daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Bulgaria > Urban Bulgaria > Transport and Infrastructure

Transport and Infrastructure ИнфраструктураGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 78 votes, 4.96 average.
Old June 1st, 2012, 01:34 PM   #3341
Spasenie
Registered User
 
Spasenie's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 9
Likes (Received): 3

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт

http://www.facebook.com/#!/groups/174323535991493/

e-mail: [email protected]ПРЕССЪОБЩЕНИЕ01.06.2012г.

гр.София„По релси около София” – излет в подкрепа на столичната градска железница и ЗА спасението на Българската ЖелезницаНа 3-ти юни, неделя „Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт” организира излет и кани всички граждани с будна съвест в подкрепа на столичната градска железница и за спасението на Железопътните превози в България. Събитието ще следва част от маршрута на почти изцяло демонтираната Софийска околовръстна ж.п. линия. Срещата на участниците е в 10,15ч. сутринта на Централна гара в София, а тръгването – в 10,45ч. С влак (всеки участник ще си закупи билет) ще се придвижим до гара Подуяне, от където в 11,00ч. ще започне същинският излет по линията към гара Пионер и Хладилника (частично демонтирана през 2011г. като премахването й бе съпътствано с множество протести). Следващата спирка от излета е гара Пионер в 13,30 ч., където ще се проведе хепънинг за привличане на вниманието към възможностите на градската железница и проблемите на Българските Железници и всеки желаещ ще може да се срещне с железопътни специалисти, които да му разкажат за историята и съдбата на Железниците. Излетът ще продължи по демонтираната линия до кв. Хладилника с дискусии по проблемите на градоустройството и транспорта. Събитието ще приключи в 16,30ч.

Целта на инициативата е да покаже, че градската железница може да се използва с успех (както това се случва в много европейски държави) и да подобри значително трафикът между Аерогара София, Централна гара и кварталите Слатина, Редута, Изток, Дианабад и кв. Хладилника и да реши нововъзникналите проблеми със задръстванията при концерти или спортни събития в зала Арена Армеец (линията минава на метри от залата и биха могли да се направят спирки в двете посоки, чрез които хората спокойно да пътуват без да е необходимо ползването на леки коли, тъй като паркингът на залата е за едва 800 автомобила), да намали шума и замърсяването. Друга част от линията е все още съществуваща, но незнайно защо не се ползва: Захарна Фабрика – Красна поляна, а частта до Руски паметник е демонтирана, но може да се възстанови.

Другата комуникативна цел е даване на насоки за правилното и ефективно управление на Железниците – как гражданите могат да преоткрият любимия на много поколения железопътен транспорт.

Допълнителна информация- коментар на един от най-големите радетели на приватизацията Маргарет Тачър: „Железниците не функционират ефективно извън държавния сектор.”

- Железниците са обществена услуга, създадена с парите на поколения български данъкоплатци.

- приватизацията на железниците във Великобритания води до хаос в железопътната система и резултатът са няколко тежки катастрофи само за 10 години, в които умират 42, цели 600 души са ранени

- само за 3 години държавата под формата на субсидии изплаща цялата „печалба” от разпродажбата на железниците

- гръцките железници също се планира да бъдат приватизирани, описвани, включително както българските железници с „най-черни” краски като мръсни, неудобни и неуредени и че имат твърде много служители, които масово „крадат” гориво и въртят далавери.

- Дългът на гръцката железопътна компания надминава 1,2 млрд. евро. От къде идва той? Държавата принуждава железниците да заемат пари за своето развитие (магистрали, летища и пристанища се финансират като цяло от държавата). Гръцките управници (също като българските) купуват влакове от Сименс, които също както и у нас, нямат подходяща мрежа за рентабилна експлоатация и дават доста дефекти.

- Считаме, че има известна предумишленост в действията на българските управници спрямо БДЖ през последните 30 години – първо те разбиват нашето национално богатство, а след неговия упадък го клеветят и убеждават българското обществено мнение, че може би частна фирма е по-добро решение за българските железници.

- с извинението, че са нужни икономии правителството тенденциозно уволнява персонал за сметка на качеството, ръководството нарежда демонтирането на влакови линии, спира влакове, на които им замръзват спирачките (все едно да убиеш човек, защото си е „счупил ръката”), променя разписанията, така че да са максимално неудобни и насърчава по този начин автомобилния и автобусния транспорт (новините непрекъснато ни съобщават за отнети човешки животи на пътя), а сега дори иска да приеме доста странното решение за продажбата за скрап на здрави, но на този етап ненужни товарни вагони, въпреки увеличаващото се търсене на железопътни превози и възможностите на местоположението на България като кръстопът на много транспортни коридори.
Spasenie no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old June 1st, 2012, 10:02 PM   #3342
benjaminn
Registered User
 
benjaminn's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Sofia, Bulgaria
Posts: 12,991
Likes (Received): 12562

От фейсбук групата на горната инициатива:

Quote:
Отворено писмо - Обръщение

от „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт” (http://www.facebook.com/#%21/groups/174323535991493/)

Уважаеми г-н Борисов, г-н Московски, г-н Дянков, г-жо Фандъкова
Обръщаме се към вас като прагматично мислещи политици с надеждата и желанието за спасението и развитието на Българските Железници. Това е един от най-големите работодатели в България и според нас със сравнително минимални инвестиции и правилно управление дружеството може да е двигателят на излизането на България от кризата. Ние не сме против изграждането на магистрали, но считаме, че поддържането на железните пътища, ремонтът и закупуването на подвижен състав и развитието на градските железници биха подпомогнали в значителна степен икономиката, опазването на околната среда и намаляването на жертвите по пътищата.

В този ред на мисли считаме, че:


- е необходим ефективен, удобен, достъпен релсов и обществен транспорт, който да замени сегашния неустойчив модел, който приоритизира шосейните превози.

- е жизнено важно да се постигне ефективност на Железниците и другите транспортни услуги, като за начало трябва да се намалят решително кражбите, злоупотребите, източването на тези фирми, независимо на какво ниво се правят.

- Качеството на услугата „железопътен превоз” трябва да бъде основен приоритет за министерство на транспорта и ръководството на БДЖ, така че не след дълго българите да се завърнат към железопътния транспорт. Това се случва и в момента, но с по-бавни темпове – от януари 2012 търсенето на пътнически и товарни железопътни превози се е увеличило поне с 20% (проблем е че няма достатъчно изправни пътнически вагони, които да поемат пътникопотока)

- Ефективността не бива да се използва като извинение за съкращаване на линии, услуги, работен персонал – особено ревизор вагони (от които най-непосредствено зависи сигурността на пътниците), и за прекършване на гръбнака на Железниците. Вместо това трябват решителни реформи, които да оптимизират структурата отгоре надолу, да намалят чувствително администрацията, да оптимизират работата на персонала, да въведат електронни и мрежови системи за логистика и продажби.

- превозът на 1 тон на разстояние 20 км с Железниците е между 4-6лв., докато с автомобилен транспорт е минимум 12лв.

- недостигът на товарни вагони е между 100 и 200 вагона на денонощие! Неразбираемо е защо ръководството на БДЖ предлага нарязване за скрап на неизползвани товарни вагони.

- в момента субсидиите за Железниците от 92 млн. лв. са достатъчни, но неправилното ръководство на компанията пречи гражданите да виждат истинско подобрение в железопътните превози.

- не е целесъобразно средства на БДЖ да се внасят в различни банки на дългосрочни влогове, защото това намалява възможностите за развитие на компанията.

- проблемите на БДЖ се нуждаят спешно от правилни управленски решения. Ние сме за мораториум върху приватизацита на БДЖ „Товарни превози”, поради изключването на гражданското общество, неправителствените организации и железопътните специалисти от взимането на решение за бъдещето на БДЖ, въпреки че компанията е собственост на всеки един от нас и ние – гражданите в крайна сметка трябва да решим нейното бъдеще (дори и чрез референдум). До момента считаме, че процедурата е непрозрачна, липсват или не са оповестени стриктни условия в приватизационния договор, гарантиращи пълноценното функциониране и услугата в дългосрочен план; стриктни условия за следприватизационен контрол; ясни маханизми за санкции при неизпълнение на условията и т.н.

- каква е ситуацията към момента: БДЖ има дългове от около 800 млн.лв., а само „Товарни превози” са печелившата част от компанията. Опасяваме се, че приватизацията ще прехвърли задълженията към планираното да остане държавно дружество „Пътнически превози” и върху плещите на българския данъкоплатец, а споменаваната в медиите цена за приватизацията на дружеството от 200 млн. лв. би покрила едва Ό от дълговете. Ако това се случи, то ще има тежки последствия за българската икономика и ще повтори за пореден път до болка познатия унищожителен сценарий на българската приватизация.

- разделянето на Холдинг БДЖ и Национална Компания Железопътна Инфраструктура се оказа неефективно и доведе до значителни загуби и увеличи разходите минимум с 12 % поради преминаването на паричните преводи между двете компании през банките. Освен това в момента функционират две администрации, вместо една, която считаме, че много по-ефективно би управлявала дружеството, а нали все пак това бе една от заявените цели при идването на г-н Симеон Дянков в министерството на финансите – засилена административна реформа.

- не бива да се спират едни от най-натоварените влакове или влакове, които нямат реална алтернатива за дадени райони – Генерал Тошево например остана без транспортни връзки с останалата част на България (в момента по-удобни са транспортните връзки с Румъния). По наша информация влаковете се движат до Добрич и от там насетне няма никакъв превоз............. Още примери – на гара Делян по линията София-Кулата например преминават 3 сутрешни влака, но няма нито един дневен. За Казанлък вече няма нощен влак от София..........

- има възможност да се възстановят годни, но ограбени частично над 200 пътнически вагони, които се намират на гара Илиянци, ремонтът на всеки според наши изчисления би излязъл около 20 000 лв. с български части в български предприятия за скорости 100 до 160 км/ч. Считаме, че не бива да се съкращават ремонтни работници, унищожават депа и ремонтни бази. В момента има огромен недостиг на пътнически и товарни вагони и това води до обезкървяването на БДЖ и увеличаването на цените, поради ниската рентабилност на влакове с малък брой вагони. Надяваме се това да не е целенасочена политика, а пропуск, който ще бъде поправен.

- е необходимо подобряване на разписанията на влаковете, защото очевидно се получават доста разминавания, които са в ущърб на БДЖ и изкуствено според нас „натискат” пътниците към автобусния транспорт. Като пример можем да дадем необяснимо разминаване на гара Крумово между влаковете от Свиленград до Пловдив и от Пловдив до Асеновград за 5 минути.

- е целесъобразно линията между гара Подуяне и кв. Хладилника в София, да бъде възстановена, при положение, че може с минимален ресурс и инвестиции да подпомогне решаването поне от части на проблемите с трафика в столицата по оста Аерогара – кв.Слатина – кв.Гео Милев - Изток – Дианабад - Хладилника, без да е в конфликт с новоизграждащото се метро. Така може да се реши и проблемът с колосалните задръствания около зала „Арена Армеец” при различни спортни и културни мероприятия. Ако там бъдат направени спирки в двете посоки, част от зрителите със сигурност ще предпочетат да не стоят в задръствания и да не пътуват с личните си превозни средства (има и разчети за максимално успешно използване на линията от различни организации и желание за концесионирането й).

- с минимална инвестиция може да бъде построена линия с дължина не повече от 3 км, която да достига до Терминал 1 на аерогара София. В момента единственият градски транспорт до летището е автобус 84. Ако се изгради тази отсечка, пътят до Централна гара и другите софийски квартали от летището ще се скъси драстично.

- е целесъобразно възстановяването на линията Захарна Фабрика – Руски паметник (гара Сердика ) (демонтирана частично по времето на г-н Стефан Софиянски), предполагаме знаете колко перничани мръзнат всяка зима там, в чакане на следващата препълнена маршрутка за Перник. Влаковете София-Перник винаги са пълни. Считаме че тази линия ще облекчи допълнително трафика в столицата и ще облекчи допълнително автомобилния трафик, както стана с новопостроената от вас магистрала Люлин.

- не бива да се закрива теснолинейната линия „Септември – Добринище”, при положение, че тя е единствен транспорт (особено през тежките зимни месеци) за много планиниски и полупланински селища. Считаме, че линията може да е печеливша при минимални инвестиции в подобряване на железопътните линии и възстановяване на товарните превози (които по неизвестни причини са преустановени), което пък от своя страна ще подпомогне местния бизнес.

- ако се поддържат жп линиите според проектната им скорост на равнинните места – а именно 140-160 км/ч, железопътния транспорт би бил равностоен на автомобилния – максималната позволена скорост по магистрала е 140 км/ч. Развитието на железопътния транспорт през периода 2014-2020г. се подкрепя и насърчава от Европейската комисия.

- е редно в края на вашия мандат да направите още нещо, което нито един ваш предшественик в последните 20 години не е правил – а именно
– да закупи нови локомотиви за БДЖ. Друга алтернатива е ремонт и реновиране на стари дизелови локомотиви, които са в излишък и с минимални инвестиции отново могат да покриват скорости до 180 км/ч. Програма за възстановяване е направена още в периода 1992-1995г. Считаме, че трябва да се закупуват резервни части за подвижния състав – вагони и локомотиви, а не да се свалят от действащи такива и след това да се бракуват и режат за скрап.
- трябва да наредите спешна проверка на мотрисите „Сименс-Дезиро”, поради дефект в спирачните системи, които отказват или имат проблем с ефективността при продължително движение със скорост по-ниска от 40 км/ч.

Очакваме покана за среща с вас в най-скоро време и сме готови сме да дебатираме и водим конструктивен диалог по посочените в писмото проблеми.
__________________
Ако накараш човек да се усмихне, ще промениш света.
Може би не целия свят, но неговия със сигурност.
benjaminn no está en línea   Reply With Quote
Old June 2nd, 2012, 12:43 AM   #3343
Shumenec
Registered User
 
Shumenec's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: SHUMEN -- BULGARIA
Posts: 2,244
Likes (Received): 4315

С нови влакове ще пътуваме през 2014 година

БДЖ "Пътнически превози" очаква да получи 600 млн. лв. безвъзмездна помощ по Оперативна програма "Транспорт" за закупуване на нови влакове, каза пред журналисти в парламента министърът на транспорта Ивайло Московски.

Той обясни, че в понеделник и вторник ще заседава мониторинговият комитет по програмата, по която БДЖ "Пътнически превози" става бенефициент за техническа помощ.

Ще започне да се подготвя стратегия и документация за провеждане на процедури за закупуване на нови влакове, които ще струват около 600 млн. лв. Министърът смята, че това се очаква да стане до 2014 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1402703


Много добра новина сега остава да си направим трасетата за поне 130 в позволяващите участъци тази скорост и влаковете ще забият в земята автобусите.Дано парите се изхарчат правилно и управлението на БДЖ да е добро и нещата ще се пооправят.
Shumenec no está en línea   Reply With Quote
Old June 2nd, 2012, 12:58 AM   #3344
Kiriak78
Registered User
 
Kiriak78's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Varna
Posts: 11,993
Likes (Received): 17831

Това с безплатните карти е направо скандална работа! На всичкото отгоре и пенсионираните служители на БДЖ и ЖП инфраструктурата и те с безплатни карти до края на живота си!
Kiriak78 no está en línea   Reply With Quote
Old June 2nd, 2012, 03:44 PM   #3345
Mavrud
Транспортни проекти
 
Mavrud's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sofia
Posts: 691
Likes (Received): 526

Кое му е скандалното ?
Mavrud no está en línea   Reply With Quote
Old June 2nd, 2012, 10:06 PM   #3346
ВМРО
Registered User
 
ВМРО's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 1,789
Likes (Received): 750

Quote:
Originally Posted by Kiriak78 View Post
Това с безплатните карти е направо скандална работа! На всичкото отгоре и пенсионираните служители на БДЖ и ЖП инфраструктурата и те с безплатни карти до края на живота си!
Не съм подозирал дори, че има подобна практика, но отдавна съм минал фазата, в която нищо родно не ме учудва.

Quote:
Originally Posted by Mavrud View Post
Кое му е скандалното ?
Че пенсионираните лекари нямат безплатни прегледи, пенсионираните фармацевти нямат безплатни лекарства, пенсионираните строители нямат безплатен ремонт на домовете си, пенсионираните шивачи нямат безплатни дрехи и така може да се получи доста дълъг пост.
ВМРО no está en línea   Reply With Quote
Old June 2nd, 2012, 11:38 PM   #3347
Mavrud
Транспортни проекти
 
Mavrud's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Sofia
Posts: 691
Likes (Received): 526

За пенсионерите и роднините съм съгласен, но за другите - не.
Mavrud no está en línea   Reply With Quote
Old June 3rd, 2012, 12:48 PM   #3348
gradinka
Registered User
 
gradinka's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,223
Likes (Received): 2620

безплатното возене за служители на БДЖ и прилежащи организации е нещо което съществува в БГ от 60+ години...
Демек, традиция си е, не е толкоз просто да махнеш с ръка и да я отмениш.

справка:
БДЖ легитимация от 40те години: http://auction.bg/item.php?id=616618
БДЖ легитимация от 80те: http://auction.bg/item.php?id=917843

Това е една от малкото привилегии на работещите в железниците, а БДЖ + НКЖИ надали ще забогатеят особено от премахването и.

интересна дискусия по темата има във форума bgrail

Last edited by gradinka; June 3rd, 2012 at 12:55 PM.
gradinka no está en línea   Reply With Quote
Old June 3rd, 2012, 01:40 PM   #3349
tonyyyy
BANNED
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,255
Likes (Received): 521

Естествено че тези привилегии трябва да се премахнат особено в една губеща компания. Трябва да се подмени и огромна част от персонала като кондуктори, склададжии, и дребни и едри чиновници защото са тотално корумпирани.

Интересно защо във всички тези инициативи на служителите на БДЖ няма и дума за най-важният проблем. Не се събират и половината пари от реално извършените превози.
Защо, защото се плаща на рака на кондукторите, а те дават на машинистите и началник влака, от там по веригата и до другите. Това си е една добре смазана машина за присвояване на огромна час от приходите. Като прибавим и кражбите на горива и други консумативи и това което откраднат висшите управленски кадри и картинката е ясна.
БДЖ е пробита бъчва и докато не се оправят пробойните всякакво наливане на пари е безмислено.

Какви нови линии на градската железница бълнуват като те не използват и съществуващите. Защо да речем влаковете от Перник не продължават през гара Подуене и т.н. до някъде в срещуположна посока да речем Ихтиман. Колко време правят спирката в Овча купел и тя е един идиотски навес. Тогава от Овча купел до Подуене с влак ще стигнеш за 10-тина мин. вместо за 40 а при задръстване и много повече с А11, да не говорим за към гара Искър.
Защо не се преразгледа местоположението и броя на гарите в район София. Те са позициониране така от най-малко 50 г. а промените от тогава в града са огромни. Всичко се промени индустрия, пътникопотоци, едни изчезнаха, появихасе други, но при БДЖ промени на гари няма. Закриха няколко гари които бяха унищожени, но влаковете продължават да спират за да качват по 5-6 души които естествено плащат на ръка на кондукторите. Нормално ли е да сприра влак за да се качават 2 до 5 човека. Защо не се направят на старите или нови места нови с леки евтини и бързи за реализация конструкции но с ОГРАНИЧЕН ДОСТЪП до пероните само за хора с билети. Парите могат да дойдат от разпродаване на част от огромния излишен стар сграден фонт и терени. Защо и при реконструкцията на Централна гара не се предвижда отново такъв ограничен достъп подобно на метростанциите. Защото ще секне далаверата затова дайте още 300 млн. пък след 2-3 г пак ще се говорят същите работи защото и тези пари ще са изядени.
Да се запазят влаковете до еди къде си защото заради малкия пътникопоток нямало друг транспорт. Т.е. защото няма хора не за автобус ами дори за маршрутка, да има влак, страхотна идея.
Ами с няколко пъти по-малка субсидията от тази за този един влак дневно по-добре да се субсидира автобус или микробус и ще прави не по един или два а по няколко курса дневно. И хората ще са по-доволни и на държавата ще е по-евтино. Има и други начини, може тези нерентабилни маршрути да се включат в пулове с рентабилните такива т.е. взимаш всичко или нищо.

Last edited by tonyyyy; June 4th, 2012 at 02:47 AM.
tonyyyy no está en línea   Reply With Quote
Old June 4th, 2012, 08:10 AM   #3350
Vojvoda
Rough'n'tough
 
Vojvoda's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Sliven/Sofia
Posts: 11,039
Likes (Received): 7296

Quote:
Европроект може да запази теснолинейката между Септември и Добринище

bitaka

Една от възможностите да се запази единствената действаща в момента теснолинейка в България, която свързва Септември и Добринище и района на курортите Велинград, Банско и Разлог, е да се утвърждава като туристическа атракция. Това каза председателят на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски, цитиран от БТА.

Със създаването на стратегия за устойчиво развитие на осемте общини в региона по долината на Места - проект, който ще бъде финансиран със средства от Европейския съюз през следващия програмен период, се разкрива възможност и за запазването на теснолинейката Добринище - Велинград и използването на пътуването по нея най-вече като туристическа атракция, коментира той. Този проект бе представен неотдавна в Разлог на среща, в която участваха министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и Реналдо Мандметс - ръководител на отдел "България" в Главна дирекция "Регионално развитие" на Европейската комисия.

Теснолинейката и сега се използва за туристически пътувания, а за много местни хора от общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда тя си остава жизнено необходима и най-предпочитаният и най-евтиният транспорт. Това разказа Ибрахим Осенски, началник на гара Аврамово - най-високата железопътна гара на Балканския полуостров, разположена на 1267 метра надморска височина. Гарата е построена и започва да функционира през 1930 година. Тя обслужва пътници от над десет села, пръснати наоколо по родопските баири. Пътуват обикновено работници, ученици и студенти в посока Якоруда, Разлог, Банско, Велинград.

Цената с железницата е доста по-ниска - с автобус от Аврамово до Разлог билетът струва 5 лева, с влака е 2.90. Пенсионери, ученици и студенти ползват и отстъпки. По два-три пъти месечно туроператори наемат композиции за туристически пътувания, разказа още Ибрахим Осенски.

По трасето се движи и ретровлакче, което в по-ниските части на трасето се тегли от парен локомотив. Туристически влакчета често пътуват от Банско до Аврамово. Много често групите са от ученици или чуждестранни туристи. Самото пътуване е незабравимо преживяване за хората, защото железният път "чертае" по пътя си из планината "шестици", "колело", даже "осморка" и може би в цял свят няма такава жп линия, добави Ибрахим Осенски. По трасето има 12 гари и 11 спирки, преминава се през много красиви местности, както и през 35 тунела, най-дългият от които - 350 метра, е край гара Аврамово.
http://infrastructure.bg/show.php?storyid=1836116
__________________
Yo, make sure you visit Sliven construction and photo thread
Vojvoda no está en línea   Reply With Quote
Old June 4th, 2012, 11:31 AM   #3351
tonyyyy
BANNED
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1,255
Likes (Received): 521

Имал съм удоволтствието да пътувам по маршрута няколко пъти за съжаление последно преди десетина, ако не и повече години. Въпреки че е бавно си заслужава изживяването за всеки турист можещ да отдели време. Много се изненадах обаче когато прочетох че са спрели товарните превози. Когато пътувах последно по гарите беше пълно с вагони с дървен материал, строителни материали, въглища и т.н. защо са го направили след като така или иначе потдържат трасето? Едвали липсва интерес особено зимата там авомобилният транспорт е много затруднен и превоз особено на масови товари с тирове е почти невъзможен. Не би трябвало да има и липса на вагони, какво е станало с тези вагони, а и с тези от вече закритата теснолинейка в Северна България? Много странни неща стават в това БДЖ.
tonyyyy no está en línea   Reply With Quote
Old June 4th, 2012, 12:47 PM   #3352
Vojvoda
Rough'n'tough
 
Vojvoda's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Sliven/Sofia
Posts: 11,039
Likes (Received): 7296

На някоя от предходните страници имаше данни за загубите, които трупа теснолинейката. Удоволствието от пътуването по нея и социалните й функции в област с убийствена бедност не са достатъчни тя да продължи да съществува в сегашното си състояние. Затова БДЖ е в преговори с немци да я вземат под концесия. За съжаление новината, която излезе последно за тях, не даде отговор на въпроса какъв опит имат с подобни проекти. Т.е. пак неяснота. Сега пък идва това предложение на Татарски за пари от ЕС. Във всеки случай теснолинейката заслужава по-добра съдба заради потенциал без паралел при други все още обслужвани направления. Сигурен съм, че в правилните ръце я чака добро бъдеще, разбирай да носи печалба.
__________________
Yo, make sure you visit Sliven construction and photo thread

Last edited by Vojvoda; June 4th, 2012 at 12:53 PM.
Vojvoda no está en línea   Reply With Quote
Old June 4th, 2012, 12:50 PM   #3353
tanashubav
Registered User
 
Join Date: May 2009
Location: Varna
Posts: 10,999
Likes (Received): 1977

Ето тук има малко по-подробна информация за загубите:
http://www.velingrad.com/modules.php...rticle&sid=356
Общо 2 209 197лв. Не е малко пък може би ако се направи по-атрактивна да започне и да печели. Макар че ще трябват доста инвестиции. Но нали има всевъзможни програми за западнали региони. Ето ти вариант.
tanashubav no está en línea   Reply With Quote
Old June 4th, 2012, 12:57 PM   #3354
NiGhtPiSH
Sofia Hardcore
 
NiGhtPiSH's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Sofia
Posts: 853
Likes (Received): 757

Линията спокойно може да функционира и като товарна, но БДЖ няма никакво желание да се занимава с това. Има достачъно възможности и за превоз на дървен материал, въглища и прочие. Теснопътна гара Септември има възможността за трансбордиране на товари.

Линията при адекватен мениджмънт може да носи огромна печалба, защото има атрактивен подвижен състав, който е нужно да се възстанови за да носи приходи.

В депо Септември има и теснопътен бюфет вагон, който никой не му се занимава да го въведе в експлоатация и да бъде прикачен към следобедния влак от Добринище към Септември, който като цяло е туристическият влак.

Махнаха и късния влак, от Добринище, който преспокойно можеше да се скъси до Велинград.

Липсата на желание за развитие, некадърието и лесните пари от нарязването на скрап са най-големия противник на ЖП-транспорта у нас.
__________________
A major source of objection to a free economy is precisely that group thinks they ought to want. Underlying most arguments against the free market is a lack of belief in freedom itself.
NiGhtPiSH no está en línea   Reply With Quote
Old June 4th, 2012, 01:57 PM   #3355
tanashubav
Registered User
 
Join Date: May 2009
Location: Varna
Posts: 10,999
Likes (Received): 1977

Точно за това е добре да се намери стабилен концесионер който да развие направлението. Още повече, че тук не се цели да се прави някакво скоростно трасе а е нужна основно текуща поддръжка на построеното. Но да видим. Трябва да се вземе опита на страни като Швейцария и Австрия в експлоатацията на подобни железници.
tanashubav no está en línea   Reply With Quote
Old June 4th, 2012, 03:03 PM   #3356
Vojvoda
Rough'n'tough
 
Vojvoda's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Sliven/Sofia
Posts: 11,039
Likes (Received): 7296

Без контрола на частник, който да е пряко заинтересован от финансовите резултати на линията, тя по-вероятно ше си остане на това дередже. Ако заработи, проектът за устойчиво развитие на общините по поречието на Места може да помогне, като увеличи необходимостта от всякакъв вид превози по маршрута. Целят край там е много красив. Теснолинейката само ще го направи още по-привлекателен. Това е проект от огромно значение за района.
__________________
Yo, make sure you visit Sliven construction and photo thread
Vojvoda no está en línea   Reply With Quote
Old June 5th, 2012, 01:20 PM   #3357
yamboliya
Registered User
 
yamboliya's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bulgaria
Posts: 515
Likes (Received): 450

Нови пътнически влакове ще бъдат купени през 2014 г. с европейско финансиране

Quote:
Нови пътнически влакове ще бъдат купени през 2014 г. с европейско финансиране. Това става възможно след като министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски предложи БДЖ „Пътнически превози“ да стане бенефициент по приоритетна ос 5 на Оперативна програма „Транспорт“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. „Нашата страна трябва да положи усилия да модернизира и извади от тежката криза своя железопътен транспорт“, каза министър Московски по време на Комитета за наблюдение на европейската програма. По думите му един от механизмите за модернизация на БДЖ е закупуването на нов подвижен състав, което може да стане чрез структурните фондове на ЕС.
„Заедно с инвестициите в железопътната инфраструктура, купуването на нови влакове ще даде съвсем нов европейско облик на българската железница“, каза Московски. Компанията започва подготвителни действия, за да може в началото на следващия програмен период 2014-2020 да проведе тръжната процедура за купуване на нови влакове. „Надявам се сроковете да бъдат съкратени и БДЖ да успее да направи търговете още следващата година“, каза министър Московски.
Представителите на Европейската комисия подкрепиха българското предложение за включване на БДЖ „Пътнически превози“ като бенефициент на програмата. „Ще дадем възможност на компанията да се възползва от европейското финансиране и да се превърне в модерна и работеща структура“, каза Йорон Ван Ол от дирекция „Регионална политика“ на Еврокомисията. По думите му този проект ще стабилизира БДЖ.
Екипът на МТИТС работи усилено през последните месеци за проучване на възможностите за получаване на европейско финансиране за нов подвижен състав. Проведени бяха срещи с експерти от инициативата Jaspers, които дадоха препоръки и изразиха готовност за дългосрочна техническа помощ на министерството. В процес е проучването и на европейския опит при подготовката и изпълнението на подобни проекти.
На Комитета за наблюдение беше решено да започне и строежа на столичното метро до от Младост 1 до Бизнес парка. “Това става възможно благодарение на спестените средства от проведени тръжни процедури“, каза министър Московски. По думите му до сега са спестени около 55 млн. евро, които могат да бъдат инвестирани в новата линия. Отсечката ще има 3 станции, дължината й е около 2,8 км и ще бъде изградена до края на програмния период“, допълни министърът.
От „Метрополитен“ ЕАД съобщиха, че вече са във финална фаза по изграждането на отсечката от Обеля до бул. Черни връх, а пусната в експлоатациия линия между кв. Младост и Цариградско шосе надхвърля прогнозите за превозени пътници. „През последния месец са били доставени и първите 2 метровлака, които бяха закупени със средства от програмата, като предстои останалите да бъдат поетапно приемани“, каза инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“.
http://focus-news.net/?id=n1661056
__________________
"Да използваш като извинение липсата на здрав разум у другите , само по себе си е липса на здрав разум"
yamboliya no está en línea   Reply With Quote
Old June 5th, 2012, 04:32 PM   #3358
RayOfLight
Registered User
 
RayOfLight's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Sofia
Posts: 170
Likes (Received): 165

Quote:
Originally Posted by tanashubav View Post

Сравнение на цените на БДЖ с тези на автобусните компании по направление София-Варна:
Цени на Биомет:
СОФИЯ – ВАРНА
Редовен билет 32 лв.
Двупосочен билет - 55 лв.
Едноспосочен с намаление - 27 лв.
Двупосочен с намаление - 48 лв.
Еднопосочен деца до 7 год. - 18 лв.
Двупосочен деца до 7 год. - 34 лв.
http://www.biomet.bg/ceni.html

БДЖ експресен влак
2 класа 29.60лв. 1 класа 36.90лв.
Намалена 50% (ученици, студенти и пенсионери) 2 класа 17.80лв. 1 класа 25.10лв.
Двупосочен билет 2 класа 47.95лв. 1 класа 59.80лв.
Сравнението ти не е меродавно, първо е тенденциозно (показва възможно най-високите цени на БДЖ, включително и нереални такива ), второ е невярно ( тук вина нямаш ти, а леко неразбираемия в това отношение сайт на БДЖ ).
Най-масово използваните билети по конкретната дестинация са релационните ( София - Варна - София ) за бърз влак 2 класа, които важат 30 дни от датата на издаването без предварително фиксирана дата за връщане. Цената е 35.20 лева за двете посоки и 23.60 лева в едната посока.
Експресни влакове в България от години няма. Освен стандартните бързи влакове, до Варна пътува и един редовен бърз влак със задължителна резервация ( "Златни пясъци" ), както и един сезонен ( лятото, всеки петък от София ). Еднопосочният билет за тези 2 влака е 29.60 лева за 2 класа. Двупосочният ( отново с валидност 30 дни без предварително фиксирана дата за връщане ) е 40.20 лева. Като в последните две показани цени влиза и запазеното място.
Цените за 1 класа са около 25% по-високи от тези. Нередно е да бъдат сравнявани, защото автобусните превозвачи не предлагат пътуване 1 класа.
__________________
Едно време имах подпис, но бях настоятелно посъветван да го премахна....и вече нямам. Жалко е, че и най-богатият форум става жертва на недемократичност и репресии от страна на модератори и приятелския им кръг.
RayOfLight no está en línea   Reply With Quote
Old June 5th, 2012, 04:40 PM   #3359
JloKyM
Moderator
 
JloKyM's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Paris
Posts: 18,042
Likes (Received): 11626

Може ли някой да ми обясни какво имат предвид под "закупуване на нови влакове" - нови локомотиви ли, нови вагони ли, цели композиции ли?
JloKyM no está en línea   Reply With Quote
Old June 5th, 2012, 04:43 PM   #3360
RayOfLight
Registered User
 
RayOfLight's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Sofia
Posts: 170
Likes (Received): 165

Всяко едно от изброените може да бъде купено. А точно какво, е въпрос на анализ на потребностите.
__________________
Едно време имах подпис, но бях настоятелно посъветван да го премахна....и вече нямам. Жалко е, че и най-богатият форум става жертва на недемократичност и репресии от страна на модератори и приятелския им кръг.

ivochip liked this post
RayOfLight no está en línea   Reply With Quote


Reply

Tags
bulgaria, railroad, railway, trains

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 12:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu