|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Путовања и репортаже Репортаже са ваших путовања по свету / Showcase your travel |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#141 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Ovo ne ide jedno sa drugim...
|
|
|
#142 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
#143 |
|
Registered User
|
Evo ja se registrovah ovde, ne bi' li rekao i ja ponešto o Beogradu i Zagrebu i dao neko moje lično mišlenje...
Zagreb - nisam puno puta bio u gradu.. zapravo samo dva puta.. ali dovoljno da obiđem širi centar, i prošetam uzduž i popreko, vidim donji i gornji grad, Novi Zagreb itd... Lep grad.. i prijatno me je iznenadio nivo higijene i sređenosti grada.. tj. čistoće.... par zaista lepih objekata i parkova, i simpatičan gornji grad.. Ipak, Zagrebu fali neki kosmopolitski šmek, i ne želim da me bilo ko pogrešno razume ili da izazovem neke svađe i prepucavanja... jednostavno, grad nema onu neku užurbanu i 24 sata živu atmosferu koja je odlika većih gradova (a Beograd je, uz svu prljavštinu, ima)... Grad je sličan srednjeevropskim gradovima, ne samo izgledom već i tim meni malo "dosadnim" tempom, što bih ja rekao "u 9 u krevet".. a to već nije stvar veličine grada već mentaliteta i navika.. Budimpešta je veliki i divan grad ali u 10 sati uveče na ulicama nema ni ljudi ni vozila što je mene naprosto užasavalo... Zagreb bih mogao da uporedim sa jednako šarmantom Ljubljanom, s tim što su Slovenci još korak dalje otišli u "šminkanju" grada i njegovom održavanju... Beograd - rođen sam i živim u njemu, ne znam koliko mogu biti objektivan.. ipak svestan sam njegovih mana i nedostataka... prva i najveća mana Beograda je što ne koristi dovoljno svoje "bogom dane" kvalitete... uz obale reka, nama se nalaze stovarišta, skladišta i kojekakva gradilišta,...druga mana su saobraćajne gužve... kroz neke stare i vredne delove grada, ovde prolaze kamioni i traktori itd... što se svakako da srediti izmeštanjem autobuske stanice iz centra i izgradnjom obilaznice (i metroa)... i treća mana bi bila nedovoljna briga o higijeni grada.. i po tome je ZG u prednosti, i mogli bismo da se ugledamo na Zagreb.. žvrljaju se fasade, lepe se plakati i posteri gde se stigne... umesto pločnika, trotoari su asfaltni (i to u nekim delovima samog centra), i upravo to daje Beogradu taj neki zamazani i prljavi utisak koji neki ljudi o njemu imaju.. a to se opet može rešiti sa ne mnogo ulaganja i malo truda... i nadam se da hoće, jer je vremenom situacija sve bolja... Beograd odiše nekim duhom metropole i duhom velikog grada, i to je nešto što primete svi ljudi koji ovde ne žive već dođu u goste.. Takođe, mislim da BG ima neverovatne potencijale za napredak u svakom smislu, i napredak je očigledan... BG je krajem devedesetih bio siv, pust i tužan grad, izolovan, bez ikakvih internacionalnih manifestacija i dešavanja... setimo se samo svih onih tezgi na Bulevaru, prosjaka i karton naselja (koja su nedavno uklonjena)... Danas Beograd ipak izgleda daleko bolje nego tada... sređenije... svake godine sve je više turista, sve više koncerata, kulturnih zbivanja, i zaista se ceo grad i zemlja budi iz nekog sna, i ako ne zeznemo stvar, Beograd ima velike šanse da za ne tako kratak period izraste u jednu prilično sređenu i atraktivnu gradčinu... i već sada je dosta posećen i atraktivan, a turisti uglavnom imaju reči hvale za grad i gotovo svi su očekivali mnogo goru situaciju nego što ona zaista jeste... Mesta koja su mi u Beogradu neopisivo lepa su Kalemegdan, Knez Mihailova, delovi Dorcola... Zagreb ima možda bolji položaj, u smislu, pozicije u Evropi.. bliži je Italiji, Austriji, moru.... ali Beorgad svakako ima bolji prirodno-geografski položaj... brežuljke i brda, dve velike reke i nekoliko ostrva.... i sav taj potencijal tek treba da se iskoristi na pravi način... Tako da... svaki grad ima svoje dobre i loše strane, i mada neki delovi liče, ova dva grada su po mentalitetu i načinu života dosta različita, pa sad.. šta ko više voli nek izvoli... odmor i šetnju romantičnim Zagrebom ili lumpovanje i provod u Beogradu... Moram da kažem i to da mi je žao što se sve teme o ZGu i BGu na forumima uglavnom pretvore u neko međunacionalno prepucavanje, mada i tim međunarodnim odnosima, vidim neki pomak... i sve je više turista iz Hrvatske koji dolaze u BG, i uglavnom su pozitivno iznenađenji i najčešće se brzo ponovo vrate i povedu neko novo društvo, i to me raduje... O Beogradu najgore govore oni koji ga nisu nikad u životu ni videli, što samo pokazuje nivo ograničenosti i predrasuda... Isto važi i za ljude koji pljuju po ZGu a da nikad tamo nisu bili.... Takođe, iznenađuje me činjenica da neki ljudi u Hrvatskoj zapravo sve što je na istoku smatraju za loše, nazadno i ciganmalu, pa tako često u želji da ocrne Beograd, upoređuju ga sa Istanbulom ( u stilu "Vi ste istok, vama je uzor Istanbul")... Jako je smešno, jer Istanbul je zapravo jedna gradčina koja je po svemu daleko ispred i BGa i od ZGa... jedan neverovatno lep, šarmantan i veeeliki grad sa prebogatim kulturnim nasleđem još iz doba Vizantije pa i Osmanskog carstva... godišnje ga poseti više turista nego Srbiju i Hrvatsku zajedno za 5 godina, i mnogima je na listi najlepših gradova sveta... |
|
|
|
|
|
#144 |
|
Registered User
Likes (Received): 3
|
pa orijent gotovo i ne postoji u beogradu, i ako postoji to je samo par objekata koji su zreli za rusenje!beograd se prakticno od nule gradio posle 2 sv. rata pa tako najvise ima gradjevina iz komunistickog perioda, mislim one prednjace..
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
Registered User
|
to je tacno... od objekata u orijentalnom stilu, ostalo je u "zivotu" svega par... ali ne vidim razlog za njihovo rusenje.. Konak Kneginje Ljubice je meni jako lep
|
|
|
|
|
|
#146 |
|
Registered User
|
Mislim da ni Budimpesta nije toliko pusta u vecernjim satima. Taj grad je ogroman, tako da sigurno ga treba malo detaljnije obici uzduz i popreko. Nemoguce je da u Budimpesti, u tolikom gradu nema nikakvih desavanja u kasnim satima, pa makar to bila spontana okupljanja na trgovima radi organizovanja zanimljivih događaja. Treba to proveriti
|
|
|
|
|
|
#147 |
|
Registered User
|
Tačno tako. Meni je ok kada primetim što veći kontrast, naravno da je sve to dobro uklpoljeno i super mi je što sa jedne strane imate široke bulevare na ravnici a sa druge strane brežuljke sa gusto naseljenim delom grada, gradskim jezgrom koji svaki grad mora da ima. Ma sve je zastupljeno u beogradu samo što mu je potrebna bolja organizacija u svemu a najviše u saobraćaju i bolja infrastruktura, ali mislim da će se i to rešiti vremenom. Bitno je da se od nećeg krene.
|
|
|
|
|
|
#148 |
|
Registered User
|
Bio sam 2 puta u Budimpesti... moguce je da postoje neka desavanja,... nocnih klubova ima... ali grad (centar grada) je sablasno pust vec oko 9, 10... Ja sam jednom u ponoc isao da prosetam gradom (bio je septembar.. dakle ne neka cica zima), na ulicama nije bilo nikoga... ni zive duse... svetla u zgradama pogasena... nista ne radi... ni automobila na ulicama.. ma nikog zivog....
Sutra kad sam nekog pitao zasto je to tako, i kako je moguce da je toliki grad mrtav vec oko 11, covek mi je rekao "pa radni je dan, ljudi spavaju" ![]() Na moju zalost, kao da pokusavaju i Beograd da prevaspitaju tako da lici na te srednjeevropske gradove, raznim zakonima o zabrani kupovine alkohola posle 10, ogranicenjima radnog vremena kaficima itd... ali mislim da ce tesko uspeti, bar ovim generacijama da nametnu jedan takav "penzionerski" stil zivota... |
|
|
|
|
|
#149 |
|
Registered User
|
a pošto je budimpešta jedna od glavnih uzora uz beč na prostorima bivše austro-ugarske, pa i šire (mislim na pogranične delove), onda moramo da ih pratimo i da pazimo šta pričamo.. kao da ljudi odavde ne umeju da vide dalje od beča i budimpešte i da ne znaju za daleko veće sredine kosmopolitskije nego što su ova dva grada. mislim ja budimpeštu gotivim zbog svoje veličine ili ako ništa drugo onda zbog toga što imaju sve vidove javnog prevoza koji postoje! moraću da je bolje upoznam, što naravno ne važi za beč u koji ću sigurno otići do kraja ove godine, ali samo za vikend i ne očekujem mnogo. polse posete berlina u aprilu, i nemam neku želju da obilazim gradove srednje evrope. mada je to samo trenutno
|
|
|
|
|
|
#150 |
|
Registered User
|
Budimpesta je meni jako lepa ali ta njihova umrtvljenost mene jednostavno uzasava... a takva su sva mesta u Madjarskoj... ko je tamo isao autobusom ili kolima, zna da u 10 uvece cela zemlja spava i da su svi zatvoreni i u mraku...
Mene od Evrope (od gradova koje nisam video) privlace Pariz i St. Petersburg... Od gradova u kojima sam bio najvise volim Veneciju... koja je grad koji se nikada nije ugledao ni najedan drugi, i ima specificnu i samo svoju atmosferu... i uz svo lickanje i pickanje Beca, Budimpeste i nemackih i austrijskih gradova, ona onako prljava, puna djubreta i neverovatnog saobracajnog haosa (na kanalima) privlaci daleko vise turista... Nije sve u cistoci i cakum-pakum-vakuum.. |
|
|
|
|
|
#151 |
|
Registered User
Likes (Received): 13
|
Posle ovih komentara ispadne da nešto nije u redu sa mnom
![]() Mene nervira kada negde trešti muzike u sitne sate radnim danima, kada se trkaju motorima na ulicama, ljudi galame i pevaju...Nervira me kada vidim pune klupe u sitnim satima, klinci pevaju i piju pivo...Nervira me kada pre podne službeno moram nešto do centra, a kafići prepuni, ljudi sede, uživaju, kao da svi imaju svo vreme ovoga sveta....Znate kako meni to deluje? Kao da ti svi ljudi ili nemaju šta da rade, ili ih neko finansira, ili rade neke mutne radenje, ma kao da smo zemlja LENŠTINA!!! To što pričaju za Budimpeštu jeste istina, kao i za mnoge druge metropole...Zna se kada se radi, a kada se pravi žurka. Mene ta disciplina oduševljava. OPET PITAM, DA LI JA TO NISAM NORMALAN, IL ŠTA? |
|
|
|
|
|
#152 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#153 | |
|
Montenegrin
Likes (Received): 47
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#154 | ||
|
Registered User
|
Quote:
![]() Quote:
No to se uglavnom ne tolerira na TV, tamo se ljudi ljute ako se ne govori "književno"... I ne možeš, u Dalm. je posve drugačiji dijalekt, gomila riječi drugih, totalno drugi naglasak... |
||
|
|
|
|
|
#155 |
|
Send me kiss via PM
Likes (Received): 276
|
Interesantno. Budući obojica u emisiji govore engleski.
|
|
|
#156 |
|
nbg
Likes (Received): 1
|
Ako ti je to Tuđman na slici, ti nemaš šta da tražiš na Srpskom forumu.
|
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
#158 |
|
Registered User
|
Pa dalmatinski engleski i purgerski engleski. Nesto kao australijski engleski & americki engleski
. Australijanca pohvatam svaku drugu rec ako prica brzo... Amera sve razumem.Inace sa tovarima imamo - ![]() ... a na Maksimiru smo vrsili interior decoration - ![]() Stadion nikada nije bolje izgledao moras priznati
|
|
|
#159 |
|
Registered User
Likes (Received): 533
|
Uf redneck, sad si opet neca izkopa nepotrebno...
Belgradian, usporedba ti je Odlicna, puno Toga mogu podpisat (osin ono sa istanbulon, nikad nisan cuja, da vas neko usporedjuje, a ako stvarno ima ti ljudi, ocigledno nisu bili u oba grada) |
|
|
|
|
|
#160 |
|
Kosovo is Serbia
Likes (Received): 85
|
\_______....................___ .............\____........../......\__ .....................\......./............\__ .......................\__/............___/ ......................................./ .......................................\_ Romulijana i Lepenski Vir, Dunav u Djerdapu,timocki mir. Negotinskih vinograda sad, srca u hajduka slavnih nekad. Stameni Midzor vetrom koseni, zlato i bakar Pekom noseni. Tvrdjava drevnih i pecina zov, smaragdnih gora pticiji poj. |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|