daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy (aug.2, 2013) | DMCA policy | flipboard magazine

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Cityscapes

Cityscapes discussion, photography and news of towns, cities, districts and states.



Reply

 
Thread Tools
Old November 2nd, 2011, 05:23 PM   #9001
haikalcool2u
Registered User
 
haikalcool2u's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Kuala Terengganu
Posts: 709
Likes (Received): 7

Quote:
Originally Posted by tukul besi View Post
aku tertanya-tanya bilakah projek KT sentral akan dimulakan? senyap je.
mungkin sehari sebelum election baru nak start
haikalcool2u no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old November 2nd, 2011, 05:36 PM   #9002
tukul besi
BANNED
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 453
Likes (Received): 0

yeah,feedback/commennt daripada admin Kuala Terengganu 1st condominium


  • Soft launching as in testing market responds over this current designs. Meetings has being held with MBKT and all details are designed according to the requirements given by MBKT. Submission for final approval will be held by end of this month.

    First of all, check what does LHW stands for? Please do that before saying LHW is representing Luxury Hotels of The World. It doesn't make sense when you said so and it does not even applicable in K.Terengganu Company list? Check it before pointing it as a scam? Please do that and come back to me and tell me what does LHW Building Management Co Sdn.Bhd. stands for in K.Terengganu. Thanks. I'm sorry to say that this is not a cheap blog as I do not post up any information over here? Did u read the latest post? Come to office and view it for yourself.

    As for discounts, 35 units was earlier decision but we have lowered down the quota as things are going off fast. Don't even bother to invest. Not much bumi quota and I could surely suggest you that you won't get the chance to touch Bumi quota. Don't mind investing or considering. Thanks.

  • For your valued information Mr*****X, do not criticize on things before u do a full research and clarification. Getting yourself over here with negative words doesn't proof anything and seriously, it makes you look funny as in the latest post, if you are interested, you should have called up instead of giving all negative words and trying to sabotage a project not solely meant for Bumi? I'm so sorry to disappoint you but you should go for Government's Project instead of such (even though I know you definitely would) and just one advice, a person who are interested would call up instead of wasting time typing on a "cheap wall" as you said previously as I really don't check much here. This page is just to create awareness among my friends. Not for those who are not invited unless specifically shown with full-interest over purchasing the project. Thanks.
  • well, no worries over the existence of our project in MBKT website because it will never be posted up unless we have gone through the submission for approval and got the approval and after weeks or even month, then it will be there. therefore, it is not there but i can assure u this is no scam (reason being, if it's a scam, why not taking the deposit into account instead of sending it over to lawyer firm and all funds are parked under one new account and earning interest + able to be fully refund if the project has anything goes wrong before official launch?) furthermore, everything comes with black and white under observation of lawyer firm? well, just to say that nothing relates about the capability of purchasing or even considering but in fact, things are real and there is no need of such effort in criticizing things before a valid research over company profile and previous contribution and capability in KT's development.
tukul besi no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 05:48 PM   #9003
hazlan
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 660
Likes (Received): 63

Quote:
Originally Posted by Zulhelmi View Post
kemarin ada jmpa orang KT datang AS for the 1st time. dia cakap:
- KT susah nak cari hotel
- stadium yang roboh tu memang dah x leh nk buat apa2 dh, skarang dah tumbuh lalang
- AS lagi padat, pack, dan banyak hotel dari KT
aku x paham dgn kau yg asyik compare KT dgn alor star....
apa kepentingan alorstar ko tu kat thread ni???
hazlan no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 05:49 PM   #9004
hazlan
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 660
Likes (Received): 63

Quote:
Originally Posted by hazmanazhar View Post
Allah Peliharakanlah Terengganu (tahun 90-an lagi ada doh ni)





KT dari kawasan bot penambang Seberang Takir

Apakah nasib bot penambang selepas ini?adakah akan selamat atau
akan dihapus atas nama pembangunan?






hotel atas air


sejak bila pulak ada hotel atas air ni... bijokkk gok
hazlan no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 05:52 PM   #9005
mrhehe
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3,031
Likes (Received): 143

Quote:
Originally Posted by tukul besi View Post
yeah,feedback/commennt daripada admin Kuala Terengganu 1st condominium


  • Soft launching as in testing market responds over this current designs. Meetings has being held with MBKT and all details are designed according to the requirements given by MBKT. Submission for final approval will be held by end of this month.

    First of all, check what does LHW stands for? Please do that before saying LHW is representing Luxury Hotels of The World. It doesn't make sense when you said so and it does not even applicable in K.Terengganu Company list? Check it before pointing it as a scam? Please do that and come back to me and tell me what does LHW Building Management Co Sdn.Bhd. stands for in K.Terengganu. Thanks. I'm sorry to say that this is not a cheap blog as I do not post up any information over here? Did u read the latest post? Come to office and view it for yourself.

    As for discounts, 35 units was earlier decision but we have lowered down the quota as things are going off fast. Don't even bother to invest. Not much bumi quota and I could surely suggest you that you won't get the chance to touch Bumi quota. Don't mind investing or considering. Thanks.

  • For your valued information Mr*****X, do not criticize on things before u do a full research and clarification. Getting yourself over here with negative words doesn't proof anything and seriously, it makes you look funny as in the latest post, if you are interested, you should have called up instead of giving all negative words and trying to sabotage a project not solely meant for Bumi? I'm so sorry to disappoint you but you should go for Government's Project instead of such (even though I know you definitely would) and just one advice, a person who are interested would call up instead of wasting time typing on a "cheap wall" as you said previously as I really don't check much here. This page is just to create awareness among my friends. Not for those who are not invited unless specifically shown with full-interest over purchasing the project. Thanks.
  • well, no worries over the existence of our project in MBKT website because it will never be posted up unless we have gone through the submission for approval and got the approval and after weeks or even month, then it will be there. therefore, it is not there but i can assure u this is no scam (reason being, if it's a scam, why not taking the deposit into account instead of sending it over to lawyer firm and all funds are parked under one new account and earning interest + able to be fully refund if the project has anything goes wrong before official launch?) furthermore, everything comes with black and white under observation of lawyer firm? well, just to say that nothing relates about the capability of purchasing or even considering but in fact, things are real and there is no need of such effort in criticizing things before a valid research over company profile and previous contribution and capability in KT's development.
senang je jwp kat pemaju tu..klu dia belum submit plan mcm mana dia leh collect deposit? dan ada lawyer sggup pgg duit tu? sdgkan ianya illegal...

syarat collect deposit..pemaju kena la dptkan lesen pemaju bg projek tersebut...dan utk dptkan lesen pemaju..pemaju kena la dah dpt kelulusan plan bangunan dri MBKT...

sekiranya pemaju belum ada lesen bagaimana dia blh amik deposit?? dan sekiranya ada org yg report pd KPKT..pemaju tersebut blh diambil tindakan dan di penjarakan...mcm kes di perak 3-4 tahun lps 2 org pengarah pemaju di penjara 2 tahun sbb collect deposit mcm kes mcm ni ler...
mrhehe no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 05:56 PM   #9006
hazlan
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 660
Likes (Received): 63

aku tgk penduduk KT terlalu dahagakan pembangunan yg drastik... project KTCC tu terlalu ambitious...jgn berharap sgt... kalau ada pun bukan sekaligus.... sabar .... masa zaman wan moktar dulu masing2 pakat gi hock kee seng dan pusat,dgn syarikat khelass jln banggol, takde sapa pun bising...
hazlan no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 05:56 PM   #9007
haikalcool2u
Registered User
 
haikalcool2u's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Kuala Terengganu
Posts: 709
Likes (Received): 7

Quote:
Originally Posted by hazlan View Post
sejak bila pulak ada hotel atas air ni... bijokkk gok
masa monsun cup je ade hotel tu
haikalcool2u no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 05:57 PM   #9008
hazlan
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 660
Likes (Received): 63

Quote:
Originally Posted by mrhehe View Post
senang je jwp kat pemaju tu..klu dia belum submit plan mcm mana dia leh collect deposit? dan ada lawyer sggup pgg duit tu? sdgkan ianya illegal...

syarat collect deposit..pemaju kena la dptkan lesen pemaju bg projek tersebut...dan utk dptkan lesen pemaju..pemaju kena la dah dpt kelulusan plan bangunan dri MBKT...

sekiranya pemaju belum ada lesen bagaimana dia blh amik deposit?? dan sekiranya ada org yg report pd KPKT..pemaju tersebut blh diambil tindakan dan di penjarakan...mcm kes di perak 3-4 tahun lps 2 org pengarah pemaju di penjara 2 tahun sbb collect deposit mcm kes mcm ni ler...
dh ada flyer ?
ni kira mcm soft-launch, tp kenapa x de lesen pemaju...
hazlan no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 06:01 PM   #9009
hazlan
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 660
Likes (Received): 63

Quote:
Originally Posted by Zulhelmi View Post
sabaq laaa... sori la kalau aku pun byk bagi contoh kt kedah tapi pun kedah n terengganu byk persamaan, esp KT dan AS.

So anyway, hampa kena sabaq... AS dpt status bandaraya tahun 2001. sekarang 2011 baru boom dengan projek2 pembangunan. so lebih kurang 10 tahun tunggu bru nk merasa pembangunan yang ada kelas.. hampa kira ok la, dah launch KTCC, projek mega bernilai RM5 billion... tapi pun, jgn excited sgt wahai rakan2 ku kat sini... lagi x siap benda tu, jgn mengharap sgt.
x sama...KT bandaraya maritim, ada laut, pantai dan sungai...AS bandar tgh sawah
KT bandaraya tourism yg sering dikunjungi pelancong dlm mahupun luar negara
AS is one of less-visited city...x da sapa nak pi !!! jgn teriak naaaa
hazlan no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 06:08 PM   #9010
kaskas
Registered User
 
kaskas's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 730
Likes (Received): 98

Quote:
Originally Posted by hazlan View Post
aku tgk penduduk KT terlalu dahagakan pembangunan yg drastik... project KTCC tu terlalu ambitious...jgn berharap sgt... kalau ada pun bukan sekaligus.... sabar .... masa zaman wan moktar dulu masing2 pakat gi hock kee seng dan pusat,dgn syarikat khelass jln banggol, takde sapa pun bising...
aku hanya mengharapkan KT zero rempit
skrg jpj dgn polis rancak buat roadblock siang mlm..sampai habis aku pun kena kes cermin gelap...skrg dunia dh panas woooii..kite bukan duk di zaman aisberg...

tp 1 yg bagus, mat2 rempit dh kurang..
kaskas no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 06:20 PM   #9011
tukul besi
BANNED
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 453
Likes (Received): 0

Operasi Besar-besaran JPJ Terhadap Pengguna Motosikal Tahun Depan

KUALA TERENGGANU, 31 Okt (Bernama) -- Mulai tahun depan, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan mengadakan operasi secara besar-besaran di seluruh negara memandangkan kadar kemalangan pengguna motosikal semakin kritikal.

Timbalan Ketua Pengarah JPJ Datuk Ismail Ahmad berkata perkembangan ini boleh dilihat pada data-data Ops Sikap sempena Hari Raya Aidilfitri baru-baru ini yang menyaksikan kemalangan membabitkan pengguna motosikal meningkat kepada 61.6 peratus berbanding 59.7 peratus pada tahun lepas.

"Kalau kita tengok dalam tempoh 2001-2010, kadar kemalangan maut di kalangan pengguna motosikal ialah 58.2 peratus," katanya kepada pemberita selepas majlis sambutan Hari Inovasi JPJ Peringkat Negeri Terengganu di sini hari ini.

Turut hadir Pengarah JPJ negeri Abdul Rahman Emang Anyie.

Ismail berkata memandangkan masalah motosikal begitu kritikal di Terengganu, negeri itu dipilih sebagai perintis operasi tersebut diikuti negeri-negeri yang lain dari semasa ke semasa.

Beliau berkata hasrat JPJ untuk mengurangkan kadar peratus kemalangan maut tidak akan berjaya sekiranya ada peningkatan kemalangan di kalangan pengguna motosikal.

Ismail berkata JPJ telah mengeluarkan saman terhadap pengguna motosikal sepanjang Op Sikap yang lalu di Terengganu sebanyak 1,807 dan 12 buah di sita atas pelbagai kesalahan.

Beliau berkata pada Hari Raya Aidiladha ini JPJ akan mengadakan operasi secara sederhana di seluruh negara.

Sementara itu, katanya usaha ke arah kecemerlangan adalah satu usaha yang berterusan, tanpa had waktu atau batasan.

"Hari inovasi hendaklah dilihat sebagai hari bagi mengulangi iltizam atau komitmen warga JPJ kepada kerajaan dan rakyat," katanya.

-- BERNAMA
tukul besi no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 06:56 PM   #9012
Zulhelmi
Registered User
 
Zulhelmi's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Alor Setar Metropolitan Area
Posts: 1,921
Likes (Received): 39

Quote:
Originally Posted by hazlan View Post
x sama...KT bandaraya maritim, ada laut, pantai dan sungai...AS bandar tgh sawah
KT bandaraya tourism yg sering dikunjungi pelancong dlm mahupun luar negara
AS is one of less-visited city...x da sapa nak pi !!! jgn teriak naaaa
Nope, none taken. Memang pun AS is the least visited city in Malaysia... Itu memang tak dinafikan la. Tapi pun puncanya sebab banyak lagi bandar2 utama lain di Kedah mcm Kulim, Sg Petani, Kuah dan Gurun, semua ada function masing2 bkn ibu negeri ambil semua function.

Sama dari segi populasi yang lebih kurang 200,000-300,000 lebih dan keadaan bandar masing-masing ketika diberi taraf bandaraya. Maksud aku, both AS dan KT masa declare city-status sebenarnya tak berapa nk layak lagi kan? Dan persamaan dari segi keistimewaan masing-masing ada, AS dalam sawah, KT tepi laut. Dua2 istimewa tapi still tak dpt nk eksploit keistimewaan untuk pembagunan bandar. Growth rate yang lebih kurang rasanya...

But my point is, tunggu dan lihat... Jangan terlalu berharap. KTCC terlalu ambitious. Kalau pikir balik kan, buat apa nak tambak laut kalau tanah di Ganu masih luas tapi di Penang tanah dah makin sikit tapi still takda projek tambak laut yang mega mcm KTCC...
__________________
ALOR SETAR metro area
• Peace • Vibrant • Traditional • Beautiful • Fresh • Delicious • Friendly •
Zulhelmi no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 07:45 PM   #9013
hazmanazhar
Perantau di Bumi Tuhan
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,225
Likes (Received): 224

Quote:
Originally Posted by Zulhelmi View Post
Nope, none taken. Memang pun AS is the least visited city in Malaysia... Itu memang tak dinafikan la. Tapi pun puncanya sebab banyak lagi bandar2 utama lain di Kedah mcm Kulim, Sg Petani, Kuah dan Gurun, semua ada function masing2 bkn ibu negeri ambil semua function.

Sama dari segi populasi yang lebih kurang 200,000-300,000 lebih dan keadaan bandar masing-masing ketika diberi taraf bandaraya. Maksud aku, both AS dan KT masa declare city-status sebenarnya tak berapa nk layak lagi kan? Dan persamaan dari segi keistimewaan masing-masing ada, AS dalam sawah, KT tepi laut. Dua2 istimewa tapi still tak dpt nk eksploit keistimewaan untuk pembagunan bandar. Growth rate yang lebih kurang rasanya...

But my point is, tunggu dan lihat... Jangan terlalu berharap. KTCC terlalu ambitious. Kalau pikir balik kan, buat apa nak tambak laut kalau tanah di Ganu masih luas tapi di Penang tanah dah makin sikit tapi still takda projek tambak laut yang mega mcm KTCC...

KT tetap berbeza dari Alor Setar....
kenapa saya berkata sedemikian?
Kerana saya berasal dari Terengganu dan sekarang menetap di Alor Setar.


perbezaan antara Terengganu dan Kedah adalah berkait dengan soal duit dan politik....

Terengganu adalah negeri yang kaya dengan hasil minyak....
projek2 mega sememangnya ditunggu-tunggu oleh para politician utk
mendapatkan keuntungan kepada kroni (sorry to said)


Alor Setar hanyalah sebuah bandar biasa yang pendapatan negerinya tidaklah sehebat Terengganu

Buktinya banyak....Alor Setar masih terkial-kial untuk menguruskan sistem kebersihannya...saya dapat lihat kerana dulu orang2 alor setar sanggup mengusung sampah dan berdemo kerana masalah ketidakcekapan dan ketiadaan wang oleh MBAS....

sekarang ini,walaupun telah ada penambahbaikan, tetapi dari segi landskap bandar dan kebersihan jalanraya terutamanya di bahu jalan alor setar masih di peringkat yang menyedihkan....

saya tak reka cerita pasal saya sekarang memang tinggal di Alor Setar...

Terengganu pulak dia banyak duit....sistem kebersihan bandar telah
ditender kepada kontraktor2 kecil

pavement dan jalanraya terengganu sangat bersih....landskap bandar terengganu adalah antara yang terbaik pada masa ini....


selain banyak duit,satu lagi faktor KTCC akan dibangunkan adalah faktor politik....

kerana dulu pimpinan Umno dengan bangganya menghina Pas tidak membawa pembangunan ke Terengganu (kerana royalti dirompak), sekarang mereka terpaksa bekerja keras untuk membuktikan bahawa mereka membawa pembangunan
hazmanazhar no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 07:57 PM   #9014
tukul besi
BANNED
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 453
Likes (Received): 0

nak tanye,tenant2 di bazaar warisan ape ye? ape yg menarik kat situ? aku tak penah pegi pun bazaar warisan....

Last edited by tukul besi; November 2nd, 2011 at 08:09 PM.
tukul besi no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 08:09 PM   #9015
mrhehe
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3,031
Likes (Received): 143

Quote:
Originally Posted by hazlan View Post
dh ada flyer ?
ni kira mcm soft-launch, tp kenapa x de lesen pemaju...
ada flyer ke xda lg ke xda mslh..cuma pemaju x blh amik deposit selagi belum dpt lesen pemaju dan permit iklan jualan..sekiranya ada mana2 pemaju berbuat demikian mmg blh dipenjarakan...sbb tu klu nak booking mana2 rmh klu pemaju tu mintak deposit kta kena minta dia tunjuk dulu lesen pemaju dan permit iklan jualan bg projek tersebut..kena ingat lesen pemaju ni satu lesen utk satu projek tu..klu dia ada 10 projek bermakna ada 10 lesen...

kenapa pemaju xda lesen?

sbb belum dpt lg kelulusan plan bangunan ler...itu syarat asas dan wajib utk dptkan lesen pemaju..

jd selagi xda lesen dan permit iklan tu mmg pemaju x blh amik deposit..klu dia mintak jgk blh report kepada KPKT utk mengelakkan kes penipuan...
mrhehe no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 08:30 PM   #9016
hazmanazhar
Perantau di Bumi Tuhan
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,225
Likes (Received): 224

Quote:
Originally Posted by tukul besi View Post
nak tanye,tenant2 di bazaar warisan ape ye? ape yg menarik kat situ? aku tak penah pegi pun bazaar warisan....

x silap saya sama macam atas pasar payang je kot....

jual batik sutera,tembaga,keropok dengan kerepek2 gitu....

tempat tu jadi pintu masuk kepada bukit puteri rasanya
hazmanazhar no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 08:33 PM   #9017
hazmanazhar
Perantau di Bumi Tuhan
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,225
Likes (Received): 224

KUALA LUMPUR, 2 Nov: Pembinaan Lebuhraya Jabor, Kemaman, Terengganu yang termasuk dalam sebahagian Lebuhraya Pantai Timur (LPT) menimbulkan persoalan, apabila dikesan menelan kos amat tinggi sehingga melebihi RM2 bilion dari harga asal.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menimbulkan persoalan itu berkata, kos asal pembinaan lebuhraya itu hanyalah RM3 bilion, tetapi kini telah menjadi RM5 bilion.

Menurut beliau, kejadian yang amat menyedihkan itu tidak sepatut berlaku kerana ia melibatkan wang rakyat yang sepatutnya digunakan dengan betul.

Katanya, projek tersebut telah dibina sejak tahun 2007 dan dijangka siap tahun lalu, tetapi masih juga tidak siap hingga sekarang.

"Siapakah yang bertanggungjawab dalam hal ini. Kenapa kejadian ini berlaku? Ini merupakan kelemahan JKR dan kementerian terbabit perlu bertanggungjawab dalam hal ini," katanya ketika berucap pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Kejadian itu, menurut beliau, belum lagi diambil kira dengan persoalan tol yang nantinya pasti akan mencetuskan pula beberapa tanda tanya lain.

"Sehingga sekarang, kita masih belum tahu siapakah yang akan mengendalikan tol dan siapakah yang akan memegang konsesinya," katanya.

Selain itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh turut mempersoalkan projek tidak cerdik Umno BN yang membina jambatan di atas daratan.

Katanya, projek tersebut dibina di daerah Kemaman, Terengganu dengan kos RM174 juta dan ternyata turut melibatkan kos amat tinggi sehingga melebihi RM70 juta dari harga sebenar.

"Ini merupakan satu projek pelik Umno BN yang membina jambatan di daratan dan dan kosnya pula amat tinggi serta melebihi kos sebenar," katanya yang juga Ketua Umum PKR.

Beliau turut membidas sikap para pemimpin Umno yang lebih mementingkan diri sendiri daripada memikirkan derita rakyat dengan membuat cadangan untuk menaikkan elaun wakil-wakil rakyat.

Sehingga kini, katanya, keniskinan tegar di kalangan rakyat masih belum diatasi, tetapi para pemimpin Umno sanggup membuat cadangan untuk menaikkan elaun wakil-wakil rakyat tanpa memikirkan derita rakyat.

"Nak naik gaji minima pun tak setuju. Peruntukan kepada ahli-ahli Parlimen atau wakil-wakil rakyat pun tak diberi dengan adil.

"Peruntukan kepada wakil-wakil rakyat atau ahli-ahli Parlimen pembangkang tak diberikan untuk membolehkan mereka mempergunakannya untuk kepentingan rakyat di kawasan masing-masing. Jadi susahlah saya nak sokong cadangan itu," katanya.

Beliau amat sedih kerana dalam keadaan nasib rakyat tidak terbela pun, masih terdapat para pemimpin Umno BN yang tergamak "songlap" wang rakyat dengan pelbagai cara termasuk menerusi projek-projek yang dibuat oleh kerajaan.


Bayangkan...dengan dua bilion tu,berapa banyak projek lain boleh
dibuat untuk Terengganu....ni lah padahnya silap pilih kontraktor
hazmanazhar no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 08:54 PM   #9018
pathoboy
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 679
Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by hazmanazhar View Post
KUALA LUMPUR, 2 Nov: Pembinaan Lebuhraya Jabor, Kemaman, Terengganu yang termasuk dalam sebahagian Lebuhraya Pantai Timur (LPT) menimbulkan persoalan, apabila dikesan menelan kos amat tinggi sehingga melebihi RM2 bilion dari harga asal.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menimbulkan persoalan itu berkata, kos asal pembinaan lebuhraya itu hanyalah RM3 bilion, tetapi kini telah menjadi RM5 bilion.

Menurut beliau, kejadian yang amat menyedihkan itu tidak sepatut berlaku kerana ia melibatkan wang rakyat yang sepatutnya digunakan dengan betul.

Katanya, projek tersebut telah dibina sejak tahun 2007 dan dijangka siap tahun lalu, tetapi masih juga tidak siap hingga sekarang.

"Siapakah yang bertanggungjawab dalam hal ini. Kenapa kejadian ini berlaku? Ini merupakan kelemahan JKR dan kementerian terbabit perlu bertanggungjawab dalam hal ini," katanya ketika berucap pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Kejadian itu, menurut beliau, belum lagi diambil kira dengan persoalan tol yang nantinya pasti akan mencetuskan pula beberapa tanda tanya lain.

"Sehingga sekarang, kita masih belum tahu siapakah yang akan mengendalikan tol dan siapakah yang akan memegang konsesinya," katanya.

Selain itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh turut mempersoalkan projek tidak cerdik Umno BN yang membina jambatan di atas daratan.

Katanya, projek tersebut dibina di daerah Kemaman, Terengganu dengan kos RM174 juta dan ternyata turut melibatkan kos amat tinggi sehingga melebihi RM70 juta dari harga sebenar.

"Ini merupakan satu projek pelik Umno BN yang membina jambatan di daratan dan dan kosnya pula amat tinggi serta melebihi kos sebenar," katanya yang juga Ketua Umum PKR.

Beliau turut membidas sikap para pemimpin Umno yang lebih mementingkan diri sendiri daripada memikirkan derita rakyat dengan membuat cadangan untuk menaikkan elaun wakil-wakil rakyat.

Sehingga kini, katanya, keniskinan tegar di kalangan rakyat masih belum diatasi, tetapi para pemimpin Umno sanggup membuat cadangan untuk menaikkan elaun wakil-wakil rakyat tanpa memikirkan derita rakyat.

"Nak naik gaji minima pun tak setuju. Peruntukan kepada ahli-ahli Parlimen atau wakil-wakil rakyat pun tak diberi dengan adil.

"Peruntukan kepada wakil-wakil rakyat atau ahli-ahli Parlimen pembangkang tak diberikan untuk membolehkan mereka mempergunakannya untuk kepentingan rakyat di kawasan masing-masing. Jadi susahlah saya nak sokong cadangan itu," katanya.

Beliau amat sedih kerana dalam keadaan nasib rakyat tidak terbela pun, masih terdapat para pemimpin Umno BN yang tergamak "songlap" wang rakyat dengan pelbagai cara termasuk menerusi projek-projek yang dibuat oleh kerajaan.


Bayangkan...dengan dua bilion tu,berapa banyak projek lain boleh
dibuat untuk Terengganu....ni lah padahnya silap pilih kontraktor
bkn salah pilih kontraktor tp salah pilih pemimpin rasanya..baca kt yahoo.com.my dari datuk idris jala sndri ckp malaysia bole bankrup xlama lg kalau kerajaan spend duit xbetul..2billion tu bkn takat bole buat pembangunan kt trg je tp bole jdkn semua daerah kt trg tu dinaiktaraf jd bndaraya..

p/s : negeri kaya, negara kaya tapi kalau x urus negeri/negara dgn betul mcm mana nk maju?
pathoboy no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 08:55 PM   #9019
hazmanazhar
Perantau di Bumi Tuhan
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,225
Likes (Received): 224

Quote:
Originally Posted by pathoboy View Post
bkn salah pilih kontraktor tp salah pilih pemimpin rasanya..baca kt yahoo.com.my dari datuk idris jala sndri ckp malaysia bole bankrup xlama lg kalau kerajaan spend duit xbetul..2billion tu bkn takat bole buat pembangunan kt trg je tp bole jdkn semua daerah kt trg tu dinaiktaraf jd bndaraya..

p/s : negeri kaya, negara kaya tapi kalau x urus negeri/negara dgn betul mcm mana nk maju?
no comment lah sebab bab politik ni isu yang sensitif sikit...hehehe
hazmanazhar no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 09:00 PM   #9020
pathoboy
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 679
Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by hazmanazhar View Post
x silap saya sama macam atas pasar payang je kot....

jual batik sutera,tembaga,keropok dengan kerepek2 gitu....

tempat tu jadi pintu masuk kepada bukit puteri rasanya
boleh tahan la bazar warisan tuu..ada parking..maybe dia juz nk meng-complete-kn lg pasar payang tuu..brdepan je kn dgn psr payang tuu?slalu jugak ke situ kalau balik kg..kdai mkn kt dpn bazar warisan kt tepi laut tu bole tahan sedap lauk dia..
pathoboy no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 04:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu