daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Изградња и развој > Црна Гора > Подгорица и сјевер

Подгорица и сјевер Podgorica and northGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old June 5th, 2012, 01:41 PM   #12721
filip__pg
Registered User
 
filip__pg's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Podgorica
Posts: 6,850
Likes (Received): 3841Quote:
TRGOVINA I PREVOZ

Podgorica od septembra dobija 74 nova autobuska stajališta


Od 74 stajališta na 60 je predviđena i montaža kiosaka u sklopu stajališta, različitih veličina, u skladu sa raspoloživim prostorom za svaku konkretnu lokaciju


Ilustracija budućeg stajališta (Foto: Rokšped)

Glavni grad će do početka septembra dobiti nova moderna i estetski uređena autobuska stajališta na kojima će se na najvećem dijelu nalaziti i kiosci za prodaju štampe i autobuskih karata.

Otvaranjem kioska u sklopu stajališta, firma "Rokšped" će na osnovu dobijenog tendera i Ugovora o zajedničkom ulaganju u izgradnju autobuskih stajališta u formi privatno-javnog partnerstva koji je potpisala sa Glavnim gradom obezbijediti preko 100 radnih mjesta.


Direktorica sektora za marketing u "Rokšpedu" Slavica Blečić kazala je da je u pitanju broj od 74 autobuska stajališta od kojih je na 60 lokacija predviđena i montaža kiosaka u sklopu stajališta, različitih veličina, u skladu sa raspoloživim prostorom za svaku konkretnu lokaciju."Ovaj projekat je od izuzetnog značaja kako za našu kompaniju tako i za Glavni grad koji će dobiti moderna i estetski uređenija stajališta koja su ujedno i bila neophodna Glavnom gradu. S obzirom na to da smo već krenuli sa pripremom terena za postavljanje stajališta, ista će biti postavljana sukcesivno, a očekujemo da će do početka septembra sva stajališta biti u funkciji", rekla je Blečić.

Blečićka nije odgovorila na pitanje “Vijesti” koliko vrijedi incvesticija postavljanja novih autopbuskih stajališta.

Demontaža autobuskih stajališta koja će biti zamijenjena i dopunjena novim sadržajima je već počela, a prema riječima direktora preduzeća "Putevi”, Zdravka Klikovca, pitanje je dana kada će ukloniti stara stajališta.

"Ekipe su na terenu ali s obzirom da ima raznih stajališta malo sporije ide. Ukupno smo prebrojali 42 stajališta za uklanjanje koje demontiramo i lagerujemo u našem skladištu na Zabjelu. Stajališta čuvamo jer će nam biti potrebna u seoskim i prigradskim naseljima", rekao je Klikovac.

Gradonačelnik Miomir Mugoša najavio je 27. aprila da će na taj način dobiti nova radna mjesta.

Objekti će biti pod video nadzorom i samo 14 stajališta neće imati kioske.

Podgoričanka Selevta Imeri smatra da bi dobro bilo da se na svakom stajalištu može kupiti karta, ali opet nova stajališta moraju da se čuvaju, a ne da ih vandali lome.

"Uglavnom se ne čuvaju dobro stajališta, razbija se staklo i izgledaju kao ruglo. Za razilku od zemalja u regionu a da ne idem dalje gdje se to cijeni kod nas svako stajalište izgleda kao ruglo", kazala je Imeri.

Mirko Medojević smatra da su nova stajališta neophodna i da je trebalo to još davno uraditi.

"Dobra je i ideja za kioske i prodaju karata i štampe na njima u svakom slučaju", dodao je Medojević.

Bulatović: Nadam se da će unaprijediti posao

Vlasnik "BLT-a" Božo Bulatović kaže da je praksa pokazala da je najbolji i najefikasniji način kupovine karata kupovina kod vozača bez obzira koje je prevozno sredstvo u pitanju.

"U inostranstvu to funkcioniše, ali ne i kod nas u šta sam se uvjerio jednom kada sam pokrenuo na jednoj stanici kupovinu karata na kiosku. Sve što je korisno i dobro je pohvalno i potrebno i mi ćemo se uklopiti. Dok ne vidim nisam siguran hoće li nam nove promjene unaprijediti posao, a ko ne bi prihvatio nešto što je odlično", prokomentarisao je Bulatović.
http://www.vijesti.me/vijesti/podgor...a-clanak-76757
filip__pg no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old June 5th, 2012, 01:43 PM   #12722
Mα®
 
Mα®'s Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Vrmac
Posts: 5,505
Likes (Received): 4012


Imaćete identična stajališta kao mi u TV.
__________________
Aotearoa
Mα® no está en línea   Reply With Quote
Old June 5th, 2012, 02:12 PM   #12723
BarMNE
Registered User
 
BarMNE's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: London
Posts: 348
Likes (Received): 29

i kao mi u BR, iskreno mislio sam da ce biti malo ljepsa ovakva su u Baru vec 2 god i mislim da su mogli i bolje, ocigledno svi od iste firme narucuju.. standarno tenedera nigdje..
BarMNE no está en línea   Reply With Quote
Old June 5th, 2012, 05:15 PM   #12724
jimmy spong
BANNED
 
Join Date: Oct 2008
Location: Podgorica
Posts: 2,201
Likes (Received): 18

Staklo ukloniti zamijeniti ga eksplozivom koji se detonira dodirom
jimmy spong no está en línea   Reply With Quote
Old June 5th, 2012, 08:46 PM   #12725
MidnightWalker
Registered User
 
MidnightWalker's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Podgorica
Posts: 156
Likes (Received): 54

Quote:
Originally Posted by Podgoricanin View Post
Nema veze, neka nastave ovako cijelu Njegoševu - dobro će bit. Ima nade za platane u sjevernom dijelu ulice, ako je suditi po ovom potezu pred opštinom.Po meni, ono što bi trebalo Podgorici, da ne bismo trčali mrtvu trku sa Kišinjevom i Tiranom, je ozbiljan projekat revitalizacije centra grada. Ne po uzoru na Skoplje, nego na Varšavu, recimo. Ove zgrade u Varšavi su nove:Dakle, fino bi valjalo proglasiti viši interes u čitavoj "kocki" centra grada, a pogotovo ciljati Hercegovačku, Njegoševu, Vučedolsku, Bul Stanka Dragojevića i Bokešku (u stvari, po uzoru na Bokešku, manje više). Sve prizemljuše "osuditi" na rušenje, pa fino jednu po jednu rušiti i na njihovom mjestu graditi po ovom obrascu:(Bokeška, postoji i danas...)


Sve poravnati u istu građevinsku liniju i u istu (P+2) spratnost. Onda bismo imali barem 2-3 ulice u centru, koje bi bile autentične a dostojne centra jednog glavnog grada.
+1
MidnightWalker no está en línea   Reply With Quote
Old June 5th, 2012, 11:02 PM   #12726
My NK
Registered User
 
My NK's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 622
Likes (Received): 256

Quote:
Originally Posted by Podgoricanin View Post
Naravno da treba graditi modernije, pogotovo jer PG nije opterećena istorijskim nasleđem...ali za to ima dovoljno mjesta. U samom centru je problem...ovi blokovi u centru grada......izgledaju ovako:

Je li to sramota, pitam ja vas drugovi?! Jeste da je PG 1948 bila uboga varošica sa 14 hiljada žitelja, kao i da je bila razvučena, jer zbog ravničarskog položaja nije bilo pritiska da se ide u visinu...ali ipak, danas gabariti i stil ovih kuća izgledaju smiješno! Centar glavnog grada (ne više tako malog) ne bi smio da izgleda ovako.

Tu bi pomogao samo sistemski pristup, kakav sam opisao. E sad, čak i da se primijeni berlinski pristup, mjesto varšavskog (da se ide na moderno, a ne na obnovu starog) - prošlo bi, samo kad bi se spratnost ujednačila, i dovela svugdje na minimum P+2. UBIJAJU me prizemljuše u centru!

Što se gradskog prevoza tiče...dok je taksi 1,5 EUR preko pola grada - teško ćemo imati dobar GSP...
Samo da se nadovezem, mislim da je vrlo osjetljiva tema, pogotovo jer su kuce ovakvog tipa iskljucivo karakteristicne za 4 grada kontinentalne Crne Gore(Pg,Nk,Ct,Dg), a u Pg se posebno zbog nedostatka poslovnog prostora nazalost devastiraju ovakva zdanja, mislim da je srece da bi trebali da imaju istu zakonsku paznju poput starih kamenih mostova, a ne da se medju prizemnim kucama grade betonske staklene trospratnice, no nazalost dok smo mi ovakvi i dok ne postoji zakon, bice ko po onoj _dje i svi Turci tu i mali Mujo
__________________
"Ja sam nalik čistom zidu, ti si slika i ram, ja sam prazna tišina, ti najljepša muzika što znam"
My NK no está en línea   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 02:39 AM   #12727
jimmy spong
BANNED
 
Join Date: Oct 2008
Location: Podgorica
Posts: 2,201
Likes (Received): 18

Ni te prizemne kuće ne trebaju tu da stoje. To nije nikakva istorijska građa, već najobičnija divlja gradnja. To treba sve do jednog patos. Ne daj bože da to zaštite. Uostalom 90% tih kuća je pretrpjelo tolko prepravki (jer nijedna nije stambena, samo kafići i butici) da sve i da jesu istorijske građevine, odavno su prestale da budu. Ruši bre, do kraja
jimmy spong no está en línea   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 03:42 AM   #12728
Podgoricanin
Montenegrin
 
Podgoricanin's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Podgorica
Posts: 5,458
Likes (Received): 2930

Ne bi se baš moglo reći da je Mirkova varoš ikad bila divlja gradnja. Ipak, po meni, te prizemne kuće nemaju vrijednost za čuvanje, iako je MY NK u pravu, da je taj bazični stil neka karakteristika PG, NK, DG i u manjoj mjeri CT (CT ima izuzetno reprezentativna zdanja u strogom centru, što ova tri druga grada nemaju...ove prizemljuše otpadaju na širi centar CT, dok u ostala tri grada čine najuži centar).

Neki arhitekta bi to bolje objasnio, ali oni elementi koji čine te prizemljuše iole prepoznatljivim (a to su ova zalučena vrata, te prozori i vrata sa bijelim okvirom, dok je osnovna boja neka pastelna...oker, bordo itd...) se lako mogu prekopirati na nove zgrade koje bi bile boljeg kvaliteta i normalne spratnosti (P+1, P+2).

Dobar uzor takvog nečeg je Ambasada Srbije u Hercegovačkoj...uz ove slike koje sam postavio ranije, to bi mogao biti jedan od uzora...

Podgoricanin no está en línea   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 04:04 PM   #12729
BarMNE
Registered User
 
BarMNE's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: London
Posts: 348
Likes (Received): 29

POZIV INVESTITORIMA

Ekvista i UMHCG: Nova stajališta prilagoditi osobama sa invaliditetom

Centar za antidiskriminaciju Ekvista i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) pozvali su investitore i izvođače radova da, prilikom postavljanja novih autobuskih stajališta u Podgorici, poštuju standarde pristupačnosti za osobe sa invaliditetom.

Te nevladine organizacije uputile su danas pismo Glavnom gradu i preduzećima Rokšped i Putevi, u kojem navode da su zadovoljni što će Podgorica dobiti nova autobuska stajališta, ali i zabrinuti zbog njihove nepristupačnosti za osobe sa invaliditetom.


"Zato pozivamo investitore i izvođače radova da prilikom rada na novim autobuskim stajalištima u Podgorici poštuju standarde pristupačnosti za osobe s invaliditetom", kaže se u dopisu.

Ekvista i UMHCG su investitore i izvođače radova uputile na Zakon o izgradnji objekata i uređenju prostora i Pravilnik o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti, koji detaljno uređuju oblast pristupačnosti.

"Pristupačnost nije samo pitanje poštovanja propisa kako naše zemlje, tako i međunarodnih dokumenata, kao što je Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, već je i pitanje nediskriminacije lica sa invaliditetom, odnosno onih smanjene pokretljivosti", ističe se u saopštenju.

U tim NVO očekuju da će investitori i izvođači radova uvažiti propisane standarde i time osobama sa invaliditetom osigurati nesmetano kretanje, pristup izgrađenom okruženju i prevozu, čime će se i njihova prava u potpunosti ispoštovati.

Iz Ekviste i UMHCG poručuju da će pratiti taj proces i o tome redovno obavještavati javnost.
BarMNE no está en línea   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 06:50 PM   #12730
Bojan9
Samo opušteno
 
Bojan9's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Beograd
Posts: 4,934
Likes (Received): 454

Pošteno šire stari put za Spuž/Danilovgrad
[IMG]http://i47.************/349ccwx.jpg[/IMG]

[IMG]http://i50.************/1itl0.jpg[/IMG]

[IMG]http://i48.************/254vlgj.jpg[/IMG]

[IMG]http://i45.************/312tf9k.jpg[/IMG]

[IMG]http://i46.************/20f72va.jpg[/IMG]

[IMG]http://i49.************/2hygp6c.jpg[/IMG]

[IMG]http://i47.************/zoazjb.jpg[/IMG]

[IMG]http://i47.************/33ystw7.jpg[/IMG]

Praštajte zbog kvaliteta...
__________________
"Боље знати много, и често, него не знати ништа, повремено никад, којекуде"
Bojan9 no está en línea   Reply With Quote
Old June 6th, 2012, 11:25 PM   #12731
My NK
Registered User
 
My NK's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 622
Likes (Received): 256

Quote:
Originally Posted by jimmy spong View Post
Ni te prizemne kuće ne trebaju tu da stoje. To nije nikakva istorijska građa, već najobičnija divlja gradnja. To treba sve do jednog patos. Ne daj bože da to zaštite. Uostalom 90% tih kuća je pretrpjelo tolko prepravki (jer nijedna nije stambena, samo kafići i butici) da sve i da jesu istorijske građevine, odavno su prestale da budu. Ruši bre, do kraja
Ne bih se ja u tom slozio da su ovo divlje kuce. One su stare pojedine po 100 godina, i cine kulturno nasljedje Podgorice, i to moraju i u buducnosti da budu, a to je druga stvar sto su pojedinci dizali trospratnice medju njima, kacili raznorazne reklame, natpise, krecili u zute, crvene, plave nijanse...to je vec drugo.
__________________
"Ja sam nalik čistom zidu, ti si slika i ram, ja sam prazna tišina, ti najljepša muzika što znam"
My NK no está en línea   Reply With Quote
Old June 7th, 2012, 12:47 AM   #12732
jimmy spong
BANNED
 
Join Date: Oct 2008
Location: Podgorica
Posts: 2,201
Likes (Received): 18

Quote:
Originally Posted by My NK View Post
Ne bih se ja u tom slozio da su ovo divlje kuce. One su stare pojedine po 100 godina, i cine kulturno nasljedje Podgorice, i to moraju i u buducnosti da budu, a to je druga stvar sto su pojedinci dizali trospratnice medju njima, kacili raznorazne reklame, natpise, krecili u zute, crvene, plave nijanse...to je vec drugo.
Kakvo je to kultrno nasleđe које је prepravku fasade preživjelo ko zna kolko puta, bušenje zidova i prepravku enterijera doživjelo ko zna kolko puta, kafići, glasna muzika... Pa svjesni niste kako bi ja to kulturno nasleđe časkom obagerisa. Đe nema kulture, nema ni kulturnog nasleđa, a u spoljašnjosti kao i u unutrašnjosti tih objekata nema ni K od kulture. To je obično, metni kamen, i ugnijezdi se nasleđe.
jimmy spong no está en línea   Reply With Quote
Old June 7th, 2012, 04:10 PM   #12733
filip__pg
Registered User
 
filip__pg's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Podgorica
Posts: 6,850
Likes (Received): 3841

Konacno da srede i taj stari put prema DG.
filip__pg no está en línea   Reply With Quote
Old June 7th, 2012, 04:35 PM   #12734
montesky
is Loading! Please wait..
 
montesky's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Podgorica
Posts: 4,509
Likes (Received): 233

jel ovako cijelom duzinom
__________________
MONTENEGRO
montesky no está en línea   Reply With Quote
Old June 7th, 2012, 04:38 PM   #12735
My NK
Registered User
 
My NK's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 622
Likes (Received): 256

Quote:
Originally Posted by jimmy spong View Post
Kakvo je to kultrno nasleđe које је prepravku fasade preživjelo ko zna kolko puta, bušenje zidova i prepravku enterijera doživjelo ko zna kolko puta, kafići, glasna muzika... Pa svjesni niste kako bi ja to kulturno nasleđe časkom obagerisa. Đe nema kulture, nema ni kulturnog nasleđa, a u spoljašnjosti kao i u unutrašnjosti tih objekata nema ni K od kulture. To je obično, metni kamen, i ugnijezdi se nasleđe.
Slazem se ja da one sa svim tim prepravka lice na stale, ali da se uradi gletovanje, i dodje se do pravog kamena, ili se urade fasade kakve prilice staroj Podgorici, to bi bilo to. Ali su sigurno veca kulturna bastina nego ona zgrada sto je usekana medju njima na pocetku Hercegovacke na cijem zidu je bio ogromni bilbord CKB, ne znam je li danas isto, ne obracam paznju. Najlakse od svega je srusit.
__________________
"Ja sam nalik čistom zidu, ti si slika i ram, ja sam prazna tišina, ti najljepša muzika što znam"
My NK no está en línea   Reply With Quote
Old June 7th, 2012, 04:49 PM   #12736
Al3XaNd4R
Travanjinjinji
 
Al3XaNd4R's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Podgorica
Posts: 1,709
Likes (Received): 1227

a da otvorite novu temu o kulturnom nasledju podgorice da ne smarate odje..

mozda usput shvatite i da nemate o nicem posebnom da pricate...

mozda sam cak i ja u fotografskom dijelu foruma nesto prije otvarao.. znam da na nekom forumu jesam na temu starih prezivjelih kuca.. ali se ne sjecam dje..

evo ga:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1420938

mozda je jedino treba malo preimenovat
__________________
| ፖድጎሪጻ | Падгорыца | بودغوريتشا | Podgorica | Подъгорица | Подгорица | Ποντγκόριτσα | پودگوریتسا | Podgorytsa | פודגוריצה | Պոդգորիցա | ポドゴリツァ | პოდგორიცა | Podgorika | Podgoritsa | Podgňrica | พอดกอรีตซา | Подгориця |
-----
--> Podgorica <-- |biciklo.me on FB | Željeznice Crne Gore on FB

Last edited by Al3XaNd4R; June 7th, 2012 at 04:52 PM. Reason: edit edit edit!!! - Yes Rene?!
Al3XaNd4R no está en línea   Reply With Quote
Old June 8th, 2012, 03:07 PM   #12737
gorčin
Registered User
 
gorčin's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Podgorica
Posts: 984
Likes (Received): 1159

Alex odlučio sam i ja malo da smaram. Biće da je uzaludna priča, no neko moje viđenje... Zašto se ne ugledamo na gradove, kao primjer navodim, Malagu. Zamisli samo da ovako izgleda naša HercegovačkaBoje neke vesele. Fasada staklene, kamene... Dobro arhitektura objekata, zadržati tu neku osobenost, karakteristično za centralni dio Crne Gore i Hercegovinu, ali opet moderno. Kakva stara Podgorica i p*čke materine, sve ukupno tek možda prve dvije kuće sa lijeve strane zaslužuju da budu pošteđene
...eventualno pc Jevrić i ona gdje se nalazi njemačka ambasada. Projektom i zakonom propisati ostalim vlasnicima, tu se sigurno svi slažemo, kako i u kom roku da izgledaju njihovi objekti. Ova lijeva strana zbog osunčanosti, možda da bude za sprat viša. Nema divljanja. Vrlo jednostavno. E da, popločati je nanovo. Ovo k*rca ne valja!! Njegoševa ako se platani sačuvaju ma ima da dođe kao La Rambla. Još ubaciti po sredini ovaku neku kaldrmu
ma jebenica. Bokešku ulicu i dio Stanka Dragojevića od Buda bara do Velveta, kao i od pozorišta do Atlas banke gotovo ne dirati. Robna kuća, fasada staklena. BEKO novi objekat slične forme i oblika, sa npr. na spratu čitavom dužinom terasom za možda gradsku kavanu. I dvije zgrade roknuti na kraju ul. Slobode, tipa ona Zetagradnjina, takođe čitavom dužinom Jola Piletića. Dobiješ metropolu! Praštajte na izlivu emocija
gorčin no está en línea   Reply With Quote
Old June 8th, 2012, 05:31 PM   #12738
My NK
Registered User
 
My NK's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 622
Likes (Received): 256

Quote:
Originally Posted by Al3XaNd4R View Post
a da otvorite novu temu o kulturnom nasledju podgorice da ne smarate odje..

mozda usput shvatite i da nemate o nicem posebnom da pricate...

mozda sam cak i ja u fotografskom dijelu foruma nesto prije otvarao.. znam da na nekom forumu jesam na temu starih prezivjelih kuca.. ali se ne sjecam dje..

evo ga:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1420938

mozda je jedino treba malo preimenovat

Dobro, necemo se svadjat samo iznosimo stavove , uostalom svako ima svoje misljenje, a i u pravu si da nije pravo mjesto za duzu diskusiju.
__________________
"Ja sam nalik čistom zidu, ti si slika i ram, ja sam prazna tišina, ti najljepša muzika što znam"
My NK no está en línea   Reply With Quote
Old June 8th, 2012, 05:47 PM   #12739
gorčin
Registered User
 
gorčin's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Podgorica
Posts: 984
Likes (Received): 1159

Nek bude thread: želja će nas minut
gorčin no está en línea   Reply With Quote
Old June 8th, 2012, 06:43 PM   #12740
jimmy spong
BANNED
 
Join Date: Oct 2008
Location: Podgorica
Posts: 2,201
Likes (Received): 18

Nastavak planete majmuna.

Glavni orangutan čopora orangutana je danas još jednom potvrdio zašto je on dominantan primat u zajednici.

http://www.vijesti.me/vijesti/mugosa...m-clanak-77239

UKA CHAKA UKA UKA !
jimmy spong no está en línea   Reply With Quote


Reply

Tags
Црна Гора, arhitektura, crna gora, gradilista, gradjevinarstvo, izgradnja, podgorica

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 04:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

tech management by Sysprosium