daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Dalmacija > Završeni projektiGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old February 24th, 2012, 09:11 PM   #621
fafafa2233
nema nikih problema
 
fafafa2233's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 1,431

višala hitno uklonit, o ostalome se može razgovarat. nova riva nije loša no postoji nemal broj nedostataka većinu kojih je AG jučer nabroja.

mišljenja sam da površina uz samu antičku palaču mora bit čista i nezaklonjena no ni to po meni nije prioritet. vi raspravljate o palmama, murvama i tehnobetonu, a ispred najvrijednijeg dijela rive, uz samo palaču je- PARKING!

tužno i sramotno.
a najtužnija je što do sada uopće nisan primjetia da postoje planovi da se to napokon sredi.

edit: vidin priča se i o parkingu. nekako san priskočia prošlu stranicu

Last edited by fafafa2233; February 24th, 2012 at 09:17 PM.
fafafa2233 no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old February 24th, 2012, 09:42 PM   #622
@ripperius
(ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻
 
Join Date: Mar 2011
Location: sdlıʇ'pɐlɯɐʇıɐ'ɔɹoɐʇıɐ
Posts: 2,761

Apsolutno ih triba uklonit.
@ripperius no está en línea   Reply With Quote
Old February 25th, 2012, 03:01 AM   #623
Antenov
Indoctrinated User
 
Antenov's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Split, Croatia
Posts: 502
Likes (Received): 2541

Meni su višala sasvim u redu, jedina zamjerka im je što se ne koriste u svoju svrhu...
__________________
"The health of the eye seems to demand a horizon. We are never tired, so long as we can see far enough."
Antenov no está en línea   Reply With Quote
Old February 27th, 2012, 12:38 AM   #624
Ballota
Powered by Jet-A1
 
Ballota's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Split
Posts: 32,683
Likes (Received): 23729

KOMENTAR Sandro Pogutz: ‘Višala’ osuđena na skidanje - i što sad?

Iznenadio me Valentino Bilić Prcić, sjajni splitski fotograf, inače dežurni “paparazzo” onog kafića “isprid banke” na Rivi, kad je stavio moju fotografiju na Facebook stranicu po meni najugodnijeg “mista za sist” u dnevnom boravku grada. Nisam bio svjestan da me snima, pa tu baš ništa nije namješteno: posve opušten čitam i pijem mineralnu, a sam Valentino je u komentaru ispod napisao kako se vidi da uživam svakim djelićem svoga bića.

Za mene, bila je to Riva u svom najboljem izdanju za sunčane zimske subote, ali mom zadovoljstvu presudno je kumovala činjenica da nisam sjedio na jednoj od onih stolica što su nam ih bili namijenili projektanti nove Rive iz Studija 3LHD. Na tome se nije moglo ugnijezditi pošteno čeljade od 100+ kila, a kamoli uživati “svakim djelićem svoga bića” više od sat vremena. Ta ugostiteljska oprema oštro je atakirala na kafićke užance splitskog puka. Život ju je demantirao i, kako je nju bilo najlakše ukloniti na svoju ruku, na Rivi je uskoro opet zavladao slobodni “dizajnerski” stil na štekatima.Tu gdje ja rado sjedim zamjena je jako dobra i estetski i ergonomski, ali ima i onih ugostitelja koji su se malo previše “dali o’ kraja” ograđujući “svoje” teritorije na kojima su zbili stolove što ostavljaju ruzinu po tehnobetonu, stolice su svakakve. Tu i tamo pojavili su se i razni suncobrani, jer tende na omraženim “višalima” pokazale su se nefunkcionalnima, lako kvarljivima, kompliciranima i skupima za održavanje. A nosači stoje ...

I, evo, došla je napokon i vijest s najvišeg mjesta: Ministarstvo kulture najozbiljnije želi ukloniti tu gvožđuriju. Slažem se, ali to ne kažem kao “mrzitelj” nove Rive koja je “ubila dušu” grada i što li sve ne mantraju aktivisti pasatisti. Računalna grafika prije rekonstrukcije te je tende prikazivala znatno “nježnijima” i njihova realizacija bila je stanovita prevara, ali svejedno držim da je nova Riva u globalu nešto najbolje što se u ovom gradu dogodilo od početka milenija, pa nek’ me kamenuje i razapinje tko hoće.

Znam da imam istomišljenike – evo, Valentino je jedan takav, a i kolega mu Feđa Klarić, obojica oduševljeni fotografi Rive, kroničari njezina života koji više nije isti kao u osamdesetima, a kamoli još ranije, do Bajamontuše. Na fotografijama ovih meštara ljudi u dokolici na današnjoj Rivi ne izgledaju ni turobni ni zgađeni nad prostorom kojim se kreću, tu sve frca od mediteranskog guštanja na otvorenom, iako naokolo ima narikača – što amaterskih, što profesionalnih – koliko voliš, ali nisam siguran da baš zaobilaze Rivu u velikom luku, čime se vole pohvaliti. I sad će svi oni, kao, doći na svoje.Jaukanje za starim i još starijim Splitom zamijenit će slavodobitnim krikom i pozivom na kontraofenzivu. E, toga nas treba biti strah, mene već jest. Preuređena Riva, sa svim svojim nesavršenostima, snažan je proboj – fizički i simbolički – u modernost grada koji obožava sliniti nad boljom prošlošću umjesto da vidi kako će oblikovati što bolju budućnost. Rivu su već “deštrigali” nakaradni sezonski kućerci i štandovi, a svi štekati, rekoh, nisu jednako vješto pobjegli od tijesne uniforme koju im je bio propisao arhitektonski studio iz Zagreba (joj!), no sad bi – dođe li stvarno do micanja masivnih nosača tendi – mogla krenuti agitiranja ili nesputane samostalne akcije za razne povratke na staro, recimo primicanje štekata opet uza zidove, divljanje suncobrana... Jer, nakon rezanja “višala”, sve će se ponovno činiti mogućim.

Beskrajni splitski ples

Ajmo prikočiti prije nego što se zalaufamo, znam ja naš svit... Pitati za mišljenje autore. 3LHD nisu bezveznjaci, imaju svjetske referencije (ikako one nekim lokalpatriotskim genijalcima ništa ne znače). Pronađimo s njima, od kojih valja očekivati da malo suspregnu autorsku taštinu i isključivost, “rezervno” rješenje koje neće dozvoliti raznim pojedinačnim interesima i ukusima da se puste s lanca. Ako Šveđani propisuju nekoliko tipskih kućica za odmor kakve se isključivo smiju graditi na otočićima kraj Stockholma, nije li moguće i ovdje dati ograničenu mogućnost izbora, od kvalitetnog i zadanog.

Ali ne, mi nećemo raspravljati o tome, nego ćemo tu i tamo opet zapjeniti oko Bajamontuše, umjesto da kao Zadrani – koji nisu ništa manje ponosni na svoju baštinu – izgradimo simbole grada koji ih stalno traži najranije u prošlom stoljeću. A za to vrijeme Salona, zapuštena, zarasta u draču, na što nas je morao podsjetiti zamjenik ministrice kulture. Što se mene tiče, puno ću radije, sjedeći onako opušteno u kafiću na Rivi, gledati Massima kako snima novi spot na nekakvom splitskom “Pozdravu Suncu”, umjesto lokalni KUD kako tanca splitski ples oko Bajamontuše. Pa, ne možemo stalno reprizirati “Velo misto”!

http://www.slobodnadalmacija.hr/Spli...5/Default.aspx

__________________
< < < < < SPLIT from the AIR > > > > >

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "

Ballota no está en línea   Reply With Quote
Old February 27th, 2012, 02:04 AM   #625
AOGM
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 14
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Ballota View Post
Maštam o danu kad će se maknit onaj usrani parking na istoku i sve popločat.
Ja maštam o danu kad će se potaracat ona lakrdija oko f-cafea i "turističke palače".
Zamisli da se makne parking (npr. izgradi zamjenska podzemno-nadzemna garaža tamo di su fastfoodovi na ulazu u luku) i da se na misto "turističke palače" vrati zelenilo i neki park ka na onim starim slikama. Nekako mi je uvik bilo lipo vidit turiste(kinje pogotovo) kako se izležavaju po ono malo livadica na staroj rivi.
AOGM no está en línea   Reply With Quote
Old March 4th, 2012, 01:20 AM   #626
passat1717
ZAG-DMK
 
passat1717's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Zagreb / กรุงเทพมหานคร
Posts: 8,511
Likes (Received): 11991

Quote:
NAPOKON JE KRENULO Uskoro padaju ‘višala’, Palači nova rasvjeta

Napokon je počelo! Nakon što je Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture Andree Zlatar Violić, prije deset dana u Slobodnoj Dalmaciji najavio skidanje “vješala” sa splitske Rive, u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture počelo je vrednovanje postojećeg stanja. Odmah nakon toga izradit će se projekt uklanjanja spornih nadstrešnica.No, što je još važnije, riješit će se i problem osvjetljenja pročelja Dioklecijanove palače jer sadašnja iluminacija uopće nije odgovarajuća. Danas su na isti način osvijetljeni ulica, kafići i povijesno splitsko zdanje koje je pod zaštitom UNESCO-a od 1979. godine.

“Ministarstvo ništa neće napraviti ni napamet ni nabrzinu. Prije svega treba riješiti problem osvjetljenja Dioklecijanove palače, a onda i Rive. Jasno je da osvjetljenje pročelja treba izdvojiti od rasvjete javnih površina. Ne može se dopustiti da na vrhu nadstrešnica za kafiće stoje reflektori koji jednako osvjetljavaju sve, i pročelje i ulicu. Palača traži specifičnu iluminaciju,” ističe Uzelac.

Nema sumnje, dodaje, da nadstrešnice za kafiće bitno narušavaju južno pročelje Dioklecijanove palače, pa sadašnje rješenje izrazito nagrđuje možda najvažniju spomeničku baštinu koju imamo u Hrvatskoj.

Na projektu rade stručnjaci raznih struka, a prije svega arhitekti i konzervatori. Sve se odvija u suradnji Ministarstva kulture s Gradom Splitom i drugim mjerodavnim stručnim službama, a radnu skupinu koordinira Radoslav Bužančić, pročelnik splitskog Konzervatorskog odjela.

“Pročelje se mora osvijetliti s dužnom pažnjom te dostojno prezentirati. Postojeći nosači “vješala” će se demontirati, a grad Split može ih postaviti negdje drugdje i ponovno ih iskoristiti“, kategoričan je Zlatko Uzelac.

Nakon što se utvrdi postojeće stanje, analiza bi trebala pokazati koji su sve elementi sporni, odnosno gdje su točke koje nagrđuju izgled i pogled na Dioklecijanovu palaču. Nakon toga, ostaje samo pljunuti u šake i prionuti “fizičkom” dijelu posla.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spli...5/Default.aspx
sve mi ovo nekako sumnjivo i brzopleto

Oće "višala" na zapadnu obalu?
__________________
Long live the King
passat1717 no está en línea   Reply With Quote
Old March 4th, 2012, 04:36 AM   #627
hrco1908
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 100
Likes (Received): 0

triba ove iz 3LHDa objesit na ta vješala koja su dali postaviti... ali vješala bi se mogla srediti, da im se odstrani ona gornja strana i ostanu samo lijeva i desna strana... znači bez onoga što ide u visinu... ned'o bog da stave vješala na zapadnu obalu.... i čemu im uopče služi ona cesta između rive i zapadne obale??
hrco1908 no está en línea   Reply With Quote
Old March 4th, 2012, 05:19 AM   #628
zare_st
Registered User
 
zare_st's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Split
Posts: 302
Likes (Received): 83

Quote:
i čemu im uopče služi ona cesta između rive i zapadne obale??
Da mos doc od rive do zapadne obale.
zare_st no está en línea   Reply With Quote
Old March 4th, 2012, 01:03 PM   #629
croat34
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 520
Likes (Received): 660

Quote:
Originally Posted by Antenov View Post
Meni su višala sasvim u redu, jedina zamjerka im je što se ne koriste u svoju svrhu...
I meni isto , nista im ne fali. Bolje nego one saratine sta su prije bile. Umbrella od svakavki bolja. Ono je izgledalo kao vocni market.

Ako mislu nesto napraviti mozu jedino skratiti onaj gornji dio stupa da ne smata pogledu da diocletanovu palacu.
croat34 no está en línea   Reply With Quote
Old March 4th, 2012, 01:24 PM   #630
gradski
Registrirani korisnik
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,351
Likes (Received): 3266

Quote:
Originally Posted by passat1717 View Post
Oće "višala" na zapadnu obalu?
super ideja

tamo višala imaju puno toga za sakrit
__________________
.
gradski no está en línea   Reply With Quote
Old March 5th, 2012, 03:28 PM   #631
techno viking
OBEY
 
techno viking's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: SPLIT
Posts: 179
Likes (Received): 1

+1
techno viking no está en línea   Reply With Quote
Old March 7th, 2012, 04:26 PM   #632
Ludi SplitY'all
BANNED
 
Join Date: Feb 2012
Location: Split, Yugoslavia
Posts: 127
Likes (Received): 2

Split: U Banovini sastanak o izmjenama na Rivi

Splitski dogradonačelnici, Jure Šundov i Anđelka Visković, u Banovini su se u srijedu sastali sa čelnim ljudima svih gradskih službi nadležnih za uređenje, održavanje i funkcioniranje Rive, a razgovarali su o izmjenama koje se trebaju napraviti na dijelu obale između Trga Franje Tuđmana i Lučke kapetanije.

Utvrđeno je da se sve promjene moraju provesti sukladno važećoj proceduri, uz dobivanje svih potrebnih dozvola i suglasnosti. Nikakve izmjene se neće moći provesti bez suglasnosti autora projekta te Ministarstva kulture od kojeg se očekuju jasne smjernice. Sa svim detaljima bit će upoznato i Društvo za zaštitu kulturne baštine.

Analizirat će se postojeće odluke na razini grada, koje svojim zaključcima i u njima sadržanim mjerama i rokovima, ili rješenjima o osnivanju radnih tijela eventualno utiču na brzinu i kvalitetu otklanjanja problema i spornih rješenja.

Budući je oprema Rive koštala 30,273 milijuna kuna, zaključeno je da se mora utvrditi što je s njom, u kakvom je stanju, gdje su i u kakvom statusu stolovi i stolice i kakve postupke treba pokrenuti u vezi s tim. Utvrdit će se stanje hortikulture, razlike u cijeni održavanja s obzirom na izvedenu promjenu u odnosu na izvorno rješenje, koje nije izdržalo mikro klimatske uvjete te utvrditi status proširenja štekata.

Ocijenjeno je da se već u "slučaju" stolova i stolica, hortikulture te proširenja štekata dijelom odstupilo od pravila u usvojenom projektu uređenja Rive, a zabilježeni su i česti tehnički problemi kod nosača tendi i rasvjete. Nisu funkcionalni, često se kvare što dovodi do značajnih troškova koje na godišnjoj razini podmiruje Grad. Stanje se ne popravlja što, zaključeno je na sastanku, ukazuje na potrebu preispitivanja takvog rješenja.

Kako se Riva nalazi u obuhvatu stare gradske jezgre promišljanja o rješavanju problema morala bi se koordinirati i s aktivnostima na uređenju Dioklecijanove palače. Izradit će se i dinamički plan za poduzimanje mjera oko ishođenja potrebne dokumentacije, suglasnosti, rješenja, projekata, troškovnika. Planom bi se utvrdile mjere koje bi se provodile odmah, kratkoročno i dugoročne mjere. Na sastanku je zaključeno i kako bi Rivu trebalo sagledati cjelovito od Matejuške do pothodnika.

http://www.dalmacijanews.com/Hrvatsk...a-na-Rivi.aspx

------------

Evo prve konkretne vijesti... dobro je šta će sudjelovat i autori, ipak je riva autorsko djelo, i nemože se radit bilo kakve promjene, da ne ispadne kupus. I napokon će se sagledat u cjelini!
Ludi SplitY'all no está en línea   Reply With Quote
Old March 7th, 2012, 04:28 PM   #633
Ludi SplitY'all
BANNED
 
Join Date: Feb 2012
Location: Split, Yugoslavia
Posts: 127
Likes (Received): 2Moram primjetit da Riva od gore izgleda vrhunski, tako da dolazin do zaključka da u biti jedini veliki problem predstavljaju nosači tendi, iz razloga jer su preglomazni u odnosu na palaču i zgrade uz nju. Mislim da se to lako riješi na svačiju korist!
Ludi SplitY'all no está en línea   Reply With Quote
Old March 7th, 2012, 04:55 PM   #634
Ballota
Powered by Jet-A1
 
Ballota's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Split
Posts: 32,683
Likes (Received): 23729

Zanimljiv blog koji detaljno prati problematiku: http://splitska-riva.blogspot.com/

Btw. da, vješala jesu problem, ali na žalost ne jedini. Sa visine se isto tako ne vidi stanje u kojem se tehnobetonske ploče nalaze. Da te podsitin:


Ovo je jednostavno loš materijal koji triba minjat!
Ako, nakon 5 godina uporabe, ovako izgleda svježe "očišćena" ploča, onda se bojin pomislit šta bi bilo za 10-20 godina.
__________________
< < < < < SPLIT from the AIR > > > > >

__|__
\_______O(-)O_______/
" " "

Ballota no está en línea   Reply With Quote
Old March 7th, 2012, 04:58 PM   #635
passat1717
ZAG-DMK
 
passat1717's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Zagreb / กรุงเทพมหานคร
Posts: 8,511
Likes (Received): 11991

1. Ploče su same od sebe loš izbor na rivi, puno lošiji od kamena, nepotrebno eksperimentiranje.

2. Unatoč svemu, da su se redovito i bolje čistile nebi bile toliko šporke.

3. Još uvik smatran da su veća čaka u oko od "višala" jer beton stavit na rivu u mediteranu
__________________
Long live the King
passat1717 no está en línea   Reply With Quote
Old March 7th, 2012, 05:35 PM   #636
Rovinjac
HRVATINA!
 
Rovinjac's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Rovinj-Hrvatska
Posts: 2,581
Likes (Received): 1291

A i vi nemate pametnijeg posla. Riva vam je super i koj k.... s...... stalno!?
__________________
CROATIAE ANTEMURALE CHRISTIANITATIS

Oluja nad olujama!

Rovinj moj grad!

[Rovinj] - construction update
Rovinjac no está en línea   Reply With Quote
Old March 7th, 2012, 05:47 PM   #637
rimorski
.
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 1,040
Likes (Received): 13

prave se papskiji od pape, pa riva je genijalna, a sranje je da nije popločana skroz do pijace i do Ambasadora
rimorski no está en línea   Reply With Quote
Old March 7th, 2012, 06:02 PM   #638
Ludi SplitY'all
BANNED
 
Join Date: Feb 2012
Location: Split, Yugoslavia
Posts: 127
Likes (Received): 2

Da je sve tako crno, nije, al ipak ima podosta toga šta se može, i šta bi tribalo popravit.
Nažalost, većina "kritika" su tipična splitska žuganja, kojima ništa ne valja, tako da malo ko da normalno rješenje i ikakav konkretan prijedlog. Ovaj blog šta ga je Bulluta stavija ima podosta informacija, al i on spada u sferu splitskog žuganja, di su samo nabacane informacije šta ne valja, a nigdi ne pišu ni pozitivne strane, a kamoli rješenja. Takve stvari samo smetaju pri pravoj promociji i edukaciji ljudi, a time i dobivanju mišljenja šta i kako izvest na rivi.

Po meni je najveći problem šta se prije izvedbe nije gledalo sve u komadu, napravit neko osnovno rješenje prema kojem bi se uređiva dio po dio cile obale (istočne, zapadne, matejuške, središnjeg djela, mula kraj kapetanije i sl.), tako da se i sad kod uređenja zapadne i istočne vraćaju sva ta pitanja ponovno, jer nisu rješena na vrime.

Na rivi je potrebno jedno stručno sagledavanje problema, a ne ova žuganja. Da autrori, konzervatori, povijesničari i urbanisti nađu jedno zajedničko rješenje i da se to izvede kako triba. Isto tako uključit i trg Franje Tuđmana, Rivu do pazara (i duže ako je moguće), mul kod kapetanije, i spojeve sa Matejuškon odnosno zapadnon obalon i sa Istočnon.

Oće li i dalje bit beton, oće li se minjat tende i rasvjeta su detalji, koji se baš zato i moraju raspravit u jednom stručnom tonu, uz sagledavanje cile obale, a nama jeli nešto paše ili ne je stvar ukusa.
Ludi SplitY'all no está en línea   Reply With Quote
Old March 7th, 2012, 06:03 PM   #639
Ludi SplitY'all
BANNED
 
Join Date: Feb 2012
Location: Split, Yugoslavia
Posts: 127
Likes (Received): 2

I najjače mi je kad još dan danas čujen komentare ljudi da je takvu rivu tribalo napravit na Žnjanu, dođe mi da ih propucan, i dođen do zaključka kako ljude ne triba ništa pitat!
Ludi SplitY'all no está en línea   Reply With Quote
Old March 7th, 2012, 07:41 PM   #640
Ludi SplitY'all
BANNED
 
Join Date: Feb 2012
Location: Split, Yugoslavia
Posts: 127
Likes (Received): 2

"VIŠALA" NA RIVI Ništa bez suglasnosti autora i Ministarstva

"Višala" s Rive mogla bi se micati. Iz Banovine su poslali informaciju kako je pod predsjedanjem Jure Šundova i Anđelke Visković održan sastanak sa čelnim ljudima gradskih službi nadležnih za uređenje, održavanje i funkcioniranje Rive.

Povod je bila najava pomoćnika ministrice kulture Zlatka Uzelca kako će se ukloniti nepopularna „višala“ s tog prostora.U dopisu poslanom medijima stoji „da se nikakve izmjene neće moći provesti bez suglasnosti autora projekta te Ministarstva kulture, od kojeg se u tom smislu očekuju jasne smjernice“.

Kakav će se sporazum postići, obzirom da se autori projekta, 3LHD i Numen, i doministar Uzelac nalaze na suprostavljenim pozicijama, ostaje za vidjeti.

U Banovini su zaključili kako se po pitanju uređenja hortikulture koja nije izdržala mikro klimatske uvjete, izmjene stolova i stolica te proširenja štekata već odstupilo od „pravila u usvojenom projektu uređenja Rive“.

Zahvate na Rivi planira se uskladiti sa zahvatima na uređenju Dioklecijanove palače te napraviti „dinamički plan za poduzimanje mjera oko ishođenja potrebne dokumentacije, suglasnosti, rješenja, projekata, troškovnika“.

SANDI VIDULIĆ
ARHIV CROPIX

http://www.slobodnadalmacija.hr/Spli...1/Default.aspx

Evo još malo informacija
Ludi SplitY'all no está en línea   Reply With Quote


Reply

Tags
split

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 06:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

tech management by Sysprosium