Rocky, samo peglaj!
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Şerif
|
+1
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Lega s Juga 2
|
Quote:
Za nekih pola sata nove slike
|
|
|
|
|
#17 |
|
Lega s Juga 2
|
Ustaše bježe iz Zagreba (nakon granatirana Zagreba)
![]() Glavni trg 1864 ![]() Kuća Biskupskog vrtlara ![]() Zakladna bolnica na uglu Harmice i Ilice,građena 1796-1804,porušena 1931.godine ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
#18 |
|
Lega s Juga 2
|
|
|
|