|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#4801 |
|
Registered User
Likes (Received): 61
|
A hlavne by trebalo cim skor rozviazat zmluvu s Wagon Slovakia.
|
|
|
|
|
|
#4802 |
|
Registered User
Likes (Received): 5
|
s tym wagonom mas total recht...znami isli nedavno z Prahy a co sa urovne a standardu obsluhy vo vagonoch tejto spolocnosti tyka = total zaostala katastrofa
|
|
|
#4803 | |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
v navrhu GVD (trat 160) je pri polane odkaz na poznamku 2.1 "Zvolen os. st. - Prešov 2. trieda" ale pri trati 188 sa nic nespomina.
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#4804 | |
|
Moderator
Likes (Received): 96
|
Quote:
Železnice u nás fungujú ako paródia. Aj skoro 100 rokov od rozpadu Uhorska sme neboli schopní naše trate presmerovať z Budapešti na BA. Týmto trpí NR, týmto trpí PO a takisto aj juh stredného Slovenska. V niektorých prípadoch by riešenie vyžadovalo aj zásahy do infraštruktúry, no inak by stačilo len trochu logicky premýšľať pri trasovaní vlakov a plánovaní prípojov.
|
|
|
|
|
|
|
#4805 |
|
Registered User
|
BA-NR je trosku dalej - 98 km, PO-KE 33 km co je blizsie ako BA-TT 46 km. a tam (BA-TT) uz nejake R/Zr/IC jazdia, ci nie ?
presmerovať trate ? vsak trat 160 za R-U ani nexistovala a inac neviem co ma to presmerovanie trate znamenat v pripade NR a PO ? |
|
|
|
|
|
#4806 | |
|
Registered User
Likes (Received): 126
|
Quote:
No na druhej strane tu robíme koridory tempom storočia pary a elektrinu sme naťahali až do Bystrice nad Zvolenom. Takže za tých 20 rokov žiadna sláva.
|
|
|
|
|
|
|
#4807 |
|
Registered User
Likes (Received): 61
|
V pripade NR je podla mna jedine riesenie vybudovanie novej zeleznicnej trate medzi Nitrou a Trnovcom nad Vahom (cca 20 km), kde sa nova draha napoji na trat c. 130 z Bratislavy do Sturova.
|
|
|
|
|
|
#4808 | |
|
Moderator
|
Quote:
Len neviem, prečo hovoríš o TT. To ako keby som povedal, že KE majú dobré rýchle spojenie so SNV alebo PP, tak je potom vlastne všetko fajn.Jednoducho je problém, že PO nemá priame spojenie s BA a adekvátne spojenie s KE a tiež je problém, že NR nemá žiadne priame ani adekvátne spojenie s BA (ale v podstate aj so zvyškom Slovenska). Čo sa týka smerovania tratí, tak v prípade NR je problém v tom, že trať ňou prechádza severo-južným smerom a z toho vyplývajú zlé napojenie na BA a to, že ju obchádza južný ťah. V PO by samozrejme ideálnym riešením bola preložka Margecany - PO, to ale asi očakávať nemôžme. Tak by to chcelo aspoň priame vlaky PO - ZV a poriadne prípoje na vlaky do BA v Kysaku. Čiže v tomto prípade by sa to malo kompenzovať skôr grafikonom než infraštruktúrou. Priamy nočák do BA by mal byť samozrejmosťou. |
|
|
|
|
|
|
#4809 | |
|
Moderator
|
Quote:
To, že sa neriešilo priame napojenie PO na BA kvôli vysokým nákladom a možnosti prestupu v Kysaku, v podstate chápem. Ale to, že sa málo robilo s južným ťahom, to je chyba. Teda aby som nekrivdil, s južným ťahom sa urobila jedna podstatná vec - vôbec nejaký južný ťah sa vytvoril postavením spojky RV - Turňa nad Bodvou a spojky v Lenártovciach. To ale viac-menej (ešte ma napadá spojka vo Fiľakove) všetko, čo sa týka významnejších preložiek. Tiež sa čiastočne zdvojkoľajnil a v 90-tych rokoch čiastočne elektrifikoval. To je ale málo, vynechala sa z neho Nitra a to je hlavný problém. Za tých 20 rokov, čo existuje SR, sme sa zmohli akurát elektrifikovať to od ZH do ZV. Last edited by Qwert; July 11th, 2012 at 02:57 PM. |
|
|
|
|
|
|
#4810 | ||
|
Registered User
|
Quote:
Quote:
|
||
|
|
|
|
|
#4811 | |
|
Moderator
|
Quote:
EC na trati 130 by ma fakt nikdy nenapadlo presmerovať cez NR. So súčasnou infraštruktúrou železnice nemajú šancu ponúknuť medzi BA a NR produkt, ktorý by bol zaujímavý pre cestujúcich, netreba zabúdať na diaľnice a autobusy. Trať do NR sa musí elektrifikovať a musí tam byť hodinový takt Zr (v špičke aj polhodinový). Spojenie KE - PO takisto - hodinový takt Zr (eventuálne s využitím predĺžených rýchlikov od ZV). Samozrejme netreba zabudnúť na prípoje. Veď to zase nie je žiadna veda, stačí nakresliť taktový grafikon a dosiahnuť konkurencieschopnú jazdnú dobu (vyhnúť sa preprahom, dlhým čakaniam vo výhybniach na jednokoľajných úsekoch a zaviesť čo najmenej zastávok). |
|
|
|
|
|
|
#4812 |
|
Registered User
Likes (Received): 43
|
Osobne si skor myslim, ze pokial ide o NR tak by to chcelo riesit v ramci uplne noveho juzneho koridoru Bratislava - Banska Bystrica, ktory by respektoval dnesny dopyt a nevlacil ludi kade-tade cez Šurany a iné bezvýznamné mestá... pekne BA-SC-Nitra-Žiar-Zvolen(?)-Bystrica... lenze u nas radsej postavili R1ku.
|
|
|
|
|
|
#4813 | |
|
Moderator
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#4814 |
|
Registered User
|
Ja nevravim, ze R1ka je principialne zla. Akurat si myslim, ze ked uz vsetci tak deklaruju podporu zeleznice tak by mohli stavat aj tie a nie len dialnice.
|
|
|
|
|
|
#4815 | |
|
Registered User
|
o novych tratiach kvoli osobnej doprave mozete snivat. a mozeme si to aj spocitat. trat BA-trnovec je 66 km a cesta II. triedy cez cabaj-capor do centra NR ma 21 km. to je 87 km kym trat do NR cez TT ma 98 km. postavit novu trat kvoli 11 km by bolo nepriechodne v R-U aj CS. u nas sa dokazala trasovat D3 kvoli par km cez skalite takze my toho schopni sme. esteze nam to nikto nezaplati.
Quote:
zrusenim 8-9 zastavok by si ziskal 20 min. cize cas by bol identicky s turancarom kt. ale nestoji vobec nikde.
|
|
|
|
|
|
|
#4816 |
|
Registered User
Likes (Received): 3
|
|
|
|
|
|
|
#4817 | |
|
space hamster
Likes (Received): 45
|
![]() Quote:
Plus, ďalšie perly... "ľudia uprednostňujú autá", dobre, to je ok, ale prečo: lebo "chyba je v ľuďoch". Nie v ich politike, ale v ľuďoch. A tá logika... Máme poloprázdne vlaky? Dobre, zvýšime cenu, budeme mať vlaky zo 75% prázdne, ale nebudeme v strate! Nie, aby sme ceny znížili a zaplnili ich komplet. ![]() Tak keď chcem, aby som nebol v strate, tak optimalizujem politiku, nie ako u nás, kde prvá trieda sa od druhej líši iba odlišným poťahom sedadiel, prípadne priestorom na nohy o 2cm2 vačším. Proste by mali rozdeliť vagóny na skupiny - rodinné, kde by boli aj lístky pre 3+ miest so zľavou, študentské, ktoré by chodili najmä v PIA/NE a business, pretože tým je jedno, koľko zaplatia za cestu, proste pohodlné vagóny so sedadlami pre jedného až dvoch a stolíkom na kávičku, notbučik a 5* službami a "obyčajné", pre ľudí, ktorí cestujú za prácou/zábavou/turistikou(predsa nebudú sedieť vo vagóne s/hlučnými/ deťmi). Stačí sa pozrieť na taký Railjet, ktorý aj takto rozdelené služby má. Last edited by Ondro; July 12th, 2012 at 05:47 PM. |
|
|
|
|
|
|
#4818 | |
|
Registered User
|
Quote:
A prepac, ale autobus na dlhej trase ako BA-KE je komfortom niekolkonasobne horsi ako vlak. A moze mat akekolvek sluzby. |
|
|
|
|
|
|
#4819 | ||
|
Moderator
|
Quote:
Samozrejme istým spôsobom sa to modifikovalo. Postavili sa niektoré významné trate, ktoré zabezpečili, aby na Slovensku vôbec fungovala železničná sieť. Najvýznamnejšie boli Červená Skala - Mníšek nad Hnilcom, Rožňava - Turňa nad Bodvou, Lužianky - Zlaté Moravce. Okrem toho sa urobili aj nejaké menšie spojky napr. v Lenártoviach a Zbehoch. Dá sa povedať, že optimalizácia železničnej siete pre potreby Slovenska sa rozbehla, ale už sa v nej nepokračuje. Tieto menované trate majú totiž skôr vnútroštátny význam. Postavila sa napríklad aj trať Nové Mesto nad Váhom - Veselí nad Moravou, ktorá zase mala spojiť SR a ČR. Ešte by som pripomenul, že veľa z týchto tratí sa stavalo v časoch hospodárskej krízy v 30-tych rokoch. Je veľká škoda, že sa napríklad namiesto trate Lužianky - Zlaté Moravce nepostavila radšej trať Horné Krškany - Hronský Beňadyk. Nevidím ale dôvod, prečo to nepostaviť teraz. Teda okrem detailov ako rozkradnutá štátna kasa a absencia akejkoľvek zmysluplnej koncepcie dopravy. Trochu som sa asi rozpísal. ![]() Quote:
|
||
|
|
|
|
|
#4820 | |
|
space hamster
Likes (Received): 45
|
Quote:
Resp. cestoval som starou Karosou z Kremnice do ZA, mala snáď 40 rokov, počas ktorých ale ten autobus nevidel ruku mechanika, "kasu" alá drevený šuflík, mal vodič len tak položený na prednom skle, kde to lietalo hore-dolu a pri každom hrbe mu vyskočila rýchlosť, pričom vodič so svojským "k.rva" ju tam hodil späť. Bola to švanda aj keď to pravdepodobne bolo extrémne nebezpečné, to bol zážitok. Ale nebola v ňom ani zima ani príliš teplo, keď mám hovoriť o komforte, bol z troch štvrtín prázdny(akoby aj nie ), sedel som hneď za vodičom a bolo mi dobre .Dobre, SA nebol dobrý príklad, uznávam, ale ich ceny sú lacnejšie než vlakové či už idem z KE do BA alebo z KE do Prahy či kamkoľvek. Last edited by Ondro; July 13th, 2012 at 01:25 AM. |
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|