|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#341 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
W międzyczasie w Dreźnie: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=250017 Mają odwagę i przyniesie im to taaaaaakie zyski z turystyki (i dobre samopoczucie mieszkańców w przyszlości). Domyślam się, że są na pewno głosy krytyki, ale za kilka lat wszyscy o nich zapomną - a budynki zostaną pewnie na zawsze. Rossija to by było naprawdę COŚ, nie tylko wizualnie, bo wydaje mi się, że wiele ludzi by podniosła na duchu a inwestorów zachęciła do dalszego działania. Aha - nie jestem zwolennikiem odbudowywania wszystkiego wszędzie, ale zapisy Karty Weneckiej śmieszyły mnie zawsze - wystarczy popatrzyć na listę sygnatariuszy - jedna biedna, zniszczona Polska wśród krajów, którym w czasie wojny kilka budynków padło (Portugalia, Peru, Meksyk, Watykan : D, Francja). Niesmak. Przepraszam za offtop - nowy Sezam ok, najbardziej ok wkomponowanie wyjścia z metra. Szklane S takie sobie, ale wg mnie to jest bardziej miejsce na porządny narożnik i kamień - żeby pociągnąć dalej klimat Świętokrzyskiej i Marszałkowskiej z drugiej strony Świętokrzyskiej (i Marszałkowskiej za Alejami, wtedy domy centrum byłyby tylko przerywnikiem jak dotychczas). Szklana robi się Emilii Plater, ONZ, Jana Pawła - Marszalkowska jest naprawdę ulica na której mogłoby być coś cięższego. Poza tym kamienny nowoczesny budynek świetnie komponowałby się z nieszczęsną Rossiją, która była moim marzeniem od dziecka (nic na to nie poradzę, przepraszam). |
|
|
|
|
|
|
#342 | |
|
Registered User
Likes (Received): 33
|
Nowy Sezam coraz bliżej
BBI Development NFI poinformował, że Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie oddalił skargę Wspólnoty Mieszkaniowej Moniuszki 10 w Warszawie na decyzję Samorządowego Kolegium Odwoławczego z dnia 12 czerwca 2012 r., ustalającą warunki zabudowy dla inwestycji Nowy Sezam. Pozytywne orzeczenie sądu pozwala na kontynuowanie procesu inwestycyjnego w projekcie Nowy Sezam zgodnie z harmonogramem – napisała spółka w komunikacie. Decyzję ustalającą warunki zabudowy dla inwestycji BBI otrzymał w czerwcu 2012 r. Wtedy firma informowała, że zamierzała rozpocząć budowę nowego obiektu w III kw. 2013 r. Nowy Sezam to projekt biurowo-komercyjny o powierzchni ok. 13,8 tys. mkw. planowany przy zbiegu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w Warszawie. http://www.thecity.com.pl/Biura/Wiad...m-coraz-blizej poprawka, jest aktualizacja: Nowy Sezam coraz bliżej. Budowa w IV kwartale
Last edited by karawana; February 21st, 2013 at 06:35 PM. |
|
|
|
|
|
|
#343 |
|
#ZABIOROM
Likes (Received): 568
|
świetna wiadomość, oby zaczęli jak najszybciej.
|
|
|
|
#344 |
|
Kreator kontentu
Likes (Received): 584
|
Najwyraźniej wszystkie budynki wokół Placu Defilad zdążą cztery razy zbudować i zburzyć, zanim wbiją pierwszą łopatę pod cokolwiek w bezpośrednim otoczeniu PKiN.
|
|
|
|
|
|
#345 |
|
Balthazar Bux
|
Ech niestety muszę się z tobą zgodzić.
|
|
|
|
|
|
#347 |
|
antek
Likes (Received): 9
|
też mam mieszane uczucia, ale.. lepszy taki niż obecny stragan..
|
|
|
|
|
|
#348 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
BBI zbiera kasę na Konesera, zobaczymy jak tutaj będzie z finansowaniem.
|
|
|
#349 |
|
słoik podlaski
Likes (Received): 40
|
A mi się ten projekt podoba! Jeszcze gdyby zrobić większy porządek z przestrzenią publiczną, to ta wschodnia pierzeja Marszałkowskiej prezentowałaby się całkiem fajnie
|
|
|
#350 |
|
Suit up!
Likes (Received): 77
|
Jak nowego budynku nie oblepią reklamami, to już będzie postęp
Bądźmy realistami, żądajmy tego, co niemożliwe. _______ [Ameryka Łacińska 2010] Lima - Buenos Aires w 47 dni - zapraszam! [Ameryka Łacińska 2011] Rio de Janeiro - Sao Paulo w 37 dni przez Boliwię, Chile i Argentynę - zapraszam! |
|
|
|
|
|
#351 |
|
Pawrzes
Likes (Received): 95
|
|
|
|
#352 |
|
n e v e r m i n d
Location: the neverland Likes Received : 7,435 Architectural mastery: GOD! Hot Dogs eaten: 96
Likes (Received): 90
|
Na upartego wygląda jak Uniwersal
Tylko skąd ta zmiana ? I które w końcu będzie realizowane ?
|
|
|
#353 |
|
Registered User
|
a w pierwszym poście jest pokazana wizualizacja jakiejść wieży ?? o co tu chodzi ? co się stało z projektem budynku z kształtem "S" na elewacji ?
|
|
|
#354 |
|
Registered User
Likes (Received): 96
|
O nic, wątek ma pięć lat a do zabudowy działki były wcześniejsze podejścia. Materiałem z tvp radził bym się nie przejmować. Trzeba pamiętać że to jest stacja która w reportażu o wysypie inwestycji wysokościowych zamieściła forumowego klasyka. (2.10)
|
|
|
|
|
|
#355 |
|
Registered User
|
To ma 3 kondygnacje więcej niż ten zawijas. Nie sądzę, żeby przeszedł ten projekt. Chociaż dużo bardziej pasuje do DTC.
|
|
|
#356 |
|
#ZABIOROM
Likes (Received): 568
|
Tę wizkę robił jakiś szczególny artysta, bo nowy budynek wygląda na niej na dwa razy wyższy, niż PKO
IMO projekt, który będzie realizowany, jest lepszy.
|
|
|
|
#357 | ||
|
'less is more'
|
Quote:
Obecny projekt na szczęście zły nie jest.Quote:
|
|
|
|
#358 |
|
mieszczuch z krwi i kości
Likes (Received): 41
|
Gdyby był wysokości sąsiedniego PKO to byłby idealny projekt na to miejsce, dokończenie Ściany Wschodniej. Ale przy tych gabarytach pokazanych na tej wizce jest absolutnie nie do zaakceptowania.
"There is no such thing as modern architecture. (...) That which we call modern architecture is non-architecture. It’s another genre, another type of activity. That which is called modern architecture is really construction design, design that lays claim to monumentality. I have no wish to occupy a place in it. I want to replace design with architecture in the true meaning of that word." Michaił Filippov Piotr Brabander vel Duch EN-T musi odejść! |
|
|
|
|
|
#359 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
|
|
|
|
|
|
#360 |
|
lilium inter spinas
|
Tak czy siak inwestycja zmieni koncepcję Ściany Wschodniej. Niech budynek będzie wyższy niż PKO; w ten sposób horyzontalna linia ŚW zmienia się w formę hiperboli (? Tak się mówi??). W ten sposób linia horyzontalna spotka się z linią wertykalną na rogu ulicy.
Oryginalna koncepcja ŚW: image hosted on flickr ![]() Zmieniona koncepcja: image hosted on flickr ![]() Według psychologów korzystamy z abstrakcji aby pokazać nasz autorytet nad innymi. Tak to tu działa: Mówimy że ŚW jest lepsza niż byle coś, dlatego że jest abstrakcją. Ci którzy tego nie rozumieją są głupi. Ale w ten sam sposób mogę streścić przyszły wygląd ŚW w abstrakcję, i hopla, wszystko w porządku ![]() EDIT: dlatego ta wersja mi najlepiej pasuje: Last edited by leperd; February 23rd, 2013 at 04:11 PM. |
|
|
|
![]() |
| Tags |
| śródmieście, marszałkowska, warszawa |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|