daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Miasta polskie

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Display Modes
Old April 28th, 2012, 04:54 PM   #3521
janex_wwa
#ZABIOROM

janex_wwa's Avatar

Likes (Received): 733

5603 - jeśli wyburzą te kamienice, to pozostanie tylko płakać... Ja nie wiem, co one tam przeszkadzają? Na takim gigantycznym terenie, który w przyszłości całkowicie pokryty będzie nową zabudową, wskazane by było zostawić takie dwa starsze, który przypominały by o wieku tego miejsca. No ale po co, lepiej zburzyć... Wola w dziadostwie gospodarowania nieruchomościami przebija chyba Pragę Północ.
5604 - przyjemne ujęcie. Szkoda, że tak przycichła sprawa przebudowy placu Bankowego...
5606 - te domki to zawsze mnie fascynowały Ciekawe, kiedy powstały - w jednym z nich mieszka chyba jakiś chiński/japoński dyplomata? W okolicy znajdował się kiedyś jakiś dzwon, który został postawiony zdaje się na znak przyjaźni między narodami, jednak śladu po nim już nie ma.
5607 - w sumie, to nie jest nawet takie złe Przynajmniej została wyrównana wysokość z sąsiednią kamienicą, no i ta kopułka jakoś szczególnie mocno sie nie gryzie z resztą budynku.
5614 - na Bródnowskim było 300 tysięcy Tyle że tak spodobały się Niemcom, że postanowili je wykorzystać przy budowie dróg i lotnisk...
5617 - szkoda, że obecny remont ulicy nie poprawi sytuacji pieszych.
5618 - świetny widok. Swoją drogą, przydałaby się jakaś przebudowa placu Zamkowego, bo w obecnym kształcie nie jest on (przynajmniej wg. mnie) najprzyjemniejszym miejscem do przebywania (w sensie żeby usiąść, odpocząć). Duża przestrzeń pokryta nierównym brukiem, i otoczona zabytkami. Trochę mało...
5619 - już to kiedyś pisałem, ale muszę się powtórzyć - uwielbiam tego typu ujęcia
W końcu nic tak nie potrząsa człowieczkiem- niczym przychodzący sms o upływającym terminie kolejnej raty... jak zaciągnięte kredyty budowlano-mieszkaniowe
...

~Dracula-Matrix 2010[*]
janex_wwa está en línea ahora   Reply With Quote

Sponsored Links

Old April 30th, 2012, 11:41 AM   #3522
Pawelski
Registered User

Pawelski's Avatar

Likes (Received): 76

Quote:
Originally Posted by filosss View Post
5619) WZW.

5620) WZWN.

Na koniec poleciałem trochę z patosem, ale co mi tam

Ano - pojechałeś .
Pawelski está en línea ahora   Reply With Quote
Old May 1st, 2012, 11:38 PM   #3523
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Likes (Received): 395

Quote:
Originally Posted by Pawelski View Post
5614 - niesamowite ujęcie, Ty co prawda nie masz słabych, ale to jest niesamowite .
Kirkut z Okopowej to niesamowite miejsce, śmiem rzec, że to najbardziej odosobniony obszar miasta. Jest wiele podobnych miejsc w Warszawie gdzie zapomina się o otaczającym nas gwarze miasta (Łazienki, wolskie kolejowe bezdroża na Odolanach, Las Bielański lub Kabacki i wiele wiele innych), ale to jednak przy Okopowej człowiek jakby przenosi się w inne miejsce w inny czas - czas gdy co trzeci mieszkaniec Warszawy posługiwał się na codzień językiem hebrajskim lub Jidisz...

Quote:
Originally Posted by Mieszko_Gdynia View Post
5603 - obróbka odszumianiem?
Raczej i chyba wyłącznie zmiękczenie obrazu...

Quote:
5608 - nocne
Nocna Warszawa to inna Warszawa...

Quote:
5610 - piękny nocny widok na miasto.
Jednak zanim dotrzemy do miasta widocznego na horyzoncie mamy do pokonania pustynię - błonia przy Stadionie Narodowym, zaniedbany teren Portu Praskiego i nadwiślańskie haszcze... Z tej perspektywy Warszawa zaczyna się dopiero za Wisłą...

Quote:
5613 - jak ostatnio przyszła do nas ciepła pogoda, to potrafię sobie wyobrazić to siedzenie nad rzeką w słońcu...
Ja korzystam z wolnego tygodnia i jeżeli tylko nogi mnie poniosą to kieruję się nad Wisłę... Piękna sprawa - nie idealna, ale piękna...

Quote:
5615 - opinie o nim są podzielone, ale cóż...
Dla mnie człowiek raczej bez zarzutu (poza ww. sympatią). Napewno największy król od czasów Jana Sobieskiego... Inna sprawa to jaką Rzeczypospolitą zastał...

Quote:
5618 - ładne miejsce. Rozumiem, że zamek został odbudowany?
To chyba pytanie retoryczne... Więc nie będę na nie udzielał odpowiedzi

Quote:
Originally Posted by ryszard ochucki View Post
5601 – przechodząc kilka dni temu obok MWP widziałem, że stoi już na terenie przed muzeum prezydencki JAK-40. Dobrze się tam prezentuje i zachęcił mnie do ponownego odwiedzenia tego miejsca, ale zostawiam to sobie na następną wizytę.
MWP swoją ekspozycję pod chmurką dość często zmieniają - w przeciwieństwie do właściwej we wnętrzach...

Quote:
5608 – ciekawa okolica, z fajnymi widokami (między innymi na PKiN), jednak oprócz duże ilości zaparkowanych tam samochodów ludzi jak na lekarstwo, a szkoda.
Nie raz już wspominałem, że Plac Powstańców Warszawy powinien nosić miano Placu Bankowego. Chociaż wydaje się, że banki są w odwrocie... Oby.

Quote:
Originally Posted by Petr View Post
5601 - Pamiętam jak w MWP w PRL był eksponowany mundur generała Świerczewskiego z dziurą po kuli. Nie byłem tam już ze 20 lat. Ciekawe, jak się zmieniła ekspozycja przez ten czas.
Chyba nie wiele... Chociaż podczas mojej ostatniej wizyty jakieś 2-3 miesiące temu startowała nowa sala odnosząca się bodajże do zbrodni katyńskiej... Na mnie dość duże wrażenie zrobiły eksponaty w postaci drewnianej nogi Gen. Józefa Sowińskiego oraz mały mundur oficerski uszyty dla małego Zygmunta Krasińskiego przez jego ojca. Eksponaty może nie najciekawsze w muzeum, ale sam fakt, że udało się je zachować...

Quote:
Właśnie, co w ogóle powstało w latach 1832-1914? BUW, Politechnika, Filharmonia, i?
No to trochę okrojona lista... I to bardzo

Quote:
Nawet w Bukareszcie budowano z większym rozmachem, niż w gubernialnym mieście Warszawie. Przed samą wojną chyba nawet Poznań miał większe znaczenie w Cesarstwie, niż Warszawa w imperium rosyjskim.
Nie ma co peetrze porównywać Warszawy - miasta traktowanego przez Rosjan jako głęboką prowincję do wymienionych przez Ciebie miast. To, że w Warszawie powstały m.in. wodociągi czy tramwaje Warszawa zawdzięcza tylko i wyłącznie swoim długotrwałym dążeniom. Jedne z najwęikszych zasług dla miasta to oczywiście zasługi Sokratesa Starynkiewicza - Rosyjskiego oficera, który swoje dążenia do rozwoju Warszawy przypłacił zdymisjonowaniem... Itd. itp. Nie odważyłbym się opowiedzieć o Warszawie XIX wiecznej w jednym czy kilku zdaniach... Temat zbyt złożony... Zresztą kiedy Warszawa nie miała złożonej wielopłaszczyźnianej historii...

Quote:
Originally Posted by janex_wwa View Post
5603 - jeśli wyburzą te kamienice, to pozostanie tylko płakać... Ja nie wiem, co one tam przeszkadzają? Na takim gigantycznym terenie, który w przyszłości całkowicie pokryty będzie nową zabudową, wskazane by było zostawić takie dwa starsze, który przypominały by o wieku tego miejsca. No ale po co, lepiej zburzyć... Wola w dziadostwie gospodarowania nieruchomościami przebija chyba Pragę Północ.
Trudna sprawa... Sprawę załatwiły by dobre mpzp... Ale... Jeśli bierze się pod uwagę obecne przepisy w lokalizowaniu nowych budynków od drogi/ulicy to lądujemy z nową linią zabudowy kilka metrów w głąb działki... A niestety nie każdy z inwestorów dąży do uzyskania tego czy innego odstępstwa... Często idą po łatwiźnie i nowy budynek, który w prosty sposób możnaby dokleić do ściany ostańca ląduje w odległości zarówno od jezdni jak i od owego ostańca... Trudna sprawa... Inna to wartość tych kamienic... Architektoniczna - słaba, urbanistyczna - cenna... Nakłady finansowe związane z przywróceniem ich do życia - chyba zbyt duże w porównaniu do budowy nowego obiektu...

Quote:
5604 - przyjemne ujęcie. Szkoda, że tak przycichła sprawa przebudowy placu Bankowego...
Powiem przekornie... Co byśmy przebudowywali za 10 czy 20 lat, jeżeli podczas jednej kadencji Warszawa zostałaby porządnie zrewitalizowana A na poważnie... Przywracanie warszawskich placów miastu i pieszym nastąpi chyba dopiero po spięciu wszystkich kolejnych pierścieni obwodnic... Wówczas nie będzie, aż takiego larum we wszystkich środowiskach...

Quote:
5606 - te domki to zawsze mnie fascynowały Ciekawe, kiedy powstały - w jednym z nich mieszka chyba jakiś chiński/japoński dyplomata? W okolicy znajdował się kiedyś jakiś dzwon, który został postawiony zdaje się na znak przyjaźni między narodami, jednak śladu po nim już nie ma.
Zgadza się. Dzwon był darem od Hiroszimy i Nagasaki dla Warszawy w 1989 w celu uczczenia Światowego Dnia Pokoju. W nocy z 3 na 4.12.2002 skradli go złomiarze. s...yny

Quote:
5607 - w sumie, to nie jest nawet takie złe Przynajmniej została wyrównana wysokość z sąsiednią kamienicą, no i ta kopułka jakoś szczególnie mocno sie nie gryzie z resztą budynku.
Mam mieszane uczucia - zarówno pozytywne jak i negatywne - może te negatywne przez samą postać architekta i jego polityczne zapatrywania... Nie wiem...

Quote:
5614 - na Bródnowskim było 300 tysięcy Tyle że tak spodobały się Niemcom, że postanowili je wykorzystać przy budowie dróg i lotnisk..
.

Odniosłem się do stanu obecnego Niee tylko Niemcom, ale i nam po wojnie macewy służyły za materiał budowlany. Acha i po primo Cmentarz Bródzieński - nie Bródnowski To tak, aby być w zgodności z historią

Quote:
5617 - szkoda, że obecny remont ulicy nie poprawi sytuacji pieszych.
Oj szkoda... Niestety mieszkańcy są zbyt silnym lobby... Wokół Parkingów, garażów brak, a jednak wśród lokatorów komunalek czy kwaterunków mieszka sporo ludzi o conajmniej średnim statusie społecznym, którzy chcą gdzieś trzymać swoje auta...

Quote:
5618 - świetny widok. Swoją drogą, przydałaby się jakaś przebudowa placu Zamkowego, bo w obecnym kształcie nie jest on (przynajmniej wg. mnie) najprzyjemniejszym miejscem do przebywania (w sensie żeby usiąść, odpocząć). Duża przestrzeń pokryta nierównym brukiem, i otoczona zabytkami. Trochę mało...
Czy ja wiem... Obecny stan rzeczy - oczywiście zawsze mogłoby być lepiej - ale i dziś czy podest kolumny, czy gitycki most, czy też murek od strony Wisły jest dośc mocno obsadzony mieszkańcami i turystami... Nie jest więc, aż taka pustynia...

Quote:
5619 - już to kiedyś pisałem, ale muszę się powtórzyć - uwielbiam tego typu ujęcia
Przyjemny miejski widok... Szkoda jedynie, że z tej perspektywy skyline nie prezengtuje się okazale...
filosss no está en línea   Reply With Quote
Old May 2nd, 2012, 04:28 AM   #3524
jasiek67
Registered User

jasiek67's Avatar

Likes (Received): 50

http://i985.photobucket.com/albums/a...2/DSCF7062.jpg
Lubię takie klimaty ... jeszcze nie noc, ale już nie dzień ... kiedyś nawet pisałeś, że robię zbyt ciemne zdjęcia, ale coś w sobie mają

http://i985.photobucket.com/albums/a...2/ESCF6107.jpg
Ale sielska atmosfera.

http://i985.photobucket.com/albums/a...2/FSCF2714.jpg
Fajne ujęcie, szkoda że nie rozmyłeś mocniej części maceb ... byłby lepszy efekt

Pozostałe, jak zwykle dla każdego coś miłego ... nawet Pawelski ma "krzywaczka"
jasiek67 no está en línea   Reply With Quote
Old May 6th, 2012, 08:45 PM   #3525
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Ho ho się porobiło. Filosssografia utonęła w forumowej otchłani, ale winę za taki stan rzeczy trzeba przypisać gorącym letnim dniom na przełomie kwietnia i maja Mam nadzieję, że od jutra wszystko wróci do normy i tygodniowo będzie pojawiać się te kilkaddziesiąt nowych kadrów...

Quote:
Originally Posted by jasiek67 View Post
Lubię takie klimaty ... jeszcze nie noc, ale już nie dzień ... kiedyś nawet pisałeś, że robię zbyt ciemne zdjęcia, ale coś w sobie mają
Zauważyłem w Twoim wątku Sporo tam wieczornym i porannych kadrów... Mi często zdarza się ugrzęznąć w tym czy innym bloku na wyczekiwaniu "nocy" i w sumie mógłbym tonami pstrykać tego typu kadry, ale jakoś rzadko to robię... Chyba, że zarys "horyzontu" na to zasługuje

Quote:
Ale sielska atmosfera.
Dobrze powiedziane... Choć ta sielanka w kadrze to ledwie promil tego co można ujrzeć nad Wisłą wiosennym popołudniem czy wieczorem - nie mówiąc o dniach weekendowych gdzie, mimo wszechobecnemu poglądowi, że Warszawy nie ma nad Wisłą, nad rzeką spotkamy setki ludzi na obu brzegach rzeki... Setki na tym czy innym międzymostowym odcinku...

Quote:
Fajne ujęcie, szkoda że nie rozmyłeś mocniej części maceb ... byłby lepszy efekt
Być może - ale kirkut przy Okopowej ma to do siebie, że po wejściu w gąszcz macew człowiek nie wie gdzie skierować obiektyw. To przyjemne dla oka otoczenie i klimat Warszawy, która odeszła wraz ze zmarłymi jakoś nie potrafi we mnie wywołać artyzmu w foceniu... Żal i ból za bardzo biorą w swe ręce duszę Filosssa...

Quote:
Pozostałe, jak zwykle dla każdego coś miłego ... nawet Pawelski ma "krzywaczka"
ENJOY
Old May 6th, 2012, 09:14 PM   #3526
thomas_zul
Gdynia - Open City

thomas_zul's Avatar

Likes (Received): 51

Długo będzie nam dane czekać na nowy upload?
thomas_zul está en línea ahora   Reply With Quote
Old May 6th, 2012, 09:34 PM   #3527
jasiek67
Registered User

jasiek67's Avatar

Likes (Received): 50

Quote:
Quote:
Originally Posted by jasiek67
Być może - ale kirkut przy Okopowej ma to do siebie, że po wejściu w gąszcz macew człowiek nie wie gdzie skierować obiektyw. To przyjemne dla oka otoczenie i klimat Warszawy, która odeszła wraz ze zmarłymi jakoś nie potrafi we mnie wywołać artyzmu w foceniu... Żal i ból za bardzo biorą w swe ręce duszę Filosssa...
Tak czytam i widzę, że cosik chyba czasem za szybko piszę, ale skąd taki błąd ??????
jasiek67 no está en línea   Reply With Quote
Old May 6th, 2012, 11:27 PM   #3528
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Quote:
Originally Posted by thomas_zul View Post
Długo będzie nam dane czekać na nowy upload?
Powiadam Wam: Czekajcie, a zostaniecie nagrodzeni. Tylko ten, który czeka ujrzy nowe zdjęcia. A wówczas przetrze oczy ze zdumienia, uwierzy i wychwali moc Filosssografii...

Quote:
Tak czytam i widzę, że cosik chyba czasem za szybko piszę, ale skąd taki błąd ??????
Błąd? Nie uważam... Obie formy są poprawne ze wskazaniem na macewę, która wg mojej wiedzy jest o wiele częściej używana w mowie i piśmie, aniżeli maceba
Old May 7th, 2012, 12:36 PM   #3529
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Wracamy...

5621) Ten dzień nie był zwyczajny, choć z pozoru taki sam jak każdy inny,
niepokojąco spokojnie, młodzi ludzie tacy sami jak my,
pragnący żyć, duszne sierpniowe popołudnie,
siedemnasta minut pięć, swe żniwo bez litości zbiera śmierć,
tak po prostu... (by Hemp Gru)

5622) WZW. Ponad Gmachem Sądu Najwyższego. Budynek autorstwa Marka Budzyńskiego, który na swój sposób mocno przypomina gmach Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego, chociażby przez umieszczenie na dachu ogrodów. Szkoda, że te z Placu Krsińskich są niedostępne szerszej publiczności...

5623) WZW. Warszawskie kościoły w panoramie Starego Miasta. Dopatrzymy się sześciu świątyń. Oczywiście najbardziej wyeksponowane to Archikatedra Św. Jana Chrzciciela, Sanktuarium Matki Bożej Łaskawej, kościół Św. Marcina z ul. Piwnej, Katedra Św. Floriana i Michała Archanioła na Pradze oraz kościół Przemienienia Pańskiego (kapucynów) oraz ledwie skrawek grekokatolickiej cerkwi ojców bazylianów przy Miodowej...

5624) Zimowa ulica Puławska. A na niej całe gono tramwajów typu 105N. Jeszcze w starym malowaniu jeszcze bez tej ilości towarzystwa bydgoskich Swingów. Dziś ten kadr wyglądałby zapewne zupełnie inaczej - i nie chodzi tu o porę roku bynajmniej...

5625) Puławskiej ulicy czar. Pozostajemy przy jednej z dwóch najważniejszych arterii Mokotowa. Jesteśmy mniej więcej na wysokości stacji Metra Wilanowska wokół której jak grzyby wyrosły przerośnięte "apartamentowce" nad skarpą. Całość otoczenia uzupełnia mała architektura (latarnia, śmietnik, trzepak) i elektrociepłownia Siekierki spoglądająca na nas swymi kominami spomiędzy bloków, przepraszam "apartamentowców"...

5626) WZW. Specyficzny kadr z gatunku WZW. Niby jesteśmy ponad zabudową, a jednak stąpamy nadal po ziemi... Ot skarpa... A w kadrze ponownie okolice Metra Wilanowska, tyle, że przed nami Os. Stegny i teren zwany hucznie "Parkiem pod skocznią".

5627) Dwie wieże. Mowa oczywiście o nowych "szklanych domach". Chociaż trudno powiedzieć co w kadrze jest nowe a co stare... Wieża odbudowanego Zamku Królewskiego jest starsza raptem o kilka lat aniżeli wieża błękitnego wieżowca...

5628) Nocą na ulicy Marszałkowskiej. Kościół Św. Zbawiciela niczym latarnia morska rozświetla przestrzeń ponad socrealistyczną Ulicą Marszałkowską... Banki i szmateksy wieczorna porą są pozamykane więc i ludzi na Marszałkowskiej brak...

5629) WZW. I warszawska panorama "szeregowo". Dziś ten w miarę równomierny szereg zakłóciła już bryła Złotej 44, ale nikt chyba z tego tytułu nie płacze... Szkoda, że z tej perspektywy Cosmopolitan skryje się chyba za Rondem 1...

5630) WZWN. Chociaż bardziej WZWW czyli Warszawa Z Wysokości Wieczorem... Bo do nocy jeszcze trochę... W kadrze widzimy jak Al. Solidarności zakręca w Radzymińską. Dwa bardzo mocno rozświetlone miejsca nad horyzontem to prawdopodobnie CH Targówek i CH Marki leżące w dość niedużej od siebie odległości...

ENJOY
Old May 7th, 2012, 12:48 PM   #3530
thomas_zul
Gdynia - Open City

thomas_zul's Avatar

Likes (Received): 51

O Właśnie paczyłem czy jest coś nowego, a tu... BUM!
thomas_zul está en línea ahora   Reply With Quote
Old May 7th, 2012, 01:11 PM   #3531
Pawelski
Registered User

Pawelski's Avatar

Likes (Received): 76

Quote:
Wracamy...

Wreszcie!
Pawelski está en línea ahora   Reply With Quote
Old May 7th, 2012, 10:08 PM   #3532
ryszard ochucki
Registered User

ryszard ochucki's Avatar

5622 – jaka szkoda, że nie każdy może wejść na ten dach bo prezentuje się super. Ogród na dachu biblioteki bardzo lubię. Są stamtąd fajne widoki a i posiedzieć można sobie w ciekawym otoczeniu.
5627 – błękitny i jego wieżowcowy kolega wyglądają tutaj jakby stali dość blisko siebie. Ciekawy kadr, stare ( w sumie nie takie stare, raczej odbudowane) kontra nowe (w sumie też nie takie nowe, jak w przypadku Błękitnego) zabudowania Stolicy. Trochę zagmatwałem
5629 - ciekawy widok. Wieżowiec Orco zdecydowanie najmniej mi się podoba
5630 – miasto aż po horyzont. Lubię takie kadry.
Old May 8th, 2012, 11:05 AM   #3533
dwoogi
Registered User

Likes (Received): 48

5629) WZW:

Coś z tym pałacem trzeba będzie w końcu zrobić.

Tak tu z daleka,
i w pomniejszeniu (ja ci dam pomniejszać! - Maître, excusez-moi, Mistrzu, wybacz!)
wydaje się, że starczy małe miki:
do wysokości czubka iglicy obudować rusztem na obrysie głównej bryły, trochę szkła, i po zawodach!
Wygłupiam się, ale ciekawe, czy istnieją, i co wywnioskowały, studia (studium) przypadku.
Czy problem jest bardziej w tym, jak to zrobić , czy tylko: za co (finanse) to zrobić.
Chyba stosunkowo najłatwiej pokusić się o wirtualne wizualizacje, symulacje, z czymś "zamiast" w miejscu Pałacu.
No nie wiem. Może pukam do dawno już otwartych drzwi?
Hm, jeszcze tylko parę wcieleń i będzie można zobaczyć, co się w końcu z tym stało.

Biegli pewnie wiedzą o co chodzi, na jakie sytuacje została stworzona, jedna taka "inscenizowana" emotikona z naszego zasobnika smiles:

Na jakie okazje by nie była, niech w sprawie, o której napomknąłem, przez chwilę poniesie przesłanie,
żeby przy ewentualnym poprawianiu Pałacu nie urodzono czegoś jeszcze gorszego ("...co by tu jeszcze spieprzyć panowie?").
dwoogi está en línea ahora   Reply With Quote
Old May 8th, 2012, 11:33 AM   #3534
M_I_K_I
Registered User

M_I_K_I's Avatar

Likes (Received): 73

Quote:
Originally Posted by dwoogi View Post
Czy problem jest bardziej w tym, jak to zrobić , czy tylko: za co (finanse) to zrobić.
Jeszcze ważniejsze jest pytanie: PO CO?
Old May 8th, 2012, 11:37 AM   #3535
Mruczek
Pan Pieszczoch

Mruczek's Avatar

Likes (Received): 474

Quote:
Na Ełro i tak nie zdonżom
Buk Miłosław Szamotuły Ukraińska majówka 2012 Barcelona Budapeszt Kowno Madryt Moskwa
Walencja, Alicante, Elx, Kartagena i inne atrakcje wschodniego wybrzeża Hiszpanii
Mruczek está en línea ahora   Reply With Quote
Old May 8th, 2012, 10:18 PM   #3536
dwoogi
Registered User

Quote:
Originally Posted by M_I_K_I View Post
Jeszcze ważniejsze jest pytanie: PO CO?
Taak, czuję, że poległem pod ciężarem tego pytania.
Infantylność, beztroska lekkość ignoranta. Przecież Pałac to zabytek. Nawet jeśli jeszcze zabytek in spe. Dobro i dziedzictwo kultury. Ruszyć to ? No way!
Old May 9th, 2012, 09:01 AM   #3537
filosss
Semper Invicta

filosss's Avatar

Quote:
5622 – jaka szkoda, że nie każdy może wejść na ten dach bo prezentuje się super. Ogród na dachu biblioteki bardzo lubię. Są stamtąd fajne widoki a i posiedzieć można sobie w ciekawym otoczeniu.
No tak jak wspomniałem - gmachy mają wiele podobieństw. Wydaje mi się, że dach sądu może być równie ciekawy - jeśli nie ciekawszy widokowo niż BUW... U podnóża Dachy staromiejskich kamienic i wieże wszystkich staro i nowo miejskich kościołów (a będzie tego coś pod 20 wież) u podnóża Plac Krasińskich nad którym dumnie prezentuje się warszawskie downtown... Obrót o 180 stopni i cluster północny wraz z ciekawym socrealem przy Andersa... Omijać jedynie trzeba by bieda bloki na tyłach Nowego miasta przy Franciszkańskiej czy Świętojerskiej...

Quote:
5627 – błękitny i jego wieżowcowy kolega wyglądają tutaj jakby stali dość blisko siebie. Ciekawy kadr, stare ( w sumie nie takie stare, raczej odbudowane) kontra nowe (w sumie też nie takie nowe, jak w przypadku Błękitnego) zabudowania Stolicy. Trochę zagmatwałem
Tylko trochę - ale tak samo zagmatwana jest historia naszego miasta... Nie zawsze to co z pozoru jest stare jest stare...

Quote:
5629 - ciekawy widok. Wieżowiec Orco zdecydowanie najmniej mi się podoba
Nie tylko Tobie... Miejskie legendy głoszą, że miał być pierwotnei dużo wyższy... Inne legendy, że miał być niższy... Szkoda, że do rozbiórki idzie Ilmet, a nie FIM/ORCO...

Quote:
5630 – miasto aż po horyzont. Lubię takie kadry.
Tu smaczku dodaje wątpliwa przejrzystość powietrza - wsumie nie wiadomo gdzie kończy się horyzont... Szeregi świateł zdają się wzbiać ponad ziemię...

Quote:
5629) WZW:

Tak tu z daleka,
i w pomniejszeniu (ja ci dam pomniejszać! - Maître, excusez-moi, Mistrzu, wybacz!)
wydaje się, że starczy małe miki:
do wysokości czubka iglicy obudować rusztem na obrysie głównej bryły, trochę szkła, i po zawodach!
Wygłupiam się, ale ciekawe, czy istnieją, i co wywnioskowały, studia (studium) przypadku.
Chyba stosunkowo najłatwiej pokusić się o wirtualne wizualizacje, symulacje, z czymś "zamiast" w miejscu Pałacu.
No nie wiem. Może pukam do dawno już otwartych drzwi?
Hm, jeszcze tylko parę wcieleń i będzie można zobaczyć, co się w końcu z tym stało.

Biegli pewnie wiedzą o co chodzi, na jakie sytuacje została stworzona, jedna taka "inscenizowana" emotikona z naszego zasobnika smiles:

Na jakie okazje by nie była, niech w sprawie, o której napomknąłem, przez chwilę poniesie przesłanie,
żeby przy ewentualnym poprawianiu Pałacu nie urodzono czegoś jeszcze gorszego ("...co by tu jeszcze spieprzyć panowie?").
Każdy ma jakieś specyficzne marzenia... I dobrze, że to tylko nasze marzenia... Wprowadzanie ich w życie mogłoby tylko nam zaszkodzić

---------------------

Coś skromnie ostatnio Filosssografia wypada na tle innych wątków pod kątem dyskusji i komentarzy... A to nie wpływa pobudzająco na zintensyfikowanie wrzutek...
Old May 9th, 2012, 09:42 AM   #3538
Mruczek
Pan Pieszczoch

Mruczek's Avatar

Quote:
Taak, czuję, że poległem pod ciężarem tego pytania.
Infantylność, beztroska lekkość ignoranta. Przecież Pałac to zabytek. Nawet jeśli jeszcze zabytek in spe. Dobro i dziedzictwo kultury. Ruszyć to ? No way!
No właśnie. Sam sobie odpowiedziałeś Od 2007 PKiN jest w rejestrze zabytków, a znając współczesnych architektów ewentualne gmeranie przy tym budynku mogłoby mu tylko zaszkodzić.
Buk Miłosław Szamotuły Ukraińska majówka 2012 Barcelona Budapeszt Kowno Madryt Moskwa
Walencja, Alicante, Elx, Kartagena i inne atrakcje wschodniego wybrzeża Hiszpanii
Old May 9th, 2012, 11:37 AM   #3539
dwoogi
Registered User

Quote:
Originally Posted by Mruczek View Post
Od 2007 PKiN jest w rejestrze zabytków, a znając współczesnych architektów ewentualne gmeranie przy tym budynku mogłoby mu tylko zaszkodzić.
Dzięki, nie wiedziałem o tym wpisie do rejestru.

Gmeranie i zaszkodzenie: podzielam te obawy. "Popełniane" również jako nieodpowiedzialność i nieliczenie się z materialnością tworzywa - aż do szkodzenia ustrojowi budowli, jego trwałości, a nawet bezpieczeństwu użytkowania włącznie.

Potem wreszcie "przychodzi", "bierzemy na tapetę", efekt estetyczny: biorę pierwsze z brzegu zdjęcie:

3060 ze strony 72

i się zapytowywuję, czy te szklane elewacje pod napisami Peugeot i Intraco mają
podeformowane płyty szklane bo monterzy byli paproki,
czy doszło do złego doboru technik i elementów wykonawczych,
czy raczej dlatego, ze architekt zignorował naturę rzeczy?

Efekt widać: elewacja odbija światło nierówno, jakby na nią patrzeć przez fale wirującego gorącego powietrza.

Przepraszam, że akurat tu wyskakuję z taką kwestią, ale może ktoś będzie w stanie mi coś podpowiedzieć. Zawsze się dziwiłem - tamto Intraco już trochę stoi, 20 lat będzie - że w Warszawie można było taki kit pocisnąć.

"Tak miało wyjść, jak wyszło" - to jest stara odzywka mistrza malarskiego, kiedy mu zwrócili uwagę, że co do koloru pokoju, i tych smug po pędzlu, to "chyba się nie tak umawialiśmy".
Takiej odpowiedzi nie uznam, i jeżeli taka miałoby być zdanie sprawy z procesu projektowania - tak miało wyjść, jak wyszło - to jak dziękuję za takie projektowanie.
To było ciągle a propos gmerania i szkodzenia, czyli zdawania sobie sprawy, lub nie zdawania, z tego co można, a czego nie.

Filosss,
Quote:
Coś skromnie ostatnio Filosssografia wypada...
zdaje się, że ja coś nie bardzo z ducha tematu się produkuję, ale się staram, no, wierszówkę wyrabiam.

Last edited by dwoogi; May 9th, 2012 at 01:43 PM.
Old May 9th, 2012, 09:12 PM   #3540
Mruczek
Pan Pieszczoch

Mruczek's Avatar

Quote:
i się zapytowywuję, czy te szklane elewacje pod napisami Peugeot i Intraco mają
podeformowane płyty szklane bo monterzy byli paproki,
czy doszło do złego doboru technik i elementów wykonawczych,
czy raczej dlatego, ze architekt zignorował naturę rzeczy?

Efekt widać: elewacja odbija światło nierówno, jakby na nią patrzeć przez fale wirującego gorącego powietrza.
Może to właśnie z powodu zawirowań powietrza? Na żywo jakoś wygląda to lepiej.

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules