|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#21 | |
|
hipp-E
|
Quote:
Co do płaskiego krajobrazu holenderskiej prowincji to w pełni się zgadzam że jest potwornie nudny, a sama prowincja wylizana do przesady, kliniczny wręcz porządek - to mnie czasem odrzuca, bo wprowadza nieprzyjemne uczucie odhumanizowania. Z drugiej zaś strony są regiony, gdzie i architektura i krajobraz bardziej przypominają Niemcy (okolice Maastricht), więc z tą monotonią to też nie do końca. Szczerze mówiąc nie odnalazłbym się w tym kraju, mieszkając poza Amsterdamem, który jest jak państwo w państwie i ma zupełnie odmienny charakter. Nie zgodzę się natomiast z argumentem, że tu nie ma nic do roboty, bo to po prostu dalekie jest od prawdy.
budownictwo rewolucyjne ekspresjonizm śmietnik lat 80 arch. współczesna nowe przeznaczenie starych obiektów old photo's USA Amsterdam Last edited by AMS guy; April 9th, 2012 at 11:29 AM. |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Дружба Народов
Likes (Received): 165
|
36. Munster. Prinzipalmarkt - prawda że ładniej bez parasoli piwnych?
![]() 37. Po prawej pod znakiem straszy polskich inżynierów od ruchu drogowego dopuszczenie dwukierunkowego ruchu rowerów pod prąd. ![]() 38. A tu normalnie koszmar, nie dość że rowerzyści, to jeszcze autobusy jeżdżące blisko stolików. ![]() 39. Zakaz ruchu, nie dotyczy autobusów i rowerów. A zwracam uwagę jak duży jest tam ruch pieszych. ![]() 40. Transport w Munster jest obsługiwany bardzo dobrym taborem, tyle że układ linii w centrum jest mocno pokręcony i nie ma najmniejszych szans czasowych z rowerem. Mimo że miałem darmową przejazdówkę, ani razu nie jechałem.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Дружба Народов
|
41. Munster. Jadąc na kwaterę zajeżdżamy do sklepu. Pod sklepem prawie 100% fajnych miejskich rowerów.
![]() 42. Stojak samo zło, no ale w takich miastach jak Munster to nie ma strachu przed parkowaniem na ulicy bez przypinania rowerów do czegokolwiek. ![]() 43. Kostka kostką, ale jakie wyprofilowanie trasy! ![]() 44. ![]() 45. Prawdziwa bomba, czytelnie i wygodnie.
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Дружба Народов
|
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Дружба Народов
|
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Дружба Народов
|
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Co do zdjęcia #38. Spotkałem się z czymś takim w Metz. I szczerze mówiąc trochę dziwnie to wyglądało jak się autobus przebijał przez uliczkę pełną ludzi. Zwłaszcza, że była ciepła sobota, a owa uliczka była węższa od tej na zdjęciu. Co prawda nie znam tego miasta i układu jego ulic zbyt dobrze, ale myślę, że była taka możliwość, żeby ten autobus poruszał się po bardziej "autobusowych" drogach w pobliżu.
|
|
|
#28 |
|
Дружба Народов
|
Dzień drugi, z racji niedzieli poświęciłem na objazd Munsterlandu, celem poznania tych słynnych tras rowerowych w regionie. Wyjechałem wcześnie rano z Munster, a wróciłem pod wieczór. Niestety wtedy jeszcze nie zdałem sobie sprawy, że nasz bilet na zbiorkom obejmuje również pociągi w całym regionie (na nim pojechałem do Holandii) - gdyby nie to na pewno zaliczyłbym więcej fajnych i dalej położonych miejsc (z Dortmundem na czele).
Na oko zrobiłem z 90 km. ![]() 59. Munster. Parking pod domem. Piękne będą czasy, gdy w Polsce też rowery będą masowo stały przez noc na ulicach. ![]() 60. Przez dłuższy czas będę jechać wzdłuż liczącego łącznie 269 km kanału Dortmund-Ems. Tu nabrzeże Wilhelmshavenufer.
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Дружба Народов
|
61. Munster. Kanał Dortmund-Ems.
![]() 62. Oznakowanie tras w całym regionie jest rewelacyjne. ![]() 63. ![]() 64. Na tym odcinku trasa rowerowa biegnie gruntową ścieżką. ![]() 65.
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Дружба Народов
|
66. Munster. Dróżka wzdłuż kanału się chwilowo kończy, więc zjeżdżam na ulicę. Oznakowanie jasne i konkretne.
![]() 67. Zjazd na ulicę też wykonany z szacunkiem dla rowerzystów. ![]() 68. ![]() 69. W Polsce też by się przydały te dodatki rowerowe nad znakami stop/ustąp pierwszeństwa. ![]() 70.
|
|
|
|
|
|
#31 |
|
Дружба Народов
|
71. Munster. Loddenheide str.
![]() 72. ![]() 73. Dalej na południe jedzie się po Kanalpromenade - ulicy rowerowej, gdzie gościem jest samochód a pełne pierwszeństwo ma rowerzysta. Takich ulic jest trochę w Munster. ![]() 74. Ulica rowerowa kończy się przy Waldparku. ![]() 75. Za mostami ponownie zaczyna się droga gruntowa.
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Дружба Народов
|
76. Już chyba poza Munster. Domy przy kanale Dortmund - Ems.
![]() 77. Zum Hiltruper See. ![]() 78. Most na linii kolejowej Munster - Hamm. ![]() 79. Zmiana kierunku jazdy z południowego na zachodni. ![]() 80.
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Дружба Народов
|
81. Odcinek Munster - Senden.
![]() 82. Po drodze trafiają się jakieś roboty nad kanałem. ![]() 83. Przejeżdżam przez kanał i jadę prosto do Senden. ![]() 84. ![]() 85.
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Дружба Народов
|
86. Odcinek Munster - Senden. Jakość drogi pieszo-rowerowej na tym odcinku była bardzo kiepska.
![]() 87. A skoro tak to uciekam na ulicę, która mimo wszystko była bardziej równa. ![]() 88. Senden, jak widać. ![]() 89. ![]() 90.
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
DRUGI HORYZONT
Likes (Received): 71
|
Świetne miasto, mimo małej ilości zabytkowej architektury . Ale po kolei:
http://img641.imageshack.us/img641/3131/munster0019.jpg Po prawej - dobry pomysł na upały ![]() http://img684.imageshack.us/img684/819/munster0027.jpg Nowoczesna architektura bardzo przyjemna i ciekawy układ urbanistyczny http://img813.imageshack.us/img813/6962/munster0029.jpg Rewelacja - budynek jak i te stoliczki http://img198.imageshack.us/img198/5967/munster0035.jpg Niemcy jakoś inaczej pojmują architekturę historyzującą http://img513.imageshack.us/img513/6766/munster0036.jpg To także mi się bardzo podoba. Tu widać, że coś z zabytków się ostało http://img215.imageshack.us/img215/3176/munster0038.jpg Mi się to bardzo podoba, ale pod warunkiem, że taki autobus spełnia jakieś tam wysokie normy emisji spalin ![]() http://img827.imageshack.us/img827/8481/munster0043.jpg Z takim profilowaniem spotkałem się w Niemczech już 20lat temu. Było dla mnie szokiem, że praktycznie nie odczuwam przejazdu przez krawężniki, a na łukach ścieżka pochylała się w odpowiednią stronę http://img10.imageshack.us/img10/3774/munster0045.jpg Genialne! Ogólnie świetny wątek. Dzięki |
|
|
|
|
|
#36 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Witam, mój pierwszy post. od dobrych paru dni probuje ogranac od poczatku watek '[Lublin] Infrastruktura rowerowa' kolegi jak sie nie myle khan_tengri. A powod jest jeden - probuje (bardziej niz jestem) zaglebic sie w problem komunikacji rowerowej w Lublinie - jest to tematem mojej pracy inzynierskiej. Musze przeanalizowac drogi i szlaki istniejace oraz projektowane ( przydala by sie mapa ;] ) zaproponowac swoje rozwiazania, powiazac ze soba wazne czy tez ciekawe miejsca - ot to co mnie zachecilo do czytania 217 juz stron tego rozbudowanego watku. Co do Muster bedzie to ciekawe miasto jesli o chodzi o przyklad infrastruktury rowerowej.
Ciekaw jestem - czy jest w miescie jakis system wypozyczalni rowerow ? |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Дружба Народов
|
|