daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Hungary > Budapest

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 1 votes, 5.00 average. Display Modes
Old May 16th, 2012, 10:35 AM   #6841
tesseract
M35M3R1Z3R

tesseract's Avatar

Likes (Received): 25

Quote:
Originally Posted by HQ View Post
Magashaz parti?
A kérdés inkább az, hogy van-e egyeltalán valaki, aki ma, vagy az elkövetkezendő pár évben magasház építésébe fogna Budapesten.
tesseract no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 16th, 2012, 11:08 AM   #6842
Bazsi91
Registered User

Bazsi91's Avatar

Likes (Received): 71

Quote:
Originally Posted by tesseract View Post
A kérdés inkább az, hogy van-e egyeltalán valaki, aki ma, vagy az elkövetkezendő pár évben magasház építésébe fogna Budapesten.
Na ez az.Sokat hallani arról,hogy az irodaházak többségében pangás van,szóval így nem nagyon érné meg.

Pár éve jártam Bukarestben és bár a város elég pocsék,de az új toronyházak dobnak a hangulaton kicsit és mondtam is,hogy de kár,hogy nálunk nincs legalább 1-2 ilyen.De több várost is sorolhatnék.
Bazsi91 no está en línea   Reply With Quote
Old May 16th, 2012, 01:44 PM   #6843
BDzsH_88
Registered User

BDzsH_88's Avatar

Likes (Received): 75

Én sose értettem teljesen ezt a toronyház mániát.

Amerikában mondjuk úgy, hogy valamennyire azért organikusan alakult ki a dolog. Ott a megalománia mellett valóban jelen voltak azok az ingatlanpiaci tényezők, amik a magasba emelték a házakat.

Itthon hol lenne meg? A Hungária körúton olyan drágák lennének a telkek? Francokat. A belvárosban már talán, de nem hiszem akadna itt bárki a fórumon, aki támogatná, hogy mondjuk bontsuk le a két Klotild-palotát, és építsünk a helyükre 40-40 emeletes toronyházakat.

Az Európában kialakított "toronyház gettók" két dolog miatt születhettek meg. Egyrészt a multinacionális cégek megalomániás igényeinek előszeretettel feküdtek alá az államok és a városok, másrészt az USA-val való ilyen szintű vizuális kapcsolat, rögtön mindenkinek a fejlődés, a jólét kellemes tév-érzetét keltette.

És ez itt a fórumon is észrevehető.

Nem vagyok amúgy ellene, rajta oldjuk fel a magassági korlátot pár helyen. Meglátjuk mi lesz belőle. De egyáltalán nem kéne erre az egész témára annyira ráizgulni, mint ahogy jópáran teszik. Engem speciel sokkal jobban érdekelne, hogy mit kezdünk a paneles technológiával épült lakótelepeinkkel, azon túl, hogy energetikailag és esztétikailag kicsit tákolunk rajtuk...
BDzsH_88 no está en línea   Reply With Quote
Old May 16th, 2012, 01:51 PM   #6844
RawLee
Moderator

RawLee's Avatar

Likes (Received): 48

Inert hulladék kezelő-feldolgozó cégek fognak majd felvirágozni rajtuk, ezernyi munkahelyet teremtve.
RawLee no está en línea   Reply With Quote
Old May 16th, 2012, 03:39 PM   #6845
Mintti
Registered User

Likes (Received): 13

Quote:
Originally Posted by BDzsH_88 View Post
...
Nem vagyok amúgy ellene, rajta oldjuk fel a magassági korlátot pár helyen. Meglátjuk mi lesz belőle. De egyáltalán nem kéne erre az egész témára annyira ráizgulni, mint ahogy jópáran teszik. Engem speciel sokkal jobban érdekelne, hogy mit kezdünk a paneles technológiával épült lakótelepeinkkel, azon túl, hogy energetikailag és esztétikailag kicsit tákolunk rajtuk...
Óbudán jelenleg konzerválják, napelemesítik.
Mintti no está en línea   Reply With Quote
Old May 16th, 2012, 03:55 PM   #6846
Bikes
sababa

Bikes's Avatar

Likes (Received): 121

Engem a toronyház téma azért izgat Budapesten, mert ha megfelelő helyen építik fel, és nem rontja a városképet, viszont a magas emeletekről lehet látni a belvárost, akkor elképesztő látvány lehetne onnan. A másik, hogy hiába épülne egy-két modern és impozáns épület, ha valamelyik kis eldugott utcában van, erre csak az a kivétel, ha például a Duna parton épül mint a CET vagy egy olyan magas toronyházat húznak fel, ami sok helyről látszik.

Szóval amit a jelenlegi épületek nem tudnak hozni az 1. a kilátás 2. a feltűnőség. Szerintem lehet ezt jól csinálni, még Szarajevónak is sikerül.
Bikes no está en línea   Reply With Quote
Old May 16th, 2012, 08:12 PM   #6847
Bomarr
Registered User

Bomarr's Avatar

Likes (Received): 2

Meg ha per pillanat nincs is igény rá befektetői szempontból pár éve nagyonis volt. És annak semmi értelmét nem láttam, hogy idejön egy pénzes ember és azt mondja hogy épitene egy száz vagy annál több méteres épületet akkor miért beszéljük le, pláne ha mindez az Árpád-hid környékén lenne. Mert túl amerikais? A kérdéses pesti hidfő épületeit konkrétan tönkretette, hogy alacsonyabbra kellett venni őket.
Old May 16th, 2012, 09:22 PM   #6848
gabute
Registered User

Likes (Received): 18

Quote:
Originally Posted by Bikes View Post
Szóval amit a jelenlegi épületek nem tudnak hozni az 1. a kilátás 2. a feltűnőség. Szerintem lehet ezt jól csinálni, még Szarajevónak is sikerül.
Ha Szarajevótól Tiranáig mindenkinek van már toronyháza, akkor hogyan is lehet vele feltűnni, kitűnni? A tornyházzal szerintem csak beállnánk a nemzetközi trendben, és uniformizálnánk unikális városunkat.

A kilátás meg már most is tökéletes a Citadellától, a Vártól vagy a Bazilikáról. Ha nagyon a Csepel-sziget felől akarnék Budapestre nézni, majd elmegyek egy sétarepülésre :-)

és BDzsH_88-al egyetértve: semmilyen gazdasági indoka nincsen a toronyházépítésnek. Se multiközpont nincs nálunk (ellentétben Frankfurt vagy Párizs felhőkarcoló-negyedeivel), se drága telkek... az egész egy "úri muri", szemfényvesztés lenne. Vagyis azért építene Budapest toronyházat, hogy legyen Budapestnek toronyháza. Öncélú páváskodás
gabute no está en línea   Reply With Quote
Old May 16th, 2012, 11:11 PM   #6849
neverdie
whatever

neverdie's Avatar

Likes (Received): 76

Quote:
Originally Posted by gabute View Post
Ha Szarajevótól Tiranáig mindenkinek van már toronyháza, akkor hogyan is lehet vele feltűnni, kitűnni? A tornyházzal szerintem csak beállnánk a nemzetközi trendben, és uniformizálnánk unikális városunkat.

A kilátás meg már most is tökéletes a Citadellától, a Vártól vagy a Bazilikáról. Ha nagyon a Csepel-sziget felől akarnék Budapestre nézni, majd elmegyek egy sétarepülésre :-)

és BDzsH_88-al egyetértve: semmilyen gazdasági indoka nincsen a toronyházépítésnek. Se multiközpont nincs nálunk (ellentétben Frankfurt vagy Párizs felhőkarcoló-negyedeivel), se drága telkek... az egész egy "úri muri", szemfényvesztés lenne. Vagyis azért építene Budapest toronyházat, hogy legyen Budapestnek toronyháza. Öncélú páváskodás
Well said!

Ahogy korábban már írtam, szerintem a város nagy erénye, hogy a két legmagasabb épülete 96m magas, ami tökéletes szimbólum még mindig, ezt kár lenne elrontani.

A másik, ha egyszer épülne felhőkarcoló Budapesten, akkor valószínűleg azt nem követné még 2-3 másik, vagy akár csak egy. Emiatt annak az egy felhőkarcolónak nagyon különlegesnek kéne lennie, nem lenne elég egy üvegkocka valahol ledobva a városban, valami egyedit kellene alkotni, ami a tömegek tetszését is elnyerné, hogy ez sikerülne-e azt nem tudom, ez csak is az építészeken múlna.

Meg egyébként is Budapest nem attól lenne nagyváros, hogy van 1-2 felhőkarcolónk, hanem akkor, amikor elkezd a külvárosokban is valami városias kép kialakulni, 2-3 szintes zárt beépítésű házakkal, az elmúlt 50 évben kialakult óriásfalu helyén.
neverdie no está en línea   Reply With Quote
Old May 17th, 2012, 01:04 AM   #6850
HQ
SkyscraperToBudapest

HQ's Avatar

Likes (Received): 164

Quote:
Originally Posted by tesseract View Post
Az egy masik kérdés, amire a valaszt tudjuk.

Engem tovabbra is az érdekel, hogy ha javul a helyzet és ujra lesz érdeklodo, o is gancsoskodik-e mint az elodjei, vagy tamogatja és csak a minoség kérdésében lesz hajthatatlan?

Jo politikus lenne beloled, aki ugyesen tér ki a valasz elol.
HQ no está en línea   Reply With Quote
Old May 17th, 2012, 01:15 AM   #6851
HQ
SkyscraperToBudapest

HQ's Avatar

Likes (Received): 164

Quote:
Originally Posted by BDzsH_88 View Post
Én sose értettem teljesen ezt a toronyház mániát.

Amerikában mondjuk úgy, hogy valamennyire azért organikusan alakult ki a dolog. Ott a megalománia mellett valóban jelen voltak azok az ingatlanpiaci tényezők, amik a magasba emelték a házakat.

Itthon hol lenne meg? A Hungária körúton olyan drágák lennének a telkek? Francokat. A belvárosban már talán, de nem hiszem akadna itt bárki a fórumon, aki támogatná, hogy mondjuk bontsuk le a két Klotild-palotát, és építsünk a helyükre 40-40 emeletes toronyházakat.

Az Európában kialakított "toronyház gettók" két dolog miatt születhettek meg. Egyrészt a multinacionális cégek megalomániás igényeinek előszeretettel feküdtek alá az államok és a városok, másrészt az USA-val való ilyen szintű vizuális kapcsolat, rögtön mindenkinek a fejlődés, a jólét kellemes tév-érzetét keltette.
Persze, mindenre lehet talalni ellenérveket. DE forditsuk meg a kérdést: ha valaki hajlando épiteni, miért kell tiltani? Miért (majdnem) csak nalunk teszik ezt? Szamomra egy modern nagyvaros nem képzelheto el 10 emeletes limittel.
HQ no está en línea   Reply With Quote
Old May 17th, 2012, 07:36 AM   #6852
Windblower
Oslo sympathisant

Windblower's Avatar

Likes (Received): 304

Magasházak építésére volnának megfelelő területek Budapesten is; pl. az Árpád-híd pesti oldalán, a Csepel-félsziget északi végén, vagy a ferencvárosi rozsdaövezetben. A felhőkarcolók megjelenése valahol a gazdaság egészségi állapotát is jelzi, pl. Varsóban, Bécsben tízesével épülnek magasépületek, de még Pozsonyban is több van, mint Budapesten, holott Pozsony egy max. 400 ezres város.

Nem mellesleg egy vagy több felhőkarcoló megépítése megújítaná és felélesztené a magyar építőipart is, új technológiákat honosítana meg, szemléletet formálna. A bennük keletkező árbevétel pedig nem elhanyagolható tényező, akár, ha csak panoráma teraszon létesített vendéglátó helyen étkezés, vagy kilátóteraszon szedett belépő formájában. Budapest minden irányból gyönyörű, de egy olyan kilátóhely, amelyről Pest budai háttérrel lenne látható, nagyon népszerű lehetne.
Old May 17th, 2012, 08:26 AM   #6853
Qtya
sensational

Qtya's Avatar

Likes (Received): 520

Hatalmas kocka épül a Duna-partra

Egy hatalmas, Rubik-kocka alakú múzeumot álmodtak a Duna-partra. Az intézmény a magyar szellemi teljesítményt bemutató interaktív oktatóbázis lenne. Orbán Viktor már aláírta megvalósításának szándéknyilatkozatát. A kocka egyébként 2014-ben lesz 40 éves, amit hatalmas nemzetközi vándorkiállítással ünnepel a világ.

...

http://nol.hu/belfold/20120517-kormanyon_tuli_beruhazas
Qtya no está en línea   Reply With Quote
Old May 17th, 2012, 09:12 AM   #6854
johny25
Registered User

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Windblower View Post
Magasházak építésére volnának megfelelő területek Budapesten is; pl. az Árpád-híd pesti oldalán, a Csepel-félsziget északi végén, vagy a ferencvárosi rozsdaövezetben. A felhőkarcolók megjelenése valahol a gazdaság egészségi állapotát is jelzi, pl. Varsóban, Bécsben tízesével épülnek magasépületek, de még Pozsonyban is több van, mint Budapesten, holott Pozsony egy max. 400 ezres város.

Nem mellesleg egy vagy több felhőkarcoló megépítése megújítaná és felélesztené a magyar építőipart is, új technológiákat honosítana meg, szemléletet formálna. A bennük keletkező árbevétel pedig nem elhanyagolható tényező, akár, ha csak panoráma teraszon létesített vendéglátó helyen étkezés, vagy kilátóteraszon szedett belépő formájában. Budapest minden irányból gyönyörű, de egy olyan kilátóhely, amelyről Pest budai háttérrel lenne látható, nagyon népszerű lehetne.
johny25 no está en línea   Reply With Quote
Old May 17th, 2012, 10:01 AM   #6855
MarkusDexter
Registered User

MarkusDexter's Avatar

Likes (Received): 9

Quote:
Originally Posted by Qtya View Post
Hatalmas kocka épül a Duna-partra

Egy hatalmas, Rubik-kocka alakú múzeumot álmodtak a Duna-partra. Az intézmény a magyar szellemi teljesítményt bemutató interaktív oktatóbázis lenne. Orbán Viktor már aláírta megvalósításának szándéknyilatkozatát. A kocka egyébként 2014-ben lesz 40 éves, amit hatalmas nemzetközi vándorkiállítással ünnepel a világ.

...

http://nol.hu/belfold/20120517-kormanyon_tuli_beruhazas

végre valami innovatív épület!!
2014-2017 ???? három évig épülne egy viszonylag kicsi, néhány szintes ipari szerkezetű építmény?

"Az ideérkezők számát a Szépművészeti Múzeum évi 600 ezer, illetve az állatkert egymilliós látogatói tábora közé teszi Fürjes Balázs. De állandó „lakói” is lennének az épületnek, hiszen a tervek szerint a múzeum egyfajta inkubátorházként segítené az ifjú kutatókat, illetve egyetemistákat. Mindez még számos ötlettel bővülhet, hiszen a koncepcióalkotás folyamata csak most kezdődött el. A munkában Rubik Ernő és Radnai Péter mellett többek között Lackfi János költő, Gerendai Károly fesztiválszervező, Baán László múzeumigazgató is részt vesz. A több milliárd forintból megvalósuló épület alapkövét a szándéknyilatkozatban rögzítettek szerint 2014-ben tennék le, míg az ünnepélyes megnyitóra 2017-ben kerülne sor. Fürjes Balázs nem tart attól, hogy az esetleges kormányváltással elakadna a megvalósítás, bár erre több példa is akadt korábban. – Ez a beruházás nem egyetlen kormány hitbizománya – jelenti ki a kormánybiztos. – Ahogy a bűvös kockát egyaránt csavarjuk jobb és a bal kézzel, úgy a Rubik Múzeum se jöhet létre a két oldal együttműködése nélkül."

hát ez kicsit ismét túl van halucinálva, napi 20-35 ezer ember a semmi közepére elporoszkálna?
MarkusDexter no está en línea   Reply With Quote
Old May 17th, 2012, 10:55 AM   #6856
gabute
Registered User

Quote:
Originally Posted by HQ View Post
Szamomra egy modern nagyvaros nem képzelheto el 10 emeletes limittel.
Azért a 95,99 méterbe, ami jelenleg a "limit" egy 30-32 emeletes épület is belefér
Old May 17th, 2012, 11:06 AM   #6857
gabute
Registered User

Quote:
Originally Posted by Windblower View Post
A felhőkarcolók megjelenése valahol a gazdaság egészségi állapotát is jelzi, pl. Varsóban, Bécsben tízesével épülnek magasépületek, de még Pozsonyban is több van, mint Budapesten, holott Pozsony egy max. 400 ezres város.
Pozsony kitűnő példa: tele vannak magasházakkal, de a legmagasabb is mindössze 15 méterrel haladja meg a jelenlegi budapesti limitet, és összesen 4 további épületük van még 96 méter felett néhány méterecskével.

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of..._in_Bratislava

Vagyis a jelenlegi szabályozásokat betartva is lehet Pozsonyhoz hasonló városképet kialakítani - már ha ez a cél. Mindössze pár méter lenne az eltérés.

Viszont hogy erre mennyire nincsen jelenleg valós igény, azt jól mutatja ezt a lista: http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyaro...A9p%C3%BCletei (rendezzétek település szerinti sorrendbe!)

Ebből kiderül, hogy 30 éve nem épült egyetlen egy 65 méternél magasabb épület sem Budapesten! Minden ennél magasabb épületünk 1981 előtti! És 60 évesnél magasabb is csak 3 épült a rendszerváltás óta... és ebből a háromból is csak kettő épült kereskedelmi céllal, amiből az egyiket teljes egészében az Erste Bank foglalta el, a másikba meg ha jól tudom, még mindig vannak kiadó területek...
Old May 17th, 2012, 11:10 AM   #6858
gabute
Registered User

Quote:
Originally Posted by MarkusDexter View Post
hát ez kicsit ismét túl van halucinálva, napi 20-35 ezer ember a semmi közepére elporoszkálna?
Ennyivel kalkulálva már 7-13 millió látogató jönne ki, a 600 ezer-1 millióhoz (7 napos nyitvatartás feltételezve) elég lenne 1600-2700 napi látogató. De még ez is túlzó szerintem. Talán a fele tűnik reálisnak.

Ja és kéne hozzá egy rakparti villamos-hosszabbítás a Szent Gellért tértől a Kopaszi gátig
Old May 17th, 2012, 11:17 AM   #6859
Bikes
sababa

Bikes's Avatar

Likes (Received): 121

Quote:
Azért a 95,99 méterbe, ami jelenleg a "limit" egy 30-32 emeletes épület is belefér
Nem tudom mi most a limit, de a Duna Tower 65 m-re lett maximalizálva, belvárosban pedig talán 40 méter.
Bikes no está en línea   Reply With Quote
Old May 17th, 2012, 11:43 AM   #6860
misi1985
Registered User

Likes (Received): 0

Quote:

Teljesen egyetértek, bár én talán annyiban engednék, hogy a hungária körgyűrűn kívül talán építhetnének valamivel magasabb vagy jóval magasabb házakat. A belváros viszont leszámítva néhány átkos alatt épült csodát így jó ahogy van.
misi1985 no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
budapest, projects, stipson

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules