|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#81 | |
|
Lover Silesia
Likes (Received): 337
|
Quote:
Analogicznie rzecz biorąc - wiele osób jeździ do Ciechocinka i chleje wódę.
Obcowanie ze mną zawsze było, i także dzisiaj jest, dosyć trudne dlatego, iż z reguły dążę do dyskusji, starcia, staram się prowadzić rozmowę w ten sposób aby była ryzykowna, czasem nawet nieprzyjemna, żenująca, niedyskretna, gdyż to wciąga w grę osobowość zarówno moją, jak mego partnera. Rozmowa uprzejma, spokojna, delikatna, taka jaką się zwykle uprawia w kołach literackich, wydawała mi się zawsze czymś śmiertelnie mdłym i niegodnym ludzi bardziej rozbudzonych pod względem duchowym. [Gombrowicz W., 1961 r., Wspomnienia polskie] |
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Registered User
Likes (Received): 44
|
byłem i muszę powiedzieć, że miasto ma swój niesamowity klimat. Warto zagłębić się w najwęższą (?) uliczkę tuż za coffe shopem Bulldog ;-)
|
|
|
#83 |
|
hipp-E
|
Tę uliczkę masz na myśli?
|
|
|
|
|
|
#84 |
|
Registered User
Likes (Received): 44
|
tak, dokładnie! Przy kolejnej wyprawie do AMS postaram się przejrzeć ponownie Twoje wątki na SCC (które są naprawdę interesujące!). Tym razem, niestety nie miałem nawet czasu sprawdzić gdzie znajduje się najbliższy supermarket Albert ;-)
|
|
|
#85 |
|
hipp-E
|
dzięki ![]() Ciekawostka - właśnie kończą ten zespół budynków koło dworca centralnego i na stronie korporacji mieszkaniowych zrzeszonych pod patronatem Urzędu Miasta, dostępnych jest do wynajmu 60 mieszkań społecznych (coś jak odpowiednik polskich TBS'ów) w cenie 670 euro miesięcznie. Metraż: 60-75 m2. Widok z tych mieszkań jest nowojorski, w pejoratywnym słowa znaczeniu, bo na ścianę apartamentowca na przeciwko. Mieszkania w cenach wolnorynkowych mają lepszy widok na wodę i panoramę Starego Miasta. Jest to kompleks mieszkaniówki mieszanej: sektor wolnorynkowy i socjalny obok siebie. Kilka fotek: Korytarz, jak w tarasowcach. Living room w mniejszych lokalach ma 26 m2, w tych większych 40 m2. Otwarta, skromna kuchnia - te szafki to standard w mieszkaniach społecznych w Holandii. Kuchnię można sobie oczywiście samemu urządzić na własny koszt. Łazienka, też standard nowego budownictwa socjalnego. I na koniec lokalizacja kompleksu, wymarzone miejsce dla ortodoksyjnych mieszczuchów. |
|
|
|
|
|
#86 | |
|
S919 (Opava) - Gliwice
Likes (Received): 33
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Registered User
Likes (Received): 11
|
Quote:
Nie, no chyba to nie jest uliczka tylko jakieś przejscie typu brama do kamienicy
|
|
|
|
|
|
|
#88 | ||
|
hipp-E
|
Quote:
Quote:
|
||
|
|
|
|
|
#89 |
|
Obywatel Miasta Łódź
Likes (Received): 91
|
Byłem w tym miesiącu, miasto mega! Są rzeczy, które drażnią ale nie będę psuł wątku Hermitowi
. Co do zielska, to turyści nie mają problemu z kupnem, Dzielnica Czerwonych Latarni podupadła z deczka w porównaniu z tym co było kiedyś, (babki nie chcą się w okienkach fotografować )ale AMS guy lepiej się orientuje trochę brudno, zwłaszcza masa petów... No i czuć tę wolność... oj czuć, ale chyba Holandia i sam Amsterdam trochę się na tym przejechały... ale znów musiałbym tutaj przywołać AMS'a jak on uważa jako mieszkaniec. Mam sporo zdjęć, więc jakby ktoś chciał mogę z 3 foty wrzucić... oczywiście za zezwoleniem Hermita. P.S. I te masy rowerów dlatego w metrze jest pustawo :p
|
|
|
#90 | |||||
|
hipp-E
|
Quote:
Quote:
Jeśli natomiast sami palący nie wyjdą w proteście na ulicę, dając tym samym ciche przyzwolenie na wprowadzenie tego prawa i rejestrację własnych danych, by móc spokojnie kurzyć, to będzie to dla nich porażka na całej linii - za 10 lat zgodzą się na chipa pod skórą. W tym samym czasie inne kraje zalegalizują zielsko, a Amsterdam stanie się drugim Wiedniem (niektórym politykom na tym najwyraźniej zależy), windującym na szczycie w rankingach na najlepsze miejsce do życia, gdzie po północy na ulicach nie ma żywej duszy. Do tego architektura słabiutka w porównaniu z Wiedniem, wiec klapa będzie niesłychana ![]() Quote:
Quote:
Quote:
budownictwo rewolucyjne ekspresjonizm śmietnik lat 80 arch. współczesna nowe przeznaczenie starych obiektów old photo's USA Amsterdam Last edited by AMS guy; July 28th, 2012 at 01:13 AM. |
|||||
|
|
|
|
|
#91 |
|
hręddur köttur
|
![]() jakie miasto, tacy mieszkańcy. Yyy, czy raczej na odwrót ![]() @Romek - komentarz - bardzo chętnie! Zdjęcia - też, ale pod linkami - co by mi nie burzyć kncepcji wątku. Jak skończę z tym, gdzie nikt nie zagląda, to tu jeszcze wrócę.
|
|
|
#92 | |
|
SkyGuy
|
Quote:
Last edited by Tom68relo; July 28th, 2012 at 03:08 PM. |
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
hipp-E
|
Berlin ma to szczęście, że jest dużo większy i że architektonicznie i urbanistycznie pozostało tam jeszcze sporo do zrobienia. Nie da się szybko i sprawnie "zaprowadzić porządku" (czytaj: zarżnąć atmosferę) na terenie całego, tak dużego miasta jednocześnie - zawsze gdzieś pozostanie jakaś niepokorna dzielnica, do której ściągnie cyganeria artystyczna. W Amsterdamie gentryfikacja nie postępuje aż tak szybko, jakby mogło wynikać z mojej poprzedniej wypowiedzi. Odgórnie planuje się nawet, żeby gentryfikacja za bardzo nie zmieniła zróżnicowania społecznego centralnych dzielnic i dlatego prędzej się je rewitalizuje, niż gentryfikuje. Amsterdam ma nadal bardzo dużo tanich mieszkań w centrum. Problem polega na tym, że w tak ciasnym mieście, gdzie każdy walczy o metr kwadratowy wolnej przestrzeni, wystarczy mała grupa krzykaczy, którym coś będzie przeszkadzało, żeby np. zaczęła się w prasie nagonka na zamykanie barów i klubów o wczesnej porze, ponieważ wytwarzają hałas, albo żeby zabroniło się ludziom chodzić z piwem w ręce przed lokalami, bo tarasują chodniki. To drugie zresztą było do niedawna uregulowane zakazem, ale liczne akcje protestacyjne amsterdamczyków, którzy uważają, że należy zachować imprezowy charakter centrum (tacy ludzie na szczęście ciągle tu mieszkają) doprowadziły do odkręcenia tego zakazu i teraz ogródków kawiarnianych jest jeszcze więcej, niż było
Jak komuś przeszkadza hałas, bo robi wspaniałą karierę i musi się wyspać, to niech nie idzie mieszkać do centrum i nie próbuje zmieniać specyfiki miasta, która przyciągnęła go właśnie do mieszkania tu, a nie gdzie indziej.Na koniec ciekawostka: - wielu ludzi obwinia Berlin, że wyssał z Amsterdamu cyganerię artystyczną i w rezultacie część mieszkańcow holenderskiej stolicy przenosi się do Berlina czasowo (praca, studia) lub na stałe. Nie ma amsterdamnczyka, który nie kochałby niemieckiej stolicy, ale jednocześnie można zaobserwować coś w stylu dąsów Wrocławia i innych miast polskich na Warszawę, za te mityczne cegły wywiezione po wojnie
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
hręddur köttur
|
24 kwietnia.
149. Jak by nie wystarczyło, że w nocy padało, to jeszcze chodniki myją. Ale to po weekendzie. Zabrudzone być mogły. ![]() 150. Hmmm, okolice Nassaukade? ![]() 151. ![]() 152. ![]() 153. ![]() 154. ![]() 155. ![]() 156. ![]() 157. ![]() 158. ![]() 159. ![]() 160.
|
|
|
#95 | |
|
hipp-E
|
Quote:
BrouwersgrachtNareszcie na tych zdjęciach jest tak, jak być powinno: deszcz, szaruga i beznadzieja
|
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
hręddur köttur
|
Miałem dopisać, że do tego czuczła na ulicach, ale babeczka z wózkiem całkiem szykowna.
Sam żeś beznadzieja ![]() 161. ![]() 162. ![]() 163. ![]() 164. ![]() 165. ![]() 166. I jakimiś dziwnymi okolicami znaleźliśmy się na Damraku. Są i modernizmki ![]() 167. i neogotyki - były budynek poczty przerobiony na Magna Plaza - czyli centrum handlowe ![]() 168. Ten rozłożony folder to dla niepoznaki, jestem pewien, że miała tam miejsce jakaś*transakcja ![]() ![]() 169. Ziomale patrolują rewir ![]() 170.
|
|
|
#98 | |
|
Salt Life
|
Quote:
Jeśli chodzi o moje doświadczenia z czerwca tego roku, to ilośc coffee shopow mocno się skurczyla, a te które pozostały, sprzedają wyschniety chłam ![]() Dzięki hermit za świetny wątek o moim ukochanym Amsterdamie. |
|
|
|
|
|
|
#99 | |
|
hipp-E
|
Quote:
|