daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Bulgaria > Urban Bulgaria > Infrastructure

Infrastructure Инфраструктура

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 3 votes, 5.00 average. Display Modes
Old July 14th, 2012, 02:33 PM   #8881
PhirgataZFs1694
Registered User

PhirgataZFs1694's Avatar

Likes (Received): 311

Преди време бях обвинен, че си измислям за набичието на разлики между скоростните пътища и автомагистралите "освен дребната липса на аварийна лента за спиране". Беше ми обяснено, че никъде не го пишело това и лените за движение, разделителните ивици щели да бъдат същите като на АМ. Тогава нямах време да намеря източници но сега се поправям:
1) Приоритети за изграждане на пътната инфраструктура на Република България до 2020 година за пътищата с общоевропейско и национално значение

Тук се вижда, че лентите за движение са по 3.50. Разделителната ивица и водещите ивици са по 2м и 0.25м

2) Още един източник
PhirgataZFs1694 está en línea ahora   Reply With Quote

Sponsored Links

Old July 14th, 2012, 04:24 PM   #8882
Shoumenec
Registered User

Likes (Received): 568

Quote:
Originally Posted by PhirgataZFs1694 View Post
Преди време бях обвинен, че си измислям за набичието на разлики между скоростните пътища и автомагистралите "освен дребната липса на аварийна лента за спиране". Беше ми обяснено, че никъде не го пишело това и лените за движение, разделителните ивици щели да бъдат същите като на АМ. Тогава нямах време да намеря източници но сега се поправям:
1) Приоритети за изграждане на пътната инфраструктура на Република България до 2020 година за пътищата с общоевропейско и национално значение

Тук се вижда, че лентите за движение са по 3.50. Разделителната ивица и водещите ивици са по 2м и 0.25м

2) Още един източник
Благодарност за източниците.
Прави ми изключително неприятно впечатление, че в "приоритетите" е записано, че по изключение скоростните пътища могат да бъдат в габарит Г 10,50. Ами че това си е чист ІІ-рокласен път.
По тази логика правим кръгови движения на всички кръстовища и обявяваме 25 % от пътната мрежа в страната за скоростни пътища.
Как не е дошло на ума на някой чиновник да запише, че и автомагистралите по изключение могат да бъдат в габарит Г 20 и автоматично ще отпадне дилемата АМ Хемус и АМ Черно море - магистрала или скоростен път.
Shoumenec no está en línea   Reply With Quote
Old July 14th, 2012, 04:57 PM   #8883
cyberdude
Registered User

Likes (Received): 85

Quote:

2) Още един източник
E, ти направо откри топлата вода...Само не знам дали си обърнал внимание на предходния ред, който казва каква МОЖЕ да е ширината на лентите за движение на една АВТОМАГИСТРАЛА. Ако не си видял - погледни, да не би случайно да пише 3.50 м. Що се отнася до разделителните ивици - не ме интересува много колко са широки, все пак не карам по тях. Крайния извод пак е същия - разликата между АВТОМАГИСТРАЛА с лента от 3.50 и СКОРОСТЕН ПЪТ с лента 3.50 е само в аварийната лента (и в разделителните и ограничителни линии, ако това ти е толкова важно).

Иначе за полускоростните пътища не виждам какво се изненадвате - винаги е било ясно казано, че пътя Велико Търново-Габрово-Шипка-Казанлък ще е полускоростен с по една лента в посока. Същото е и за Хасково-Маказа. Едва с катарския проект и отпадането на трасето през Шипка се говори за истински скоростен път през Хаинбоаз.
cyberdude no está en línea   Reply With Quote
Old July 14th, 2012, 05:25 PM   #8884
satanism
Registered User

satanism's Avatar

Likes (Received): 138

Quote:
Originally Posted by ink20 View Post
Ако ги изпращат пак добре,но ако не ги изпращат значи просто камерите са за български граждани, а чуждестранните могат да си развяват коня пред камерите. Това си е чиста дискриминация и пропуснати пари в хазната.
Като знам Българските граждани колко глоби са отървали(Вкл и аз 1-2), да си траем предлагам аз
satanism está en línea ahora   Reply With Quote
Old July 14th, 2012, 09:28 PM   #8885
Shoumenec
Registered User

Likes (Received): 568

cyberdyde: "Иначе за полускоростните пътища не виждам какво се изненадвате - винаги е било ясно казано, че пътя Велико Търново-Габрово-Шипка-Казанлък ще е полускоростен с по една лента в посока. Същото е и за Хасково-Маказа. Едва с катарския проект и отпадането на трасето през Шипка се говори за истински скоростен път през Хаинбоаз."

Какво е пък това полускоростен път? Нещо като полувисше образование - навремето имаше такова. Един мой преподавател казваше половинчатата работа не е работа.
Пак повтарям и в момента пътя В. Търново - Шипка - Казанлък и куп други по критериите на "приоритетите" са си "скоростни пътища". Ако по този начин ще се заблуждаваме, че вършим нещо е безсмислено. Намирисва ми на едни отминали времена, когато се пишеха планове и после се правеха всевъзможни гимнастики за да се отчете, че се изпълняват.
По отношение на разликите в параметрите между автомагистрала и скоростен път не трябва да се гледат само габаритите на лентите, аварийните ленти и разделителната ивица. Не по-маловажни, а при хълмист и планински терен са по-важни максимално допустимите наклони на надлъжния профил, минимално допустимите хоризонтални и вертикални криви и още куп детайли при съоръженията примерно.
Интересно ми е при скоростен път с габарит Г-20 дали горните показатели при едно задание за проектиране ще бъдат в допустимите граници за автомагистрала с габарит А-29, каквито са преобладаващо нашите автомагистрали.
Shoumenec no está en línea   Reply With Quote
Old July 15th, 2012, 01:53 PM   #8886
PhirgataZFs1694
Registered User

PhirgataZFs1694's Avatar

Likes (Received): 311

Quote:
Originally Posted by cyberdude View Post
E, ти направо откри топлата вода...Само не знам дали си обърнал внимание на предходния ред, който казва каква МОЖЕ да е ширината на лентите за движение на една АВТОМАГИСТРАЛА. Ако не си видял - погледни, да не би случайно да пише 3.50 м. Що се отнася до разделителните ивици - не ме интересува много колко са широки, все пак не карам по тях. Крайния извод пак е същия - разликата между АВТОМАГИСТРАЛА с лента от 3.50 и СКОРОСТЕН ПЪТ с лента 3.50 е само в аварийната лента (и в разделителните и ограничителни линии, ако това ти е толкова важно).
Айде сега ти да погледнеш на предходната страница и да видиш дали магистралите, по които си карал са били с ленти по 3.5м, че да няма никаква разлика
PhirgataZFs1694 está en línea ahora   Reply With Quote
Old July 15th, 2012, 05:08 PM   #8887
cyberdude
Registered User

Likes (Received): 85

Quote:
Айде сега ти да погледнеш на предходната страница и да видиш дали магистралите, по които си карал са били с ленти по 3.5м, че да няма никаква разлика
Май нещо не ме разбра. Аз не съм твърдял, че досегашните магистрали са по 3.5 м., а че вече има и действащ стандарт в България, който позволява да има магистрали със ленти по 3.50 м. Между другото, магистрали с ленти по 3.50 има в много държави в Европа. Да, съгласен съм, 3.75 е по-добре от 3.50, така както 4 м. е по-добре от 3.75м., но пък сигурно си има и недостатъци, щом не всички държави правят магистрали само по 3.75 или 4м. Та така - нищо не пречи на сегашното или следващото правителство да реши, че ще строи магистралите с ленти по 3.5 м. и това няма да е нито незаконно, нито в противоречие с европейската практика. Тогава разликата със скоростния път ще си е само аварийната лента.
cyberdude no está en línea   Reply With Quote
Old July 15th, 2012, 07:02 PM   #8888
HighwayFan
1Естакада2Детелина3Кр ъгов

HighwayFan's Avatar

Likes (Received): 67

Само като си помисля, че новите 2 лота на АМ Тракия представляват около 14 % прираст на магистралната мрежа в България (68/486) ме изпълва много приятно усещане.
HighwayFan no está en línea   Reply With Quote
Old July 15th, 2012, 09:43 PM   #8889
Astimar
Registered User

Likes (Received): 68

Quote:
Originally Posted by HighwayFan View Post
Само като си помисля, че новите 2 лота на АМ Тракия представляват около 14 % прираст на магистралната мрежа в България (68/486) ме изпълва много приятно усещане.
Щом Марица трябва да бъде завършена догодина, както и Тракия, за строящите се лотове по Струма не съм сигурен. Тогава трябва направо да си на седмото небе.
Astimar no está en línea   Reply With Quote
Old July 15th, 2012, 09:55 PM   #8890
fnm
•lurid and idiosyncratic•

fnm's Avatar

Likes (Received): 4

Ако няма много валежи през есента, Тракия може да стане готова и до Коледа, но може да я оставят и за изборите. Сметки без кръчмар колкото искаш.
fnm no está en línea   Reply With Quote
Old July 15th, 2012, 11:03 PM   #8891
satanism
Registered User

satanism's Avatar

Likes (Received): 138

Quote:
Originally Posted by cyberdude View Post
Май нещо не ме разбра. Аз не съм твърдял, че досегашните магистрали са по 3.5 м., а че вече има и действащ стандарт в България, който позволява да има магистрали със ленти по 3.50 м. Между другото, магистрали с ленти по 3.50 има в много държави в Европа. Да, съгласен съм, 3.75 е по-добре от 3.50, така както 4 м. е по-добре от 3.75м., но пък сигурно си има и недостатъци, щом не всички държави правят магистрали само по 3.75 или 4м. Та така - нищо не пречи на сегашното или следващото правителство да реши, че ще строи магистралите с ленти по 3.5 м. и това няма да е нито незаконно, нито в противоречие с европейската практика. Тогава разликата със скоростния път ще си е само аварийната лента.
Тези 25см, особено при скорост от 140км/ч си се усещат бая....
satanism está en línea ahora   Reply With Quote
Old July 16th, 2012, 12:40 AM   #8892
Chilio
Небостъргачевград

Chilio's Avatar

Likes (Received): 1170

Не се захващайте за широчината на лентите на СП спрямо конвертирането им в АМ. Когато се разширява пътното платно за да бъде добавена аварийната лента, много лесно ще се разширят лентите от 3.50 на 3.75 вдясно, в посока към новия асфалт
Chilio no está en línea   Reply With Quote
Old July 16th, 2012, 09:16 AM   #8893
tanashubav
Registered User

tanashubav's Avatar

Likes (Received): 723

Според мен 350см. е малко за път с позволена скорост 120км.ч. На практика у нас и в момента почти всички 2х2 отсечки са с тази ширина. Примерно Стара Загора до Казанлък и Сарафово -Бургас. На тея отсечки спокойно движение със 120км.ч. е немислимо. Докато на автомагистрала и 140 не се усещат. И имам предвид не заради завоите а дори и правите участъци. Ако си с по-читава кола как да е, но средния шофьор няма как да кара със 120 там. От тая гл.т. е по-добре лентите да са по 375см.
tanashubav no está en línea   Reply With Quote
Old July 16th, 2012, 09:48 AM   #8894
Chilio
Небостъргачевград

Chilio's Avatar

И все пак една съвременна лека кола е с широчина около 1,60-1,70 метра... Произволно избран пример - Ауди А4 2004 - широчина на следата 1522 мм, пълна широчина (заедно с огледалата) 1722 мм. Тоест хипотетично в лента 3,50 се събират две долепени едно до друго. За СП до 120 мисля, че не би трябвало да е проблем.
Ако говорим за автобуси и камиони, там е малко по-тесничко за тях, но пък и те би трябвало да се движат със значително по-ниска скорост. И отново няма или почти няма камион и автобус, които да са над три метра широки. Два произволни примера, които ми идва на ум да гугъл-на:
Mercedes Actross 3332AK/3336AK - Широчина на следата (външен контур без огледалата) 2490 мм (или близо с около метър по-тесен от лента 3,50)
Neoplan Skyliner C (един от най-големите автобуси) - широчина на следата по външните й краища - 2550 мм
Old July 16th, 2012, 09:53 AM   #8895
tanashubav
Registered User

tanashubav's Avatar

Likes (Received): 723

Там е работата, че ако един ТИР е 2,5м. като му сложиш и огледалата по 20 см. и излиза, че шофьора ще има по 30 см. от двете страни за да си стои в лентата. Това при скорост от 90км. и 25 тона товар никак не е много. Но няма какво да ви говоря. Всеки сам да си направи "изследване" дали е комфортно пътуване по подобно шосе с постоянна такава скорост. И има ли я тази неангажираност и спокойствие както на автомагистралата докато шофираш.
tanashubav no está en línea   Reply With Quote
Old July 16th, 2012, 09:58 AM   #8896
Chilio
Небостъргачевград

Chilio's Avatar

Е да, но когато изпреварваш тир с лека кола му минаваш доста по-ниско от огледалата, така че не ги смятам като стесняващи разстоянието между него и леката кола Вече когато два тира или тир и автобус се изпреварват става по-напечено, но нали затова техните категории книжки се водят "професионални", а тези за леките коли "любителски".
Old July 16th, 2012, 02:51 PM   #8897
poletar
Registered User

poletar's Avatar

Likes (Received): 272

Момчета, знам че не му е тук мястото, но да питам!
Знам, че ще помогнете!
Ще пътуваме до Словения(за мач на ЦСКА)
Идеята ми е какви такси трябва да платим за магистралите в Сърбия, Хърватска и Словения? Какво е състоянието на пътя?
И някакви подсказки за преминаването на Белград, че имам спомен за някакъв ремонт в района на града!
Хайде помагайте и благодаря предварително...
Old July 16th, 2012, 02:56 PM   #8898
DaveMF
Фен на магистрали

DaveMF's Avatar

Likes (Received): 43

Аз ще ти дам един Tip за Сърбия - от Калотина до Ниш, където започва магистралата, спазвайте абсолютно всички ограничения до километъра и не задминавайте по възможност никакви коли. Също така най-добре е по светло да се мине оттам. Иначе се започва от 50 Евра за оядените от подкупи в този район сръбски полицаи.

Иначе магистралата е страхотна, дупки няма, само има такси, ама така и не ги запомних колко са И през Белград много приятно се кара, всичко е ремонтирано.
Old July 16th, 2012, 03:41 PM   #8899
0673073
Registered User

0673073's Avatar

Likes (Received): 184

Във Словения се плаща много скъпа винетка - през 2008 когато минавах за последно едноседмична винетка струваше 35 евро!От трите страни най-приятна е Хърватия - хубави прави и нови магистрали от граница до граница и евтино преминаване през страната.И словенските магистрали нямат грешка но както казах там дерат кожата от гърба. Сърбия си е балканска работа - имат магистрали но са с качеството на стария участък на Тракия (освен ако не са ги оправили от последния път като минавах).Освен това таксуването в Сърбия е съмнително. На отиване през участъка от Ниш до Шид платихме 5 евро а на връщане по същия път 14 никой не можа да ми обясни защо и как е възможно...
0673073 no está en línea   Reply With Quote
Old July 16th, 2012, 07:54 PM   #8900
ИванТ
Регистриран потребител

ИванТ's Avatar

Likes (Received): 67

Quote:
Originally Posted by tanashubav View Post
Там е работата, че ако един ТИР е 2,5м. като му сложиш и огледалата по 20 см. и излиза, че шофьора ще има по 30 см. от двете страни за да си стои в лентата. Това при скорост от 90км. и 25 тона товар никак не е много. Но няма какво да ви говоря. Всеки сам да си направи "изследване" дали е комфортно пътуване по подобно шосе с постоянна такава скорост. И има ли я тази неангажираност и спокойствие както на автомагистралата докато шофираш.
Ширината на превозното средство не трябва да надхвърля 2.55 метра, като има допуск от 0.2 метра (странични огледала) на всяка от страните или се получава 2.95 метра. Така разликата между ширината на автомобила и ширината на лентата за движение е 0.55 метра или по 0.275 метра от всяка страна.
Подобна дискусия би била излишна, ако се утвърди идеята за това всички служители на агенция "Пътна инфраструктура" да имат задължителен стаж в международния превоз на пътници или товари.
ИванТ no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
България, Тракия, магистрали, autobahn, bulgaria, cherno more, dreams, hemus, highways, maritsa, motorwars, motorways, radi, rosen plevneliev, shipka, struma, trakia

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules