|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#8881 |
|
Registered User
Likes (Received): 311
|
Преди време бях обвинен, че си измислям за набичието на разлики между скоростните пътища и автомагистралите "освен дребната липса на аварийна лента за спиране". Беше ми обяснено, че никъде не го пишело това и лените за движение, разделителните ивици щели да бъдат същите като на АМ. Тогава нямах време да намеря източници но сега се поправям:
1) Приоритети за изграждане на пътната инфраструктура на Република България до 2020 година за пътищата с общоевропейско и национално значение Тук се вижда, че лентите за движение са по 3.50. Разделителната ивица и водещите ивици са по 2м и 0.25м 2) Още един източник |
|
|
|
|
|
#8882 | |
|
Registered User
Likes (Received): 568
|
Quote:
![]() Прави ми изключително неприятно впечатление, че в "приоритетите" е записано, че по изключение скоростните пътища могат да бъдат в габарит Г 10,50. Ами че това си е чист ІІ-рокласен път. ![]() По тази логика правим кръгови движения на всички кръстовища и обявяваме 25 % от пътната мрежа в страната за скоростни пътища. Как не е дошло на ума на някой чиновник да запише, че и автомагистралите по изключение могат да бъдат в габарит Г 20 и автоматично ще отпадне дилемата АМ Хемус и АМ Черно море - магистрала или скоростен път. |
|
|
|
|
|
|
#8883 | |
|
Registered User
Likes (Received): 85
|
Quote:
Иначе за полускоростните пътища не виждам какво се изненадвате - винаги е било ясно казано, че пътя Велико Търново-Габрово-Шипка-Казанлък ще е полускоростен с по една лента в посока. Същото е и за Хасково-Маказа. Едва с катарския проект и отпадането на трасето през Шипка се говори за истински скоростен път през Хаинбоаз. |
|
|
|
|
|
|
#8884 | |
|
Registered User
Likes (Received): 138
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#8885 |
|
Registered User
Likes (Received): 568
|
cyberdyde: "Иначе за полускоростните пътища не виждам какво се изненадвате - винаги е било ясно казано, че пътя Велико Търново-Габрово-Шипка-Казанлък ще е полускоростен с по една лента в посока. Същото е и за Хасково-Маказа. Едва с катарския проект и отпадането на трасето през Шипка се говори за истински скоростен път през Хаинбоаз."
Какво е пък това полускоростен път? Нещо като полувисше образование - навремето имаше такова. Един мой преподавател казваше половинчатата работа не е работа. Пак повтарям и в момента пътя В. Търново - Шипка - Казанлък и куп други по критериите на "приоритетите" са си "скоростни пътища". Ако по този начин ще се заблуждаваме, че вършим нещо е безсмислено. Намирисва ми на едни отминали времена, когато се пишеха планове и после се правеха всевъзможни гимнастики за да се отчете, че се изпълняват. По отношение на разликите в параметрите между автомагистрала и скоростен път не трябва да се гледат само габаритите на лентите, аварийните ленти и разделителната ивица. Не по-маловажни, а при хълмист и планински терен са по-важни максимално допустимите наклони на надлъжния профил, минимално допустимите хоризонтални и вертикални криви и още куп детайли при съоръженията примерно. Интересно ми е при скоростен път с габарит Г-20 дали горните показатели при едно задание за проектиране ще бъдат в допустимите граници за автомагистрала с габарит А-29, каквито са преобладаващо нашите автомагистрали. |
|
|
|
|
|
#8886 | |
|
Registered User
Likes (Received): 311
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#8887 |
|
Registered User
Likes (Received): 85
|
Май нещо не ме разбра. Аз не съм твърдял, че досегашните магистрали са по 3.5 м., а че вече има и действащ стандарт в България, който позволява да има магистрали със ленти по 3.50 м. Между другото, магистрали с ленти по 3.50 има в много държави в Европа. Да, съгласен съм, 3.75 е по-добре от 3.50, така както 4 м. е по-добре от 3.75м., но пък сигурно си има и недостатъци, щом не всички държави правят магистрали само по 3.75 или 4м. Та така - нищо не пречи на сегашното или следващото правителство да реши, че ще строи магистралите с ленти по 3.5 м. и това няма да е нито незаконно, нито в противоречие с европейската практика. Тогава разликата със скоростния път ще си е само аварийната лента.
|
|
|
|
|
|
#8888 |
|
1Естакада2Детелина3Кр ъгов
Likes (Received): 67
|
Само като си помисля, че новите 2 лота на АМ Тракия представляват около 14 % прираст на магистралната мрежа в България (68/486) ме изпълва много приятно усещане.
|
|
|
#8889 | |
|
Registered User
Likes (Received): 68
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#8890 |
|
lurid and idiosyncratic
Likes (Received): 4
|
Ако няма много валежи през есента, Тракия може да стане готова и до Коледа, но може да я оставят и за изборите. Сметки без кръчмар колкото искаш.
|
|
|
|
|
|
#8891 | |
|
Registered User
Likes (Received): 138
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#8892 |
|
Небостъргачевград
Likes (Received): 1170
|
Не се захващайте за широчината на лентите на СП спрямо конвертирането им в АМ. Когато се разширява пътното платно за да бъде добавена аварийната лента, много лесно ще се разширят лентите от 3.50 на 3.75 вдясно, в посока към новия асфалт
|
|
|
|
|
|
#8893 |
|
Registered User
Likes (Received): 723
|
Според мен 350см. е малко за път с позволена скорост 120км.ч. На практика у нас и в момента почти всички 2х2 отсечки са с тази ширина. Примерно Стара Загора до Казанлък и Сарафово -Бургас. На тея отсечки спокойно движение със 120км.ч. е немислимо. Докато на автомагистрала и 140 не се усещат. И имам предвид не заради завоите а дори и правите участъци. Ако си с по-читава кола как да е, но средния шофьор няма как да кара със 120 там. От тая гл.т. е по-добре лентите да са по 375см.
|
|
|
|
|
|
#8894 |
|
Небостъргачевград
|
И все пак една съвременна лека кола е с широчина около 1,60-1,70 метра... Произволно избран пример - Ауди А4 2004 - широчина на следата 1522 мм, пълна широчина (заедно с огледалата) 1722 мм. Тоест хипотетично в лента 3,50 се събират две долепени едно до друго. За СП до 120 мисля, че не би трябвало да е проблем.
Ако говорим за автобуси и камиони, там е малко по-тесничко за тях, но пък и те би трябвало да се движат със значително по-ниска скорост. И отново няма или почти няма камион и автобус, които да са над три метра широки. Два произволни примера, които ми идва на ум да гугъл-на: Mercedes Actross 3332AK/3336AK - Широчина на следата (външен контур без огледалата) 2490 мм (или близо с около метър по-тесен от лента 3,50) Neoplan Skyliner C (един от най-големите автобуси) - широчина на следата по външните й краища - 2550 мм |
|
|
|
|
|
#8895 |
|
Registered User
Likes (Received): 723
|
Там е работата, че ако един ТИР е 2,5м. като му сложиш и огледалата по 20 см. и излиза, че шофьора ще има по 30 см. от двете страни за да си стои в лентата. Това при скорост от 90км. и 25 тона товар никак не е много. Но няма какво да ви говоря. Всеки сам да си направи "изследване" дали е комфортно пътуване по подобно шосе с постоянна такава скорост. И има ли я тази неангажираност и спокойствие както на автомагистралата докато шофираш.
|
|
|
|
|
|
#8896 |
|
Небостъргачевград
|
Е да, но когато изпреварваш тир с лека кола му минаваш доста по-ниско от огледалата, така че не ги смятам като стесняващи разстоянието между него и леката кола
Вече когато два тира или тир и автобус се изпреварват става по-напечено, но нали затова техните категории книжки се водят "професионални", а тези за леките коли "любителски".
|
|
|
|
|
|
#8897 |
|
Registered User
Likes (Received): 272
|
Момчета, знам че не му е тук мястото, но да питам!
Знам, че ще помогнете! Ще пътуваме до Словения(за мач на ЦСКА) Идеята ми е какви такси трябва да платим за магистралите в Сърбия, Хърватска и Словения? Какво е състоянието на пътя? И някакви подсказки за преминаването на Белград, че имам спомен за някакъв ремонт в района на града! Хайде помагайте и благодаря предварително...
|
|
|
#8898 |
|
Фен на магистрали
Likes (Received): 43
|
Аз ще ти дам един Tip за Сърбия - от Калотина до Ниш, където започва магистралата, спазвайте абсолютно всички ограничения до километъра и не задминавайте по възможност никакви коли. Също така най-добре е по светло да се мине оттам. Иначе се започва от 50 Евра за оядените от подкупи в този район сръбски полицаи. Иначе магистралата е страхотна, дупки няма, само има такси, ама така и не ги запомних колко са И през Белград много приятно се кара, всичко е ремонтирано.
|
|
|
#8899 |
|
Registered User
Likes (Received): 184
|
Във Словения се плаща много скъпа винетка - през 2008 когато минавах за последно едноседмична винетка струваше 35 евро!От трите страни най-приятна е Хърватия - хубави прави и нови магистрали от граница до граница и евтино преминаване през страната.И словенските магистрали нямат грешка но както казах там дерат кожата от гърба. Сърбия си е балканска работа - имат магистрали но са с качеството на стария участък на Тракия (освен ако не са ги оправили от последния път като минавах).Освен това таксуването в Сърбия е съмнително. На отиване през участъка от Ниш до Шид платихме 5 евро а на връщане по същия път 14
никой не можа да ми обясни защо и как е възможно...
|
|
|
|
|
|
#8900 | |
|
Регистриран потребител
Likes (Received): 67
|
Quote:
Подобна дискусия би била излишна, ако се утвърди идеята за това всички служители на агенция "Пътна инфраструктура" да имат задължителен стаж в международния превоз на пътници или товари. |
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| България, Тракия, магистрали, autobahn, bulgaria, cherno more, dreams, hemus, highways, maritsa, motorwars, motorways, radi, rosen plevneliev, shipka, struma, trakia |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|