daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Slovakia

Slovakia Slovensko |» Bratislava | Košice

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old October 1st, 2012, 11:00 PM   #801
KLEPETO
Registered User

KLEPETO's Avatar

Likes (Received): 71

Zaujímavý článok s americkou architektkou, ktorá si myslí že s farebnosťou našich panelákov to už preháňame. Hovorí síce o ostravských sídliskách, ale je to naše spoločné dedičstvo a ako vidím aj spoločný vkus.
A v závere povedala čistú holú pravdu:
Quote:
Co dohánět podle ní máme i ve vzhledu veřejných prostranství mezi domy. Zatímco domy a byty jsou podle Kimberly Zarecorové na úrovni roku 2011, veřejné plochy mezi nimi často působí jako z roku 1989.
Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/americka-arc...ava-zpravy_jog
KLEPETO no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old October 1st, 2012, 11:01 PM   #802
MikeKN
Registered User

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by slamik View Post
Informacie su v knihe Obnova bytovych domov po roku 1970 - II. diel (Obnova bytovych domov do roku 1970 - I. diel, tam su starsie typy blokov aj Nitra sa tam nachaza). V II. diely je popisany typ BA-BC a nazaciatku knihy je o vystavbe panelakov na Slovensku v roznych mestach a samozrejme aj v Nitre.

BA-BC - ide o upraveny povodny system francuzskej firmy Camus v Rakusku, tak vznikol Bauring-Camus, ktory sa uz u nas vyrabal a staval do roku 1983.

Chcem este dodat, ze bol aj upraveny pozemnymi stavbami v BB, NR, TT, ZA, takze mozu byt aj ine dispozicie bytov, len neviem to presne potvrdit.

ďakujem, tá kniha je super idem si ju preštudovať. Je tam toho dosť hádam najdem čo hľadám práve v nej.

Ak by ju niekto chcel v PDFku: Obnova bytovych domov po roku 1970/ tu /

Alebo chcel kúpiť: /je vypredaná/ tu
MikeKN no está en línea   Reply With Quote
Old October 2nd, 2012, 03:21 PM   #803
jozefst
Registered User

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Strummer View Post
Takato farebna kombinacia tu myslim este nebola, zle sa to foti mobilom, dom je sedy, trojlistky su strieborne:

detail striebornej textury:

Toto je naozaj vkusné a nápadité. Zároveň decentné a nenápadné. Dlho som v "spojených farbách paneláku" nebol, tak to komentujem až teraz. Ale naozaj nedalo mi. Len som zvedavý, ako výsledok vyzerá v reále. Čo sa týka tej prehnanej farebnosti, je to asi kompenzácia za roky šede. Vo Važci a aj na iných dedinách som si všimol až krikľavočervené farby zateplenia. Pravdu povediac, v centrách miest sú tiež vedľa seba rôzne farby na domoch, ale tam to akosi ide dokopy. Ešte v Prahe na Záhradním měste som dva zaujímavo zateplené panelálky stojace vedľa seba obdivoval, ale tie boli asi medzi prvými a bolo vzhľadom na ostatné vtedajšie ferebné schémy zateplení nápadité. Práve jeden z nich bol zateplený krikľavo červenou farbou s obdĺžnikovými vzormi z rôznymi odtieňmi červenej.
jozefst no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2012, 12:23 PM   #804
Prawdziwy
Registered User

Likes (Received): 23

Jesce takova myslenka na tema panelaky. Presiel som celou Petrazlku z severu az do jihu. Vidiel som taky Dubravku. Ve srovnani z polskymi panelakoymi sedliskami vypada to bohuzel spatne. Hlavne zrusene stezky medzi budovami a cervene zastauki autobusove. U nas skoro kazdy panelak je zrekonstruovany.
Tak je to v Bratislave kontrast- Stare Mesto, mrakodrapy, dialnice- vsetko docela 'Europske' (viac modernich budov nez v polskych mestach podobnej velkosti)- zatimco sedliska trochu jako v tretim svete, alebo v Rusku.
Prawdziwy no está en línea   Reply With Quote
Old October 7th, 2012, 12:30 PM   #805
hraby
Registered User

hraby's Avatar

Likes (Received): 19

Quote:
Originally Posted by Strummer View Post
Takato farebna kombinacia tu myslim este nebola, zle sa to foti mobilom, dom je sedy, trojlistky su strieborne:

dnes som siel okolo, vyzera to naozaj dobre.
Old December 13th, 2012, 06:24 PM   #806
Anuris
Registered User

Likes (Received): 53

Dlhu dobu som mal v plane pofotit faceliftnute panelaky na Ostredkoch a v Posni, a kedze dnes som to konecne zrealizoval, tak sa v najblizsom case mozete tesit na niekolko foto updateov.

Zacinam hned s tym najlepsim z najlepsieho - toutou vynikajucou, skoro az umeleckou (vzor na fasade), vonkajsou rekonstrukciou panelaku na Sumracnej (povodny look):

Obzvlast treba ocenit, ze si dali zalezat na detailoch:

Skoda len, ze sa u nas panelaky zatepluju a rekonstruuju hala-bala systemom, pri ktorom si kazdy natrie fasadu ako sa mu len zachce bez ohladu na farbu susedneho domu. Vid dom vedla:

Potom to spolu vobec neladi a nevyzera to dobre. Niekedy je dokonca aj jeden konretny dom farebne tak dogabany a prekombinovany, ze to posobi tak, akoby sa nedokazali medzi sebou dohodnut ani len obyvatelia toho jedneho domu, a tak na fasadu vyliali vsetky farebne odtiene, ktore si niekto zelal... Keby sa to vsak robilo koordinovane a podla navrhov skutocnych odbornikov, tak by mohli vzniknut vizualne ucelene sidliskove bloky, vdaka comu by sidliska posobili estetickejsie, kompaktnejsie a menej chaoticky... Jeden dobry priklad ako by sa to podla mna malo robit som nasiel v Posni, o tom ale az v dalsom poste...
Anuris no está en línea   Reply With Quote
Old December 13th, 2012, 06:44 PM   #807
Anuris
Registered User

Kockovite budovy v Posni (kusok od Lidla):

Modra...

Zlta...

Cervena...

Vsetky tri spolu...

Oranzova a fialova...

Zelana (v pozadi vidno jednu "ciernu ovcu" s uplne odlisnym farebnym prevedenim)...

Dva este neobnovene domy s povodnym vyzorom...

Old December 13th, 2012, 07:07 PM   #808
R1S0
Registered User

R1S0's Avatar

Likes (Received): 18

ta modra sa podarila najviac....

*opraveny preklep

"Proaktívny prístup považujem za jedinú možnosť ako naštartovať celkový rozvoj nášho mesta." Frantrišek Knapík,proaktívny primátor mesta Košice.

„Pojem absolútna nedotknuteľnosť nemožno absolutizovať." Magistrát mesta Košice,o predpise absolútnej nedotknutelnosti parku v MČ Barca,ktorý pred rokmi sám zaviedol.

Last edited by R1S0; December 13th, 2012 at 08:24 PM.
R1S0 no está en línea   Reply With Quote
Old December 13th, 2012, 07:10 PM   #809
hraby
Registered User

hraby's Avatar

tie kocky v posni za lidlom sa naozaj vydarili. celkovo tie panelaky okolo seberinovej davaju postupne dokopy + hotel pri kostole, sice este nieje cely odkryty, ale uz teraz to vyzera celkom fajn.
Old December 13th, 2012, 07:40 PM   #810
Anuris
Registered User

"Kvadre" medzi Seberiniho a Babuskovou:

Tento sa mi paci najviac...

Dalsie...

Konceptualne su jednotlive domy riesenie rovnako/podobne, ale na moj vkus je to farebne az prilis roznorode. Sposob riesenia tych kociek (rovnaky celkovy odtien s odlisujucimi roznofarebnymi pasmi) sa mi paci viac.
Old December 13th, 2012, 07:59 PM   #811
Anuris
Registered User

Dalsie domy z Posne:

Gregorovej...

Babuskova (dobry priklad vydarenej realizacie nadstavby)...

Kostliveho...

Albrechtova...

Exnarova...

Golanova...

Old December 13th, 2012, 08:27 PM   #812
R1S0
Registered User

R1S0's Avatar

Likes (Received): 18

http://s8.postimage.org/7ehajqpph/DSC01939.jpg
http://s9.postimage.org/ps5v4dntr/DSC01925.jpg
http://s18.postimage.org/64qx1f3wp/DSC01929.jpg

velka paradicka,kiez by takych podarenych realizacii bolo co najviac.
(ak by boli vsetky balkony rovnako porobene,a satelity z nich by nahradil centralny na streche,tak by to bolo dokonale).

"Proaktívny prístup považujem za jedinú možnosť ako naštartovať celkový rozvoj nášho mesta." Frantrišek Knapík,proaktívny primátor mesta Košice.

„Pojem absolútna nedotknuteľnosť nemožno absolutizovať." Magistrát mesta Košice,o predpise absolútnej nedotknutelnosti parku v MČ Barca,ktorý pred rokmi sám zaviedol.
R1S0 no está en línea   Reply With Quote
Old December 13th, 2012, 08:37 PM   #813
hraby
Registered User

hraby's Avatar

tak perfektne prevedenu rekonstrukciu so zateplenim komplet celej bytovky + zasklenie kazdeho balkona, rekonstrukcia vytahov aj kazdej brany dokoncili v lete v KE na Lomonosovej ulici. cez vianoce odfotim a pridam sem.
Old December 13th, 2012, 08:59 PM   #814
marish
Registered User

marish's Avatar

Likes (Received): 104

tie kocky su asi najblizsie dokonalosti, ako som na slovensku videl. ani zasklene logie a satelit na nich az tak nekricia. bez nich by to bolo top.
Old December 13th, 2012, 09:21 PM   #815
DinoVonZvreca.
Registered User

DinoVonZvreca.'s Avatar

Likes (Received): 4

Quote:
Originally Posted by Anuris View Post
Dlhu dobu som mal v plane pofotit faceliftnute panelaky na Ostredkoch a v Posni, a kedze dnes som to konecne zrealizoval, tak sa v najblizsom case mozete tesit na niekolko foto updateov.
super foto a grande stylo zateplenie

co by to bol za panelak bez satelitov:

Old December 13th, 2012, 09:24 PM   #816
Anuris
Registered User

Quote:
Originally Posted by R1S0 View Post
http://s8.postimage.org/7ehajqpph/DSC01939.jpg
http://s9.postimage.org/ps5v4dntr/DSC01925.jpg
http://s18.postimage.org/64qx1f3wp/DSC01929.jpg

velka paradicka,kiez by takych podarenych realizacii bolo co najviac.
(ak by boli vsetky balkony rovnako porobene,a satelity z nich by nahradil centralny na streche,tak by to bolo dokonale).
Tieto sa aj mne najviac pacia (kvoli nim som to tam aj isiel fotit ... a ked uz som tam bol, tak som odfotil aj par dalsich domov ).

Aj tato bytovka na Jasikovej je celkom pekna - dokonca by som povedal, ze aj ta kriklavo oranzova na balkonoch, ktora v mnohych inych pripadoch trha oci, tu celkom ladi s ostatnymi farbami...

Ine riesenie na Bachovej...

Pre porovnanie aj povodny vzhlad na priklade dalsej, este nezrekonstruovanej, budovy...

Old December 13th, 2012, 09:45 PM   #817
Anuris
Registered User

Este cosi aj z Ostredkov:

2 budovy s nadstavanymi "ciapockami" (ta prva je hrozna )...

Meteorova...

Mesacna...

Mesacna 2 (tato je dokonalym stelesnenim slovneho spojenia "united colors of panelak" )...

Old December 13th, 2012, 09:50 PM   #818
Anuris
Registered User

A na zaver este 2 "novostavby" pri Tomasikovej:

That's all, folks!
Old December 13th, 2012, 09:59 PM   #819
marish
Registered User

marish's Avatar

Likes (Received): 104

super report. niektore z tych reko su daleko krajsie ako vacsina dnesnych novostavieb...
Old December 13th, 2012, 10:22 PM   #820
KLEPETO
Registered User

KLEPETO's Avatar

Likes (Received): 71

Pravda, zvlášť škaredá je novostavba na Bajkalskej hneď vedľa obchodu Vetex, na ktorý je doslova natlačená.
KLEPETO no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules