daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Infrastruktura i Technologia > Infrastruktura drogowa

Infrastruktura drogowa Autostrady, trasy, tunele, estakady i mosty
» Ukończone » Petycje i akcje

Reply

Thread Tools Display Modes
Old April 26th, 2012, 02:49 PM   #1581
pmaciej7
Cooperator Veritatis

pmaciej7's Avatar

W szale robienia rezerw pod trzeci pas komuś się umyśliło rozsunąć nieco jezdnie autostrady i zrobić rezerwę od środka. Bo potem to tylko wyasfaltować i przestawić barierki.
pmaciej7 no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old April 26th, 2012, 03:11 PM   #1582
Robert_C
Registered User

Robert_C's Avatar

Likes (Received): 20

Budowa dróg z rezerwą pod trzeci pas na środku jest pomysłem genialnym.
O ile tak się palnuje od samego początku procesu inwestycyjnego.
Gorzej gdy w czasie procedury środowiskowej planowali 2 x 2 bez rezerwy na trzeci pas, a pojawił się on dopiero po wydaniu DUŚ.
Decyzja lokalizacyjna pochodzi ze stycznia 2008. Tego dokumentu chyba nie mamy. Ciekawe, czy w DL zakladają etapowanie i pas dzilący 5 m, czy 12,5 metra. Wcale bym się nie zdziwił gdyby pas dzielacy 12,5 metra pojawił się po wydaniu DL.
A jednoczesnie AOMM była pierwszą z realizowanych dróg, dla której wykonano i Roś i ponowny Roś na etapie projektu budowlanego (czym wtedy pan wojewodza bardzo się szczycił). Nie pamietam czy AOMM budowana jest na podstawie ZRID, czy PnB.
Old April 26th, 2012, 04:24 PM   #1583
Kuras77
Wolę S niż A

Kuras77's Avatar

Likes (Received): 8

Quote:
Originally Posted by Robert_C View Post
To znaczy, nie wiem czy niezgodnie z projektem, bo projektu aż tak dokładnego nie posiadamy. Jednak błędy jakie widziałem, gdyby były w projekcie, to by oznaczało, że projektant był dyletantem.
W sumie nie wiadomo co gorsze ale chyba to drugie

Quote:
Ogrodzenie przejść dla zwierząt to pikuś, bo wystarczy przesunąć siatkę i wbić ze 3-4 słupki. Gorzej, że niemal na osi tych przejść zlokalizowali zbiorniki retencyjne. To błąd kardynalny, który powinien poskutkowac albo przeniesieniem zbiornika albo przejścia dla zwierząt o dobre 100 m.
Podobny problem był chyba na S2 obwodnicy Warszawy albo A2 Łódź-Warszawa. Jeśli to wina projektu to nie tylko osoba go robiąca jest dyletantem ale i organ kontrolujący z ramienia Gadki to kretyni.

To sobie ponarzekałem Jak myślisz kiedy to potencjalne problemy "wypłyną"? Przy okazji odbiorów? Czy owe odbiory to tylko sprawdzenie zgodności rzeczywistości z projektem czy szersze spojrzenie na całość? Bo jeśli tylko pierwsze a projekt jest faktycznie skopany to dopuszczą do użytkowania niezłego bubla...
Old April 26th, 2012, 07:27 PM   #1584
michael_siberia
"Nieudany" sezon Żyły

michael_siberia's Avatar

Likes (Received): 292

Quote:
Podobny problem był chyba na S2 obwodnicy Warszawy albo A2 Łódź-Warszawa.
A2. Dlatego się przesunęły niektóre PnB na tej autostradzie. Pamiętam, że jeszcze na paru innych inwestycjach było dokładnie tak samo.

Quote:
Uuuuups... czyżby po wydaniu DUŚ zmieniono parametry autostrady i poszerzono ją o 7,5 metra?

Jeśli to zrobiono bez zmiany linii rozgraniczających, to nic dziwnego, że jest ciasno i trzeba było robić zbyt strome skarpy, by wszystko weszło. Te strome skarpy dotyczą nie tylko naspypów pod autostradę, ale też rowów odwadniających.
Czyżby kolejny kamień do ogródka GDDKiA Warszawa? Nawet nie mam siły się śmiać.
Old April 27th, 2012, 07:25 AM   #1585
Mako83
Registered User

Likes (Received): 0

skarpy to pikuś, zobaczcie co się dzieje z DK50!!! 2,5 roku przebudowywać 1.3 km drogi, mistrzostwo świata i okolic, brawo PBDiM! Brawo! kierwonik tego odcinka to przykład sumienności i pracowitości.
Mako83 no está en línea   Reply With Quote
Old April 27th, 2012, 07:39 AM   #1586
pmaciej7
Cooperator Veritatis

pmaciej7's Avatar

Obawiam się, że jednak przebudowa drogi przez półtora roku to większy pikuś.
pmaciej7 no está en línea   Reply With Quote
Old April 27th, 2012, 08:26 AM   #1587
Rusonaldo
A1 A2 A4 A6 A8 A18 :)

Rusonaldo's Avatar

Likes (Received): 340

Pytanko do userów którzy się kręcą koło tej drogi. Czy da się wjechać na AOMM, czy są jakieś zasieki, budki, ochroniarze itp ... ? Jadę w długi wekend na wschód to bym coś pofotografował.
Rusonaldo no está en línea   Reply With Quote
Old April 27th, 2012, 09:21 AM   #1588
Robert_C
Registered User

Robert_C's Avatar

Da się wjechać.
Są drogi zbiorcze obok autostrady, a na samą autostradę też da się wjchać. Najlepiej to zrobić na skrzyżowaniu z DK50. W dzień wolny od pracy nikt tam nie pracuje, więc można sobie śmigać po autostradzie do Ryczołka i spowrotem.
Ja myśle, że przejade się tam z aparatem 1 maja.

Quote:
Jak myślisz kiedy to potencjalne problemy "wypłyną"? Przy okazji odbiorów?
Własnie po to chcę wszystko obfocić i napisac do GDDKiA, by wypłynęło teraz, a nie przy odbiorach. Gdyby wypłynęło przy odbiorach, to otwarcia tej autostrady w tym roku byśmy nie doczekali. A tak wykonawca ma jeszcze 3 miesiące, by to poprawiać. Wtedy szanse na puszczczenie ruchu we wrześniu pozostaną realne.

Na tej obwodnicy widziałem też pierwszy raz w życiu, by ktoś szczelnie płotem ogradzał zbiorniki retencyjne. Nie wiem po co i musze się temu przyjrzeć. Może zrobili też zbyt strome skarpy w tych zbiornikach i gdyby ktoś wpadł...

Last edited by Robert_C; April 27th, 2012 at 09:28 AM.
Robert_C no está en línea   Reply With Quote
Old April 27th, 2012, 09:31 AM   #1589
Janek0
Lód, glina i sedesy!

Janek0's Avatar

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by Kuras77 View Post
Podobny problem był chyba na S2 obwodnicy Warszawy albo A2 Łódź-Warszawa. Jeśli to wina projektu to nie tylko osoba go robiąca jest dyletantem ale i organ kontrolujący z ramienia Gadki to kretyni.
Podobna rzecz (zbiorniki retencyjne zbyt blisko przejść dla zwierząt) była też w projekcie koncesjonariusza na odcinek A1 Stryków-Pyrzowice, ale ten akurat GDDKiA wyrzuciła go do kosza.
Janek0 no está en línea   Reply With Quote
Old April 27th, 2012, 09:42 AM   #1590
Mako83
Registered User

1 maja idzie SMA trzeba jechać nitką północną.
Mako83 no está en línea   Reply With Quote
Old April 27th, 2012, 10:27 AM   #1591
stefan telefan
Registered User

stefan telefan's Avatar

tylko żeby znowu nie spierdzielili, całe szczęście jest ciepło to jest szansa że masa ciepła dojedzie, różnie to bywało wcześniej...

Last edited by stefan telefan; April 27th, 2012 at 10:39 AM.
stefan telefan no está en línea   Reply With Quote
Old April 27th, 2012, 03:25 PM   #1592
ronsko
Registered User

chciałem sprawdzić korki na 2, wchodzę na SISKOM mapkę, kamery, klikam na Dęby Wielkie i szok, A2 wybudowali

ronsko no está en línea   Reply With Quote
Old April 27th, 2012, 03:40 PM   #1593
macieii
Registered User

Likes (Received): 11

Quote:

Na tej obwodnicy widziałem też pierwszy raz w życiu, by ktoś szczelnie płotem ogradzał zbiorniki retencyjne. Nie wiem po co i musze się temu przyjrzeć. Może zrobili też zbyt strome skarpy w tych zbiornikach i gdyby ktoś wpadł...
Hehe, zapraszam na Białołękę w okolice wiaduktu na Klasyków
macieii no está en línea   Reply With Quote
Old April 27th, 2012, 05:11 PM   #1594
E2rdEm
prostownik

E2rdEm's Avatar

Likes (Received): 10

Quote:
Na oko wydaje mi się, że w zbyt wielu miejscach niskie nasypy mają pochylenie 1 do mniej niż 1. To nie będzie stateczne. [...] Kiespko będzie ze statecznoscią nasypu, który ma około 8 m wysokosci i skarpę o pochyleniu 1 do 1,5 bez tzw. przypory (czyli innymi słowy wysoki naspyp powinien być schodkowany).
Istnieje coś takiego jak nasyp zbrojony.

Moje fotki z obwodnicy Puław (sorry za rozmiar, ale to wina fotosika):

Ten nasyp trzyma się tylko dlatego, że każda warstwa była przekładana jakąś siatką, podwijaną na brzegach. Szczegóły techniczne można sobie wygóglać.

Zanim więc będziesz słał pisma do Gdaki że nie umie rozpoznać projektu niestabilnego nasypu, sprawdź czy aby na pewno ten jest niestabilny...
Old April 27th, 2012, 05:19 PM   #1595
rybenbaum
Razcep Razdrto

rybenbaum's Avatar

Likes (Received): 19

Quote:
Zbiorniki w osi przejść dla zwierząt były tez chyba początkowo zaplanowane na Stryków-Konotopa i wyprostowano to na etapie DŚU, prawda?
Old April 27th, 2012, 07:35 PM   #1596
Jakub Warszauer
SISKOMonicus Varsovianis

Jakub Warszauer's Avatar

Likes (Received): 16

Quote:
Originally Posted by ronsko View Post
chciałem sprawdzić korki na 2, wchodzę na SISKOM mapkę, kamery, klikam na Dęby Wielkie i szok, A2 wybudowali

Coś się przestawiło. Poprawię w weekend.
Old April 27th, 2012, 10:45 PM   #1597
matrix4321
Registered User

matrix4321's Avatar

Quote:
Originally Posted by E2rdEm View Post
Istnieje coś takiego jak nasyp zbrojony.
...
Właśnie. Takie nasypy zastosowano na warszawskim kawałku S8 od Mor do węzła Konotopa. A tam gdzie było trzeba to zastosowano jeszcze wyłożenie płytami betonowymi z takimi dziurami, żeby w środku trawa mogła rosnąć. I jakoś skarpy do tej pory się tam trzymają.
matrix4321 no está en línea   Reply With Quote
Old April 27th, 2012, 11:06 PM   #1598
Robert_C
Registered User

Robert_C's Avatar

Edwardzie
Nasypy na AOMM nie są zbrojone. Wszystko co je ma trzymać, to trawka. Ale oczywiście tym zbyt stromym przyjrzę się dokładnie.
Ty na zdjęciach pokazujesz nasypy wysokie. Takie powinny mieć spadek 1 : 1,5 i wydaje mi się, że chyba te "Twoje" mają.
W decyzji środowiskowej dla AOMM zaś stoi napisane jakie nasypy mają być wykonane - 1 : 1,5 oraz 1 : 3. W tym przypadku obowiązujące jest stosowne rozporządzenie mówiące o tym do jakiej wysokości nasypu jakie ma być pochylenie skarp.
Decyzja środowiskowa dla AOMM to już całkiem osobna sprawa. Tam nie ma nic. Ani gdzie ekrany, ani gdzie przejścia dla zwierząt, ani gdzie zbiorniki retencyjne. Kiedyś takie buble się wypuszczało z urzędów, a potem było zdziwienie, że ekolodzy protestują i ... uwalają wszystko. Decyzji dla AOMM najwyraźniej nikt nie zaskarżył.

Last edited by Robert_C; April 27th, 2012 at 11:11 PM.
Robert_C no está en línea   Reply With Quote
Old May 7th, 2012, 08:48 AM   #1599
stefan telefan
Registered User

stefan telefan's Avatar

na DK 50 frezują nowo położoną ścieralną, to już przejezdności na Euro nie będzie na bank! nie wyrobią się.
stefan telefan no está en línea   Reply With Quote
Old May 8th, 2012, 06:20 PM   #1600
SylwekAOMM
Registered User

Koszmarna jakość!!!!

Za kolegą Matrix4321 powielam zestawienie jakości próbek z kontraktów GDDKIA zestawione pod kątem poszczególnych wykonawców.

Tragedia z tym Mińskiem, tragedia!!! (ostatnie - 24 - miejsce w zestawieniu) Czy ktoś ma jakieś sensowne wytłumaczenie?

Szkoda że Polimex-Mostostal (45km dalej - Siedlce) - tego nie wziął -z tabeli wynika zupełnie inna jakość......(2 miejsce)

https://www.gddkia.gov.pl/userfiles/...011_GDDKiA.pdf
SylwekAOMM no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
a-2, autostrada-a2, droga ekspresowa, mazowieckie, obwodnica mińska, siedlce, warszawa

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules