daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Zagranica

Reply

Thread Tools Display Modes
Old March 5th, 2012, 06:36 PM   #81
giddings
Registered User

Likes (Received): 0

No to nowa stronka - czekamy.

Sponsored Links

Old March 5th, 2012, 11:34 PM   #82
pickling
Registered User

Już czas?
Wczoraj znowu udałem się do Los Alamos. Wyjechałem późnym popołudniem, licząc na dobre światło po drodze, ale byłem trochę za wcześnie. Dni się robią coraz dłuższe.
Mesa de Guadelupe, na końcu mojej "ulicy":

Osiem mil dalej, na północ, bar w Jemez Springs. Pełen kołbojów, Indianów, nauczycieli z pobliskiej szkoły, i temu podobnuch alkoholików. Żadko tam bywam:

Trochę wyżej, resztki śniegu na Battleship Rock:

Imponuje mi jak te drzewa (Ponderosa Pine), potrafią rosnąć ze samej skały:

Im wyżej, tym więcej śniegu, Wjeżdżamy do krateru (Caldera, Valle Grande):

Odśnieżona droga wije się do Visitor Center. Tam się płaci za wjazd do tego rejonu, na narty, przyjemność mordowania zwierząt i tego rodzaju atrakcje (To jest National Preserve, więc wszystko jest płatne):

Ale śniegu jest coraz mniej. Już widać zaczyna się spływ, mała rzeczka:

Teraz znowu zjazd, tym razem ostro w dół, do Los Alamos.
Na horyzoncie góry Sangre de Cristo (Krew Chrystusa!). Parę lat temu ciężarówka straciła hamulce akurat w tym raczej niewygodnym momencie i wjechała w inną, która była przed nią i obie spadły w otchłań, która się tam otwiera. Cudem, kierowcy przeżyli:

A w mieście, w parku, Dr Strangelove odpoczywa po ciężkim dniu w Laboratorium:

Całkiem wzruszająca scena:

pickling no está en línea   Reply With Quote
Old March 7th, 2012, 06:12 PM   #83
pickling
Registered User

Wczoraj czekałem cierpliwie na powrót samochodu od mechanika, więc pochodziłem sobie po Albuquerque z aparatem. Zrobiłem sporo zdjęć architektury samego centrum, lokacji jak na razie nie dokumentowanych, ale również zdjęć ludzi, street-photo. Niektóre z tych ostatnich najpierw, potem będę mieszał.

Sporo takich skrzywdzonych, samotnych:

Ale są sceny raźniejsze:

i takie mniej zrozumiamiałe:

codzienne:

sportowe:

dwukołowe:

cyklistów jest coraz więcej wszędzie:

wszędzie!:

ku przarażeniu niektórych pieszych:

no, i oczywiście, nadchodzi wiosna, sceny młości:

Old March 9th, 2012, 07:04 PM   #84
pickling
Registered User

Teraz seria zdjęć z centrum Albuquerque. Miasto ma kilka centrów. Jest Downtown, Uptown, Old Town, i mniejsze centra. Sam Downtown dzieli się na dwie wyraźne części, nowszą i starszą. Tu są zdjęcia z nowszej części usytuowanej naokoło "Plaza", rejon biurowo administracyjny, często bezludny, szczególnie w godzinach poza biurowych. Były plany zagęścić okolice mieszkaniówką, ale kryzys wszystko spowolnił...może jeszcze kiedyś...:

\

Najwyższy budynek w mieście:

Więcej z Downtown następnym razem.
Old March 12th, 2012, 10:23 PM   #85
pickling
Registered User

Taki misz-masz zdjęć ze starszej części Downtown’u. Na początek przejście z nowszgo do starszego rejonu:

Tu kręcą się różnego rodzaju typki:

Bok teatru Kimo:

Central Avenue i okolice:

Old March 29th, 2012, 04:49 PM   #86
pickling
Registered User

Jeszcze raz pustynna droga:

Jedziemy w poszukiwaniu starodawnych ruin cywilizacji Chaco. Nie jestem kompletnie przekonany, czy to kogokolwiek interesuje, nie miałem komentarzy na poprzednie posty z tą tematyką, ale żyjąc na terenie gdzie te pozastałości dalej istnieją, mam fascynację z tym obszarem zainteresowania. Normalnie USA nie kojarzy się ze starożytnością, a tubylcy są raczej widziani jako potomcy dzikusów, ale kiedy Europejczycy pierwszy raz pojawili się na tym terenie spotkali narody żyjące w miastach (które pogardliwie nazwali Pueblo), budowane z kamienia i cegły adobe. Traktowali tubylców okropnie, starając się zniszczyć ich kulturę, co doprowadziło do wielkiego powstania (The Pueblo Revolt), jedyna zwycięska wojna Indianów przeciwko Europejczykom na terenie USA. Po kilkunastu latach Hiszpanie wrócili, ale już na nieco innych warunkach, i żyli częściowo w zgodzie z pozałościami narodów Pueblo i Hopi.
Zaniedbane ruiny ponad tysiącletnich miast dalej stoją na bezludziach.

Teren robi się płaski. Na horyzoncie pojawia sie sylwetka centrum ceremonialnego:

Bliżej:

To były wielopiętrowe budynki, które, mimo zaniedbania, na tyle wytrzymały próbę czasu:

Jedziemy do następnego. Boczna droga zamknięta:

Brama do drogi prowadzającej do zabytku. Nie bardzo zachęcająco (ani nawet gramatycznie: "trzymaj bramę blisko"?):

Z daleka (znowu na horyzoncie) widać kamienną strukturę:

Kiedyś wyglądało tak. Stało na skrzyżowaniu dróg, odnogi prowadziły do wiosek i miasteczek, główna droga prowadziła do największgo centrum w Chaco Canyon kiladziesiąt kilometrów na północ:

Teraz pozostało tyle:

Resztki czteropiętrowej struktury:

Powyżej, daleko, pośrodku na lewej stronie, widać niewyraźnie dwa (dzikie?) konie.
Interesowały się nami i powoli zbliżały kiedy jedliśmy picknic lunch na ruinach:

ciąg dalszy z tej serii następnym razem
Old April 2nd, 2012, 03:58 AM   #87
pickling
Registered User

Nie będę już do końca i na zawsze zanudzał archeologią ale dodam jeszcze kilka ostatnich zdjęć z tej serii.
Pod ruinami, na ziemi, leżą takie cuda. Coś oni strasznie często rozbijali garnki, ale ziemia jest usłana takimi fragmentami, leżą już tam dosłownie często ponad tysiąc lat:

Była tam taka tabliczka:

Wracamy w kierunku autostraday I40. Po drodze rozpędzony Indianin:

Przy wjeździe na drogę taki widok, więc wiemy, że będzie można znaleźć coś zjeść:

W restauracji (prawdziwy, oryginalny "diner":

Last edited by pickling; April 2nd, 2012 at 04:04 AM.
Old April 7th, 2012, 05:19 PM   #88
giddings
Registered User

Quote:
Originally Posted by pickling View Post
Nie będę już do końca i na zawsze zanudzał archeologią
Zanudzaj, przedostatnie foto no comment, dinner + truck stop = steak i tutaj A-1 albo 57 i ciekawostka w polskich sklepach nieznane, tak samo jak nie można w barze poprosić - please make me fourteen.
Old April 7th, 2012, 05:28 PM   #89
Rycho19
Registered User

Likes (Received): 10

Przyłączam sie do prośby o więcej archeologii
Rycho19 no está en línea   Reply With Quote
Old May 22nd, 2012, 04:28 PM   #90
pickling
Registered User

Zaniedbałem swoje wątki Aparat mam w naprawie, spodziewam się że wróci lada dzień...będę dalej pstrykał, nawet ruiny
W międzyczasie, takie wydażenie na naszej stronie planety, raz na dwadzieścia sześć tysięcy lat, zaćmienie obrączkowe (zdjęcie mojego kolegi z mojego podwórka):

Old June 30th, 2012, 01:10 AM   #91
pickling
Registered User

Wracam do starego wątku, ale widzę że nawet tu plaga z Photobucket zniszczyła część strony. Przechodzę na Imageshack.
Niedawno wróciłem do NM z podróży po południu Stanów. Aparat mam ponownie w naprawie, nie będę zanudzał szczegółami, ale to jest poważny kryzys w moim życiu. Nikon zwraca mi pieniądze, więc kupię sobie nowy.
Więc jechaliśmy, i jechaliśmy przez zachodni Texas w kierunku Nowego Meksyku. Jest jeszcze trochę zielono, są nawet drzewa, małe, ale jeszcze nie karłowate jak w bardziej suchych terenach dalej na Zachód. Płasko jednak już jest. Na horyzoncie widać pierwsze góry stołowe (mesa):

Zbliżamy się do Nowego Meksyku. Robi się coraz bardziej pusto i pustynnie. Ale drogi są jako-tako OK. Są nawet pociągi. Nie martw się giddings. Konkurencja jest na razie słaba, zawsze możesz wrócić do swojego trucking lifestyle:

Zblżamy się do małego miasteczka. Tu już udają, że jesteśmy w Nowym Meksyku, akcenty hiszpańskie, ale nikt nie zauważył, że po hiszpańsku Anna pisze się przez jedno n: Ana.

Miasto jest prawie opuszczone, ale widać, że cenią swoje średniowieczne antyki:

Buzines jednak wrze:

Stary opuszczony dworzec. Pociągi pasażarrskie już tą trasą nie jeżdżą, robi się bezludzie:

Pozastałości z epoki rolniczej:

Dojeżdżamy do Nowego Meksyku. Zmienia się kolor ziemi, roślinność, robi sie jeszcze bardziej płasko. W dali widać samotny ranch:

Ale widać, że jesteśmy otwarci do buzinesu, jeszcze więcej niż nasi sąsiedzi w Teksasie. Centrum handlowe:

Miło jest wrócić do swoich stron!
Old June 30th, 2012, 01:33 AM   #92
krystiand
Registered User

krystiand's Avatar

Likes (Received): 219

Tylko z Imageshackiem też trzeba uważać - maksymalnie 500 zdjęć na jedno konto. Od pół roku straszą, że będą usuwać zdjęcia powyżej tej liczby, chyba że chcesz wykupić konto pro
krystiand no está en línea   Reply With Quote
Old July 2nd, 2012, 12:13 PM   #93
giddings
Registered User

Ten pociąg to dzwiga duże (domestic) kontenery 53 stopy i tylko w stanach reszta kontenerów to rozmiary 20,40,48 stóp (overseas). Kolej nie rozłoży ciężarowek gdyż to one muszą rozwieżc te pudła dalej a są też takie jaja że kontener przejechał 2000 mil a pózniej jeszcze 500 w powrotną stronę na ciężarówce.
Jeżeli się nie mylę to do domu wracałeś przez Amarillo TX. Jak smakuje Big Texan 72 oz. steak.
Old August 6th, 2012, 11:36 PM   #94
pickling
Registered User

Quote:
Originally Posted by giddings View Post
Zanudzaj
I Rycho19 równierz żądny więcej archeologii, więc nie mogę się już dalej powstrzymać. Spędziłem ostatnio trochę czasu na południu Nowego Meksyku, w Las Cruces. W drodze powrotnej postanowiliśmy przejechać przez góry Gila, gdzie lokalizują niektóre z największych pustkowii w północnej Ameryce. Pustkowie (wilderness) jest oficjalną desygnacją terenu tu w USA. Tam nie ma dróg, ani temu podobnych ludzkich aktywności. Pierwszy oficjalny amerykanski Wilderness był tu w Gila Mountains (Aldo Leopold Wilderness).
Daleko, w głębi gór, są ruiny starych cywilizacji indianskich (Mogollon, przed rokiem 1300).
Pierwej ruiny. Potem postaram się wrzucić trochę zdjęć z okolicy.
Zdjęcia robione bardzo słabym aparatem, gorszy od popularnych toasterów teraz modnych dla spontanicznych fotorelacji na forum. Więc, przepraszam za jakość.

Ładnie zadbany szlak prowadzi do skał nad doliną

Już widać jaskinie, w których ci ludzie budowali swoją wioskę:

Bliżej:

Old August 6th, 2012, 11:42 PM   #95
pickling
Registered User

Okropnie długa robi się ta strona. Jeżeli ktoś ma jakieś dowcipne uwagi, to pomoże mi przejść na następną.
Old August 7th, 2012, 05:31 PM   #96
pickling
Registered User

Ale widoki mieli...:

Było na co patrzeć:

Old August 7th, 2012, 06:10 PM   #97
pickling
Registered User

Quote:
Originally Posted by giddings View Post
Ten pociąg to dzwiga duże (domestic) kontenery 53 stopy i tylko w stanach reszta kontenerów to rozmiary 20,40,48 stóp (overseas). Kolej nie rozłoży ciężarowek gdyż to one muszą rozwieżc te pudła dalej a są też takie jaja że kontener przejechał 2000 mil a pózniej jeszcze 500 w powrotną stronę na ciężarówce.
Jeżeli się nie mylę to do domu wracałeś przez Amarillo TX. Jak smakuje Big Texan 72 oz. steak.
Ciekawe z tymi kontenerami.
72 oz to całkiem poważny fragment krowy. Ja jestem taki New Age PC guy, organic tofu only, please; martwych zwieżątek, szczególnie takich milutkich jak krówki nie spożywam.
Tym razem byłem blisko Amarillo, ale na mniejszej drodze na południe od I-40, którą złapałem dopiero koło Tucumcari.
Old August 11th, 2012, 04:09 AM   #98
pickling
Registered User

Okrótni jesteście, nikt nie pomaga przejść na następną stronę, więc sam jestem zmuszony nabijać postów

Last edited by pickling; August 11th, 2012 at 04:16 AM.
Old August 11th, 2012, 04:15 AM   #99
pickling
Registered User

Dosyć tej starożytności; wracamy do do dwudziestego pierwszego wieku w uroczym miasteczku Hatch, New Mexico:

Old August 12th, 2012, 01:35 PM   #100
_Kaczy
Mordercza kaczuszka....

_Kaczy's Avatar

Likes (Received): 27

Dobra, dajemy nową stronę
_Kaczy no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
stany zjednoczone, usa

Thread Tools