daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old December 31st, 2011, 07:59 PM   #481
grofBombelles
BANNED

Likes (Received): 5

Tko kaže da ovaj neboder nije san?

Dok ne vidim prve katove kako niču, ne vjerujem. Danas ni ograđeno gradilište, ni iskopana jama ništa ne jamče .
grofBombelles no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old December 31st, 2011, 08:13 PM   #482
Sarcastic Saracen
;)

Sarcastic Saracen's Avatar

Likes (Received): 1130

Quote:
Originally Posted by Emperor Diocletian View Post
Šarengradska i vijadukti su zasad samo san, pa je njih bolje ne uvlačiti u priču. Ali istina je da bi se njihovom gradnjom promijenilo sve.
Nema smisla graditi zgrade po mjeri Savske, a potom Savsku preinačiti u pješačku zonu.
Sarcastic Saracen no está en línea   Reply With Quote
Old December 31st, 2011, 08:58 PM   #483
kinski_surfs
Registered User

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Sarcastic Saracen View Post
Nema smisla graditi zgrade po mjeri Savske, a potom Savsku preinačiti u pješačku zonu.
Naravno da nema...Savska ima potencijal postati prava velegradska avenija, mislim tu prvenstveno na tip zgrada i estetiku. Pitam se kako će Šarengradska izgledati!? Očajno! bit će to obična prometnica, s kućercima sa strane i novogradnjama iz ranih 90-ih. Gdje će se tamo išta graditi i kada? Da bi se gradilo treba kupiti zemljište, a znamokako ta natezanja idu kod nas.

Inače ideja sa Savskom kao pješačkom zonom je jedna od najglupljih ideja koje sam čuo u vezi Zagreba...čista mužnja EU fondova, green city spika...bez imalo smisla. Ko će koristiti tu ogromnu pješačku zonu?

Koja je onda svrha nove Šarengradske? zar nije logično imati dvije paralelne i protočne prometnice?
kinski_surfs no está en línea   Reply With Quote
Old January 1st, 2012, 12:44 PM   #484
studenac20
Registered User

Likes (Received): 0

ma neće se niti izgraditi taj toranj
studenac20 no está en línea   Reply With Quote
Old January 2nd, 2012, 12:52 PM   #485
coki
Registered User

coki's Avatar

Likes (Received): 19

Quote:
Originally Posted by kinski_surfs View Post
Naravno da nema...Savska ima potencijal postati prava velegradska avenija, mislim tu prvenstveno na tip zgrada i estetiku. Pitam se kako će Šarengradska izgledati!? Očajno! bit će to obična prometnica, s kućercima sa strane i novogradnjama iz ranih 90-ih. Gdje će se tamo išta graditi i kada? Da bi se gradilo treba kupiti zemljište, a znamokako ta natezanja idu kod nas.

Inače ideja sa Savskom kao pješačkom zonom je jedna od najglupljih ideja koje sam čuo u vezi Zagreba...čista mužnja EU fondova, green city spika...bez imalo smisla. Ko će koristiti tu ogromnu pješačku zonu?

Koja je onda svrha nove Šarengradske? zar nije logično imati dvije paralelne i protočne prometnice?
Potpisujem u potpunosti. Polako mi već idu na K sa tim spikama o Savskoj kao nekakvoj zoni za pješake. Koje jebene pješake!!! Tko danas uopće hoda. Ljudi ili idu autom ili tramvajem. Pogledajte malo Savsku pa mi recite koliki su ljudi koji se nalaze na njoj ovog trena pješaci? A koliko ih zapravo prolazi autom odnosno stoji na tramvajskim stajalištima i čeka tramvaj. Vi bi jednu od po meni najbitnijih prometnica u gradu pretvorili u pješačku zonu. Trg bana Jelačića, Donji i Gornji grad trebaju biti pješačke zone. A ulica puna poslovnih zgrada ne. Šarengradsku definitivno treba realizirati i tako smanjiti gužve na Savskoj. Ali utući ogromne novce u realizaciju Šarengradske, a onda Savsku zatvoriti za promet i tako zapravo vratiti problem gužvi na početak je, pa bit ću pomalo konzerativan u svojoj izjavi, čisti kretenizam! Napraviti Šarengradsku, izgraditi podzemne garaže da bi se auti makli sa ceste kada stoje (a ne praviti nadzemna parkirna mjesta i tako zatrpavati ionako zagušene ulice dodatnim autima), a savsku ostaviti za promet i tako rasteretiti promet u i iz Centra.
coki no está en línea   Reply With Quote
Old January 2nd, 2012, 01:20 PM   #486
Sarcastic Saracen
;)

Nije glupo, i ne bi bila isključivo za pješake već i za javni prijevoz i bicikliste, samo bez osobnih automobila, kamiona itd.
Old January 2nd, 2012, 01:37 PM   #487
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Emperor Diocletian's Avatar

Likes (Received): 764

Ne može se takva ulica pretvoriti u 100 posto pješačku zonu, ali može se, kad se izgradi Šarengradska, smanjiti intenzitet prometa na Savskoj pa se mogu proširiti pješački nogostupi na račun kolnika. Ali to je zasad samo san. Doduše i ja smatram da je retardirano pretvarati takvu ulicu u pješačku, a istovremeno gurati nebodere i druge poslovne zgrade po njoj. Pa kako će te zgrade funkcionirati bez cestovnog prometa? Nikako.
Zato bi grad trebao početi uređivati neke druge ulice koje bi mogle imati funkciju pješačke avenije, ulice u kojima to nije nikakav problem. Npr Vukovarska ima potencijal da bude i dobra pješačka avenija, a da se pritom nimalo ne zakida ni tramvajski ni cestovni promet. Samo treba malo urediti one nogostupe, proširiti ih, popločati itd. To čak ne bi puno ni koštalo. Ali opančarima u poglavarstvu je i to čisti SF, a tu izmišljaju mudrolije o pretvaranju Savske u pješačku zonu. Ma nek se gone!
BTW iscrtavanje novih parkirnih mjesta po pješačkom nogostupu na Savskoj je sjajan prvi korak u pretvaranju te ulice u pješačku.
Emperor Diocletian no está en línea   Reply With Quote
Old January 2nd, 2012, 01:50 PM   #488
Sarcastic Saracen
;)

Quote:
. Pa kako će te zgrade funkcionirati bez cestovnog prometa? Nikako.
Da nismo već 100 puta spomenuli Šarengradsku ne bih ništa rekao.
Old January 2nd, 2012, 02:02 PM   #489
Prieure
Registered User

Likes (Received): 27

Po meni bi zbog krize i nedostatka projekata u ZG trebalo smanjiti broj threadova.
Ovoga npr bi bilo zanimljivo preimenovati u Savska cesta i oko nje.
Time bi i bio dinamičniji i vise toga bi se dogadjalo paralelno.
Takodjer mislim da Radnička/Vukovarska zahtjevaju zasebnu.
Ovaj neboder i tako ce se otezati jos godinama....
Prieure no está en línea   Reply With Quote
Old January 2nd, 2012, 02:38 PM   #490
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Quote:
Da nismo već 100 puta spomenuli Šarengradsku ne bih ništa rekao.
Zgrade na Savskoj nisu na Šarengradskoj, već na Savskoj. Ako zabraniš promet Savskom, automobili ne mogu doći do zgrade, bez obzira na Šarengradsku koja je s druge stane pruge. Do njih se mora moći doći Savskom.
Old January 2nd, 2012, 06:51 PM   #491
Sarcastic Saracen
;)

Quote:
Zgrade na Savskoj nisu na Šarengradskoj, već na Savskoj. Ako zabraniš promet Savskom, automobili ne mogu doći do zgrade, bez obzira na Šarengradsku koja je s druge stane pruge. Do njih se mora moći doći Savskom.
Ne kužim logiku. Pa nitko ne mora nit ulazi autom na ulazna vrata. Sparkiraš se iza, a ti uđeš na ulazna vrata kao i uvijek. Al ok, to sa Šarengradskom, a pogotovo prugom na vijaduktu je već teža znanstvena fantastika. Zagreb ne može popraviti ni svojih par jadnih vijadukata i mostova iz kojih viri armatura i s kojih padaju oplate, kamo li da gradi nove.
Old January 2nd, 2012, 07:27 PM   #492
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Kako ne kužiš logiku? Ne mora doći autom na ulazna vrata, ali mora do garaže. Do zgrade se danas mora moći doći autom. Kako ćeš doći autom do zgrada na istočnoj strani Savske recimo, ako ti je Šarengradska daleko 100 metara i to iza željezničkog nasipa? To stvara cijeli niz problema - zaposlenici ne mogu na posao u poslovne zgrade, poslovni partneri ne mogu na sastanke, dostava ne može doći itd. Jednostavno, do novih poslovnih zgrada mora se moći doći autom, inače ih nitko neće graditi. To je uopće jedan od preduvjeta za gradnju poslovnih zgrada, da ima osiguranu prometnu infrastrukturu. A mi ćemo biti tako pametni da ćemo izgraditi i nebodere, do kojih nitko neće moći doći. E svaka nam dala.
Old January 2nd, 2012, 07:54 PM   #493
Sarcastic Saracen
;)

Joj. Ajmo ponovit još jednom, Savska je zamišljena kao pješačka i biciklistička zona s javnim prijevozom kad se stvore uvjeti za transformaciju, a uvjeti su Šarengradska i pretvaranje željezničkoga nasipa u vijadukt. Zašto onda spominješ taj nasip, kad ga u scenariju nema? A neš ti garaža, tu je najmanji problem napraviti ulaze sa Šarengradske. I još spominješ i dostavu, a i sam znaš da dostavna vozila mogu u bilo koju pješačku zonu u gradu pa bi tako mogla i u ovu.
Old January 2nd, 2012, 08:04 PM   #494
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Quote:
Joj. Ajmo ponovit još jednom, Savska je zamišljena kao pješačka i biciklistička zona s javnim prijevozom kad se stvore uvjeti za transformaciju, a uvjeti su Šarengradska i pretvaranje željezničkoga nasipa u vijadukt. Zašto onda spominješ taj nasip, kad ga u scenariju nema? A neš ti garaža, tu je najmanji problem napraviti ulaze sa Šarengradske. I još spominješ i dostavu, a i sam znaš da dostavna vozila mogu u bilo koju pješačku zonu u gradu pa bi tako mogla i u ovu.
Ja ti velim da to otvara cijeli niz ozbiljnih problema koje ti minoriziraš. Možemo mi graditi i zgrade u šumi do kojih se može doći jedino jašući na magarcu i vjerojatno će se naći neka budala koja će u njima kupiti ili unajmiti prostor. So what! To ne mijenja činjenicu da pretvaranje ovakve ulice u pješačku zonu nakon što je sto godina bila prometna cesta stvara cijeli niz poslovnih problema, od kojih sam neke nabrojio, a zbog kojih bi investitori pobjegli od Savske. Šarengradska ne može zamijeniti Savsku. Ona će rasteretiti Savsku, tj preuzet će dio tranzitnog prometa prema centru, ali neće preuzeti njenu prometnu funkciju da dovede na odredište ljude koji žive ili rade na samoj Savskoj.
Ali micanje tog nasipa je SF idućih 25 godina. Dakle mlatimo slamu bezveze.
Old January 2nd, 2012, 11:19 PM   #495
LJ-city
EL DŽEJ

LJ-city's Avatar

Likes (Received): 167

Da se i ja dodam na temu.
Nije istana, da se ne može graditi nebodere brez jako dobre prometne veze.Naprimer svi novi neboderu u Londonu su bez podzemnih garaža za avtomobile odnosno jih imaju jako malo jer znaju, da to nosi i nove gužve u saobračaju.Jedan Shard ima svega 47 podzemnih parkinga ali istina, da oni imajo perfektni gradski prijevoz i na metroju čete vidjet od klošara do poslovnog čovijeka.U Londonskom cityju skoro pa ni nema saobračaja a grade nebodere ko ludi.
LJ-city no está en línea   Reply With Quote
Old January 2nd, 2012, 11:25 PM   #496
ElUsurpador
Registrirani korisnik

ElUsurpador's Avatar

Likes (Received): 311

Drobite o Savskoj i Šarengradskoj, a ovaj toranj ako se ikad izgradi će imati ulaz sa Zagrebačke Avenije
ElUsurpador no está en línea   Reply With Quote
Old January 2nd, 2012, 11:32 PM   #497
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Lj-city točno tako, ali uzaludan ti je trud da mu to objasniš. On si je utuvio u glavu da se neboderi moraju graditi samo pored ogromnih avenija s barem 4 prometna traka. On očito nikad nije vidio gradove u kojima su čitave četvrti popunjene neboderima ili ih je vidio, ali mu nije palo na pamet kako u takvim uvjetima prometni sistem može funkcionirati. Na Manhattanu je prosječna širina ulica predviđena za trokatnice, ali umjesto trokatnica sad je tu šuma nebodera. Naravno da je metro jedino pravo rješenje i taj projekt je imperativ za podizanje kvalitete života u Zagrebu.
Brko no está en línea   Reply With Quote
Old January 3rd, 2012, 12:11 AM   #498
Sarcastic Saracen
;)

Emperor baš ne šljivi javni prijevoz, on bi mečkom ravno u ured.
Old January 3rd, 2012, 08:22 AM   #499
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Quote:
Emperor baš ne šljivi javni prijevoz, on bi mečkom ravno u ured.
Nisam ja kriv što vozim mečku i što sam takav.

Ja stvarno ne znam kako vi ne kužite da je bolje graditi nebodere tamo gdje postoji ozbiljna promenta infrastruktura, a ua Zagerbu takvih lokacija stvarno ne manjka, a ne na Savskoj koja je i danas s postojećim zgradama prometni užas. Naravno, neki pametnjakovići su vidjeli na slikama da u New Yorku postoje ogromni neboderi na uskim ulicama, ali nisu vidjeli da je tamo uvijek gužva u prometu, unatoč metrou.
Old January 3rd, 2012, 11:16 AM   #500
Prieure
Registered User

Likes (Received): 27

U svakom slučaju promet mora biti po obje kako bi funkcioniralo.
Eventualno mogu biti jednosmjerne, svaka u svom smjeru pa da obje imaju biciklo stazu (sustav ko u Rotterdamu).
Prieure no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
imperium tower, skresali visinu, zagreb

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules