daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy (aug.2, 2013) | DMCA policy | flipboard magazine

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Македонски форум > Projects and Construction > Инфраструктура

Инфраструктура Infrastructure

Reply
 
Thread Tools
Old November 11th, 2011, 11:53 PM   #201
new wave
Registered User
 
new wave's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,476
Likes (Received): 138

new wave no está en línea   Reply With Quote
Old November 11th, 2011, 11:55 PM   #202
new wave
Registered User
 
new wave's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,476
Likes (Received): 138

new wave no está en línea   Reply With Quote
Old November 11th, 2011, 11:57 PM   #203
new wave
Registered User
 
new wave's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,476
Likes (Received): 138

new wave no está en línea   Reply With Quote
Old November 11th, 2011, 11:58 PM   #204
new wave
Registered User
 
new wave's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,476
Likes (Received): 138

new wave no está en línea   Reply With Quote
Old November 12th, 2011, 12:01 AM   #205
new wave
Registered User
 
new wave's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,476
Likes (Received): 138

new wave no está en línea   Reply With Quote
Old November 12th, 2011, 12:02 AM   #206
new wave
Registered User
 
new wave's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,476
Likes (Received): 138

new wave no está en línea   Reply With Quote
Old November 12th, 2011, 10:41 PM   #207
soncen
Registered User
 
soncen's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 6,989
Likes (Received): 2585

Very beautiful photos, yesterday the terminal finally open for planes, I congratulate.
__________________
Visit Slovenia & Visit Ljubljana

Last edited by soncen; November 12th, 2011 at 11:02 PM.
soncen no está en línea   Reply With Quote
Old November 13th, 2011, 08:48 PM   #208
new wave
Registered User
 
new wave's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,476
Likes (Received): 138

Very European comment thx Soncen !
new wave no está en línea   Reply With Quote
Old January 3rd, 2012, 05:49 AM   #209
YU-AMC
Aviation/Travel Nerd
 
YU-AMC's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Whitchurch, Ontario, Canada
Posts: 9,215
Likes (Received): 1024

I think Ohrid hit 120 000 pax in 2011.
YU-AMC no está en línea   Reply With Quote
Old January 17th, 2012, 07:02 PM   #210
mirza-sm
Lilium Bosniacum
 
mirza-sm's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Frederiksberg, CPH
Posts: 36,456
Likes (Received): 7759

From 25.03 Sarajevo - Skopje - Sarajevo, by BHairlines.
__________________
visitsarajevo.ba
mirza-sm está en línea ahora   Reply With Quote
Old February 20th, 2012, 09:50 PM   #211
new wave
Registered User
 
new wave's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,476
Likes (Received): 138

Зголемен број на патници забележан на македонските аеродроми
20.02.2012 - 17:40 | Бизнис
Во јануари оваа година на аеродромите во Македонија е забележано зголемување на бројот на превезени патници, споредено со истиот период во 2011 година.


Како што информираат од Министерството за транспорт и врски, од двата аеродрома - аеродромот „Александар Велики“ во Скопје и аеродромот „Св.Апостол Павле“во Охрид се превезени вкупно 68.877 патници, додека во истиот период минатата година биле превезени вкупно 51.710 патници, што претставува пораст од 23.5 %.

Порастот се должи на зголемениот број на патници на аеродромот „Александар Велики“ во Скопје, каде во јануари 2012 година се регистрирани 60.911 патници што во однос на истиот месец минатата година, кога биле регистрирани 44.875 патници, претставува зголемување за 35.7%.

Во истиот период е забележано и зголемување на бројот на редовни линии за 36.6%, односно 717 редовни линии во јануари 2012 во однос на 525 кои биле реализирани истиот период минатата година.

Исто така, забележан е вкупен пораст во бројот на операции на воздухоплови на двата аеродрома во јануари 2012 и истиот изнесува 923, што е за 17.1 % повеќе од 788-те операции на воздухоплови кои биле изведени во јануари 2011 година.

Во текот на 2011 година на двата аеродрома во Република Македонија биле превезени вкупно 834.273 патници што претставува пораст од 15% во однос на 725.472 превезени патници во текот на 2010 година.

Освен во превозот на патници, забележан е пораст и во карго-превозот од 9.8%.
new wave no está en línea   Reply With Quote
Old February 20th, 2012, 11:57 PM   #212
soncen
Registered User
 
soncen's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 6,989
Likes (Received): 2585

Interesting information, bravo Skopje...
__________________
Visit Slovenia & Visit Ljubljana
soncen no está en línea   Reply With Quote
Old March 10th, 2012, 03:44 AM   #213
N23SK
Registered User
 
N23SK's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Skopje
Posts: 143
Likes (Received): 0

Неколку слики од внатрешноста.

Сликте се сопственост на Andrej_LJ/Build.mk
N23SK no está en línea   Reply With Quote
Old March 31st, 2012, 07:46 AM   #214
new wave
Registered User
 
new wave's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,476
Likes (Received): 138

Повеќе од 100 илјади патници во авиосообраќајот
29.03.2012 - 13:46 | Бизнис
За над 20 отсто зголемен е бројот на превезени патници во авиосообраќајот во првите два месеца од годинава на аеродромите во Република Македонија споредено со истиот период во 2011 година, соопшти Министерството за транспорт и врски.


Во јануари, од двата аеродромa во државата „Александар Велики“ во Скопје и „Св. Апостол Павле“ во Охрид се превезени вкупно 63.877 патници, додека во истиот период минатата година биле превезени вкупно 51.710 патници, што е зголемување за 23,5 отсто. Во февруари, пак, зголемувањето изнесува 21,2 отсто, однсоно бројот на превезени патници е 48.756, наспроти 40.216 патници кои биле превезени во истиот месец лани.

За посочениот двомесечен период забележано е и зголемување за 28,5 отсто на бројот на редовни линии, односно нивниот број изнесува 1.264 во однос на 984 минатата година.

Зголемување има и во бројот на операции на воздухоплови на двата аеродрома којшто изнесува 1.698, што е за 11 проценти повеќе од операциите на воздухоплови изведени во јануари 2011 година.

Во делот на застапеност на дестинациите, според бројот на патници на аеродромот „Александар Велики“ во Скопје, најголем дел или 26 отсто од вкупниот број патници во овие два месеца патувале за Цирих, 14,3 отсто за Истанбул, 12,7 за Љубљана, следат седум отсто за Дизелдорф, 6,1 за Љубљана. Под шест проценти отпаѓа за дестинациите Белград, Загреб, Лондон, Будимпешта, Прага, Тревисо, Рим, Анкона и Измир.

- По реализирањето на проектот за модернизација на македонскиот аеродромски систем по пат на концесија, забележан е континуиран раст на бројот на патници и летови. Во текот на 2011 година на двата аеродрома во Македонија биле превезени вкупно 834.273 патници што претставува пораст од 15 отсто во однос на 725.472 превезени патници во текот на 2010 година. Освен во превозот на патници, забележан е пораст и во карго-превозот од 9,8 отсто, се вели во соопштението од Министерството за транспорт и врски.
new wave no está en línea   Reply With Quote
Old May 4th, 2012, 05:06 AM   #215
ProMKD
Registered User
 
ProMKD's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Skopje
Posts: 175
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Junkie View Post
Taxi! Only option as there is no bus line yet should be for some time..
As of February 2012, there is now officially a bus route from Skopje to the Alexander the Great airport. The ticket will only be a couple of Euros, and the transporter will be a private bus company from Skopje - Vardar Ekspres. The bus will start in the West of Skopje - Karpos 4 - at Hotel Aleksandar Palace. It will stop at Holiday Inn, Hotel Continental, and the Bus/Train Station in Aerodrom, then continue to the Airport.

Quote:
Промовирана автобуската линија до скопскиот аеродром

Петок, 02 Март 2012 12:05
Прочитано: 1434

„ТАВ Македонија“ вчера ја промовираше новата автобуска линија од центарот на Скопје до аеродромот „Александар Велики“.

Од вчера на оваа релација сообраќаат автобуси на превозникот „Вардар Експрес“ со кого ТАВ склучи договор за да го реши долгогодишниот проблем со превозот на патниците од аеродромот до Скопје.

На свеченоста, покрај Мурат Орнекол, генералниот оперативен директор на ТАВ и генералниот директор на „Вардар Експрес“ Мунир Колашинац, присуствуваа и градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски и градоначалникот на општина Петровец, Борче Митевски.

Патот на преговарање беше долг. По една година ние успеавме да се договориме. Сега го има единственото нешто што недостасуваше – изјави Орнекол.

Предвидено е автобуската линија да сообраќа со возен ред кој ќе биде приспособен според распоредот на летовите. Автобусите што ќе ги превезуваат патниците ќе застануваат на неколку попатни станици од центарот на Скопје, до аеродромот „Александар Велики“.

Автобусите на „Вардар Експрес“ ќе тргнуваат од платото пред хотелот „Александар Палас“ и на патот до аеродромот ќе застанува пред хотелот „Холидеј Ин“, кај транспортниот центар и пред хотелот „Континентал“. Автобусите ќе тргнуваат и застануваат и до деветпати во текот на денот и ноќта, во зависност од распоредот на летањ
http://www.time.mk/read/bcbc515480/f...8a8/index.html
ProMKD no está en línea   Reply With Quote
Old May 16th, 2012, 07:44 PM   #216
new wave
Registered User
 
new wave's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,476
Likes (Received): 138

Создадена правна рамка за летови меѓу Македонија и Австралија
16.05.2012 - 09:23 | Бизнис
Правна рамка за воспоставување дирекни летови меѓу Македонија и Австралија овозможува денеска потпишаниот Меморандум за разбирање помеѓу воздухопловните власти на двете држави.


Со Меморандумот, што го потпишаа директорот на македонската Агенција за цивилно воздухопловство Дејан Мојсоски и амбасадорката на Австралија во Белград Хелен Студерт, се утврдуваат аранжманите во меѓународниот воздушен транспорт на код шер – основа и други комерцијални договори меѓу двете земји.

- Меморандумот ќе помогне во развивањето на соработката меѓу двете држави во туризмот, економијата и инвестициите. Ова церемонијално потпишување е мал чекор, но потенцијалот што го создава е огромен, оцени амбасадорката Студерт.

Директорот на АЦВ појасни оти меморандумот е во согласност со насоките на ICAO за либерализација на воздушниот транспорт на глобално ниво. Создава можности за вклучување повеќе авиокомпании во транспортот на патници меѓу двете земји и отворање претставништва за продажба на авиобилети.

- Ова поврзување е во насока на јакнење на туризмот, како и ефикасно, економично и безбедно поврзување на Македонија со својата дијаспора и поврзаност со матичната држава на нашите иселеници, рече Мојсовски.

Според него, АЦВ презема активности за воспоставување правна основа за влез на авиопревозници на македонскиот пазар со цел што поголемо поврзување на Македонија.

- Веќе следната недела ќе ја парафираме спогодбата за отворено небо со Сингапур, а работиме на воспоставување редовна линија со Дубаи. Ги преземаме сите мерки и активности да создадеме правна основа за да можат авиопревозниците кои се заинтересирани да влезат на нашиот пазар, а со цел да се инвестира во економскиот потенцијал на државата, наведе Мојсовски.

Во тек се преговори за спогодби за воздушен транспорт на Македонија со Египет, Индија и Кина.
new wave no está en línea   Reply With Quote
Old May 24th, 2012, 10:15 PM   #217
new wave
Registered User
 
new wave's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,476
Likes (Received): 138

Парафирана билатералната спогодба за воздушен сообраќај меѓу владите на Македонија и Сингапур
24.05.2012 - 18:04 | Бизнис
Директорот на Агенцијата за цивилно воздухопловство на Република Македонија, Дејан Мојсоски и генералниот директор на цивилната воздухопловна власт на Република Сингапур, Јап Онг Хенг, денеска во Сингапур ја парафираа билатералната спогодба за воздушен сообраќај и потпишаа меморандум за разбирање меѓу двете земји.


Спогодбата за отворено небо, соопшти Агенцијата за цивилно воздухопловство, создава правна рамка за промоција на меѓународен воздушен сообраќај врз основа на либерален концепт и конкуренција, а се со цел да и се овозможат на патувачката јавност поголеми можности и избор на услуги, а во истовреме и да се обезбеди највисок степен на безбедност и обезбедување на воздушниот сообраќај од секаков вид закани.

Парафирањето на Спогодбата за отворено небо е и во насока на политиката на ИКАО, која ја промовираат двете земји, за глобална економска либерализација на меѓународниот воздушен транспорт и неговиот развој на конкуренстка основа без никакви ограничувања за сообраќајните слободи, пристапот на пазарот, тарифите, фрекфенциите и капацитетот.

На средбата, двајцата директори ги истакнаа добрите дипломатски односи меѓу двете земји, и ја потенцираа важноста на парафирањето на Спогодбата, која ќе придонесе за понатамошно подигнување на овие односи, во создавањето потенцијали за можни инвестиции во економиите, развој на туризмот, интерконинентална поврзаност и солидна конекција преку воздушниот сообраќај.

Спогодбата, како што се наведува, предвидува слободна пазарна конкуренција и определените авиопревозници на двете договорни страни да имаат право на сите летови и по свој избор, да вршат сообраќај на кој било или на двата правци, да ги опслужуваат местата помеѓу и местата вон, на линиите во секаква комбинација и по секаков редослед. Во однос на пристапот на пазарот.

Спогодбата овозможува авиопревозниците да го пренесуваат сообраќајот од едни на други воздухоплови во кои било места на нивната линија; да комбинираат различни броеви на летови во рамките на една операција на воздухоплов; да користат сопствени или изнајмени воздухоплови.

Во однос на капацитетот, определените авиопревозници на двете договорни страни имаат право да користат секој тип на сообраќај (патнички, товарен, одделено или во комбинација).

Спогодбата им овозможува на авиопревозниците целосни сообраќајни права од првата до деветтата слобода, до и од кои било места, без никакви ограничувања, стои во соопштението од Агенцијата за цивилно воздухопловство.
new wave no está en línea   Reply With Quote
Old June 7th, 2012, 02:05 AM   #218
YU-AMC
Aviation/Travel Nerd
 
YU-AMC's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Whitchurch, Ontario, Canada
Posts: 9,215
Likes (Received): 1024

FlyDubai to SKp as of October.

http://www.skyscrapercity.com/showpo...postcount=4627
YU-AMC no está en línea   Reply With Quote
Old June 10th, 2012, 10:10 PM   #219
new wave
Registered User
 
new wave's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,476
Likes (Received): 138

Од октомври евтини авио летови до шест дестинации
10.06.2012 - 18:18 | Бизнис
Наредната недела ќе бидат објавени резултатите од повикот за евтини авио летови до 6 европски града, кои ќе ги субвенционира државата.


Премиерот Никола Груевски открива дека од Октомври, македонските граѓани, два пати во неделата ќе имаат можност за ниски цени да летаат кон Минхен, Дортмунд, Базел и Ајнховен како и кон Малме и Милано.

- Најавивме дека ќе објавивме меѓународен конкурс за таа намена, тоа веќе е во завршна фаза и наскоро ќе ги објавиме деталите, изјави Груевски одговарајќи на новинарски прашања по промоцијата на 14 нови книги од областа на медицинската наука како дел од владиниот проект за превод на илјада стручни книги , на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип.

Според владините претставници, овој проект се прави за да се привлечат нови компании кои ќе понудат поразлични дестинации, да се зголеми бројот на патници како и да се зголеми конкуренцијата за поевтини цени за авиобилетите.

Субвенциите од владата за овој проект се дел од измените во законот за воздухопловство, за кој во 2012 година се предвидени 1,4 милиони евра.
new wave no está en línea   Reply With Quote
Old June 17th, 2012, 07:02 PM   #220
new wave
Registered User
 
new wave's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,476
Likes (Received): 138

Во Европа за само 9,99 евра и тоа со авион
14.06.2012 - 13:04 | Бизнис
За само 9,99 евра до шест европски дестинации. Нискобуџетниот авиопревозник Виз ер е единствената компанија која поднела документација за добивање на владините субвенции.


Истата од ноември па во наредните три години ќе добива, по 9 евра од превземен патник во првата година, осум во втората и седум евра во последната година.

-Од 28 октомври треба да воспостави летови двапати неделно кон Милано, Ајнховен, Дортмунд и Минхен, двапати неделно од 29 октомври до Малме, како и трипати неделно од 30 октомври до Базел. Авиокомпанијата понудила и алтернативна дестинација за оперирање до Брисел која можеби ќе ја развие во наредниот период изјави на прес конференција министерот за транспорт и врски Миле Јанакиевски.

Проектот ќе се реализира преку два модели. Првиот е за воведување на нови линии а вториот за зголемување на патници.

За годинава од буџетот одвоени се 75 милиони евра или до крајот на 2014 година планирано е да се потрошат 306 милиони евра.

Очекуваните ефекти, согласно критериумот за добивање субвенци, се во првата година да има најмалку 120.000 нови патници, односно по 10.000 месечно, најмалку 135.000 во втората година и најмалку 150.000 патници во третата година.

- Уверени сме дека овие цифи се минимални затоа што реално очекуваме да добиеме околу 250.000 патници на годишно објаснува вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски.

Реконструкцијата на аеродромите придонесе само во првиот квартал од годинава бројот на патниците да се зголеми за 22 проценти во однос на истиот период лани.

Новата компанија ќе има обврска на Александар Велики да постави и база со еден авион со што ќе го потврди присуство во државава.

Борче Пауновски
new wave no está en línea   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is OffAll times are GMT +2. The time now is 02:30 PM. • styleid: 14


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu