daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Изградња и развој > Црна Гора > Подгорица и сјевер

Подгорица и сјевер Podgorica and northGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old October 14th, 2011, 09:41 PM   #61
nemanjacg
Registered User
 
nemanjacg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Podgorica
Posts: 708
Likes (Received): 28

Pocelo poplocavanje Dvorskog trga
Last edited by nemanjacg; October 14th, 2011 at 10:03 PM.
nemanjacg no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old October 14th, 2011, 10:02 PM   #62
nemanjacg
Registered User
 
nemanjacg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Podgorica
Posts: 708
Likes (Received): 28

Radovi na izgradnji vatrogasnog doma se privode krajuSanira se fasada Biljarde


nemanjacg no está en línea   Reply With Quote
Old October 22nd, 2011, 11:19 AM   #63
nemanjacg
Registered User
 
nemanjacg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Podgorica
Posts: 708
Likes (Received): 28

Uklanjanje grafita

Na Cetinju je danas počela realizacija druge faze uređivanja fasada na gradskom području.
Aktivnosti u sklopu druge faze, koje slijede nakon što su uklonjeni grafiti i oštećenja sa kamenih površina objekata od kulturno – istorijskog značaja u istorijskom jezgru grada, započete su danas, i to radovima na ogradi bivšeg italijanskog veleposlanstva, kapija ka Njegosevom parku...nemanjacg no está en línea   Reply With Quote
Old October 22nd, 2011, 11:22 AM   #64
nemanjacg
Registered User
 
nemanjacg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Podgorica
Posts: 708
Likes (Received): 28

Dvorski trg 21.10.2011.

nemanjacg no está en línea   Reply With Quote
Old October 22nd, 2011, 12:45 PM   #65
Tony Tv
BANNED
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 4,754
Likes (Received): 254

Tony Tv no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2011, 11:10 PM   #66
nemanjacg
Registered User
 
nemanjacg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Podgorica
Posts: 708
Likes (Received): 28

Dvorski trg 02.11.2011.nemanjacg no está en línea   Reply With Quote
Old November 10th, 2011, 04:48 PM   #67
MayorPG
Registered User
 
MayorPG's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Podgorica
Posts: 832
Likes (Received): 261

Galerija savremene umjetnosti… pogled sa Balšića pazara.


Dvorski trg…
Svjetiljke nisu loše... dapače


Izgled trotoara nije mijenjan u odnosu na ono kakvi su već po Cetinju… znači samo su obnovljeni, sa sve oblutcima oko drvoreda.
Da imam mogućnost da odlučujem (ka` što nemam) uradio bih nešto novo sa trotoarima, jer ovako su samo od bijelog betona i
2 tanka reda mermera između “kocki”… neinteresantno.
MayorPG no está en línea   Reply With Quote
Old November 13th, 2011, 02:08 AM   #68
filip__pg
Registered User
 
filip__pg's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Podgorica
Posts: 6,851
Likes (Received): 3846

Quote:
Tender za žičaru naredne godine
13. novembar 2011.


Tokom naredne godine, ući ćemo u tendersku proceduru za izgradnju žičare između Cetinja i Kotora, čime ćemo konkretizovati pripremne aktivnosti za njenu realizaciju. Prijestonica Cetinje i Opština Kotor će osloboditi investiciju plaćanja komunalnih dažbina, a učešće investitora ogledalo bi se u finansiranju gradnje i nabavci potrebne opreme. Sama izgradnja trajaće kraće od godinu dana, najavio je Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje u intervjuu za Portal Analitika.

Povodom Dana Prijestonice Cetinje, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović, je u ekskluzivnom intervjuu za Portal Analitika najavio više značajnih investicionih projekata koji bi, prema njegovim riječima, trebalo tom gradu da vrate ne samo stari sjaj, već i mlade koji sve češće odlučuju da život nastave van njega.

Bogdanović očekuje da će tender za izgradnju žičare između Cetinja i Kotora biti raspisan tokom naredne godine. Lokalne uprave dva grada oslobodiće buduću investiciju plaćanja komunalnih dažbina, a investitori finansirati gradnju i nabavku opreme za žičaru, dok će izgradnja trajati kraće od godinu dana.

- Nagoviještena je i mogućnost relociranja sredstava iz Abu Dabi Fonda za razvoj, u cilju završetaka radova na vodovodnoj mreži. Još dva projekta privodimo kraju, a to je rekonstrukcija centralnog gradskog trga, te gradnja Vatrogasnog doma, koji će biti otvoren u sklopu obilježavanja Dana grada, vrijedna su više od 1,2 miliona eura – kaže Bogdanović i dodaje da će uskoro početi realizacija još jednog značajnog projekta: izgradnja Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti.

- Tokom prethodnih deset mjeseci, od planiranog budžetskog prihoda, koji iznosi 5,5 miliona eura, realizovano 5,46 miliona eura, odnosno 99,3 odsto – ističe on.

Gradonačelnik Prijestonice smatra da će „setom primamljivih stimulativnih mjera“ privući već zainteresovane i dovesti nove investitore u grad. Samim tim, o sudbini nekadašnjih glavnih privrednih subjekata i njihovoj imovini, tek će raspravljati - kada budu poznati prijedlozi za njihovu ekonomski najisplativiju buduću valorizaciju.

ANALITIKA: Više ambicioznih projekata – rekontrukcija centralnog i Dvorskog trga, novi Vatrogasni dom, zgrada solidarnosti, nova vodovodna infrastruktura – biće završeno upravo za Dan opštine Cetinje. Koliko je novca uloženo u te projekte?

BOGDANOVIĆ: Dva projekta koja privodimo kraju, a to je rekonstrukcija centralnog gradskog trga, te gradnja Vatrogasnog doma, koji će biti otvoren u sklopu obilježavanja Dana grada, vrijedna su više od 1,2 miliona eura. U tu brojku nijesu uračunati dodatni radovi na rekonstrukciji Dvorskog trga, koje će biti otvoren sedam dana nakon Dana Prijestonice, a koji podrazumijevaju niz drugih aktivnosti – počev od hortikulturnog uređenja zelenih porvšina, sve do rekonstrukcije fasada na objektima oko platoa glavnog cetinjskog trga. Vatrogasni dom, sa druge strane, predstavlja izuzetno moderan objekat, koji će pripadnicima naše Službe zaštite i spašavanja pružiti uslove kakve svojim angažmanom, bez sumnje, zaslužuju. Još jedan objekat koji će biti otvoren u sklopu obilježavanja Dana Prijestonice, jeste i Zgrada solidarnosti. Riječ je o objektu u čijoj je izgradnji finansijski učestvovao Fond za solidarnu stambenu gradnju, i zahvaljujući kojem će stambeno pitanje riješiti 52 porodice iz našeg grada.

Takođe, treba istaći kako smo preduzeli odlučne mjere u pogledu prevazilaženja problema sa vodosnabdijevanjem. Stoga, nakon prve faze rekonstrukcije vodovodnog sistema, u gradu su, nakon dugog vremenskog razdoblja, ukinute dnevne restrikcije. No, radovi tu nijesu okončani – naprotiv. Rekonstrukcija sistema vodosnabdijevanja i dalje je u toku, a sve u cilju što skorijeg obezbjeđivanja nesmetanog vodosnabdijevanja svih korisnika na teritoriji Prijestonice. Tokom nedavnih razgovora sa privrednom delegacijom iz Abu Dabija, nagoviještena je mogućnost relociranja sredstava iz Abu Dabi Fonda za razvoj, u cilju završetaka radova na vodovodnoj mreži.

ANALITIKA: Već najavljujete nove projekte uređenja grada, koji su objedinjeni pod imenom „Beautiful Cetinje“. Što on sve obuhvata i koliko će sredstava biti uloženo u dalje radove? Da li budžet Prijestonice raspolaže sredstvima da može (su)finansirati takve projekte?

BOGDANOVIĆ: Gotovo je izvjesno da će projekat „Beautiful Cetinje“ početi do kraja ove godine, a prema planiranoj dinamici, biće realizovan fazno, zavisno od sredstava kojima budemo raspolagali. Riječ je o rekonstrukciji fasada svih objekata koji se nalaze u istorijskom jezgru Cetinja. Tim projektom, biće implementirane mjere energetske efikasnosti, što će donijeti izuzetne uštede na dugoročnom planu. Prva zdanja na kojima će početi radovi, jesu bivše britansko poslanstvo, te stara bolnica „Danilo I“, koja se nalazi na samom ulazu u grad. U povećanje energetske efikasnosti ta dva objekta, biće uloženo 216.000 eura. Nakon njih, biće izvršena i rekostrukcjia bivšeg ruskog poslanstva. Uz objekte od kulturno-istorijskog značaja, realizacijom projekta „Beautiful Cetinje“ biće obuhvaćeni i privatni objekti u istorijskom jezgru grada. Prijestonica Cetinje realizovaće ovaj projekat zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj - UNDP, a u aktivnostima će participirati Ministarstvo kulture i Ministarstvo ekonomije. Dio sredstava neophodnih za realizaciju, biće obezbijeđen posredstvom UNDP-a, dok će određena sredstva biti uložena i iz budžeta Prijestonice.

ANALITIKA: U posljednje vrijeme su aktuelizovani razgovori o izgradnji žičare između Kotora i Cetinja. Da li će konačno početi realizacija tog višestruko značajnog projekta, i na koji način će Prijestonica biti uključena?

BOGDANOVIĆ: Tokom naredne godine, shodno sadašnjem stanju, ući ćemo u tendersku proceduru za izgradnju žičare, čime ćemo konkretizovati pripremne aktivnosti za realizaciju ovog projekta koji, sasvim sigurno, ima izuzetan značaj za Cetinje, ali i znatno šire. Planirano je da njegovo finansiranje bude obezbijeđeno kroz privatno-javno partnerstvo. Prijestonica Cetinje i Opština Kotor, shodno planu, oslobodiće investiciju plaćanja komunalnih dažbina, a učešće investitora ogledalo bi se u finansiranju gradnje i nabavci potrebne opreme. Sama izgradnja, shodno procjenama i inostanoj praksi, trajaće kraće od godinu dana.

ANALITIKA: Da li izgradnja Univerzitetskog kompleksa može pomoći vraćanju studenata, ali, prije svega – mladih na Cetinje? Koji su realni dometi takvog projekta u gradu u kome je privreda potpuno zamrla, a oni koji rade sve češće odlučuju da se trajno napuste Cetinje?

BOGDANOVIĆ: Izgradnja Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti, sada je već sasvim izvjesno, počeće tokom predstojećih sedmica. Prevashodno će predstavljati snažan doprinos našoj ambiciji da Cetinje bude jedan od vodećih centara visokog obrazovanja u državi. Takođe, uvjeren sam da će, uz sve svoje sadržaje, Univerzitetski kompleks zaista snažno uticati i na vraćanje mladih ljudi Cetinju.

Sa druge strane, moram naglasiti da je lokalna uprava snažno posvećena i prevazilaženju teških okolnosti koje vladaju u ovdašnjoj privredi. Iz tog razloga, cijenim da je ovo dobra prilika da najavim kako će Prijestonica Cetinje na tom planu potencijalnim investitorima, koji su već iskazali interesovanje za ulaganje u naš grad, ponuditi set primamljivih stimulativnih mjera.

Moram istaći činjenicu da, od dolaska nove lokalne uprave, na Cetinju imamo gotovo kontinuiran pad nezaposlenosti. Shodno svim relevantnim podacima, sa januarske stope nezaposlenosti od 18,5 odsto, u septembru je ta brojka iznosila 16,9 odsto. Konačno, tokom prethodnih deset mjeseci, od planiranog budžetskog prihoda, koji iznosi 5,5 miliona eura, realizovano 5,46 miliona eura, odnosno 99,3 odsto.

ANALITIKA: Kao centar crnogorske tradicije, kulture i duhovnosti, želja je svih, ne samo u Cetinju već i u državi, da prijestonica to ponovo bude u pravom smislu riječi. Da li je moguće, i realno, da Cetinje prosperira od kulture, koja se i u državama sa razvijenijim institucijama i većim budžetom, već nalazi u teškom stanju i traži nove načine za finansiranje?

BOGDANOVIĆ: Apsolutno je realno da Cetinje prosperira od kulture, ukoliko istovremeno ostvarimo progres i na drugim poljima. Upravo u tom cilju, smatram da naše aktivnosti povodom kreiranja preduslova za brži razvoj grada, treba da budu trasirane u tri smjera. Prvi se odnosi na ekonomski oporavak grada, drugi podrazumijeva aktivnosti koje će doprinijeti turističkoj ponudi grada, dok ćemo trećim nastojati da utičemo na jačanje statusa Cetinja kao kulturne, istorijske i duhovne prijestonice svih građana Crne Gore. Smatram da će brojne aktivnosti lokalne uprave uticati na dinamičan razvoj turističke djelatnosti, na kojoj, u bitnoj mjeri, počiva sadašnjica i budućnost našeg grada. Počev od realizacije kapitalnih projekata, preko infrastrukturnih radova, sve do poboljšanja smještajnih kapaciteta, trudićemo se da naš grad i njegovu okolinu učinimo što atraktivnijim i vidljivijim na turističkoj mapi jugoistoka Evrope. Konačno, u pravcu jačanja statusa Cetinja kao kulturne, istorijske i duhovne prijestonice Crne Gore, iniciraću izmjene i dopune više zakonskih akata kojima je tretiran položaj našeg grada u sistemu. Kako bi se to dogodilo u što skorijem vremenu, grupa eminentnih stručnjaka iz više društvenih oblasti, uskoro će izraditi dokument u kojem će biti date preporuke, odnosno smjernice na koji način Cetinje treba biti usmjereno i pozicionirano. Cijenim da ova vizija razvoja Cetinja jeste garancija da će našem gradu biti vraćen njegov stari sjaj, upravo onakav kakav je crnogorski prijestoni grad, svojim značajem i ulogom tokom viševjekovne istorije, zasigurno zaslužio.
http://www.portalanalitika.me/drustv...ne-godine.html
filip__pg no está en línea   Reply With Quote
Old November 13th, 2011, 03:12 AM   #69
CrazySerb
Vuk sa Ontarija
 
CrazySerb's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 19,764
Likes (Received): 7709

Fin clanak a i odlicna vest
CrazySerb no está en línea   Reply With Quote
Old November 13th, 2011, 05:30 PM   #70
jimmy spong
BANNED
 
Join Date: Oct 2008
Location: Podgorica
Posts: 2,201
Likes (Received): 18

Zašto naredne godine, zašto ne za dva mjeseca? Jel neki trošak da se raspiše konkurs? Jel za dvije godine će biti bolje raspoloženje bogova? Koga to lažu?
jimmy spong no está en línea   Reply With Quote
Old November 13th, 2011, 06:05 PM   #71
Tony Tv
BANNED
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 4,754
Likes (Received): 254

Naredna je za nepuna dva mjeseca.
Kako vrijeme leti...
Tony Tv no está en línea   Reply With Quote
Old November 13th, 2011, 07:12 PM   #72
filip__pg
Registered User
 
filip__pg's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Podgorica
Posts: 6,851
Likes (Received): 3846

Quote:
Lokalne uprave dva grada oslobodiće buduću investiciju plaćanja komunalnih dažbina, a investitori finansirati gradnju i nabavku opreme za žičaru, dok će izgradnja trajati kraće od godinu dana.
Znaci mozemo ocekivati da pocne sa radom 2013 godine.
filip__pg no está en línea   Reply With Quote
Old November 13th, 2011, 07:47 PM   #73
CrazySerb
Vuk sa Ontarija
 
CrazySerb's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 19,764
Likes (Received): 7709

Ja se nadam da ce ispostovati plan da se sagradi i medjustanica, negde u blizini mog sela
CrazySerb no está en línea   Reply With Quote
Old November 13th, 2011, 11:56 PM   #74
filip__pg
Registered User
 
filip__pg's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Podgorica
Posts: 6,851
Likes (Received): 3846


I ja se tome nadam, bilo bi odlicno za Njeguse.
filip__pg no está en línea   Reply With Quote
Old November 14th, 2011, 11:47 AM   #75
nemanjacg
Registered User
 
nemanjacg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Podgorica
Posts: 708
Likes (Received): 28

Dan Cetinja 13. Novembar

Otvoren novi vatrogasni dom

Zavrsena zgrada solidarnostiU zgradi solidarnosti nalaze se ukupno 52 stana. Od tog broja, 16 stambenih prostora pripada Prijestonici Cetinje, među kojima je jedan namijenjen Vatrogasnoj jedinici. Takođe, 15 stanova pripašće „Obodu“, četiri Domu zdravlja, po tri štampariji „Obod“ i bolnici „Danilo I“, a ostali Kartonaži, Vladi Crne Gore, „Obod Genexu“, Pošti Crne Gore, Ministarstvu unutrašnjih posloa i „Crnagoraputu“.
nemanjacg no está en línea   Reply With Quote
Old November 14th, 2011, 11:23 PM   #76
nemanjacg
Registered User
 
nemanjacg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Podgorica
Posts: 708
Likes (Received): 28

Ewo i promotivni film koji je pusten na dan opstine

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_...=1&***********

Last edited by nemanjacg; November 15th, 2011 at 10:55 AM.
nemanjacg no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2011, 01:06 AM   #77
jimmy spong
BANNED
 
Join Date: Oct 2008
Location: Podgorica
Posts: 2,201
Likes (Received): 18

Quote:
Originally Posted by nemanjacg View Post
Zavrsena zgrada solidarnostiU zgradi solidarnosti nalaze se ukupno 52 stana. Od tog broja, 16 stambenih prostora pripada Prijestonici Cetinje, među kojima je jedan namijenjen Vatrogasnoj jedinici. Takođe, 15 stanova pripašće „Obodu“, četiri Domu zdravlja, po tri štampariji „Obod“ i bolnici „Danilo I“, a ostali Kartonaži, Vladi Crne Gore, „Obod Genexu“, Pošti Crne Gore, Ministarstvu unutrašnjih posloa i „Crnagoraputu“.
Kakvo ime, haha, soc-realizam
jimmy spong no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2011, 01:52 AM   #78
Tony Tv
BANNED
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 4,754
Likes (Received): 254

Ako sam dobro shvatio s rendera u filmu, koji je postovao Nemanja, međustanica žičare će biti na Ivanovim koritima.
Tony Tv no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2011, 03:53 PM   #79
montesky
is Loading! Please wait..
 
montesky's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Podgorica
Posts: 4,511
Likes (Received): 236

cetinje napokon zivnulo. izgleda da ovaj novi gradonacelnik nije za bacit. ima li onaj lik preko 30god? dao bih mu 33 nedje
__________________
MONTENEGRO
montesky no está en línea   Reply With Quote
Old November 15th, 2011, 04:22 PM   #80
nemanjacg
Registered User
 
nemanjacg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Podgorica
Posts: 708
Likes (Received): 28

Aleksandar Bogdanović

Rođen je 11.03.1977. godine na Cetinju. Srednju školu pohađao u Kaliforniji, SAD. Završio je Fakultet za menadžment u Beogradu. Doktorant na Univerzitetu u Bolonji, Italija.
Tečno govori engleski i španski jezik. Služi se njemačkim jezikom.
nemanjacg no está en línea   Reply With Quote


Reply

Tags
Црна Гора, crna gora, prijestonica

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 06:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

tech management by Sysprosium