daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Inwestycje w Polsce > Małopolska i Lubelszczyzna

Małopolska i Lubelszczyzna Lubelskie, Małopolskie, Podkarpackie, Świętokrzyskie

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old June 18th, 2012, 03:09 AM   #521
coyote91
Registered User

Likes (Received): 10

Quote:
Originally Posted by Eduardo Espinosa View Post
Warszawiaków to chyba lubią tylko w Szczecinie. A Krakusów to lubili w zasadzie wszędzie poza Warszawą, niestety od kilku lat jest jakaś nagonka w mediach i przez to znacznie popsuły się stosunki na linii Kraków-Wrocław.
Jestem pod wrażeniem, że z tematu Euro 2012 krakusi znów potrafili zrobić wojenkę kto kogo lubi/nie lubi bardziej. Żeby było jasne, jestem z Małopolski, jeszcze do niedawna, przez 3 lata mieszkałem w Krakowie będąc w LO. Teraz studiuję w Warszawie. Kraków kocham, do Warszawy z każdym kolejnym dniem przekonuję się coraz bardziej.
Ze znajomych warszawiaków, to albo lubią Kraków ( bo mają znajomych, odwiedzają, twierdzą, że jest bardziej wyluzowanym miastem) albo mają Kraków w szerokim poważaniu. Zauważyłem zdecydowaną asymetrię w tych bipolarnych stosunach. Bo o ile, jak napisałem warszawiacy są albo na +, albo na 0, to większość znajomych z liceum ma alergię na stolicę. Dopiero jak do mnie przyjeżdzają od czasu do czasu i zobaczą coś więcej niż Dworzec Centralny to stwierdzają, że jednak ta Warszawa jakaś inna. A animozje międzyludzkie są po prostu śmieszne. Tak jakby mieszkańcy obu miast byli rdzenni i nie wychodzili na pole/dwór ( ja mówię na zewnątrz ) i jedni jedli lewą ręką a drudzy prawą.
coyote91 no está en línea  

Sponsored Links

Old June 18th, 2012, 03:36 AM   #522
Gatsby
Registered User

Gatsby está en línea ahora  
Old June 18th, 2012, 06:04 AM   #523
Gatsby
Registered User

image hosted on flickr

more:
http://www.flickr.com/photos/unitedmp/
Gatsby está en línea ahora  
Old June 18th, 2012, 08:34 AM   #524
tur
...

tur's Avatar

Likes (Received): 28

Quote:
Originally Posted by Gatsby View Post
kto tu przeżywa..wrzuć fotki żonki, to pogadamy
Chciałbyś :p
Old June 18th, 2012, 07:21 PM   #525
Eduardo Espinosa
Registered User

Eduardo Espinosa's Avatar

Likes (Received): 8

Ja mam zdjęcia jego żonki, wyślę ci na PW, bo tutaj nie za bardzo mogę zamieścić z wiadomych względów.
Eduardo Espinosa no está en línea  
Old June 18th, 2012, 11:17 PM   #526
Aquilani
Scuderia Ferrari

Aquilani's Avatar

Likes (Received): 62

Co trzeba mieć w głowie, żeby wejść z ławki, pomimo faulu strzelić jedną z najpiękniejszych bramek w EURO w ważnym momencie decydującego meczu i się nie cieszyć

Italia w ćwierćfinale
Old June 18th, 2012, 11:37 PM   #527
Wertyder
Registered User

Wertyder's Avatar

Quote:
Originally Posted by Aquilani View Post

Italia w ćwierćfinale
I to jest najważniejsze .
Wertyder está en línea ahora  
Old June 18th, 2012, 11:44 PM   #528
Eduardo Espinosa
Registered User

Eduardo Espinosa's Avatar

Likes (Received): 8

Ja tam wolałem Chorwatów, lepiej się z nimi pije.
Eduardo Espinosa no está en línea  
Old June 19th, 2012, 08:25 AM   #529
A & D
Registered User

A & D's Avatar

Likes (Received): 21

Quote:
Originally Posted by Eduardo Espinosa View Post
Ja tam wolałem Chorwatów, lepiej się z nimi pije.
pić to trzeba umieć...

Come on England !!!!!
Old June 19th, 2012, 08:34 AM   #530
antysmok
Registered User

antysmok's Avatar

Likes (Received): 17

Quote:
Originally Posted by coyote91 View Post
Jestem pod wrażeniem, że z tematu Euro 2012 krakusi znów potrafili zrobić wojenkę kto kogo lubi/nie lubi bardziej. Żeby było jasne, jestem z Małopolski, jeszcze do niedawna, przez 3 lata mieszkałem w Krakowie będąc w LO. Teraz studiuję w Warszawie. Kraków kocham, do Warszawy z każdym kolejnym dniem przekonuję się coraz bardziej.
...
Ciekawe bo ja mam dokładnie odwrotne wrażenie większość wojenek forumowych na temat Krakowa zaczynają mieszkańcy miast na W.
W tym wypadku to był użytkownik z Warszawy, często są to Wrocławianie.
Może jestem zadufany ale dla mnie to jest oznaka ich kompleksów.

Urodziłem się w Krakowie, mieszkałem już w wielu miastach na świecie i w moim przekonaniu nie ma żadnego powodu aby Krakusi mieli jakiekolwiek kompleksy względem Warszawy czy Wrocławia.

Last edited by antysmok; June 19th, 2012 at 09:20 AM.
antysmok no está en línea  
Old June 19th, 2012, 10:03 AM   #531
Tomeyk
Registered User

Tomeyk's Avatar

Likes (Received): 95

Włosi awansowali, bardzo dobrze, teraz trzeba trzymać kciuki za Anglię
Holandii mi nie żal za ten medialny smród który wokół siebie robili.

Z innej beczki - wygląda na to, że Euro dla Poznania już się skończyło. Wrocław ma jeszcze Czechy.
Stan na teraz - 3 miasta gospodarze i Kraków

liczę na to, że po 28 czerwca będzie - miasto gospodarz Kijów i Kraków

Trochę pstryków z Krakowa
Kilka zdjęć z Lizbony
Tomeyk está en línea ahora  
Old June 19th, 2012, 12:53 PM   #532
Abstrkt
Registered User

Likes (Received): 0

http://gibala.natemat.pl/19613,krotk...o-przestepstwa

Quote:
Krótka historia pewnego przestępstwa

Rzecz działa się w czwartkowy wieczór w Krakowie. Oglądając mecz Hiszpania – Irlandia pewien 52-latek otworzył piwo marki Tyskie. Wypił połowę i zgłodniał. Wsiadł na wypożyczony rower, żeby kupić coś do jedzenia. To był drugi mecz tego wieczoru, było późno, krakowskie restauracje były już zamknięte. Zjadł więc kebaba, popijając piwem. I znów wsiadł na rower, żeby wrócić do hotelu.

Po drodze zatrzymała go policja. Alkomat wskazał 0,32 mg alkoholu w wydychanym powietrzu – czyli nieco ponad 0,6 promila. Kolejne wskazanie – 0,29 mg. Został – zgodnie z obowiązującym prawem – zatrzymany. Najpierw trzeba było poczekać na samochód, który zabierze rower. Potem zabrano go na komendę. Tam kolejny test alkomatem i wypisywanie papierów. Potem badanie lekarskie i do celi. Była już 4 nad ranem. Wcześniej musiał oddać wszystkie swoje rzeczy i rozebrać się do bielizny. Po trzech godzinach snu obudzono go, zaprowadzono do łazienki i pozwolono zapalić. Kilka godzin później, po orzeczeniu kary, opuścił areszt.

Ta historia byłaby jedną z wielu podobnych w naszym kraju, gdyby nie to, że opisanym tu przestępcą jest Bert van der Linden, holenderski dziennikarz, który przyjechał do Krakowa z holenderską reprezentacją. Dlatego o tym, że za jazdę na rowerze po trzech piwach Holender został zakuty w kajdanki i trafił do celi, w Holandii jest dziś bardzo głośno, głośniej niż u nas.

Do tej absurdalnej sytuacji doprowadził absurdalny zapis w polskim prawie, zgodnie z którym powyżej 0,5 promila jazda na rowerze jest w naszym kraju przestępstwem, zagrożonym karą do roku więzienia. W przypadku rzeczonego Holendra skończyło się na 2 tysiącach złotych grzywny i dwuletnim zakazie jazdy na rowerze w Polsce. Ale upokorzenie i noc w celi zapamiętał na tyle, że, choć Krakowem był zachwycony, pewnie w najbliższym czasie tu nie wróci.

Temat nie jest nowy. Na moim blogu pojawił się w marcu, a jeszcze w grudniu napisałem w tej sprawie interpelację do ministra sprawiedliwości. Niestety, bez efektów. Niespełna miesiąc temu pod obrady sejmu trafił projekt Ruchu Palikota, którego istotą jest depenalizacja jazdy na rowerze pod wpływem alkoholu. Sejm po I czytaniu skierował ustawę do pracy w komisjach. Zobaczymy, jakie będą jej dalsze losy. Może to wydarzenie da wreszcie komuś do myślenia…
Old June 19th, 2012, 01:07 PM   #533
Intruz
Registered User

Intruz's Avatar

Likes (Received): 0

Sam sobie winien...nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania...
Intruz está en línea ahora  
Old June 19th, 2012, 02:51 PM   #534
Qaromi
Registered User

Qaromi's Avatar

Likes (Received): 70

Jednakże to prawo jest chore. Jak można za jechanie rowerem po jednym piwku wsadzać kogoś co celi?! Nienormalne to jest.
Old June 19th, 2012, 03:54 PM   #535
k%
Polska jest cool!

k%'s Avatar

Likes (Received): 405

Quote:
Originally Posted by Intruz
Sam sobie winien...nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania...
Polskie prawo jest tak absurdalne i tak bardzo przeciwko obywatelom, ze nie nalezy go przestrzegac w ogole.

Natychmiast nalezy zlikwidowac "przestepstwo" jazdy na rowerze pod wplywem czy absolutnie ponizajace izby wytrzezwien, ktore nawet w Rosji juz zlikwidowano bo tworzyly tylko patologiczne sytuacje.
k% no está en línea  
Old June 19th, 2012, 04:05 PM   #536
G.K.
Registered User

Likes (Received): 15

No bez przesady po jednym piwie nie masz 0,6 promila. Zresztą musiał jechać zygzakiem, że go policja zatrzymała. Ja tam nie widzę problemu z izbami wytrzeźwień, lepsze one niż areszt. Jeśli się nie awanturujesz, nie śpisz na chodniku lub jezdni Izba ci nie grozi.
G.K. está en línea ahora  
Old June 19th, 2012, 04:27 PM   #537
BIMBER82
Registered User

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by k% View Post

Natychmiast nalezy zlikwidowac "przestepstwo" jazdy na rowerze pod wplywem czy absolutnie ponizajace izby wytrzezwien, ktore nawet w Rosji juz zlikwidowano bo tworzyly tylko patologiczne sytuacje.
I zlikwidować zakaz picia alkoholu w miejscach publicznych bo to jakaś utopia jest, że niby ma to zapobiegać promocji picia, a Ferdek Kiepski wali gorzałę na oczach milionów ludzi...
BIMBER82 no está en línea  
Old June 19th, 2012, 04:37 PM   #538
Jakub Wedrowycz
Registered User

Likes (Received): 44

Quote:
Originally Posted by G.K. View Post
Zresztą musiał jechać zygzakiem, że go policja zatrzymała.
Tak samo jak wszyscy roweryści kiedyś na kładce Bernatka, gdzie policja ustawiła się przy zjeździe i sprawdzała każego alkomatem...
Jakub Wedrowycz no está en línea  
Old June 19th, 2012, 04:41 PM   #539
Hoff
Kelly's Hero

Hoff's Avatar

Likes (Received): 9

Quote:
Originally Posted by k% View Post
Polskie prawo jest tak absurdalne i tak bardzo przeciwko obywatelom, ze nie nalezy go przestrzegac w ogole.
Art. 148 KK też?
Hoff no está en línea  
Old June 19th, 2012, 04:53 PM   #540
markus1234

markus1234's Avatar

https://twitter.com/#!/Johnheitinga

Tak szybko to idzie...wczoraj Krk dziś Ibiza...
markus1234 no está en línea  

Closed Thread

Tags
kraków

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules