daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Zagranica

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Display Modes
Old July 3rd, 2012, 11:24 AM   #81
skansen
Lover Silesia

skansen's Avatar

Likes (Received): 337

Quote:
Originally Posted by hermit View Post
A wiesz, że jakoś tak wyszło, że nie zgłębiłem tematu? Mój prywatny lekarz kurował mnie wysokooczyszczonymi i syntetycznymi preparatami.
Spoko, rozumiem. Analogicznie rzecz biorąc - wiele osób jeździ do Ciechocinka i chleje wódę.
Obcowanie ze mną zawsze było, i także dzisiaj jest, dosyć trudne dlatego, iż z reguły dążę do dyskusji, starcia, staram się prowadzić rozmowę w ten sposób aby była ryzykowna, czasem nawet nieprzyjemna, żenująca, niedyskretna, gdyż to wciąga w grę osobowość zarówno moją, jak mego partnera. Rozmowa uprzejma, spokojna, delikatna, taka jaką się zwykle uprawia w kołach literackich, wydawała mi się zawsze czymś śmiertelnie mdłym i niegodnym ludzi bardziej rozbudzonych pod względem duchowym. [Gombrowicz W., 1961 r., Wspomnienia polskie]
skansen no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old July 16th, 2012, 12:27 AM   #82
19Dako20
Registered User

19Dako20's Avatar

Likes (Received): 44

byłem i muszę powiedzieć, że miasto ma swój niesamowity klimat. Warto zagłębić się w najwęższą (?) uliczkę tuż za coffe shopem Bulldog ;-)
Old July 16th, 2012, 12:34 AM   #83
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

Tę uliczkę masz na myśli?
AMS guy no está en línea   Reply With Quote
Old July 16th, 2012, 07:52 PM   #84
19Dako20
Registered User

19Dako20's Avatar

Likes (Received): 44

tak, dokładnie! Przy kolejnej wyprawie do AMS postaram się przejrzeć ponownie Twoje wątki na SCC (które są naprawdę interesujące!). Tym razem, niestety nie miałem nawet czasu sprawdzić gdzie znajduje się najbliższy supermarket Albert ;-)
Old July 17th, 2012, 05:21 PM   #85
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

dzięki
Quote:
79.

80.
Ciekawostka - właśnie kończą ten zespół budynków koło dworca centralnego i na stronie korporacji mieszkaniowych zrzeszonych pod patronatem Urzędu Miasta, dostępnych jest do wynajmu 60 mieszkań społecznych (coś jak odpowiednik polskich TBS'ów) w cenie 670 euro miesięcznie. Metraż: 60-75 m2. Widok z tych mieszkań jest nowojorski, w pejoratywnym słowa znaczeniu, bo na ścianę apartamentowca na przeciwko. Mieszkania w cenach wolnorynkowych mają lepszy widok na wodę i panoramę Starego Miasta. Jest to kompleks mieszkaniówki mieszanej: sektor wolnorynkowy i socjalny obok siebie.

Kilka fotek: Korytarz, jak w tarasowcach. Living room w mniejszych lokalach ma 26 m2, w tych większych 40 m2. Otwarta, skromna kuchnia - te szafki to standard w mieszkaniach społecznych w Holandii. Kuchnię można sobie oczywiście samemu urządzić na własny koszt. Łazienka, też standard nowego budownictwa socjalnego. I na koniec lokalizacja kompleksu, wymarzone miejsce dla ortodoksyjnych mieszczuchów.
Old July 17th, 2012, 08:07 PM   #86
dawid_silesia
S919 (Opava) - Gliwice

dawid_silesia's Avatar

Likes (Received): 33

Quote:
Originally Posted by AMS guy View Post
dzięki

Ciekawostka - właśnie kończą ten zespół budynków koło dworca centralnego i na stronie korporacji mieszkaniowych zrzeszonych pod patronatem Urzędu Miasta, dostępnych jest do wynajmu 60 mieszkań społecznych (coś jak odpowiednik polskich TBS'ów) w cenie 670 euro miesięcznie. Metraż: 60-75 m2. Widok z tych mieszkań jest nowojorski, w pejoratywnym słowa znaczeniu, bo na ścianę apartamentowca na przeciwko. Mieszkania w cenach wolnorynkowych mają lepszy widok na wodę i panoramę Starego Miasta. Jest to kompleks mieszkaniówki mieszanej: sektor wolnorynkowy i socjalny obok siebie.

Kilka fotek: Korytarz, jak w tarasowcach. Living room w mniejszych lokalach ma 26 m2, w tych większych 40 m2. Otwarta, skromna kuchnia - te szafki to standard w mieszkaniach społecznych w Holandii. Kuchnię można sobie oczywiście samemu urządzić na własny koszt. Łazienka, też standard nowego budownictwa socjalnego. I na koniec lokalizacja kompleksu, wymarzone miejsce dla ortodoksyjnych mieszczuchów.
Widok na okna sąsiadów jakoś przeżyję, niewiele się to różni od polskiej wielkiej płyty
dawid_silesia no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2012, 11:20 AM   #87
mrcndrg
Registered User

mrcndrg's Avatar

Likes (Received): 11

Quote:
Tę uliczkę masz na myśli?
Nie dość że najwęższa to jeszcze zadaszona Nie, no chyba to nie jest uliczka tylko jakieś przejscie typu brama do kamienicy
mrcndrg no está en línea   Reply With Quote
Old July 18th, 2012, 02:54 PM   #88
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

Quote:
Originally Posted by mrcndrg View Post
Nie dość że najwęższa to jeszcze zadaszona Nie, no chyba to nie jest uliczka tylko jakieś przejscie typu brama do kamienicy
Uliczka, uliczka, typowy amsterdamski steeg. Wejście z jednej strony jest przebite przez budynek, ale dalej biegnie uliczka szerokości jednego metra - nazywa się Trompettersteeg. Tak wygląda z drugiej strony. Na Starym Mieście jest pełno takich wąskich przejść, każde z nich ma własną nazwę. Więcej informacji na ich temat można znaleźć w moim wątku o Amsterdamie - tutaj, a zdjęcia są tu.
Quote:
Originally Posted by dawid_silesia View Post
Widok na okna sąsiadów jakoś przeżyję, niewiele się to różni od polskiej wielkiej płyty
Mieszkając w tej okolicy dużo dałoby się przeżyć (w sensie: znieść i wybaczyć, a nie w sensie imprezowania, bo to swoją drogą), gdyż okolica rekompensowałaby niedociągnięcia typu okno sąsiada metr od naszego okna
Old July 27th, 2012, 09:31 PM   #89
Wesoły Romek
Obywatel Miasta Łódź

Wesoły Romek's Avatar

Likes (Received): 91

Byłem w tym miesiącu, miasto mega! Są rzeczy, które drażnią ale nie będę psuł wątku Hermitowi .

Co do zielska, to turyści nie mają problemu z kupnem, Dzielnica Czerwonych Latarni podupadła z deczka w porównaniu z tym co było kiedyś, (babki nie chcą się w okienkach fotografować )ale AMS guy lepiej się orientuje trochę brudno, zwłaszcza masa petów...

No i czuć tę wolność... oj czuć, ale chyba Holandia i sam Amsterdam trochę się na tym przejechały... ale znów musiałbym tutaj przywołać AMS'a jak on uważa jako mieszkaniec.

Mam sporo zdjęć, więc jakby ktoś chciał mogę z 3 foty wrzucić... oczywiście za zezwoleniem Hermita.

P.S. I te masy rowerów dlatego w metrze jest pustawo :p

Wesoły Romek no está en línea   Reply With Quote
Old July 27th, 2012, 10:26 PM   #90
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Wesoły Romek View Post
Byłem w tym miesiącu, miasto mega! Są rzeczy, które drażnią ale nie będę psuł wątku Hermitowi
Amsterdam może drażnić pod wieloma względami. Z chęcią się dowiem i myślę, że nie tylko ja, co drażniło Wesołego Romka.
Quote:
Co do zielska, to turyści nie mają problemu z kupnem.
To się może wkrótce skończyć, dlatego też wielu ludzi, których znam, a którzy sami nie palą, lecz nie godzą się na dokręcanie śruby w mieście, które do niedawna nosiło tytuł stolicy wolności, idzie w następnych wyborach głosować na lewicę. Niech sobie Holandia będzie porządna, jeśli chce, ale od Republiki Amsterdamskiej wara Jeśli natomiast sami palący nie wyjdą w proteście na ulicę, dając tym samym ciche przyzwolenie na wprowadzenie tego prawa i rejestrację własnych danych, by móc spokojnie kurzyć, to będzie to dla nich porażka na całej linii - za 10 lat zgodzą się na chipa pod skórą. W tym samym czasie inne kraje zalegalizują zielsko, a Amsterdam stanie się drugim Wiedniem (niektórym politykom na tym najwyraźniej zależy), windującym na szczycie w rankingach na najlepsze miejsce do życia, gdzie po północy na ulicach nie ma żywej duszy. Do tego architektura słabiutka w porównaniu z Wiedniem, wiec klapa będzie niesłychana
Quote:
Dzielnica Czerwonych Latarni podupadła z deczka w porównaniu z tym co było kiedyś, (babki nie chcą się w okienkach fotografować.
Nigdy nie chciały. Odkąd pamiętam tam zawsze był zakaz fotografowania. Za robienie zdjęć można było oberwać od panów, pojawiających się niespodziewanie. O konfiskacie aparatu nie wspominając. Dzielnica podupadła, bo okienek jest coraz mniej. Miasto wykupuje budynki pod pretekstem zaprowadzenia kontroli nad handlem żywym towarem, a następnie sprzedaje je z niezłym profitem prywatnym właścicielom, z przeznaczeniem na luksusową mieszkaniówkę. Ten rejon miasta to jest żyła złota.
Quote:
trochę brudno, zwłaszcza masa petów...
I wszędzie guma do żucia - istna plaga tego miasta. Każda odnowiona nawierzchnia wygląda po tygodniu jak chlew.
Quote:
No i czuć tę wolność... oj czuć, ale chyba Holandia i sam Amsterdam trochę się na tym przejechały...
Tej wolności jest w ostatnich latach coraz mniej. Niby próbuje się coś zmieniać, tu i ówdzie poluzować, ale jednak pęd do uregulowania wszystkiego i wszystkich, tak charakterystyczny dla narodów germańskich, jest nie do okiełznania. Szczerze mówiąc miasto poważnie oklapnęło wolnościowo, ale dziwnym trafem udaje mu się nadal jechać na marce wyrobionej kilka dekad temu. Nie dziwią mnie wcale coraz częstsze głosy rozczarowania, i przyjezdnych, i miejscowych. Amsterdam po prostu stał się ofiarą własnego sukcesu. Popularność miasta przyciągnęła ludzi z kasą, a ci zaczęli dyktować nowe warunki. Jeśli chce się poczuć atmosferę Amsterdamu z okresu świetności, to trzeba sobie pojechać do Berlina i połazić po Kreuzbergu albo Prenzlauer Berg. Mówiąc dosadniej: Amsterdam ostro dał d••y za duże pieniądze.

Last edited by AMS guy; July 28th, 2012 at 01:13 AM.
Old July 28th, 2012, 09:26 AM   #91
hermit
hręddur köttur

hermit's Avatar

jakie miasto, tacy mieszkańcy. Yyy, czy raczej na odwrót

@Romek - komentarz - bardzo chętnie! Zdjęcia - też, ale pod linkami - co by mi nie burzyć kncepcji wątku. Jak skończę z tym, gdzie nikt nie zagląda, to tu jeszcze wrócę.
Old July 28th, 2012, 12:14 PM   #92
Tom68relo
SkyGuy

Tom68relo's Avatar

Quote:
Jeśli chce się poczuć atmosferę Amsterdamu z okresu świetności, to trzeba sobie pojechać do Berlina i połazić po Kreuzbergu albo Prenzlauer Berg. Mówiąc dosadniej: Amsterdam ostro dał d••y za duże pieniądze.
Wlasnie wczoraj w ramach weekendowych hulanek i swawoli szlajalem sie po Kreuzbergu, P-Berg i jesli takie klimaty mial Amsterdam kiedys i ich juz wiecej nie ma to szkoda. Choc i tu nastepuja zmiany i P-Berg poprzez postepujaca gentryfikacje staje sie powoli droga i snobistyczna dzielnica, okres najwiekszych szalenstw w tym rejonie minal. Na szczescie zostal jeszcze Friedrichshain

Last edited by Tom68relo; July 28th, 2012 at 03:08 PM.
Tom68relo no está en línea   Reply With Quote
Old July 28th, 2012, 01:59 PM   #93
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

Berlin ma to szczęście, że jest dużo większy i że architektonicznie i urbanistycznie pozostało tam jeszcze sporo do zrobienia. Nie da się szybko i sprawnie "zaprowadzić porządku" (czytaj: zarżnąć atmosferę) na terenie całego, tak dużego miasta jednocześnie - zawsze gdzieś pozostanie jakaś niepokorna dzielnica, do której ściągnie cyganeria artystyczna. W Amsterdamie gentryfikacja nie postępuje aż tak szybko, jakby mogło wynikać z mojej poprzedniej wypowiedzi. Odgórnie planuje się nawet, żeby gentryfikacja za bardzo nie zmieniła zróżnicowania społecznego centralnych dzielnic i dlatego prędzej się je rewitalizuje, niż gentryfikuje. Amsterdam ma nadal bardzo dużo tanich mieszkań w centrum. Problem polega na tym, że w tak ciasnym mieście, gdzie każdy walczy o metr kwadratowy wolnej przestrzeni, wystarczy mała grupa krzykaczy, którym coś będzie przeszkadzało, żeby np. zaczęła się w prasie nagonka na zamykanie barów i klubów o wczesnej porze, ponieważ wytwarzają hałas, albo żeby zabroniło się ludziom chodzić z piwem w ręce przed lokalami, bo tarasują chodniki. To drugie zresztą było do niedawna uregulowane zakazem, ale liczne akcje protestacyjne amsterdamczyków, którzy uważają, że należy zachować imprezowy charakter centrum (tacy ludzie na szczęście ciągle tu mieszkają) doprowadziły do odkręcenia tego zakazu i teraz ogródków kawiarnianych jest jeszcze więcej, niż było Jak komuś przeszkadza hałas, bo robi wspaniałą karierę i musi się wyspać, to niech nie idzie mieszkać do centrum i nie próbuje zmieniać specyfiki miasta, która przyciągnęła go właśnie do mieszkania tu, a nie gdzie indziej.

Na koniec ciekawostka: - wielu ludzi obwinia Berlin, że wyssał z Amsterdamu cyganerię artystyczną i w rezultacie część mieszkańcow holenderskiej stolicy przenosi się do Berlina czasowo (praca, studia) lub na stałe. Nie ma amsterdamnczyka, który nie kochałby niemieckiej stolicy, ale jednocześnie można zaobserwować coś w stylu dąsów Wrocławia i innych miast polskich na Warszawę, za te mityczne cegły wywiezione po wojnie
Old October 5th, 2012, 05:57 PM   #94
hermit
hręddur köttur

hermit's Avatar

24 kwietnia.

149. Jak by nie wystarczyło, że w nocy padało, to jeszcze chodniki myją. Ale to po weekendzie. Zabrudzone być mogły.

150. Hmmm, okolice Nassaukade?

151.

152.

153.

154.

155.

156.

157.

158.

159.

160.
Old October 9th, 2012, 08:34 PM   #95
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

Quote:
Brouwersgracht

Nareszcie na tych zdjęciach jest tak, jak być powinno: deszcz, szaruga i beznadzieja
Old October 9th, 2012, 09:39 PM   #96
hermit
hręddur köttur

hermit's Avatar

Miałem dopisać, że do tego czuczła na ulicach, ale babeczka z wózkiem całkiem szykowna.
Sam żeś beznadzieja

161.

162.

163.

164.

165.

166. I jakimiś dziwnymi okolicami znaleźliśmy się na Damraku. Są i modernizmki

167. i neogotyki - były budynek poczty przerobiony na Magna Plaza - czyli centrum handlowe

168. Ten rozłożony folder to dla niepoznaki, jestem pewien, że miała tam miejsce jakaś*transakcja

169. Ziomale patrolują rewir

170.
Old October 9th, 2012, 11:53 PM   #97
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

Quote:
Sam żeś beznadzieja
Taaa, beznadzieja to dopiero jest tu - czarno, zimno, smutno, trwożno, jak w grobie. I całe nabrzeże zawalone blachosmrodami
Old October 11th, 2012, 06:51 PM   #98
Krzycho
Salt Life

Krzycho's Avatar

Quote:
Amsterdam może drażnić pod wieloma względami. Z chęcią się dowiem i myślę, że nie tylko ja, co drażniło Wesołego Romka.

To się może wkrótce skończyć, dlatego też wielu ludzi, których znam, a którzy sami nie palą, lecz nie godzą się na dokręcanie śruby w mieście, które do niedawna nosiło tytuł stolicy wolności, idzie w następnych wyborach głosować na lewicę. Niech sobie Holandia będzie porządna, jeśli chce, ale od Republiki Amsterdamskiej wara ...
A to nie jest już przesadzone, ze od nowego roku jest zakaz sprzedaży trawki dla turystów, a obywatele i rezydenci bedą musieli się rejestrować?
Jeśli chodzi o moje doświadczenia z czerwca tego roku, to ilośc coffee shopow mocno się skurczyla, a te które pozostały, sprzedają wyschniety chłam

Dzięki hermit za świetny wątek o moim ukochanym Amsterdamie.
Old October 11th, 2012, 07:36 PM   #99
AMS guy
hipp-E

AMS guy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Krzycho View Post
A to nie jest już przesadzone, ze od nowego roku jest zakaz sprzedaży trawki dla turystów, a obywatele i rezydenci bedą musieli się rejestrować?
Jeśli chodzi o moje doświadczenia z czerwca tego roku, to ilośc coffee shopow mocno się skurczyla, a te które pozostały, sprzedają wyschniety chłam
Najnowszy njus jest taki, że miasta na południu kraju, które kilka miesięcy temu wprowadziły ten zakaz, zrobiły ostatnio ewaluację i wynikło z niej, że obecnie mają większe problemy, niż przed wprowadzeniem zakazu. Nielegalna dilerka wyszła po prostu na ulice. Władze tych miast zwróciły się z prośbą do polityków w Hadze, żeby 1 stycznia nie wprowadzali tego prawa ogólnokrajowo. Jednocześnie cztery największe miasta: Ams, R'dam, Haga i Utrecht są od początku przeciwne temu zakazowi. Jest wysokie prawdopodobieństwo, że to nie przejdzie.
Old October 11th, 2012, 07:39 PM   #100
Krzycho
Salt Life

Krzycho's Avatar

I bardzo dobrze Dzięki za njusa

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules