|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Your cities Show us your cities! |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools |
Rating:
|
Display Modes |
|
|
#741 |
|
Registered User
Likes (Received): 266
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#742 |
|
Registered User
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#743 |
|
Lega s Juga 2
Likes (Received): 1156
|
Super slike,Niš izgleda odlično
|
|
|
|
#744 |
|
Registered User
|
![]() Hvala ... daj bože da svuda bude i bolje. U ovoj zgradi sa desne strane, bila je ona famozna SDK (služba društvenog knjigovodstva) veoma jaka firma u "ono" vreme. U prizemlju banka, u njoj je moja keva radila, kada sam bio klinac uvodili su me u glavni sef, izgleda kao na filmovima, pod zemljom, sa ogromnim debelim čeličnim vratima. ![]() Jednostavno/neobičan niz, u onoj srednjoj je do skoro bila Uprava niškog vodovoda, u ovom višem delu je do sredine osamdesetih godina bio Dom zdravlja, a posle toga poslovni prostor. Ljudi to mesto zovu "Kod Ureda". Ja stvarno ne znam otkud taj naziv, u svakom slučaju tu se nešto nekad "uređivalo". Zgrade su iz sredine tridesetih godina prošlog veka, stila uprošćene moderne. ![]() A evo kako je to nekada izgledalo, vidi se da se zgrada naknadno produžavala ![]() Banovina ![]() Stambol kapija, ko želi da dođe ne izložbu pasa, još ima vremena. ![]()
|
|
|
|
|
|
#745 |
|
BANNED
Likes (Received): 4
|
Ova zgrada se nalazi u kralj aleksandar naselje?
|
|
|
|
|
|
#746 |
|
Registered User
Likes (Received): 167
|
|
|
|
|
|
|
#747 |
|
BANNED
Likes (Received): 4
|
Da to kralj aleksandar
|
|
|
|
|
|
#748 |
|
Lega s Juga 2
|
Predivne slike,Banovina je super zgrada,da mogu graditi svoj imaginarni grad nju bi definitivno izgradio
|
|
|
|
#749 |
|
Registered User
|
Gospođa Karington Vajld, osnivačica engleskog doma za ratnu siročad, nakon Prvog svetskog rata
![]() Engleski dom za ratnu siročad, danas Dom za srednjoškolce ![]() Narodno pozorište na Sinđelićevom trgu, jedino pozorište u Srbiji građeno u stilu moderne tridesetih godina prošlog veka ![]() Palata pravde na Sinđelićevom trgu ![]() Fotografija sa pozicije ispred Narodnog pozorišta ![]() Apelacioni sud u Nišu, reprezentativan primer moderne
|
|
|
|
|
|
#750 |
|
Registered User
|
Rekonstrukcija izgleda ranohrišćanske bazilike sa martirijumom (grobnicom svetih mučenika za veru) iz III-IV veka, izvedena na osnovu arheoloških nalaza sa antičke i ranohrišćanske nekropole u Nišu.
www.facebook.com/IRekonstrukcije ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#751 |
|
Registered User
|
Rekonstrukcija izgleda bazilike u Ćurlini (8 km južnije od Niša), izvedena na osnovu arheoloških nalaza. Sam grad Naissus, koji se nalazi u najvećoj meri ispod današnje Tvrđave (utvrđenja iz turskog perioda vladavine, koje je izgrađeno u prvoj polovini 18. veka), je veoma skromno arheološki obrađen, a na osnovu nekadašnje velike važnosti tog grada, sondažnih istraživanja i starih putopisa, može se zaključiti da se pod zemljom krije arheološko blago izuzetne vrednosti u svetskim razmerama. U tom gradu je rođen i Car Konstantin Veliki, u vezi sa kim stari hroničar Prisk još u petom veku kaže "... grad naissus, koga je Konstantin veličanstveno ukrasio."
Niš je zanimljiv iz istorijskog i arheološkog aspekta jer se sastojao iz dve celine, Naissusa i Mediane, prvom je namena bila vojna i administrativna u kom je živelo najviše ljudi, a drugi je bio predgrađe koje se sastojalo od žitnica i velikih vila. Dok ne saznamo prilikom budućih arheoloških istraživanja kakve su i kolike bile bazilike kojih je i u tom, centralnom gradskom jezgru sigurno bilo, evo onoga što se zna. ![]() ![]() ![]() Nova biletarnica sa suvenirnicom i mokrim čvorom, ispred arheološkog nalazišta Mediana u Nišu ![]()
|
|
|
|
|
|
#752 |
|
Registered User
|
Niš: održan Euro kup u raftingu
Na Nišavi kod Ostrovice održan je tradicionalni Euro kup u raftingu, kao i državno prvenstvo Srbije u raftingu. Učestvovale su ekipe iz Srbije, Bugarske, Crne Gore i Makedonije. ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#753 |
|
BANNED
Likes (Received): 0
|
malo Nisa iz pticje perspektive...
![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#754 |
|
Registered User
|
^
Bile su vec te slike, dosta su stare..
|
|
|
|
|
|
#755 |
|
BANNED
Likes (Received): 0
|
![]() jbg nema veze.. nesto gledao po fb-u pa naisao na njih nek obnove gradivo braca Hrvati...
|
|
|
|
|
|
#756 | |
|
u disko me znaju na vrata
Likes (Received): 536
|
Quote:
prvo, svaka čast forumašima ala velizar, trtomir, roid rage i drugi, na odličnom predstavljanju grada. niš je po meni jedan od najbolje predstavljenih gradova na podforumu, gdje se nije ništa skrivalo, uljepšavalo ili rezalo kako bi se grad pokazao u što boljem svjetlu, već su pokazane sve strane i vizure. pohvalna je i činjenica da nema politike i prepucavanja. osobno sam o nišu prije ovog threada znao jako malo, nešto usitno o tvrđavi i mediani. utisak koji sam stekao da je niš itekako ugodan i lijep grad, dapače, po nekim stvarima na razini iznad splita, recimo zelenilo i slično. povijesni centar nije velik, no to ne znači da je bezvezan ili neupadljiv. niš ima odličnih starih zgrada, a posebno mi se dopada moderna i one male kuće i vile građene u secesiji i historicističkim stilovima. šetnica uz nišavu je odlična, banovina me zaista impresionirala. commie dio mi je isto dobar, čak i bolji nego u nekim hrvatskim gradovima. dakle, krivo tvrdiš kada kažeš da nas niš ne može impresionirati. na mene je ostavio itekako pozitivan utisak, i ne bi imao ništa protiv doći prošetati se njime jednog dana kao turista
|
|
|
|
|
|
|
#757 |
|
Registered User
|
![]() Hvala ST dasa i hvala svim dobronamernim ljudima. Kao što je pomenuo TrTomir, biće još mnogo fotografija, Niška banja nije nikako prikazana a sastavni je deo grada. Čekao sam lepo vreme i završetak restauracije centralnog banjskog parka da bih otišao da uradim nove fotografije. Samo da prođe ova kiša i oblačno vreme. Urađena je restauracija fasade jedne lepe zgrade u centru grada, koja ovde nije predstavljena, "Igine palate", veoma lepog i neobičnog primera, što se tiče fasadne dekoracije, zgrade stila moderne, ali, oteže se iz nepoznatog razloga demontaža skela, jedva čekam da ih sklone da vam je prikažemo. Završena je i restauracija fasade zgrade Uprave muzeja, u kojoj se nalaze i izložbene prostorije, te skele su možda do sada već demontirali, tako da ćemo vam pokazati i tu lepu zgradu građenu 1927 godine u duhu eklekticizma. Uveliko se radi i restauracija fasade nekadašnjeg "Zanatskog doma", danas Opštinske uprave, radi se i rekonstrukcija krova palate nekadašnjeg "Trgovačkog doma", posle čega će slediti i restaruacija fasade, vrednog primera akademizma iz 1905 godine. Nismo predstavili Pantelejsku crkvu, jer nije završena dogradnja koja je u toku, crkva se proširuje i najavili su izgradnju parka u njenom okruženju, do sada taj prostor u velikoj meri je bio samo prostrana travnata površina sa starim visokim drvećem razgranatih krošnji. Biće još puno novosti, a u isto vreme ću vam prikazati i već postojeće, ono što nije novo a što nije prikazano. Sada sam se setio da imam fotografije nekih novogradnji izgrađenih u proteklih desetak godina, koje su nastale u proteklih pet-šest meseci, baš da vidim nije li dosadno prikazati ih. Unapred hvala.
|
|
|
|
|
|
#758 |
|
Danca dance...
Likes (Received): 23
|
Gosn Trajkoviću, izgleda da je ista firma naštancovala par zgrada i u Beogradu.
image hosted on flickr ![]() Uzgred, odlična vam je tema bate ( ), svojski ste se potrudili da prikažete vaš grad.
|
|
|
|
|
|
#759 |
|
Registered User
|
Hvala.
U periodu topljenja snega i prolećnih kiša, vodostaj Nišave je veliki. Današnje fotografije, sa "kamenog mosta", prema mostu u centru grada, "tvrđavskom". Taj deo keja sa desne strane, naziva se kej Kola srpskih sestara. ![]() Sa iste pozicije, snimak ka "Uredu" i trgu Kralja Aleksandra I ![]() Palata Komande kopnene vojske na trgu Kralja Aleksandra ![]() Na fasadi se nalaze biste srpskih ratnika, ovo je srpski ustanik iz oslobodilačkih ratova protiv turaka prve polovine devetnaestog veka. ![]() Srpski ratnik iz Prvog svetskog rata. ![]() Zgrada Galerije Sinagoga. Nekadašnje jevrejska bogomolja, koju je jevrejska zajednica ustupila na korišćenje muzeju grada, da bude galerijski, izložbeni i koncertni prostor. Jevrejska zajednica u Nišu danas broji tek pedesetak ljudi. ![]() Lepa stara kuća (koja čeka farbanje fasade), pored rimo-katoličke crkve Svetog Srca Isusova u Nišu. Ka ovoj crkvi je upućena katolička zajednica juga Srbije, koja broji oko 5000 ljudi. Većina katolika živi u većim gradovima, najviše u Nišu, možda bi se vi začudili i zanimljiva je informacija, ali, imao sam prilike u Nišu da upoznam i srbe katolike.
|
|
|
|
|
|
#760 |
|
Lega s Juga 2
|
Kakva predivna i monumentalna zgrada
![]() Inaće nisam baš neki ekstremni ljubitelj moderne ali ono što obožavam kod moderne je to što su zgrade j*beno ogromne
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|