daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Bosna i Hercegovina > Ekonomija i razvoj > Privreda, Infrastruktura i Transport

Privreda, Infrastruktura i Transport Economy, infrastructure and transport

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 12 votes, 3.58 average. Display Modes
Old June 16th, 2012, 06:46 PM   #6681
Ljepoje
Unsko-Sanski

Ljepoje's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
Originally Posted by LOTR View Post

+1 !

Ništa nije naše osim naše vjere zato se čvrsto držimo za nju.”

Meša Selimović, Death and the Dervish
Ljepoje no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old June 16th, 2012, 10:52 PM   #6682
Halil Halili
Registered User

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by leopol View Post
"BH Konzorcij" = Euroasfalt, ZGP, Hidrogradnja

I usput: OHL ZS i Niskogradnja trenutno po BiH traze ko bi im napravio vijadukt od skoro 1500 metara na dionici Kravice - Zvirovici

Nemaju bas puno firmi da obidu, svega tri-cetri.

Trebalo je, ako se nevaram biti otvaranje ponuda za dionicu Vlakovo Lepenica?
Halil Halili no está en línea   Reply With Quote
Old June 16th, 2012, 11:10 PM   #6683
atlantis.
Registered User

atlantis.'s Avatar

Likes (Received): 12

Quote:
I usput: OHL ZS i Niskogradnja trenutno po BiH traze ko bi im napravio vijadukt od skoro 1500 metara na dionici Kravice - Zvirovici
Zar nije preduslov za prijavu na tender da je izvodjac u stanju da izvede radove?!?
atlantis. no está en línea   Reply With Quote
Old June 16th, 2012, 11:41 PM   #6684
Halil Halili
Registered User

Quote:
Originally Posted by atlantis. View Post
Zar nije preduslov za prijavu na tender da je izvodjac u stanju da izvede radove?!?
Jes, ali to ispunjava OHL pa su oni odma planirali da te poslove preprodaju domacim firmama, uz zaradu, ali im to izgleda bas i neide od ruke.
Old June 17th, 2012, 12:19 AM   #6685
atlantis.
Registered User

atlantis.'s Avatar

Quote:
Originally Posted by Halil Halili View Post
Jes, ali to ispunjava OHL pa su oni odma planirali da te poslove preprodaju domacim firmama, uz zaradu, ali im to izgleda bas i neide od ruke.
Volio bih da ne nadju nikoga. Ovo ubiranje profita od strane stranaca mi se nikako ne svidja. Ako ce neka nasa firma to raditi, treba da dobije kompletnu sumu. Ako Cesi hoce da rade, nek nadju domacu firmu prije nego sto se prijave i konkurisu kao suizvodjaci.

Ako ne, nek dovedu radnike iz Ceske, pa nek sami rade.
Old June 17th, 2012, 07:22 AM   #6686
Tango Zulu
Registered User

Tango Zulu's Avatar

Likes (Received): 36

Quote:
Ja im nebi dao da dovedu radnu snagu tek Tako. Neznam 100% kako je BH državljanima lako dobit radnu vizu u EU Ali nevjerujem da je lako.

Recimo u australiji trenutno imam nekog is bliže rodbine koji radi za veliku EU firmu koja je dobila ugovor u australiji.

Doveli su EU radnike samo da bi mogli trenirat domaću radnu snagu. Jedini EU državljnin koji je dobio pravu radnu vizu je glavni šef, svi ostali ako netreniraju domaće moraju se vratit kući.

Znali iko kakva je situacija kod nas oko tih radnih viza.
Tango Zulu no está en línea   Reply With Quote
Old June 17th, 2012, 07:31 PM   #6687
LOTR
Registered User

LOTR's Avatar

Likes (Received): 13

Quote:
Volio bih da ne nadju nikoga. Ovo ubiranje profita od strane stranaca mi se nikako ne svidja. Ako ce neka nasa firma to raditi, treba da dobije kompletnu sumu. Ako Cesi hoce da rade, nek nadju domacu firmu prije nego sto se prijave i konkurisu kao suizvodjaci.

pa ne znam da li je to tako lose. u sustini to nije puno drugacije od toga ako konkurisu kao suizvodjaci (i tu se moraju dogovoriti ko ce sta raditi i vjerovatno imaju i tu onda neki profit). mislim da je ovo ipak pozitivno ako neka bh kompanija dobije posao nego da radnici nemaju posla.

sto ce nam radnici iz ceske, pa zar nije bolje da nas narod dobije radna mjesta..

Last edited by LOTR; June 17th, 2012 at 08:09 PM.
LOTR no está en línea   Reply With Quote
Old June 17th, 2012, 09:24 PM   #6688
atlantis.
Registered User

atlantis.'s Avatar

Quote:
pa ne znam da li je to tako lose. u sustini to nije puno drugacije od toga ako konkurisu kao suizvodjaci (i tu se moraju dogovoriti ko ce sta raditi i vjerovatno imaju i tu onda neki profit). mislim da je ovo ipak pozitivno ako neka bh kompanija dobije posao nego da radnici nemaju posla.

sto ce nam radnici iz ceske, pa zar nije bolje da nas narod dobije radna mjesta..
Ne razumijemo se. Razlog sto sam rekao da dovedu radnike iz Ceske, je upravo taj sto to nije isplatno. Na ovaj nacin bi se favorizirale domace kompanije, jer bi strane morale racunati na troskove svojih radnika.
Old June 17th, 2012, 11:01 PM   #6689
fedja
Registered User

fedja's Avatar

Likes (Received): 7

Prosao sam juce pored Tarcina i nisam apsolutno nista vidio da upucuje na gradnju autoputa, tj. da su dovezli masine, da rade neke pripreme itd. Tako da mi nije jasno gdje oni pripremaju teren za pocetak radova i kada ce poceti ? Znaci sa ove strane od Tarcina nista nema ??
fedja no está en línea   Reply With Quote
Old June 18th, 2012, 12:11 AM   #6690
jasmindk
Registered User

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by fedja View Post
Prosao sam juce pored Tarcina i nisam apsolutno nista vidio da upucuje na gradnju autoputa, tj. da su dovezli masine, da rade neke pripreme itd. Tako da mi nije jasno gdje oni pripremaju teren za pocetak radova i kada ce poceti ? Znaci sa ove strane od Tarcina nista nema ??

Ma to je negdje u sumi nekoj daleko od puta...
jasmindk no está en línea   Reply With Quote
Old June 18th, 2012, 12:45 AM   #6691
fedja
Registered User

fedja's Avatar

Ok ali gradnja petlje i tunela Tarcin ce biti sa ove strane tj.odma pored puta kojim se sada prolazi pored Tarcina.
Quote:
Originally Posted by jasmindk View Post
Ma to je negdje u sumi nekoj daleko od puta...
fedja no está en línea   Reply With Quote
Old June 18th, 2012, 10:46 AM   #6692
LOTR
Registered User

LOTR's Avatar

evo radnih mjesta ;)

http://www.jpautoceste.ba/web/sj50.php

evo 18 novih radnih mjesta..

mislim da im greska se desila sa datumom: "od 30.12.2010.godine direktor raspisuje"

Last edited by LOTR; June 18th, 2012 at 11:42 AM.
Old June 18th, 2012, 10:47 AM   #6693
LordMarshall
Evil is a Point of View

LordMarshall's Avatar

Location: Banja Luka - San Francisco - Washington DC - Taipei - Damascus - Amman - Jakarta
Likes (Received): 108

Karić: Za "Vijenac" imamo rezervni plan

Quote:
Radovi sa južne strane tunela Vijenac izvode se, ali smanjenim intenzitetom, - potvrdio je za RTV Zenica Ensad Karić, direktor Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine. Razlog su problemi u poslovanju slovenačkog Primorja, glavnog izvođača radova.

"Ukoliko dođe do raskida ugovora sa Primorjem, imamo rezervni plan: angažovanje domaćih firmi ili neke treće firme, kao glavnog izvođača, kako bi se ispoštovali svi rokovi izgradnje", dodaje Karić.

Na sjevernoj strani tunela Vijenac, gdje rade domaće kompanije, radovi se odvijaju prema planiranoj dinamici.

Izgradnja tunela Vijenac na dionici Autoputa na koridoru 5c, od Drivuše do Kaknja, trebala bi biti završena do početka februara 2014. godine. Investicija vrijedna 62 miliona eura, najskuplji je i najveći građevinski projekat u našoj zemlji, koji će zadovoljiti najsavremenije evropske standard.
E-Kapija

“The Roots of Violence: Wealth without work, Pleasure without conscience, Knowledge without character, Commerce without morality, Science without humanity, Worship without sacrifice, Politics without principles” - Mahatma Gandhi
LordMarshall no está en línea   Reply With Quote
Old June 18th, 2012, 11:59 AM   #6694
Putnik30
Registered User

Likes (Received): 5

Danas u Dnevnom avazu izasao poziv JP Autocesta FBiH za sporazumno rjesavanje imovine na dionici Drivusa - Donja Gracanica (Zenicka zaobilaznica), pod dionica Klopce - Donja Gracanica.
Po ovome, ako sam dobro razumio, ide se na preostalih 7 km dionice u ekspropriaciju?
Drivusa - Klopce je prvi lot, onda bi ovo bio drugi lot, ako sam upravu.

Rok za sporazumnu ekspropriaciju iznosi 15 dana od danasnjeg dana.
Putnik30 no está en línea   Reply With Quote
Old June 18th, 2012, 12:31 PM   #6695
jasmindk
Registered User

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by LordMarshall View Post
Karić: Za "Vijenac" imamo rezervni plan

E-Kapija

Najbolje da se da osao domacim firmama da zavrse ovoaj veliki rojekat...
jasmindk no está en línea   Reply With Quote
Old June 18th, 2012, 12:44 PM   #6696
TGW
Registered User

Quote:
Koliko ja znam, Alpina ce dostaviti novu garanciju.
Ima li novosti?
TGW no está en línea   Reply With Quote
Old June 18th, 2012, 12:52 PM   #6697
TGW
Registered User

Quote:
Originally Posted by Tango Zulu View Post
Turska firma je puno jeftinina. Sa našim iskustvom ovo se neće dobro završit. Očigledno da je tendesrski proces pokvaren. Rijetko smo imali sreće sa turskim firmama. Jedina šansa nam je velika garancija, Ali mislim da je turska firma već sad angažirala vojsku pravnika za potragu ostalih 25-30 milliona eura kolko će im trebat da završe poso.

Ne ne. Posto su dobili prvu dionicu, mogli su da ponude drugu MNOGO jeftinije, jer ce morati da izvrse transport i troskove za masineriju samo jednom. To je ogromna usteda. A da ne govorimo o inzinjerima, i nadgledanje dionica. Da nisu dobili prvu dionicu, drugu bi morali ponuditi barem za 10 miliona vise.

Sta je interesantno. U njemackoj je ovakva procedura ilegalna. Jer dobitnik susjedne dionice moze definitivno da raspise jeftiniju ponudu za sledecu dionicu zbog ustede transporta, masinerije, radne snage. Zato se raspisuju cesto ponude za vise LOT-ova sa istim datumom. Ali to nema veze sad, u interesu je da nasa djeca otplacuju manje kredita u buducnosti
TGW no está en línea   Reply With Quote
Old June 18th, 2012, 01:25 PM   #6698
LOTR
Registered User

LOTR's Avatar

Quote:
Originally Posted by TGW View Post
Ne ne. Posto su dobili prvu dionicu, mogli su da ponude drugu MNOGO jeftinije, jer ce morati da izvrse transport i troskove za masineriju samo jednom. To je ogromna usteda. A da ne govorimo o inzinjerima, i nadgledanje dionica. Da nisu dobili prvu dionicu, drugu bi morali ponuditi barem za 10 miliona vise.
zar su turci znali da ce oni biti pobjednici za prvu dionicu u momentu kad su poslali cijenu (ponudu) za drugu?

inace to sa ustedom (za transport i masineriju) i jeste jedini logicni razlog za toliko ogromnu razliku izmedju prvog i drugog..
Old June 18th, 2012, 03:46 PM   #6699
Halil Halili
Registered User

Quote:
zar su turci znali da ce oni biti pobjednici za prvu dionicu u momentu kad su poslali cijenu (ponudu) za drugu?

inace to sa ustedom (za transport i masineriju) i jeste jedini logicni razlog za toliko ogromnu razliku izmedju prvog i drugog..
Naravno da su znali.
Odakle vam da su Turci isli sa preniskim cijenama, mislim da su ostali ponudjaci isli sa visim cijenama da ne bih imali problem kao OHL.
Old June 19th, 2012, 09:55 AM   #6700
TuzlaBoy
Proud to be Bosnian

TuzlaBoy's Avatar

Likes (Received): 66

I kako cu ja da koristim Autocestu ka Banja Luci i Zapadu. Kad grade Autocestu Orašje-Tuzla-Žepče. Kojom logikom.
TuzlaBoy no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
bih, herceg-bosna autoceste, herzegovina motorways, motorways, roads

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules