|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#61 |
|
'less is more'
|
|
|
|
#62 |
|
'less is more'
|
Kręta droga do klasztoru:
![]() Sam klasztor: ![]() Chyba najsłynniejszy element budynku - wąskie schody: ![]() Wewnątrz pusta, ciemna, kamienna komnata.Jeszcze raz okolica i droga do klasztoru: ![]()
|
|
|
#63 |
|
'less is more'
|
Syryjskie blachy. Dobrze, że podane w cyfrach arabskich i "arabskich"
![]() ![]() Degustacja win z Areni. Naprawdę dobre, choć z owocowych polecam tylko granatowe, z którego słynie Armenia. Na mieście można kupić w ozdobnych butelkach w kształcie owocu granata. Pozostałe owocowe dobre jako degustacyjna ciekawostka. ![]() Czas wracać do Erywania. Jakiś malowniczo położony kościół po drodze: ![]() ![]() Ostatnia noc w Armenii i browarek na kaskadach ![]()
|
|
|
#64 |
|
'less is more'
|
Po dłuuugiej przerwie spowodowanej brakiem czasu, pora wznowić relację
![]() Podróż z Erywania do Tbilisi, tym razem z wieloma przystnakami, aby zwiedzić trochę zabytków Armenii na trasie. Czas opuścić hotel ![]() ![]() Miasteczko na trasie: ![]() No i już w górach ![]() ![]()
|
|
|
#66 |
|
'less is more'
|
![]() Widok z góry na okolicę ![]() ![]()
|
|
|
#68 |
|
'less is more'
|
Dalej Haghpat...
![]() ![]() Przydrozny grill w Alaverdi ![]() Ruiny kolejki linowej - wagoniki nadal wiszą ![]() Jedna z naprawdę wielu ruin po czasach CCCP
|
|
|
#69 |
|
'less is more'
|
W drodze do ostatniej atrakcji na trasie
![]() Akhtala - klasztor z X-wieku ![]() Kopalnia miedzi na sąsiednim zboczu ![]() Wnętrze ![]() Tutaj trochę historii. Podczas najazdu Timura, lokalna ludność schowała się pod dachem klasztoru. Wejście było dobrze schowane. Plan prawie się powiódł, lecz w pewnym momencie jedno z dzieci zaczęło głośno płakać. Słysząc ten dźwięk, dowódca kazał odpalić z armaty prosto w twarz przedstawionej tam osoby. Po trafieniu ukrywający się tam ludzie dosłownie się wysypali. Cała reszta musiała opuścić kryjówkę i została strącona z pobliskiego zbocza.
|
|
|
#70 |
|
'less is more'
|
Tutaj sekretne przejście na dach:
![]() Ponoć pocisk przeszedł na wylot, a dziura w środku krzyża to właśnie miejsce jego wylotu: ![]() Widok ze skarpy ![]() Sanitariaty pierwsza klasa ![]() ![]() Granica. Żal było się żegnać z Armenią, będzie trzeba kiedyś wrócić i zwiedzić m.in. Karabach
|
|
|
#71 |
|
Lover Silesia
Likes (Received): 309
|
Dzięki za wątek. Obejrzałem i przeczytałem jednym tchem. Gratuluję świetnej wyprawy i dzięki za dużą dawkę wiedzy o tamtym, słabo mi znanym regionie świata.
Obcowanie ze mną zawsze było, i także dzisiaj jest, dosyć trudne dlatego, iż z reguły dążę do dyskusji, starcia, staram się prowadzić rozmowę w ten sposób aby była ryzykowna, czasem nawet nieprzyjemna, żenująca, niedyskretna, gdyż to wciąga w grę osobowość zarówno moją, jak mego partnera. Rozmowa uprzejma, spokojna, delikatna, taka jaką się zwykle uprawia w kołach literackich, wydawała mi się zawsze czymś śmiertelnie mdłym i niegodnym ludzi bardziej rozbudzonych pod względem duchowym. [Gombrowicz W., 1961 r., Wspomnienia polskie] |
|
|
|
|
|
#72 |
|
'less is more'
|
Dzięki. Po weekendzie będę miał znowu troche czasu i ruszam z Gruzją. Będzie kilka miejsc, które chyba jeszcze nie były pokazywane w żadnym wątku na forum, kilka turystycznych standardów plus jeszcze troche Tbilisi.
|
|
|
#73 |
|
Registered User
Likes (Received): 6
|
To czekamy na Gruzję
|
|
|
#74 |
|
Registered User
|
Byłem w czerwcu w Gruzji. Miejsca, które odwiedziłem to Kazbegi, prawie Kazbek, Tbilisi, Mtskheta, Gori, Ulipscyche, Sighnaghi, Dawid Garedża.
Jednak jestem za leniwy na wklejanie setki zdjęć na forum więc dla ciekawych link do albumu Mam nadzieję, że autor wątku się nie obrazi.
TUMW Najlepszy wątek na forum. Polecam To jest kopiowanie albo wręcz dramatyczne modyfikowanie tego, co już było. Te rzeczy są piękne odrestaurowane. Ale stawiane dziś świadczą o totalnym zacofaniu intelektualnym, bo my, współcześni, powinniśmy zostawić po sobie rzeczy współczesne, ślad naszych czasów. - Robert Konieczny Moje podróże: Krym, Ukraina, Mołdawia, Maroko, Chiny, Rumunia Last edited by zajf; July 21st, 2012 at 08:03 PM. |
|
|
|
|
|
#75 |
|
'less is more'
|
Oczywiście, ze się nie obrażę
Widzę, że zrobiliśmy podobną trasę, tylko ja trochę "mniej dokładnie". Ulipscyche i Sighnaghi sobie odpuściliśmy, a na Kazbeg nie podchodziłem. Zazdroszcze Ci pogody, mi nie dane było widzieć szczytu tej góry.Wracając do relacji. Po powrocie jeden spokojny dzień aby ogarnąć organizacje trochę dalszych wypadów. Na początek Mtskheta nieopodal Tbilisi: ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#76 |
|
'less is more'
|
Wielkie jak dłoń, pełno ich było, również w samym centrum miasta.
![]() Miasteczko przygotowane pod turystykę i związaną z tym komerchą, wszystko błyszczy nowością: ![]() ![]() Monastyr Jvari na szczycie to kolejny punkt wycieczki: ![]()
|
|
|
#77 |
|
'less is more'
|
Mtskheta z góry:
![]() Rzeki Aragvi i Kura ![]() Droga w kierunku Tbilisi ![]() "Autostradka" w kierunku zachodnim (Gori, Batumi etc.). Standardu autostrady nie ma, ale świeżutki beton i bezkolizyjność sprawiają, że podróżuje się elegancko ![]() Jvari
|
|
|
#78 | |
|
Registered User
|
Quote:
TUMW Najlepszy wątek na forum. Polecam To jest kopiowanie albo wręcz dramatyczne modyfikowanie tego, co już było. Te rzeczy są piękne odrestaurowane. Ale stawiane dziś świadczą o totalnym zacofaniu intelektualnym, bo my, współcześni, powinniśmy zostawić po sobie rzeczy współczesne, ślad naszych czasów. - Robert Konieczny Moje podróże: Krym, Ukraina, Mołdawia, Maroko, Chiny, Rumunia |
|
|
|
|
|
|
#79 |
|
'less is more'
|
To faktycznie nieciekawie. Mi się pogoda chyba tylko dała we znaki w David Gereja - jak na pustyni, do tego litr picia na głowę to zdecydowanie za mało.Wracając do fotek. Jeszcze Jvari: ![]() Powrót do Tbilisi: ![]() Ministerstwo transportu po remoncie już trochę mniej brutalistyczne Ale nadal zajebiste:![]() Ponownie ulice Tbilisi. Te drzewa podczas upałów są wybawieniem ![]()
|
|
|
#80 |
|
'less is more'
|
Potencjał jest. Oby te budynki doczekały kiedyś lepszych lat zanim ktoś wpadnie na pomysł je wyburzyć:
![]() ![]() ![]() Na górze pomnik Matki Gruzji: ![]()
|
![]() |
| Tags |
| armenia, georgia, gruzja, tbilisi, yerevan |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|