|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#121 | |
|
Registered User
Likes (Received): 93
|
Quote:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Naddniestrze |
|
|
|
|
|
|
#122 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
|
|
|
|
#123 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#124 | |
|
Registered User
|
Quote:
![]() FYI - "wschodem" przestalismy byc, a zaczelismy byc "centrum" (kiedy stalismy sie zachodem nie potrafie powiedziec - mam watpliwosci, czy w ogole kiedykolwiek zostaniemy - ale to akurat dobrze ) 20 lat temu. To baaardzo krotki czas.
|
|
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#126 |
|
Registered User
Likes (Received): 93
|
Główną różnicą jest stopień zadbania, szczególnie przedwojennych części w każdym razie skończcie już może ten ot o Polsce...
|
|
|
|
|
|
#127 |
|
Registered User
Likes (Received): 18
|
Chisinau
![]() By YULIA♥ M Places / Moldova / Straseni / Zamchozhi ![]() By Railean Viorel Places / Moldova / Orhei / Podgoreni ![]() by JuLy@
|
|
|
#128 |
|
Fluorescent Adolescent
|
Wszystko pięknie fajnie, tylko takie zdjęcia da się wszędzie zrobić. Poza Dzierżyńskiem może innymi post-industrialnymi miejscami. ![]() Mołdawii sobie nie mogę wybaczyć, miałem okazję pojechać w czasie studiów a nie dane było mi z niej skorzystać. Patrząc na zdjęcia, to pogranicze rumuńsko-mołdawskie wygląda bardzo podobnie jeśli chodzi o standard cywilizacyjny. Bieda z nędzą miejscami, i to dość porażająca.
P o z n a ń Last edited by hif; January 24th, 2012 at 10:19 PM. |
|
|
|
|
|
#129 |
|
Registered User
Likes (Received): 53
|
Kilka fotek Kiszyniowa znalezionych w sieci.
image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr image hosted on flickr
|
|
|
#133 |
|
Registered User
Likes (Received): 53
|
![]() ![]() ![]()
|
|
|
#134 |
|
Registered User
|
Jak dojdą zdjęcia z okresu wiosny, lata to wtedy zobaczycie jaka Mołdawia jest piękna
|
|
|
|
|
|
#135 |
|
Techno culture
|
Wiosną i latem to każde państwo jest piękne. No może oprócz tych w okolicach koła podbiegunowego i pustynnych.
|
|
|
#136 |
|
Registered User
Likes (Received): 52
|
niedługo Wizz Air będzie latał do Kiszyniowa więc jest szansa, że tam trafię w tym roku.
|
|
|
|
|
|
#137 |
|
Registered User
|
Ten wątek może być przykładem, jak bardzo pora roku może wpłynąć na postrzeganie danego miasta. Jechałem do Kiszyniowa już po przejrzeniu tego wątku i nie spodziewałem się po tym mieście zbyt wiele. Może dlatego spotkała mnie pozytywna niespodzianka.
Kiszyniów okazał się być całkiem przyjemnym miastem i być może moje zdjęcia przekonają do tej opinii innych. Bo dotychczasowa relacja może nie kłamała, ale nie mówiła całej prawdy. To tak, jakby ktoś robiący fotorelację z Wrocławia pokazał tylko zdjęcia placu Nowy Targ, Legnickiej, Cybulskiego i jakichś podwórzy na Nadodrzu i powiedział, że to centrum miasta. W sumie - racja. Tyle że w centrum jest też parę innych, ciekawszych miejsc. Przede wszystkim - trzeba pamiętać, że Kiszyniów to tak naprawdę dwa miasta. Wystarczy spojrzeć na wzrost liczby ludności (np. na angielskiej Wikipedii), żeby się domyślić, jak to wygląda - raczej małe historyczne centrum i wielkie blokowiska dookoła. Blokowiskami się nie interesowałem. Tutaj rzucę trochę zdjęć z centrum. Kiszyniów trochę przypomina Łódź - jest tu jedna główna, długa ulica (w Łodzi - Piotrkowska, w Kiszyniowie - Stefan Cel Mare). To na niej mieści się większość reprezentacyjnych budynków. image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr
|
|
|
|
|
|
#138 |
|
Registered User
|
image hosted on flickr
![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() Zaraz obok znajdują się zaś ulice, których zabudowa przypomina bardziej wieś czy małe miasteczko, niż 700-tysięczną stolicę. Oto ulica 31 sierpnia: image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr
|
|
|
|
|
|
#139 |
|
Registered User
|
Chociaż i na tej ulicy znajdzie się trochę większej architektury:
image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() Kiszyniów jest też bardzo zielonym miastem, wzdłuż ulic rośnie dużo drzew: image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() W centrum jest też kilka przyjemnych parków image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr
|
|
|
|
|
|
#140 |
|
Registered User
|
Dobre wrażenie robi też dworzec kolejowy:
image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() Należy pamiętać, że Mołdawia to kraj wybitnie rolniczy. Miasta są tam "ciałem obcym". Te większe powstały albo wokół twierdz, albo stworzyli je rosyjscy wojskowi. Piękno Mołdawii to przede wszystkim wsie - dużo bardziej zadbane i przede wszystkim oryginalne. Miasta to podróbki, chociaż sam Kiszyniów akurat przypadł mi do gustu. Nie ma tu wielkich zabytków, które "trzeba zobaczyć", więc można sobie spokojnie pospacerować i pooglądać. Jako cel sam w sobie może rozczarować, ale jeśli będziecie przejeżdżać koło Kiszyniowa w drodze gdzieś dalej, to warto zajrzeć. |
|
|
|
![]() |
| Tags |
| chisinau_photo, mołdawia |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|