|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Dalmacija Dalmatia: Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, and the Dalmatian Highlands |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#81 |
|
...
Likes (Received): 1019
|
I odgovori na moja pitanja su rijetki
|
|
|
#82 |
|
BANNED
Likes (Received): 5
|
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
...
Likes (Received): 1019
|
Hvala
|
|
|
#84 | |
|
-
|
Quote:
Pomozite čovjeku, malo je zalutao kod nas u sjevernije krajeve
|
|
|
|
#85 |
|
like travelling
Likes (Received): 7
|
Da
molim vas ![]() if its possible to find here someone to tell me the "true" about this places
|
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Registered User
Likes (Received): 175
|
Quote:
Zadar is amazing, from ancient Forum and Saint. Donat's church and cathedral to sea organs and "pozdrav suncu" (not sure how to translate that). Zadar is really beautiful, especially the old part, and you must visit the city for few days to really enjoy it.
|
|
|
|
#87 |
|
Hrvatsko Zagorje
Likes (Received): 20
|
*the smallest cathedral on the world
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
Registered User
Likes (Received): 175
|
|
|
|
#89 | |
|
u disko me znaju na vrata
Likes (Received): 536
|
Quote:
like forumer Lluka, I also visited just Nin and Zadar. Nin is a small, picturesque town, and Zadar is (for our standards), large, bustling regional center full of life and happenings. There is much to see in Zadar, so I'll leave you to to your own explorations. However, consider the fact that Dalmatia is not that large and getting from one point to another takes about 4-5 hours by car. There are dozens, if not hundreds, interesting historical and cultural locations in a radius of about 80 km around Zadar. I would recommend visiting the Krka national park (about 1h drive from Zadar), Kornati archipelago and national park (about 1h by boat from Zadar), UNESCO cathedral of Šibenik. Those are perhaps main sights, but there are allot of small ruins, villages and archeological sites in vicinity, as well as hundreds of islands. here's link to Zadar photo thread: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=481863 |
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
like travelling
Likes (Received): 7
|
nice, thanks guys. Yes I like quiet place for holidays but at evening we want to go to city, to see night life and we didnt stay on the sun on a beach every day. I like history and culture everywhere! So when I travel to new country I MUST SEE SOME (ALL)MONUMENTS and historical centres. Cos I love it
But my questions are asking on good places for holidays - beaches especialy with sand.... I know in Croatia there are a thousands of nice beaches and the south is the best for most people. But now, its for me and I cant to go with car more south. My maximum is Zadar and 1h more for history & culture ![]() So pls, write to me which from this places is better (for you cos you are home) Privlaka Nin - Ivana Zaton (Zadar) Sabunike because I finding a accommodation there (cheap). "pozdrav suncu" i think it is "greeting to sun" if suncu mean sun :P |
|
|
|
|
|
#91 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Privlaka - just a seaside place, nothing valuable to see but there is maybe the most beautiful beach called Brižine between Privlaka and TN Zaton, you should visit it.
Nin - old centre on the island and the famous small cathedral outside of the town Zaton - probably you think about TN Zaton which is camping and apartments resort, it's nice place with lovely beach, a lot of sport complementary service but there is about 5 000 people in that not su huge village so it's not so quiet. Zadar - the biggest and the most beautiful because there plenty of an old churchs, streets, squares and the new things like Sea organ and pozdrav Suncu ) Sabunike - a lot of apartments, it's crowdy, the beach is not so special About the accomodation, sorry but I don't know the prices. Maybe someone else. |
|
|
|
|
|
#92 |
|
Montenegrin
Likes (Received): 61
|
Pozdrav kolegama forumašima!
![]() Letim sa ZL Dubrovnik za Berlin 21 jula, pa mi u vezi s tim treba par informacija iz prve ruke: 1. Koliko odlaganja treba ukalkulisati zbog radova na cesti Krasovići - Ćilipi? Koliko se dugo putuje? 2. Postoji li na ZL Dubrovnik dugoročni parking? Ako postoji, zna li neko koliko košta, na nedelju dana...i realno, da li je bezbijedno tamo ostaviti auto na PG table? |
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Registered User
Likes (Received): 189
|
Quote:
2. Mislim da je točan podatak sa službenih stranica o cijeni parkinga Parking up to 15min - free, 15min-1hour - 5kn, 1-2hours - 10kn, 2-4hours - 15kn, 4-12hours - 20kn, 12-24hours - 40kn, every next hour - 2kn, lost ticket - 300kn. A automobila sa CG tablicama uvijek ima na parkingu ZL. Mislim da gotovo sigurno ne postoji opasnost, iako je to na duži vremenski rok pa je rizičnije da neka budala naleti, makar nikad nisam čuo za takav slučaj. Last edited by Even!; June 28th, 2012 at 12:33 PM. |
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
Registered User
Likes (Received): 189
|
Evo mali update
Na aerodrom krenite dosta ranije ![]() ... Osim što su župski semafori stvorili problem u prometu, zastoj je i na cesti od Čilipa prema Crnoj gori gdje je smanjen intenzitet radova na izgradnji dionice od Zračne luke do Čilipa.Riječ je o investiciji Hrvatskih cesta koja je prije nekoliko dana iz nepoznatih razloga usporena, pa se brojni stanovnici Konavala žale Općini na zastoje te nemoguću prašinu na cesti.Tako ako ste krenuli prema Crnoj Gori, također krenite ranije i spremite se na gužve.Pretpostavlja se da su Hrvatske autoceste usporile intenzitet radova zbog vrućine. http://dubrovacki.hr/clanak/40521/ko...kasne-na-avion sudeći po komentarima raskopan je i alternativni put pa je najbolje krenuti ranije. |
|
|
|
|
|
#95 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Koje je objasnjenje velikog demografskog booma u splitu u razdoblju od 1961 do 1971? Prema wikipediji porast stanovnista je bio 53%...u isto vrijeme i zagreb biljezi najveci porast....postoje li mozda podaci od iz kojih podrucja dolazi najveci priljev novog stanovnistva?
|
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Useless User
Likes (Received): 360
|
Quote:
od 61. do 71. promjena broja stanovnika je 53.291. procjena prirodnog prirasta za to razdoblje je oko 14.000, dok je migracijski saldo otprilike 40.000 (oko 75% promjene broja stanovnika). u tom razdoblju (od 61. do 71.) split ujedno bilježi i najveći neto migracijski saldo u povijesti grada. dakle, glavni razlog ovakvog porasta je- industrijalizacija. samim time, došlo je do potrebe za velikom količinom radne snage i priljeva stanovništva, uglavnom iz ruralnih krajeva zagore. drugi razlog bio je relativno visoki prirodni prirast. kao značajan uzrok porastu možemo navesti i veliki broj aktivnih i umirovljenih JNA oficira koji su u splitu živjeli s obiteljima. oni su, na sreću, otišli zajedno s jugoslavijom. barem većina ![]() mislim da precizni podaci o samim doseljenicima nisu dostupni. čitao sam, ne tako davno, neko istraživanje i ako me sjećanje dobro služi, više od 50% doseljenih (prije 2001.) bilo je iz zagore, 10ak% bili su boduli, 10ak% dalmatinsko primorje, a ostatak hrvatska i ostale yu republike. detaljnije podatke nažalost nemam. Last edited by fafafa2233; October 22nd, 2012 at 10:36 PM. |
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Zanimljivo, hvala....steta sto se ranije nije krenulo s demografskom ekspanzijom (to vrijedi i za ostale jadranske gradove), split velicine zagreba bi bio mediteranski rio.
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
Registered User
Likes (Received): 14
|
pozdrav ljudi, zanima me kakve su cijene hrane i pića u splitu?
osobito na rivi, ali i u ostalim dijelovima (uglavnom središte splita) dakle od najjeftinije do najskuplje (kava, alkohol, obrok u fast foodu i meni u restoranu) zanima me sada kako je RH prilagodila EU PDV, što je poskupilo, a što pojeftinilo od spomenutog? ako netko zna ista pitanja i za dubrovnik i trogir? btw...kako doći do salone? koliko otprilike košta taxi, a autobusom da li prvo moram u solin pa od tamo do salone?
█████████████ ████████████ █████████████ Last edited by gagaism; February 11th, 2013 at 03:56 PM. |
|
|
|
|
|
#99 | |
|
u disko me znaju na vrata
Likes (Received): 536
|
Quote:
pozdrav ![]() 1. velika kava u centru (mlijeko, šlag) ti je 9 - 10 kn, kako koji kafić. male kave, te obična kava su 6-7 kn. tu su uglavnom cijene sve iste. čajevi su oko 10 kn, nes 11 - 12, pivo (točeno) 3 dl od 10 - 12, 1/2 l od 15 - 18 kn. preporučam ti ove kafiće - teak (blizu zlatnih, sjevernih vrata palače), zatim st riva (naravno, na samoj rivi), teraca bamba (veli varoš, uz more), caffe bajamonti (u dnu prokurativa), te nezaobilazni žbirac koji se nalazi na žalu plaže bačvice. najjeftinija ''birtija'' u centru je tzv. ''zanat'' blizu peristila, više manje je sve jeftino, večernje ''in'' okupljalište svih generacija. topli sendvič ide od 10 - 18 kn, ovisno o veličini, uglavnom je svugdje dobar, no u centru je najbolji rizzo (pri vrhu marmontove), ili popaj kod ribarnice. pizza je isto svugdje dobra, cijene su uglavnom iste. osobno, najbolje su mi pizzerije bakra i gušt, doduše obe dvije su malo van centra. velika pizza šunka / gljive / sir dođe oko 40 - 45 kn. restorani su uglavnom skuplji, ''jača'' mesna ili riblja jela po porciji ne idu ispod 50 kn. od baš restorana / konoba preporučio bih ti konobe varoš i hvaranin. ako ti netko preporuči lokal fife za jeftino pojesti..weell, nemoj ići tamo, hrana nije baš najbolja, a ni cijene nisu baš najniže. prije bih ti preporučio restorančić grego levante u bosanskoj ulici, odlična domaća spiza uglavnom, oko 35 - 40 kn po porciji. 2. do salone možeš taksijem, neznam koje su cijene, no nisu baš jeftini. ulaz u salonu ti je de facto 5 min. od centra solina, tako da ti je bus za solin najjeftinija opcija
|
|
|
|
|
|
|
#100 |
|