|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#521 |
|
Registered User
Likes (Received): 152
|
Plaza ma 23tys. albo 24tys. powierzchni handlowej(w różnych źródłach, różnie podają)
|
|
|
#522 |
|
Registered User
Likes (Received): 45
|
|
|
|
|
|
|
#523 |
|
Registered User
Likes (Received): 152
|
Ciekawe, czy w TZ do powierzchni całkowitej liczona jest również powierzchnia tarasów na dachu?
Gdyby tak było, to ten stosunek jednak by się nieco różnił od Plazy...
|
|
|
#524 | |
|
FRL
Likes (Received): 26
|
Quote:
Musimy zrozumieć, że Lublin to nie tylko Majdanek, Stare Miasto i Muzeum Wsi Lubelskiej.[...]zamożność społeczeństwa bierze się z tego, że mamy rozwój gospodarczy, że są dobre firmy oferujące godziwe wynagrodzenia dla pracowników i podatki dla samorządów. Lublin nie może być odwieczną stolicą Polski B, należy aktywizować lokalne przedsiębiorstwa, walczyć o nowych inwestorów[...]Wiele rzeczy musi dziać się szybciej. Przykładem niech będzie Husqvarna[...] Nie mogła jednak czekać pół roku[...]. Artur Kawa, wywiad w GW Lbn28.05.2010 |
|
|
|
|
|
|
#525 |
|
FRL
Likes (Received): 26
|
z jakiegoś artykułu wziąłem, już poprawiam
Musimy zrozumieć, że Lublin to nie tylko Majdanek, Stare Miasto i Muzeum Wsi Lubelskiej.[...]zamożność społeczeństwa bierze się z tego, że mamy rozwój gospodarczy, że są dobre firmy oferujące godziwe wynagrodzenia dla pracowników i podatki dla samorządów. Lublin nie może być odwieczną stolicą Polski B, należy aktywizować lokalne przedsiębiorstwa, walczyć o nowych inwestorów[...]Wiele rzeczy musi dziać się szybciej. Przykładem niech będzie Husqvarna[...] Nie mogła jednak czekać pół roku[...]. Artur Kawa, wywiad w GW Lbn28.05.2010 |
|
|
|
|
|
#526 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
Studium, przypominam, nie jest żadnym prawomocnym dokumentem. Jest raczej drogowskazem wg którego powinno się konstruować MPZP lub, jak w tym przypadku, WZ. Nieszczęśliwie, obecne studium (wyznaczające w miejscu galerii zamek obszar ochrony przedpola widokowego z zakazem budowania obiektów kubaturowych) powstało w zeszłym roku i nie może być uwzględnione przy wydawaniu decyzji. Inwestor z kolei ma w ręku dokument analityczny o ile się nie mylę prof. Bohme, który dopuszcza tam budowanie GZ. Innych wytycznych nie ma - bo nie jest to teren chroniony przez konserwatora. Bardzo mnie zdziwiła ta decyzja, szczególnie po sygnałach dochodzących tu i ówdzie. Myślę, że tak jak to wcześniej juz napisano była podyktowana dynamiczną zmianą sytuacji na froncie ECHO. I też wydaje mi się że należy to odczytać jako odejście ECHO z lublina. Szczerze mówiąc nie będę płakał - zawsze szkoda mi było zniszczenia górek czechowskich - jednego z 'landmarków' krajobrazu lublina. |
|
|
|
|
|
|
#527 |
|
READY TO GO!
Likes (Received): 163
|
No to Górki ocaleją za to przedpole Zamku już nie... IMO to będzie chyba większa strata
|
|
|
#528 |
|
Building Surveyor
Likes (Received): 160
|
Panowie, wszyscy mówicie tutaj o zachwianiu widoków itd. Czy ktoś z Was ma jakieś wizki z perspektyw widokowych? Możecie je tutaj wrzucić? a jeśli nie macie, to dlaczego tak uważacie, że widok będzie do bani? tak Wam się wydaje? skąd te przpuszczenia?
|
|
|
|
|
|
#529 | |
|
READY TO GO!
|
Quote:
http://www.skyscrapercity.com/showpo...&postcount=461 Poglądowe wizki powinien dostarczyć inwestor, który wchodzi na ten teren z buciorami. A inwestor przedstawił tylko taką wizkę: ![]() A tu widzimy 10 -15 metrowe drzewa przy Statoilu i TZ i mgłę jak w Londynie za budynkiem....
|
|
|
|
#530 |
|
Building Surveyor
|
zrezygnuję tym razem z bycia złośliwym i uszczypliwym ... trochę mnie już to męczy. Tak czy owak, Strzała, ja śledzę ten wątek i uwierz mi - nie ma w nim jak na razie zamieszczonych żadnych perspektyw widokowych, tamte zdjecia to tylko zdjecia i w dodatku nie jesteś w stanie zbyt wiele na ich podstawie wywnioskować ... |
|
|
|
|
|
#531 |
|
READY TO GO!
|
Ok , w takim razie jak to świadczy o podejściu inwestora,skoro przedstawił tylko taki badziew?
|
|
|
#532 |
|
Building Surveyor
|
tego też nie wiesz ... perspektywa widokowa po prostu mogła nie być udostępniona publiczności, a jedynie zainteresowanym organom (administracji)
|
|
|
|
|
|
#533 | |
|
READY TO GO!
|
Być może ale:
Quote:
|
|
|
|
#534 |
|
Building Surveyor
|
he, no ja też
wszakże nie byłoby żadnym grzechem, gdyby je tu po prostu pokazali ...
|
|
|
|
|
|
#535 |
|
Registered User
Likes (Received): 62
|
|
|
|
#536 |
|
READY TO GO!
|
Na swojej stronie IMMOFINANZ też nie rozpieszcza wielkością zdjęć:
http://www.immofinanz.com/en/our-pro...arasy-zamkowe/
|
|
|
#537 | |
|
Registered User
|
Quote:
Pytanie retoryczne z premedytacją bo jakkolwiek sytuacja ta naganną jest, to niestety jest to przykład tego że prawo nie chroni tu specjalnie tego terenu. Ponieważ jest to zamienne pozwolenie na budowę do wcześniejszego - to wystarczy że inwestor udowodni że budynek nie jest większy (wyższy) od tego który uzyskał pierwotne pozwolenie i jest git. I nie, inwestor nie przedstawiał żadnych dodatkowych wizualizacji miastu z punktów widokowych typu TR przy bystrzycy czy wiadukt nad tysiąclecia. Inwestor zrobił to czego od niego wymagano - myślę przeto kolego STRZAŁA że twoje żale wylewane powinny być pod adresem włodarzy miasta a nie inwestora który jak to inwestor chce po prostu zarobić. |
|
|
|
|
|
|
#538 |
|
Registered User
Likes (Received): 62
|
Tu się zgodzę. Obecna sytuacja jest wynikiem wcześniejszych zaniedbań po stronie miasta.
|
|
|
#539 |
|
Building Surveyor
|
Ojej, ale perspektywy Immo mogło udostępnić.
|
|
|
|
|
|
#540 |
|
Registered User
|
Trudno udostępnić coś czego nie ma.