|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Cestovna infrastruktura Motorways, expressways, and other state routes |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools |
Rating:
|
Display Modes |
|
|
#141 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#142 | |
|
BANNED
Likes (Received): 5
|
Quote:
Da bi neko raskršće bilo kružni tok, smjer kretanja vozila mora biti suprotan od smjera kazaljke na satu, te pravilo prvenstva imaju vozila koja se nalaze u kružnom toku. U suprotnom, rješenje se može nazvati kružno vođenje prometa (oko Florijanske crkve u Varaždinu, primjerice). |
|
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Registered User
|
Quote:
Osim toga bitna je razlika i u pravilima koja vrijede za ove tipove križanja. Na kružnim tokovima ne mora biti prednost toka unutar kruga dok kod rotora je to uvjek slučaj. U Zagrebu je onaj kružni tok u Zapruđu prije određenog vremena pretvoren u rotor sa posve drugom regulacijom prometa koja je zahtjevala da još i danas postoje ploče na narančastoj podlozi koje upozoravaju na novu regulaciju na prilazu sada novom rotoru. Međutim, u pravu si kad kažeš da je kod nas to istoznačan pojam. Evo ti malo iz strane stručne literature: "The phrase “traffic circle” is a term that is most often used exclusively in the U.S.; in other countries such as England, the term for a traffic circle is typically "roundabout." There is, however, a difference between a traffic circle and a roundabout. In a traffic circle, the traffic entering the circle might not be officially controlled, or it might be controlled by way of either traffic signals or stop signs. In a roundabout situation, the traffic that enters the circular intersection always has to yield to traffic that already finds itself in or around the circular intersection." |
|
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Registered User
|
Quote:
![]() Uploaded with ImageShack.us Last edited by geor; April 21st, 2012 at 06:30 PM. |
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
BANNED
|
Znam da kod nas ne postoji jasno definirana terminologija, zato i pokušavam uvesti reda ![]() Meni bi logično bilo roundabout prevesti kao kružni tok (jer većina raskrižja takvog tipa u Hrvatskoj su roundabouti, a rotor mi baš ne šmeka). Ostale tipove koji ne odgovoaraju roundaboutu možemo zvati "kružnim vođenjem prometa" ili raskružjem ![]() @za Njemce, pa tak sam upravo i opisal |
|
|
|
|
|
#146 |
|
BANNED
|
Kružni tok u Bavarskoj.
Primjetiti da na prijelazima za pješake nije ucrtana zebra, dakle vozila nisu dužna stati, već pješaci moraju pričekati priliku za slobodan prolaz! |
|
|
|
|
|
#147 |
|
Registered User
|
Poanta ovog pristupa bi bila da vozila prije ulaza moraju znatno usporiti zbog geometrijske karakteristike putanje kroz takvo križanje, što automatski smanjuje mogućnost udara u pješaka sa većom ili opasnom brzinom. Vjerujem da se radi o jako malom pješačkom prometu (zanemarivom) i da je sva pažnja dana drugim elementima: preglednost, self-explaining design, jednostavnost, ....itd.
|
|
|
|
|
|
#148 | |
|
BANNED
|
Quote:
Upravo tako, nisam to naveo kao nedostatak već kao pametno rješavanje stvari.Slična situacija je i ovdje. Otok usporava promet i omogućava prelazak pješacima traku po traku. Istovremeno auti ne moraju usporavati do 0 (trošenje kočnica, benzina, stvaranje čepova), i ne moraju prelaziti preko "hupsera" (trošenje amortizera). Pješak pričeka "rupu" u jednom smjeru, prijeđe do pola, pričeka rupu u drugom i dovrši prelazak. Jako mi se sviđa takvo rješenje ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Registered User
|
Quote:
Last edited by geor; March 15th, 2013 at 08:45 AM. |
|
|
|
|
|
|
#150 |
|
BANNED
|
Misliš li na famoznu formulaciju kojim se cestari uvijek operu svake odgovornosti: "da je vozač uvijek i jedini kriv jer vožnju nije prilagodio uvjetima na cesti"?
|
|
|
|
|
|
#151 |
|
Registered User
Likes (Received): 72
|
Na obilaznici Osijeka (na ovoj slici) ograničenje 90 km/h postojalo je i prije početka radova, a u čvoru prije tog znaka ograničenje je 60 km/h.
|
|
|
|
|
|
#152 |
|
Registered User
Likes (Received): 72
|
Ono što sam ja primijetio u zonama radova na A3 je da vozači ne poštuju ograničenje 80 km/h kad se vozi dvosmjerno jednim kolnikom pa voze oko 100 km/h.
|
|
|
|
|
|
#154 |
|
...
Likes (Received): 1023
|
|
|
|
#155 |
|
BANNED
|
Još jedan dookaz da su naše ograde žešći šit od kvalitete...
|
|
|
|
|
|
#156 |
|
;)
Likes (Received): 1421
|
Zar nisu naše autoceste bile proglašene najbolje u Europi?
Ograda je sastavni dio autoceste, je su li onda lagali za nagradu ili je netko iz suda došao kod Branke po kovertu?
|
|
|
|
|
|
#157 |
|
BANNED
|
Ma po kojem to testu?
|
|
|
|
|
|
#158 |
|
;)
|
Bili su takvi naslovi po novinama i na TVeima, a forumaši su na to svršavali. Mene nije bilo briga jer mi je to bilo smiješno.
|
|
|
|
|
|
#159 |
|
;)
|
Evo nešto što se kosi s našom propagandom; http://www.index.hr/vijesti/clanak/h...pi/510158.aspx
Naše autoceste su najopasnije i najsmrtonosnije u Europi. To je nažalost već puno bliže istini. Al što drugo i očekivati kad je za njih po uvjerenju većine forumaša zaslužan jedan i jedini GAZIMIR ČAČIĆ! E pa fala Gazimiru što nam je izgradio najopasnije, najnekvalitetnije i najsmrtonosnije autoceste. Ako izgradi Zagreb na Savi, ja se baš ne bih volio nalaziti blizu brane.
|
|
|
|
|
|
#160 |
|
BANNED
|
To ti je ono, ne zna za bolje, pa je domaće najbolje. A ima i nekih koji si namjerno bacaju pjesak u oči.
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|