|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#161 | |
|
Salt Life
|
Quote:
Ten stan kojarzy mi sie z polskimi Bieszczadami. W Kentucky koniecznie pozwiedzaj Louisville, urocze miasto, przejezdzalem tamtedy wiele razy, ale raz zostalem zmuszony zawitac na troche dluzej i bylem bardzo pozytywnie zaskoczony.
|
|
|
|
|
|
|
#162 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
@geogregor - West Virginia no tak dlatego wolę Kentucky oprócz Louisville polecam Mammoth Cave i nie tylko pod ziemią, dosłownie rzut kamieniem od Cave City jest Bowling Green a tam Corvete museum jeżeli interesuje cie motoryzacja, a dalej następny rzut kamieńiem i i masz Nashville/Tennessee o ile się nie mylę to byłeś w Ozark i troszkę pociąga cię muzyka country. Kentucky i Tennessee to nie są olbrzymie stany przynajmniej po I-65 tak że rzucając tym kamieniem dorzuciłbym do Huntsville/Alabama duży ośrodek rakietowy i muzeum. Przy I-65 stoi rakieta przypominająca o nim ale to też zależne od zainteresowań. W mieśćie byłem w muzeum niestety nie.
|
|
|
#163 |
|
Registered User
|
Powrót do Arizona AZ. krótki odcinek I-15 Virgin River Canyon już znamy, teraz pojedziemy po I-40. Zaczniemy jednak od pogranicza AZ. i NM. (New Mexico) NM. opisywać tu nie będziemy mamy tutaj speca w tym temacie @pickling - dla mnie kapitolny (kapitalny-translator google by nie przetłumaczył) wątek . Z NM. tylko to:
1. ![]() Dona Ana County to I-17. I takie coś - przebijam detal (raise) @pickling. 2. ![]() Po minięciu miejscowości Gallup w NM. do granicy mamy około 15 mil a tuż przed granicą z AZ. coś takiego. 3. 4. Granicę już widać i słychać i czuć, Lupton położone na samej granicy. 5. 6. Co ciekawe na tej pompie można tankować w NM. albo AZ. w końcu granica ją przecina. Widać to na tablicy z ceną a ceny mocno nieaktualne, a jednej nie ma. 7. Teraz dłuższa seria jednego temat, poprostu lubię te skały, tyle tytułem wytłumaczenia. 8. 9. 10. 11. 12. Następnym razem jak to wszystko można powiązać z plemieniem Navajo i aktorem Nicolas Cage, a jak już jesteśmy przy nim to nawet z Ohio state. Co prawda to ostatnie to szyte grubą nicią.
|
|
|
#164 |
|
Registered User
|
Niedyskretnie z tym wozem policyjnym
![]() Czy to są faktycznie jakieś jelenie na tej skale nad jaskinią? Dwa po prawej wyglądają identycznie, i właściwie po co by sobie tam bezmyślnie stały? |
|
|
|
|
|
#165 |
|
Registered User
Likes (Received): 21
|
oglądajac te fotki nasuwa sie pytanie, dlaczego w Polsce nie wiedzą co to pobocze?
|
|
|
#166 |
|
Registered User
|
Wiedzić to wiedzą ale napewno nie stosują.
|
|
|
#167 |
|
Registered User
|
Opuszczamy Lupton i jedna z pierwszych tablic to ta: Window Rock czyli nieoficyjalna stolica plemienia Navajo, kilka mil w bok od I-40
1. I pierwsze skojarzenie, Navajo to właśnie ludzie tego plemienia i ich język był podstawą do stworzenia szyfru w czasie II WW. Powstał o tym film Windtalkers - Szyfry wojny a w nim jedną z głównych ról grał w nim Nicolas Cage i teraz powiązanie z nim. Ponoć był własćicielem tego wozidła, żył dośyć wystawnie i niefrasobliwie więc roztwonił majątek w pewnym momencie nawet sam John Travolta oferował mu pomoc finansową. 2. ![]() 3. ![]() Informacja o tym że N.Cage był włascicielem pochodzi od dilera ale jak ten wózek trafił do Ohio OH. to nie wiem. Jedziemy dalej i następna tablica, tak wita nas Arizona AZ. co prawda granicę przekroczyliśmy parę mil wcześniej. 4. Robione pod turystów następne zresztą też 5. 6. Ooooops przepraszam to nie pod turystów, tak się tam żyje, następne to komercja. 7. 8. 9. No i wreszcie tak oczekiwana waga 10. 11. 12. Udało się, czasami gdy tyle tego się uzbiera i nie mieści się w obrębie wagi to ta na krótki okres jest zamykana, tu widzimy taki przypadek, śmigneliśmy obok ignorując tak zwany "chicken house". A pod spodem zapwiedż tego co nas czeka. 13. 14. Czasami będzie cukierkowo aż do bólu, ta czerwienista gleba dodaje czerwony odcień większości zdjęć. Skamieniałe pniaki i inne minerały z tej okolicy. 15. Do następnego razu.
|
|
|
#168 |
|
Registered User
|
Arizona AZ. I-40 kontynuacja. W Polsce nawet tam gdzie potrzeba dróg brakuje albo są w stanie (słów brak) w stanach jest inaczej jeżeli jest atrakcja to jest park i droga tylko w celach turystycznych, taką drogą bez numeru jest droga prowadząca przez park Petrified Forest, zaczyna się od I-40 a kończy przy US- 180 czas przejazdu to około 1 godz. tak jak ja to zrobiłem, czas i gabaryty pojazdu nie pozwoliły na więcej, niestety czasy sprzed cyfryzacji, tym razem było odpowiednie szkiełko ale ten czas nie taki, chociaż na krótkim odcinku I-40 zrobiłem sporo przystanków.
1. 2. 3. 4. 5. Pniaki i pniaki a tu taki przystojniaczek. 6. Czy to kaprys czy coś innego, to poprostu reklama i czego się nie robi dla przyciągnięcia kilienta, autobus nie na chodzie sprawdzono. 7. 8. Truck stop, nazwa widoczna natomiast niedaleko drogi wiodącej przez park i US-180 jest rezerwat ludzi plemienia Zuni. 9. Następnym razem jedno krótkie spojrzenie na, tu zagadka i cytat : just find a place to make your stand and take it easy. Well, I'm a standin' on a corner in - no właśnie jaką miejscowość będziemy mijać jadąc do Flagstaf AZ. dla ułatwienia wielki przebój The Eagles. I jeszcze jedno miało być kolorowo aż do bólu i chyba było. Jeżeli nie to jeszcze jedno.
|
|
|
#169 |
|
Registered User
|
Zagadka nie cieszyła się powodzeniem, chodziło o to czyli Winslow AZ. Na tzw. kornerze nie byłem choć cieszy się on podobno dużym powodzeniem wśród turystów natomiast parking Wallmart był i jest popularny wśród truckerów.
1. Jedziemy dalej zamiast komentarza tablice i reklamy. 2. 3. 4. 5. Dzięki @Krzycho mieliśmy możliwość zobaczyć tą dziurę w ziemi. 6. 7. 8. Flagstaff wita nas miejsce z którego już tylko rzut kamieniem do Grand Canyon a także popularne miejsce załadunku, duża fabryka karmy dla zwierząt domowych nazwy nie pomnę. 9. 10. 11. Zjazd z I-40 na I-17 kierunek Phoenix AZ. 12. Gdyby nie ta droga to w sumie swojskie widoczki. 13. 14. Zdrowych i wesołych świąt.
|
|
|
#170 |
|
stvoreque
Likes (Received): 69
|
Uwielbiam ten Twój wątek... Super widoki... Czuje się wolność i jakoś tak fajnie się robi! Dzięki i czekam na kontynuację!
REGION CENTRE * PIKARDIA* MONT SAINT-MICHEL * HONFLEUR * GÓRNA NORMANDIA * VEXIN FRANÇAIS * PARIS Last edited by stvoreque; April 14th, 2012 at 11:20 AM. |
|
|
|
|
|
#171 | |
|
Registered User
|
Quote:
Trochę zaniedbalem ten wątek ;-) Trzeba w końcu coś zamieścić !!!!! __________________ [Pikardia-Francja] miejsce, w którym żyje... * [Amiens] stolica Pikardii – Francja * __________________
|
|
|
|
#172 |
|
Registered User
|
Za tą hopką krajobraz zacznie się stopniowo zmieniać.
1. Nim jednak tam dojedziemy zrobimy stop, miejsce to określam mianem klepisko a czemu, widać to na dwóch fotkach, to obowiązkowy stop widok jest zapierający dech, przynajmniej dla mnie, patrzymy na Oak Creek Canyon (myślę że się nie mylę) a w dali gdzieś tam Sedona, co za nazwa też jakaś taka fajno-egzotycznie brzmiąca. Teraz fotki, jeden temat z jednej miejscówki . 2. 3. 4. 5. Jeżeli te niekoniecznie powalały to teraz się zacznie. 6. 7. 8. To podwójne to jest celowe, nie wiedziałem które wybrać, 9. 10. Oj pośiedziałbym tu dłużej ale robota czeka, jak się niema co śię lubi ............ przed nami długi zjazd. 11.
|
|
|
#173 |
|
stvoreque
Likes (Received): 69
|
Wiem wiem :-) i z braku czasu jakoś tak stanęło w miejscu. Dziś jednak biorę ze sobą aparat...
|
|
|
#174 |
|
Registered User
|
Nie widzę zdjęć
![]() ![]() ![]() Edit: Już widzę
|
|
|
|
|
|
#175 |
|
Registered User
|
Zdjęcie tego nie oddaje ale na kołach czuć że ciągle przyspieszamy mimo woli czyli 13 milowa równia pochyła.
1. Do końca jeszcze daleko, naszym celem jest to co w dole dopiero tam będzie można trochę odetchnąć, mam na myśli hamulce. 2. Przy takim zjeżdzie musi pojawić się to. 3. Za milę zjazd do Sedona, oj chciałaby dusza do raju, niestety nie. 4. Kres już blisko. 5. No nareszcie ale tylko na chwilkę musimy pokonać widoczne przed nami pasmo gór za którym rozpoczyna sie kraina kaktusów i gorąca oraz zjazd aż do samego Phoenix AZ. Spojrzenie jak tam mieszkają i w góry. 6. 7. No to pod górę, niewiadomo co gorsze w górę czy w dól, ja uważam że w dół gorzej, i spojrzenie w bok. 8. 9. 10. I znowu zjazd chociaż po drodze kilka małych podjazdów. 11. 12. 13. To już kraina kaktusów, następnum razem się pojawią, a do Phoenix też już blisko, to widać. 14.
|
|
|
#176 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Hoho, dawno tu jakichś aktualizacji nie było
![]() Jak tylko zobaczę dodane zdjęcia, to napiszę coś więcej
|
|
|
#177 |
|
Registered User
|
Co najlepsze to Picasa tak ma, ja też nie widzę co ja tam porobiłem. Jeszcze nie dawno chcieli tylko 5$ za Pro, mówie o Picasa, teraz dodali mnóstwo przestrzeni ale coś powyżej 22-25$ a jak widać są upierdliwi wieć koniec wakacji będzie przeprowadzka bo za tą kwotę są inni i być może lepsi.
|
|
|
#178 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
![]() Przyzwyczaiłem się już ![]() Zdjęcia już widać. Przynajmniej u mnie. Niemniej warto było czekać i odświeżać stronę z uporem maniaka, aż się pojawią. Dodaje to unikalności temu wątkowi i pewnej dramaturgii
|
|
|
#179 |
|
Registered User
|
No to spójrzmy na ten czarny canyon.
1. I droga bardziej czarna niż canyon. 2. Krajobraz zmienia się na bardziej pustynny zaczynają pojawiać się kaktusy i tylko ta linia tutaj nie paśi. 3. Fajny gostek brakuje mu tylko kapelusza. 4. 5. 6. 7. I taka grupka, zapewne mażą albo już popijają zimny browarek, krajobraz zaczyna się zmieniać na coraz bardziej pustynny mniej roślinności a nawet wcale . 8. Ten brak roślinności to tak jak na pasie rozdzielającym asfalt zwanym medium a jeszcze cześciej comedian okolica jest naprawdę pustynna i na takiej pustyni wyrosło Phoenix AZ. widoczne przed nami. 9. Wesołe miasteczko aczkolwiek malutkie. 10. Jesteśmy na I-17 zbliżamy się do węzła I-17 i I-10 11.
|
|
|
#180 |
|
Registered User
Likes (Received): 62
|
Zdjęcia wcięło.
|
![]() |
| Thread Tools | |