|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Śląsk Dolnośląskie, Opolskie, Śląskie |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#3201 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
Najbardziej rozbawiło mnie zdanie, że wojewoda dba o rozwój całego województwa ![]() ![]() A od kiedy to ? Bo ja pierwszy raz o czymś takim słyszę i nie zauważyłem działań wojewody (marszałka województwa również) w tym kierunku.
Last edited by turysta112; July 29th, 2012 at 04:55 PM. |
|
|
|
|
|
|
#3202 |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
Moze ,,całego województwa,, wokół stolicy województwa.
|
|
|
#3203 |
|
Registered User
|
del
Last edited by tomasz_9_; July 29th, 2012 at 06:36 PM. |
|
|
|
|
|
#3204 |
|
Registered User
|
Co nas czeka ?? Być może to ..... czyli firma Falck sp.z o.o zamiast Pogotowia Ratunkowego w Legnicy ???
http://fakty.lca.pl/legnica,news,353...atunkowe_.html A to opinie o tej firmie i sposobie jej funkcjonowania, tam gdzie ona jest ... http://www.e-sochaczew.pl/sochaczew,...alo,31229.html Oraz jej powiązania polityczne http://www.youtube.com/watch?v=Ui-mTTk9ksE i obecne http://www.eostroleka.pl/meditrans-c...,art29879.html Last edited by tomasz_9_; July 29th, 2012 at 08:03 PM. |
|
|
|
|
|
#3205 |
|
Registered User
|
No właśnie i co sami o tym myślicie?
|
|
|
#3206 |
|
Registered User
|
Może niech od razu NFZ wyłoni firmę pogrzebową , to dopiero będzie taniej . PO co jakis tam jakiś Falck medycyna ??? Od razu karawany. Przecież każdego to czeka. Nie trzeba będzie zatrudniać ratowników medycznych na umowy o dzieło itd. Do tego w NFZ wezmą jeszcze większe premię za "oszczędności" w systemie opieki "zdrowotnej".
Last edited by turysta112; July 30th, 2012 at 06:22 PM. |
|
|
|
|
|
#3207 |
|
Registered User
Likes (Received): 140
|
Nie wiem jak to jest, ale coraz częściej na świecie spotyka się takie sytuacje-część zadań zleca się prywatnym firmom np. ochroniarskim na lotniskach-u nas jeszcze Straż Graniczna(różnie z nimi bywa na lotniskach-ciężko pogonić by pracowali szybciej jak się robią na bramkach kolejki-oni i tak mają to gdzieś a prywatnej firmie by zależało na dobrej obsłudze by lotnisko i pasażerowie byli zadowoleni) ale za niecały rok mają to przejąć prywatne firmy. W wielu w Europie są prywatne firmy. Oczywiście jest kwestia by standard obsługi był na takim samym, jeśli nie lepszym poziomie a nie, że ,,weźmiemy ich bo są tańsi" a później będą ciąć koszty mówię skrajnie, ale ograniczą dawanie leków, na profesjonalnym personelu już pomijam używanie sprzętu zabrudzonego krwią czy coś takiego.
|
|
|
|
|
|
#3208 |
|
Registered User
Likes (Received): 111
|
Im bliżej Katowic, tym więcej prywatnych firm z branży ratownictwa medycznego.
Falck operuje bodajże m.in. w Opolu. Zresztą co do tej konkretnej firmy, jakiś czas temu było o niej głośno - AFAIR to ichnia załoga "staranowała" bramki na A4, krótko po uruchomieniu systemu poboru opłat.
|
|
|
#3209 |
|
Registered User
|
Rzeczwyiście, było o nich słychać. Akurat uważam, że dobrze, ze tak postąpili, bo co to ma być, ze ddali autostrade do uzytku bez planu służb ratowniczych??? A jeśli chodzi o opinie, to ja bym się tak nie kierowała wszystkim co jest sieci. Tyle jest atrykułów, któe przedsatwiają tylko jedną stronę medalu... Często są nagięte fakty albo przeinaczone a plotka idzie w świat. Ja jak najbardziej jestem za prywatnym i uważam, ze nie mozemy sobei poradzić z tym, że cos idzie do przodu, następują zmiany, tylko podchodzimy z ksenofobicznym lękiem, jakby tu duńczycy mieli pracować i na rzecz ich zatrudnienia zwalniało sie ludzi. Dobre sobie.
|
|
|
|
|
|
#3210 |
|
Registered User
|
Przyczyną zdarzenia na autostradzie A-4 było niedouczenie załogi karetek Falcku jak postępować w sytuacji wjazdu na płatną autostradę. Pomija się to w mediach . Niezainstalowano w samochodach też systemu Viatol w wersji dla służb ratunkowych (automatyczne otwieranie bramki ) . Jakoś inne służby ratunkowe nie miały z tym problemu. Nie chodzi tutaj też jak to napisała Malinka o „ksenofobiczny lęk” tylko o zwykłe fakty . Czyli czy 20 – 25 letni ratownik medyczny/kierowca zatrudniony na umowę- zlecenie ( takie realia w Falcku) będzie dobrym pracownikiem załogi karetki ??? Przecież na samych ideach o konieczności ratowania życia ludzkiego długo nie da się pracować . Sam tak pracowałem (umowa zlecenie) jako zwykły kierowca i zwinąłem się takiej firmy jak tylko nadarzyła się okazja pracy na umowie o pracę . Jakoś ta firma bardziej mnie irytuje i napawa lękiem niż przekonuje do siebie . Do tego dochodzi sposób zdobywania kontraktów z NFZ…….
Last edited by tomasz_9_; August 2nd, 2012 at 12:16 PM. |
|
|
|
|
|
#3211 | |
|
Registered User
|
Quote:
http://www.wiadomosciwalbrzyskie.pl/...atunkowe..html |
|
|
|
|
|
|
#3212 |
|
Registered User
Likes (Received): 111
|
Ale dlaczego uważacie, że to jest problem?
Rynek ratownictwa medycznego w Polsce zaczyna się wykształcać. Prywatne firmy doskonale sobie radzą na Śląsku czy w Małopolsce, obsługując pacjentów zarówno karetkami P jak i S, oraz transport sanitarny. Są włączeni do systemu ratownictwa tak samo jak stacje pogotowia (są drobne problemy w kwestii ustawowej np. w sprawach instruktorów ratownictwa, ale te nie wpływają na jakość samych usług), ale w przeciwieństwie do nich, jako podmioty gospodarcze nie są uzależnione od widzimisię urzędników w kwestii finansowania na zakup sprzętu. P.S. tomasz_9_ : dlatego napisałem w cudzysłowie. Ci co się interesowali, wiedzą o co chodziło z tym taranowaniem.
Kierowca mający pod swoją komendą czterdzieści ton nie jest bandytą ani potencjalnym mordercą. Last edited by Tuki; August 2nd, 2012 at 03:41 PM. |
|
|
|
|
|
#3213 |
|
Registered User
|
Wracajac jeszcze do tych bramek naprawde uwazacie, ze ten system viatol załatwiłby sprawę? Może. Tylko uważam że to wszystko powinno być ujednolicone w całym kraju, a nie że co autostrada to inaczej i powinno być to regulowane jakąs ustawą czy coś – nie wiem może jest. Dlatego tez nadal wydaje mi się, ze jakby od początku był osobny pas albo inne powszechnie obowiazujace rozwiązanie dla pojazdów uprzywilejowanych to sprawy by nie było.
Tomasz_9 – z tym ksenofobicznym lękiem to było oczywiście przerysowane. A chciałam zapytać czy masz pomysł co zrobić z ratownikami w wieku 20-25? Muszą przecież jakoś zdobyć doświadczenie, jak w każdej innej pracy. A umowa-zlecenie to tez chyba globalny problem dzisiaj. Z cudem graniczy dostanie umowy o prace przez swiezo upieczonego studenta po studiach… Ja rozumiem, ze prywatna firma, głośno o niej, to się patrzy im na ręce, ale nie rozumiem skąd to uprzedzenie. |
|
|
|
|
|
#3214 |
|
Registered User
|
Panowie za bardzo odchodzicie od watku.
|
|
|
#3215 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Legnica będzie miała nową skarbówkę
http://fakty.lca.pl/legnica,news,355...karbowke_.html |
|
|
|
|
|
#3216 | |
|
Registered User
|
Quote:
Rzeczywiście wykonawcę wyłonili, tylko drogo ta inwestycja będzie kosztować, aż 26 mln zł. Czyżby przewidziano tajny bunkier wytrzymujący uderzenie jądrowe ???? |
|
|
|
|
|
|
#3217 |
|
Registered User
|
Dla przypomnienia tak ma wtgladać nowa skarbówka
![]() http://www.kompasinwestycji.pl/inwestycja-10603.htm
|
|
|
#3218 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Prezentujemy nową siedzibę Urzędu Skarbowego w Legnicy
http://www.portal.legnica.eu/aktualn...w_Legnicy.html |
|
|
|
|
|
#3219 |
|
Registered User
|
To ja czekam na rozpoczęcie budowy.
|
|
|
#3220 |
|
Registered User
|
stara linia zabudowy została w tym momencie zupełnie zignorowana, kontynuuje się politykę chaotycznej zabudowy bez ładu i składu. US mógł być szansą na wprowadzenie cywilizowanych standardów w rejony zakaczawia a tym czasem będzie jak zawsze. Na temat elewacji ani architektury się nie wypowiadam, po tym szkicu nie można powiedzieć nic.
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|