daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Holland Hoogbouw Forums > Overig > Urbanetics

Urbanetics Stedelijke discussiesGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old April 20th, 2012, 11:08 AM   #621
Plaas
MP
 
Plaas's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Oudorp
Posts: 7,280
Likes (Received): 2425

Quote:
Originally Posted by X38 View Post
Zoals je wil.

België is veel gepolitiseerder dan Nederland. De politiek is in België een kolossaal machtsapparaat dat vooral dient om politici en functionarissen in de verzuilde administraties te financieren.

(...)

Zelf ben ik trouwens ook geen voorstander van 'totaal fuseren'. De huidige gemeentes zouden hun eigen gemeentehuis (de loketten) en politiekantoor moeten kunnen behouden, en een financieel afgeslankte versie van de gemeenteraad.
Goede analyse. Een nieuwe fusieronde zie ik in België ook niet zo snel gebeuren. Daar is in het algemeen ook helemaal geen nood aan. Alleen in Brussel zou het misschien nuttig zijn, vooral ook omdat je daar de kans hebt een dure bestuurslaag af te schaffen (alle gemeenten vervangen door het gewestsbestuur). Maar ja, ze willen er niet aan. En met het argument "die politieke laag is te duur en te weinig nuttig" ondermijn je het hele Belgische politieke systeem, wie zou dat aandurven?

Wat die loketten betreft: bij de Nederlandse fusies worden meestal wel meerdere loketten gehandhaafd, dus dat is voorlopig het probleem niet. Ook in grotere steden, die nu al een gemeente zijn, zijn er vaak meerdere loketten. Maar ja, die zouden nog best eens kunnen worden wegbezuinigd. En wat te denken van bibliotheken? Die fusies gaan de burgers op het platteland nog zwaar opbreken. Niet dat de bevolking daar nog iets aan kan doen. De lokale democratie is effectief monddood gemaakt door de fusies.
__________________
Plaas' vermannen
Plaas no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old April 20th, 2012, 01:41 PM   #622
Eric Offereins
The only way is up
 
Eric Offereins's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Rotterdam
Posts: 69,203
Likes (Received): 29293

Quote:
Originally Posted by Arrrgh View Post
Ik hoop dat het Alphen aan den Rijn blijft want die andere zijn ronduit belachelijk.
Eens. Gewoon de naam van de grootste en/of bekendste stad aanhouden.
Eric Offereins no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 02:53 PM   #623
Slagathor
Gay love is love too
 
Slagathor's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: The Hague
Posts: 8,464
Likes (Received): 6164

Tenzij het om een bekende landstreek gaat. Dat je door fusies een gemeente Achterhoek realiseert, bijvoorbeeld. Die zou ik dan eerder "Achterhoek" noemen i.pv. "Doetinchem".
Slagathor no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 03:20 PM   #624
De Klauw
Registered User
 
De Klauw's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 11,106
Likes (Received): 2455

Quote:
Originally Posted by Godius View Post
Gemeente Rijn en Gouweland is neutraler en heeft qua merk toch een betere positie dan als ze Gemeente Alphen aan den Rijn aanhouden, denk ik.
Maar waarom neutraliteit als 1 kern dubbel zoveel inwoners heeft als de andere kernen gecombineerd? Bovendien is Alphen aan den Rijn gewoon een sterker merk net omdat iedereen het kent. Rijn en Gouweland is iets nietszeggend.

Maar ik ben er zeker van dat het Alphen aan den Rijn zal worden. Gewoon omdat ze met een democratisch systeem werken en de inwoners van Alphen uit chauvinisme voor Alphen aan den Rijn zullen gaan en inwoners uit Alphen veruit in de meerderheid zijn.
De Klauw no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 03:27 PM   #625
De Klauw
Registered User
 
De Klauw's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 11,106
Likes (Received): 2455

Quote:
Originally Posted by Plaas View Post
Goede analyse. Een nieuwe fusieronde zie ik in België ook niet zo snel gebeuren. Daar is in het algemeen ook helemaal geen nood aan.
Minister Bourgeois is er nochtans felle voorstander van. In 2010 heeft hij ook subsidies uitgereikt aan alle gemeenten die vrijwillig willen fusioneren. Al is daar niemand op ingegaan.

Niettemin denk hij dat voor 2020 tot gedwongen fusionering zal overgegaan worden. Sowieso denk ik dat een eenmalige grote fusieronde (hier) beter werkt dat een geleidelijke zoals in Nederland.

Of er noodzaak is aan fusioneringen in België: dat hangt ervanaf hoeveel bevoegdheden je de gemeenten heeft. In Vlaanderen is dat momenteel vrij beperkt. Maar de Vlaamse overheid heeft wel de intentie de gemeenten meer bevoegdheden te geven. Dat moet onvermijdelijk samengaan met fusies omdat de huidige gemeenten daar simpelweg te klein voor zijn. Ook op het gebied van ruimtelijke ordening zijn de huidige lilliputters van gemeentes een nadeel omdat iedere gemeente uiteraard wil groeien en zijn eigen bedrijventerrein wil. Dat leidt tot versnippering.
De Klauw no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 04:39 PM   #626
Uplander
Wat een uitzicht!
 
Join Date: Apr 2008
Location: Bergweg
Posts: 5,040
Likes (Received): 648

In Nederland is een tegenreactie op gang gekomen gisteren.

Quote:
Rode Lijst
Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen in Nederland®

‘Bent u ook een Rode Lijster?’

De redactie van Plaatsengids.nl constateert tijdens haar research naar wetenswaardigheden over de steden, dorpen en buurtschappen in ons land, dat nogal wat plaatsen in bepaalde opzichten worden ´bedreigd´. Het betreft vooral de kleinere dorpen en buurtschappen. De bedreigingen kunnen fysiek van aard zijn (de plaats komt bijvoorbeeld in de knel door verstedelijking of dreigt - deels - te worden afgebroken voor allerlei infrastructuur), maar óók qua identiteit worden veel kleine kernen niet accuraat behandeld. En dat is voor die plaatsen en hun inwoners net zozeer een bedreiging.
http://www.plaatsengids.nl/pagina/rode-lijst

Met name Kruisweg bij Zoetermeer wordt er uitgelicht. Dat ken ik van fietstochtjes. Op Michelinkaarten was de Kruisweg van een groene lijn voorzien, omdat het daar schilderachtig is. http://www.plaatsengids.nl/kruisweg-zh
Uplander no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 09:32 PM   #627
X38
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Antwerpen
Posts: 4,213
Likes (Received): 22

In zuid-West-Vlaanderen hebben we ook een gemeente 'Heuvelland'. Dat is volgens mij de enige 'geneutraliseerde' gemeentenaam in Vlaanderen/België.

De gemeente Voeren wordt dan weer vaak 'de Voerstreek' genoemd.
X38 no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 09:56 PM   #628
De Klauw
Registered User
 
De Klauw's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 11,106
Likes (Received): 2455

Er zijn er veel meer: in dezelfde categorie 'neutrale' gemeentenamen is er ook nog Kluisbergen, Maarkedal, Zwalm, Affligem, ... Verder zijn er ook gemeenten die bestaan uit deelgemeentes met gelijkaardige namen zoals Vleteren (Oostvleteren en Westvleteren), of Lennik (Sint-Kwintens-Lennik en Sint-Martens-Lennik) waarvan men besliste het gemeenschappelijke deel van de naam deel als gemeentenaam te hanteren : naast het eerder genoemde Lennik en Vleteren ook onder meer Malle, Horebeke, ... . Tot slot zijn er ook veel gemeenten met dubbele namen zoals Heusden-Zolder, Meeuwen-Gruitrode, ... wat natuurlijk ook neutrale namen zijn.

Maar inderdaad, gemeentenamen die geen plaatsnaam zijn komen in België veel minder voor dan in Nederland.
De Klauw no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 09:58 PM   #629
Plaas
MP
 
Plaas's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Oudorp
Posts: 7,280
Likes (Received): 2425

Borsele / Borssele is wel één van de raarste wat dat betreft. De gemeente heeft een s minder dan het dorp. Zoiets kan alleen in autistenreservaat Zeeland zijn bedacht.
__________________
Plaas' vermannen
Plaas no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 10:27 PM   #630
De Klauw
Registered User
 
De Klauw's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 11,106
Likes (Received): 2455

Vooral het kombord is leuk:Teylingen is ook een leuke: het dorp in die gemeente heet Teijlingen maar de gemeente is blijkbaar vernoemd naar kasteel Teylingen (dat zich dus in het dorp Teijlingen bevindt).

Last edited by De Klauw; April 20th, 2012 at 10:34 PM.
De Klauw no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 10:36 PM   #631
Plaas
MP
 
Plaas's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Oudorp
Posts: 7,280
Likes (Received): 2425

Teylingen is vast ooit 'n Zeeuwse stichting geweest.
__________________
Plaas' vermannen
Plaas no está en línea   Reply With Quote
Old April 20th, 2012, 10:44 PM   #632
railway stick
Bas
 
railway stick's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Leeuwarden, NL.
Posts: 12,381

Bijna niemand weet wat de hoofdplaats is van de gemeente Tytjerksteradiel. Krijg deze naam maar eens in één keer foutloos vanaf het toetsenbord in de `kompjùter`. In Friesland is het heel normaal dat de naam van de gemeente niet overeen komt met die van de hoofdplaats. Daar is een historische verklaring voor. Heeft te maken met aloude grietenijen.
Dokkum ligt in Dongeradiel.
Wommels is de hoofdplaats van Littenseradiel.
Drachten van .... Smallingerland.
Beetsterzwaag is de hoofdplaats van Opsterlân.
Oosterwolde van Ooststellingwerf, Wolvega van Weststellingwerf.
O ja, schiet me net te binnen: Achtkarspelen, met het wereldberoemde Buitenpost als hoofdplaats. Wow!

Gemeentenamen zijn gewoon leuk en geven de diversiteit en bekrompenheid van dit kleine land weer. De bewoners staan hierin voorop, zij bepalen immers hoe hun gemeente heet. Dat is ook onderdeel van democratie. Ergens wel mooi hoor dat zoiets nog kan. Wees er zuinig op.
railway stick no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2012, 11:47 AM   #633
Rambo L
Registered User
 
Rambo L's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Snake City
Posts: 1,758
Likes (Received): 453De 11 steden waren vroeger zelfstandige gemeenten.
Daarbuiten waren ook een aantal grietenijen die hun naam te danken hebben aan een dorp. Vooral in Westergo en Oostergo.
Door wat herindelingen zijn veel van deze namen verloren gegaan.
Rambo L no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2012, 12:11 PM   #634
Plaas
MP
 
Plaas's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Oudorp
Posts: 7,280
Likes (Received): 2425

Vanouds zijn er in Nederland veel gemeenten die de naam van een polder, een droogmakerij, een eiland of een waterschap dragen. Hier in Noord-Holland heb je zo de Schermer, de Beemster en de Zijpe, en ook Anna Paulowna, waarbinnen de twee voornaamste kernen, Spoorbuurt en Kleine Sluis, aan elkaar zijn vastgegroeid en nu het dorp Anna Paulowna vormen (oorspronkelijk dus de naam van de polder). Maar ja, dit zijn wel namen met een zekere historie. "Hollands Kroon", waar Anna Paulowna nu de hoofdplaats van is, heeft die historie niet. 't Is sowieso nogal 'n belachelijke naam voor 'n gebied dat zich niet eens erg Hollands voelt (Holland, dat is bezuiden 't IJ).
__________________
Plaas' vermannen
Plaas no está en línea   Reply With Quote
Old April 21st, 2012, 01:19 PM   #635
De Klauw
Registered User
 
De Klauw's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 11,106
Likes (Received): 2455

Er schijnt wel een waterschap geweest te zijn dat ook Hollands Kroon heette en ongeveer hetzelfde gebied besloeg. De naam heeft dus toch een beetje geschiedenis. Al heeft dat waterschap maar van 1994 tot 2003 bestaan.
De Klauw no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2012, 09:17 AM   #636
Per
NascorInArgillaWalacria
 
Per's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Den Haag
Posts: 1,664
Likes (Received): 440

Quote:
Originally Posted by Plaas View Post
Borsele / Borssele is wel één van de raarste wat dat betreft. De gemeente heeft een s minder dan het dorp. Zoiets kan alleen in autistenreservaat Zeeland zijn bedacht.
lol, typisch voorbeeld van zelfontkenning.
Dat jij juist hier een opmerking over maakt bewijst maar weer dat jij nogal wat autistische trekjes vertoont, maar dat wisten we natuurlijk al vanwege je andere posts
Per no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2012, 09:47 AM   #637
Plaas
MP
 
Plaas's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Oudorp
Posts: 7,280
Likes (Received): 2425

Quote:
Originally Posted by Per View Post
lol, typisch voorbeeld van zelfontkenning.
Dat jij juist hier een opmerking over maakt bewijst maar weer dat jij nogal wat autistische trekjes vertoont, maar dat wisten we natuurlijk al vanwege je andere posts
Humorloosheid, dat zie je ook veel bij autisten.
__________________
Plaas' vermannen
Plaas no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2012, 07:25 PM   #638
Slagathor
Gay love is love too
 
Slagathor's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: The Hague
Posts: 8,464
Likes (Received): 6164

Quote:
Originally Posted by Plaas View Post
Borsele / Borssele is wel één van de raarste wat dat betreft. De gemeente heeft een s minder dan het dorp. Zoiets kan alleen in autistenreservaat Zeeland zijn bedacht.
De geschiedenis van de naam Bors(s)ele is wel vreemd te noemen:

Quote:
In de 19e eeuw waren de namen Borsele (1883) en Borselen (1889) in gebruik voor het dorp. Begin 20e eeuw gebruikten de posterijen en de officiële instanties van Zeeland echter de naam Borsselen. In 1936 werd door het KNAG een 'lijst der aardrijkskundige namen van Nederland' gepubliceerd, waarin de naam Borsele werd opgenomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gebruikte in brieven aan de gemeente daarop deze naam. Het gemeentebestuur van de plaats kreeg zodoende deze naam onder ogen en stuurde daarop op 24 september 1937 een brief aan de Minister van Binnenlandse Zaken, waarin werd verzocht om niet Borsele maar de naam Borssele voortaan als officiële schrijfwijze voor plaats en gemeente te gebruiken. Op 14 oktober 1937 werd dit besluit gepubliceerd en sindsdien werd de naam Borssele de officiële naam voor het dorp en gemeente.

Op 1 januari 1970 fuseerde de gemeente met een groot aantal andere gemeenten, waarbij de naam Borssele weer ter sprake kwam. Om het onderscheid tussen dorp en gemeente te verduidelijken werd de naam van de nieuwe gemeente vastgesteld op Borsele, waarbij werd vermeld dat de keuze was bepaald door het feit dat dit "één van de oudst voorkomende namen is in het gebied".[1]

De betekenis van het voorvoegsel 'Bor'- is onbekend en verschillende schrijvers kwamen dan ook tot verschillende betekenissen. Zo zou het verwijzen naar het 'land van Bor', 'het brommen van de zee' (Brumisela), 'brem' of 'braam'. Tegenwoordig wordt aangenomen dat het meer waarschijnlijker is dat het verwijst naar een stroom of kreek.

Het achtervoegsel 'sale' of 'sele' stond in het Frankisch voor een 'zaal', 'groot huis' of 'woning' of een open vlakte in het bos, waarbij de betekenis verwijst naar een 'afgebakende (open) ruimte'. In het geval van Borssele een 'afgebakend' eiland.
Slagathor no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2012, 10:51 PM   #639
Franktopo
Topofreak
 
Franktopo's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Leerdam
Posts: 5
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by railway stick View Post
Bijna niemand weet wat de hoofdplaats is van de gemeente Tytjerksteradiel. Krijg deze naam maar eens in één keer foutloos vanaf het toetsenbord in de `kompjùter`.
Inderdaad. Jou lukt het ook niet Het is namelijk Tytsjerksteradiel (t/m 1988 Tietjerksteradeel).
Franktopo no está en línea   Reply With Quote
Old April 22nd, 2012, 11:03 PM   #640
railway stick
Bas
 
railway stick's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Leeuwarden, NL.
Posts: 12,381

Hé leuk zeg, je hebt gelijk! Ik heb wel een vermoeden waar het foutje vandaan komt: Vermoeidheid. Tja, een gemeente (naam) fout vermelden welke grens zegge en spreke nog geen kilometer van mijn huis verwijderd is, tja, dan heb ik wel een enorme steek laten vallen. Ik heb ook anderhalf jaar in Burgum gewerkt, bij de Gemeente nog wel, ha ha.

Beste Franktopo, welkom op het forum. Ben je net zo`n topografiel als ik?
railway stick no está en línea   Reply With Quote


Reply

Tags
groningen

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 01:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

tech management by Sysprosium