daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > .be-forum > Urbi & Infra > Mobil & Infra > Spoorwegen / Chemins de ferGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old February 18th, 2011, 05:46 AM   #41
Jeffersoooooon
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 3
Likes (Received): 0

Oude Antwerpen Centraal

Hoi,


Kan er iemand mij wat meer info verschaffen over het oude centraal station, liggende waar nu het koninklijk atheneum ligt. Het zou in gebruik geweest zijn vanaf 1854 tot 1873.

Als ik het bij het rechte eind heb ten minste. Want op volgende kaart kan je duidelijk te sporen richting roosendaal naar boven zien lopen. Het eindstation lag toen niet waar antwerpen centraal nu ligt, maar waar het koninklijk atheneum nu is (want eigenlijk ook de vorm heeft van een station):

http://img11.imageshack.us/f/18xxantwmilit.jpg/

Klopt dit allemaal? Is er ook iets van beeldmateriaal in dat geval?

Alvast bedankt,

Jefferson
Jeffersoooooon no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old February 18th, 2011, 07:59 PM   #42
focus1965
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 4,249
Likes (Received): 2655Vooreerst welkom op dit forum!

Ik zal je verwijzen naar een Antwerpse bibliotheek, waar je hopelijk of misschien nog wel het boek "Antwerpen op het Spoor" uit 1986 kan terugvinden. Het is alleszins dit boek dat ik als bron zal gebruiken om je trachten te beantwoorden.

In feite moet je ook wat (stads)geschiedenis erbij halen: buiten de huidige Leien (toen nog water) lag er omstreeks 1830 totaal niets. Men verkoos om strategische redenen - er waren genoeg oorlogen geweest - om binnen de stadspoorten te wonen.

Dan heb je nog een 2de accefietje: in die periode bestond er nog geen fotografie en schilderijen en gravures waren toen de enige mogelijkheden om iets vast te leggen: dit verklaart waarom de inhuldiging van de eerste spoorlijn in België alleen maar onderstaand beeld bestaat, dat vele jaren nadien als postkaart gereproduceerd werd:

[IMG]http://i54.************/2a7imj4.jpg[/IMG]

Nu bezit ik met zekerheid wel een gelijkaardige postkaart (maw. een gravure die als postkaart is uitgebracht) over de omgeving van de Kipdorpbrug: dit was natuurlijk ook echt een brug over water! Helaas kan ik daar de hand niet onmiddellijk op leggen: die zit niet waar ik ze vandaag zou klasseren. Als ze ooit bovenkomt, zal ik die wel posten. Heel spijtig, want het is een interessant exemplaar, maar ik ga er geen uren achter zoeken.

Maar terug naar je vraag: op 15/07/1835 begon men met de aanleg van de spoorlijn naar Antwerpen, die op 3/5/1836 ingehuldigd werd. (off-topic, maar ik blijf verbaasd van de snelheid waarmee men toen iets kon realiseren en de traagheid van nu). Het was tijdelijk enkelsporig maar reeds in 06/1837 werd het 2e (dubbel)spoor in gebruik genomen.
Het stationsemplacement te Antwerpen bestond uit één houten barak, drie tenten, vier sporen, een draaischijf en was buiten de Spaanse vestingen gelegen (dus buiten de huidige Leien) en slechts toegankelijk via de Kipdorppoort (en de weg naar Turnhout). Het was opgevat als tijdelijk station.

Ik zal nog een belangrijke datum meedelen: 26/06/1854: toen reed de eerst goederentrein op de pas geopende lijn naar Nederland. Die staat al op de kaart die je postte!

Nu ga ik terug naar voormeld boek (+ boek "in een klein stationneke - De Stations in de Provincie Antwerpen) en lees ik het volgende:
Het stationsgebouw van Borgerhout bevond zich op de plaats waar thans het pleintje aan de Breydelstraat is gelegen. Ter vervanging van dit oude eerste stationsgebouw werd er in 1854 een nieuw houten stationsgebouw opgericht ten zuiden van de drukker worden overweg in de weg naar Turnhout (nu: Carnotstraat) en ietsje meer naar het oosten (maw. naar de huidige locatie).

Van dit stationsgebouw bestaat er wel een postkaart, dat Grand Bazar zaliger - nu alweer Carrefour - ooit aan haar klanten voor haar 100 jarig jubileum heeft aangeboden:

[IMG]http://i56.************/219aqog.jpg[/IMG]

De achterzijde (tekst) van deze postkaart geeft wat tekst weer: de data zijn vrij ongeveer, maar kloppen wel grotendeels met hetgeen hierboven staat.

[IMG]http://i54.************/311mb0n.jpg[/IMG]

De rest van het verhaal (het huidig Antwerps Centraal Station) is bekend, of opgooglebaar (denk ik toch) en daar ga ik niet verder op in.

Ik kom terug op de kaart die je postte, want je begrijpt het al: die situatie (combinatie van het westelijker gelegen station EN de lijn naar NL) heeft NOOIT bestaan. Mijn vermoeden - dat zal ook zo wel blijven - is dat de cartograaf rond 1840 in Antwerpen geweest is en een hoop plannen van toekomstige straten, pleinen en spoorlijnen gezien heeft en met al dat fraais een kaart heeft uitgebracht hoe het er zou moeten uitzien.

Ik baseer me ook op het feit dat de lijn Linkeroever - Gent wel op de kaart getekend staat (ingehuldigd in 11/1844), maar niet het "station" (ontvangstgebouw) van de Rechteroever (station van Waas): dit staat er niet op en werd tegelijkertijd ingehuldigd, tesamen met een veerdienst!
Wat er wel op staat, is de Zuidercitadel: die werd pas vanaf 1874 afgebroken.
Ik heb dus ernstig mijn twijfels over de juistheid van de kaart. Overigens was het totaal niet ongebruikelijk - zelfs 100 jaar later - om geplande wegen toch op een kaart aan te brengen: alzo kennen we nu geplande tracés van nooit gebouwde autowegen, zoals de grote Ring rond Antwerpen, die toch op sommige wegenkaarten (zij het met stippellijn) terecht gekomen is...

Dit is mijn theorie, maar als iemand een andere visie heeft: graag dan!

focus1965

Last edited by focus1965; February 18th, 2011 at 08:19 PM.
focus1965 no está en línea   Reply With Quote
Old February 19th, 2011, 05:05 PM   #43
Jeffersoooooon
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 3
Likes (Received): 0

Antwerpen centraal

Bedankt voor je post!


Ben zelf die dag naar erfgoedbib van hendrik consience geweest. Heb daar het boek kunnen inzien van sporen door antwerpen.

Er staat inderdaad niets dat het station op een andere plek dan het astridplein heeft gelegen. Wat ik wel vond is volgende kaart, die je ook wel zult gezien hebben:

http://img16.imageshack.us/i/treinsp...centr1870.jpg/

Volgens mij moet die kaart wel kloppen. De knik dat het spoor maakt is wel vreemd. Komt dit doordat de straten er eerst lagen, en hierna de sporen over de straten zijn gelegd?

Boek van "Sporen door Antwerpen" is overigens een heel interessant boek.
Jeffersoooooon no está en línea   Reply With Quote
Old February 19th, 2011, 07:12 PM   #44
focus1965
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 4,249
Likes (Received): 2655Toch wel: op blz. 37 staat de tekst die ik letterlijk heb overgenomen en in het vet getypt heb: het ging over de ligging van het eerste station (en zo te lezen niet meer dan een tentenkamp...) nabij de Breydelstraat.

Om je andere vragen te beantwoorden, moet je dan weer andere geschiedenisboeken raadplegen, namelijk welke straten waar en wanneer werden aangelegd.
In 1836 - de komst van de trein uit Brussel - lag er heus niet veel en om dit eventjes te situeren: het zuid (omgeving Lambermontplaats) is er pas 40 jaar later gekomen. Het atheneum zelf op de Rooseveltplaats is er maar in... 1884 gekomen!

Achter die ene postkaart "Antwerpen in 1860" heb ik niet verder gezocht, maar met zekerheid weet ik dat heel wat straten pas aangelegd werden na de komst van de spoorlijn.

De fotografie liet eind 19e eeuw nog lang niet toe om rijdende objecten scherp te fotograferen: dit betekent dat er geen opnames bestaan buiten de stations, waar overigens toen quasi niets te zien viel en waar men dus zeer zeker geen dure fotoplaat aan zou wijden.

De meeste (of althans veel) straten zijn er dus pas na de komst van de spoorlijn gekomen, dat dus buiten de stad lag.
Verder is op je vorige kaart een aantal toen reeds bestaande zichtbaar, maar op het rechtse deel (Borgerhout) is het duidelijk dat er een aantal huidige straten nog niet vermeld staan, maar dit betekent dan weer niet dat alle getekende straten ook toen effectief al bestonden: ze konden (volgens mij) in aanleg zijn of gewoon enkel op de tekenplanken bestaan.

focus1965
focus1965 no está en línea   Reply With Quote
Old February 19th, 2011, 10:02 PM   #45
Jeffersoooooon
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 3
Likes (Received): 0

antwerpen centraal

ok bedankt voor vele info.


Ik ga volgende week sowiso naar felix archief en als ik daar geen kaarten vind dan terug naar consience bib. Daar heb ik via de server nog enkel interessante kaarten gevonden (heb ze nog niet opgevraagd). Het kan zijn dat het om dezelfde kaarten gaat die al op deze site geplaatst zijn. Dus volgende week weet ik meer, zal het dan sowiso posten.

grtz, Jef
Jeffersoooooon no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2011, 03:19 PM   #46
RaiderRAFC
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 217
Likes (Received): 24

Die kaart geeft wel enkele interessante weetjes:

- Er is sprake op die kaart van 2 versterkingswerken te Deurne (Lunette de Deurne en Fortin de Deurne). Is daar nog info over te vinden?
- Er loopt een spoor naar de huidige waagnatie (Ik vermoed dan ook dat hier ooit een halteplaats was voor de Red Star line, zoals een gids mij ooit vertelde).
RaiderRAFC no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2011, 11:06 PM   #47
syntric
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 413
Likes (Received): 24

Quote:
Originally Posted by RaiderRAFC View Post
Die kaart geeft wel enkele interessante weetjes:

- Er is sprake op die kaart van 2 versterkingswerken te Deurne (Lunette de Deurne en Fortin de Deurne). Is daar nog info over te vinden?
- Er loopt een spoor naar de huidige waagnatie (Ik vermoed dan ook dat hier ooit een halteplaats was voor de Red Star line, zoals een gids mij ooit vertelde).
Het fort van Deurne bestaat nog, en is nu de sporthal Arena. Werd verbouwd naar plannen van Braem, opvallendst was daarbij dat de binnenplaats overkoepeld werd. Ik heb altijd in die buurt gewoond. Wat meer info hierover: http://www.vmsw.be/Portals/0/objects...eurne2_web.pdf
syntric no está en línea   Reply With Quote
Old February 21st, 2011, 11:42 PM   #48
mato
Registered User
 
mato's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Antwerpen
Posts: 2,210
Likes (Received): 213

Quote:
Originally Posted by syntric View Post
Het fort van Deurne bestaat nog, en is nu de sporthal Arena. Werd verbouwd naar plannen van Braem, opvallendst was daarbij dat de binnenplaats overkoepeld werd. Ik heb altijd in die buurt gewoond. Wat meer info hierover: http://www.vmsw.be/Portals/0/objects...eurne2_web.pdf
En die schans van Deurne (lunette) is het huidige waterbouwkundige laboratorium, ex militaire slachterij, in Borgerhout aan de Berchemlei.
mato está en línea ahora   Reply With Quote
Old February 22nd, 2011, 12:31 AM   #49
focus1965
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 4,249
Likes (Received): 2655

Quote:
Originally Posted by RaiderRAFC View Post
Die kaart geeft wel enkele interessante weetjes:

- Er loopt een spoor naar de huidige waagnatie (Ik vermoed dan ook dat hier ooit een halteplaats was voor de Red Star line, zoals een gids mij ooit vertelde).
De Red Star Line is pas in 1873 opgericht!

De eerste jaren reden er effectief goederentreinen "door de stad", maar nogmaals: de stad stelde niets voor. Hiervoor moet je maar gauw naar de bouwvergunningen (raadpleegbaar via het stadsarchief/Felixarchief) kijken: je zal vaststellen dat er in de Van Straelenstraat - dat dus toen nog "nieuw" moest zijn - pas vanaf 1875 effectief gebouwd werd; de aanzet (hoekhuis) was wel al in 1871 maar alle andere huizen zijn er pas later (+/- 1880) gekomen.
Dit impliceert dus dat er nooit iemand uit zijn of haar raam treinen heeft kunnen zien passeren.

focus1965
focus1965 no está en línea   Reply With Quote
Old April 8th, 2011, 10:42 PM   #50
focus1965
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 4,249
Likes (Received): 2655

oud spoorplan Antwerpen

http://www.tassignon.be/trains/PDF/J...d%20Anvers.pdf

Een zeer leerzame spoorkaart uit 1896.

Antwerpen Centraal bestond toen niet en noemde Antwerpen Oost.
Er was wel een station dat Borgerhout heette en dat ter hoogte van het huidige (...) Antwerpen-Oost gelegen was.
De Fortenlijn lag er ook al en - even interessant - ook de verbinding die heden "Beukenlaan" noemt: het stuk dat recht getekend staat, is nog steeds even kaarsrecht!
Ook de spoorlijn door Edegem is terug te vinden, net als de toen 3 bestaande stations in Kontich!

focus1965
focus1965 no está en línea   Reply With Quote
Old April 9th, 2011, 01:27 AM   #51
manizales
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 234
Likes (Received): 32

Quote:
Originally Posted by focus1965 View Post
De Fortenlijn lag er ook al en - even interessant - ook de verbinding die heden "Beukenlaan" noemt: het stuk dat recht getekend staat, is nog steeds even kaarsrecht!
Niet helemaal. Lijn 25A liep via de Jan de Voslei, en dan in een lijn parallel met de Berkenlaan en de Cederlaan.

De Beukenlaan was toen al veel te chique om daar een spoorlijn door te trekken :-)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_25A
manizales no está en línea   Reply With Quote
Old May 10th, 2011, 04:06 PM   #52
the_mirage
Registered User
 
the_mirage's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Antwerp
Posts: 933
Likes (Received): 58

Heeft er iemand nog verdere info over de lijn 205, Lier-Oelegem? Eventueel foto's?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_205

__________________
You don't need eyes to see. You need Vision.
the_mirage no está en línea   Reply With Quote
Old May 12th, 2011, 05:11 PM   #53
Paul K
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 6
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by the_mirage View Post
Heeft er iemand nog verdere info over de lijn 205, Lier-Oelegem? Eventueel foto's?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_205
De info op Wikipedia is grotendeels letterlijk gekopieerd van mijn website, zie http://users.telenet.be/pk/lijnen.htm#DL
In het boek 150 jaar spoorwegen in de Kempen, uitgegeven bij Brepols in 2005 onder redactie van o.m. Hugo De Bot, dat ik daar ook vermeld, is wellicht nog meer info te vinden over deze lijn.
Paul K no está en línea   Reply With Quote
Old May 19th, 2011, 12:34 AM   #54
focus1965
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 4,249
Likes (Received): 2655

@ the Mirage

Je bent de 2e op enkele maanden tijd die er naar vraagt.
Uiteindelijk is er na veel zoekwerk toch één foto opgedoken uit vermoedelijk de 50er jaren: die foto werd in het begin van de lijn in Lier gemaakt.Meer foto's heb ik er niet van en blijkbaar zijn die ook moeilijk te vinden.
Mocht je echter zelf elders of toevallig iets vinden: ik ken nog andere liefhebbers...

Er is ook nog een interessant boekje over de geschiedenis van de spoorwegen in Lier (Lier 1860, uitgave uit 1985).

Ik ga kort trachten samen te vatten.

De lijn werd aangelegd naar aanleiding van de Duitse inval en maakte onderdeel van de lange Fortenlijn Lillo - Kapellen - Oelegem - Lier - Boom - Antwerpen Zuid. Het traject werd op 1 dag getekend (!) en 24 dagen later (1/10/1914) was het traject reeds aangelegd, inclusief 2 bruggen (!!).
Uiteindelijk heeft de spoorlijn nog haar nut (min of meer) bewezen door de Duitsers met zwaar geschut, met pantsertreinen, te bestoken. Maar veel heeft het niet uitgehaald.

In 1924 vroegen de burgemeester van Lier officieel om de lijn op te breken, maar industriëlen konden bereiken dat de lijn tussen Lier en Oelegem behouden blee. In de jaren 50 kende de lijn haar hoogtepunt: de industrie draaide terug op volle toeren en ook de britse legerbasis kende een drukke bedrijvigheid.

Uiteindelijk verdween dit alles en op 23/09/1980 werd het KB getekend dat opbraak van deze lijn toeliet, wat ook effectief later gebeurde.

Als je me een pm stuurt, dan scan ik het artikel wel in en mail het je door (vergeet dan niet je mailadres te geven).

focus1965
focus1965 no está en línea   Reply With Quote
Old May 27th, 2011, 09:41 PM   #55
highlandcattle
Registered User
 
highlandcattle's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 278
Likes (Received): 1

Niet echt voor deze Thread:Weet er iemand of het spoor enplacement/rangeerstation aan het foorplein, hof ter loo, guldensporenstraat nog actief gebruikt wordt ? Of wat de plannen daar omtrend zijn , wij zijn naar wat huizen in de buurt gaan kijken dus dit intresseert ons wel. Weet er iemand hoeveel treinen daar per dag +/- passeren?
__________________
mijn tram blog:Trams voer A

Last edited by highlandcattle; May 27th, 2011 at 10:25 PM.
highlandcattle no está en línea   Reply With Quote
Old May 27th, 2011, 10:15 PM   #56
focus1965
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 4,249
Likes (Received): 2655

Vermoedelijk ben je tijdens een spoorstaking of zo gaan kijken: zoniet zou je wel vaststellen dat het daar het drukste punt van België is wat goederenverkeer betreft en dit 24u aan een stuk, behalve de zondag en gedeeltelijk ook 's zaterdags namiddag.
Schijnpoort wordt nog actief gebruikt voor locwissels, treinen keren enz.
Het emplacement aan de Guldenspoorstraat (die driehoek) wordt niet meer gebruikt... om treinen te stallen sinds de aanleg van de tunnel onder het C.S.
focus1965 no está en línea   Reply With Quote
Old May 27th, 2011, 10:42 PM   #57
highlandcattle
Registered User
 
highlandcattle's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 278
Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by focus1965 View Post
Vermoedelijk ben je tijdens een spoorstaking of zo gaan kijken: zoniet zou je wel vaststellen dat het daar het drukste punt van België is wat goederenverkeer betreft en dit 24u aan een stuk, behalve de zondag en gedeeltelijk ook 's zaterdags namiddag.
Schijnpoort wordt nog actief gebruikt voor locwissels, treinen keren enz.
Het emplacement aan de Guldenspoorstraat (die driehoek) wordt niet meer gebruikt... om treinen te stallen sinds de aanleg van de tunnel onder het C.S.
Dat dacht ik al langs de singel zie ik altijd wel een trein rijden als ik passeer. Maar de kant van de Guldensporenstraat valt dus wel mee. Maar dat emplacement gaat niet opgebroken worden en kan dus terug in dienst komen? Alvast bedankt voor de info!
__________________
mijn tram blog:Trams voer A
highlandcattle no está en línea   Reply With Quote
Old May 27th, 2011, 11:53 PM   #58
Eimai
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 469
Likes (Received): 50

Quote:
Originally Posted by highlandcattle View Post
Niet echt voor deze Thread:Weet er iemand of het spoor enplacement/rangeerstation aan het foorplein, hof ter loo, guldensporenstraat nog actief gebruikt wordt ? Of wat de plannen daar omtrend zijn , wij zijn naar wat huizen in de buurt gaan kijken dus dit intresseert ons wel. Weet er iemand hoeveel treinen daar per dag +/- passeren?
Die sporen aan Schijnpoort zijn op te delen in drie stukken:

Langs de Guldensporenstraat liggen de bundels voor de reizigerstreinen. Deze hebben de functie van wijkbundel (ok, niet volgens de definitie, maar soit) van Antwerpen-Centraal. De treinen die beginnen te rijden vanaf Antwerpen-Centraal komen meestal uit Schijnpoort waar ze werden klaargemaakt en samengesteld, en treinen op het einde van hun dienst worden hier weer naartoe gebracht en platgezet. De carwash is er ook gelegen. Activiteit heb je hier dus wel de klok rond, maar veel lawaai geeft het nu ook weer niet.

Langs de kant van de Singel liggen de goederenbundels. Hier zie ik nu niet zoveel activiteit als de reizigersbundel, al zijn er meestel wel enkele treinen opgesteld. Er zijn geruchten om die goederenbundel op te breken omdat het niet echt een geschikte plek is daar tussen de bebouwing, maar ik weet niet hoeveel waarheid achter die geruchten zitten. Zo zijn er ook geruchten dat de reizigersbundel naar de bundel van Luchtbal zou verhuizen, maar dat zie ik de eerste tien jaar toch ook niet gebeuren.

Maar wat qua lawaaihinder veel erger is zijn de sporen van het ringspoor zelf. ier passeren bijna alle goederentreinen van de Antwerpse haven, wat wel voor heel wat gedreun kan zorgen, heel de dag en nacht door. Dan hangt het er maar vanaf of je daar last van hebt of niet; meestal wordt je dat snel genoeg gewoon eens je er woont.


Tussen haakjes, ik denk dat focus1965 de Guldensporenstraat met de Guldenvliesstraat in Berchem verwart... Bundels in de driehoek daar zijn er inderdaad niet meer te vinden (er is nog een bundeltje van twee of drie sporen, maar ik denk niet dat daar het afgelopen jaar al een trein gebruik van heeft gemaakt)
Eimai no está en línea   Reply With Quote
Old May 28th, 2011, 01:18 AM   #59
focus1965
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 4,249
Likes (Received): 2655

Quote:
Originally Posted by Eimai View Post
Tussen haakjes, ik denk dat focus1965 de Guldensporenstraat met de Guldenvliesstraat in Berchem verwart...
klopt, foutje van mij, dit heb je als je vlug uit geheugen typt.
Maar het is inderdaad van de voorbijrijdende goederentreinen dat men het meeste hinder kan hebben.
Kan, want dit hangt van verschillende factoren af, die natuurlijk niets met deze draad te maken heeft.

Raad voor highlandcattle: bezoek zo'n huis niet tijdens het weekend maar best op een werkdag. Als het enkel in het weekend kan, ga dan gewoon, maar kom later "geïnteresseerde koper" op een gewone dag nog eens langs om iets op te meten, na te zien or whatever, maar vooral om je oren te spitsen...

focus1965
focus1965 no está en línea   Reply With Quote
Old May 29th, 2011, 12:13 AM   #60
the_mirage
Registered User
 
the_mirage's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Antwerp
Posts: 933
Likes (Received): 58

Merci Focus. De lijn liep verder door langs het kanaal naar Wijnegem stond er op wikipedia als ik me niet vergis? En die fortenlijn, die liep dan parallel naast het anti-tankkanaal, meterspoor? Ging deze dan via een brug over het Albertkanaal?

En Highlandcattle, de bundel FNZG (Schijnpoort) kant Guldensporenstraat wordt de klok rond gebruikt. En indd, op het ringspoor passeren veel goederentreinen, deze maken wel wat lawaai, maar het is niet meteen zeer storend denk ik, je hebt ook het geluid van de ring dat er mee in opgaat. In de bundel is wel constant de klok rond activiteit: onderschat het lawaai hier niet van: treinen die traag in wissels rijden maken ook veel herrie, de motoren van de machines die staan te draaien, de omvormers van de rijtuigen...en tussen 10 u PM - 2 u AM en 4 u AM - 6 u AM is het het drukst...en het ziet er niet naar uit dat deze zal verdwijnen aangezien hier de treinen staan die Antwerpen-Centraal nodig heeft.
__________________
You don't need eyes to see. You need Vision.
the_mirage no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 08:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

tech management by Sysprosium