|
|
| daily menu » news links | rate the banner | guess the satellite | guess the city | one on one |
|
|
#321 |
|
RedNacz
|
może ta fota pomoże rozgryźć lokalizację
|
|
|
|
|
|
#322 |
|
Konstruktor
|
|
|
|
|
|
|
#323 | |
|
Registered User
|
Quote:
Wiecej pomyslow nie mam
|
|
|
|
|
|
|
#324 | |
|
Fortuna favet fortibus
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#325 |
|
Elektryczny Kmicic
|
NIEDZIELA
tym razem fotoset w wykonaniu mojego taty...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#326 |
|
arm aber sexy
|
fotki bardzo fajne..chociaz Twoje wlasnoreczne jakos tak bardziej mi sie podobaja..ale mozna tu zacytowac smialo stwierdzenie "jaki ojciec taki syn:
bravo
|
|
|
#327 | |
|
ძალა ერთობაშია
|
Quote:
hehe, dokładnie to samo przyszło mi na myśl ![]() a zdjęcia swietne |
|
|
|
|
|
|
#328 |
|
RedNacz
|
nieźle nieźle, brawa dla Twojego taty
|
|
|
|
|
|
#329 | |
|
Urban Revolution
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#330 |
|
Fluorescent Adolescent
|
powinni komuś łapy poucianć za to co zrobiono z tym budynkiem..
|
|
|
|
|
|
#331 |
|
Electromagnetic Pulse
|
Powiem szczerze że zastanawiam się czy Libicki nie ma racji. Tak dłużej być nie powinno. Albo konkretnie i szybko się coś z tą ex Synagogą zrobi (rekonstrukcja) albo rzeczywiście pod kilof. Więc dla mnie obojątnie jaki byłby wybór ale niech zostanie coś z tym zrobione i to szybko.
Historia tego budynku jest tragiczna ale nie jestem przekonany czy trafia ona do przekonania do turystów, którzy wysiadają z autobusów tam parkujących i jako wizytówkę miasta widzą za przeproszeniem psiarnię z otaczającymi ją placami parkingowymi. |
|
|
|
|
|
#332 |
|
niżański krakus
|
Ten koleś, co przechodzi przez tą uliczkę, wygląda jakby unosił się w powietrzu
|
|
|
|
|
|
#333 | |
|
Not amused
|
Prawie jak zamek (Komentarz idealnie pasujący do zdjecia )Quote:
|
|
|
|
#334 |
|
Registered User
|
Sub, Twoje fotki (we wszystkich wątkach) są świetnie i jedyne w swoim rodzaju, dzięki nim coraz mniej tęsknię za wieżowcami... i bez nich miasto jest dość ciekawe
|
|
|
|
|
|
#335 | |
|
PROJEKT 2010
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#336 | |
|
Mista lova lova
|
Quote:
|
|
|
|
#337 |
|
Urban Revolution
|
Libicki nie ma w niczym racji. Proces rewitalizacji synagogi można rozłożyć na kilka etapów, a zaangażowac powinno sie w to miasto zdobywajac jakies fundusze z UE. Jak jednak widać brak podejmowania tematu jest dla władz wygodny, z jakich powodów nie wnikam. Synagoga to tylko jeden z wielu problemów natury estetycznej w Poznaniu, a jeśli dla kogoś obecny wygląd synagogi jest argumentem za wyburzeniem (
) to ja żadam wyburzenia połowy starego miasta bo wygląd i stan techniczny dziesiątek kamienic w centrum tez mnie nie zadowala.
|
|
|
|
|
|
#338 |
|
POZnan*
|
Najważniejsza jest dobra wola z obu stron i możliwość dogadania się
Coś z Bóżnicą trzeba zrobić, na pewno nie jest to miejsce na basen, nawet z pierwszym w Polsce water spiningiem
|
|
|
#339 |
|
PROJEKT 2010
|
Dawna Bożnica jest jednym z niewielu budynków, które bym odbudował tak aby miało przedwojenny wygląd. Pieniędzy można poszukać w kasie miasta, województwa czy nnych źródłach przy wsparciu gmin żydowskich.
|
|
|
|
|
|
#340 | |
|
Not amused
|
Quote:
Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ile kompletna odbudowa będzie kosztować Popatrzcie na zdjęcia przedwojenne i na stan obecny, pokazując synagogę przedwojenną komukolwiek nie jest on w stanie powiedzieć co to za budynek. Po pierwsze budynek był wyższy a więc trzeba by odbudować kopułę, ciężar musiałyby utrzymać ściany które są w niewiadomo jakim stanie (nie jestem inżynierem i nie wiem jaki wpływ ma ciągła wilgoć na stan budynku). Szkoda było by ją niszczyć mając w pamięci zdjecia przedwojennego budynku ale nie wiem czy odbudowa (bo remontem trudno nazwać prawie całkowite odbudowanie) kiedykolwiek dojdzie do skutku. Źródła finansowania które podałeś raczej nie wchodzą w grę, samo miasto nie jest w stanie finansować odbudowy, gmina żydowska nie jest chyba aż tak bogata a przy obecnych władzach prośba o pieniądze na odbudowę synagogi została by wyśmiana.
|
|
![]() |
| Tags |
| poznań |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|