daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Economy and development > Cestovna infrastruktura

Cestovna infrastruktura Motorways, expressways, and other state routesGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Closed Thread

 
Thread Tools
Old May 30th, 2012, 10:17 PM   #7701
trubilo
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Location: Jadranovo / Rijeka
Posts: 536
Likes (Received): 99

Moja je prva ideja bila da će možda raditi ogroman kružni tok, ali zapravo mi je prilično zbunjujuće. A kako ulazimo u sezonu kad će to raskršće biti pod punim opterećenjem, još mi je čudnije da bi radili bilo što a da se tiče ceste.
trubilo no está en línea  

Sponsored Links
Old May 31st, 2012, 01:09 AM   #7702
passenger10
Registered User
 
Join Date: May 2012
Posts: 49
Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by Puležan View Post
Ovo je čest slučaj, ne samo u Puli. Ima masu sličnih ili istih situacija gdje se neinformirane vozače ne obavještava o izboru (pr. na Žutoj Lokvi iz smjera juga nije označena Rijeka preko Senja, nego samo preko Bosiljeva i A6; ponekad je cesta izvedena tako da ako pratiš glavni smjer (u tehničkom smislu) završiš direktno na naplatnim kućicama, a za ostati na drž.cesti si trebao skrenuti...)
Nekako mi se čini da to i je svrha takvih putokaza: da vozači završe na naplatnim kućicama.


Quote:
Inače, slažem se za nedostatak putokaza za NP Brijune, kao i za nedostatak putokaza za Kamenjak na novoj zaobilaznici
Brijune bi morali označiti jer su NP. Tužno je da prometnice po Puli nigdje ni ne spominju NP, koji je na dohvat ruke.


Quote:
Baš sam si razmišljao kako je čvor Vodnjan-jug savršeno pozicioniran da se može produžiti cestu sve do Fažane. Tad bi taj čvor imao prometa jer danas je valjda broj vozila 0, s obzirom da se za Vodnjan koristi čvor Vodnjan-sjever, a južni izlaz je napravljen prvenstveno za buduću poslovnu zonu Tison (možda su ipak predvidjeli i tu moju spojnu cestu koja bi puno kvalitetnije povezala Peroj i Fažanu s A9, ali i s Vodnjanom)
Koliko se sjećam, kada su gradili taj dio Y, bili su i rekli da će se od čvora Vodnja jug ići nova cesta prema Fažani. Do pretvaranja tog dijela u AC, tamo je i stajala oznaka za Fažanu, a onda su je naprasno makli (bez objašnjenja). Kao da je nekome tko ide u Fažanu bliže i logičnije sići na izlazu koji zapravo vodi prema Balama!
Ali, kad su skinuli putokaz za Fažanu na izlazu Vodnjan jug, ostavili su pomoćne putokaze, na kojima putnike usmjeravaju prema Barbarigi i Peroju?! Zamisli, putnike u Fažanu usmjeravaju da s Y siđu na izlazu Vodnjan sjever, a one za Peroj i Barbarigu na izlazu Vodnjan jug, a da bi došli do tamo prolaze kroz ili pored Fažane! Kakva je to logika?

Quote:
Što se tiče Motovuna na A/B8, nema ga smisla označavati onima u smjeru Rijeke jer svi koji s juga krenu tamo, ići će preko A9 ili D21. A mislim da je na čvoru Lupoglav (kad se dolazi iz smjera Rijeke) označen
Nema ga. Na Lupoglavu piše samo Buzet i Lupoglav. I Trst (to je valjda ostalo još iz 1980-ih, kada su putnici s Cresa i Lošinja tuda išli prema TS. Ali, nema oznake da je TS u Italiji, niti piše Trieste, nego samo Trst).

BTW, ima li netko slike putokaza na glavnim izlazima i ulazima u Pulu negdje s kraja 1980-ih? Putokazi s mosta na Velom Vrhu i iz Šijane?
passenger10 no está en línea  
Old May 31st, 2012, 01:51 AM   #7703
zvonko
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Kvarner
Posts: 993
Likes (Received): 1868

Uređenje zelenila na rotoru Dunat

zvonko no está en línea  
Old May 31st, 2012, 10:01 AM   #7704
passat1717
ZAG-DMK
 
passat1717's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Zagreb / กรุงเทพมหานคร
Posts: 8,456
Likes (Received): 11909

Reci mi da je ovca plastična?
__________________
Long live the King
passat1717 no está en línea  
Old May 31st, 2012, 10:42 AM   #7705
gorgoroth
Sunce ti žarko
 
gorgoroth's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Kvarner
Posts: 42,143
Likes (Received): 30188

ako i je će praviti pomutnju
__________________
BRODOVI U RIJECI
gorgoroth no está en línea  
Old May 31st, 2012, 11:06 AM   #7706
magdalaRI
klub 1001
 
magdalaRI's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: iznad Mlake
Posts: 1,333
Likes (Received): 223

meni bas ok..ja bi stavio jos par
magdalaRI no está en línea  
Old May 31st, 2012, 11:18 AM   #7707
misipile
In The Air Above You
 
misipile's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Kvarner
Posts: 5,128
Likes (Received): 4095

Quote:
Originally Posted by burt1991 View Post
hm.. ne bih se sad volio lažno ponadati da se ide preko Križišća..
Mislim da su se (po obicaju) prekasno sjetili improvizirati nesto, s obzirom da ce D523 biti zatvorena ovo ljeto. Po mojoj procjeni sto sam vidio u brzom prolazu, rade trecu traku, tj. za desne skretace (prema Krizisce-Krk) da skrecu bez zaustavljanja na raskrscu. Tamo bi super dosao jedan rotor, ali... ovo je PGZ, nemoj zaboraviti, prije ce semafor montirati
misipile no está en línea  
Old May 31st, 2012, 12:52 PM   #7708
misipile
In The Air Above You
 
misipile's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Kvarner
Posts: 5,128
Likes (Received): 4095

Radovi na D501, blizu raskrsca s D8:Sudeci po onome sto sam vidio, prosiruje se prometnica s juzne strane, tj. u smjeru D8.

P.S. Primjetiti da je na D501 jos uvijek zuta linija uz vanjski rub, koliko toga vec nema, 10ak godina?
misipile no está en línea  
Old May 31st, 2012, 01:18 PM   #7709
spuzva bob
Registered User
 
spuzva bob's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Rijeka-Zamet
Posts: 1,378
Likes (Received): 34

Quote:
Originally Posted by spuzva bob View Post
MINISTAR POMORSTVA, PROMETA I INFRASTRUKTURE U LUČKOJ UPRAVI, JADROLINIJI, LUČKOJ KAPETANIJI I BRAJDICI

Rijeka mora postati jedna od najvećih luka Mediterana

Garantiram da će financiranje ceste D-403 biti riješeno, kao i da će ona biti spremna 2017. godine, odnosno u vrijeme kada se očekuje dovršetak izgradnje Zagrebačke obale, rekao je ministar Siniša Hajdaš Dončić

RIJEKA Novci za izgradnju ceste D-403 bit će osigurani na vrijeme, a taj problem moraju riješiti Hrvatske ceste. Moguće je financiranje od strane Svjetske banke ili Europske banke za obnovu i razvoj, ali će se o tome konkretnije raspravljati početkom iduće godine jer za ovu godinu imamo rezervirana sredstva za projektiranje. Garantiram da će financiranje ceste D-403 biti riješeno, kao i da će ona biti spremna 2017. godine, odnosno u vrijeme kada se očekuje dovršetak izgradnje Zagrebačke obale. Ovu poruku jučer je u Rijeci izrekao ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić nakon što je u društvu predstavnika Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije posjetio Lučku upravu Rijeka, Jadroliniju, Lučku kapetaniju i kontejnerski terminal Brajdica. Hajdaš Dončić je u Rijeku došao s jakom ekipom zamjenika i pročelnika u Ministarstvu, kao i direktora niza državnih tvrtki među kojima su Hrvatske željeznice, Autocesta Rijeka – Zagreb i Hrvatske ceste. Riječ je o tvrtkama koje će provoditi neke izuzetno važne investicije u riječkoj regiji, a jedan od prioriteta bit će obnova željezničke pruge Rijeka – Zagreb koja će, kako je najavio ministar, u najkraćem roku dobiti unificiranu elektrifikaciju te drugi kolosjek na dionicama, gdje je to moguće i potrebno.

Strateški interes

– Važno je da Rijeka postane jedna od najvećih luka Mediterana i to je strateški interes ne samo Rijeke i Primorsko-goranske županije, već i strateški interes RH, kazao je Hajdaš Dončić te najavio da će nacionalni brodar Jadrolinija krenuti u gradnju novih brodova, većih, bržih i efikasnijih, pored čega će Ministarstvo raditi na gradnji prometne infrastrukture na otocima i kopnu, od cesta do trajektnih pristaništa. Cilj je pripremiti Jadroliniju za liberalizaciju prometa koja nastupa 1. siječnja 2017. godine. Ministar prometa također je poručio da očekuje suradnju s lokalnom i regionalnom samoupravom, odnosno s kolegama Vujićem i Obersnelom koji će se aktivno uključiti u izazovne probleme prostornog planiranja kako bi željeznica, terminal, cesta i ostali projekti bili gotovi u planiranom roku, a to je 2017. godine.
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo odgovorima na pitanja važna za razvoj Rijeke i cijele regije.

Gradnja brodova

– Kod nastavka ulaganja u riječku luku dogovoreno je da će cesta D-403 biti jedan od prioriteta i paralelno izgrađena sa Zagrebačkom obalom. Kod željeznice je dogovorena ubrzana rekonstrukcija stare pruge i početak planiranja nove nizinske pruge koja se direktno veže na planiranu izgradnju novih terminala na otoku Krku kao dugoročnom projektu razvoja riječkog prometnog pravca, kazao je Obersnel koji je znakovito dodao kako je tema bila i opcija gradnje brodova u hrvatskim brodogradilištima za potrebe Jadrolinije.
Primorsko-goranski župan Vidoje Vujić kazao je kako očekuje da će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dislocirati neke uprave i povjerenstva kako bi bili bliže terenu. Dodao je kako je u visokoj fazi priprema novog prostornog plana PGŽ-a te kazao kako očekuje od Ministarstva pomoć u uređenju luke u Opatiji kao destinacije za megajahte.
Na novinarsko pitanje o promjenama na čelu Luke Rijeka, Lučke uprave i Jadrolinije, odnosno hoće li i kada će zamijeniti Bojana Hlaču, Denisa Vukorepu i Slavka Lončara, ministar je vrlo kratko i znakovito poručio da će se to riješiti raspisivanjem javnog natječaja.


Cestarine skuplje od 11. lipnja

Nove, 15 posto veće cijene cestarina na hrvatskim autocestama neće stupiti na snagu 1. lipnja kako je bilo najavljeno, već 11. lipnja.
Hajdaš Dončić je jučer objasnio kako je razlog odgode procedura potrebna za pripremu ove odluke. Potvrdio je da se sa zacrtanom koncepcijom povećanja cestarine nastavlja po planu, kao i da će od 1. lipnja svi zainteresirani moći kupiti ENC uređaje s popustom.
– Ništa se ne mijenja u planovima, osim što će odluka u praksi biti provedena desetak dana kasnije Naglašavam da autoceste za učestale korisnike ne poskupljuju, već samo za jednokratne ili povremene korisnike autocesta. Jedan od ciljeva te odluke jest i da poduzeća koja gospodare autocestama počnu tržišno razmišljati, a to znači da moraju osmisliti koncepciju privlačenja novih korisnika, kazao je Hajdaš Dončić.
spuzva bob no está en línea  
Old May 31st, 2012, 01:23 PM   #7710
trubilo
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Location: Jadranovo / Rijeka
Posts: 536
Likes (Received): 99

Kao i obično misi je bio brz, ali zato ja imam 12 puta više slika. Mislim da je jasno da se radi o dodatnoj traci za skretanje.trubilo no está en línea  
Old May 31st, 2012, 10:00 PM   #7711
zvonko
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: Kvarner
Posts: 993
Likes (Received): 1868

Quote:
Originally Posted by passat1717 View Post
Reci mi da je ovca plastična?
Prava bodulskazvonko no está en línea  
Old May 31st, 2012, 10:11 PM   #7712
archOsijek
Registered User
 
archOsijek's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 575
Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by zvonko View Post
Prava bodulska
Kakva ljepotica.
__________________
Biti zao je isto što i biti glup!
archOsijek no está en línea  
Old May 31st, 2012, 10:54 PM   #7713
grofBombelles
BANNED
 
Join Date: Sep 2008
Location: Varaždin/Zagreb
Posts: 120
Likes (Received): 148

Na baterije! Čak se i glava miče
grofBombelles no está en línea  
Old May 31st, 2012, 10:58 PM   #7714
TBoy
Registered User
 
TBoy's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 1,240
Likes (Received): 470

Quote:
Originally Posted by archOsijek View Post
Kakva ljepotica.
Uh, a gdje joj je mlado? Naime, ja sam po tom pitanju pedofil.
TBoy no está en línea  
Old June 1st, 2012, 08:16 AM   #7715
vojo
Registered User
 
vojo's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Krk
Posts: 220
Likes (Received): 85

Mali update objekata uz D102 kod Malinske ....

Pumpa PETROLA je već u funkciji (iako nisam čuo za nikakvo slavlje oko otvaranja - ili ga nije ni bilo?)


.... i novi supre/hiper market pred dovršenjem (ovaj mjesec)


Vojo
__________________
Zbog recesije i potrebe štednje, do daljnjeg se gasi svjetlo na kraju tunela ....
vojo no está en línea  
Old June 1st, 2012, 10:09 AM   #7716
gorgoroth
Sunce ti žarko
 
gorgoroth's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Kvarner
Posts: 42,143
Likes (Received): 30188

Vidim ima stakla na marketu prema moru
__________________
BRODOVI U RIJECI
gorgoroth no está en línea  
Old June 1st, 2012, 01:41 PM   #7717
Puležan
Registered User
 
Puležan's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Zagreb (Pula)
Posts: 3,002
Likes (Received): 963

Quote:
DIONICA ROGOVIĆI - TUNEL UČKA
Ove godine ništa od dupliranja Ipsilona
Nastavak dupliranja Istarskog ipsilona od Rogovića do tunela Učka, uključujući i drugu tunelsku cijev, neće početi u ovoj godini nakon turističke sezone, kako se ranije najavljivalo.

Proizlazi to iz odgovora ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića na zastupničko pitanje IDS-ovca Damira Kajina. Ministar kao realni trenutak za to spominje sredinu 2013., dok je nešto optimističniji generalni direktor koncesionara Bina-Istre David Gabelica, za kojeg "ne bi bilo nerealno da to bude u siječnju ili veljači 2013.".

Gabelica ističe da će to biti zajednička odluka Ministarstva i koncesionara kad prosude da je trenutak najpovoljniji. I ovdje je jasno vidljiv utjecaj krize koja trese cijelu Europu. U ovom bi trenutku uvjeti za financiranje nastavka radova - a procjenjuje se da bi za to trebalo 250 do 300 milijuna eura - bili vrlo nepovoljni.

Kamatna stopa veća za samo jedan posto značila bi dodatno izdvajanje od deset milijuna eura. Pregovori s konzorcijem banaka se nastavljaju, a ionako se ne mogu okončati prije no što se završe glavni projekti i utvrdi cijena ove investicije.

Idućeg tjedna mogli bi dobiti prvu lokacijsku dozvolu, očekuju u koncesijskom društvu. Plan je do kraja ljeta predati sve zahtjeve za građevinske dozvole, a realno bi bilo da ih dobiju početkom 2013. Saznajemo da su rokovi pomaknuti i zbog studije utjecaja na okoliš na koju je pristiglo puno primjedbi iz jedinica lokalne samouprave pa se cijeli postupak odužio.

Tako je, na primjer, na zahtjev Općine Cerovlje trasa Ipsilona između Ivolija i Cerovlja premještena tako da ne prolazi uz tamošnje bare. Studiju je Ministarstvo prihvatilo, a Gabelica je zadovoljan što projekt ima podršku u lokalnim sredinama.

U tijeku je izrada glavnog projekta. Radi se i na elaboratima za eksproprijaciju zemljišta, koji će biti završeni do kraja ljeta, dok sam otkup spada u ingerenciju države.

Još nije poznato ni hoće li doći do promjene koncesijskog ugovora, čemu treba prethoditi izmjena Zakona o koncesijama. Bina-Istra ima koncesiju do 2027., a postoji mogućnost da traži produženje do 2035.

Inače, Ipsilonom godišnje prođe skoro 10 milijuna vozila (ljeti do 60 tisuća vozila dnevno, a zimi 15-ak tisuća), što ga čini jednim od najprometnijih cesta u Hrvatskoj, piše u odgovoru Ministarstva zastupniku Kajinu. (Piše Selvina BENIĆ)
http://www.glasistre.hr/istra/vijest/353668

Ovaj zadnji pasus mi je malo smiješan, pa B8 je daleko od jako prometne ceste. Važnost njegovog duplanja ne leži toliko u količini prometa, koliko u činjenici da je nepregledan i opasan zbog nemogućnosti pretjecanja, a uz velike brzine.
Puležan no está en línea  
Old June 1st, 2012, 04:49 PM   #7718
misipile
In The Air Above You
 
misipile's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Kvarner
Posts: 5,128
Likes (Received): 4095

Quote:
Originally Posted by gorgoroth View Post
Vidim ima stakla na marketu prema moru
Naravno da ima, pa nije to ZTC ili TC kojeg grade stranci. Ovog grade lokalci, a znaju da ce ljudi kupovati u marketu bez obzira na to da li vide more ili ne. Nastavlja se tradicija kao Konzum u Krku, tako treba
misipile no está en línea  
Old June 1st, 2012, 04:50 PM   #7719
misipile
In The Air Above You
 
misipile's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Kvarner
Posts: 5,128
Likes (Received): 4095

Quote:
Originally Posted by vojo View Post
Pumpa PETROLA je već u funkciji (iako nisam čuo za nikakvo slavlje oko otvaranja - ili ga nije ni bilo?)
Pih, vise mi se svidjala dok se testirala sva oprema, pa su neko vrijeme cijene bile 0.96 i 1.04. Cak bih i toliko eura rado izdvojio po litri
misipile no está en línea  
Old June 1st, 2012, 05:10 PM   #7720
misipile
In The Air Above You
 
misipile's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Kvarner
Posts: 5,128
Likes (Received): 4095

Quote:
Originally Posted by trubilo View Post
Kao i obično misi je bio brz, ali zato ja imam 12 puta više slika. Mislim da je jasno da se radi o dodatnoj traci za skretanje
Svaka cast, prestigao si me u uploadu, ja sam bio tek navecer pogledati sto se radi. Eto, da dodam i malo iz druge perspektive. Zalosno da ce ipak biti valjda samo treca traka, a ocito je da na tom mjestu ima taman za rotor i ne samo to nego bi taj rotor uvelike rasteretio to raskrsce, sada i ubuduce, a nije (pre)velika investicija. Makar privremeni bi tu dobro dosao ovo ljeto, jer ce biti jako jako puno lijevih skretaca: oni s D501 koji zele prema Crikvenici, kao i onih sa D8 koji zele prema Zagrebu. Totalni kaos

Dvije ranije (oko 14h):
I ostatak nakon smjene:
Za razliku od trubila, ja sam "planinario"


Stari rubnjaci, cekaju "reciklazu", tj. ponovnu montazu:


Stari i novi znak. Zasto se kod nas stalno mijenja debljina slova, tesko odredit jednu pa je se drzat?


Da se ovo desno otkine (ovo "brdasce") taman mjesta za rotor, s obzirom da je tu prije bila stara D501, prije zavojitog rjesenja (spajanje velikom ravnicom, jako puno auta je izlijetalo na D8):
misipile no está en línea  


Closed Thread

Tags
zaobilaznica

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 05:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu