daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Arts, Media and Leisure > The Travelogues > Your cities

Your cities Show us your cities!

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 13 votes, 4.69 average. Display Modes
Old May 8th, 2012, 02:50 AM   #741
Trajkovic
Registered User

Trajkovic's Avatar

Likes (Received): 266

Trajkovic está en línea ahora   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 8th, 2012, 02:53 AM   #742
Trajkovic
Registered User

Trajkovic's Avatar

Old May 8th, 2012, 02:27 PM   #743
Rocky031
Lega s Juga 2

Rocky031's Avatar

Likes (Received): 1156

Super slike,Niš izgleda odlično

‎''Meni je bila zgodna dok je vi niste ni primjećivali'' - PEDO MEDO
Rocky031 no está en línea   Reply With Quote
Old May 9th, 2012, 03:35 AM   #744
Trajkovic
Registered User

Trajkovic's Avatar

Hvala ... daj bože da svuda bude i bolje.

U ovoj zgradi sa desne strane, bila je ona famozna SDK (služba društvenog knjigovodstva) veoma jaka firma u "ono" vreme. U prizemlju banka, u njoj je moja keva radila, kada sam bio klinac uvodili su me u glavni sef, izgleda kao na filmovima, pod zemljom, sa ogromnim debelim čeličnim vratima.

Jednostavno/neobičan niz, u onoj srednjoj je do skoro bila Uprava niškog vodovoda, u ovom višem delu je do sredine osamdesetih godina bio Dom zdravlja, a posle toga poslovni prostor. Ljudi to mesto zovu "Kod Ureda". Ja stvarno ne znam otkud taj naziv, u svakom slučaju tu se nešto nekad "uređivalo". Zgrade su iz sredine tridesetih godina prošlog veka, stila uprošćene moderne.

A evo kako je to nekada izgledalo, vidi se da se zgrada naknadno produžavala

Banovina

Stambol kapija, ko želi da dođe ne izložbu pasa, još ima vremena.

Old May 9th, 2012, 05:58 PM   #745
Bugarash
BANNED

Bugarash's Avatar

Likes (Received): 4

Ova zgrada se nalazi u kralj aleksandar naselje?

Bugarash no está en línea   Reply With Quote
Old May 9th, 2012, 06:38 PM   #746
TrTomir_Ni
Registered User

TrTomir_Ni's Avatar

Likes (Received): 167

Quote:
Originally Posted by Bugarash View Post
Ova zgrada se nalazi u kralj aleksandar naselje?
Ne postoji takvo naselje, ona se nalazi na trgu Kralja Aleksandra..
TrTomir_Ni no está en línea   Reply With Quote
Old May 9th, 2012, 07:10 PM   #747
Bugarash
BANNED

Bugarash's Avatar

Likes (Received): 4

Da to kralj aleksandar
Bugarash no está en línea   Reply With Quote
Old May 9th, 2012, 09:47 PM   #748
Rocky031
Lega s Juga 2

Rocky031's Avatar

Predivne slike,Banovina je super zgrada,da mogu graditi svoj imaginarni grad nju bi definitivno izgradio

Old May 13th, 2012, 12:32 AM   #749
Trajkovic
Registered User

Trajkovic's Avatar

Gospođa Karington Vajld, osnivačica engleskog doma za ratnu siročad, nakon Prvog svetskog rata

Engleski dom za ratnu siročad, danas Dom za srednjoškolce

Narodno pozorište na Sinđelićevom trgu, jedino pozorište u Srbiji građeno u stilu moderne tridesetih godina prošlog veka

Palata pravde na Sinđelićevom trgu

Fotografija sa pozicije ispred Narodnog pozorišta

Apelacioni sud u Nišu, reprezentativan primer moderne

Old May 14th, 2012, 12:48 AM   #750
Trajkovic
Registered User

Trajkovic's Avatar

Rekonstrukcija izgleda ranohrišćanske bazilike sa martirijumom (grobnicom svetih mučenika za veru) iz III-IV veka, izvedena na osnovu arheoloških nalaza sa antičke i ranohrišćanske nekropole u Nišu.

www.facebook.com/IRekonstrukcije

Old May 14th, 2012, 01:04 AM   #751
Trajkovic
Registered User

Trajkovic's Avatar

Rekonstrukcija izgleda bazilike u Ćurlini (8 km južnije od Niša), izvedena na osnovu arheoloških nalaza. Sam grad Naissus, koji se nalazi u najvećoj meri ispod današnje Tvrđave (utvrđenja iz turskog perioda vladavine, koje je izgrađeno u prvoj polovini 18. veka), je veoma skromno arheološki obrađen, a na osnovu nekadašnje velike važnosti tog grada, sondažnih istraživanja i starih putopisa, može se zaključiti da se pod zemljom krije arheološko blago izuzetne vrednosti u svetskim razmerama. U tom gradu je rođen i Car Konstantin Veliki, u vezi sa kim stari hroničar Prisk još u petom veku kaže "... grad naissus, koga je Konstantin veličanstveno ukrasio."
Niš je zanimljiv iz istorijskog i arheološkog aspekta jer se sastojao iz dve celine, Naissusa i Mediane, prvom je namena bila vojna i administrativna u kom je živelo najviše ljudi, a drugi je bio predgrađe koje se sastojalo od žitnica i velikih vila.
Dok ne saznamo prilikom budućih arheoloških istraživanja kakve su i kolike bile bazilike kojih je i u tom, centralnom gradskom jezgru sigurno bilo, evo onoga što se zna.

Nova biletarnica sa suvenirnicom i mokrim čvorom, ispred arheološkog nalazišta Mediana u Nišu

Old May 15th, 2012, 01:00 AM   #752
TrTomir_Ni
Registered User

TrTomir_Ni's Avatar

Niš: održan Euro kup u raftingu
Na Nišavi kod Ostrovice održan je tradicionalni Euro kup u raftingu, kao i državno prvenstvo Srbije u raftingu. Učestvovale su ekipe iz Srbije, Bugarske, Crne Gore i Makedonije.

Old May 15th, 2012, 01:40 AM   #753
ypke988
BANNED

Likes (Received): 0

malo Nisa iz pticje perspektive...

ypke988 no está en línea   Reply With Quote
Old May 15th, 2012, 02:26 AM   #754
TrTomir_Ni
Registered User

TrTomir_Ni's Avatar

^
Bile su vec te slike, dosta su stare..
Old May 15th, 2012, 02:40 AM   #755
ypke988
BANNED

Likes (Received): 0

jbg
nema veze..
nesto gledao po fb-u pa naisao na njih
nek obnove gradivo braca Hrvati...
ypke988 no está en línea   Reply With Quote
Old May 15th, 2012, 04:37 PM   #756
ST_dasa
u disko me znaju na vrata

ST_dasa's Avatar

Likes (Received): 536

Quote:
Originally Posted by Bugarash View Post
Ovo ovde su najbolje snimke od Nis a igledaju da ne kazem kako
a i dosli su da oduseve hrvate
bolji bi bilo da otvorite ovakvu temu na albanski forum,njih mozda bi odusevili
bugarsh, evo da ti jedan hrvat, koji dolazi iz grada čiju povijesnu vridnost itekako znate, da jedan osvrt na niš.

prvo, svaka čast forumašima ala velizar, trtomir, roid rage i drugi, na odličnom predstavljanju grada. niš je po meni jedan od najbolje predstavljenih gradova na podforumu, gdje se nije ništa skrivalo, uljepšavalo ili rezalo kako bi se grad pokazao u što boljem svjetlu, već su pokazane sve strane i vizure. pohvalna je i činjenica da nema politike i prepucavanja.

osobno sam o nišu prije ovog threada znao jako malo, nešto usitno o tvrđavi i mediani. utisak koji sam stekao da je niš itekako ugodan i lijep grad, dapače, po nekim stvarima na razini iznad splita, recimo zelenilo i slično.

povijesni centar nije velik, no to ne znači da je bezvezan ili neupadljiv. niš ima odličnih starih zgrada, a posebno mi se dopada moderna i one male kuće i vile građene u secesiji i historicističkim stilovima. šetnica uz nišavu je odlična, banovina me zaista impresionirala. commie dio mi je isto dobar, čak i bolji nego u nekim hrvatskim gradovima.

dakle, krivo tvrdiš kada kažeš da nas niš ne može impresionirati. na mene je ostavio itekako pozitivan utisak, i ne bi imao ništa protiv doći prošetati se njime jednog dana kao turista
Old May 15th, 2012, 06:11 PM   #757
Trajkovic
Registered User

Trajkovic's Avatar

Hvala ST dasa i hvala svim dobronamernim ljudima.
Kao što je pomenuo TrTomir, biće još mnogo fotografija, Niška banja nije nikako prikazana a sastavni je deo grada. Čekao sam lepo vreme i završetak restauracije centralnog banjskog parka da bih otišao da uradim nove fotografije. Samo da prođe ova kiša i oblačno vreme.
Urađena je restauracija fasade jedne lepe zgrade u centru grada, koja ovde nije predstavljena, "Igine palate", veoma lepog i neobičnog primera, što se tiče fasadne dekoracije, zgrade stila moderne, ali, oteže se iz nepoznatog razloga demontaža skela, jedva čekam da ih sklone da vam je prikažemo.
Završena je i restauracija fasade zgrade Uprave muzeja, u kojoj se nalaze i izložbene prostorije, te skele su možda do sada već demontirali, tako da ćemo vam pokazati i tu lepu zgradu građenu 1927 godine u duhu eklekticizma.
Uveliko se radi i restauracija fasade nekadašnjeg "Zanatskog doma", danas Opštinske uprave, radi se i rekonstrukcija krova palate nekadašnjeg "Trgovačkog doma", posle čega će slediti i restaruacija fasade, vrednog primera akademizma iz 1905 godine.
Nismo predstavili Pantelejsku crkvu, jer nije završena dogradnja koja je u toku, crkva se proširuje i najavili su izgradnju parka u njenom okruženju, do sada taj prostor u velikoj meri je bio samo prostrana travnata površina sa starim visokim drvećem razgranatih krošnji.
Biće još puno novosti, a u isto vreme ću vam prikazati i već postojeće, ono što nije novo a što nije prikazano.
Sada sam se setio da imam fotografije nekih novogradnji izgrađenih u proteklih desetak godina, koje su nastale u proteklih pet-šest meseci, baš da vidim nije li dosadno prikazati ih.
Unapred hvala.
Old May 17th, 2012, 03:23 AM   #758
Shakali
Danca dance...

Likes (Received): 23

Quote:
Originally Posted by velizar View Post
Gosn Trajkoviću, izgleda da je ista firma naštancovala par zgrada i u Beogradu.
image hosted on flickr

Uzgred, odlična vam je tema bate (), svojski ste se potrudili da prikažete vaš grad.
Shakali no está en línea   Reply With Quote
Old May 18th, 2012, 01:06 AM   #759
Trajkovic
Registered User

Trajkovic's Avatar

Hvala.

U periodu topljenja snega i prolećnih kiša, vodostaj Nišave je veliki.
Današnje fotografije, sa "kamenog mosta", prema mostu u centru grada, "tvrđavskom". Taj deo keja sa desne strane, naziva se kej Kola srpskih sestara.

Sa iste pozicije, snimak ka "Uredu" i trgu Kralja Aleksandra I

Palata Komande kopnene vojske na trgu Kralja Aleksandra

Na fasadi se nalaze biste srpskih ratnika, ovo je srpski ustanik iz oslobodilačkih ratova protiv turaka prve polovine devetnaestog veka.

Srpski ratnik iz Prvog svetskog rata.

Zgrada Galerije Sinagoga. Nekadašnje jevrejska bogomolja, koju je jevrejska zajednica ustupila na korišćenje muzeju grada, da bude galerijski, izložbeni i koncertni prostor. Jevrejska zajednica u Nišu danas broji tek pedesetak ljudi.

Lepa stara kuća (koja čeka farbanje fasade), pored rimo-katoličke crkve Svetog Srca Isusova u Nišu. Ka ovoj crkvi je upućena katolička zajednica juga Srbije, koja broji oko 5000 ljudi. Većina katolika živi u većim gradovima, najviše u Nišu, možda bi se vi začudili i zanimljiva je informacija, ali, imao sam prilike u Nišu da upoznam i srbe katolike.

Old May 18th, 2012, 09:31 AM   #760
Rocky031
Lega s Juga 2

Rocky031's Avatar

Quote:
Originally Posted by Trajkovic View Post

Palata Komande kopnene vojske na trgu Kralja Aleksandra

Kakva predivna i monumentalna zgrada
Inaće nisam baš neki ekstremni ljubitelj moderne ali ono što obožavam kod moderne je to što su zgrade j*beno ogromne

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules